Kakvi smo sa Akvaristikom

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
amater1981

#1251 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by amater1981 »

Ma ja vam opet imam problem sa biljem,imam ga previše ako se taćno zovu "giganteje"to su korijeni kao prsti da se isprepletu visina ak. mi je 45cm a ono se savilo barem još 20cm preko te visine
E sada kako se to bilje održava??? Ja šta nađem mladica ja to i presadim ali kako ove velike :-)
Dali da šišam ili čupam???
Ma neznam slike postaviti da to vidite bilo bi vam puno jasnije
exorcist

#1252 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by exorcist »

Pocupaj ti to hare puno ga imas i previse i zadaj lagano podlogu i zabilji kako treba steta akv ti je dobar i na mjestu je samo mu dobro bilje fali i malo ribe razrijedi jos ima se zijanis kad krene bice skroz drugi a giganteju ostavi samo u zdnji plan po jednu ako ti je bas ona nesto draga,hajde pa ako budes iso gdje vani ako ti nebude mrsko prozovi pa da se nesto dogovorimo ako ti naumpadne lp.Moke akv cemo pravit kakav nano al bas pa mogli bi za viked ako se nebude radilo.
Qler

#1253 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Qler »

Evo bratovog akvarija. Malo sam snimao veceras. Ima i nekih slika, ali cu to sutra postaviti.

old_drummer

#1254 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by old_drummer »

Pozdrav svima. Prilicno sam nova u ovom svijetu pa se nadam da moja pitanja nece biti "smijesna" vama iskusnijim :-)

Nedavno sam izgubila zensku zlatnu ribicu (umrla je), i ostao je muski. Nekih 7-8cm dugacak, a star je oko 2 godine. Danas sam nabavila jos jednu, zenka je, ali joj je tek 3-5 mjeseci. Problem? Muski je stalno ganja, a ona jadna bjezi od njega. Gdje da nabavim jednu "starku" za mog Henrija, pa da konacno pusti na miru malenu. Pitam jer gdje god sam trazila, imaju samo mlade ribe, poput ove sad ili malo starije.

Hvala.
starscream23

#1255 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by starscream23 »

old_drummer wrote:Pozdrav svima. Prilicno sam nova u ovom svijetu pa se nadam da moja pitanja nece biti "smijesna" vama iskusnijim :-)

Nedavno sam izgubila zensku zlatnu ribicu (umrla je), i ostao je muski. Nekih 7-8cm dugacak, a star je oko 2 godine. Danas sam nabavila jos jednu, zenka je, ali joj je tek 3-5 mjeseci. Problem? Muski je stalno ganja, a ona jadna bjezi od njega. Gdje da nabavim jednu "starku" za mog Henrija, pa da konacno pusti na miru malenu. Pitam jer gdje god sam trazila, imaju samo mlade ribe, poput ove sad ili malo starije.

Hvala.
Vidio sam ja neki dan u "svijetu zivotinja" na pofalicima veliku zlatnu ribicu stoji sama,valjda se nije prodala,pa tamo provjeri jel muzijak il zenka :)
pozz
strafna

#1256 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by strafna »

Malo podrubrike URADI SAM 8)

Vozdra raja, evo malo nakon ispita nakon nekih obaveza cika Nikola je sebi dao malo oduška. Pocela se raditi neka pozadina pa to zelim da podjelim sa Vama mozda nekom i pomogne pri trazenju ideje inspiracije itd itd. Radim je od stiropora debljine 10 cm (alat:lemilica,nozevi,skalpeli,smirgl papir...) U par slika cu predstaviti uradjeno ali jos nije sve gotovo. Namjeravam je farbati fugir masom pa preci lakom na vodenoj bazi (nije stetatn prvjereno) ili ako nadjem DUPLICOLOUR sprey efect granit ;)...Boja ce najverovatnije biti neka sivo crna ;)

Ovako je sve pocelo...

Image

malo izrezivanja

Image

Ovo je pred finalni proizvod hehehehe

Image

Image

PS: Ako neko slucajno zna gdje mogu nabaviti pomenuti sprej ili neki slican dobro ce doci informacija.
amater1981

#1257 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by amater1981 »

strafna wrote:Malo podrubrike URADI SAM 8)

Vozdra raja, evo malo nakon ispita nakon nekih obaveza cika Nikola je sebi dao malo oduška. Pocela se raditi neka pozadina pa to zelim da podjelim sa Vama mozda nekom i pomogne pri trazenju ideje inspiracije itd itd. Radim je od stiropora debljine 10 cm (alat:lemilica,nozevi,skalpeli,smirgl papir...) U par slika cu predstaviti uradjeno ali jos nije sve gotovo. Namjeravam je farbati fugir masom pa preci lakom na vodenoj bazi (nije stetatn prvjereno) ili ako nadjem DUPLICOLOUR sprey efect granit ;)...Boja ce najverovatnije biti neka sivo crna ;)

Ovako je sve pocelo...

Image

malo izrezivanja

Image

Ovo je pred finalni proizvod hehehehe

Image

Image

PS: Ako neko slucajno zna gdje mogu nabaviti pomenuti sprej ili neki slican dobro ce doci informacija.
Extra izgleda :wink: :wink:
Bekir_SA

#1258 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

strafna wrote:Malo podrubrike URADI SAM 8)

Jesi pitao na bhtuningu??? OBI...
strafna

#1259 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by strafna »

Jesam durze,samo da uhvatim vremena pa da trknem dole ;)
amater1981

#1260 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by amater1981 »

Treba mi strućni savjet ko zna naravno :-) imam u ak. giganteja puno puno pa me zanima kako se dovode u red jeli se obrezuju ili se kidaju u korijen ja stvarno neznam a već su prevelike da mi svijetlost slabo prodire zbog njih,i umalo da zaboravim glavno pitanje na par listova mi se pojavile kao dlakice po njima pretpostavljam da su alge?? Ali koje i zašto su tu ja neznam, kako ih ukloniti???? Pomozite
doktor78

#1261 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

amater1981 wrote:Treba mi strućni savjet ko zna naravno :-) imam u ak. giganteja puno puno pa me zanima kako se dovode u red jeli se obrezuju ili se kidaju u korijen ja stvarno neznam a već su prevelike da mi svijetlost slabo prodire zbog njih,i umalo da zaboravim glavno pitanje na par listova mi se pojavile kao dlakice po njima pretpostavljam da su alge?? Ali koje i zašto su tu ja neznam, kako ih ukloniti???? Pomozite
Prevelika je to biljka za tvoju visinu akvarijuma. Bolje ti je uzmi valisneriju ili egeriju
amater1981

#1262 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by amater1981 »

doktor78 wrote:
amater1981 wrote:Treba mi strućni savjet ko zna naravno :-) imam u ak. giganteja puno puno pa me zanima kako se dovode u red jeli se obrezuju ili se kidaju u korijen ja stvarno neznam a već su prevelike da mi svijetlost slabo prodire zbog njih,i umalo da zaboravim glavno pitanje na par listova mi se pojavile kao dlakice po njima pretpostavljam da su alge?? Ali koje i zašto su tu ja neznam, kako ih ukloniti???? Pomozite
Prevelika je to biljka za tvoju visinu akvarijuma. Bolje ti je uzmi valisneriju ili egeriju
Ma ok za uzimanje novoga bilja nego šta sa ovim starim? Kako ga dovesti ured??
strafna

#1263 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by strafna »

amater1981 wrote:
doktor78 wrote:
Ma ok za uzimanje novoga bilja nego šta sa ovim starim? Kako ga dovesti ured??
Najbolji nacin je da se rijesis starijih biljaka, a mladje pelcere ostavi sebi,i podmladis biljku...neznam koje boje je ta algica ti koncici sto ih pominjes.
Smedja alga se javlja zbog oslabljenog osvjetljenja sto je kod tebe vrlo moguce,dok se zelena javlja najcesce kao uzrok djelovanja sunceve svjetlosti na akvarijum....
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1264 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by JoseMujica »

da se prijavim... imam mali akvarijum cca. 40-50 litara, sa kardinalima i gupama + čistač

trave ima ko da sam u Kolubiji, pa to čupamo jednom u tri mjeseca

trenutni problem je da mi se namnožila tona puževa..imal kakav fol da im smanjim broj ili samo mehaničko vađenje pomaže?
SPAHIC

#1265 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by SPAHIC »

Razmnožavanje bilja
Kad se već odlučimo za biljni akvarij poželjet ćemo da nam se biljčice koje smo nabavili prošire po akvariju. Biljke će sigurno, ako se uspiju prilagoditi uvjetima u akvariju početi razmnožavati.
Bilje se može razmnožavati seksualno ili aseksualno.

Seksualno razmnožavanje podrazumijeva cvijetanje, oplodnju (oprašivanje) cvjetova, pojavu sjemenki ili spora i rast nove biljke iz sjemena. Bilje u akvariju rijetko se razmnožava na ovaj način. To podrazumijeva poticanje biljke da procvjeta iznad vode (namještanje temperature, snižavanje razine vode za neke vrste), istodobno cvjetanje barem dvije biljke, umjetno oprašivanje pomoću kistića (u prirodi to obavljaju kukci), izdvajanje sjemenki i sadnja u zemlju pod vodom. Tim načinom razmnožavanja miješa se genetski materjal «muške» i «ženske» biljke.
Aseksualno razmnožavanje vodenog bilja je puno češće i u akvarijskim uvjetima, ali i u prirodi. Tim razmnožavanjem biljka «roditelj» stvara genetski identičnu biljku «dijete». Bilje se u akvariju može aseksualno razmnožavati na prirodan i na umjetan način.

Prirodno aseksualno razmnožavanje (bez intervencije čovjeka):

A) Runneri iliti vriježice. Biljke kao što su sagittaria, echinodorusi, pistia stratia stvaraju novu biljku pomoću vriježica. Vriježice su poveznice između dvije biljke koje s vremenom odumiru. Vriježice se bacaju ili malo iznad površine podloge ili nekoliko centimetara ispod površine podloge. Najčešće su duge između 6 i 15 cm. Nove biljke se ispočetka hrane preko vriježice iz matične biljke i ubrzo puštaju korjenje. Tada vriježica polako odumire. Na taj se način matična biljka može relativno brzo proširiti po velikoj površini i na taj se način bori za opstanak (svjetlo, hranu, prostor).

B) Offsets iliti bočni izdanci, mladice. Razmnožavanje pomoću bočnih izdanaka vrlo je slično razmnožavanju vriježicama, samo što je mladica puno bliža matičnoj biljci. Na taj način je širenje biljke u prostoru nešto sporije od razmnožavanja vriježicama. Na taj se način razmnožava većina cryptocoryna, neki echinodorusi.

C) Adventitious plantlets iliti iznenadne mlade biljčice. Neke biljke proizvedu mladu biljku na matičnoj stabljici ili na vrhu lista. To je mlada biljka koja ima svoj korijen i koja se jednostavno odvoji od matične biljke za neko vrijeme i zakorjeni se na nekom drugom mjestu. Javanska paparat, mnoge hygrophile razmnožavaju se na taj način.

Umjetno aseksualno razmnožavanje (uz intervenciju čovjeka):

A) Rezanje. To je vrlo česta metoda aseksualnog razmnožavanja kojom se od matične stabljike biljke odreže neka bočna grana. Ta se reznica zatim jednostavno usadi u podlogu i ona se nakon nekog vremena zakorjeni. Matična stabljika može se prerezati i na svojoj polovici iako nema bočne grane. Na taj se način može poticati formiranje grmolikog rasta jer biljka će potjerati dvije ili tri grane na mjestu gdje je rezana. Na taj se način razmnožavaju i oblikuju cabombe, ceratophylum, hygrophile, myrophyllum, ludwigie, limnophila, lagarosiphon, heteranthera, elodea, egeria, bacopa, alternanthera.
B) Cijepanje rizoma. Najčešće se na taj način razmnožavaju anubiasi. Rizom se razreže tako da se dobiju dvije biljke od po najmanje 5 listića. Ispod tog broja listova nemojte cijepati rizom jer postoji velika vjerojatnost da se biljke neće primiti.
C) Dijeljenje glavnog korijena. Ako je matična biljka dobro razvijena i ima velik i jak korijen s mnogo listova taj se glavni korijen može jednostavno razdijeliti na dva dijela. To se može napraviti ili rukom ili oštrim nožićem. Nedostatak ove metode jest taj što dobro zakorijenjenu biljku morate vaditi iz akvarija (što je nekad jako teško). Na ovaj način mogu se razmnožavati dobro razvijeni echinodorusi, mnoge grmolike cryptocoryne, javanska paprat.

Ako imate biljni akvarij velika je vjerojatnost da ćete poželjeti razmnožavati svoje bilje. U relativno kratkom vremenu postat ćete dosta iskusni u umjetnom aseksualnom razmnožavanju bilja jer to je jedna od sastavnica tjednog održavanja akvarija i uređivanja akvarijskog setupa. Budite strpljivi i promatrajte svoje bilje – ono će vam puno toga reći svojim rastom, razvojem, širenjem, razmnožavanjem. Petljanje po biljnom akvariju smiruje. Može se reći da čak i djeluje terapeutski, a i poučno je. Prije svega, neka vam poslovi s biljem budu veselje, a ne opterećenje.
exorcist

#1266 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by exorcist »

JoseMujica wrote:da se prijavim... imam mali akvarijum cca. 40-50 litara, sa kardinalima i gupama + čistač

trave ima ko da sam u Kolubiji, pa to čupamo jednom u tri mjeseca

trenutni problem je da mi se namnožila tona puževa..imal kakav fol da im smanjim broj ili samo mehaničko vađenje pomaže?
Nista bogami bez bocije neces ih iskorijenit lako uzmes dvije ubacis da vidis gozbe,vjeruj da im ni kiselina nista nemoze taman mislis evo ga kad niknu niodkud
SPAHIC

#1267 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by SPAHIC »

imam jedno pitanje tj. uslugu ja sam u ovom forumu novi ali ne i u akvaristici ako netko ima viska sta za prednji i zadnji plan u aQ li javanskemahovine viska za prodat ili slicno neka mi se javi na ...pp... pozzzzz..........ahmed
SPAHIC

#1268 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by SPAHIC »

SPAHIC wrote:imam jedno pitanje tj. uslugu ja sam u ovom forumu novi ali ne i u akvaristici ako netko ima viska sta za prednji i zadnji plan u aQ li javanskemahovine viska za prodat ili slicno neka mi se javi na ...pp... pozzzzz..........ahmed
nezz sto naglo mi je pocelo crvenit i truhnut
strafna

#1269 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by strafna »

Evo drustvo nakon nekog vremena,zavrsio se ovaj projekat diy pozadine,ja sam prezadovoljan kako je ispala zavrsni sloj je imitacija granita sto uzivo dosta bolje izgleda. Evo par slika pa da cujem i vase misljenje.
Lijep pozz

Image

Image

Image

Image

PS:Iace pozadina se sastoji iz 7 dijelova koji se medjusobno uklapaju.
old_drummer

#1270 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by old_drummer »

Eh ovako, jucer sam se bas nasekirala zbog mog zlatnog Henrija. Naime, cijelo jutro se cudno ponasao - plivao je brze i vise nego inace. Poslije podne kad sam pogledala vidjela sam da pluta na povrsini, ali kad sam se primakla, samo se vratio pod vodu i opet poceo da onako pliva. Tako da nisam vise obracala paznju. Nekad oko 17h vidjela opet je bio na povrsini, ali kad sam se primakla nije pobjegao nego je tu ostao. Pokusala sam ga pomaknuti, da vidim je li ziv i reagovao je. Da ne smaram detaljima, uglavnom, nije se mogao zadrzati pod vodom zbog, kako sam ja shvatila po iskustvima na internetu, napuhnutog zeluca (previse zraka je unio u organizam, vjerovatno s hranom). Nije htio da jede jucer cijeli dan. Dobila sam savjet da skuham graska i da mu dam da pojede onaj unutrasnji dio. To sam i uradila ali nije htio da jede i, cinilo mi se da mu je gore (pratila sam stanje do 00). Jutros kad sam se probudila, graska vise nije bilo (znaci pojeo je), a on sasvim normalno pliva i njuska po akvariju. No, pojavio se drugi problem. Mada, neki kazu da je problem a neki da je sto simptom starenja. Poceo je da dobija tamnu narandzastu boju. U cemu je problem i kako da ga rijesim?
Henri je jak momcic, izdrzace on :)

Hvala vam na savjetima, unaprijed. :bih:
amater1981

#1271 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by amater1981 »

old_drummer wrote:Eh ovako, jucer sam se bas nasekirala zbog mog zlatnog Henrija. Naime, cijelo jutro se cudno ponasao - plivao je brze i vise nego inace. Poslije podne kad sam pogledala vidjela sam da pluta na povrsini, ali kad sam se primakla, samo se vratio pod vodu i opet poceo da onako pliva. Tako da nisam vise obracala paznju. Nekad oko 17h vidjela opet je bio na povrsini, ali kad sam se primakla nije pobjegao nego je tu ostao. Pokusala sam ga pomaknuti, da vidim je li ziv i reagovao je. Da ne smaram detaljima, uglavnom, nije se mogao zadrzati pod vodom zbog, kako sam ja shvatila po iskustvima na internetu, napuhnutog zeluca (previse zraka je unio u organizam, vjerovatno s hranom). Nije htio da jede jucer cijeli dan. Dobila sam savjet da skuham graska i da mu dam da pojede onaj unutrasnji dio. To sam i uradila ali nije htio da jede i, cinilo mi se da mu je gore (pratila sam stanje do 00). Jutros kad sam se probudila, graska vise nije bilo (znaci pojeo je), a on sasvim normalno pliva i njuska po akvariju. No, pojavio se drugi problem. Mada, neki kazu da je problem a neki da je sto simptom starenja. Poceo je da dobija tamnu narandzastu boju. U cemu je problem i kako da ga rijesim?

Kažu to sa grškom je pun pogodak kada se to plutanje dogodi
mislim da će sve biti ok ;-)
old_drummer

#1272 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by old_drummer »

amater1981 wrote:
old_drummer wrote:Eh ovako, jucer sam se bas nasekirala zbog mog zlatnog Henrija. Naime, cijelo jutro se cudno ponasao - plivao je brze i vise nego inace. Poslije podne kad sam pogledala vidjela sam da pluta na povrsini, ali kad sam se primakla, samo se vratio pod vodu i opet poceo da onako pliva. Tako da nisam vise obracala paznju. Nekad oko 17h vidjela opet je bio na povrsini, ali kad sam se primakla nije pobjegao nego je tu ostao. Pokusala sam ga pomaknuti, da vidim je li ziv i reagovao je. Da ne smaram detaljima, uglavnom, nije se mogao zadrzati pod vodom zbog, kako sam ja shvatila po iskustvima na internetu, napuhnutog zeluca (previse zraka je unio u organizam, vjerovatno s hranom). Nije htio da jede jucer cijeli dan. Dobila sam savjet da skuham graska i da mu dam da pojede onaj unutrasnji dio. To sam i uradila ali nije htio da jede i, cinilo mi se da mu je gore (pratila sam stanje do 00). Jutros kad sam se probudila, graska vise nije bilo (znaci pojeo je), a on sasvim normalno pliva i njuska po akvariju. No, pojavio se drugi problem. Mada, neki kazu da je problem a neki da je sto simptom starenja. Poceo je da dobija tamnu narandzastu boju. U cemu je problem i kako da ga rijesim?

Kažu to sa grškom je pun pogodak kada se to plutanje dogodi
mislim da će sve biti ok ;-)
E bas, ja sam se zacudila kad sam vidjela sta sve ljudi daju ribicama da jedu (cak i narandze i jabuke) :-)
Nejse, sad se vratio u normalu, i drago mi je sto je opet poceo da jede. Inace je pravi prozdrljivac, pa na osnovu toga sto mu se vratio apetit sam zakljucila da je ozdravio. Skoro ozdravio, jer i dalje ima one crvene mrljice po perajima, al kolko vidim i to prolazi. Moracu mu jos kakvu druzicu nabavit, jer je ona koja je bila s njim nazalost podlegla zbog tog plutanja (nisam bila kuci kad je to bilo), inace bi i ona dobila graska :(

I evo jos jedno pitanje, mozete li mi preporuciti pumpu i filter za akvarij od nekih 20ak litara? Gledala sam na piku i marketu, ali ih ima bas dosta a ja nemam iskustva s tim :(

Hvala :bih:
Bekir_SA

#1273 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

trazi mali hang on filter...
kontaktiraj ovog lika na Pik-u i trazi mu hang on filter...
w w w . p i k. b a / profil/sehadk/#s=3
cijena mu je oko 30KM
Pozzzz....
Bekir_SA

#1274 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

evo malo da osvjezimo, da se ne zapostavi tema ni na ovom forumu...
ugl ide raste, cupa se pa sadi, samo nek se nesto radi...

200L:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

20L:

Image

pozzzzzzzzzzz :run:
uradi sam

#1275 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Jako lijepo kolega samo naprjed ovaj Nano obecava u svakom pogledu preporuka moja bi bila za njega prebaci nesto cube vidi kako ce krenut.. :thumbup: i dobrodoslica novim clanovima na nasu stranicu.. :thumbup:
Post Reply