Apple Mac - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Lady Saray

#1251 Re: Apple MAC all about

Post by Lady Saray »

DYD666 wrote:
Lady Saray wrote:ima li neko mozda 10.6 skinut da ja ne moram skidati :D
Jeli mislis samo na Snow Leopard ili na neki od narednih update-a za njega?
Mogu ti kopirati Snow ali treba DualLayer DVD, mada mozes kupiti orginal na Akademiji za nekih 70tak KM sto je i više nego fer cijena.
trenutno imam 10.5.8 i htjela bih update ali mi je mali limit za download pa zato i pitam. koliko je duallayer dvd?
nevzad

#1252 Re: Apple MAC all about

Post by nevzad »

Lady Saray wrote:
DYD666 wrote:
Lady Saray wrote:ima li neko mozda 10.6 skinut da ja ne moram skidati :D
Jeli mislis samo na Snow Leopard ili na neki od narednih update-a za njega?
Mogu ti kopirati Snow ali treba DualLayer DVD, mada mozes kupiti orginal na Akademiji za nekih 70tak KM sto je i više nego fer cijena.
trenutno imam 10.5.8 i htjela bih update ali mi je mali limit za download pa zato i pitam. koliko je duallayer dvd?
Najjeftiniji ti je u radnji sa CD-ovima u Merkur-u na Otoci. Radnja je na samom ćosku i gleda prema troli. Cijena je oko 1.5KM
Lady Saray

#1253 Re: Apple MAC all about

Post by Lady Saray »

nevzad wrote:
Lady Saray wrote:
DYD666 wrote: Jeli mislis samo na Snow Leopard ili na neki od narednih update-a za njega?
Najjeftiniji ti je u radnji sa CD-ovima u Merkur-u na Otoci. Radnja je na samom ćosku i gleda prema troli. Cijena je oko 1.5KM
samo? :)

eto onda.. dyd666 mozes li mi snimiti duallayer dvd? kupi ja dvdova :D priti pliz :D
DYD666

#1254 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

Lady Saray wrote: samo? :)

eto onda.. dyd666 mozes li mi snimiti duallayer dvd? kupi ja dvdova :D priti pliz :D
Mogu, nije problem. Mislim da imam 1 kod sebe, a ti mi dodjes samo drugi prazan. Cisto da imam kad mi zatreba ponovo. Javi se na P.M. oko detalja.
registriran

#1255 Re: Apple MAC all about

Post by registriran »

DYD666 wrote:
registriran wrote:Help!

Moze li me neko uputiti sta da radim.
Safari 5.2 mi je savrseno radio do juce. Kada sam danas uklju S.L. Safari se odmah zaledio i poceo se da
okrece onaj mali sareni gumb. Dilitnuo sam ga i instalirao novi Safari sa Apple-a ali ista prica. :roll:

Pomagaj MAC narode.
Probaj uninstalirati Safari sa ovim alatom prvo http://www.freemacsoft.net/AppCleaner/ pa onda instaliraj nanovo, a ne bi loše bilo ni da restartujes mašinu u međufazama.
Uradio ali opet isto.
Hvala ti na volji da pomognes.
registriran

#1256 Re: Apple MAC all about

Post by registriran »

zoom66 wrote:

Safari 5.2 mi je savrseno radio do juce. Kada sam danas uklju S.L. Safari se odmah zaledio i poceo se da
okrece onaj mali sareni gumb. Dilitnuo sam ga i instalirao novi Safari sa Apple-a ali ista prica. :roll:

Pomagaj MAC narode.
vrijeme znachi za malo "chishcenje" kompa. downloadaj onyx i odradi zadacu. :D
Odradio zadacu, ne pomaze.
brance

#1257 Re: Apple MAC all about

Post by brance »

registriran wrote:
zoom66 wrote:

Pomagaj MAC narode.
vrijeme znachi za malo "chishcenje" kompa. downloadaj onyx i odradi zadacu. :D
Odradio zadacu, ne pomaze.
A mozda da probas stariju verziju safari-a da instaliras, a? Moguce da ti ja taj install-pack bugovan ili slicno. btw. Safari 5.2 mi ne govori puno, mislio si na 5.02 ili? :!: :?:

Code: Select all

http://mac.oldapps.com/safari.php?old_safari=6
Ovdje mozes skinuti stariju verziju pa update na vecu, vidi hoce li ti raditi.
registriran

#1258 Re: Apple MAC all about

Post by registriran »

A mozda da probas stariju verziju safari-a da instaliras, a? Moguce da ti ja taj install-pack bugovan ili slicno. btw. Safari 5.2 mi ne govori puno, mislio si na 5.02 ili? :!: :?:

Ovdje mozes skinuti stariju verziju pa update na vecu, vidi hoce li ti raditi.[/quote]

Probao ali SL ne prima stariju verziju. Bar mi tako pise na pocetku instaliranja. Samo 5.0.2.
Sta bi se dogodilo ako bih reinstalirao OSX? Da ga ponovim sa DVD-om.
brance

#1259 Re: Apple MAC all about

Post by brance »

Probao ali SL ne prima stariju verziju. Bar mi tako pise na pocetku instaliranja. Samo 5.0.2.
Nemoguce da nece instalirati starije verzije.

http://support.apple.com/downloads/Safari_4_0_3
Skini odavde onda pa pokusaj install. Ja znam da u SL Safari bude pravo spor zbog Font-Booka, tako da mozes isprobati i naci duplicate fonts i onda resolve, da ti safari ide 100 na sat. Mnogi korisnici SL su imali taj problem i rijesili ga na taj nacin.

Za instalaciju, ako ne bude opet moglo, jesi li pregledao permissions.. ako ne bude radilo ni to onda pokusaj reinstall OS ako nemas nista posebno vazno na njemu..
registriran

#1260 Re: Apple MAC all about

Post by registriran »

brance wrote:

Nemoguce da nece instalirati starije verzije.

http://support.apple.com/downloads/Safari_4_0_3
Skini odavde onda pa pokusaj install. Ja znam da u SL Safari bude pravo spor zbog Font-Booka, tako da mozes isprobati i naci duplicate fonts i onda resolve, da ti safari ide 100 na sat. Mnogi korisnici SL su imali taj problem i rijesili ga na taj nacin.

Za instalaciju, ako ne bude opet moglo, jesi li pregledao permissions.. ako ne bude radilo ni to onda pokusaj reinstall OS ako nemas nista posebno vazno na njemu..
Sve sam probao, ne ide. Vise nemam zivaca. Reinstalirat cu ga.
Puno ti hvala na savjetima.
Pozdrav.
brance

#1261 Re: Apple MAC all about

Post by brance »

Zao mi je sto nisi mogao uspjeti tu nista. Mozda je sistemski failure pa nece zbog nekog x razloga.

Sretno ti sa reinstallom, nadam se da ce ti proraditi poslije toga. :thumbup:
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 17/03/2015 08:21, edited 1 time in total.
novikorisnik

#1263 Re: Apple MAC all about

Post by novikorisnik »

Jel iko raspolozen da mi sprzi OSX 10.3?
fala
taxi_driver

#1264 Re: Apple MAC all about

Post by taxi_driver »

Probao face time sa mac-a na iphone i radi super .
nevzad

#1265 Re: Apple MAC all about

Post by nevzad »

Ovaj novi AIR je pravo dobar samo sam se razočarao što nisu pojačali Macbook pro 13 sa novim i3 ili i5 procesorima. Baš me interesuje kolika će biti cijena ovog novog AIR-a kod nas?
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 17/03/2015 08:21, edited 1 time in total.
taxi_driver

#1267 Re: Apple MAC all about

Post by taxi_driver »

mozes li mi objasnisti sat je bilo pervezno?
Lion,bit ce ogranicen,tj moci ces kupiti programe koje apple dozvoli,kao i na iphone-u.znaci kontrola zesca.posebno ce tesko biti u bosni jer nemaju jos app store za bosnu.
macbook air cijena 1000 € za 11" ekran i 64 GB memorije?
iLife ,skoro nista novo.male promjene.

i ovo je tebi sve pervezija?
Yamahalac

#1268 Re: Apple MAC all about

Post by Yamahalac »

taxi_driver wrote:mozes li mi objasnisti sat je bilo pervezno?
Lion,bit ce ogranicen,tj moci ces kupiti programe koje apple dozvoli,kao i na iphone-u.znaci kontrola zesca.posebno ce tesko biti u bosni jer nemaju jos app store za bosnu.
macbook air cijena 1000 € za 11" ekran i 64 GB memorije?
iLife ,skoro nista novo.male promjene.

i ovo je tebi sve pervezija?
lion nece biti ogranicen, samo ce dobiti app store, znaci svi ostali programi ce ici kao i do sada
taxi_driver

#1269 Re: Apple MAC all about

Post by taxi_driver »

nadaj se.
torik

#1270 Re: Apple MAC all about

Post by torik »

A odakle vam ideja da ce se svesti na samo appstore. To ce biti samo jedan od nacina distribucije koliko sam ja razumio.

EDIT: Nesto ovako samo kroz app? http://www.apple.com/downloads/macosx/
Yamahalac

#1271 Re: Apple MAC all about

Post by Yamahalac »

taxi_driver wrote:nadaj se.
nemam se sta nadati, jednostavno to ce biti jos jedan nacin distribucije aplikacija, ne jedini

apple nije glup, zna tacno sta se trazi i kako to pruziti, druga je prica kad ti imas mobilni uredjaj, druga kad imas mac kojeg nije bas moguce zastititi na isti nacin kao i iOS uredjaje

ovo je jednostavno jedan nacin kako privuci jos vise korisnika koji nisu nikad vidili mac, jednostavno im das sistem koji radi, jedno mjesto da nadju sve aplikacije, nema instalacije ni zezancija, klikni i koristi

ne znam jesi li slusao i gledao jucer, ali ako nisi procitaj, imas na milion mjesta po netu
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 06/05/2015 06:55, edited 2 times in total.
DYD666

#1273 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

taxi_driver wrote: Lion,bit ce ogranicen,tj moci ces kupiti programe koje apple dozvoli,kao i na iphone-u.znaci kontrola zesca.posebno ce tesko biti u bosni jer nemaju jos app store za bosnu.
Ma to je samo isti obični App store kao i sa iTunes ili iPhone ali uradjen sada kao zasebna aplikacija za OSX (jer trenutno kao takav ne postoji a očito su procjenili da je potrebno da ga izdvoje iz iTunes) ali nikakve veze on nema sa third party softwareom za Mac. Sve ce se ovo dati nabaviti na druge nacine kao i do sada. Ne znam otkud, a ni zasto, tako brzoplete negativne predrasude :)
A i stvar kontrole je relativna, radije bih da budem unutar necijeg "kontrolisanog" sistema koji bar nudi preglednost, i do 5 aplikacija za neki posao, od tih 5 - 4 su odlicne i sve se zna; nego "otvoreni" sys ala Win gdje moras preroviti hiljade alata da bi shvatio da od tih 1000, najčešće valja samo 1 za to sto je namjenjen. Nemam nista ni protiv kontrole načelno sve dok nije osakaćena i nudi tačno ono sto treba, a sa Appleom po tom pitanju nisam nikad imao problema.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#1274 Re: Apple MAC all about

Post by dr.gog »

Tvrtka Apple u srijedu je predstavila novu verziju prijenosnog računala MacBook Air, na koji je prenijela izgled i neka rješenja svojih iznimno uspješnih mobilnih uređaja iPhonea i iPada.

Novi MacBook Air predstavio je čelnik Applea Steve Jobs u sjedištu tvrtke u Cupertinu u Kaliforniji.

Kao iPad, novi Air nema tvrdi disk već se oslanja na "flash" memoriju, koja je skuplja ali izdržljivija na padove ili udarce. MacBook Air također ima bateriju s duljim trajanjem od ranijih modela.

Cijena računala je od 999 do 1.599 dolara, ovisno o veličini ekrana i količini prostora za pohranu.

Apple je objavio da će se dodati popularni App Store, sada dostupan na iPhoneu, iPod Touchu i iPadu, na Macintosh računala, a bit će dostupan za učitavanje u idućih 90 dana.

App Store će biti i dio Appleovog novog operativnog sustava Lion, koji se očekuje u ljeto 2011.

"Nadahnuti smo radom koji smo obavili na iPadu i želimo ga prenijeti na 'Mac'", rekao je Jobs.

Apple je objavio da je 2009. prodao 13,7 milijuna Macintosh računala, vrijednih 22 milijarde dolara, te da je gotovo 50 milijuna "Macova" u upotrebi diljem svijeta.
:) Milja i po dvije tri :oops:
taxi_driver

#1275 Re: Apple MAC all about

Post by taxi_driver »

meni je perverzija traziti1000€ za nesto sa 11" ekranom i 64 GB memorije koje bi maximalno trebalo kostati 500€ i to da i gladni Steve nesto zaradi.
Post Reply