Recepti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
alica.k

#1251 Re: Recepti

Post by alica.k »

steviju trenutno mozes samo naruciti online...ili da ti neko kupi u hr (ako jos ima)
prilagodjena

#1252 Re: Recepti

Post by prilagodjena »

amy22 wrote:
prilagodjena wrote:nikad nisam pravila đulbastije a probala bih,ima li ko provjeren recept? :D
http://www.coolinarika.com/recept/djulb ... -krompirom

provjereno dobar :wink:
hvala,javim kako je ispalo :-D
otherside

#1253 Re: Recepti

Post by otherside »

otherside wrote:
otherside wrote:ima li negdje neka stranica na netu sa receptima za slana jela koja su interesantna i ukusna a spremaju se za manje od pola sata :D
hvala :D
helouuuu :D
enibadi? :D
razocarale ste me :oops:
Zoya

#1254 Re: Recepti

Post by Zoya »

@otherside

Sataras :D
Jaja na oko/kajgana/przenice
Shpagete sa mljevenim mesom i nekim lijevim sosom
Riza ona u pakovanju sto je gotova za 7 minuta i pileca krilca :D
pileci fileti + krompir salata :D
taco :D
gratinirani krompiri :D isjeces krompir, dodas pavlaku za jelo onu tecnu, so, biber i peces u rerni :D
pljeskavice.. mljeveno meso, jedno jaje i jedan zumanjak, prezle, bijeli luk, ovo pomjesas, formiras na dlanu pljeskavice i przis :D

:lol: ako se jos necega sjetim, budem napisala. Imas i knjigu jammie Oliver-a koja se zove "kako napraviti rucak za pola sata" :lol:
ljubav_aha

#1255 Re: Recepti

Post by ljubav_aha »

ne kuham cesto,ali dopada mi se tema :-D
otherside

#1256 Re: Recepti

Post by otherside »

Zoya wrote:@otherside

Sataras :D
Jaja na oko/kajgana/przenice
Shpagete sa mljevenim mesom i nekim lijevim sosom
Riza ona u pakovanju sto je gotova za 7 minuta i pileca krilca :D
pileci fileti + krompir salata :D
taco :D
gratinirani krompiri :D isjeces krompir, dodas pavlaku za jelo onu tecnu, so, biber i peces u rerni :D
pljeskavice.. mljeveno meso, jedno jaje i jedan zumanjak, prezle, bijeli luk, ovo pomjesas, formiras na dlanu pljeskavice i przis :D

:lol: ako se jos necega sjetim, budem napisala. Imas i knjigu jammie Oliver-a koja se zove "kako napraviti rucak za pola sata" :lol:
ma daaaaaj ... pa znam i ja kajganu napraviti :D
ja rekoh INTERESANTNA jela a ne ta monotonija :D
imam ja jamie's paste i umake. napravis za manje od pola sata :lol:
haj' sad prionite na posao da se ne bih vise blamirala sa svojim rukotvorinama za jelo :D :run:
butterfly_01

#1257 Re: Recepti

Post by butterfly_01 »

meni jako drago, a veoma brzo se pripremi...
krompir ogulis, izrendas, i przis na puteru da ba bude hrskav... losos przis odvojeno serviras zajedno..
pokenad przim krompir i kad bude hrskav prelijem ga vrhnjem za kuhanje malo... to kad mi je lijeno zvakati...
u krompir stavis zacine po zelji.. ja ponekad stavim samo so.. ovisi mi od raspolozenja
otherside

#1258 Re: Recepti

Post by otherside »

butterfly_01 wrote:meni jako drago, a veoma brzo se pripremi...
krompir ogulis, izrendas, i przis na puteru da ba bude hrskav... losos przis odvojeno serviras zajedno..
pokenad przim krompir i kad bude hrskav prelijem ga vrhnjem za kuhanje malo... to kad mi je lijeno zvakati...
u krompir stavis zacine po zelji.. ja ponekad stavim samo so.. ovisi mi od raspolozenja
hvalaaaa :-D
wewa

#1259 Re: Recepti

Post by wewa »

evo ti mojih/nasih ruckova u posljednje vrijeme - sve nabrzinu:

tortilje s piletinom, kupis gotove tortilje, marinirana pileca prsa, mozes i gotovi umak. ja upotrijebila ostatak paradajz-sosa s kaparima i kukuruzom od prethodnog dana, dodala kasiku ajvara. narezes sirovo povrce, isprzis trakice piletine i punis tortilje, dodas nekog sira po zelji

peceni krompir iz rerne i przena riba, uz to kupus salata.

tjestenina s umakom od kapara, paradajza, bijelog luka, bosiljka i feferona, s dosta parmezana. slicna varijanta je pasta carbonara: skuhanu tjesteninu zacinis umucenim jajima, s dodatkom sjeckane sudzuke, parmezana, bibera i timjana. moze se dodati i suseni paradajz.

najbrzi rucak - supa iz kesice, jaja na przenom paradajzu.

toplo-hladna salata: na bazu od rezanaca zelene salate, sirovog povrca po zelji dodas grilovano mijesano povrce i preprzene trakice mesa koje se kuhalo za temeljac. preko toga dressing po zelji.

ramstek przen na naglo, sa ili bez tartar sosa, uz to ledo njoke - u njih dodam malo pasiranog paradajza, granula bijelog luka, bosiljka i preko parmezan. zelena salata pride.
pustopoljina

#1260 Re: Recepti

Post by pustopoljina »

pokusacu po sjecanju recept za njam njam jela
krompiri sa orascicima i sosom od hrena:
oko 800 g malih mladih krompira (ili i starih, ali oguljenih) se prokuha u slanoj vodi i kad su gotovo kuhani, ocijedi se voda, a krompiri se prebace u siroku tavu sa ugrijanim maslacem (oko 3 kasike), posoli se, doda aleva paprika (onako, pofino) i na to se dodaju isjeckani orasi/ljesnjaci/tikvine sjemenke (puna saka) i to se fino preprzi, onako zlatno da bude, hrskavo (ne pretjerano mijesati).
sos
oko 200ml slatkog vrhnja i 2 kasike maslaca se mute metlicom, doda se sol i biber i 3-4 kasike svjeze rendanog hrena.
ukrasi se persunom :)
jeli smo tako da smo krompire prelili sosom, jer je bio porijedak...smeka odlicno.
tava sa povrcem
mrkva, crveni luk, zucchini, patlidzan i sampinjoni se isjeckaju i stave na zagrijano ulje...nakon 10-15 min dinstanja na ne prejakoj vatri,dodati isjeckanu saku datula, doda se paprika, nakon 10ak minuta paradajz...sve isjeckano.
za brdo hrane ( 4 mrkve, 500g sampinjona, 1 srednji zucchini, 1 patlidzan, 1 crveni luk, 2 paprike, 3 paradajza, 7datula, vezica korijandera)
nakon ukupno 20-30 minuta- stavi se sol, biber, cimet i svjezi korijander (moze i mljeveno sjeme korijandera).
prilog moze biti riza, krompir, bulgur...ja sam uzela kus-kus.
paprike sa incunima
paprike ocistiti (npr. sest onih zelenih spicastih paprika, one semafor malo duze prokuhati), prepoliti i prokuhati u slanoj vodi, kratko. ocijediti.
u tavi ugrijati ulje, staviti 3-4 isjeckana incuna, 4-5 zrna kapera, saku isjeckanih crnih maslina...preprziti i staviti prezli kao kad trebamo preprziti knedle....onako- pofino.
(ove mjere nisu bitne, stavis koliko hoces mase da imas, samo paziti da se ne soli previse- i incuni i masline i kaperi su prilicno slani- pa to probati prvo, pa onda zaciniti jos po potrebi).

u ugrijanu rernu staviti polovine paprike u koju se stavi jedan incun, smjesa iz tave i preko se stavi rendani sir (parmezan ili kakav god). peci tek da se od sira napravi fina korica...sve je ionako vec peceno.
mimsy

#1261 Re: Recepti

Post by mimsy »

kakav brz i ukusan recept sa pilecim krilcima,da nije nesto suhoparno
Irm@

#1262 Re: Recepti

Post by Irm@ »

svaku piletinu treba drzati 24h u marinadi i bit ce vrhunska..vjerujte mi dokazno x puta..
a marinada obicna.. maslinovo ulje, zacini (razni), soja sos i piletina.. u frizider 24h = savrsenstvo :)
mimsy

#1263 Re: Recepti

Post by mimsy »

[quote="Irm@"]svaku piletinu treba drzati 24h u marinadi i bit ce vrhunska..vjerujte mi dokazno x puta..
a marinada obicna.. maslinovo ulje, zacini (razni), soja sos i piletina.. u frizider 24h = savrsenstvo :)[/quote]
aj probam :D
javim sutra kako je ispalo
neprilagodjena

#1264 Re: Recepti

Post by neprilagodjena »

mimsy wrote:kakav brz i ukusan recept sa pilecim krilcima,da nije nesto suhoparno
Piletinu mozes staviti i u mljeko (sa zacinima) da ti stoji,nekoliko sati prije upotrebe i bice ti mekana.

Ja ovo radim i zadovoljna sam.
minjonja

#1265 Re: Recepti

Post by minjonja »

ima li kod nas uzeti teff brasno?
vazi

#1266 Re: Recepti

Post by vazi »

seka wrote:
butterfly_01 wrote:meni jako drago, a veoma brzo se pripremi...
Da se nadovezem na ribu.
Dok se pecnica zagrijava ...bilo koju ribu, pastrmku, oradu, etc., nafilujes cesnjakom, ruzmarinom, persinom (ovisno sto preferiras/te) zamotas u nauljenu alu-foliju te stavis u istu.
Ogulis par krompirica isjeckas na zalogaje, da se prije skuhaju (nece skoditi ako ih stavis u vrelu vodu iz bojlera), i dok je riba u pecnici u tom ce i krompirici biti gotovi.
ja u foliju stavim ribu (bilo koju, losos preferiram:))

dodam krusku iscjecenu na cetvrtinu, malo vrhnja i zelenih zacina po zelji, moze persun, dvadesetak minuta u pekaru i spuer bude, ja dodam i malo sira blue ili bilo kojeg, po zelji

za one koji ne vole vocno-slane kombinacije moze i sljedeci recept:

riba, isjeckan paradajz, isjeckane pecurke, persun, so biber, bijeli luk, maslinovo ulje i malo limuna, sve zamotati u foliju , nako malo uzdignuto da nista ne iscuri i peci 25 - 30 minuta na 180°C ( za cetiri osobe ide oko 20 srednjih lijepih pecurki)
naja22

#1267 Re: Recepti

Post by naja22 »

Ima neko recept za neki dobar kolac ili sladoled (da ne listam nemam vremena) :D
vazi

#1268 Re: Recepti

Post by vazi »

seka wrote:
vazi wrote:dodam krusku iscjecenu na cetvrtinu, malo vrhnja i zelenih zacina po zelji, moze persun, dvadesetak minuta u pekaru i spuer bude, ja dodam i malo sira blue ili bilo kojeg, po zelji
Prvi put cujem tj. citam. Slijedeci put cu probat'.

p.s. zaboravih blitvu kao dodatak ribi. I njoj ne treba puno vremena za pripremit, dok je riba u pecnici i krompir se kuha.
ako te interesuje pravi recept ide ovako, mada ima i varijacija na temu, al' evo ovaj koji ja obicno pravim:

za 2 osobe :

2 komada lososa

1 kruska

50gr rokfora ili nekog drugog sira (ko voli sireve s budji onda jedan takav)

sok zelenog limuna

korijander, so, biber, persun

sve sastaviti, osim persuna, znaci podijeliti sastojke na dvije porcije, zamotati u foliju i peci 15 min na 180°C

Kad je peceno posuti sitno sjeckanim svjezim persunom i sluziti s rizom ili prilog po zelji

Image
pustopoljina

#1269 Re: Recepti

Post by pustopoljina »

oh, kako cu ja to sutra slasno jesti. mljac!
vazi

#1270 Re: Recepti

Post by vazi »

@pustopoljina, javi je li ti se svidjelo :)
pustopoljina

#1271 Re: Recepti

Post by pustopoljina »

sutra necu stici javiti, ali u utorak hocu :)
mada sam vec sigurna da ce mi se pravo svidjeti.
vazi

#1272 Re: Recepti

Post by vazi »

seka wrote:vazi, hvala na receptu :)
Sutra spravljam, ukoliko nadjem zeleni limun. Znam na koji mislis. Javim ti :wink:
ma ako nemas zeleni moze i obicni limun , sto da ne :) .
butterfly_01

#1273 Re: Recepti

Post by butterfly_01 »

svjezi losos imas u ribarnici u grand centru na Ilidzi. u nivou parkinga.. ja tamo kupujem svjezi losos, ali i ostalo svjezu ribu.
butterfly_01

#1274 Re: Recepti

Post by butterfly_01 »

je li zna iko recept za baklavu sa bademima i kajmakom? kako se pravi? znam da se nesto rola.. pa izgleda kao mala kiflica.. bas onako fino.. al postupak mjere cega koliko zna li iko?
6.april

#1275 Re: Recepti

Post by 6.april »

Molim za recept za agdu.
Sa tačnim količinama i vremenom kuhanja.

Hvala.
Post Reply