BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

155_mm

#1251 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

155_mm wrote:
Hrvat: U idućih deset dana trebamo dobiti 700 maraka za topli obrok

SARAJEVO - Plamen vatre na kojoj je ovih dana kuhao “Pretis lonac” jučer kao da je smanjen na “radnu temperaturu”.
Radnici Pretisa iz Vogošće, koji su jučer po treći put u dva tjedna došli pred zgradu Vlade FBiH tražiti svoja prava – 18 plaća, naknade za 11 toplih obroka i novac za kupnju šest kupona za javni gradski prijevoz, jučer su ispred zgrade Vlade FBiH, kako se to narodski kaže, brže otišli nego što su došli. Djelomično zadovoljni pregovorima koje su jučer ujutro vodili s predstavnicima Vlade FBiH oko deset sati ujutro, radnici kojima Pretis duguje otprilike 6,5 milijuna maraka otišli su u Vogošću na svoja radna mjesta.
Čvrsta jamstva

Ibrahim Hrvat, predsjednik Sindikata Pretis d.d. Vogošća, koji je prije neki dan govorio da su radnici dosegnuli dno i da praktički više nemaju kuda, kaže da su radnici Pretisa jučer prije sedam sati došli pred zgradu federalne Vlade jer nisu bili zadovoljni rezultatima prekjučerašnjih pregovora koje je Sindikat Pretisa obavio s Erdalom Trhuljem, federalnim ministrom energetike, rudarstva i industrije te Admirom Mujanovićem, savjetnikom premijera Nikšića. Ovom sastanku prisustvovao je i direktor Direkcije za namjensku industriju te Hajrudin Pezo, direktor Pretisa.
- Načelno postignut dogovor radnici Pretisa prekjučer nisu prihvatili jer nisu dobili nikakva jamstva. Jučer smo, srećom, dobili čvrsta jamstva od savjetnika premijera Nermina Nikšića i direktora Peze da će u idućih deset dana, odnosno do prve sjednice Vlade FBiH, biti urađen elaborat o načinu prevladavanja i rješavanja ekonomsko -socijalnog statusa Pretisa, kaže Hrvat.
On kaže da su im obećali da će tijekom dana na račun 116 zaposlenih radnika Pretisa biti uplaćeno po 350 maraka naknade za topli obrok “za neki od mjeseci za koji nam duguju ovu nadoknadu”, te da će im u idućih deset dana isplatiti naknadu za još jedan topli obrok.
- Ako se do iduće sjednice Vlade FBiH, 23. kolovoza, ne realiziraju njihova obećanja, eto nas opet pred zgradu Vlade FBiH, kategoričan je Hrvat koji dodaje da su na ovu odluku pristali jer su željeli i ovoj Vladi dati priliku “kao što smo je davali i prethodnim vladama”.

Ne pomaže ni Einstein

Hrvat, međutim, s velikom revoltiranošću kaže da je žalosno što u vlasti općenito, ali i federalnoj Vladi, sjede ljudi koji nemaju pojma što je namjenska industrija.
- To je najperspektivnija grana gospodarstva u svakoj državi. Pretis je nekad zapošljavao 6000 ljudi. Svi su imali posla i nikad nisu tražili pomoć, nego su je davali. Ova vlast ili ne zna ili ne želi znati da je perspektiva ove države u metalskoj, pa samim tim i u namjenskoj industriji. Na zalihama ima dovoljno robe da se mogu podmiriti sve potrebe radnika Pretisa i da se 70 posto tih sredstava može uložiti kao obrtna sredstva, ali i da bi se vratili krediti koji su uzeti od banaka, kaže Hrvat.Na pitanje koliku imaju pomoć i suradnju u direktoru Hajrudinu Pezi, Hrvat kaže da je Pezo u direktorsku fotelju zasjeo u trenutku kad je Pretis bio u dubiozi 32 milijuna maraka.
- Od njega nitko ne može očekivati da čarobnim štapićem riješi situaciju, jer sad da i Einstein dođe, ne bi uspio riješiti situaciju. Ovdje se mora uključiti Vlada FBiH, određena ministarstva i svi oni koji mogu pomoći. Žalosno je da u Pretisu imamo Unis Group koji je marketinška tvrtka namjenske industrije, koja služi za marketing i prodaju onoga što proizvedemo. Oni se drže po strani i ne bave se onim za što primaju plaću, kaže Hrvat.

Piše: H. Ibišević
mislim sta reci, koju poruku poslati? :?
evo i da citiram sam sebe sa postom nekoliko stranica unazad na ovoj temi :D

u ovom citiranom tekstu se navodi da pretis ima ogromna srestva na zalihama koja kad bi se uspijela zavrisiti i prodati maltene rijesila sve probleme u PRETISU. e sad to sto do danasnjih dana nekom nije bilo u interesu da se PRETIS izvuce iz ovog govnaluka u kom se nalazi je sasvim druga stvar.

mozda je neko mislio da "zaradi" na PRETISU kao sto je na ENERGOPETROLU. :roll:
KOPIJA12

#1252 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by KOPIJA12 »

Evo satelitskih slika Pretisa:

Image

Mozeli mi neko reci citam neki Srbijanski forum i oni postavljaju ove slike ali jeli se na ovoj slici vide ventilatori koji su dio podzemnog dijela Pretisa:

Image

Dali mi neko moze malo potvrditi? Dali se Unisov dio koji se bavi vojnom industrijom u potpunosti nalazi pod zemljom a dio koji pravi Pretis lonce, automobile i druge stvari je taj dio sa prve slike?
ins

#1253 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ins »

Hoces li i detaljne nacrte ili ti je dovoljno opsirno objasnjenje? :-)

Zaposli se u Pretisu, pa ces saznati. A ako tamo ne radis, nema potrebe ni da znas...
KOPIJA12

#1254 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by KOPIJA12 »

Zasto nije potrebno da znam? Jendostavno me interesuje jeli ta fabrika ispod zemlje ili nije.
detroit-mercy

#1255 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by detroit-mercy »

KOPIJA12 wrote:Jeli neko zvao vec jednom pretis da se raspita malo u cemu je stvar? Kako je moguce da u BiH ne postoje novinari koji se bave ovim stvarima vec moramo preko foruma istrazivati? Zar nije bitno da gradjani znaju sta se desava u najvecoj prijeratnoj industrijskoj grani i najbitnijoj grani za BiH uopste?
Momak je li ti citas svoje postove :mrgreen: , cuj je li neko zvao Pretis da ih pita o tome kolka im je prodaja, kome prodaju, sta prodaju :-) . Sta mislis to je ko na pijaci, halo gospoja posto su ti jajca :mrgreen: . Eto uzmi ti pa nazovi Pretis ili bilo koju drugu firmu pa ces vidjeti koji ces odgovor dobiti :mrgreen: .
detroit-mercy

#1256 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by detroit-mercy »

KOPIJA12 wrote:Zasto nije potrebno da znam? Jendostavno me interesuje jeli ta fabrika ispod zemlje ili nije.
Mislim stvarno, koliko je tebi godina? Sta mislis nazoves General Dynamics i pitas ih, halo direktore, jel u onoj fabrici sto se vidi na Google maps sve iznad zemlje ili imate nesto i ispod zemlje. Covjece boziji, u takvim industrijama ljudi da bi se zaposlili moraju da prodju security clearance a ti bi jos da ti se dostavi i detaljni nacrti firme, gdje se sta pravi, za koga se pravi :mrgreen: .
KOPIJA12

#1257 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by KOPIJA12 »

detroit-mercy wrote:
KOPIJA12 wrote:Jeli neko zvao vec jednom pretis da se raspita malo u cemu je stvar? Kako je moguce da u BiH ne postoje novinari koji se bave ovim stvarima vec moramo preko foruma istrazivati? Zar nije bitno da gradjani znaju sta se desava u najvecoj prijeratnoj industrijskoj grani i najbitnijoj grani za BiH uopste?
Momak je li ti citas svoje postove :mrgreen: , cuj je li neko zvao Pretis da ih pita o tome kolka im je prodaja, kome prodaju, sta prodaju :-) . Sta mislis to je ko na pijaci, halo gospoja posto su ti jajca :mrgreen: . Eto uzmi ti pa nazovi Pretis ili bilo koju drugu firmu pa ces vidjeti koji ces odgovor dobiti :mrgreen: .
Mozes nazvati i reci ja sam konzultant i zivim na zapadu zanimaju me vasi vojni proizvodi i dali trenutno vasa firma proizvodi vojne proizvode. Jednostavno se informises i ako su ozbiljna firma reci ce ti dali proizvode ili ne i jos ce ti poslati vise informacije. Netrebas tacno pitati koliko proizvode i gdje izvoze samo dali ta fabrika radi vise nego prije ili ne.
blablablabla1235

#1258 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by blablablabla1235 »

Da se prvo progugla ili još bolje probinga?

Pogon
http://www.pretis.ba/index.php?option=c ... 10&lang=bs

"Ventilatori" :lol:
http://binged.it/SeNKc7
blablablabla1235

#1259 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

detroit-mercy wrote:
KOPIJA12 wrote:Zasto nije potrebno da znam? Jendostavno me interesuje jeli ta fabrika ispod zemlje ili nije.
Mislim stvarno, koliko je tebi godina? Sta mislis nazoves General Dynamics i pitas ih, halo direktore, jel u onoj fabrici sto se vidi na Google maps sve iznad zemlje ili imate nesto i ispod zemlje. Covjece boziji, u takvim industrijama ljudi da bi se zaposlili moraju da prodju security clearance a ti bi jos da ti se dostavi i detaljni nacrti firme, gdje se sta pravi, za koga se pravi :mrgreen: .
Zapravo u većini njih su ovakvi podaci javni. Zašto to nije slučaj u BIH - pa recimo jedna fabrika u gl. gradu, negdje oko Vogošće 8-) , ne zadovoljava NATO, EU i slične "buržujsko-kapitalističke" propise sigurne udaljenosti rada s eksplozivnim materijama u odnosu na civilne građevine.
detroit-mercy

#1260 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by detroit-mercy »

blablablabla1235 wrote:
detroit-mercy wrote:
Zapravo u većini njih su ovakvi podaci javni. Zašto to nije slučaj u BIH - pa recimo jedna fabrika u gl. gradu, negdje oko Vogošće 8-) , ne zadovoljava NATO, EU i slične "buržujsko-kapitalističke" propise sigurne udaljenosti rada s eksplozivnim materijama u odnosu na civilne građevine.
Podaci te prirode nigdje nisu javni i kompanije nemaju obavezu da ih objavljuju. Javno je samo da li ispunjavaju zakonom propisane sigurnosne uslove i o tome se brinu drzavne agencije. Detaljni podaci o poslovanju se ne objavljuju kada ko hoce nego svaka tri mjeseca i cak i ti podaci us limitirani (ne zadiru u sferu strateskog odlucivanja) ako je kompanija javna a ako je privatna nemoraju uopste objavljivati podatke o poslovanju javno. Opet, nazovi bilo koju od kompanija koja se bavi ovom djelatnoscu u svijetu pa ces vidjeti koliko informacija mozes dobiti i ko moze da ti da informacije
KOPIJA12

#1261 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by KOPIJA12 »

@Blablabla

Hvala na ovom linku:

http://www.pretis.ba/index.php?option=c ... #mehanički

Znaci samo tvornica metalnih dijelova municije gdje se nalaze peci i skuplje mashine je stacionizirana ispod zemlje i skladiste koliko vidim isto tako a prostorije gdje se municija puni se nalazi iznad zemlje u nekim halama.

Image

Image

Sto znaci gdje se nalaze te skupe mashine to je ispod zemlje a gdje jeftina radna snaga puni ili sastavlja granate to je iznad. Po meni bi bilo vazno ako se nekada u buducnosti ispostavi da fabrika pretis posluje dobro, da se drzava malo potrudi da i ovaj drugi dio bude pod zemljom.

Image
blablablabla1235

#1262 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

detroit-mercy wrote:Podaci te prirode nigdje nisu javni i kompanije nemaju obavezu da ih objavljuju. Javno je samo da li ispunjavaju zakonom propisane sigurnosne uslove i o tome se brinu drzavne agencije. Detaljni podaci o poslovanju se ne objavljuju kada ko hoce nego svaka tri mjeseca i cak i ti podaci us limitirani (ne zadiru u sferu strateskog odlucivanja) ako je kompanija javna a ako je privatna nemoraju uopste objavljivati podatke o poslovanju javno. Opet, nazovi bilo koju od kompanija koja se bavi ovom djelatnoscu u svijetu pa ces vidjeti koliko informacija mozes dobiti i ko moze da ti da informacije
Kompanije nemaju obvezu da nacrte (ili bilo kakve druge informacije) javno objavljuju, ali se ti isti nacrti mogu nabaviti u lokalnim urbanističkim uredima ili sličnim institucijama. To je prvenstveno zato da u akcidentnim situacijama koje su "dio posla" vojne industrije razne službe (hitna, vatrogsci,...) znaju gdje je šta i kako, a sekundarno i javnost ima pravo znati gdje živi. Uostalom, kao da građevinski nacrt nešto otkriva ako se neke stvari žele skriti, ili ako se nešto hoće otkrit u ovom slučaju sama slika iz javnih izvora (google maps) sve pokazuje. To što je u BIH mentalitet najnižeg sloja radnika ostao kao u doba Staljina, pa je i na željezničkoj stanici u Zenici ili Tuzli zabranjeno slikavat jer kao neka tajna, je druga stvar. :roll:
kliksovac

#1263 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kliksovac »

ins wrote:Hoces li i detaljne nacrte ili ti je dovoljno opsirno objasnjenje? :-)

Zaposli se u Pretisu, pa ces saznati. A ako tamo ne radis, nema potrebe ni da znas...

dolazi tip sa srbijanskog militaristiökog foruma i pita može li dobiti nacrte podzemnog kopleksa vojne BH industrije ! :-) :lol:
4m3l

#1264 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 4m3l »

Kako to da nema na netu nista o podzemnim objektima na bjelasnici? Ja nisam znao za njih sve dok neki dan nisam cuo na dnevniku da je neki lik hodajuci kroz tunele propao i pogino...
KOPIJA12

#1265 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by KOPIJA12 »

Znaci ako i ovog mjeseca bude biljezen izvoz od nekih 19 miliona onda znamo da je Pretis pokrenuo proizvodnju? Jer nemoguce je da Igman Konjic sam proizvodi svakog mjeseca 19 miliona.

Malo gledam na web stranici Pretisa; njihovi dostavljaci dijelova su Ginex Gorazde i Binas Bugojno i Vitezit ali nazalost ima i dosta Srbijanskih, Hrvatskih, Austrijskih, Slovenskih i Italijanskih firmi koji im dostavljaju dijelove.

Dali su Pretis, Binas i Ginex skupa bez drugih preduzeca u stanju napraviti recimo osnovnu municiju kao sto je tenkovska granata, minobacacka granata itd. To me zaista interesuje. Jer od te cijele vojne industrije mi nemamo nista ako nam trebaju dijelovi iz Kragujevca ili Hrvatske; Italije da bi se napravilo osnovno sto je potrebno za odbranu.

Znaci ovo su im dostavljaci:

Image

Neka mi sada neki strucnjaci kazu sta mi mozemo samostalno kao narod proizvesti bez ovih stranih firmi?
155_mm

#1266 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

i ja mislim da bi namjenska industrija morala biti u stanju da proizvodi barem osnovnu municiju u potpunom okruzenju.
KOPIJA12

#1267 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by KOPIJA12 »

Pa mozeli to da se proizvodi samostalno?
burekodsira

#1268 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by burekodsira »

Gorazdanska Pobjeda je nakon rata podjeljena u 3 firme

Ginex
Pobjeda Sport
Pobjeda Rudet

mislim da zajednicki mogu napraviti svasta nesta
KOPIJA12

#1269 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by KOPIJA12 »

Malo gledam ove tenkovske granate. Sve mi se cini da za njih netreba nikakvih stranih produkata. Mada bih zelio da mi n eko to potvrdi. Posto ta cijela industrija apsolutnu ne vrijedi nista iz taktickog ugla ukoliko nemozemo sami proizvesti osnovne stvari. Netrebaju nam Orkan rakete da mozemo 100% sami proizvesti ili one avionakse bombe i sta ja znam ali osnovnu kopnenu municiju...

Pored toga mi nije jasno zasto se Binas I Ginex i Vitezit nebi stavili blizu Pretisa da sve bude na dohvat ruke jedno drugom? Zar nije to mnogo ekonomicnije i sigurnije?
KOPIJA12

#1270 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by KOPIJA12 »

burekodsira wrote:Gorazdanska Pobjeda je nakon rata podjeljena u 3 firme

Ginex
Pobjeda Sport
Pobjeda Rudet

Znam ja da mogu napraviti svasta nesto. Ali bitno ne da mozemo sami (Mi kao Bosanci) napraviti recimo grante a ne da smo ovisni od neke Austrijske, Srpske ili Hrvatske, Slovenacke ili Italijanske firme.
mO k3

#1271 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mO k3 »

KOPIJA12 wrote:
burekodsira wrote:Gorazdanska Pobjeda je nakon rata podjeljena u 3 firme

Ginex
Pobjeda Sport
Pobjeda Rudet

Znam ja da mogu napraviti svasta nesto. Ali bitno ne da mozemo sami (Mi kao Bosanci) napraviti recimo grante a ne da smo ovisni od neke Austrijske, Srpske ili Hrvatske, Slovenacke ili Italijanske firme.
onako off je ,ali odakle ti tipkas?
madner

#1272 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Mogu napraviti sve, mirno spavaj. :D
KOPIJA12

#1273 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by KOPIJA12 »

madner wrote:Mogu napraviti sve, mirno spavaj. :D
Mozesli dati neki link da me uvjeris. Jer kada sam vidio ovaj link ovih firmi dostavljaca skocio mi je pritisak nevjerovatno. Morao sam popiti tablete za smirenje.

Tako dajte da utvrdimo na kvalitetan nacin sta 100% mozemo sigurno sami napraviti od najmanjeg dijela i sirovine (raznih ruda) do kompletnog zavrsenog proizvoda. Vidim da iz Slovenije uvoze neke aluminijske dijelove.
mO k3

#1274 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mO k3 »

KOPIJA12 wrote:
Mozesli dati neki link da me uvjeris. Jer kada sam vidio ovaj link ovih firmi dostavljaca skocio mi je pritisak nevjerovatno. Morao sam popiti tablete za smirenje.

Tako dajte da utvrdimo na kvalitetan nacin sta 100% mozemo sigurno sami napraviti od najmanjeg dijela i sirovine (raznih ruda) do kompletnog zavrsenog proizvoda. Vidim da iz Slovenije uvoze neke aluminijske dijelove.
mozda nisi vidio moje pitanje ili izbjegavas ,odakle tipkas onako cisto info ???
madner

#1275 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

KOPIJA12 wrote:

Nema potrebe, ja ti kazem i mozes da mirno spavas.
Post Reply