Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
dallton

#1251 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by dallton »

need-4-speed wrote:Dugo su komunjare u bosni zatirale islam i bosnjake, nek se gone u obecani raj negdje u rusiju ili kinu, ja cu radije da zivim u bosni iz doba bana Borica, nego pod palicom novog Tita.
vidim da si zalutao u vremenu i prostoru :-) :-)
need-4-speed

#1252 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by need-4-speed »

dallton wrote:a nesto bi kao bilo izgubljeno dolaskom sdp-a na vlast?
vjerovatno bi zabranili selam ponovo!
need-4-speed

#1253 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by need-4-speed »

dallton wrote:
need-4-speed wrote:Dugo su komunjare u bosni zatirale islam i bosnjake, nek se gone u obecani raj negdje u rusiju ili kinu, ja cu radije da zivim u bosni iz doba bana Borica, nego pod palicom novog Tita.
vidim da si zalutao u vremenu i prostoru :-) :-)
ja vidim da nisi u stanju shvatiti poentu mog govora!
dallton

#1254 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by dallton »

za tvoju informaciju rusija odavno nije komunisticka, kina je to samo formalno, a vecina evropskih drzava na vlasti imaju socijal demokratske stranke...to je bila poenta mog odgovora
need-4-speed

#1255 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by need-4-speed »

dallton wrote:za tvoju informaciju rusija odavno nije komunisticka, kina je to samo formalno, a vecina evropskih drzava na vlasti imaju socijal demokratske stranke...to je bila poenta mog odgovora
upravo zato sam to i rekao, komunizam je propao, proslost se ne moze vratiti, okanite se vise tita i ex-juge, a velika je razlika izmedju socijal-demokratskih partija iz evrope i ovih nasih, jer ovima u evropi niko nije ostavio u naslijedje hrpu " lijepih uspomena iz proslosti ", pa da na osnovu njih pokusavaju praviti sebi bolju buducnost
dallton

#1256 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by dallton »

upravo zato sam to i rekao, komunizam je propao, proslost se ne moze vratiti, okanite se vise tita i ex-juge, a velika je razlika izmedju socijal-demokratskih partija iz evrope i ovih nasih, jer ovima u evropi niko nije ostavio u naslijedje hrpu " lijepih uspomena iz proslosti ", pa da na osnovu njih pokusavaju praviti sebi bolju buducnost
[/quote]

kakve veze ima danasnji sdp i bivsa juga, koja to budala danas zagovara? a sto se tice "lijepih uspomena iz proslosti" pa sad bas ne znam da su bile jako ruzne
nigdje.nikog

#1257 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by nigdje.nikog »

Sad cu ja opet nesta drugacije kazati.

U skoli koju pohadja kcerka mog prijatelja, a vjerovatno je to cest slucaj, profesorica Bosanskog jezika je dozvoljavala samo onu varijantu Bosanskog jezika koja je zapravo Bosnjacka (meHko, laHko, maHrama...).
To je bilo toliko neprihvatljivo nekim ucenicima (bosnjacima) da su promjenili skolu!
I jos jedan primjer.
U jednoj mjesovitoj skoli (H+B) doslo je do nekakvog konflikta gdje su H trazili posebnu nastavu za svoju djecu - za sve predmete. Naime, tu je nastava bila organizovana na nacin da su samo neki predmeti bili odvojeni a vecina zajednicka.
Pitao sam prijatelja (H) sta je pobogu problem da se ni oni opci predmeti ne mogu zajedno slusati, na sto mi on odgovori kratko, uvjerljivo i efektno:
- bi li ti svoje dijete dao profesoru matematike koji mu trazi da KUTARISE zadatak ?!

Nije ovo tako jednostavno, kao sto se cini.
Zato vas pitam sta je, zapravo, Bosanski jezik U PRAKSI - da li se Bosanskim jezikom smatra ova opcija sa "H"?

Ako je tako, onda mislim da nema diskusije o nazivu tog jezika.
palermo

#1258 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by palermo »

nigdje.nikog wrote:Sad cu ja opet nesta drugacije kazati.U skoli koju pohadja kcerka mog prijatelja, a vjerovatno je to cest slucaj, profesorica Bosanskog jezika je dozvoljavala samo onu varijantu Bosanskog jezika koja je zapravo Bosnjacka (meHko, laHko, maHrama...).
To je bilo toliko neprihvatljivo nekim ucenicima (bosnjacima) da su promjenili skolu!
I jos jedan primjer.
U jednoj mjesovitoj skoli (H+B) doslo je do nekakvog konflikta gdje su H trazili posebnu nastavu za svoju djecu - za sve predmete. Naime, tu je nastava bila organizovana na nacin da su samo neki predmeti bili odvojeni a vecina zajednicka.
Pitao sam prijatelja (H) sta je pobogu problem da se ni oni opci predmeti ne mogu zajedno slusati, na sto mi on odgovori kratko, uvjerljivo i efektno:
- bi li ti svoje dijete dao profesoru matematike koji mu trazi da KUTARISE zadatak ?!

Zato vas pitam sta je, zapravo, Bosanski jezik U PRAKSI - da li se Bosanskim jezikom smatra ova opcija sa "H"?

Pa ne moraš po svaku cijenu da budeš drugačiji.
Šta fali riječi kutarisati, je li prihvatljivije kad se mora reći npr. ubrus umjesto maramica, šta fali slovu h.Jel ti uopšte znaš šta si napisao.Ne vjerujem da znaš
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1259 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by PipiDugaDevetka »

nigdje.nikog wrote:Sad cu ja opet nesta drugacije kazati.

U skoli koju pohadja kcerka mog prijatelja, a vjerovatno je to cest slucaj, profesorica Bosanskog jezika je dozvoljavala samo onu varijantu Bosanskog jezika koja je zapravo Bosnjacka (meHko, laHko, maHrama...).
I jos jedan primjer.

Bosanski jezik je u praksi, bosanski jezik, a ne Bosanski jezik. Nastavni predmet u školi jeste Bosanski jezik. Prema pravopisu bosanskog jezika.

Biće prije da je bošnjački nastavnik matematike ili učitelj tražio da se učenik kurtariše/kurtališe/kutariše=oslobodi (spasi se od) nazivnika u nekom razlomku.

Naziv bosanski jezik je dio mog identiteta. Ljudi se dogovorili da vrate taj naziv, ja prihvatio, a neki drugi prihvatili neke druge nazive istog tog jezika. Nikome ne branim da jezik kojim govori naziva kako hoće. Šta ćemo sad?

I mene nervira prekomjerna upotreba H.

Šta ćemo sa ''domaćicom u kući'' u Srbiji i ''kućanicom u domu'' u Hrvatskoj? U praksi.
Šta ćemo sa zejtinom u Srbiji i uljem u BiH? U praksi je to ulje od uljane repice u BiH, a zejtin od suncokreta u Srbiji.
Jazz_Junkie

#1260 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by Jazz_Junkie »

Dodik ne postoji. :oops:
uhljug_s_koseva

#1261 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by uhljug_s_koseva »

Po meni je bosanski jezik onaj koji se najcesce cuje u svakodnevnom zivotu,onaj bez na silu dodatih h i izmisljenih pojmova.To je prirodna tvorevina svih naroda koji zive u BIH.Ove poslijeratne,na silu preradjene jezike nikad necu smtarat svojima.
zgembo_sa

#1262 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by zgembo_sa »

pc ne postoji
Uhoda

#1263 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by Uhoda »

Ne vidim razloga zašto posvećivati pažnju nestručnim i politikantskim izjavama tog smrdljivog kvazi političara zvanog Milorad Dodik. Hoće da nam podmetne situaciju tipa Švicarske ili Belgije. E neće ići. Nek i dalje vjeruje u svoje stavove kao što i ja vjerujem da Srbi u BiH status konstitutivnog naroda jedino mogu dobiti nakaradnim ustavom kakav je Dejtonski. Prirodnopravno gledajući oni su ipak manjina. Druga je stvar što im se ne pristaje na to.

Dodik će i dalje izmišljati probleme tamo gdje ih nema jer se tako skreće pažnja s problematične Srbije na "probleme" u Bosni i Hercegovini. :bih:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1264 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Nervira me kada neko političara ili novinara putem el. medija govori mješavinom ijekavice i ekavice, pa u jednom trenutku kaže DVE HILJADE, a kasnije da se SVE PROMIJENILO.
Slijedeći, viši nivo mog tersluka je kada sa sigurnošću znam da je novinar odrastao, školovao se, živio i živi na području BiH gdje skoro svi govore ijekavicom.
Opredjeli se, jarane za jedno i nemoj miksati ijekavicu i ekavicu. Govori kako te je majka naučila, potpuno te razumijem.
Ja bih najradije da se naš jezik, BOS. HR. CG. SR. zove jednim imenom, ilirski ili jugoslavenski, ili biejčsies-ovski, ili....Ali, ako se svi dogovore. Malo morgen! :D
nigdje.nikog

#1265 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by nigdje.nikog »

Ja nastavljam sa svojim DRUKCIJIM pristupom jer mislim da ova Zemlja i ovi ljudi naprosto MORAJU BITI DRUKCIJI od okruzenja.

Dakle ovako, mislim da je VELIKA GRESKA sto jezik kojim govore Bosanci i Hercegovci nije zadrzao naziv SRPSKOHRVATSKI/HRVATSKOSRPSKI.

Sad cekam da me svi pocnete pljuvati ali ja cu to stoicki podnijeti i uvjeriti vas da je tako trebalo. (Hm, "uvjeriti", ko je koga ovdje i u sta uvjerio?!)
Dakle ovako:
- Samo VELIKE nacije mogu sebi dopustiti da im se jezik ne zove nuzno imenom nacije;
- SH/HS jezik je rezultat vjekovnog procesa, bio u upotrebi suvise dugo da bi se zaboravio i jos uvijek vazi kao sluzbeni jezik ovih prostora za vecinu "vanjskog svijeta";
- SH/HS jezik podrazumijeva vise dijalekata i podverzija sto je upravo odraz stvarne situacije u BiH;
- Naziv Bosanski jezik jeste doista bio u upotrebi jedan period, o cemu svjedoci i slika sto je neko postavio ovdje, ali se radilo o jeziku koji nije ono sto se danas smatra pod ovim pojmom. Naprotiv, bolje je ovaj argument ne rabiti previse jer ne ide u korist teze o kontinuitetu;
- I konacno, POLITICKI MUDRO je rabiti ovaj termin jer se time salje veoma snazna poruka o jedinstvu jezickog govornog podrucja kojemu pripadamo, a ujedno se zadaje snazan udarac svim ovim nacionalnim jezickim paranojama.
- itd.

Znam da nema nista od ovoga, ali sto vise vrijeme prolazi i sto vise shvacamo koje smo govno pojeli...mozda se ponovo steknu okolnosti za "Novi Novosadski Dogovor".
Uhoda

#1266 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by Uhoda »

Kome se zadaje snažan udarac? Nacionalistički nastrojenim Srbima i Hrvatima? Kako kad taj jezik nazivaš samo po njima?
Rasprava o terminu "bosanski jezik" je bezpredmetna jer bosanski jezik je priznat čak i u Hrvatskoj i Srbiji. Na veliku žalost Bože Rajića i Milorada Dodika. :bih:
d2

#1267 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by d2 »

kako vam se da vise prezvakavat sve to ta sirovina od dodika izgovori...
zgembo_sa

#1268 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by zgembo_sa »

nigdje.nikog wrote:Dakle ovako, mislim da je VELIKA GRESKA sto jezik kojim govore Bosanci i Hercegovci nije zadrzao naziv SRPSKOHRVATSKI/HRVATSKOSRPSKI.
hahaha, sta sve ovdje covjek nece procitat Boze dragi :D
PipiDugaDevetka

#1269 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

MuaDib wrote:Dodik nije lingvista i njegovo mišljenje nije relevantno! :x
Evo šta doktorica od lingvistike tvrdi:
17.4.2004
Okrugli sto u Tuzli o jeziku

Sovinisticka lingvistika

TUZLA - Mirjana Vlaisavljevic, na okruglom stolu u Tuzli, ustvrdila je da se “na stokavskom podrucju govori srpski jezik, koji neki odlukama zele preimenovati u bosanski i hrvatski”, te da srpski jezik govore “Srbi pravoslavne, katolicke i islamske vere”. Analogno tome, “u Bosni se ne govori bosanski, vec srpski jezik, kao sto se u Brazilu ne govori brazilskim, vec spanskim jezikom”.

To je izazvalo zestoke reakcije moderatora skupa Nedzada Ibrahimovica iz Tuzle, koji je tvrdnju da se na stokavskom podrucju govori samo srpski jezik nazvao rasistickom. Marica Petrovic, srednjoskolski profesor, prokometirala je: “Nisam mogla vjerovati da postoje ovako rigidna misljenja”. Replicirao je i knjizevnik Enver Kazaz, naravno negirajuci tvrdnju Vlaisavljevicke. Pri tom je parafrazirao poruku Dzevada Karahasana o “Bosni kao vrtu”. Na slicnim ili istim pozicijama je bio Miodrag Zivanovic, koji je govorio o identitetu gradjanina, te cinjenici da se kulture prozimaju, a drzavne granice nikad i nigdje nisu nuzno i kulturoloske. Na okruglom stolu Medjukulturalne veze i utjecaji u bosansko hercegovackom drustvu - pitanje jezika i obrazovanja u gradjenju kulturnih identiteta, koji je u petak zavrsen u Tuzli, zakljuceno je da pitanje kulturnih identiteta treba razumijevati u svoj svojoj visedimenzionalnosti, naravno ne zaboravljajuci nacionalni identitet. U jednom od zakljucaka se navodi da je pitanje identiteta “krucijalno za BiH danas”, te da nam se o tome pitanja “isporucuju prvenstveno iz razlicitih centara nacionalno-politickih utocista”. U jednom od zakljucaka se navodi da “bitnu stvar u svemu igraju obrazovne institucije BiH, kako negativnu, tako i pozitivnu”. Na tuzlanskoj sesiji se culo i da “jezik (ne)prave (samo) lingvisti. Mnogi principi, domasaji i tretman jezika koincidira sa politickim programima nacionalistickih stranaka.

V. JAHIC
Nije problem nelingvista Dodik, nego ova doktorica od lingvistike i profesorica,...prof.dr. Mirjana,....Ne zna koji se jezik govori u Brazilu!? :mrgreen: :run: :lol:
Aguirre

#1270 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by Aguirre »

Mene buni jedna stvar. Naime, na kojem jeziku je pisanUstav BiH?
Zasto? pa zato sto je tamo navedeno da su 3 sluzbena jezika, medju kojima je i bosanski. eh sad, nadam se da se moje pitanje samo od sebe namece. na kojem jeziku, taj jezik ima naziv bosanski?
Mnogi ce shvatit krivo da se na knjizevnom srpskom i hrvatskom taj jezik naziva bošnjacki, ali to je cinjenica. Bosna je zemlja svih triju naroda, stoga bosanski jezik ne smije bit ekskluzivan samo za jedan narod. ili zeli neko tvrdit da bosnjaci nemaju svoj nacionalni jezik?
Rasprava o bosanskom jeziku(i njegovom izgledu) nije bezazlena, i implicira puno drugih stvari. kako ga standarizirat? iskreno nemam odogovora.
Evo i zasto. Moja baba, koja nikad nije makla iz svog rodnog sela(Hrvatica, srednja Bosna) i prica jedan potpuno izvorni jezik(ne poznaje turcizme!!!, ili samo rijetke) je govorom najslicnija jednoj slavonki, dok ista takva nana(slicnih okolnosti) nema ni slican vokabular, iako je narjecje identicno. pa koga uzet za relevantnog!?!
Bosna ce ostat Gordijski čvor, i gotovo.
bijelo_dugme

#1271 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by bijelo_dugme »

A glupog naroda boza sacuvaj :lol:

Sad ce jos RTS tvrdit da je Clooney podrzo Dodicka u vijecu sigurnosti :-)
Jazz_Junkie

#1272 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by Jazz_Junkie »

nigdje.nikog wrote:Ja nastavljam sa svojim DRUKCIJIM pristupom jer mislim da ova Zemlja i ovi ljudi naprosto MORAJU BITI DRUKCIJI od okruzenja.

Dakle ovako, mislim da je VELIKA GRESKA sto jezik kojim govore Bosanci i Hercegovci nije zadrzao naziv SRPSKOHRVATSKI/HRVATSKOSRPSKI.

Sad cekam da me svi pocnete pljuvati ali ja cu to stoicki podnijeti i uvjeriti vas da je tako trebalo. (Hm, "uvjeriti", ko je koga ovdje i u sta uvjerio?!)
Dakle ovako:
- Samo VELIKE nacije mogu sebi dopustiti da im se jezik ne zove nuzno imenom nacije;
- SH/HS jezik je rezultat vjekovnog procesa, bio u upotrebi suvise dugo da bi se zaboravio i jos uvijek vazi kao sluzbeni jezik ovih prostora za vecinu "vanjskog svijeta";
- SH/HS jezik podrazumijeva vise dijalekata i podverzija sto je upravo odraz stvarne situacije u BiH;
- Naziv Bosanski jezik jeste doista bio u upotrebi jedan period, o cemu svjedoci i slika sto je neko postavio ovdje, ali se radilo o jeziku koji nije ono sto se danas smatra pod ovim pojmom. Naprotiv, bolje je ovaj argument ne rabiti previse jer ne ide u korist teze o kontinuitetu;
- I konacno, POLITICKI MUDRO je rabiti ovaj termin jer se time salje veoma snazna poruka o jedinstvu jezickog govornog podrucja kojemu pripadamo, a ujedno se zadaje snazan udarac svim ovim nacionalnim jezickim paranojama.
- itd.

Znam da nema nista od ovoga, ali sto vise vrijeme prolazi i sto vise shvacamo koje smo govno pojeli...mozda se ponovo steknu okolnosti za "Novi Novosadski Dogovor".
Ovo itekako ima smisla. Bosanski postoji kao politicka i ustavna realnost onoliko koliko ga ljudi smatra svojim maternjim. No, on sa stajalista lingvistike nije poseban jezik kao ni sto nisu ni srpski i hrvatski jezik. Pogotovo se Hrvatski pokusava sto vise umjetno udaljiti od susjeda sto cak nailazi na otpor u samoj Hrvatskoj. Istina je da se u inostranstvu SH jos uvijek smatra jezikom stanovnistva BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Posebno na univerzitetima. Takodjer si "pogodio u sridu" kada si pisao o tom "H" i njegovoj upotrebi tamo gdje mu u sluzbenom i naucnom govoru nije mjesto. Samo to "H" i suvisna upotreba turcizama Bosanski cini jos manje posebnim jezikom, jer ga svodi na nivo ruralnog dijalekta. Ako se to smatra bosanskim jezikom, onda je to uistinu bosnjacki.
No, stav lingvistike je jasan: sa stvaranjem nacionalnih drzava je pojacana jezicna segregacija, no srpskohrvatski je cinjenica. Jedino bi zamjerio imenu jezika, jer je bosansko ime izostavljeno i mogla se naci bolja alternativa. Jos u 19. stoljecu kada su juzni Slaveni bili prekoupirani idejama o ujedinjenju se trazilo ime za zajednicki jezik. Jedan od prijedloga je bio "Ilirski", ali se ispostavilo da su Iliri bili neslavenska skupina naroda. Postavljena je i naslovna stranica bosanskog pravopisa iz austrougarskog doba sto opet nema veze sa ozbiljnim pokusajem standardiziranja sluzbenog jezika. To je bila austrijska ideja zbog straha od ustanaka u BiH posto su u Hrvatskoj i Srbiji odavno bili neprijateljski raspolozeni prema Becu.
Lincoln-Burrows

#1273 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by Lincoln-Burrows »

Air Ramiz wrote:
Lincoln-Burrows wrote:Ne treba oko ovoga voditi polemiku, ako netko hoće da se zove bosanski nek se zove.

Inače bosanski jezik se rijetko spominje u povijesti prije Osmanlija, a nakon toga
često je bio bio u upotrebi u hrvatskom kulturnom krugu, poglavito Dalmacije,
Bosne i Slavonije, od 17. do 19. stoljeća. Upotrebljavan je kao označitelj narodnoga jezika (Matija Divković) štokavskoga narječja i štokavsko-ikavskoga dijalekta,
u Dalmaciji je općehrvatski jezik još nazivan i Dalmatinski (čakavština)a u Slavoniji Slovinski(štokavsko ikavski)u Dubrovniku (štokavsko-jekavskomu).
U muslimanskom krugu naziv bosanski jezik se pojavljuje u rječniku Mehmeda Uskufija iz 1637., te u više djela aljamijado književnosti.
Također, česta je pojava da se jezik naziva i bošnjačkim (o čemu je ostavio svjedočanstvo i Matija Mažuranić).
Rijeđe je jezik nazivan hrvatskim, a u nazivu jednoga Uskufijeva djela i srpskim.

Tako da uzurpacija bosanskog jezika i je i nije na snazi, jer ono što je Bošnjacima bosanski jezik nije istodobno Hrvatima t.j. razlikuju se.
Hrvati su kasnije izbacili ove podjele prema nariječju i dijalektu i imaju jedan hrvatski jezik, iako su nariječja i dijalekti ostali nisu službeni jezik.
De bolan ne seri ovdje, uzeo si copy/pejstovat nekakve budalastine sa cro stranica, cro Wiki i ostalih NDH tumacenja.
Nije uopste cesta pojava da se bosanski naziva bosnjacki to je tendencija hrvata i srba u zadnje vrijeme i nista vise, bazirana na anahronizmu i vadjenju stvari iz konteksta. A cijeli ovaj velikohrvatski fasizam o tome da je Bosna isto sto i Dalmacija samo nekakva pokrajina koja je bila hrvatska se ne razlikuje ni gram od cetnickog Seseljevog projekta. Okanite nas se vise, ja cu jezik zvat kako mi ga je zvala nana rahmetli i u tome me nece sprijecit "hrvatski povjesnicari", jes da su pokusali da pripoje dio BiH sebi, ali ne moze.
Uz to što vrijeđaš, ne znaš ni povijest jezika i dijalekata.
Ako te brine jezik uzmi slobodno sa nekakve BiH enciklopedije, ako postoji.
Nitko ne negira bosanski jezik i dijalekte, ovo što sam napisao su činjenice
a ne nikakva propaganda i nije to sa nekakvog bloga kako neki znaju postaviti.
I okani se meni tumačiti te svoje projekte, osjetio sam ja sve na svojoj koži,
ne trebaju meni ta tvoja tumačenja, ja bih prije rekao da ja želim tebe u Bosni
ali mi se čini da ti ne želiš mene.
dinosaur

#1274 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by dinosaur »

Pitanje za Lincol-Burrowsa:

Šta je to ALJAMIJADO književnost? :lol:
popajic

#1275 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by popajic »

Evlija pise i o Prvom Rječniku Bosanskoga Jezika (iz 1631.godine),i o tome kaze:"Ucenjaci i pjesnici seher-Sarajeva napisali su jedan rječnik na bosanskom jeziku u stihovima,po uzoru na perzijsku knjigu Šahidi,iz koga su ovdje prenesena dva metruma."(Evlija Celebi,Putopis,preveo Hazim Šabanovic,"Sarajevo-Publishing",1996,stranica 121.)
Locked