BiH proizvodi (domaće je najbolje)
Moderator: anex
-
RS6_BI_TURBO
#1251 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
Sve i jedan litar mlijeka koji se preradjuje u Meggle-u u Bihacu je kupljen od proizvodjaca u BiH. Takodjer, sve ove godine od kad je prisutan nijedan mjesec nije kasnila isplata kooperantima, a dobar dio poljoprivrede USK ovisi o Meggle-u. Ja bih volio da imamo jake domace firme i da se strane firme ne mogu nositi sa nasima na bh. trzistu, ali evo Milkos kasni stalno sa isplatama, proizvodi nekad dobri, nekad losi (u zadnje vrijeme uglavnom losi), nema standarda nikakvog i tako je sa dosta nasih firmi. Zato ja postujem Meggle, kao i sve druge firme, koje misle i na druge, osim samo na svoje vlasnike i direktore.
-
Murisno1
#1252 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
Evo slikemuhafuca wrote:
može li slika ili tacan naziv te paštete da probam
kao i mnogo ljudi veliki sam ljubitelj argete ali ako
postoji dostojna domaca alternativa rado cu šutnuti argetu
i uzimati domace

To je ta pašteta http://namirnice.ba/namirnice/probali-s ... recenzija/
Ovdje imaš i cijene http://namirnice.ba/proizvod/pasteta-ko ... eti-bajra/
A ima i crvena, to je pileća. Meni čak i ukusnija. Ali i ova kokošija je vrh! BTW postoji jednostavno objašnjenje zašto pašteta toliko sliči argetinoj, ali nije priča za foruma
- JThomas
#1253 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
bolje je uvijek i tako nego nikako. jer samo čista dobit (koja je uvijek mnogo manja od troškova) ide u matičnu firmu, a sve ostalo ostaje kod nas.muhafuca wrote:Upravo tako - razlog sto se argeta Meggle .... reklamiraju kao domace firmeWarashii wrote:Da ali na onom spotu sto se vrti sa onim Lijanovicem "Kupujmo domace" je navedeno Meggle mlijeko. Ja koliko znam Meggle je Njemacka firma. Dakle ista situacija kao i sa Argetom. Pootvarali pogone po BiH i smjestili dio proizvodnje kod nas, rade nasi ljudi, dio zarade njima dio nama, opet vise neg li da se sve uvozi, isto kao i Ptuj i jos poneke firme, isto kao i Violeta u Hrvatsku pa se tamo, a neko je to vec pitao, reklamira kao hrvatski proizvod.
se nalazi u cinjenici da oni imaju pogone i BiH i ja ne kazem da to nije posteno
i da nije OK nego da mi kao kupci treba da preferiramo istinski domace firme
(koje su osnovane od domacih ljudi i sjedite im je u BiH) jer ce oni danas sutra kad pocnu otvarati
postrojenja u drugim zemljama glavninu zarade ulagati u BiH i razvoj labaratorija u BiH
u kojima ce raditi ljudi za dobre pare sto ce dizati sveukupni standard nase zemlje)
Violeta se u Hrvatskoj reklamira kao domaci proizvod po istom principu po kojem se
Argeta reklamira kao domaci proizvod u BiH (Violeta ima proizvodna postrojenja u HR)
eh sad nisam upoznat sa konkretnom situacijom ali ako se zarada iz HR vraca u BiH
i ulaze u unapredjenje Violete kao BH Firme - odlican je primjer onoga o cemu govorim
- wall3
#1254 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
Vrti se Farma mlijeko i Milkosov jogurt i na spotu i pojedinačnoJThomas wrote:bolje je uvijek i tako nego nikako. jer samo čista dobit (koja je uvijek mnogo manja od troškova) ide u matičnu firmu, a sve ostalo ostaje kod nas.muhafuca wrote:Upravo tako - razlog sto se argeta Meggle .... reklamiraju kao domace firmeWarashii wrote:Da ali na onom spotu sto se vrti sa onim Lijanovicem "Kupujmo domace" je navedeno Meggle mlijeko. Ja koliko znam Meggle je Njemacka firma. Dakle ista situacija kao i sa Argetom. Pootvarali pogone po BiH i smjestili dio proizvodnje kod nas, rade nasi ljudi, dio zarade njima dio nama, opet vise neg li da se sve uvozi, isto kao i Ptuj i jos poneke firme, isto kao i Violeta u Hrvatsku pa se tamo, a neko je to vec pitao, reklamira kao hrvatski proizvod.
se nalazi u cinjenici da oni imaju pogone i BiH i ja ne kazem da to nije posteno
i da nije OK nego da mi kao kupci treba da preferiramo istinski domace firme
(koje su osnovane od domacih ljudi i sjedite im je u BiH) jer ce oni danas sutra kad pocnu otvarati
postrojenja u drugim zemljama glavninu zarade ulagati u BiH i razvoj labaratorija u BiH
u kojima ce raditi ljudi za dobre pare sto ce dizati sveukupni standard nase zemlje)
Violeta se u Hrvatskoj reklamira kao domaci proizvod po istom principu po kojem se
Argeta reklamira kao domaci proizvod u BiH (Violeta ima proizvodna postrojenja u HR)
eh sad nisam upoznat sa konkretnom situacijom ali ako se zarada iz HR vraca u BiH
i ulaze u unapredjenje Violete kao BH Firme - odlican je primjer onoga o cemu govorim
-
quarterback
#1255 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
probao sam neki dan i odlicno je bilomistek wrote:Goveđi, a i pileći narezak Bajra
- BHF_Manijak
#1256 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
Ni meni Meggle, Cola, Argeta itd ne moze proci kao domaci proizvod jer glavnica love ode u maticnu firmu, jebo to ba kad jacas druge zemlje! Jedina prednost je sto nasi ljudi u tim firmama rade i sto se ovdje ostavljaju pare za porez (bar se nadam da uredno placaju
) a po svemu ostalom to je strana firma! To isto da Poljska smatra Milku npr svojom ili Nutellu npr, samo zato jer produznice postoje u tim zemljama... 
- It_is_a_Leclerc
#1257 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
Pa bolje opet podržati i takve firme, praktički stipendirati bh. radnu snagu i poticati zapošljavanje našeg kadra, nego dati pare Zvijezdi, Podravki, Koestlinu ili nekoj drugoj firmi koja kvalitetom kaska za gore pobrojanim.BHF_Manijak wrote:Ni meni Meggle, Cola, Argeta itd ne moze proci kao domaci proizvod jer glavnica love ode u maticnu firmu, jebo to ba kad jacas druge zemlje! Jedina prednost je sto nasi ljudi u tim firmama rade i sto se ovdje ostavljaju pare za porez (bar se nadam da uredno placaju![]()
) a po svemu ostalom to je strana firma! To isto da Poljska smatra Milku npr svojom ili Nutellu npr, samo zato jer produznice postoje u tim zemljama...
- BHF_Manijak
#1258 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
Tu se slazem, pa ja prvi kupujem iskljucivo meggle mlijeko, i kiselo i slatko, jer mi je fakat extra i vidi se da je proizvodnja standardizovana tj da ne bude npr kiselo mlijeko nekad gusto, nekad malo rjedje, nekad manje kiselo itd kao sto mi se x puta znalo desiti sa nekim fuserskim proizvodjacima kao npr Milkos (cast domacem ali ne mozes mi prodavati muda pod bubrege!
). No samo hocu reci da ne volim ni to forsiranje "domace domace", a gotovo sva lova ode u drugu zemlju u Svabiju ili bilo gdje drugo. Kupovat cu i dalje jer dijelom i nasi ljudi tu hajruju, no to ce za mene uvijek biti strani proizvodjac u mojoj zemlji, nesto slicno ko Al Jazeera sto je lafo domaci medij. 
- BHF_Manijak
#1259 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
Kad me vec krenulo mimo sportskih tema da nastavim
Jel se smatra domacim proizvodom ona "Merak" sudzuka iz Austrije, jel to fakat nas covjek pravi? Meni je xtra i najbolja sudzuka definitivno, a vala nije ni jeftina pa mora valjati
ukusna extra! Ima li ko iz Austrije da nam kaze kako tamo ima prodje, konzumiraju li Austrijaci bosanski sudzuk? 
-
f1deL
#1260 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
vitalis sok-jabuka 
- Warashii
#1261 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
Hmmm nisam bas nesto siguran za cips, par zadnjih puta kada sma uzimao bio je onaj bar kod zatamnjen a drugi dodan, tj. bio je cips iz Srbije a ne iz Laktasa. Pa et ak nisi bacio kesu pogledaj da i sa tim nije isti slucaj.
-
kenzo
#1262 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
novi proizvod pivare tuzla PANONSKA LEDENA..u dvije varijnate cola i orange, moze se reci da je orange izvrsna..pola litra 1KM.. omjerom cijene i količine, povaljace fantu i ostale konkurente
dalje premium radler pivare tuzla, puno bolji od sarajevskog..
nek prica Fahro sta hoce, i nek gradi neobrtna sredstva, ovi selimovici bar proizvode nesto..
nek prica Fahro sta hoce, i nek gradi neobrtna sredstva, ovi selimovici bar proizvode nesto..
-
Suzie Q
#1263 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
danas vidim u novinama nagradnu igru za kupovinu domaćih proizvoda, tko u Amko marketu kupi više od 50% domaćih proizvoda na jednom računu sudjeluje u nagradnoj igri. nagradni fond je skroz ok.
vjerojatno će se kupiti više domaćih proizvoda dok traje nagradna igra nego kroz cijelu kampanju s Lijanovićevom facom iako je nagradni fond skoro 4 puta manji nego Lijanova kampanja.
vjerojatno će se kupiti više domaćih proizvoda dok traje nagradna igra nego kroz cijelu kampanju s Lijanovićevom facom iako je nagradni fond skoro 4 puta manji nego Lijanova kampanja.
- anonimnaosoba
#1264 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
nije novi, ja ga odavno pijemkenzo wrote:novi proizvod pivare tuzla PANONSKA LEDENA..u dvije varijnate cola i orange, moze se reci da je orange izvrsna..pola litra 1KM.. omjerom cijene i količine, povaljace fantu i ostale konkurente![]()
- basicm
#1265 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
Evo i ja sam zavirio u frizider da provjerim sta je domace. Ono sto je konstantno je Bajra salama, Ovako pilece Jumbo hrenovke i Meggle tekuci jogurt. Ja sam jos uvijek u fazi probanja i nazalost mene razocaraju domaci, pogotovo mlijecni i suhomesnati proizvodi. Sokovi, slatkisi, obicno mlijeko, namazi...sve je strano.
-
amir79
-
amir79
#1267 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
Superhik_ wrote:pa ima li išta na njima domaće, makar jedan šaraf???????amir79 wrote:UNIS bicikla - odlična za rekreativnu eksplotaciju.... a nisu skupa!!!
http://www.bicycles.unis.ba/
uzgred, bicikla nisu loša za te pare, no ipak nisu za ovu temu.
Što si tako negativan??
Mislim da su ramovi domaći...
-
amir79
#1268 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
pogrešno misliš. ni kapica na ventilu nije domaća, nažalost.[/quote]
Grozno....
Grozno....
- It_is_a_Leclerc
#1269 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
Samo moraš malo bolje tražiti. Ova tema je sjajna za to. Redovno se ovdje informišem i znam koje proizvode da izbjegavam, a koje da kupim. Imamo jako kvalitetnih roba i proizvoda, samo im je marketing slab.basicm wrote:Evo i ja sam zavirio u frizider da provjerim sta je domace. Ono sto je konstantno je Bajra salama, Ovako pilece Jumbo hrenovke i Meggle tekuci jogurt. Ja sam jos uvijek u fazi probanja i nazalost mene razocaraju domaci, pogotovo mlijecni i suhomesnati proizvodi. Sokovi, slatkisi, obicno mlijeko, namazi...sve je strano.
-
Suzie Q
#1270 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
jučer sam kupila Ledo sladoled u kornetu sa BiH bar kodom a i znam da je Ledo u Čitluku.
dakle naš bar kod a na omotu piše proizvođač Frikom d.o.o. Srbija, uvezeno iz Srbije.
isto gledam danas akcije u novinama i riža sa oznakom domaći proizvod. ako se nešto samo pakira u BiH to stvarno ne znači da može imati oznaku domaćeg proizvoda, jednostavno nije u redu prema svim bh. proizvođačima
dakle naš bar kod a na omotu piše proizvođač Frikom d.o.o. Srbija, uvezeno iz Srbije.
isto gledam danas akcije u novinama i riža sa oznakom domaći proizvod. ako se nešto samo pakira u BiH to stvarno ne znači da može imati oznaku domaćeg proizvoda, jednostavno nije u redu prema svim bh. proizvođačima
- raskopusa
#1271 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
gdje u sarajevu da kupim suhomesnate proizvode od svinjskog mesa???? nigdje. idem u lukavicu i kupujem neoplantu, yuhor, carnex.... kupovala sam misovu sunkaricu ali je u zadnje vrijeme tesko naci. 
-
Suzie Q
#1272 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
ima u Mercatoru, Robotu, velikom Konzumu na Otoci nije baš da nema ali se mora tražiti
ovdje govorimo o domaćim proizvodima pa su neoplanta, carnex etc. uljezi, ali Pavić je ok, Lijanove jedino suhomesnate i kupujem, MIS su u svakoj od navedenih trgovina.
čak u velikom Mercatoru na Socijalnom ima velika rashladna vitrina sa svim mogućim proizvodima od svinjetine. imaš i u Mercatoru u Alti svega suhomesnatog od svinjetine.
ovdje govorimo o domaćim proizvodima pa su neoplanta, carnex etc. uljezi, ali Pavić je ok, Lijanove jedino suhomesnate i kupujem, MIS su u svakoj od navedenih trgovina.
čak u velikom Mercatoru na Socijalnom ima velika rashladna vitrina sa svim mogućim proizvodima od svinjetine. imaš i u Mercatoru u Alti svega suhomesnatog od svinjetine.
- altgr
- raskopusa
#1274 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
vidim da ti to ne konzumiras.lijanovicevi proizvodi su zadnje smece, a ako mi kazes da suhomesnatoa mogu naci u merkatoru onda ti moram reci da je vecinom ino roba.u robotu je izbor toliko suzen i upitnog roka trajanja.izvini,trazim kvalitetno i sa primjerenim rokom trajanja. znas mnogi izlozeni proizvodi su upitnog kvaliteta i ne zelim ni da ih probam.znam,ima prodavnica u trznici ali zari cijenama,frajer odvaljuje.Suzie Q wrote:ima u Mercatoru, Robotu, velikom Konzumu na Otoci nije baš da nema ali se mora tražiti
- raskopusa
#1275 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?
ljetos sam kupila u lidlu,na americkom tjednu.gdje se moze nabaviti?
ima li u sarajevu kupiti vasabi pasta.nabavljam je u splitu a sad mi je nestalo.