Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post Reply
hercegovac_pravi

#1251 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by hercegovac_pravi »

Power_of_YES wrote:
and wrote: kad koristiš riječ genocid drži se činjenica i presuda relevantnih sudova.
vidiš,srbija je radila i protiv slovenije i protiv hrvatske i protiv bih i kako se sve završilo?
ne može isto u bih zato što mi sa vama nemamo ništa,svoje probleme rješavajte sami,a kod nas nema autonomnih pokrajina.
Pricas sa Srbinom iz BIH, tj. iz RS. I negiras genocid nad mojim narodom u HR i BiH u 2. svjetskom ratu?

"Ne može isto u bih zato što mi sa vama nemamo ništa"... ja argumenta i sile... hoces li mi detaljnije objasniti zasto ne moze isti recept i za BiH?
O kakvom genocidu ti pričaš? Gdje? Kada? Presuda? Išta?
Zato što Srbi ne bi izdržali ni dva dana. Pa na vas palo 20 bombi u 70 dana pa kapitulacija i to ekspresna.
hercegovac_pravi

#1252 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by hercegovac_pravi »

Power_of_YES wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Power_of_YES wrote:Ali svako malo desi se pozar, i frca na sve strane, a posljedica je da ulje izgori, a voda ispari... a mogli su lijepo zivjeti svako u svojoj flasi, na istoj polici
Kakve veze ima ulje i voda sa požarom?
probaj vodom ugasiti ulje u tavi kad pocne da gori... ili naliti hladne vode u vrelo ulje... poenta je - to dvoje se ne mijesa
U tebe sve nešto gori ili je vruće :-)
and

#1253 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by and »

Power_of_YES wrote:
and wrote: kad koristiš riječ genocid drži se činjenica i presuda relevantnih sudova.
vidiš,srbija je radila i protiv slovenije i protiv hrvatske i protiv bih i kako se sve završilo?
ne može isto u bih zato što mi sa vama nemamo ništa,svoje probleme rješavajte sami,a kod nas nema autonomnih pokrajina.
Pricas sa Srbinom iz BIH, tj. iz RS. I negiras genocid nad mojim narodom u HR i BiH u 2. svjetskom ratu?

"Ne može isto u bih zato što mi sa vama nemamo ništa"... ja argumenta i sile... hoces li mi detaljnije objasniti zasto ne moze isti recept i za BiH?
pa piše ti kod nas nema autonomnih pokrajina.
Power_of_YES

#1254 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Power_of_YES »

hercegovac_pravi wrote: O kakvom genocidu ti pričaš? Gdje? Kada? Presuda? Išta?
Zato što Srbi ne bi izdržali ni dva dana. Pa na vas palo 20 bombi u 70 dana pa kapitulacija i to ekspresna.
Nista, izvini... jos jedan srpski mit kom sam podlegao. Nema presude - nije se desilo

Ovo drugo ne vrijedi ni komentarisati
pa piše ti kod nas nema autonomnih pokrajina.
Vasu autonomnu pokrajinu RS ste i vi potpisali, a nije vam je kao Srbiji "darovalo" nekoliko predstavnika totalitarnog rezima - guzonja sa Briona (sasvim slucajno - nesrba). Njihove odluke su legalne koliko i Staljinove naredbe
Jazz_Junkie

#1255 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Jazz_Junkie »

and wrote: pa ne bih se baš složio sa ovim.
možemo stvari postaviti i ovako.ako je srbija htjela da uspostavi vlast na kosovu i smatra da je to njeno pravo,zašto je onda radila protiv vlade bih i pomagala i učestvovala u onemogućavanju bih vlasti da učini isto.
ako srbija nije u stanju da zadrži kosovo i dio kako oni smatraju svoje teritorije,kako bi bilo izvodljivo da imaju neki uticaj i snagu da rade nešto sa teritorijom bih?
kosovo nije naš problem,nema veze sa nama i taj problem srbija nek rješava sa amerikom.
što bi njihov predsjednik rekao mi ćemo prihvatiti sve kako se narodi u srbiji i na kosovu dogovore.
Zato sto Miloseviceva era i politika nisu isto sto i 21. stoljece. Srbija tada nije uspostavljala vlast na Kosovu nego je istu posjedovala, jer na to jeste imala pravo posto se radi o njenom drzavnom teritoriju. Medjutim, to nije imala pravo raditi na tlu BiH i zato i jeste rijec o agresiji. To pak ne opravdava isti odnos prema kosovskom slucaju. Posljedice nastalih srpskih frustracija mora snositi BiH u kojoj su Srbi jedan od konstitutivnih naroda, a ne Albanci. BiH s toga nije u interesu neovisno Kosovo, ali i iz cisto eticke i povijesne perspektive nije opravdano biti apologet ove besmislene druge albanske drzave koja ekonomski ne moze opstati. Ili ce se prikljuciti Albaniji (sto je prilicno vjerojatno; pitanje je samo da li to zele i sami Albanci u Republici Albaniji) ili ce biti vraceni u granice Srbije (pak nevjerojatno, jer bi nastali nemiri sa albanske strane). Pored iovako dovoljno problema u jugoistocnoj Evropi, imamo jos jedan dodatni, sve u interesu SAD. Amerikanci lijepo prekrsise sve zakone i osnovase Kosovo, jer si to kao vodeca svjetska supersila mogu priustiti. Ovdje odgovara ona Orwellova "Sve zivotinje su ravnopravne, ali neke su ravnopravnije". Da li ti je recimo poznato da SAD kofol gone ratne zlocince, dok Haski sud za svoje generale i politicare ne priznavaju? To je globalna politika i vodece uloge pripadaju jednom uskom izboru. Kosovo, BiH, Srbija, Hrvatska..... to su sve male prdine bare kao sto su uvijek i bile. A o buducnosti Kosova nece bas odlucivati Srbija i Kosovari nego Amerikanci i njihov buduci odnos prema Rusiji, ali i EU.
Prozor

#1256 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Prozor »

Power_of_YES wrote:
Prozor wrote:onako kako se ti sad osjećaš gledajući kako redom priznaju "svetu srpsku zemlju" - republiku kosovo 8-) :lol: :lol: :-)
uzivaj dok je tocak istorije na tvojoj strani... nase je da radimo da ga obrnemo
kome vama? :lol: rs-u, srbiji, rusiji i kini?? :lol: :lol: super vam koalicija nema šta :lol: a sigurno ti je pola famElije na mrskom zapadu :dance: te vaše priče o padu amerike pričate još od nato bombardovanja, ali prije se ostvarila ona naša "ko drugom jamu kopa..." :dance: prema tome, usa vs srbija 10-0 :bih:

@vrhbosna priznanje moje države igra ulogu koliko i priznanje srbije, što će reći - nikakvu :D i to i kosovska braća znaju, pa nam ne zamjeraju 8-) a nema tu tuđeg perja, nakon onoga što ste radili u bosni, da vas Djibouti naguzi ja bih se radovao, a evo nekako i jest :lol:

"gdje god da krenem tebi se vraćam ponovo, ko može da otme iz moje duše kosovo" - uz ovo je i đeneral mladić plesao na privatnim snimcima, odgovor je Bill Clinton zvani *ebać :dance: :D

:bih: :bih: :bih:
1gorstak

#1257 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by 1gorstak »

Jazz_Junkie wrote:Da li neki od vas ponekad razmisljaju o tome ili jednostavno biraju put licemjerstva, cak i prema Bosni i Hercegovini i njezinim interesima?
Moje postivanje medjunarodnog prava je umrlo, pardon ubijeno, tokom opsade Sarajeva koju je svijet gledao preko BBC-a. Sada se ne opterecujem takvim bezvezarijama jer znam da to nikad i nigdje ne igra ulogu nego se uglavnom radi o sili. Medjunarodno pravo je znaci floskula, termin bez sustine. A razlicit pogled na Kosovo i manji entitet nije licemjerstvo ..... jedna konstanta u oba slucaja je velikosrpski represivni sistem. Kazniti ga zbog zlocina na Kosovu nezavisnoscu Kosova a nagraditi ga u Bosni i Hercegovini nezavisnoscu manjeg entiteta, e to bi bilo licemjerstvo. Znaci ne radi se ovdje o dvostrukim standardima kada se podrzava nezavisnost Kosova a odbija nezavisnost manjeg entiteta, naprotiv, to je dosljedan odnos prema jednoj politickoj ideologiji po kojoj samo Srbi mogu da vladaju, po kojoj muslimani ne mogu da budu sudije, po kojoj Albanci ne mogu imati pravo na svoj jezik, itd itd ....
Danas je Kosovo drzava (pod upitnikom), tako da se namece pitanje: odakle sigurnost da RS upravo istim metodama nece postati drzava? Kao i u slucaju RS, ne postoji nikakvo povijesno i medjunarodno-pravno opravdanje za secesiju Kosova.
Odakle sigurnost ? Pa tu se sigurnost izvlaci iz cinjenice da velikosrbi u BiH danas nisu u stanju ugroziti teritorijalni integritet drzave. Danas je tu vojno-policijski sistem (SIPA i Oruzane Snage BiH) koji bi bio u stanju ugusiti pobunu. Onog trenutka kada velikosrbi budu jaci u odnosu na patriote, opstanak BiH ce (ponovo) biti doveden u pitanje. Nema to veze sa medjunarodnim pravom ... sto se prije prijatelju rijesis te iluzije o medjunarodnom pravu, to bolje.
Bosnolog

#1258 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Bosnolog »

Power_of_YES wrote:Bosnolog, hvala za klip, ja se svaki put najezim kad cujem gusle - i moj djed ih je svirao, i stari ih je pustao svaki put u kolima kad putujemo negdje. Sa tvog avatara vidim da volis istoriju. Ne znam zasto onda nipodastavas gusle i njihovu ulogu. Ja sam bar sa svojom tradicijom odrastao, dok si ti za stećke prvi put čuo na forumima. Btw, na stećcima se pominje ime koje nosi moj otac, prezime koje je djevojacko prezime moje majke, ime od kog je nastalo prezime moje djevojke, da ne nabrajam dalje... (htjedoh reci da su stećci i moja tradicija).

Jazz_junkie, upravo tako. U pitanju je infanitilno radovanje, dok Bosnjacima isti mac visi nad glavom
Nepodistavam ja gusle vec ono o cemu ti guslas ovdje na forumu,poredeci Kosovo sa genocidnom Karadzicevom Sumskom/Kosovo je Zlobo izgubio kada je zelio etnicki pocistiti isto ,on je zelio zadrzati Kosovo ali bez Kosovara to jest nesrba koje je bio planirao istrijebi i protjerati sa svojom zlocinacko genocidnom armadom po uzoru na Hrvatsku i BiH a Karadzicev Ausvic je stvoren na masovnim planskim i institucionalnim zlocinima ukljucujuci genocid za sto mu se ovih dana sudi a presuda njemu je ujedno i presuda njegovoj tvorevini :wink: , stoga se nikada ne moze staviti u istu ravan, pravno niti moralno,....Tvoj pokusaj izjednacavanja i ovog gitariste Jazz_jankia su samo pusti san a pokusaj secesije bi zavrsio onakao kako je ista nastala u krvi i vatri i jos jednom traktorijadom/.... :wink:

Gusle kao instrument su dio i nase BH tradicije,stoga si ocito pogresno shvatio moju poentu o tvom vlikosrpskom guslanju i mitovima o kojima guslas a sto je bio i ostao dio generacijeske tradicije, evo ti malo guslarske kuknjavije o herojski izgubljenom Kosovu za sadasnej i buduce narastaje a prije 90 tih se guslalo o herosjskoj pobjedi nad Turcima http://www.youtube.com/watch?v=-n2d7Eaa ... re=related ....A za Stecke :shock: cuj nose ime tvog oca,to ti dedo prepisao ime sa stecka,mogao je i tvoje da se ne prekida kontinuitet autenticnosti...... :mrgreen:

Nego vidim da si opasan sanjar otvorenih ociju samo ne zaboravi imat casu vode i kocku secera pored kreveta kada se probudis,ako se zelis buditi iz sna u kome ocito uzivas,..... :mrgreen:

Bosnjaci imaju mnogo jaci vrat neko sto mislis,ostalo je mnogo vise vratova nego su velikosrbi planirali odsjeci kada su Bosnjaci bili goloruki i nepripremljeni za ono sto ima se spremalo u SANU kuhinji a vratovi bili najtanji za odsijecati,kako najavi onaj sto ovih dana konzumira vlastiti urin u Hagu http://www.youtube.com/watch?v=YoRTaw9d ... re=related .Onima sto je trebao mac da presudi tih je sada sve vise svakim danom i nisu vise nenaoruzani,tako da se u buducem sukobu mogao upravo obrusiti na one koji su ga bili drugima namjenili 90 tih godina,.....znas onaj bumeran proslosti bi mogao da stigne u vugla onima koji su ga odaslali 90 tih,....mnogo je zla ucinjeno a nastavkom istog ce se samo ubrzati povratak odaslanog bumeranga proslosti,..... :wink:
1gorstak

#1259 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by 1gorstak »

Power_of_YES wrote:Rjesenje je ponudjeno - ulje i voda koji ne mogu zajedno su razdvojeni. Zasto isto ne moze i u BiH?
Otvori Photoshop i nacrtaj tu podjelu BiH koju bi prihvatile sve tri strane. Ne mozes napasti "na foru" koristeci arsenal JNA i najbrojniji narod u BiH stjerati na frtalj drzavne teritorije, a onda se kao pitati koji je klinac tim Bosnjacima, zasto ne prihvate podjelu u kojoj dobijaju samo one dijelove BiH iz kojih ih se ionako nije uspjelo istjerati ...
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#1260 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Toto »

Valbon_1 wrote:Evo jos jedne "malecke drzave" koja je priznala Republiku Kosova. :)
Danas je saposteno da je Republika Djibuti (Republic of Djibouti) zvanicno priznala nezavisnost Kosova. Ona je 68 drzava po redu. Jedno veliko hvala Djibutiu. :thumbup:
Valja ovi Kosmet - za naucit svjetske geoegrafije.
Power_of_YES

#1261 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Power_of_YES »

Ovdje je gorstak1 jedini normalan covjek sa kojim se moze razgovarati. Ostali su previse zauzeti mentalnim svrsavanjem nad porazom Srbije na Kosovu da bi mogli shvatiti ono o cemu ih pitam.

Iako ne zelite priznati, RS i Kosovo jesu slicni slucajevi. Prica da je Srbija kaznjena na Kosovu zbog krsenja ljudskih prava je glupost. Recite mi cime je to Srbija naudila Albancima, prije njihove oruzane pobune? Oduzimanjem autonomije? Izvolite nam oduzeti nasu autonomiju - RS, ako mislite da je to ispravan put.

Dakle da rezimiramo - medjunardno pravo je umrlo (kao da je nekad i bilo zivo). Tocak istorije se okrece, a vi ste trenutno u povoljnom polozaju. Ali tocak istorije je samo u 20. vijeku bar dvaput napravio puni krug. Onaj gore neki rece mi cekamo da Amerika propadne, da Kina i Rusija ustanu. Ne mora biti tako. I sama Amerika zacas promijeni politiku. Sta ce biti ako veliki tata odjednom odluci da nema vise potrebe da odrzava BiH na aparatima? Onda cete kukati kako nema pravde na svijetu, kao sto mi danas kukamo.

Zasto jednom u istoriji ne bismo bili pametni, i sami se razisli? Gorstak, karta se moze nacrtati. Ne mora se dijeliti po opstinama, imamo i kartu sastava naselja 1991. i imamo sadasnju. Napraviti normalan odnos izmedju te 2 karte. Ako bi vi dosli na 40% da li bi vam onda bilo lakse? Mislim da vise nije realno, jer volite da se gurate po gradovima. Kad smo vec jednom ispali papci u istoriji, pa od realno jednog naroda na ovim prostorima napravili 3-4, ne budimo papci do kraja, i ucinimo sve da zavlada trajni mir, podijelimo se ko ljudi. Zasto bi cekali obrtanje tocka i radovali se trenutnim uspjesima i strijepili od buduceg poteza "neprijatelja"?
jeza u ledja

#1262 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by jeza u ledja »

Power_of_YES wrote:.
Iako ne zelite priznati, RS i Kosovo jesu slicni slucajevi.
Power_of_YES wrote:.Zasto jednom u istoriji ne bismo bili pametni, i sami se razisli? Gorstak, karta se moze nacrtati. Ne mora se dijeliti po opstinama, imamo i kartu sastava naselja 1991. i imamo sadasnju. Napraviti normalan odnos izmedju te 2 karte. Ako bi vi dosli na 40% da li bi vam onda bilo lakse?
Ako je tako, zasto onda Srbija nije fino sjela sa Albancima pa razvukli karte, podjelili naselja i opstine i fino se podjelili, ko ulje i voda?
Zasto majka mu stara nisu brate bili pametni pa sjeli dogovorili se ko ljudi, ne ko papci?

Jah....jah....
Ponasali se ko divljaci, a sad lamentirate o medjunarodnom pravu i nepravednom svijetu.
Sad se sjetili sta i kako treba jel?
Uf... :-x

Mani se suplje.
1gorstak

#1263 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by 1gorstak »

Power_of_YES wrote:Zasto jednom u istoriji ne bismo bili pametni, i sami se razisli? Gorstak, karta se moze nacrtati. Ne mora se dijeliti po opstinama, imamo i kartu sastava naselja 1991. i imamo sadasnju. Napraviti normalan odnos izmedju te 2 karte. Ako bi vi dosli na 40% da li bi vam onda bilo lakse? Mislim da vise nije realno, jer volite da se gurate po gradovima.
Prvo, ja nisam Bosnjak a podjelu ne podrzavam. Ali, ako do dogovora o podjeli ipak dodje, ja se tu nemam zbog cega kocoperiti, odselicu negdje vani a vi uzivajte. I drugo, ja sam uvjeren da do dogovora oko podjele ipak ne moze doci jer ne postoji ta karta koju bi prihvatile sve tri strane. A posto ti mislis da to jeste izvodljivo, otvori Photoshop i ozezi :)
krig

#1264 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by krig »

Preko 50 strana većinom mržnje, prepucavanja, mitova, legendi, crtanja mapa, iznošenja "istorijskih-historijskih" činjenica...
A osnovna činjenica je da je to Kosovo kakav god status imalo, jedno od najzaostalijih područja u Evropi i svijetu i da da većina ljudi loše živi, bili oni Albanci. Srbi, Romi. Ljudi su činili međusobno jedni drugima strašne zločine, ali i bili potpomognuti u tome sa strane, pogotovo u posljednjih 20 godina. Ali, više nije normalno ni moralno ni ljudski da nakon toliko godina ljudi još žive u strahu od ubistava, osvete jednih drugima, nema slobodnog kretanja, isključuje se struja, mobilne mreže.
Kada će doći do priče o ekonomskom razvoju, zaposlenju, poštivanju ljudskih prava, stvaranju pravnog sistema, saradnji, razbijanju predrasuda? Kada će se ljudi moći osjećati slobodno, putovati bez ograničenja, ostvarivati poslovnu saradnju? E kada ove teme dođu na dnevni red, onda Kosovo može razmišljati o sadašnjosti i budućnosti i besmisleno pitanje granica će se lagano samo razriješiti. Do tada, Kosovo će biti nedefinisano područje sa nezadovoljnim, nesrećnim i podijeljenim stanovnicima kojima je zajedničko da ne mogu živjeti život dostojan čovjeka u 21. vijeku.

Ovaj post, uz male izmjene, može se odnositi i na BiH.
Realist-idealist

#1265 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Realist-idealist »

Power_of_YES wrote:Ovdje je gorstak1 jedini normalan covjek sa kojim se moze razgovarati. Ostali su previse zauzeti mentalnim svrsavanjem nad porazom Srbije na Kosovu da bi mogli shvatiti ono o cemu ih pitam.

Iako ne zelite priznati, RS i Kosovo jesu slicni slucajevi. Prica da je Srbija kaznjena na Kosovu zbog krsenja ljudskih prava je glupost. Recite mi cime je to Srbija naudila Albancima, prije njihove oruzane pobune? Oduzimanjem autonomije? Izvolite nam oduzeti nasu autonomiju - RS, ako mislite da je to ispravan put.

Dakle da rezimiramo - medjunardno pravo je umrlo (kao da je nekad i bilo zivo). Tocak istorije se okrece, a vi ste trenutno u povoljnom polozaju. Ali tocak istorije je samo u 20. vijeku bar dvaput napravio puni krug. Onaj gore neki rece mi cekamo da Amerika propadne, da Kina i Rusija ustanu. Ne mora biti tako. I sama Amerika zacas promijeni politiku. Sta ce biti ako veliki tata odjednom odluci da nema vise potrebe da odrzava BiH na aparatima? Onda cete kukati kako nema pravde na svijetu, kao sto mi danas kukamo.

Zasto jednom u istoriji ne bismo bili pametni, i sami se razisli? Gorstak, karta se moze nacrtati. Ne mora se dijeliti po opstinama, imamo i kartu sastava naselja 1991. i imamo sadasnju. Napraviti normalan odnos izmedju te 2 karte. Ako bi vi dosli na 40% da li bi vam onda bilo lakse? Mislim da vise nije realno, jer volite da se gurate po gradovima. Kad smo vec jednom ispali papci u istoriji, pa od realno jednog naroda na ovim prostorima napravili 3-4, ne budimo papci do kraja, i ucinimo sve da zavlada trajni mir, podijelimo se ko ljudi. Zasto bi cekali obrtanje tocka i radovali se trenutnim uspjesima i strijepili od buduceg poteza "neprijatelja"?
Razlika izmedju RS-a i Kosova je ogromna, neuporediva. Ovo je pitanje kontinuiteta jedne teritorijalne cjeline koja je usla Jugoslaviju kao pripojena Srbiji, to je bio ustupak koji je tito morao priznati srbima. Medjutim, Kosovo je bilo i ostalo autonomija a to je zadnji jugoslovenski ustav u konacnosti priznao i revitalizirao. To sto je Kosovo postalo drzava rezultat je gluposti srbijanske politike a albanci su im vjecno zahvaltni na tome. No i bez toga Kosovo bi uvijek imalo specifican status u Srbiji koji bi uvijek u buducnosti dozvoljavao mogucnost otcjepljenja.

Kada je rijec o razlikama izmedju Kosova i Republike Srpske mora se znati slijedece: nije isto DISOLUCIJA i SECESIJA. Kosovo je nastalo kao rezultat disolucije Jugoslavije u kojoj su se razlicite drzave + jedna autonomna oblast (manje od drzave s mogucnoscu da postane drzava s de facto nezavisnoscu jer joj ne preostaje nista drugo, ne moze postojati ko protektorat) razvele jedna od druge. SECESIJA je uzurpacija, otimanje i kidanje teritorije jedne nezavisne drzave a secija se bazira uvijek na neprirodnim temeljima. Tako da za svakog pametnog covjeka koji i ole nesto zna o medjunarodnom pravu znace da se ne moze praviti paralela izmedju dva slucaja.

Ne power of yes, necemo kukati ako se Bosni okrenu ledja i ako bude izdana jos jednom negocemo uzeti oruzje u ruke i braniti je kao sto smo radili 92. A s crtacima karti ne treba razgovarati normalno jer su to inace patoloski bolesnici koji zele rezati zivo tkivo jer historija ove zemlje je dokazala da se ne moze napraviti nikakva podjela bez da ne bude pracena zlocinima i nehumanoscu.

A jos treba reci za takvom secesijom nema potrebe i nikada je nije ni bilo. Bosna je siroka za sve a Srbi u njoj su uvijek bili jak faktor pa su isfucane te teze o srpskoj ugrozenosti i potrebi za posebnim entitetom. Ono sto je zasmetalo vecini Srba je kad su uvidjeli 90. godine da ne mogu vise objerucki i sami vladati ovom zemljom kako im je chejf jer su se i druga dva naroda politicki organizovala. Karakteristika svih tiranija je da ne zele dijeliti vlast sa ostaliama tako i sa tiranijom koju je zapocela JA u ime i uz pomoc SDS-a. Pokusali su isto uraditi i na Kosovu koje je bilo vecinski alabanko pa smo vidjeli kako su zavrsili.
Power_of_YES

#1266 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Power_of_YES »

Kako da ekonomske teme dodju na red, kada se meni ovdje prijeti traktorijadom? Kako ja da u BiH planiram buducnost, gradim kucu, otvaram posao, kad mi se sa druge strane govori "sad mi imamo oruzje". On je ljut, zeli osvetu za istocnu Bosnu ili granatiranje Sarajeva. A granatiran je jer je u tom istom Sarajevu, samo 40 godina ranije, Srbi morali da nose oznake, kao Jevreji u Njemackoj, a sirom Bosne su ubijani u velikim razmjerama. A sto su ubijani? Zato sto su Srbi sprovodili svoju velikosrpsku politiku u kraljevini. A sto su je sprovodili? Jer su bili pobjednici, a vi ste sa Austrougarima napali Srbiju i pobili joj trecinu muskog stanovnistva. A sto ste to uradili - jer je htjela da pripoji BiH, a plasili ste se da ne zavrsite kao muslimani u Srbiji. A sto je Srbija to htjela? Jer su Srbi bili vecina u BiH, i jer su Srbi prezivjeli genocid 1875-76. A sto su ga dozivjeli? Jer su htjeli da se kao u Srbiji oslobode Turaka, a to bi znacilo i protjerivanje muslimana. A sto su Srbijanci protjerali i pobili muslimane? Pa, zbog 400 godina potlacenosti, haraca, jahanja popova, obaveze da se sjase s konja dok turcin prolazi itd, da ne idem dalje...

Dokle vise??? Eto, mi smo skrpili neku autonomiju zvanu RS - a ako procitate gornji pasus shvaticete da imamo puno pravo na nju, jer se u ovoj zemlji svakih 50 godina neko izivljava na mom narodu. I umjesto da se ta moja autonomija postuje, ovde mi se prica o "praznoj ljusturi" "lomljenju kicme velikosrpskom faktoru", itd. Kao da drzava ne moze funkcionisati ako neko ima autonomiju. Ako je ne mozete postovati, mi cemo izaci iz takve drzave. Kosovo nam je pokazalo da se to moze, uz mnogo manje istorijskih argumenata nego sto ih imamo mi, Srbi iz RS
Power_of_YES

#1267 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Power_of_YES »

Realist-idealist - nikakav kontinuitet Kosovo nije unijelo u Jugoslaviju, osim mozda etnickog - a taj kontinuitet ima i RS. Jos je i Artur Evans u "Ilirskim pismima" pisuci o ustanku u BiH 1875. govorio kako su Srbi stvorili ono sto je on zvao "Bosanska Crna Gora", tj velika slobodna teritorija koja je bila izraz njihove teznje za slobodom. Ne vidim posebnost albanske autonomije na Kosovu, u odnosu na srpsku autonomiju u BiH. Jedina razlika je u vasim glavama - ne zelite priznati to, jer se radi o vama, a niste sposobni situaciju posmatrati objektivno umjesto subjektivno. Kako zaboga RS da se odvoji, kad Bosna ima hiljadugodisnju istoriju... Cekaj, zar istorija Srbije nije pocela upravo u Raskoj i na Kosovu?

I jos nesto... kazes ako vam okrenu ledja, uzecete oruzje u ruke i sami se braniti? Mislis, na silu primorati Srbe da ostanu u BiH? Zar upravo to nije i Srbija uradila na Kosovu?
Realist-idealist

#1268 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Power_of_YES wrote:Kako da ekonomske teme dodju na red, kada se meni ovdje prijeti traktorijadom? Kako ja da u BiH planiram buducnost, gradim kucu, otvaram posao, kad mi se sa druge strane govori "sad mi imamo oruzje". On je ljut, zeli osvetu za istocnu Bosnu ili granatiranje Sarajeva. A granatiran je jer je u tom istom Sarajevu, samo 40 godina ranije, Srbi morali da nose oznake, kao Jevreji u Njemackoj, a sirom Bosne su ubijani u velikim razmjerama.

Sad tek skontah da si lazov i mitoman pa se zaprepastih sto sam ti uopste odgovorio. Ko je vladao Sarajevom za vrijeme drugog svjetskog rata? Nacisticka NDH u kojoj se Muslimani nisu nista pitali. Reis Causevic je izdao proklamaciju tj. fetvu koja naredjuje muslimanima da stanu u zastitu komsije srba a i sam je nekoliko srba sakrio za vrijeme sarajevskih strahota koje su provodili nacisti.

Ali vidim kakvo ti je razmisljanje cim opravdavs sarajevsko granatiranje lazima. Istog si kova ko i Djeneral Draza koji se bosnjacima sto su spasavali srbe ustaskog progona "zahvalio" na taj nacin sto ih je poklo u hiljadama.
A sto su ubijani? Zato sto su Srbi sprovodili svoju velikosrpsku politiku u kraljevini. A sto su je sprovodili? Jer su bili pobjednici, a vi ste sa Austrougarima napali Srbiju i pobili joj trecinu muskog stanovnistva. A sto ste to uradili - jer je htjela da pripoji BiH, a plasili ste se da ne zavrsite kao muslimani u Srbiji. A sto je Srbija to htjela? Jer su Srbi bili vecina u BiH, i jer su Srbi prezivjeli genocid 1875-76. A sto su ga dozivjeli? Jer su htjeli da se kao u Srbiji oslobode Turaka, a to bi znacilo i protjerivanje muslimana. A sto su Srbijanci protjerali i pobili muslimane? Pa, zbog 400 godina potlacenosti, haraca, jahanja popova, obaveze da se sjase s konja dok turcin prolazi itd, da ne idem dalje...
Ko je bolan bio pobjednik?? Srpska vojska nije bila u stanju da pobijedi vaske medju svojim redovima za prvog svjetskog rata a kamoli neprijatelja. Morali su ih englezi po grckim otocjima prasiti.

Opet si ispo glupav kad si zakljucio da smo "mi" napali "zajedno" s austrougraim Srbiju. U stvari Austrougarska je napala Srbiju i u ime tog cilja iskoristila domace bosnjacko, hrvatsko a boga mi i srpsko stanovnistvo jer je srbija bila saucesnik u ubistvu franca ferdinanda. Pukovnik Apis sef srpske obavjestajne sluzbe je direktno pomagao Mladu Bosnu ali sta bi ti znao uopste o tome pitam se.

Dalje, to sto su Srbi bili vecina u Bosni ne daje pravo Srbiji da svojata Bosnu jer je Bosna koliko srpska toliko hrvatska i muslimanska. A za tvoje zlocinancke izjave koje opravdavaju ubistvo Bosnjaka zbog toga sto su srbi bili 400 godina pod "turskim ropstvom" govori o tvom cetnickom mentalnom sklopu.

Jedan podatak: za vrijeme dolaska osmanlija na ovaj prostor u srpskim kao i u ostalim feudalnim zemljama se placao mnogo veci danak lokalnim vladarima nego osmanlijama tako da je stanovnistvo jos prije kosovske bitke masovno prelazilo u osmanski domen zbog lakseg zivljenja.

Dokle vise??? Eto, mi smo skrpili neku autonomiju zvanu RS - a ako procitate gornji pasus shvaticete da imamo puno pravo na nju, jer se u ovoj zemlji svakih 50 godina neko izivljava na mom narodu. I umjesto da se ta moja autonomija postuje, ovde mi se prica o "praznoj ljusturi" "lomljenju kicme velikosrpskom faktoru", itd. Kao da drzava ne moze funkcionisati ako neko ima autonomiju. Ako je ne mozete postovati, mi cemo izaci iz takve drzave. Kosovo nam je pokazalo da se to moze, uz mnogo manje istorijskih argumenata nego sto ih imamo mi, Srbi iz RS
Ti i historija ste ko cerka i maceha. Posvadjani zauvijek ko dva oka u vrljavoj glavi. Baratas izrazima koje ne razumijes. Status Srpske danas nije definisan na nacin da je Srpska autonomija. Da bi neki teritorij imao status autonomije isti mora biti PRIPOJEN odredjenoj zemlji - kao sto je Kosovo pripojeno Srbiji - a ne stvaran zlocinima, protjerjujuci ostale narode.

I jos nesto, po tvojoj logici posto su Muslimani bili vecina u prijeratnoj BiH (kao sto su Srbi za vrijeme Austrougarske) onda Bosnjaci imaju pravo da stvaraju neku svoju drzavu mimo srba i hrvata. Nigdje veze.
Realist-idealist

#1269 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Power_of_YES wrote:Realist-idealist - nikakav kontinuitet Kosovo nije unijelo u Jugoslaviju, osim mozda etnickog - a taj kontinuitet ima i RS. Jos je i Artur Evans u "Ilirskim pismima" pisuci o ustanku u BiH 1875. govorio kako su Srbi stvorili ono sto je on zvao "Bosanska Crna Gora", tj velika slobodna teritorija koja je bila izraz njihove teznje za slobodom. Ne vidim posebnost albanske autonomije na Kosovu, u odnosu na srpsku autonomiju u BiH. Jedina razlika je u vasim glavama - ne zelite priznati to, jer se radi o vama, a niste sposobni situaciju posmatrati objektivno umjesto subjektivno. Kako zaboga RS da se odvoji, kad Bosna ima hiljadugodisnju istoriju... Cekaj, zar istorija Srbije nije pocela upravo u Raskoj i na Kosovu?

I jos nesto... kazes ako vam okrenu ledja, uzecete oruzje u ruke i sami se braniti? Mislis, na silu primorati Srbe da ostanu u BiH? Zar upravo to nije i Srbija uradila na Kosovu?
Poweveru, nepismen si da nije smijesno. Prouci Ustav(e) bivse Jugoslavije pa se javi.

To gdje je neka drzava pocela nema mnogo veze. Medjunarodno pravo ne dozvoljava vracanje u beskonacnost da bi se utvrdio kontinuitet. Umjesto toga, postuje se princip primata medjunarodnih povelja. Osmanlije u svom povlacenju su ostavili iza sebe Srbiju. Ta je Srbija za vrijeme balkanskih ratova pobila se s bugarima i grcima i tom prilikom na pr. aneksirala, ukrala ogromne dijelove makedonije oko 26 000 kvadratnih kilometara. Ukrala je i Kosovo a u Sandzak je usetala jos ranije.

Necemo mi primorati nikoga da ostaje nigdje ali oni koji odlaze iz Bosne ne mogu ponijeti Bosnu sa sobom. Mogu otici samo praznih ruku. Tako ce biti i sa Srbima ako budu zeljeli bosansku teritoriju odvajati, pripajati srbiji itd.
1gorstak

#1270 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by 1gorstak »

Power_of_YES wrote:Eto, mi smo skrpili neku autonomiju zvanu RS - a ako procitate gornji pasus shvaticete da imamo puno pravo na nju, jer se u ovoj zemlji svakih 50 godina neko izivljava na mom narodu. I umjesto da se ta moja autonomija postuje, ovde mi se prica o "praznoj ljusturi" "lomljenju kicme velikosrpskom faktoru", itd. Kao da drzava ne moze funkcionisati ako neko ima autonomiju. Ako je ne mozete postovati, mi cemo izaci iz takve drzave. Kosovo nam je pokazalo da se to moze, uz mnogo manje istorijskih argumenata nego sto ih imamo mi, Srbi iz RS
Nekakav oblik decentralizacije je svakako potreban, a entiteti i kantoni mogu posluziti svrsi. Ali mi imamo dva problema zbog kojih je neophodno nastaviti dalje pritiske na velikosrpski faktor koji se srpskom narodu nametnuo kao jedina politicka opcija.

Prvi problem je pitanje identiteta tih administrativnih jedinica. Interes srpskog naroda jeste da se zastiti od dominacije brojnijih Bosnjaka, interes srpskog naroda nije nametanje samo srpskog identiteta toj administrativnoj jedinici srednjeg nivoa vlasti. Potrebno je izmjeniti identitet manjeg entiteta, promjeniti naziv i obiljezje i manevarski prostor onih koji su protiv manjeg entiteta ce se drasticno ograniciti .... iako BiH nece biti nista vise centralizovana nego sto je sada.

Drugi problem su uporne blokade. Entitetsko glasanje je kao mehanizam dobro smisljen, jer se istim trebalo sprijeciti transformaciju BiH u samo bosnjacku drzavu. Medjutim, od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas, to se entitetsko glasanje zloupotrebljava i koristi kako bi se srusile i inicijative koje nemaju veze sa slabljenjem entiteta ili nekog od naroda. Mehanizam koji je zamisljen kao zastita od bosnjacnog preglasavanja se koristi kako bi se drzavu ucinilo nefunkcionalnom, a onda tu nefunkcionalnost koju izaziva velikosrpski faktor, taj isti velikosrpski faktor koristi kao dokaz da BiH nije odrziva.

Kada se rijesi pitanje zloupotreba entitetskog glasanja (sto i Brisel trazi), kada se eliminise diskriminaciju nad nesrpskim stanovnistvom u manjem entitetu kroz naziv i obiljezje tog entiteta, prestace i napori da se manji entitet svede na praznu ljusturu. Sve dok se ova dva problema gura pod tepih, konfrontacije su neizbjezne. Rjesavanje ova dva problema ne podrazumjeva dalju centralizaciju i srpski narod nece biti u goroj poziciji nego sto je sada.
Last edited by 1gorstak on 09/05/2010 11:16, edited 1 time in total.
vee-jay

#1271 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by vee-jay »

Power_of_YES wrote:Kako da ekonomske teme dodju na red, kada se meni ovdje prijeti traktorijadom? Kako ja da u BiH planiram buducnost, gradim kucu, otvaram posao, kad mi se sa druge strane govori "sad mi imamo oruzje". On je ljut, zeli osvetu za istocnu Bosnu ili granatiranje Sarajeva. A granatiran je jer je u tom istom Sarajevu, samo 40 godina ranije, Srbi morali da nose oznake, kao Jevreji u Njemackoj, a sirom Bosne su ubijani u velikim razmjerama. A sto su ubijani? Zato sto su Srbi sprovodili svoju velikosrpsku politiku u kraljevini. A sto su je sprovodili? Jer su bili pobjednici, a vi ste sa Austrougarima napali Srbiju i pobili joj trecinu muskog stanovnistva. A sto ste to uradili - jer je htjela da pripoji BiH, a plasili ste se da ne zavrsite kao muslimani u Srbiji. A sto je Srbija to htjela? Jer su Srbi bili vecina u BiH, i jer su Srbi prezivjeli genocid 1875-76. A sto su ga dozivjeli? Jer su htjeli da se kao u Srbiji oslobode Turaka, a to bi znacilo i protjerivanje muslimana. A sto su Srbijanci protjerali i pobili muslimane? Pa, zbog 400 godina potlacenosti, haraca, jahanja popova, obaveze da se sjase s konja dok turcin prolazi itd, da ne idem dalje...

blablablablablabla.... :-) blablablablablablabla :-)

sta ucini 15 godina brainwashinga

:-)
Power_of_YES

#1272 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Power_of_YES »

Sta rece, reis izdao fetvu, neko udruzenje poslalo javno pismo protesta ustasama? Ma nemoj mi reci. Vrhunski ste nas odbranili. No, nije ni bilo vase da nas branite. Koliko znam, i u BG su 92 ili 93. bili protesti zbog granatiranja Sarajeva. Tvojom logikom, Srbi su sprali ljagu tim postupkom. Ok, to je rijeseno.

Drugo, ko je rekao da OPRAVDAVAM granatiranje drugim svj. ratom, ili zlocine ustanika nad "turcima", 400-godisnjim robovanjem??? Ja ih time OBJASNJAVAM, a u cilju dokazivanja da ovde postoji krvavi zacarani krug (zar mi treba dokaz?). Ako imas neko drugo objasnjenje, izvoli.

Sta je RS ako nije autonomija? Ah da, nije autonomija, nego entitet, neka apstrakcija. Ako je smedje, i ako smrdi, onda je vjerovatno g... znaci autonomija.
Dalje, to sto su Srbi bili vecina u Bosni ne daje pravo Srbiji da svojata Bosnu jer je Bosna koliko srpska toliko hrvatska i muslimanska.
Jos da mi kazes ko dozvoli Albancima da svojataju Kosovo, pa da zakljucimo kako je potpuno istio slucaj kao i RS
Power_of_YES

#1273 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Power_of_YES »

Gorstak, jos da mi kazes sto kad NATO udje na Kosovo, sto ne nametnuse princip pokrajinskog glasanja kojim bi se Albanci zastitili od preglasavanja? Sta mi to trazimo, sto Albanci nisu dobili, i sto su oni kvalifikovaniji od nas da dobiju nezavisnost?
Realist-idealist

#1274 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Power_of_YES wrote:Sta rece, reis izdao fetvu, neko udruzenje poslalo javno pismo protesta ustasama? Ma nemoj mi reci. Vrhunski ste nas odbranili. No, nije ni bilo vase da nas branite. Koliko znam, i u BG su 92 ili 93. bili protesti zbog granatiranja Sarajeva. Tvojom logikom, Srbi su sprali ljagu tim postupkom. Ok, to je rijeseno.
Nemoguc si. Prvo, reis jeste stao javno u zastitu srba, javnim dekretom je ZABRANIO muslimanima da ucestvuju u zlocinima nad srbima! A tvoja paralela izmedju srbijanske agresije na BiH i bosnjaka iz vremena drugog svjetskog rata je ravan nuli. Prvo bosnajci nisu bili nikakva organizovana sila i nisu provodili masovne zlocine nad srbima. Srbi su ti koji su pod Drazom izvrsili nezapamcena zlodjela.
Drugo, ko je rekao da OPRAVDAVAM granatiranje drugim svj. ratom, ili zlocine ustanika nad "turcima", 400-godisnjim robovanjem??? Ja ih time OBJASNJAVAM, a u cilju dokazivanja da ovde postoji krvavi zacarani krug (zar mi treba dokaz?). Ako imas neko drugo objasnjenje, izvoli.
Zvucis kao da opravdavas i kao da se slazes a ne samo objasnjavas. Jer vodis se istom velikosrpskom logikom LAGANJA kada pokusavas "objasniti" uzroke i posljedice cetnicke agresije.
Sta je RS ako nije autonomija? Ah da, nije autonomija, nego entitet, neka apstrakcija. Ako je smedje, i ako smrdi, onda je vjerovatno g... znaci autonomija.
Pravno i realno RS nije autonomija. RS je entitet, pogledaj neki politicki rijecnik da bi uvidio razliku. Predlazem Oxfordov. Entitet nema ustavno pravo na otcjepljenje. Ja ne znam o cemu ti uopste govoris o pravnom ili de facto stanju na terenu. Pravno RS ne moze biti autonomija niti se otcijepiti pa makar mile donio hiljadu zakona o referendumu.
Dalje, to sto su Srbi bili vecina u Bosni ne daje pravo Srbiji da svojata Bosnu jer je Bosna koliko srpska toliko hrvatska i muslimanska.
Jos da mi kazes ko dozvoli Albancima da svojataju Kosovo, pa da zakljucimo kako je potpuno istio slucaj kao i RS
Albanci su zapoceli svoje svojatanje Kosova onda kada su ih Srbi na to primorali! Prije osamdesetih slabo da je postojao glas medju albancima koji bi uopste pomisljao o nezavisnoj drzavi! Na albance je Slobo iz cista mira napao, razbjesnio ih svojim konstantnim uzurpacijama. Te uzurpacije su mnogo starije od 98-99. A svojim zadnjim pokusajem da se otarasi albanaca i da ih istjera iz kosova vojnom akcijom "Potkovica" postalo je svima jasno da su Srbi izgubili svaki kredibilitet da vladaju tom teritorijom u buducnosti jer su pokazali ako im se ostavi Kosovo da ce nastaviti sa svojim divljastvom i izivljavanjem. Ali ovo je politicka strana razloga za otcjepljenje Kosova. Pravna strana je jos starija.
Realist-idealist

#1275 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Power_of_YES wrote:Gorstak, jos da mi kazes sto kad NATO udje na Kosovo, sto ne nametnuse princip pokrajinskog glasanja kojim bi se Albanci zastitili od preglasavanja? Sta mi to trazimo, sto Albanci nisu dobili, i sto su oni kvalifikovaniji od nas da dobiju nezavisnost?
Ja sam ti maloprije naglasio zasto je to dvoje razlicito i da se kljuc nalazi u razlikovanju secesije i disolucije. Al dzaba.
Post Reply