E sada kako se to bilje održava??? Ja šta nađem mladica ja to i presadim ali kako ove velike
Dali da šišam ili čupam???
Ma neznam slike postaviti da to vidite bilo bi vam puno jasnije
Moderator: anex
Vidio sam ja neki dan u "svijetu zivotinja" na pofalicima veliku zlatnu ribicu stoji sama,valjda se nije prodala,pa tamo provjeri jel muzijak il zenkaold_drummer wrote:Pozdrav svima. Prilicno sam nova u ovom svijetu pa se nadam da moja pitanja nece biti "smijesna" vama iskusnijim![]()
Nedavno sam izgubila zensku zlatnu ribicu (umrla je), i ostao je muski. Nekih 7-8cm dugacak, a star je oko 2 godine. Danas sam nabavila jos jednu, zenka je, ali joj je tek 3-5 mjeseci. Problem? Muski je stalno ganja, a ona jadna bjezi od njega. Gdje da nabavim jednu "starku" za mog Henrija, pa da konacno pusti na miru malenu. Pitam jer gdje god sam trazila, imaju samo mlade ribe, poput ove sad ili malo starije.
Hvala.

Extra izgledastrafna wrote:Malo podrubrike URADI SAM![]()
Vozdra raja, evo malo nakon ispita nakon nekih obaveza cika Nikola je sebi dao malo oduška. Pocela se raditi neka pozadina pa to zelim da podjelim sa Vama mozda nekom i pomogne pri trazenju ideje inspiracije itd itd. Radim je od stiropora debljine 10 cm (alat:lemilica,nozevi,skalpeli,smirgl papir...) U par slika cu predstaviti uradjeno ali jos nije sve gotovo. Namjeravam je farbati fugir masom pa preci lakom na vodenoj bazi (nije stetatn prvjereno) ili ako nadjem DUPLICOLOUR sprey efect granit...Boja ce najverovatnije biti neka sivo crna
Ovako je sve pocelo...
malo izrezivanja
Ovo je pred finalni proizvod hehehehe
PS: Ako neko slucajno zna gdje mogu nabaviti pomenuti sprej ili neki slican dobro ce doci informacija.
Jesi pitao na bhtuningu??? OBI...strafna wrote:Malo podrubrike URADI SAM![]()
Vozdra raja, evo malo nakon ispita nakon nekih obaveza cika Nikola je sebi dao malo oduška. Pocela se raditi neka pozadina pa to zelim da podjelim sa Vama mozda nekom i pomogne pri trazenju ideje inspiracije itd itd. Radim je od stiropora debljine 10 cm (alat:lemilica,nozevi,skalpeli,smirgl papir...) U par slika cu predstaviti uradjeno ali jos nije sve gotovo. Namjeravam je farbati fugir masom pa preci lakom na vodenoj bazi (nije stetatn prvjereno) ili ako nadjem DUPLICOLOUR sprey efect granit...Boja ce najverovatnije biti neka sivo crna
PS: Ako neko slucajno zna gdje mogu nabaviti pomenuti sprej ili neki slican dobro ce doci informacija.
Prevelika je to biljka za tvoju visinu akvarijuma. Bolje ti je uzmi valisneriju ili egerijuamater1981 wrote:Treba mi strućni savjet ko zna naravnoimam u ak. giganteja puno puno pa me zanima kako se dovode u red jeli se obrezuju ili se kidaju u korijen ja stvarno neznam a već su prevelike da mi svijetlost slabo prodire zbog njih,i umalo da zaboravim glavno pitanje na par listova mi se pojavile kao dlakice po njima pretpostavljam da su alge?? Ali koje i zašto su tu ja neznam, kako ih ukloniti???? Pomozite
Ma ok za uzimanje novoga bilja nego šta sa ovim starim? Kako ga dovesti ured??doktor78 wrote:Prevelika je to biljka za tvoju visinu akvarijuma. Bolje ti je uzmi valisneriju ili egerijuamater1981 wrote:Treba mi strućni savjet ko zna naravnoimam u ak. giganteja puno puno pa me zanima kako se dovode u red jeli se obrezuju ili se kidaju u korijen ja stvarno neznam a već su prevelike da mi svijetlost slabo prodire zbog njih,i umalo da zaboravim glavno pitanje na par listova mi se pojavile kao dlakice po njima pretpostavljam da su alge?? Ali koje i zašto su tu ja neznam, kako ih ukloniti???? Pomozite
Najbolji nacin je da se rijesis starijih biljaka, a mladje pelcere ostavi sebi,i podmladis biljku...neznam koje boje je ta algica ti koncici sto ih pominjes.amater1981 wrote:Ma ok za uzimanje novoga bilja nego šta sa ovim starim? Kako ga dovesti ured??doktor78 wrote:Prevelika je to biljka za tvoju visinu akvarijuma. Bolje ti je uzmi valisneriju ili egerijuamater1981 wrote:Treba mi strućni savjet ko zna naravnoimam u ak. giganteja puno puno pa me zanima kako se dovode u red jeli se obrezuju ili se kidaju u korijen ja stvarno neznam a već su prevelike da mi svijetlost slabo prodire zbog njih,i umalo da zaboravim glavno pitanje na par listova mi se pojavile kao dlakice po njima pretpostavljam da su alge?? Ali koje i zašto su tu ja neznam, kako ih ukloniti???? Pomozite
Nista bogami bez bocije neces ih iskorijenit lako uzmes dvije ubacis da vidis gozbe,vjeruj da im ni kiselina nista nemoze taman mislis evo ga kad niknu niodkudJoseMujica wrote:da se prijavim... imam mali akvarijum cca. 40-50 litara, sa kardinalima i gupama + čistač
trave ima ko da sam u Kolubiji, pa to čupamo jednom u tri mjeseca
trenutni problem je da mi se namnožila tona puževa..imal kakav fol da im smanjim broj ili samo mehaničko vađenje pomaže?
nezz sto naglo mi je pocelo crvenit i truhnutSPAHIC wrote:imam jedno pitanje tj. uslugu ja sam u ovom forumu novi ali ne i u akvaristici ako netko ima viska sta za prednji i zadnji plan u aQ li javanskemahovine viska za prodat ili slicno neka mi se javi na ...pp... pozzzzz..........ahmed

Kažu to sa grškom je pun pogodak kada se to plutanje dogodiold_drummer wrote:Eh ovako, jucer sam se bas nasekirala zbog mog zlatnog Henrija. Naime, cijelo jutro se cudno ponasao - plivao je brze i vise nego inace. Poslije podne kad sam pogledala vidjela sam da pluta na povrsini, ali kad sam se primakla, samo se vratio pod vodu i opet poceo da onako pliva. Tako da nisam vise obracala paznju. Nekad oko 17h vidjela opet je bio na povrsini, ali kad sam se primakla nije pobjegao nego je tu ostao. Pokusala sam ga pomaknuti, da vidim je li ziv i reagovao je. Da ne smaram detaljima, uglavnom, nije se mogao zadrzati pod vodom zbog, kako sam ja shvatila po iskustvima na internetu, napuhnutog zeluca (previse zraka je unio u organizam, vjerovatno s hranom). Nije htio da jede jucer cijeli dan. Dobila sam savjet da skuham graska i da mu dam da pojede onaj unutrasnji dio. To sam i uradila ali nije htio da jede i, cinilo mi se da mu je gore (pratila sam stanje do 00). Jutros kad sam se probudila, graska vise nije bilo (znaci pojeo je), a on sasvim normalno pliva i njuska po akvariju. No, pojavio se drugi problem. Mada, neki kazu da je problem a neki da je sto simptom starenja. Poceo je da dobija tamnu narandzastu boju. U cemu je problem i kako da ga rijesim?
Henri je jak momcic, izdrzace on![]()
Hvala vam na savjetima, unaprijed.
E bas, ja sam se zacudila kad sam vidjela sta sve ljudi daju ribicama da jedu (cak i narandze i jabuke)amater1981 wrote:Kažu to sa grškom je pun pogodak kada se to plutanje dogodiold_drummer wrote:Eh ovako, jucer sam se bas nasekirala zbog mog zlatnog Henrija. Naime, cijelo jutro se cudno ponasao - plivao je brze i vise nego inace. Poslije podne kad sam pogledala vidjela sam da pluta na povrsini, ali kad sam se primakla, samo se vratio pod vodu i opet poceo da onako pliva. Tako da nisam vise obracala paznju. Nekad oko 17h vidjela opet je bio na povrsini, ali kad sam se primakla nije pobjegao nego je tu ostao. Pokusala sam ga pomaknuti, da vidim je li ziv i reagovao je. Da ne smaram detaljima, uglavnom, nije se mogao zadrzati pod vodom zbog, kako sam ja shvatila po iskustvima na internetu, napuhnutog zeluca (previse zraka je unio u organizam, vjerovatno s hranom). Nije htio da jede jucer cijeli dan. Dobila sam savjet da skuham graska i da mu dam da pojede onaj unutrasnji dio. To sam i uradila ali nije htio da jede i, cinilo mi se da mu je gore (pratila sam stanje do 00). Jutros kad sam se probudila, graska vise nije bilo (znaci pojeo je), a on sasvim normalno pliva i njuska po akvariju. No, pojavio se drugi problem. Mada, neki kazu da je problem a neki da je sto simptom starenja. Poceo je da dobija tamnu narandzastu boju. U cemu je problem i kako da ga rijesim?
Henri je jak momcic, izdrzace on![]()
Hvala vam na savjetima, unaprijed.
mislim da će sve biti ok