Creasy wrote:photo wrote:
zato sto policija u manjem entitetu ima veci autoritet medju stanovnistvom pa nemaju problema i ne kurce se. tamo, ako policajac nekome odvali samar zato sto je bio sta ja znam, grub, bezobrazan ili nesto gore, a ovaj ga prijavi, onda sefovi tog policajca ga zastite. zato je policija manjeg entiteta imala zestoke sukobe sa IPTF i EUPM al;i su izganjali svoje. pa svi ostali paze sta rade prema policiji kada su nadju licem u lice s njima.
u federaciji policija nema takav autoritet jer svako moze prijaviti policajca sto je u redu ali sefovi tog policajca odmah suspenduju bez obzira da li je on bio u pravu ili ne. i onda policajac ne zeli da radi posao da ga ne bi izgubio.
ne krivim ja tu policajce vec njihove sefove koji su dosli po ko zna kojoj liniji a nisu strucnjaci vec podobni.
ako bi se pojavio neko ko bi stitio policiju kad treba a isto tako ih i pravedno kaznjavao kada treba, garantujem tio da bi policija bila puno bolja u svojim poslovima jer bi znali da, ako rade po zakonu, bice zasticeni od strane samog sistema i svojih sefova. isto tako, ako ne rade po zakonu da ce najebati.
lakse radis ako znas da su ti ledja zasticena nego ako si sam protiv svih.
Ovaj post zasluzuje svaku pohvalu. Pogodio je srz problema i potpisujem ga od pocetka do kraja.
Ja sam kroz posao jedno vrijeme skoro svakodnevno kontaktirala sa policijom. Prisustvovala sam situaciji kada djeca/delikventi od 18-19 godina, stanu pred policajca i psuju mu djecu, porodicu i sve što im u tom trenutku padne na pamet, a policajac stoji i sluša... jer kako on kaže "ne smije im ništa", i on ima porodicu, mora da čuva posao...
I onda vi stojite sa strane, to posmatrate i pomislite kako bi vas onda taj isti policajac zaštitio, a poslan je upravo da radi svoj posao.
Međutim, hvala Bogu pa postoje i oni policajci koji maksimalno profesionalno, koliko je to moguće, obavljaju svoj posao. Nakon gore spomenutog policajca imala sam priliku da vidim kako je to kad zaista neko hoće da radi i ne boji se, pa ih svaki dan postroji, pretrese, privede, ošamari, pa čak je njih par jednom završilo i u bolnici nakon rasprave sa policijom, i koliko ja znam, a znam sigurno, nijedan od tih koji su radili svoj posao nije suspendovan.
Eh sad, daleko od toga da ja mislim da policija ima ovlasti koje bi trebala da ima, ali mislim da nije baš kako pojedini policajci to predstavljaju da baš ne smiju ni šamar da opale, a da ne govorim o nečemu drugom. Kao i u svakom poslu ima onih koji samo gledaju da im prođe smjena, da se on ako ikako može drži po strani... a ima i onih koji zaista posao obavljaju kako treba, bar onaj dio posla koji je do njega odnosno do policije. I onoliko koliko sam ja mogla primjetiti, mislim da je više pozitivnih primjera i onih koji za pohvalu obavljaju svoj dio posla.