Istanbul

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
past-tense

#1251 Re: Istanbul

Post by past-tense »

MyIstanbul wrote:
past-tense wrote:treba mi pomoc narode :) Isao sam prije 4 mjeseca prvi put u Istanbul avionom i u augustu sam kontao opet ici,obzirom da BH airlines ne leti preko koje agencije je najpovoljnije/najjednostavnije uzeti povratnu kartu sa Turskih/Pegasus?? Pitam za agenciju jer bih placao kesom

Kako misliš BH airlines ne leti?? Imali su i oni akcijsku kartu 214KM koja vrijedi do 31.08. pogledajte malo...inače su sad karte skupee :-)
Njihovi letovi za Istanbul su zaustavljeni do daljnjeg.. mail sam dobio od njih
vjesticanametli

#1252 Re: Istanbul

Post by vjesticanametli »

agencije kad salju ponudu za kartu napomenu da bh airl. nije pouzdan i da stalno otkazuju letove........a ovi ne lete trenutno a kad ce ne znaaaaaaaaaaamooooo
MyIstanbul

#1253 Re: Istanbul

Post by MyIstanbul »

A svašta...koja neozbiljnost od kompanije nam! :bih:
druzeljubiva

#1254 Re: Istanbul

Post by druzeljubiva »

Vratila sam se iz Istanbula i evo da olaksam nekome ako ide uskoro tamo :)
Ako je neko zainteresovan mogu posuditi svoju Istanbulcart za prevoz (koja inace kosta 7 TL). Na njoj ima dovoljno novca za jednu do dvije voznje.
Pored toga da napisem i svoje iskustvo sa laznom press karticom. Napravila sam press karticu sa svojom fotografijom i imenom i prezimenom i usla besplatno u muzej nevinosti (Orhana Pamuka) i u muzej transporta (Muzej Rahmi M Koc). Ostala mjesta u koje je moguce uci besplatno sa ovom press karticom nisam isla jer sam ih obilazila u prethodnim putovanjima u Istanbul.
Na ovoj stranici mozete saznati gdje se sve moze uci besplatno, pa eto ako neko hoce da se posluzi ovim nelegalnim rabotama neka procita 8-) : http://www.klubputnika.org/forum/topic/ ... s-kartice/
Ostale informacije ako nekoga interesuje neka slobodno pita. Necu da se ponavljam i pisem po 100-ti put sta obici u istanbulu, kako doci sa aerodroma do smjestaja i slicne stvari.
vjesticanametli

#1255 Re: Istanbul

Hvala za info. Meni bi trebala ta karta pa eto ako zelis da se otarasis iste javis se na pp :) hvala
druzeljubiva

#1256 Re: Istanbul

Post by druzeljubiva »

vjestice, imas kartu :-D
vjesticanametli

#1257 Re: Istanbul

cujemo se vikend imas pp :) hvala
DesdemonaEstrid

#1258 Re: Istanbul

Post by DesdemonaEstrid »

Molim vas, vjerovatno se spominjalo, ja sam dosla do 20-te str.i nisam mogla vise. Za koji dan putujem za stambol, treba mi neko ko je jako dobro upoznat s ovim da mi kaze moze li se kupati, ono nisam isla na more, zelim da vidim istanbul. Pored svih tih gradjevina, sve sam ih zapisala, interesuje me koliko bi me stajalo to zadovoljstvo. Je li opasno kupanje na tim privatnim plazama? Mogu li ja kao turist smjesten u nekakvom apartmanu sultan mehmed fatiha uopste imati pristup tim ostrvima, itd. Zanima me, dakle, morska strana jer cu ja za 6 dana obici svakako te gradjevine :evil:
druzeljubiva

#1259 Re: Istanbul

Post by druzeljubiva »

Nisam bas puno upoznata sa kupanjem u istanbulu, ali evo da ti pokusam pomoci.
Prije 7 godina sam bila u Istanbulu i jedan dan smo isli u obilazak jednog od ostrva .. obisli smo Buyukadu koji je i najveci.
Mozes se sama organizovati da odes do tamo sa brodom. Koliko se sjecam polazna stanica je bila sa pristanista Kabatas. Karta za brod ti nije skupa, a voznja traje nekih sat do sat i po. Brod pristaje na 2-3 ostrva, ali vecina turista izadje na tom najvecem ostrvu Buyukadu.
Na ostrvu nema motornog saobracaja, pa mozes iznajmiti kociju ili bicikl. Ako si u kondiciji mozes ga obici i pjeske (kao sto smo ga npr mi obisli :) ) .. Kako tebe interesuje kupanje onda ga vjerovatno neces ni obilaziti nego ces se "uhvatiti" prve plaze :-D
Moja ti je preporuka da biras radni dan jer su za vikend vece guzve.
Mi se tad nismo kupali, ali smo naravno prolazili pored pojedinih plaza. Koliko sam ja vidjela na sve plaze se placao ulaz (cijene se ne sjecam jer me nije interesovalo). Plaze su ogradjene tako da i nisam mogla vidjeti kako sve to izgleda.
Negdje sam procitala da ima dosta meduza.

Nisam ti nesto puno pomogla, ali mislim da ako malo procackas po interenetu sigurno ces naci sve informacije koje te zanimaju :wink:
DesdemonaEstrid

#1260 Re: Istanbul

druzeljubiva wrote:Nisam bas puno upoznata sa kupanjem u istanbulu, ali evo da ti pokusam pomoci.
Prije 7 godina sam bila u Istanbulu i jedan dan smo isli u obilazak jednog od ostrva .. obisli smo Buyukadu koji je i najveci.
Mozes se sama organizovati da odes do tamo sa brodom. Koliko se sjecam polazna stanica je bila sa pristanista Kabatas. Karta za brod ti nije skupa, a voznja traje nekih sat do sat i po. Brod pristaje na 2-3 ostrva, ali vecina turista izadje na tom najvecem ostrvu Buyukadu.
Na ostrvu nema motornog saobracaja, pa mozes iznajmiti kociju ili bicikl. Ako si u kondiciji mozes ga obici i pjeske (kao sto smo ga npr mi obisli :) ) .. Kako tebe interesuje kupanje onda ga vjerovatno neces ni obilaziti nego ces se "uhvatiti" prve plaze :-D
Moja ti je preporuka da biras radni dan jer su za vikend vece guzve.
Mi se tad nismo kupali, ali smo naravno prolazili pored pojedinih plaza. Koliko sam ja vidjela na sve plaze se placao ulaz (cijene se ne sjecam jer me nije interesovalo). Plaze su ogradjene tako da i nisam mogla vidjeti kako sve to izgleda.
Negdje sam procitala da ima dosta meduza.

Nisam ti nesto puno pomogla, ali mislim da ako malo procackas po interenetu sigurno ces naci sve informacije koje te zanimaju :wink:
pomogla si mi. Hvala ti, meduza ima i u jadranu, plasi me pomisao na ajkule, morske pse i tako te ribe, s kojima se do sada nisam susretala. Vec sam cula kao ima ih, zalutaju, brodovi ih privuku, ali ne prilaze obali, pa sam htjela cuti iskustva. Znam za te privatne plaze, najskuplja je 30 TL , to jest Buyukada. Hvala na detaljnom objasnjenju kako doci do princevskih ostrva. voljela bih da neko ima iskustva sa kupanjem tamo, ja cu vam prenijeti sve utiske kad se vratim, a putujem aBd 9.og. Vec sam procitala da je avgust uzaren tamo, tako da cu se pripremitiii. Super vam je ova tema, odlicna ste ekipa :bih:
Bavarac94

#1261 Re: Istanbul

Post by Bavarac94 »

Gdje najbolje mijenjati novac, ovdje kod nas ili kod njih? I u kojoj banci? :)
druzeljubiva

#1262 Re: Istanbul

Post by druzeljubiva »

sretno ti @DesdemonaEstrid i nadam se da neces naletiti na ajkulu ili morskog psa :-D
ako ti ne bude tesko onda nam napisi utiske sa istanbulskih plaza jer ocigledno malo je onih koji su se tamo kupali

novac mozes promjeniti i kod nas ili tamo u mjenjacnici kad dodjes
u Sarajevu mozes zamjeniti u ZiraatBank i Raiffeisen (sto ja znam) .. u Raiffeisen je potrebno da se najavis dan prije i da im kazes koliko ces promjeniti
u Istanbulu imas mjenjacnica na skoro svakom koraku (u turistickim dijelovima) i kurs prije 10 dana je bio takav da za 100 eura dobijes 280 TL .. provjeri kakav je u nasim bankama i vidi sta ti se isplati
internazionale

#1263 Re: Istanbul

Post by internazionale »

DesdemonaEstrid wrote:Molim vas, vjerovatno se spominjalo, ja sam dosla do 20-te str.i nisam mogla vise. Za koji dan putujem za stambol, treba mi neko ko je jako dobro upoznat s ovim da mi kaze moze li se kupati, ono nisam isla na more, zelim da vidim istanbul. Pored svih tih gradjevina, sve sam ih zapisala, interesuje me koliko bi me stajalo to zadovoljstvo. Je li opasno kupanje na tim privatnim plazama? Mogu li ja kao turist smjesten u nekakvom apartmanu sultan mehmed fatiha uopste imati pristup tim ostrvima, itd. Zanima me, dakle, morska strana jer cu ja za 6 dana obici svakako te gradjevine :evil:
Postoji plaza za kupanje u Istanbulu, npr u dijelu grada koji se zove Florya
Do Florye se nekada, iz starog dijela grada, moglo doci starim vozom koji je polazio sa zelj. stanice Eminonu (odakle polaze brodovi samo desno, prema Sirkeci-u, ako sam pogrijesio neka me neko ispravi).
Medjutim kada sam zadnji put bio na proputovanju u Istanbulu (bio 4-5 sati) vidio sam da su digli tu prugu prema Floryi, tako da ne znam koji je najbolji nacin da stignes tamo.
Inace plaze na Floryi mozes vidjeti ispod kada slijeces na Istanbulski aerodrom, tj. kada si na plazi avioni slijecu preko tebe
becirhodzic hajrudin

#1264 Re: Istanbul

Post by becirhodzic hajrudin »

Pozdrav.Ja i supruga za par dana idemo autom u Istanbul.Prošle godine smo išli relacija Sarajevo-Višegrad-Mokra gora Niš-Pirot-Sofija-Plovdiv Edirne Istanbul.Ove godine bi voljeli ići relacija Sarajevo-Trebinje-Podgorica-Shkoder-Lezhe-Tirana_Ohrid-Bitola-Georgios-Kesan-Kavakli-Istanbul.Pa ako je neko već išao ovom relacijom volio bi da napiše,kakav je put ,šta se traži od opreme,imaju li vinjete putarine,gdje bi bilo lijepo odmoriti par dana u Albaniji?Unaprijed hvala i sretno.
Bavarac94

#1265 Re: Istanbul

Post by Bavarac94 »

Dali je neko koristio usluge bankomata u Istanbulu? Koliku naknadu je banka uzimala za svako dizanje sa kreditnom karticom iz BiH?
Mezopotamija

#1266 Re: Istanbul

Post by Mezopotamija »

Bavarac94 wrote:Dali je neko koristio usluge bankomata u Istanbulu? Koliku naknadu je banka uzimala za svako dizanje sa kreditnom karticom iz BiH?

Legendo za ovo nazoves svoju banku, ili provjeris u tarifama na stranici banke 8-)
Mimoza92

#1267 Re: Istanbul

Post by Mimoza92 »

DesdemonaEstrid wrote:Molim vas, vjerovatno se spominjalo, ja sam dosla do 20-te str.i nisam mogla vise. Za koji dan putujem za stambol, treba mi neko ko je jako dobro upoznat s ovim da mi kaze moze li se kupati, ono nisam isla na more, zelim da vidim istanbul. Pored svih tih gradjevina, sve sam ih zapisala, interesuje me koliko bi me stajalo to zadovoljstvo. Je li opasno kupanje na tim privatnim plazama? Mogu li ja kao turist smjesten u nekakvom apartmanu sultan mehmed fatiha uopste imati pristup tim ostrvima, itd. Zanima me, dakle, morska strana jer cu ja za 6 dana obici svakako te gradjevine :evil:
Ja sam na prethodnoj strani napisala kako da najlakse dodjes do ostrva, pa pogledaj. Momak i ja smo isli na plaze na Buyukadi s tim da se ja nisam usudila plivati, on jeste. Ne mogu da plivam dok su mi meduze bukvalno posvuda, ne mozes rukom zamahnuti da ona nije tu. Prevoz brodom do ostrva kosta 5TL u jednom pravcu. Nama su trazili 20TL po osobi za ulaz na plazu, ali smo mi platili jednu kartu, jer sam im objasnila da se ja necu kupati, pa su nas tako pustili. Tu dobijes lezaljku i suncobran, plaze su pjescane i ima puno skoljki po plazi i to bas lijepih i velikih, pa je to bila moja zanimacija, dok se on kupao :). Stvarno se ne mogu sjetiti kako su zvala plaza, inace smo mi iznajmili biciklo pa smo s njim nasli tu plazu. To je plaza od hotela i bila je ona zastitna granica, dokle se smije kupati, tako da nema kitova, ribetina i ostalo :D
DesdemonaEstrid

#1268 Re: Istanbul

Otišla i vratila se. Ne preporučujem stvarno kupanje u Istanbulu. Nije to za nas - balkance. Nije ni za njih, ali oni su se navikli. Bila sam i na Floriyi, kupala se, obišla sam prinčevska ostrva, koja su fantastična, ali samo za obići - NE KUPATI SE! Puno je algi, objavit ću vam par slika vode, da vidite šta je to. Blago rečeno fuj. :run: :skoljka:
GROZNO da groznije ne može biti. Voda nije slana, vrlo malo, više je bljutava. Puna je meduza, znači od plićaka do plovaka, prepuna meduza. Pokušavali su mi objasniti da su neke s plavim prstenom bezopasne, ali mani ti to kad je vidiš pored sebe. Alge mislim da ne treba spominjati. Pijesak je nekako čudan, puno školjki, na jednu sam se porezala, nemam pojma kako. :shock: :roll: :-? :?
Za sve ostalo vam ne trebam pričati. Azijskim dijelom sam iz nekog razloga oduševljena, isto k'o da su u pitanju drugi ljudi. U azijskom dijelu su nekako disciplinovani, kulturni, manje je naseljeno, pa je to nekako čudno. Sve je luksuz, ali nema onih najbitnijih detalja koji čine Istanbul - Istanbulom :)
druzeljubiva

#1269 Re: Istanbul

Post by druzeljubiva »

hvala za info o plazama i kupanju u istanbulu :)
vidjela sam djecu koja su se kupala i blizu one djevojacke kule (http://bs.wikipedia.org/wiki/Djevoja%C4%8Dka_kula)
voda je izgledala cista mada brodovi non stop prolaze tim dijelom
zakljucak .. nista od kupanja u istanbulu, ali zato mnostvo drugih zanimacija :-D
internazionale

#1270 Re: Istanbul

Post by internazionale »

DesdemonaEstrid wrote:Otišla i vratila se. Ne preporučujem stvarno kupanje u Istanbulu. Nije to za nas - balkance. Nije ni za njih, ali oni su se navikli. Bila sam i na Floriyi, kupala se, obišla sam prinčevska ostrva, koja su fantastična, ali samo za obići - NE KUPATI SE! Puno je algi, objavit ću vam par slika vode, da vidite šta je to. Blago rečeno fuj. :run: :skoljka:
GROZNO da groznije ne može biti. Voda nije slana, vrlo malo, više je bljutava. Puna je meduza, znači od plićaka do plovaka, prepuna meduza. Pokušavali su mi objasniti da su neke s plavim prstenom bezopasne, ali mani ti to kad je vidiš pored sebe. Alge mislim da ne treba spominjati. Pijesak je nekako čudan, puno školjki, na jednu sam se porezala, nemam pojma kako. :shock: :roll: :-? :?
Za sve ostalo vam ne trebam pričati. Azijskim dijelom sam iz nekog razloga oduševljena, isto k'o da su u pitanju drugi ljudi. U azijskom dijelu su nekako disciplinovani, kulturni, manje je naseljeno, pa je to nekako čudno. Sve je luksuz, ali nema onih najbitnijih detalja koji čine Istanbul - Istanbulom :)
Sjecam se da je na princevskim ostrvima bilo meduza i kad sam ja bio, podavno je bilo
U kakvom je Florya stanju, tu je puno bolja situacija sto se meduza tice
DesdemonaEstrid

#1271 Re: Istanbul

internazionale wrote: Sjecam se da je na princevskim ostrvima bilo meduza i kad sam ja bio, podavno je bilo
U kakvom je Florya stanju, tu je puno bolja situacija sto se meduza tice
Image
Image
Image

Evo par sličica, ja se nadam da sam ih uspjela postaviti kako treba, Florya je grozna. Bukvalno iz vode izlazite zeleni, ljigavi, kad plivate imate osjećaj k'o da je nekome kosa otpala, pa vi te dlake u vodi kupite rukama, ustvari je to sve zbog algi.
Hodate i samo osjetite ljigavo pod nogama, ono jednostavno nije to - to :) .. Ne bacajte pare džaba, ako vam je do kupanja u Turskoj, onda keširajte Antalyu, ali u Istanbulu to ne pokušavajte - prijateljski savjet. Naročito ne na prinčevskim ostrvima, tamo je još gore, tamo sam se samo pokvasila, vidjela te meduze, istuširala se i obilazila ostrva. Meduza ima i na Floryi da se razumijemo :)
DesdemonaEstrid

#1272 Re: Istanbul

druzeljubiva wrote:hvala za info o plazama i kupanju u istanbulu :)
vidjela sam djecu koja su se kupala i blizu one djevojacke kule (http://bs.wikipedia.org/wiki/Djevoja%C4%8Dka_kula)
voda je izgledala cista mada brodovi non stop prolaze tim dijelom
zakljucak .. nista od kupanja u istanbulu, ali zato mnostvo drugih zanimacija :-D
Zaista jeste, oduševljena sam Istanbulom. Nažalost, ogromne su gužve bile kad sam ja išla, tako da sam mnoga mjesta obišla ne znam ni sama kako. Npr. u Topkapi sam se zadržala tri sata i nisam uspjela ući u harem. :(
Ali zato cisterna :izet: , ja se odavno nisam toliko ljepote nagledala na jednom mjestu. One baklje, onda ona voda, ribice, a okolo možeš koristiti prostor sasvim normalno, sve suho, nema vlage, a toliko je staro i toliko "pod vodom" hhahha, mislim zaista sam bez teksta. Ali plaže su, 0 bodova. Na buyakadu sam dala 40TL, samo se pokvasila i pod tuš. Nastavila obilaziti ostrva. Sad mi žao, mogla sam otići naknadno u harem :oops:
ema_

#1273 Re: Istanbul

Post by ema_ »

Imat ću dosta vremena na aerodromu i u slučaju da moj izlazak sa njega ne bude organiziran (koliko znam da ako je čekanje duže od 8h dobije se ta usluga free) - koji je najlakši i najjeftiniji način za doći do Bosfora malko?
silm

#1274 Re: Istanbul

Post by silm »

Putopis Turska,Istanbul pretpostavljam interesantan za one koji namjeravaju putovati tamo http://www.forum.hr/showthread.php?t=751480
DesdemonaEstrid

#1275 Re: Istanbul

ema_ wrote:Imat ću dosta vremena na aerodromu i u slučaju da moj izlazak sa njega ne bude organiziran (koliko znam da ako je čekanje duže od 8h dobije se ta usluga free) - koji je najlakši i najjeftiniji način za doći do Bosfora malko?
Sve zavisi gdje si smještena, ali ako odmah namjeravaš otići sa aerodroma, nisam sigurna da li ima direktna linija metrom. U svakom slučaju će da ti bude zanimljivo. Idi na Topkapi, tako je najlakše, svaki minibus vozi do Topkapi. Sa Topkapi uđeš u metro i pravac - Eminonu. Bit ćeš toliko oduševljena kad vidiš Bosfor. Ali preporučujem ti da pređeš most, jer sa one strane, odmah ispod Topkapi palače, koju ćeš svakako vidjeti, ima ono čuveno šetalište iz turskih serija. Hahahha. Prevoz im je previše zanimljiv da bi pare bacala na neke organizacije, prejednostavan je - nema teorije da se izgubiš, metro je LUKSUZ, a prejeftin je. Na svakoj stanici te obavijeste prvo na turskom, pa na engleskom, tako da - zapiši sebi eminonu i pitaj nekoga sa eminonu nerede ili slično :) .. ako budeš imala sreće, moguće je da će neko i engl. da zna :D :D Sretno!
Post Reply