Policija

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
nova_korisnica

#1251 Re: Policija

Post by nova_korisnica »

Vragolan wrote:
nova_korisnica wrote:hej ljudi, imam jedno pitanjce...dobila sam kaznu prije jedno mjesec dana...na licu mjesta..40 KM...helem, zijanila sam negdje onu uplatnicu i kaznu..pa mogu li sad otici u bilo koju stanicu i pitati da mi je ponovo napisu?? :) ili da mi daju instrukcije gdje i sta da uplatim??
anybody??
tnx!
sve ce to doci na svoje kada budes htjela registrovati auto
tad ce ti sve reci
ja i ta kazna vise nije 40Km nego 60Km, cvaja je kamata ako ne uplatis u roku 7 il i10 dana
super!
nisam to znala za tu kamatu...
auto nije na meni, pa nece do toga ni doci...ali to nije poenta...vec hocu da izmirim svoju obvaezu...kako mogu to sada uciniti?
veljaca

#1252 Re: Policija

Post by veljaca »

Vragolan wrote:
nova_korisnica wrote:hej ljudi, imam jedno pitanjce...dobila sam kaznu prije jedno mjesec dana...na licu mjesta..40 KM...helem, zijanila sam negdje onu uplatnicu i kaznu..pa mogu li sad otici u bilo koju stanicu i pitati da mi je ponovo napisu?? :) ili da mi daju instrukcije gdje i sta da uplatim??
anybody??
tnx!
tad ce ti sve reci
ja i ta kazna vise nije 40Km nego 60Km, cvaja je kamata ako ne uplatis u roku 7 il i10 dana

Kao prvo - MUP ima ugovor sa postom da urucuje ove kazne i uplatnice - ali to postari ostavljaju u sanduce ... Onda, posto nisi potpisao da si ti licno primio - onda na Sudu ti ne mogu naplatiti ovu kamatu - jer nemaju dokaz da je tebi licno urucena kazna i uplatnica ( teoretski mogao je neko da to ukrade iz sanduceta - i to "ne pije vode " na sudu - pod uslovom da dodjes sad advokatom ) ....
Ovo je u slucaju kada te registruje - KAMERA ....
Ovo govorim iz licnog iskustva .... PROVJERENO ....
A u gornjem slucaju - ako si se potpisala na kaznu - onda moras u roku od 7 dana da uplatis ...
Creasy

#1253 Re: Policija

Post by Creasy »

veljaca wrote:
Vragolan wrote:
anybody??
tnx!
tad ce ti sve reci

Kao prvo - MUP ima ugovor sa postom da urucuje ove kazne i uplatnice - ali to postari ostavljaju u sanduce ... Onda, posto nisi potpisao da si ti licno primio - onda na Sudu ti ne mogu naplatiti ovu kamatu - jer nemaju dokaz da je tebi licno urucena kazna i uplatnica ( teoretski mogao je neko da to ukrade iz sanduceta - i to "ne pije vode " na sudu - pod uslovom da dodjes sad advokatom ) ....
Ovo je u slucaju kada te registruje - KAMERA ....
Ovo govorim iz licnog iskustva .... PROVJERENO ....
A u gornjem slucaju - ako si se potpisala na kaznu - onda moras u roku od 7 dana da uplatis ...

Netacno, ako je potpisala da prihvata krivicu za pocinjeni prekrsaj, moze da plati kaznu do isteka registracije vozila i to bez ikakvih dodatnih 20KM, koje uzgred nisu kamata vec sudski troskovi.
Vragolan

#1254 Re: Policija

Post by Vragolan »

Creasy wrote:sve ce to doci na svoje kada budes htjela registrovati auto
tad ce ti sve reci

Netacno, ako je potpisala da prihvata krivicu za pocinjeni prekrsaj, moze da plati kaznu do isteka registracije vozila i to bez ikakvih dodatnih 20KM, koje uzgred nisu kamata vec sudski troskovi.[/quote]

izivnjavam se sto kamata nisam stavio pod navodne znake
evo mene ufati radar:
-"znate sto ste zaustavljeni"
-"znam"
-"ogranicenje je 60km/h vi ste vozili 88km/h"
-"ok, ako tako kaze rada onda je tako"
-"pisat cemo vam kazu od 40KM"
-"sto se mora mora se"
-"slazete se sa ovima napisanam: dana tog i tog u mjestu tom i tom, taj i taj vozio vozilo te i te marke, tom i tom brzinom sto je potvrdjeno radarom tipa taj i taj"
-"slazem se"
-"de potpisite se ovdje"
-"hvala, dovidjenja"

uz uplatnicu sam dobio i ljubicasti primjerak zapisnika, i fino na njemu pise u slucaju da se kazna je plati, sad nisam siguran je li 7 ili 10 dana, palcate dodatnih 20KM zbog kasnjenja, sad ga ti zovi kako hoces, sudske troskove, takse il kamate nebitno

ovo je bilo prije 2 godina, mozda se u medjuvremenu sta promjenilo
krusty

#1255 Re: Policija

Post by krusty »

anybody??
tnx!
odes u CIPS kazes dajte mi izvod kazni, kupis uplatnice ispunis i platis kaznu

s obzirom da si primila nalog znaci potpisala si da prihvatas odgovornost, ne zaracunava ti se 20 KM ako ne platis u roku od 7 dana
nova_korisnica

#1256 Re: Policija

Post by nova_korisnica »

krusty wrote:
anybody??
tnx!
odes u CIPS kazes dajte mi izvod kazni, kupis uplatnice ispunis i platis kaznu

s obzirom da si primila nalog znaci potpisala si da prihvatas odgovornost, ne zaracunava ti se 20 KM ako ne platis u roku od 7 dana

hvala krusty!
jesam potpisala sam se na licu mjesta i uzela i kaznu i uplatnicu...odnijela na posao, ostavila na stolu i kad sam se vratila sa odmora nije je vise bilo :(
znaci cips...gracias!
Komšinica

#1257 Re: Policija

Post by Komšinica »

Creasy wrote:
photo wrote:
zato sto policija u manjem entitetu ima veci autoritet medju stanovnistvom pa nemaju problema i ne kurce se. tamo, ako policajac nekome odvali samar zato sto je bio sta ja znam, grub, bezobrazan ili nesto gore, a ovaj ga prijavi, onda sefovi tog policajca ga zastite. zato je policija manjeg entiteta imala zestoke sukobe sa IPTF i EUPM al;i su izganjali svoje. pa svi ostali paze sta rade prema policiji kada su nadju licem u lice s njima.

u federaciji policija nema takav autoritet jer svako moze prijaviti policajca sto je u redu ali sefovi tog policajca odmah suspenduju bez obzira da li je on bio u pravu ili ne. i onda policajac ne zeli da radi posao da ga ne bi izgubio.

ne krivim ja tu policajce vec njihove sefove koji su dosli po ko zna kojoj liniji a nisu strucnjaci vec podobni.

ako bi se pojavio neko ko bi stitio policiju kad treba a isto tako ih i pravedno kaznjavao kada treba, garantujem tio da bi policija bila puno bolja u svojim poslovima jer bi znali da, ako rade po zakonu, bice zasticeni od strane samog sistema i svojih sefova. isto tako, ako ne rade po zakonu da ce najebati.

lakse radis ako znas da su ti ledja zasticena nego ako si sam protiv svih.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ovaj post zasluzuje svaku pohvalu. Pogodio je srz problema i potpisujem ga od pocetka do kraja.
Ja sam kroz posao jedno vrijeme skoro svakodnevno kontaktirala sa policijom. Prisustvovala sam situaciji kada djeca/delikventi od 18-19 godina, stanu pred policajca i psuju mu djecu, porodicu i sve što im u tom trenutku padne na pamet, a policajac stoji i sluša... jer kako on kaže "ne smije im ništa", i on ima porodicu, mora da čuva posao...
I onda vi stojite sa strane, to posmatrate i pomislite kako bi vas onda taj isti policajac zaštitio, a poslan je upravo da radi svoj posao.

Međutim, hvala Bogu pa postoje i oni policajci koji maksimalno profesionalno, koliko je to moguće, obavljaju svoj posao. Nakon gore spomenutog policajca imala sam priliku da vidim kako je to kad zaista neko hoće da radi i ne boji se, pa ih svaki dan postroji, pretrese, privede, ošamari, pa čak je njih par jednom završilo i u bolnici nakon rasprave sa policijom, i koliko ja znam, a znam sigurno, nijedan od tih koji su radili svoj posao nije suspendovan.

Eh sad, daleko od toga da ja mislim da policija ima ovlasti koje bi trebala da ima, ali mislim da nije baš kako pojedini policajci to predstavljaju da baš ne smiju ni šamar da opale, a da ne govorim o nečemu drugom. Kao i u svakom poslu ima onih koji samo gledaju da im prođe smjena, da se on ako ikako može drži po strani... a ima i onih koji zaista posao obavljaju kako treba, bar onaj dio posla koji je do njega odnosno do policije. I onoliko koliko sam ja mogla primjetiti, mislim da je više pozitivnih primjera i onih koji za pohvalu obavljaju svoj dio posla.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#1258 Re: Policija

Post by -LIBERO- »

zemo_online

#1259 Re: Policija

Post by zemo_online »

dali moras da otvoris vrata ako ti policija zvoni tj. mogu li te kazniti ako ne otvoris i dali imaju pravo po noci da ti zvone na vrata?
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#1260 Re: Policija

Post by -LIBERO- »

Naravno da ne moras ako nemaju sudski nalog za pretres.
zemo_online

#1261 Re: Policija

Post by zemo_online »

ne pretres ,vec samo zbog razgovora isl.
braca

#1262 Re: Policija

Post by braca »

Policija, najnoviji dogadjaj:

Jutros mi prica poznanik da su mu se prije par dana parkirali pred garazu, nije ovo prvi put, nego sto i prvi, no danasnja tema je ovaj slucaj o kojem govorimo. Garaza i ostale garaze pored njegove su u centru Sarajeva, nije ni u kakvoj basci ili dvoristu, ima izlaz na glavnu sobracajnicu, nije nikakva divlja gradnja, nego legalan objekat sa svom dokumentacijom, sto jeste ili nije bitno za ovaj slucaj, ali eto, navodim i to.

Pozvao je policiju da ne moze izaci iz garaze od parkiranog auta, no policija mu odgovara da to nije njihov posao, jer to nije javna povrsina. O cemu to ONI pricaju: kakva javna povrsina, problem je na JAVNOM mjestu i policija je duzna da intervenise. Ako se supruznici potuku u stanu, ni to nije javna povrsina, ali po prijavi policija je duzna da intervenise.

Dakle, molim sa foruma javne zastitnike reda i mira da pojasne kako bi taj poznanik trebao postupiti, obzirom da je policija odbila da intervenise, samo molim vas nemojte reci da zove "pauka", jer nije "pauk" tu da brani javni red i mir, nego policija:

1. Ako je vlasnik auta fizicki jaci i dolazi nakon tri do cetiri sata cekanja moga poznanika da izadje iz garaze i poznanik mu kaze da zasto je tu parkirao i zablokirao mu garazu, mangup ce ga poslati u materinu i poznaniku ostaje samo da podvije rep i da suti da ne bi dobio po nosu.

2. Ako je moj poznanik fizicki jaci i pita vlasnika zasto je tu parkirao auto i dodje do konflikta, poznanik ga namara i radi toga sigurno dobija prekrsajnu, a mozda i krivicnu prijavu.

Zasto sve ovo? STA JE TREBALO URADITI DA SE SVE OVO NE DOGODI, a pri tome ne mislim da "nije trebalo parkirati auto pred garazom, jer auto jeste bilo tamo parkirano"?

Zar nije trebala policija intervenisati po pozivu? Ako nije, ko je trebao intervenisati u smislu zastite gradjana? Niko? Da li se onda sami gradjani smiju braniti? Ne smiju? Zasto? Sta nam je raditi u ovome i ovakvom drustvu ako nam drugi otvoreno ugrozavaju nas legalan i regularan nacin zivota?
black

#1263 Re: Policija

Post by black »

test01 wrote:ne pretres ,vec samo zbog razgovora isl.
naumpade mi vic

murija: Otvori,policija!
narkoman: Što hoćete?
murija: Da popričamo!
narkoman: Koliko vas ima?
murija: Dvojica!
narkoman: Pa popričajte!

:mrgreen:
Boom71

#1264 Re: Policija

Post by Boom71 »

braca wrote:
Zasto sve ovo? STA JE TREBALO URADITI DA SE SVE OVO NE DOGODI, a pri tome ne mislim da "nije trebalo parkirati auto pred garazom, jer auto jeste bilo tamo parkirano"?

Zar nije trebala policija intervenisati po pozivu? Ako nije, ko je trebao intervenisati u smislu zastite gradjana? Niko? Da li se onda sami gradjani smiju braniti? Ne smiju? Zasto? Sta nam je raditi u ovome i ovakvom drustvu ako nam drugi otvoreno ugrozavaju nas legalan i regularan nacin zivota?
Meni se slicno desilo prije par sedmica,pisao sam.
Slucaj je zataskan,jer je kolega policajac u pitanju.Sljedeci put ako se parkira isti lik i auto,a dobio sam kao neke garancije da nece,ne pada mi na pamet da zovem bilo koga.
Znam samo da ce ga morati odslepati :wink: .
Spreman sam snositi bilo koje konsekvence!

Ovaj scenario ne moze biti gori i ne mora se nikada desiti,al' j.b.ga,nije do mene!
Creasy

#1265 Re: Policija

Post by Creasy »

braca wrote:Policija, najnoviji dogadjaj:

Jutros mi prica poznanik da su mu se prije par dana parkirali pred garazu, nije ovo prvi put, nego sto i prvi, no danasnja tema je ovaj slucaj o kojem govorimo. Garaza i ostale garaze pored njegove su u centru Sarajeva, nije ni u kakvoj basci ili dvoristu, ima izlaz na glavnu sobracajnicu, nije nikakva divlja gradnja, nego legalan objekat sa svom dokumentacijom, sto jeste ili nije bitno za ovaj slucaj, ali eto, navodim i to.

Pozvao je policiju da ne moze izaci iz garaze od parkiranog auta, no policija mu odgovara da to nije njihov posao, jer to nije javna povrsina. O cemu to ONI pricaju: kakva javna povrsina, problem je na JAVNOM mjestu i policija je duzna da intervenise. Ako se supruznici potuku u stanu, ni to nije javna povrsina, ali po prijavi policija je duzna da intervenise.

Dakle, molim sa foruma javne zastitnike reda i mira da pojasne kako bi taj poznanik trebao postupiti, obzirom da je policija odbila da intervenise, samo molim vas nemojte reci da zove "pauka", jer nije "pauk" tu da brani javni red i mir, nego policija:

1. Ako je vlasnik auta fizicki jaci i dolazi nakon tri do cetiri sata cekanja moga poznanika da izadje iz garaze i poznanik mu kaze da zasto je tu parkirao i zablokirao mu garazu, mangup ce ga poslati u materinu i poznaniku ostaje samo da podvije rep i da suti da ne bi dobio po nosu.

2. Ako je moj poznanik fizicki jaci i pita vlasnika zasto je tu parkirao auto i dodje do konflikta, poznanik ga namara i radi toga sigurno dobija prekrsajnu, a mozda i krivicnu prijavu.

Rado bih pojasnio kako bi tvoj poznanik trebao postupiti, medjutim prosli put kad sam htio da pomognem dobio sam opomenu od administratora, tako da sam naucio lekciju. Ubuduce na ovom forumu ucestvujem iskljucivo kao gradjanin, a za sve ostale savjete i pojasnjenja obratite se na http://www.mupks.ba
Cholina_Lokica

#1266 Re: Policija

Post by Cholina_Lokica »

braca wrote:Policija, najnoviji dogadjaj:

trebao je insistirati da urade nesto... meni kad se neko parkira najnormalnije zovnem policiju, uzmu podatke o parkiranom autu preko telefona, a salju patrolu koja uvijek uredno dodje za par minuta. posto meni uvijek komsije parkiraju, uvijek pobjegnu prije policije, ali bez obzira uvijek dobiju kaznu za parkiranje. ako su pobjegli ima telefonska prijava, i posalju im cestitku. tako da su jako brzo sve komsije naucile gdje ne treba parkirati.

meni stvarno nije jasno kako ljudi tolike probleme imaju sa policijom, svaki put kad sam ih zvala zbog bilo cega uvijek su super bili, brzo dolazili... :-)
braca

#1267 Re: Policija

Post by braca »

Moja ogorcenost i isfrustriranost (kako je jedan forumas rekao) policijom u Sarajevu upravo i vodi od ovakvih slucajeva, naizgled nevaznih, vec sam pisao u okviru ove teme da sam zvao telefonom i predstavio se, prijavio razbojnistvo nad neduznom zenom u Ulici Ferhadija, REKAO IME RAZBOJNIKA jer ga znaju haman svi ulicni prodavaci i sta sam dobio: da se dezurni policajac izdere na mene, da on ovako, da on onako, da ne mogu na sve stici (a rekao sam mu ime bandita!), ako mi se ne svidja da ja dodjem raditi njegov posao i nema sta sve nije rekao i na kraju mi spustio slusalicu.

A onda mene zaustave u saobracaju radi nekog bezveznog prekrsaja i piju mi krv na slamku, a da ne govorim kako laziraju rad radara. Kad smo vec kod radara, evo da kazem da sam imao prijavu radi malog prekoracenja (kazna 5o,00 KM), nisam platio i trazio sam sudsko odlucivanje i na sudu DOKAZEM prezentacijom policijskog pravilnika o radu sa radarom da je policija rukovala protivno procedurama, policajac to u zapisniku prizna, napise i potpise, i OPET sud mene kazni da platim 50,00 KM. U ovoj drzavi jebe lud zbunjenog i apsolutno nema skoro nikakvog reda, ne mogu da kazem da apsolutno nema reda - to bi bila totalna neistina - no u mnogim javnim i "drzavnim" strukturama je toliko trulo da sve smrdi.

To je moja frustracija, u pravu je onaj koji je to napisao, ali ponavljam po stoti put: ili neka policija radi svoj posao ili neka promjene legislativu i omoguce gradjanima da se samorganizuju i da se sami brane. Ili jedno ili drugo. No, nece biti tako, biti ce da mi gradjani moramo spustenih ruku gledati dok nas razbojnici deru, a nema ko da nas brani, a sami se ne smijemo braniti.

Ja ucim svoju djecu da vole i uvazavaju policiju, a ja sam gutam knedle u grlu da mi to djeca ne vide.....
zonbirile

#1268 Re: Policija

Post by zonbirile »

braca wrote:Moja ogorcenost i isfrustriranost (kako je jedan forumas rekao) policijom u Sarajevu upravo i vodi od ovakvih slucajeva, naizgled nevaznih, vec sam pisao u okviru ove teme da sam zvao telefonom i predstavio se, prijavio razbojnistvo nad neduznom zenom u Ulici Ferhadija, REKAO IME RAZBOJNIKA jer ga znaju haman svi ulicni prodavaci i sta sam dobio: da se dezurni policajac izdere na mene, da on ovako, da on onako, da ne mogu na sve stici (a rekao sam mu ime bandita!), ako mi se ne svidja da ja dodjem raditi njegov posao i nema sta sve nije rekao i na kraju mi spustio slusalicu.

A onda mene zaustave u saobracaju radi nekog bezveznog prekrsaja i piju mi krv na slamku, a da ne govorim kako laziraju rad radara. Kad smo vec kod radara, evo da kazem da sam imao prijavu radi malog prekoracenja (kazna 5o,00 KM), nisam platio i trazio sam sudsko odlucivanje i na sudu DOKAZEM prezentacijom policijskog pravilnika o radu sa radarom da je policija rukovala protivno procedurama, policajac to u zapisniku prizna, napise i potpise, i OPET sud mene kazni da platim 50,00 KM. U ovoj drzavi jebe lud zbunjenog i apsolutno nema skoro nikakvog reda, ne mogu da kazem da apsolutno nema reda - to bi bila totalna neistina - no u mnogim javnim i "drzavnim" strukturama je toliko trulo da sve smrdi.

To je moja frustracija, u pravu je onaj koji je to napisao, ali ponavljam po stoti put: ili neka policija radi svoj posao ili neka promjene legislativu i omoguce gradjanima da se samorganizuju i da se sami brane. Ili jedno ili drugo. No, nece biti tako, biti ce da mi gradjani moramo spustenih ruku gledati dok nas razbojnici deru, a nema ko da nas brani, a sami se ne smijemo braniti.

Ja ucim svoju djecu da vole i uvazavaju policiju, a ja sam gutam knedle u grlu da mi to djeca ne vide.....
---------------------
jarane država u banani i kradu na svemu.Bilo kakva intervencije policije,saobraćaj,ili prekšaj,pišu kazne obadvojici učesnika.Ako žele sudsko odlučivanje taksa je 10Km,obadvojica 2x10KM.Imaš i duplih presuda pogotovo za narušavanje reda i mira.Ideš ulicom i spuca te pijanac štocom,dođe murija,na hinjaka zapiše i tebe i pijanu i kazna obadvojici,isto obrazloženje-remećenje javnog reda,s tim tebi 100KM,njemu 300KM.U svakoj intervenciji policije prijava se piše svim učesnicima.državi su najisplativije tuče sa više učesnika,nije ni bitno ko je kriv,počeo,ko slučajno prolazio,samo se onako prošaraju kazen,1,2 ,3 ,4 joje.
Creasy

#1269 Re: Policija

Post by Creasy »

zonbirile wrote:
braca wrote:Moja ogorcenost i isfrustriranost (kako je jedan forumas rekao) policijom u Sarajevu upravo i vodi od ovakvih slucajeva, naizgled nevaznih, vec sam pisao u okviru ove teme da sam zvao telefonom i predstavio se, prijavio razbojnistvo nad neduznom zenom u Ulici Ferhadija, REKAO IME RAZBOJNIKA jer ga znaju haman svi ulicni prodavaci i sta sam dobio: da se dezurni policajac izdere na mene, da on ovako, da on onako, da ne mogu na sve stici (a rekao sam mu ime bandita!), ako mi se ne svidja da ja dodjem raditi njegov posao i nema sta sve nije rekao i na kraju mi spustio slusalicu.

---------------------
jarane država u banani i kradu na svemu.Bilo kakva intervencije policije,saobraćaj,ili prekšaj,pišu kazne obadvojici učesnika.Ako žele sudsko odlučivanje taksa je 10Km,obadvojica 2x10KM.Imaš i duplih presuda pogotovo za narušavanje reda i mira.Ideš ulicom i spuca te pijanac štocom,dođe murija,na hinjaka zapiše i tebe i pijanu i kazna obadvojici,isto obrazloženje-remećenje javnog reda,s tim tebi 100KM,njemu 300KM.U svakoj intervenciji policije prijava se piše svim učesnicima.državi su najisplativije tuče sa više učesnika,nije ni bitno ko je kriv,počeo,ko slučajno prolazio,samo se onako prošaraju kazen,1,2 ,3 ,4 joje.

E pa nije bas tako... Ako te lik udari, a ti ne uzvratis, ide samo njemu prijava za fizicki napad na drugo lice, a to je njemu kazna 500KM, tebi naravno nista. Samo ces morati izvaditi ljekarski nalaz i to na sudu dokazati.
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#1270 Re: Policija

Post by 1946 »

Pa zar nije bolje onda da ga prebiješ i odeš ne prijavivši policiji ništa :D
zonbirile

#1271 Re: Policija

Post by zonbirile »

Creasy wrote:
zonbirile wrote:

---------------------

E pa nije bas tako... Ako te lik udari, a ti ne uzvratis, ide samo njemu prijava za fizicki napad na drugo lice, a to je njemu kazna 500KM, tebi naravno nista. Samo ces morati izvaditi ljekarski nalaz i to na sudu dokazati.
----------------------------------------------
pa i sam kažeš da je upravo tako.I ti češ dobiti prijavu,pa 10KM takse pa sa ljekarskim na sud.Pa šta?Ništa,to što imaš potvrdu o ozljedi ne znači da nisi učestvovao u tuči ni kriv ni dužan.
Creasy

#1272 Re: Policija

Post by Creasy »

zonbirile wrote:
Creasy wrote:
zonbirile wrote: ---------------------

----------------------------------------------
pa i sam kažeš da je upravo tako.I ti češ dobiti prijavu,pa 10KM takse pa sa ljekarskim na sud.Pa šta?Ništa,to što imaš potvrdu o ozljedi ne znači da nisi učestvovao u tuči ni kriv ni dužan.
Ne, napadac ce dobiti prijavu, a ti ides na sud u svojstvu ostecenog. Ako je policajac bio prisutan, odmah ce mu napisati prekrsajni nalog od 500KM, a ako nije mora pisati prekrsajnu prijavu napadacu, a osteceni ide da vadi ljekarski nalaz. Ostalo je do suda. Policajac je sa prijavom zavrsio svoj posao u vezi tog slucaja. E sad da li ce osteceni dokazati na sudu da je napadnut ili je i sam ucestvovao u tuci, to je drugi par opanaka i policija apsolutno nema veze sa tim. Osteceni moze eventualno da dovede svjedoke...
mahalas505

#1273 Re: Policija

Post by mahalas505 »

Creasy wrote:Ne, napadac ce dobiti prijavu, a ti ides na sud u svojstvu ostecenog. Ako je policajac bio prisutan, odmah ce mu napisati prekrsajni nalog od 500KM, a ako nije mora pisati prekrsajnu prijavu napadacu, a osteceni ide da vadi ljekarski nalaz. Ostalo je do suda. Policajac je sa prijavom zavrsio svoj posao u vezi tog slucaja. E sad da li ce osteceni dokazati na sudu da je napadnut ili je i sam ucestvovao u tuci, to je drugi par opanaka i policija apsolutno nema veze sa tim. Osteceni moze eventualno da dovede svjedoke...
A sta ako obojica optuzuju jedan drugog, zar ne bi onda isla prijava za obojicu ucesnika? Ako ide prijava za obojicu, da li onda placaju obojica ili se ide na sud?
Creasy

#1274 Re: Policija

Post by Creasy »

mahalas505 wrote:
Creasy wrote:Ne, napadac ce dobiti prijavu, a ti ides na sud u svojstvu ostecenog. Ako je policajac bio prisutan, odmah ce mu napisati prekrsajni nalog od 500KM, a ako nije mora pisati prekrsajnu prijavu napadacu, a osteceni ide da vadi ljekarski nalaz. Ostalo je do suda. Policajac je sa prijavom zavrsio svoj posao u vezi tog slucaja. E sad da li ce osteceni dokazati na sudu da je napadnut ili je i sam ucestvovao u tuci, to je drugi par opanaka i policija apsolutno nema veze sa tim. Osteceni moze eventualno da dovede svjedoke...
A sta ako obojica optuzuju jedan drugog, zar ne bi onda isla prijava za obojicu ucesnika? Ako ide prijava za obojicu, da li onda placaju obojica ili se ide na sud?
Ako obojica optuzuju jedan drugog pise se prijava obadvjema stranama kao sudjelovanje u tuci. Idu na sud i sudija odredjuje ko ce koliko platiti.
glade

#1275 Re: Policija

Post by glade »

Creasy wrote:
mahalas505 wrote:
Ako obojica optuzuju jedan drugog pise se prijava obadvjema stranama kao sudjelovanje u tuci. Idu na sud i sudija odredjuje ko ce koliko platiti.
u prijevodu: covjek se ne smije fizicki braniti u takvoj situaciji?
ili sam ja ovo pogresno razumio?
Locked