Palma ima kolace s kestenom i odlican kesten-pire.sour cherry wrote:Gdje u Sarajevu ima za pojesti dobra torta s kestenom? Može kolač,svejedno.
Cokolada i ostali slatkisi :)
Moderator: anex
- brown.sugar
#1251 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#1252 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)

Ja sam ove probala samo mrvicu bukvalno jer je preslatko
- melrose
#1253 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
ja bih sem Palme preporucila kucnu izradusour cherry wrote:Gdje u Sarajevu ima za pojesti dobra torta s kestenom? Može kolač,svejedno.

ovaj kesten pire je najbolji (u Hr puno jeftiniji nego u BiH) i sa slagom nema boljeg!
-
sour cherry
#1254 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
@brown.sugar,hvala.Obavezno probam.Blizu mi
@melrose,probala sam taj kesten pire.Odličan je,ali nisam nikad kolače s kestenom pravila.Ove ću napraviti.Puter ću staviti umjesto margarina.Tako inače uvijek radim.Nadam se da će dobro ispasti.Preporuči mi i ti neke,ako si ih pravila već
http://www.coolinarika.com/recept/742620/
@melrose,probala sam taj kesten pire.Odličan je,ali nisam nikad kolače s kestenom pravila.Ove ću napraviti.Puter ću staviti umjesto margarina.Tako inače uvijek radim.Nadam se da će dobro ispasti.Preporuči mi i ti neke,ako si ih pravila već
- brown.sugar
#1255 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
@sour cherry: Nema na cemu!
Javi utiske i za Palmine i za te sto ces praviti. 
- melrose
#1256 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
Ja sam odrasla sa onom Jadrankinom kesten tortom (za svaki rockas) i koliko se sjecam idu dvije kore sa cokoladom/kakaoom, kestem pire, slag (pa druga od te 2 kore sa cokoladom), na vrhu opet kesten pire i slag. Bas njihov recept naravno nemam, ali po sjecanju bih pravila ovako:sour cherry wrote:@brown.sugar,hvala.Obavezno probam.Blizu mi![]()
@melrose,probala sam taj kesten pire.Odličan je,ali nisam nikad kolače s kestenom pravila.Ove ću napraviti.Puter ću staviti umjesto margarina.Tako inače uvijek radim.Nadam se da će dobro ispasti.Preporuči mi i ti neke,ako si ih pravila već![]()
za kore (pravi u kalupu cca. 26 cm i presjecem koncem na 2 kore, ali ti mozes praviti 2x1 koru ako se bojis da neces moci presjeci):
4 jaja
320 gr brasna
200 gr secera
225 ml ulja
225 ml mlijeka
prasak za pecivo
kakao (zavisi od jacine istoga, recimo 2-3 supene kasike)
sve pomijesati (ne treba ti ni mixer) i peci na 175C oko 30 min. ostaviti da se ohladi i presjeci na pola.
fila:
500 gr kesten pirea (ovaj Ledov je vec gotov zasladjen) koji bih obogatila sa malo putera i ulupanog slaga da bude kremastiji te ga istisnula kroz pasir za krompir (ili samljela na masini za meso, tako je naime izgledao kesten pire u Jadrankinoj torti)
500 ml slaga (koji ces ulupati), a moze i vise
I onda je lako redas kora, kesten pire, slag i tako do kraja. na vrhu zavrsis ili slagom ili stavis cokoladnu glazuru. kore mozes natopiti sa malo ruma (ili arome ruma) i vode da budu socnije. meni nema bolje torte!
I ovaj rolat u koji sam samoinicijativno stavila kesten pire:

http://www.coolinarika.com/preview/rece ... ary-berry/
kesten pire mozes staviti i manje i vise ili nikako, ali rolada je svakako vrijedna probanja, svi se oduseve kada ju probaju!
- sheilak
#1257 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
ne volim kesten pire.
ali zato ovo
:

fina je.
a hame je dakle u tuzli?

ali zato ovo

fina je.
a hame je dakle u tuzli?
-
sour cherry
#1258 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
Palmin rolat jela danas.Nije loš,onako.Iako je savršenog izgleda,mislim da ni približno nije ukusan kao ovaj s recepta melrose.Onaj vanjski dio mi se baš i nije svidio.Vjerujem da je bolji izbor pire,ali eto,ja se odlučih za kolač.Moj će biti bolji.brown.sugar wrote:@sour cherry: Nema na cemu!Javi utiske i za Palmine i za te sto ces praviti.
@melrose,hvala puno.Sačuvala sam recepte.Za vikend probam napraviti rolat.Ono što sam ja postavila mi djeluje najjednostavnije,ali mislim da ću ipak ovaj tvoj rolat.Znači,on i treba malo da popuca.Nadam se da kod mene neće puno,pošto nemam baš iskustva s rolatima,ali baš zato mi je to izazov
- brown.sugar
#1259 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
Ja sam jela samo pire, tako da za kolac stvarno ne znam. Inace je u posljednje vrijeme znatno opao kvalitet kolaca u Palmi, ne znam zbog cega.
Uvijek je bolje domace, slazem se.
Eto, melrose ti dade prijedlog za Jadranku, ja sam tamo bila samo jednom pa mi nije ni pala na pamet.
P.S. Evo, nadjoh sliku te torte: https://www.facebook.com/slasticarna.ja ... =3&theater
P.S. Evo, nadjoh sliku te torte: https://www.facebook.com/slasticarna.ja ... =3&theater
- melrose
#1260 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
cherry prbaj rolat je jednostavan, a sto se tice pucanja koliko god da pukne (meni se uvijek pojavi neka marijanska brazda), sve se slijepi sa slagom i izgleda super rusticno!
sugar, hvala ti za fotku, to je taaaa! samo da je jos presjek da se vidi...i nisam znala da 'jadranka' ponovo radi!
ne znam kako sam zaboravila mont blanc cake, to je tek san snova (na zalost nemam vlastitu fotku):
sugar, hvala ti za fotku, to je taaaa! samo da je jos presjek da se vidi...i nisam znala da 'jadranka' ponovo radi!
ne znam kako sam zaboravila mont blanc cake, to je tek san snova (na zalost nemam vlastitu fotku):
- madesa
#1261 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
kakva je ova nova dorina sa ljesnikom ?
-
zamzija
#1262 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
MLJAC NA KVADRAT! Uz toplo mlijeko mmmmmljac!

-
Frida_11
#1263 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
nisam baš tip za čokolade, više sam za slane grickalice, ali kad nanjušim milku s keksima to je to 
-
lajk
#1264 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
kolko lovezamzija wrote:MLJAC NA KVADRAT! Uz toplo mlijeko mmmmmljac!
-
zamzija
#1266 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
Mislim da je kutija u kojoj dođe to 6-8 komada ne mogu sad tačno da se sjetim, ali je oko 2,30 KMlajk wrote:kolko lovezamzija wrote:MLJAC NA KVADRAT! Uz toplo mlijeko mmmmmljac!
i našla sam je u nekakvom granapu u starom gradu .a vidjela sam da ima u onoj maloj prodavnici prekoputa parka kod ekonomije onoj delikatesnoj radnji ( do tom tailora )i kod principovog mosta u delikatesnoj radnji
To je kao neki slatki mekani biskvit sa komadićima čokolade
- manekenka u penziji
#1267 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
ova tema treba pod kljuc!
previse ahova izaziva
previse ahova izaziva
- wickedsoul
#1268 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)

Zvečevo rules
- sheilak
#1269 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
ispravkazamzija wrote:Mislim da je kutija u kojoj dođe to 6-8 komada ne mogu sad tačno da se sjetim, ali je oko 2,30 KMlajk wrote:kolko lovezamzija wrote:MLJAC NA KVADRAT! Uz toplo mlijeko mmmmmljac!
i našla sam je u nekakvom granapu u starom gradu .a vidjela sam da ima u onoj maloj prodavnici prekoputa parka kod ekonomije onoj delikatesnoj radnji ( do tom tailora )i kod principovog mosta u delikatesnoj radnji
To je kao neki slatki mekani biskvit sa komadićima čokolade
-
BJB
#1270 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
Slika je sa interneta..U nedjelju sam pojela 5 komada ljepse od ovih ruzice od dizanog tijesta sa orasima, ljepse zapecene, fino zalivene..Medene..Da mi je sad 2-3.- brown.sugar
- brown.sugar
#1273 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
Van BiH, nazalost. Lidl.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#1274 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
Jao ove bijele sve izgledaju njami 
- manekenka u penziji
#1275 Re: Cokolada i ostali slatkisi :)
Kad si već spomenula bijelu, ja ne mogu da prezalim bijelu milku s kokosom. Ono je bio raj za nepce.
Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk
Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk