Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
tavustavus

#1251 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tavustavus »

@lamudane ..ima prijatelj ovu HAIER,postanar je covjek - nije on kupovao,valja li mu ista ovo sad za zime,grijanje je glavna opcija hladiti moze i ventilator ...kaze da sad zasad grije 40 kvadrata koliko njemu treba
TEHNIČKI PODACI - Haier inverter klima uređaj zid AS12GS1ERA/1U12BS2ERA
Vrsta: Inverter
Kapacitet hlađenja: 3,5 KW
Snaga grijanja: 3,8 KW
Energetska klasa hlađenja:
Grijanje Energetski razred:
Energetska učinkovitost. SEER 5.3
Energetska učinkovitost. Scop 3.4
Potrošnja struje (max) 1.75 KW
Drenaža 1,6 l / h
Protok zraka 500 m³ / h
Razina buke - unutarnja jedinica 53 dB (A)
Razina buke - vanjska jedinica: 63 dB (A)
Razina buke - unutarnja jedinica 41/36/33/30 dB (A)
Veličina cijevi (tekućine) 6.35
Veličina cijevi (tekućine) 1/4 inča
Cijevni priključak (plin) 3/8 inča
Cijevni priključak (plin) 9,52 mm
Snaga 230V/1/50Hz
Max dužina cijevi [m] 15m
Razlika u visini [m] 10m
Područje rada za hlađenje - 10-46
Opseg rada za grijanje -15 Do 24.
Dimenzije unutarnje jedinice: 795x187x265mm
Dimenzija vanjske jedinice: 780x245x540mm
Težina unutarnje jedinice: 8.8 kg
Težina vanjske jedinice: 32 kg :sax: :sax: :sax: :sax: :sax:
Nexura

#1252 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nexura »

Da li neko ima iskustva sa Daikinom?
Razmisljam o FTXS42K/RXS42K.
tavustavus

#1253 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tavustavus »

ma ok javicu ja...nego interesuje ga moze li malo kombinovati sa drvima pa se boji da ga struja ne odere potrosnja i to... cim ljudima spomenes 3,5 ili 3,8kw :-) pa dok to malo razjasnis svima a i sebi... nego ovo mi pojasni ako mozes
Energetska učinkovitost. SEER 5.3
Energetska učinkovitost. Scop 3.4

ja se grijem na plin ali razmisaljam o ovoj NOCRIA hanumi ima na piku 2000KM ...
travar

#1254 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by travar »

Par pitanja u vezi konvektora:
- Koja je razlika između random atlantic konvektora i konvektora koji se recimo prodaje u conradu? (osim očite razlike u cijeni)
- Da li mogu uzrokovati pojavljivanje gljivica/plijesni po zidovima?
- Može li se atlanticov konvertor na neki način držati na podu ili mora ići na zid?

Hwola :mrgreen:
starii

#1255 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

uzeo sam skoro York inverter evhc 12, za sada je ok fino grije, za potrosnju ne bih znao reci koliko je trosila jer je svega par puta radila...prije par sedmica sam bio u splitu u jednoj radnji koja se iskljucivo bavi prodajom klima uređaja i oni za grijanje preporucuju samo inverter fujitsu, mitsubishi, daikin, york, toshiba dok LG haier beko i ostale kineze ne preporucuju...
evo jedna stranica za uporedivanje klima uređaja...
http://airconditioner.tech-details.com/
Nexura

#1256 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nexura »

Hvala druze. Nisam imao puno dvojbi oko izbora branda jer osobno smatram da je Daikin ruzan ali je vraski dobar u eksploataciji. FTXS42K/RKS42K narucen. Posaljem prvi racun krajem 10.
doff

#1257 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by doff »

lamudan wrote:uskoro ce svi imat skupu i jeftinu struju,htjeli to ili ne,ja sam imao prije kad sam koristio ta pec,sad sam izbacio to,ali ljudi iz el distribucije kad su dosli to uradit su rekli da na novim brojilima vec imaju obje tarife,tako da kad nam svima uvedu nova brojila nece bit izbora hocu ili necu 2 tarife
Opet je na nama da odlučimo hoćemo li jednotarifnu ili dvotarifnu struju. Meni su prije 7-8 godina zamijenili sat za dvotarifni ali o svom trošku bih trebao kupiti sklopni koji će regulisati terife i onda s EP potpisati novi ugovor. Tako da nećemo morati koristiti dvotarifnu. Btw, nedavno je bilo govora da će EP ukinuti jeftinu struju, pa je neka frka ispala oko toga...
starii

#1258 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

heheh isto i ja da je para vise uzeo bih Mitsubishi Kirigamine ili kakvu napucanu Toshibu ali one su preko 2000KM...vidjecemo s ovom kako ce ici u stanu imam malu bebu tako da ce biti odvrnuta do daske :)
survie

#1259 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by survie »

Nexura wrote:Da li neko ima iskustva sa Daikinom?
Razmisljam o FTXS42K/RXS42K.
Treba taj model da mi dodze i FTXS20K, dva daikin-a kao primarno grijanje. Vidjecemo racune!
survie

#1260 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by survie »

Nexura wrote:Hvala druze. Nisam imao puno dvojbi oko izbora branda jer osobno smatram da je Daikin ruzan ali je vraski dobar u eksploataciji. FTXS42K/RKS42K narucen. Posaljem prvi racun krajem 10.
Ja sam htio Mitsu Kirigamine FH i Kirigamine Zen ali nisam nasao kvalitetan i ozbiljan servis/instalera za njih, tako da na kraju ode na daikin. Estetski Mitsu je puno ljepsi, cak i na papiru je bolji, u praksi kakva je razlika izmedzu te dvije klime tesko je reci dok ne stavis jednu pored druge i na iste uslove. Tesko je odabrati uvjek mislis da si mozda za te iste pare mogao dobiti nesto vise, ako nista barem +1 filter neki ma kako se on zvao, sta taj marketing radi :).
starii

#1261 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

survie wrote:
Nexura wrote:Hvala druze. Nisam imao puno dvojbi oko izbora branda jer osobno smatram da je Daikin ruzan ali je vraski dobar u eksploataciji. FTXS42K/RKS42K narucen. Posaljem prvi racun krajem 10.
Ja sam htio Mitsu Kirigamine FH i Kirigamine Zen ali nisam nasao kvalitetan i ozbiljan servis/instalera za njih, tako da na kraju ode na daikin. Estetski Mitsu je puno ljepsi, cak i na papiru je bolji, u praksi kakva je razlika izmedzu te dvije klime tesko je reci dok ne stavis jednu pored druge i na iste uslove. Tesko je odabrati uvjek mislis da si mozda za te iste pare mogao dobiti nesto vise, ako nista barem +1 filter neki ma kako se on zvao, sta taj marketing radi :).
mitsubishi mozes povoljno uzeti u servisu jelic u hrasnom, a za dijelove nije problem jer ih dobavljaju iz hrvatske..ovi nemaju veze sa otusom koji je generalni distributer mitsubishija za bih i koji je daleko skuplji...
survie

#1262 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by survie »

lamudan wrote:ja kad bi birao uzeo bih mits fh35vehz,ali ne vjerujem da je ispod 3000km,ona u defrost ide svakih 2,5 sata na testu u finskoj na -15 -20,strasno,ali skupo a i mi nismo u finskoj nego u bih,znaci ovdje sto god uzmete od ovih japanaca na konju ste,samo nemojte ici na jeftine modele njihove,tu se stedilo
Preskupo je to barem za mene, i ove ako budu radile bez vecih problema na -10 odlicno, a ono malo dana, kada su temp nize od -10 mozemo konvektorom pomoci.
tavustavus

#1263 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tavustavus »

lamudan hvala ti na tako jasnom pojasnjenju ... ne razumijemo svi terminologiju klima..a danas i ne mozete sve razumjeti...hvala ti... a gdje ste kupili te Daikin FTXS42K RXS42K... meni prvo izbaci erkond firma iz Gruda cini mi se.... pomocice te i drugima ako napisete gdje ste kupili model i koliko je šuški..... ovo vazi za bilo koji model :sax: :sax: :bih: :thumbup:
maliq53

#1264 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maliq53 »

Planiram uzet Mitsubishi Kirigamine zanima me gdje uzeti.Gledao otus djeluje solidan al' evo citam komentare da je skuplji pa me zanima vase misljenje da li kod njih uzet ili ima jos gdje . Hvala
survie

#1265 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by survie »

lamudan wrote:ma jok 2 daikina ne treba gurati na -10,kad uzmes neki jeftini inverter od 1000KM onda se moze koji dan pogurati necim,a to ce radit no sikiriki :D ,opet zavisi kolko ti ono kvadtata imas,jel rece dvije 20ke da si uzeo
FTXS42K i FTXS20K blizu oko 75 kvadrata, ne racunajuci wc, kupatilo i dio hodnika. Firma u kojoj sam uzeo je Erkond Citluk, bio sam u njihovom sjedistu i samo se daikin-om bave (bez ikakvih drugih primjesa) ustvari i neka klimatizacija sultz nesto tako. Mene ce izaci sa ugradnjom nesto vise od 4000KM
starii

#1266 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

maliq53 wrote:Planiram uzet Mitsubishi Kirigamine zanima me gdje uzeti.Gledao otus djeluje solidan al' evo citam komentare da je skuplji pa me zanima vase misljenje da li kod njih uzet ili ima jos gdje . Hvala
servis jelic
Poslovna jedinica Sarajevo - Hrasno
Antuna Branka Šimića 2a, Sarajevo - Hrasno
maloprodaja i veleprodaja
Telefon/fax: +387 33 646-617, 646-618

daju 15% popusta ako placas u gotovini
survie

#1267 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by survie »

maliq53 wrote:Planiram uzet Mitsubishi Kirigamine zanima me gdje uzeti.Gledao otus djeluje solidan al' evo citam komentare da je skuplji pa me zanima vase misljenje da li kod njih uzet ili ima jos gdje . Hvala
Otus je samo distributer, barem su mani tako rekli, pa su mi dali servisere sa kojima rade. Mitsu je bio moj izbor.
Nexura

#1268 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nexura »

Daikin dealers
ERKOND CITLUK
OMNICOM BANJA LUKA
ECOS VITEZ
Sigurno ih ima jos!
Hajlac

#1269 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Za Daikin ima firma u Tibri, ne znam kako se zove ali prodjoK nedavno pored nje.

A Mitsubishi 35 VEHZ ne bi smio biti skuplji od 2600KM. I Toshibe su skocile s cijenom - nekad oko 2300 a sad 2600 za 13ku. Inflacija, manji promet zbog krize kapitalizma...
tavustavus

#1270 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tavustavus »

mitsubishi-kirigamine-fh-msz-fh35vehz 2892,00KM otus ..... puno brate puno da je bar 2600 to je 300 razlike :-)

http://otus.pik.ba/artikal/5549290/klim ... -proizvod/
otorinolaringorolog

#1271 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by otorinolaringorolog »

ako nekom treba inverter ja cu prodati svoj lg 12,grije hladi oko 4kw,ima plazma filter,antibakterijeski,samociscenje,dao bi ga za 600KM a platio sam ga 1500,nije kao japanac ali dok ne pocnu bas veliki minusi je odlican,npr prosle zime je radio cijelu zimu jer nije bilo prevelikih minusa ,i nevjerovatno je kako malo trosi struje,ja bi umjesto nje uzeo mitsubishi
survie

#1272 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by survie »

otorinolaringorolog wrote:ako nekom treba inverter ja cu prodati svoj lg 12,grije hladi oko 4kw,ima plazma filter,antibakterijeski,samociscenje,dao bi ga za 600KM a platio sam ga 1500,nije kao japanac ali dok ne pocnu bas veliki minusi je odlican,npr prosle zime je radio cijelu zimu jer nije bilo prevelikih minusa ,i nevjerovatno je kako malo trosi struje,ja bi umjesto nje uzeo mitsubishi
Mozda da pokusas na PIK-u, a evo izgleda vec ove zime imamo pravi test za invertere
http://www.24sata.info/vijesti/svijet/1 ... pamti.html
motorola01

#1273 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by motorola01 »

Kako vi sa tom klimom "pokrijete" cijeli stan? Jedino ako su vam zidovi unutar stana sruseni i stan vam je u jednoj prostoriji.
Imam srece da mi ne treba za ovu zimu i imam jos vremena da razmislim kako se grijati iducu. U planu su konvektori ili termo blok. Klima otpada samo iz razloga nemogucnosti pokrivanja cijelog stana.
motorola01

#1274 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by motorola01 »

lamudan wrote:ma konvekori su zakon :D ,da si prije naisao mogao ti ja svoje poklonit
Pusti sad zahebanciju :) , ali kako stvarno pokrijete jednom klimom cijeli stan ? Cini mi se najprivlacnijim ovaj termo blok.
Hajlac

#1275 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

lamudan wrote:niko nije rekao da su konvektori lose grijanje,naprotiv odlicno grijanje,ko moze placat racune,to je milina nema prljanja,radi ko mina,jedino sto s njima zna bit vlage,dok klima izbacuje vlagu van,gdje si procitao da jedna klima pokrije cijeli stan ili kucu,nije da ne moze,ali rijetko ko ima takve idealne uslove,u svedskoj npr kuce se grade sa takvom izolacijom da gore jedan uredjaj pokriva cijelu kucu,ai kod nas tesko,zato ja imam dvije,ali zato imam mjesecne racune mozda 4 puta manje nego sa konvektorima
U rezimu grijanja klima ne izbacuje vlagu vani :)
Post Reply