Recepti
Moderator: anex
- alica.k
#1251 Re: Recepti
steviju trenutno mozes samo naruciti online...ili da ti neko kupi u hr (ako jos ima)
- prilagodjena
#1252 Re: Recepti
hvala,javim kako je ispaloamy22 wrote:http://www.coolinarika.com/recept/djulb ... -krompiromprilagodjena wrote:nikad nisam pravila đulbastije a probala bih,ima li ko provjeren recept?
provjereno dobar
- otherside
#1253 Re: Recepti
razocarale ste meotherside wrote:helouuuuotherside wrote:ima li negdje neka stranica na netu sa receptima za slana jela koja su interesantna i ukusna a spremaju se za manje od pola sata![]()
hvala![]()
enibadi?
-
Zoya
#1254 Re: Recepti
@otherside
Sataras
Jaja na oko/kajgana/przenice
Shpagete sa mljevenim mesom i nekim lijevim sosom
Riza ona u pakovanju sto je gotova za 7 minuta i pileca krilca
pileci fileti + krompir salata
taco
gratinirani krompiri
isjeces krompir, dodas pavlaku za jelo onu tecnu, so, biber i peces u rerni
pljeskavice.. mljeveno meso, jedno jaje i jedan zumanjak, prezle, bijeli luk, ovo pomjesas, formiras na dlanu pljeskavice i przis
ako se jos necega sjetim, budem napisala. Imas i knjigu jammie Oliver-a koja se zove "kako napraviti rucak za pola sata" 
Sataras
Riza ona u pakovanju sto je gotova za 7 minuta i pileca krilca
pileci fileti + krompir salata
taco
gratinirani krompiri
pljeskavice.. mljeveno meso, jedno jaje i jedan zumanjak, prezle, bijeli luk, ovo pomjesas, formiras na dlanu pljeskavice i przis
- ljubav_aha
#1255 Re: Recepti
ne kuham cesto,ali dopada mi se tema 
- otherside
#1256 Re: Recepti
ma daaaaaj ... pa znam i ja kajganu napravitiZoya wrote:@otherside
Sataras![]()
Riza ona u pakovanju sto je gotova za 7 minuta i pileca krilca![]()
pileci fileti + krompir salata![]()
taco![]()
gratinirani krompiriisjeces krompir, dodas pavlaku za jelo onu tecnu, so, biber i peces u rerni
![]()
pljeskavice.. mljeveno meso, jedno jaje i jedan zumanjak, prezle, bijeli luk, ovo pomjesas, formiras na dlanu pljeskavice i przis![]()
ako se jos necega sjetim, budem napisala. Imas i knjigu jammie Oliver-a koja se zove "kako napraviti rucak za pola sata"
ja rekoh INTERESANTNA jela a ne ta monotonija
imam ja jamie's paste i umake. napravis za manje od pola sata
haj' sad prionite na posao da se ne bih vise blamirala sa svojim rukotvorinama za jelo
- butterfly_01
#1257 Re: Recepti
meni jako drago, a veoma brzo se pripremi...
krompir ogulis, izrendas, i przis na puteru da ba bude hrskav... losos przis odvojeno serviras zajedno..
pokenad przim krompir i kad bude hrskav prelijem ga vrhnjem za kuhanje malo... to kad mi je lijeno zvakati...
u krompir stavis zacine po zelji.. ja ponekad stavim samo so.. ovisi mi od raspolozenja
krompir ogulis, izrendas, i przis na puteru da ba bude hrskav... losos przis odvojeno serviras zajedno..
pokenad przim krompir i kad bude hrskav prelijem ga vrhnjem za kuhanje malo... to kad mi je lijeno zvakati...
u krompir stavis zacine po zelji.. ja ponekad stavim samo so.. ovisi mi od raspolozenja
- otherside
#1258 Re: Recepti
hvalaaaabutterfly_01 wrote:meni jako drago, a veoma brzo se pripremi...
- wewa
#1259 Re: Recepti
evo ti mojih/nasih ruckova u posljednje vrijeme - sve nabrzinu:
tortilje s piletinom, kupis gotove tortilje, marinirana pileca prsa, mozes i gotovi umak. ja upotrijebila ostatak paradajz-sosa s kaparima i kukuruzom od prethodnog dana, dodala kasiku ajvara. narezes sirovo povrce, isprzis trakice piletine i punis tortilje, dodas nekog sira po zelji
peceni krompir iz rerne i przena riba, uz to kupus salata.
tjestenina s umakom od kapara, paradajza, bijelog luka, bosiljka i feferona, s dosta parmezana. slicna varijanta je pasta carbonara: skuhanu tjesteninu zacinis umucenim jajima, s dodatkom sjeckane sudzuke, parmezana, bibera i timjana. moze se dodati i suseni paradajz.
najbrzi rucak - supa iz kesice, jaja na przenom paradajzu.
toplo-hladna salata: na bazu od rezanaca zelene salate, sirovog povrca po zelji dodas grilovano mijesano povrce i preprzene trakice mesa koje se kuhalo za temeljac. preko toga dressing po zelji.
ramstek przen na naglo, sa ili bez tartar sosa, uz to ledo njoke - u njih dodam malo pasiranog paradajza, granula bijelog luka, bosiljka i preko parmezan. zelena salata pride.
tortilje s piletinom, kupis gotove tortilje, marinirana pileca prsa, mozes i gotovi umak. ja upotrijebila ostatak paradajz-sosa s kaparima i kukuruzom od prethodnog dana, dodala kasiku ajvara. narezes sirovo povrce, isprzis trakice piletine i punis tortilje, dodas nekog sira po zelji
peceni krompir iz rerne i przena riba, uz to kupus salata.
tjestenina s umakom od kapara, paradajza, bijelog luka, bosiljka i feferona, s dosta parmezana. slicna varijanta je pasta carbonara: skuhanu tjesteninu zacinis umucenim jajima, s dodatkom sjeckane sudzuke, parmezana, bibera i timjana. moze se dodati i suseni paradajz.
najbrzi rucak - supa iz kesice, jaja na przenom paradajzu.
toplo-hladna salata: na bazu od rezanaca zelene salate, sirovog povrca po zelji dodas grilovano mijesano povrce i preprzene trakice mesa koje se kuhalo za temeljac. preko toga dressing po zelji.
ramstek przen na naglo, sa ili bez tartar sosa, uz to ledo njoke - u njih dodam malo pasiranog paradajza, granula bijelog luka, bosiljka i preko parmezan. zelena salata pride.
- pustopoljina
#1260 Re: Recepti
pokusacu po sjecanju recept za njam njam jela
krompiri sa orascicima i sosom od hrena:
oko 800 g malih mladih krompira (ili i starih, ali oguljenih) se prokuha u slanoj vodi i kad su gotovo kuhani, ocijedi se voda, a krompiri se prebace u siroku tavu sa ugrijanim maslacem (oko 3 kasike), posoli se, doda aleva paprika (onako, pofino) i na to se dodaju isjeckani orasi/ljesnjaci/tikvine sjemenke (puna saka) i to se fino preprzi, onako zlatno da bude, hrskavo (ne pretjerano mijesati).
sos
oko 200ml slatkog vrhnja i 2 kasike maslaca se mute metlicom, doda se sol i biber i 3-4 kasike svjeze rendanog hrena.
ukrasi se persunom
jeli smo tako da smo krompire prelili sosom, jer je bio porijedak...smeka odlicno.
tava sa povrcem
mrkva, crveni luk, zucchini, patlidzan i sampinjoni se isjeckaju i stave na zagrijano ulje...nakon 10-15 min dinstanja na ne prejakoj vatri,dodati isjeckanu saku datula, doda se paprika, nakon 10ak minuta paradajz...sve isjeckano.
za brdo hrane ( 4 mrkve, 500g sampinjona, 1 srednji zucchini, 1 patlidzan, 1 crveni luk, 2 paprike, 3 paradajza, 7datula, vezica korijandera)
nakon ukupno 20-30 minuta- stavi se sol, biber, cimet i svjezi korijander (moze i mljeveno sjeme korijandera).
prilog moze biti riza, krompir, bulgur...ja sam uzela kus-kus.
paprike sa incunima
paprike ocistiti (npr. sest onih zelenih spicastih paprika, one semafor malo duze prokuhati), prepoliti i prokuhati u slanoj vodi, kratko. ocijediti.
u tavi ugrijati ulje, staviti 3-4 isjeckana incuna, 4-5 zrna kapera, saku isjeckanih crnih maslina...preprziti i staviti prezli kao kad trebamo preprziti knedle....onako- pofino.
(ove mjere nisu bitne, stavis koliko hoces mase da imas, samo paziti da se ne soli previse- i incuni i masline i kaperi su prilicno slani- pa to probati prvo, pa onda zaciniti jos po potrebi).
u ugrijanu rernu staviti polovine paprike u koju se stavi jedan incun, smjesa iz tave i preko se stavi rendani sir (parmezan ili kakav god). peci tek da se od sira napravi fina korica...sve je ionako vec peceno.
krompiri sa orascicima i sosom od hrena:
oko 800 g malih mladih krompira (ili i starih, ali oguljenih) se prokuha u slanoj vodi i kad su gotovo kuhani, ocijedi se voda, a krompiri se prebace u siroku tavu sa ugrijanim maslacem (oko 3 kasike), posoli se, doda aleva paprika (onako, pofino) i na to se dodaju isjeckani orasi/ljesnjaci/tikvine sjemenke (puna saka) i to se fino preprzi, onako zlatno da bude, hrskavo (ne pretjerano mijesati).
sos
oko 200ml slatkog vrhnja i 2 kasike maslaca se mute metlicom, doda se sol i biber i 3-4 kasike svjeze rendanog hrena.
ukrasi se persunom
jeli smo tako da smo krompire prelili sosom, jer je bio porijedak...smeka odlicno.
tava sa povrcem
mrkva, crveni luk, zucchini, patlidzan i sampinjoni se isjeckaju i stave na zagrijano ulje...nakon 10-15 min dinstanja na ne prejakoj vatri,dodati isjeckanu saku datula, doda se paprika, nakon 10ak minuta paradajz...sve isjeckano.
za brdo hrane ( 4 mrkve, 500g sampinjona, 1 srednji zucchini, 1 patlidzan, 1 crveni luk, 2 paprike, 3 paradajza, 7datula, vezica korijandera)
nakon ukupno 20-30 minuta- stavi se sol, biber, cimet i svjezi korijander (moze i mljeveno sjeme korijandera).
prilog moze biti riza, krompir, bulgur...ja sam uzela kus-kus.
paprike sa incunima
paprike ocistiti (npr. sest onih zelenih spicastih paprika, one semafor malo duze prokuhati), prepoliti i prokuhati u slanoj vodi, kratko. ocijediti.
u tavi ugrijati ulje, staviti 3-4 isjeckana incuna, 4-5 zrna kapera, saku isjeckanih crnih maslina...preprziti i staviti prezli kao kad trebamo preprziti knedle....onako- pofino.
(ove mjere nisu bitne, stavis koliko hoces mase da imas, samo paziti da se ne soli previse- i incuni i masline i kaperi su prilicno slani- pa to probati prvo, pa onda zaciniti jos po potrebi).
u ugrijanu rernu staviti polovine paprike u koju se stavi jedan incun, smjesa iz tave i preko se stavi rendani sir (parmezan ili kakav god). peci tek da se od sira napravi fina korica...sve je ionako vec peceno.
-
mimsy
#1261 Re: Recepti
kakav brz i ukusan recept sa pilecim krilcima,da nije nesto suhoparno
- Irm@
#1262 Re: Recepti
svaku piletinu treba drzati 24h u marinadi i bit ce vrhunska..vjerujte mi dokazno x puta..
a marinada obicna.. maslinovo ulje, zacini (razni), soja sos i piletina.. u frizider 24h = savrsenstvo
a marinada obicna.. maslinovo ulje, zacini (razni), soja sos i piletina.. u frizider 24h = savrsenstvo
-
mimsy
#1263 Re: Recepti
[quote="Irm@"]svaku piletinu treba drzati 24h u marinadi i bit ce vrhunska..vjerujte mi dokazno x puta..
[/quote]
aj probam
javim sutra kako je ispalo
aj probam
javim sutra kako je ispalo
- neprilagodjena
#1264 Re: Recepti
Piletinu mozes staviti i u mljeko (sa zacinima) da ti stoji,nekoliko sati prije upotrebe i bice ti mekana.mimsy wrote:kakav brz i ukusan recept sa pilecim krilcima,da nije nesto suhoparno
Ja ovo radim i zadovoljna sam.
- minjonja
#1265 Re: Recepti
ima li kod nas uzeti teff brasno?
- vazi
#1266 Re: Recepti
ja u foliju stavim ribu (bilo koju, losos preferiram:))seka wrote:Da se nadovezem na ribu.butterfly_01 wrote:meni jako drago, a veoma brzo se pripremi...
Dok se pecnica zagrijava ...bilo koju ribu, pastrmku, oradu, etc., nafilujes cesnjakom, ruzmarinom, persinom (ovisno sto preferiras/te) zamotas u nauljenu alu-foliju te stavis u istu.
Ogulis par krompirica isjeckas na zalogaje, da se prije skuhaju (nece skoditi ako ih stavis u vrelu vodu iz bojlera), i dok je riba u pecnici u tom ce i krompirici biti gotovi.
dodam krusku iscjecenu na cetvrtinu, malo vrhnja i zelenih zacina po zelji, moze persun, dvadesetak minuta u pekaru i spuer bude, ja dodam i malo sira blue ili bilo kojeg, po zelji
za one koji ne vole vocno-slane kombinacije moze i sljedeci recept:
riba, isjeckan paradajz, isjeckane pecurke, persun, so biber, bijeli luk, maslinovo ulje i malo limuna, sve zamotati u foliju , nako malo uzdignuto da nista ne iscuri i peci 25 - 30 minuta na 180°C ( za cetiri osobe ide oko 20 srednjih lijepih pecurki)
- naja22
#1267 Re: Recepti
Ima neko recept za neki dobar kolac ili sladoled (da ne listam nemam vremena) 
- vazi
#1268 Re: Recepti
ako te interesuje pravi recept ide ovako, mada ima i varijacija na temu, al' evo ovaj koji ja obicno pravim:seka wrote:Prvi put cujem tj. citam. Slijedeci put cu probat'.vazi wrote:dodam krusku iscjecenu na cetvrtinu, malo vrhnja i zelenih zacina po zelji, moze persun, dvadesetak minuta u pekaru i spuer bude, ja dodam i malo sira blue ili bilo kojeg, po zelji
p.s. zaboravih blitvu kao dodatak ribi. I njoj ne treba puno vremena za pripremit, dok je riba u pecnici i krompir se kuha.
za 2 osobe :
2 komada lososa
1 kruska
50gr rokfora ili nekog drugog sira (ko voli sireve s budji onda jedan takav)
sok zelenog limuna
korijander, so, biber, persun
sve sastaviti, osim persuna, znaci podijeliti sastojke na dvije porcije, zamotati u foliju i peci 15 min na 180°C
Kad je peceno posuti sitno sjeckanim svjezim persunom i sluziti s rizom ili prilog po zelji

- pustopoljina
#1269 Re: Recepti
oh, kako cu ja to sutra slasno jesti. mljac!
- vazi
#1270 Re: Recepti
@pustopoljina, javi je li ti se svidjelo 
- pustopoljina
#1271 Re: Recepti
sutra necu stici javiti, ali u utorak hocu
mada sam vec sigurna da ce mi se pravo svidjeti.
mada sam vec sigurna da ce mi se pravo svidjeti.
- vazi
#1272 Re: Recepti
ma ako nemas zeleni moze i obicni limun , sto da neseka wrote:vazi, hvala na receptu![]()
Sutra spravljam, ukoliko nadjem zeleni limun. Znam na koji mislis. Javim ti
- butterfly_01
#1273 Re: Recepti
svjezi losos imas u ribarnici u grand centru na Ilidzi. u nivou parkinga.. ja tamo kupujem svjezi losos, ali i ostalo svjezu ribu.
- butterfly_01
#1274 Re: Recepti
je li zna iko recept za baklavu sa bademima i kajmakom? kako se pravi? znam da se nesto rola.. pa izgleda kao mala kiflica.. bas onako fino.. al postupak mjere cega koliko zna li iko?
- 6.april
#1275 Re: Recepti
Molim za recept za agdu.
Sa tačnim količinama i vremenom kuhanja.
Hvala.
Sa tačnim količinama i vremenom kuhanja.
Hvala.