Renault Megane all about
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
530i
#1251 Re: Renault Megane all about
Doboši su nazad? Onda je moja prva sumnja na mehanizam ručne kočnice...
- Bakir1
#1252 Re: Renault Megane all about
tacnije na feder koji vraca sajlu rucne kocnice 
-
channel10
#1253 Re: Renault Megane all about
Kocioni cilindar zadnje osovine (zadnji lijevi dobos) pusta malo ulje i kad se podigne rucna, zalijepi to ulje i zato se sve ono culo (zvuk cupanja sajle).530i wrote:Doboši su nazad? Onda je moja prva sumnja na mehanizam ručne kočnice...
- red evil
#1254 Re: Renault Megane all about
Zna li neko ima li gdje Reno Megane da je u dijelovima? Prednja maska, farovi, blatobran, ogledala to mi treba. Ako neko zna gdje se mogu jeftino ovi dijelovi kupit. Reno je 2006 godište.
- golfiista
#1255 Re: Renault Megane all about
Imas otpad francuskih vozila iza crkve u Blazuju sa desne strane.
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
- red evil
#1256 Re: Renault Megane all about
Hvala.
Imam još jedno pitanje. Šta znaći kad se proglasi totalna šteta? Koliko se novca može uzeti? Je li to dobra ideja? Hitno je, bez auta ne mogu funkcionisat.
Imam još jedno pitanje. Šta znaći kad se proglasi totalna šteta? Koliko se novca može uzeti? Je li to dobra ideja? Hitno je, bez auta ne mogu funkcionisat.
- corsa
#1257 Re: Renault Megane all about
Kad je totalna steta obicno se isplati manje novca nego sto auto vrijedi. Ako ikako mozes izbjegni to i trazi da pravis auto.
-
vnm
#1258 Re: Renault Megane all about
ne radim u osiguranju ali evo kako je meni to objasnjeno.
procijene koliko auto vrijedi, u velikom broju slucajeva nece uzeti trzisnu vrijednost nego katalosku na cemu obicno vec gubis para. zatim pogledaju koliko vrijedi tvoje havarisano auto (odnosno koliko ti para mozes dobiti ukoliko prodas ostatke). taj iznos oduzmu od kataloske vrijednosti i dobiju iznos koji ce ti isplatiti.
ovo je neki optimalni slucaj, jer obicno idu na to da spuste jos vise ne bi li neko pristao na to, ko je ocigledno u frci kao ti upravo. prodje im nekada...
procijene koliko auto vrijedi, u velikom broju slucajeva nece uzeti trzisnu vrijednost nego katalosku na cemu obicno vec gubis para. zatim pogledaju koliko vrijedi tvoje havarisano auto (odnosno koliko ti para mozes dobiti ukoliko prodas ostatke). taj iznos oduzmu od kataloske vrijednosti i dobiju iznos koji ce ti isplatiti.
ovo je neki optimalni slucaj, jer obicno idu na to da spuste jos vise ne bi li neko pristao na to, ko je ocigledno u frci kao ti upravo. prodje im nekada...
- red evil
#1259 Re: Renault Megane all about
Hvala. Jesmo u frci ali ne baš tolikoj da nas uspiju izlevatit. Vjerovatno od ovoga neće biti ništa već će se ići na popravi auta.vnm wrote:ne radim u osiguranju ali evo kako je meni to objasnjeno.
-
preludezalude
#1260 Re: Renault Megane all about
Sve ovo sto si napisao je istina, ali moram dodati ovo. Takav sistem od strane osiguravajucih kuca je cisti lopovluk. Imam primjer iz prve ruke. Nekad davno sam imao udes koji i nije bio toliko veliki. Auto se moglo sa lakocom popraviti, dva dijela limarije i mehanika na jednom tocku. Posto su dijelovi bili uzasno skupi, oni su proglasili totalnu stetu i htjeli su mi isplatiti po tom sistemu, kataloska vrijednost auta minus vrijednost iskoristivih dijelova. Ja lijepo sam uzeo advokata da mi to gura i izgurao mi je citavu sumu kataloske vrijednosti auta i naravno auto je ostalo meni jer je moje auto i ne prodajem ga. Osiguranje treba isplatiti vrijednost popravke vozila ili u slucaju totalne stete trebaju isplatiti vrijednost vozila. Objasnjenje: ako je proglasena totalna steta, onda ne postoje iskoristivi dijelovi auta.vnm wrote:ne radim u osiguranju ali evo kako je meni to objasnjeno.
-
Blizanac
#1261 Re: Renault Megane all about
@shlauf (ili neko drugi ko je malo više upućen)
Imam pitanje za Renaultove motore 1.9 dCi (godište oko 2006.). Znam da postoje 4 izvedbe: 68 kW, 81 kW, 88 kW i 96 kW. Zanima me u čemu je razlika između njih (osim, naravno, snage), koje su im prednosti, koji nedostaci, koje su preporuke za kupovinu (da je prihvatljiva cijena održavanja, odnos uloženo/dobijeno...) itd.
Imam pitanje za Renaultove motore 1.9 dCi (godište oko 2006.). Znam da postoje 4 izvedbe: 68 kW, 81 kW, 88 kW i 96 kW. Zanima me u čemu je razlika između njih (osim, naravno, snage), koje su im prednosti, koji nedostaci, koje su preporuke za kupovinu (da je prihvatljiva cijena održavanja, odnos uloženo/dobijeno...) itd.
-
kakaljin
#1262 Re: Renault Megane all about
ovaj od 96 kW bi trebao da trosi manje goriva, ali sve zavisi od odrzavanja i izhabanosti motora i auta jer vidim da gledas polovno.Blizanac wrote:@shlauf (ili neko drugi ko je malo više upućen)
- shlauf
#1263 Re: Renault Megane all about
68 KW slab motor za težinu auta pa samim tim i treba malo više gasa da bi se održala neka brzina a to povećava potrošnju goriva. Ovaj od 88 KW je optimalan i pokazao se kao najbolji. Od 96 KW ipa FAP filter i tu počinju zajebancije oko senzora na samom filteru ili ako se računarom ne može pročistiti FAp filter onda se on skida i obično se pristupa sa pročišćavanjem pomoću dugačkog borera. Onda varenje gdje je presječen na kraju i propuhivanje na otvorenom putu. Ovaj nebih od 96 KW preporučio mada auto "leti" sa njim ispod haube.Blizanac wrote:@shlauf (ili neko drugi ko je malo više upućen)
Kod novije generacije u Meganima 3 imaš motore jačine 63, 66, 77 i 81 KW u motorima 1,5 dCi dok je 1,9 dCi sa 96 KW
81 KW i 96 KW imaju FAP filter.
- shlauf
#1264 Re: Renault Megane all about
63 i 66 KW imaju Delfijeve dizne i pumpe a to je nedostatak kao u prošle serije.shlauf wrote:68 KW slab motor za težinu auta pa samim tim i treba malo više gasa da bi se održala neka brzina a to povećava potrošnju goriva. Ovaj od 88 KW je optimalan i pokazao se kao najbolji. Od 96 KW ipa FAP filter i tu počinju zajebancije oko senzora na samom filteru ili ako se računarom ne može pročistiti FAp filter onda se on skida i obično se pristupa sa pročišćavanjem pomoću dugačkog borera. Onda varenje gdje je presječen na kraju i propuhivanje na otvorenom putu. Ovaj nebih od 96 KW preporučio mada auto "leti" sa njim ispod haube.Blizanac wrote:@shlauf (ili neko drugi ko je malo više upućen)
Kod novije generacije u Meganima 3 imaš motore jačine 63, 66, 77 i 81 KW u motorima 1,5 dCi dok je 1,9 dCi sa 96 KW
81 KW i 96 KW imaju FAP filter.
Ako ciljaš na Lagunu sa tim motorima treba da znaš da dizni od 68 i 81 KW nema ni za lijeka - to je FL verzija.
-
Blizanac
#1265 Re: Renault Megane all about
@shlauf, hvala na odgovorima.
Da, baš sam nesto razgledao Lagune tog godista...I tvoja je, dakle, preporuka taj motor od 88 kW ili Megane sa motorom od 77 kW (jer oni nemaju taj famozni FAP filter?
Kakva je situacija sa benzincima? 1.6 ili 1.4?
P.S.
Da, baš sam nesto razgledao Lagune tog godista...I tvoja je, dakle, preporuka taj motor od 88 kW ili Megane sa motorom od 77 kW (jer oni nemaju taj famozni FAP filter?
Kakva je situacija sa benzincima? 1.6 ili 1.4?
P.S.
Kako nema tih dizni, ne mogu da vjerujem da ih nema npr u ovlaštenim servisima ili prodavnicama, ili da se ne mogu naručiti od proizvođača?shlauf wrote: Ako ciljaš na Lagunu sa tim motorima treba da znaš da dizni od 68 i 81 KW nema ni za lijeka - to je FL verzija.
- shlauf
#1266 Re: Renault Megane all about
Ima u ovlaštenom servisu. Prvo se naruči i plati pa se čeka na isporuku a o cijeni da ne pričamo koliko je viskoa po komadu. Repariranih nema jer originala fali na tržištu (otpadima) ....
-
sarajevo999999
#1267 Re: Renault Megane all about
Izbaciva mi da provjerim airbag na Megane II. Zna li ko sta bi moglo biti?
- shlauf
#1268 Re: Renault Megane all about
Ako si skoro usisavao auto onda si otkačio džek ispod sjedišta ilisarajevo999999 wrote:Izbaciva mi da provjerim airbag na Megane II. Zna li ko sta bi moglo biti?
čuje li se pucketanje oko volana kad okreneš volan lijevo-desno ??
-
citroen xm
#1269 Re: Renault Megane all about
Špula ili džek ispod sjedišta.
-
sarajevo999999
#1270 Re: Renault Megane all about
Ne cuje se pucketanje, a mogguce da je od usisavanja. To je neki dzek ispod vozacevog sjedista? Da, zaboravih napisati da se u toku voznje sporadicno pali i gasi upozorenje. U svakom slucaju cu provjeritishlauf wrote:Ako si skoro usisavao auto onda si otkačio džek ispod sjedišta ilisarajevo999999 wrote:Izbaciva mi da provjerim airbag na Megane II. Zna li ko sta bi moglo biti?
čuje li se pucketanje oko volana kad okreneš volan lijevo-desno ??
-
citroen xm
#1271 Re: Renault Megane all about
Ispod suvozačevog.
-
sarajevo999999
#1272 Re: Renault Megane all about
Zahvaljujem na odgovorima
- Warashii
#1273 Re: Renault Megane all about
Pa jel izbaci poruku tipa "Steering wheel not locked" ili neku drugu?
Moze biti spula ili namotaj volana poskupa bezvezna stvar , nije skupa kao sama samo je belaj naci pazljivo skinutu pa te moze izaci da je kupis jednom ili vise puta .
Ti dzekovi su najcesci ispod sjedista. Ne znam da li megane ima senzore u sjedistima za airbag-s, kazu da oni pocesto pobrljave narocito kada se auto pere u praonicama pa neki od radnika koljenom napravi jaci pritisak na sjediste .
I na kraju ako izbacuje onu gore poruku onda brava volana .
Moze biti spula ili namotaj volana poskupa bezvezna stvar , nije skupa kao sama samo je belaj naci pazljivo skinutu pa te moze izaci da je kupis jednom ili vise puta .
Ti dzekovi su najcesci ispod sjedista. Ne znam da li megane ima senzore u sjedistima za airbag-s, kazu da oni pocesto pobrljave narocito kada se auto pere u praonicama pa neki od radnika koljenom napravi jaci pritisak na sjediste .
-
sarajevo999999
#1274 Re: Renault Megane all about
Ma pise Airbag uberprufen, na njemackom je auto. Izbaaci na kontrolnoj tabli zuti onaj kljuc za servis i oznaku airbaga. i sporadicno se pali i gasi u toku voznjeWarashii wrote:Pa jel izbaci poruku tipa "Steering wheel not locked" ili neku drugu?
- johntra
#1275 Re: Renault Megane all about
džek od vazdušnog ispod vozačkog ili suvozačkog sjedišta...pregledaj ih, malo ih izudaraj ili nešto tako slično...