Power_of_YES wrote:Kako da ekonomske teme dodju na red, kada se meni ovdje prijeti traktorijadom? Kako ja da u BiH planiram buducnost, gradim kucu, otvaram posao, kad mi se sa druge strane govori "sad mi imamo oruzje". On je ljut, zeli osvetu za istocnu Bosnu ili granatiranje Sarajeva. A granatiran je jer je u tom istom Sarajevu, samo 40 godina ranije, Srbi morali da nose oznake, kao Jevreji u Njemackoj, a sirom Bosne su ubijani u velikim razmjerama.
Sad tek skontah da si lazov i mitoman pa se zaprepastih sto sam ti uopste odgovorio. Ko je vladao Sarajevom za vrijeme drugog svjetskog rata? Nacisticka NDH u kojoj se Muslimani nisu nista pitali. Reis Causevic je izdao proklamaciju tj. fetvu koja naredjuje muslimanima da stanu u zastitu komsije srba a i sam je nekoliko srba sakrio za vrijeme sarajevskih strahota koje su provodili nacisti.
Ali vidim kakvo ti je razmisljanje cim opravdavs sarajevsko granatiranje lazima. Istog si kova ko i Djeneral Draza koji se bosnjacima sto su spasavali srbe ustaskog progona "zahvalio" na taj nacin sto ih je poklo u hiljadama.
A sto su ubijani? Zato sto su Srbi sprovodili svoju velikosrpsku politiku u kraljevini. A sto su je sprovodili? Jer su bili pobjednici, a vi ste sa Austrougarima napali Srbiju i pobili joj trecinu muskog stanovnistva. A sto ste to uradili - jer je htjela da pripoji BiH, a plasili ste se da ne zavrsite kao muslimani u Srbiji. A sto je Srbija to htjela? Jer su Srbi bili vecina u BiH, i jer su Srbi prezivjeli genocid 1875-76. A sto su ga dozivjeli? Jer su htjeli da se kao u Srbiji oslobode Turaka, a to bi znacilo i protjerivanje muslimana. A sto su Srbijanci protjerali i pobili muslimane? Pa, zbog 400 godina potlacenosti, haraca, jahanja popova, obaveze da se sjase s konja dok turcin prolazi itd, da ne idem dalje...
Ko je bolan bio pobjednik?? Srpska vojska nije bila u stanju da pobijedi vaske medju svojim redovima za prvog svjetskog rata a kamoli neprijatelja. Morali su ih englezi po grckim otocjima prasiti.
Opet si ispo glupav kad si zakljucio da smo "mi" napali "zajedno" s austrougraim Srbiju. U stvari Austrougarska je napala Srbiju i u ime tog cilja iskoristila domace bosnjacko, hrvatsko a boga mi i srpsko stanovnistvo jer je srbija bila saucesnik u ubistvu franca ferdinanda. Pukovnik Apis sef srpske obavjestajne sluzbe je direktno pomagao Mladu Bosnu ali sta bi ti znao uopste o tome pitam se.
Dalje, to sto su Srbi bili vecina u Bosni ne daje pravo Srbiji da svojata Bosnu jer je Bosna koliko srpska toliko hrvatska i muslimanska. A za tvoje zlocinancke izjave koje opravdavaju ubistvo Bosnjaka zbog toga sto su srbi bili 400 godina pod "turskim ropstvom" govori o tvom cetnickom mentalnom sklopu.
Jedan podatak: za vrijeme dolaska osmanlija na ovaj prostor u srpskim kao i u ostalim feudalnim zemljama se placao mnogo veci danak lokalnim vladarima nego osmanlijama tako da je stanovnistvo jos prije kosovske bitke masovno prelazilo u osmanski domen zbog lakseg zivljenja.
Dokle vise??? Eto, mi smo skrpili neku autonomiju zvanu RS - a ako procitate gornji pasus shvaticete da imamo puno pravo na nju, jer se u ovoj zemlji svakih 50 godina neko izivljava na mom narodu. I umjesto da se ta moja autonomija postuje, ovde mi se prica o "praznoj ljusturi" "lomljenju kicme velikosrpskom faktoru", itd. Kao da drzava ne moze funkcionisati ako neko ima autonomiju. Ako je ne mozete postovati, mi cemo izaci iz takve drzave. Kosovo nam je pokazalo da se to moze, uz mnogo manje istorijskih argumenata nego sto ih imamo mi, Srbi iz RS
Ti i historija ste ko cerka i maceha. Posvadjani zauvijek ko dva oka u vrljavoj glavi. Baratas izrazima koje ne razumijes. Status Srpske danas nije definisan na nacin da je Srpska autonomija. Da bi neki teritorij imao status autonomije isti mora biti PRIPOJEN odredjenoj zemlji - kao sto je Kosovo pripojeno Srbiji - a ne stvaran zlocinima, protjerjujuci ostale narode.
I jos nesto, po tvojoj logici posto su Muslimani bili vecina u prijeratnoj BiH (kao sto su Srbi za vrijeme Austrougarske) onda Bosnjaci imaju pravo da stvaraju neku svoju drzavu mimo srba i hrvata. Nigdje veze.