Ako... I treba...!bingulesku wrote:Ja ne znam koliko je tebi poznato, ali Egipatsku tajnu službu su formirali i obučili obavještajci iz bivše SFRJ. Dobri odnosi Tita i Nasera su vam poznati ali kada se desila revolucija u Egiptu 1952. godine, to još uvijek nije bila ona socijalistička revolucija u pravom smislu rječi. Revolucija je pokrenuta zbog prevelikog utjecaja Engleza i zato što masa i oficiri nisu voljeli kralja Faruka koji nije bio Arap već Turčin.bogoljub wrote:Shahira Amin, dojučerašnja novinarka TV Nil, državne televizije, napustila je svoj posao. U svojoj izjavi za BBC navela je kako nije više mogla da izvršava naredbe i izvještava po dikatatu uredništva televizije, jer se ti izvještaji bitno razlikuju od realnosti na ulicama Egipta. "Praktično smo morali prikazivati slike Mubarakovih pristalica po cjeli dan, kao da je to jedino što se dešava u zemlji. Nisam smjela prikazati šta se dešava ovdje, na trgu Tahrir. Nisam čak smjela ni izvjestiti o tačnom broju demonstranata. Tako da sam se zahvalila i otišla. Sada se osjećam slobodnom"
Živjela demokratija!
Živjela sloboda govora!
Tek mnogo godina kasnije u Egiptu je uspostavljen klasični jednopartijski sistem i diktatura jako slična komunističkim postepenim zbližavanjem Nasera sa jugoslavijom i SSSR-om. Tada je iznikla tajna policija po uzoru na našu udbu, tortura i stroga kontrola javne riječi, verbalni delikt, raznorazni Goli Otoci širom Egipta. Kod nas je to palo prije dvadeset godina ali udbaški surogat u Egiptu se još uvjek drži.
tv prenos egipatskih revolucionara
- nosara
#1251 Re: tv prenos egipatskih revolucionara
-
jefferson
#1252 Re: tv prenos egipatskih revolucionara
Mislim da bi to bilo rjesenjemadner wrote:Dajte takvom covjeku mogucnost da dodje na vlast, treba nam takav
-
Hodidid
#1253 Re: tv prenos egipatskih revolucionara
U svemu ovome ce najvise profitirati Turska. Ne da mi se sad obrazlagati u detalje zasto mislim da je to tako. Reci cu samo geopolitika a oni koji su upuceni i prate situaciju znace vec zasto sam napisao sto napisah.Odoh kahvenisati sad
.
-
bingulesku
#1254 Re: tv prenos egipatskih revolucionara
E jest nam bas ono svanulo u p.... materinu!
A meni nikako da postane jasno kako to da vi komunjari volite toliko Ameriku, pa čak i imena njihovih predsjednika uzimate, a o ljubavi prema njihovim zelembaćima da i ne govorim. Kako to? Pa zar za truhlog kapitalistu da odeš skojevko moja?
A meni nikako da postane jasno kako to da vi komunjari volite toliko Ameriku, pa čak i imena njihovih predsjednika uzimate, a o ljubavi prema njihovim zelembaćima da i ne govorim. Kako to? Pa zar za truhlog kapitalistu da odeš skojevko moja?
-
oldplague
#1255 Re: tv prenos egipatskih revolucionara
Para na paru, uš na fukaru. Iz ovoga, kao i svega drugoga, profitirat će oni koji uvijek profitiraju. Nazdravlje vam sloboda i revolucija!
-
popajic
#1256 Re: tv prenos egipatskih revolucionara
Joj, da u Kairu cuju ovu "diskusiju " geografski im bliske brace
Garant bi rekli- de, boga vam , imate svojih belaja, pustite nas s mirom !
-
Static-X
#1257 Re: tv prenos egipatskih revolucionara
bogme ovaj ne planira do septembra sici 
- Been
#1258 Re: tv prenos egipatskih revolucionara
Časna egipatska vojska okrenula je cijevi oružja na Mubarakove plaćenike... To su dobre vijesti za narod i budućnost Egipta. Nadam se da će upotrijebiti i bojnu silu ako to bude neophodno da bi se zaštitila volja Egipćana !
- ladyada
#1259 Re: tv prenos egipatskih revolucionara
The 51st State wrote:http://english.aljazeera.net/news/middl ... 60929.html
1:19, izgleda da je onaj konjanik u zutoj majicii ipak prezivio.
-
jefferson
#1260 Re: tv prenos egipatskih revolucionara
Sta ti znas kakvu ja ljubav prema zelembacima gajim? Gajim takvu da sve posteno zaradim (za razliku od onih sto su nam "upalili" svjetlo).bingulesku wrote:E jest nam bas ono svanulo u p.... materinu!
Ljubav prema kapitalizmu ili prema socijalizmu nema veze sa time kako se zivilo u onoj drzavi, sto ti izgleda bas ne mozes da dokucis.
Ali kao sto se kaze, nekom rat a nekom brat. Zna se kome je bio brat!
p.s u onoj drzavi se dosta radilo na gramatici, sto te izgleda masilo!
-
oldplague
#1261 Re: tv prenos egipatskih revolucionara
Jes' vala, i da ih mogu bolje uzjahat kad ode Mubarak. Ne laje kuca zbog sela, niti oficirčine okreću kuburu na svog gospodara jer im je do narodne slobode.Been wrote:Časna egipatska vojska okrenula je cijevi oružja na Mubarakove plaćenike... To su dobre vijesti za narod i budućnost Egipta. Nadam se da će upotrijebiti i bojnu silu ako to bude neophodno da bi se zaštitila volja Egipćana !
-
jefferson
#1262 Re: tv prenos egipatskih revolucionara
Hehe, trebali bi mi njima ponuditi konsultantnske usluge Hasana Cengica, Brankovica, Cerica i slpopajic wrote:Joj, da u Kairu cuju ovu "diskusiju " geografski im bliske brace![]()
-
oldplague
#1263 Re: tv prenos egipatskih revolucionara
Kako ja vidim, gramatika vas je sve mašila. Ali to nije važno. Suština je da su djeci nekadašnjih komunističkih funkcionera danas najbliže zapadnjačke vrijednosti para, nemoćnog populusa i opstanka najjačih.jefferson wrote:Sta ti znas kakvu ja ljubav prema zelembacima gajim? Gajim takvu da sve posteno zaradim (za razliku od onih sto su nam "upalili" svjetlo).bingulesku wrote:E jest nam bas ono svanulo u p.... materinu!
Ljubav prema kapitalizmu ili prema socijalizmu nema veze sa time kako se zivilo u onoj drzavi, sto ti izgleda bas ne mozes da dokucis.
-
jefferson
#1264 Re: tv prenos egipatskih revolucionara
Sustina je da su oni morali da se skoluju da bi imali. Danas to bas i nije neko mjerilo!oldplague wrote:Kako ja vidim, gramatika vas je sve mašila. Ali to nije važno. Suština je da su djeci nekadašnjih komunističkih funkcionera danas najbliže zapadnjačke vrijednosti para, nemoćnog populusa i opstanka najjačih.jefferson wrote:Sta ti znas kakvu ja ljubav prema zelembacima gajim? Gajim takvu da sve posteno zaradim (za razliku od onih sto su nam "upalili" svjetlo).bingulesku wrote:E jest nam bas ono svanulo u p.... materinu!
-
oldplague
#1265 Re: tv prenos egipatskih revolucionara
Ma ništa oni nisu morali. Zato ih je mašila gramatika.
-
bingulesku
#1266 Re: tv prenos egipatskih revolucionara
jafferson:
Sustina je da su oni morali da se skoluju da bi imali. Danas to bas i nije neko mjerilo!
Za komunjare je suština - imati, a to jeste imati novac. To je ono što ste vi cijelo vrijeme nosili i još uvijek nosite na dnu vaših sitnih dušica isto kao i vaša branša u Egiptu koja je promijenila dres kao što su i naši promijenili u jednom periodu naše povijesti.
Sustina je da su oni morali da se skoluju da bi imali. Danas to bas i nije neko mjerilo!
Za komunjare je suština - imati, a to jeste imati novac. To je ono što ste vi cijelo vrijeme nosili i još uvijek nosite na dnu vaših sitnih dušica isto kao i vaša branša u Egiptu koja je promijenila dres kao što su i naši promijenili u jednom periodu naše povijesti.
-
jefferson
#1267 Re: tv prenos egipatskih revolucionara
bingulesku wrote:jafferson:
Blago tebi jarane moj! Zavidim ti majke mi!
-
bingulesku
#1268 Re: tv prenos egipatskih revolucionara
Ma znaš šta jeferson. Ma svi smo ti mi ista govna, jer da nismo neko bi već preokrenu ovu situaciju naboljejefferson wrote:bingulesku wrote:jafferson:
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Blago tebi jarane moj! Zavidim ti majke mi!
- cyprus
#1269 Re: tv prenos egipatskih revolucionara
Ja nešto nisam siguran da će Egipćanima bit bolje, sve i kad bi Mubarak odmah otišo...
-
bingulesku
#1270 Re: tv prenos egipatskih revolucionara
Nije ti to suština stvari, suština je da je Egipat prevalio jedan neminovan istorijski proces i da sada isto tako neminovno mora uči u drugi neminovan istorijski proces isto kao i mi devedesetihcyprus wrote:Ja nešto nisam siguran da će Egipćanima bit bolje, sve i kad bi Mubarak odmah otišo...
-
oldplague
#1271 Re: tv prenos egipatskih revolucionara
Toga se i plašim, da će im svjetlo slobode oči spržit, a oni će svojom i komšijskom krvlju puniti džepove boraca za prava čivava i alternativnu medicinu.bingulesku wrote:Nije ti to suština stvari, suština je da je Egipat prevalio jedan neminovan istorijski proces i da sada isto tako neminovno mora uči u drugi neminovan istorijski proces isto kao i mi devedesetihcyprus wrote:Ja nešto nisam siguran da će Egipćanima bit bolje, sve i kad bi Mubarak odmah otišo...
- cyprus
#1272 Re: tv prenos egipatskih revolucionara
Koja je poenta ''istorijskih procesa'' ako oni neće donijeti neki napredak?bingulesku wrote:Nije ti to suština stvari, suština je da je Egipat prevalio jedan neminovan istorijski proces i da sada isto tako neminovno mora uči u drugi neminovan istorijski proces isto kao i mi devedesetihcyprus wrote:Ja nešto nisam siguran da će Egipćanima bit bolje, sve i kad bi Mubarak odmah otišo...
-
bingulesku
#1273 Re: tv prenos egipatskih revolucionara
Evo analitičari tvrde da je za sve kriv internet. Naime iz strogo kontroliranog Mubarakovog kaveza teško su izlazile istinite informacije a još teže ulazile. Strogo kontroliran medijski prostor i represivni aparat su stegli konce do te mjere da nije bilo vrdanja. Internet je probio medijski mrak i evo što se dogodilo, ali moralo se dogoditi prije ili kasnije.
-
bingulesku
#1274 Re: tv prenos egipatskih revolucionara
Prvo ja moram ponoviti: ovo je bilo ne izbježno. Dalje jednostavno više nije išlo.
Egipćani su tek prohodali poput nekoga malog djeteta a treba da trče ko maratonci da bi imali demokratiju zapadnog tipa. Nedovoljno zreli za demokraciju, previše poodmakli u društvenom razvitku da bi ih jedan diktator mogao više handrit i to vam bude to. Za diktaturu više nisu, za demokratiju još isto tako nisu stasali da bi je mogli snositi i uživati u punom kapacitetu, ali ipak imaju neke najosnovnije elemente da se uspostavi kakva-takva demokratija.
Pa zar nije bilo iso tako i sa nama na početku devedesetih. Komunistički sistem se nije mogao održati a mi za demokratiju nismo bili sprmni.
Egipćani su tek prohodali poput nekoga malog djeteta a treba da trče ko maratonci da bi imali demokratiju zapadnog tipa. Nedovoljno zreli za demokraciju, previše poodmakli u društvenom razvitku da bi ih jedan diktator mogao više handrit i to vam bude to. Za diktaturu više nisu, za demokratiju još isto tako nisu stasali da bi je mogli snositi i uživati u punom kapacitetu, ali ipak imaju neke najosnovnije elemente da se uspostavi kakva-takva demokratija.
Pa zar nije bilo iso tako i sa nama na početku devedesetih. Komunistički sistem se nije mogao održati a mi za demokratiju nismo bili sprmni.
-
oldplague
#1275 Re: tv prenos egipatskih revolucionara
Jeste, ali malo sutra. No jedno je istina: internet je zaista Amerikancima dao novi izgovor za intervencionizam, "događanja naroda", "slobodarske pokrete" i tome slično. Lego im je Wikileaks ko budali šamar, taman kad su mislili da se svijet više ne da prevarit.bingulesku wrote:Evo analitičari tvrde da je za sve kriv internet. Naime iz strogo kontroliranog Mubarakovog kaveza teško su izlazile istinite informacije a još teže ulazile. Strogo kontroliran medijski prostor i represivni aparat su stegli konce do te mjere da nije bilo vrdanja. Internet je probio medijski mrak i evo što se dogodilo, ali moralo se dogoditi prije ili kasnije.