Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
basicm

#1251 Re: Kolika vam je plata?

Post by basicm »

Pisati ovdje samo ako plata pocinje brojem 4 pa navise.
Hajvan

#1252 Re: Kolika vam je plata?

Post by Hajvan »

Romanija wrote:
zposao wrote:
Romanija wrote:Jel' se 2300-2600 KM smatra solidnom platom u BiH? Bezveze me nesto pitati raju i poznanike, vazda misle da je neka 'dijasporska' provokacija, pa rekoh da pitam ovako anonimno. :)
Ma bezveze. Ispod prosjeka FBiH
Ozbiljno pitam, nemam vremena da guglam, i mislio sam Sarajevo, ne BiH.
Zavisi u kojoj industriji, pozicija, nivo odgovornosti…

a moj licni stav je da je navedeni iznos solidna plata...
zposao

#1253 Re: Kolika vam je plata?

Post by zposao »

vjesticanametli wrote:No tajm for guglanje bat forumanje :lol:
Vazda bilo zgodnije pronaći forum, napravit account, ulogirat se, naći temu, postaviti pitanje... Nego proguglat

Konta da je smiješan
vjesticanametli

#1254 Re: Kolika vam je plata?

Post by vjesticanametli »

Pa brze ide fUrumanje :lol:
zposao

#1255 Re: Kolika vam je plata?

Post by zposao »

basicm wrote:Pisati ovdje samo ako plata pocinje brojem 4 pa navise.
427 KM ?

Šta fali onima koji imaju 390KM ?
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#1256 Re: Kolika vam je plata?

Post by Jimmy McNulty »

Zoya wrote: Sad si u snazi, bolan. Na šta ćeš snagu trošiti ako nećeš na rad u tim svojim godinama?
Nek se rad adekvatno nagradi i nikakav problem.
zposao

#1257 Re: Kolika vam je plata?

Post by zposao »

Čemu to "levatu" i "hajvanu" ?
Hajvan

#1258 Re: Kolika vam je plata?

Post by Hajvan »

zposao wrote:Čemu to "levatu" i "hajvanu" ?

:lol: :lol:

:thumbup:

check my nickname :lol:
zposao

#1259 Re: Kolika vam je plata?

Post by zposao »

Hajvan wrote:
zposao wrote:Čemu to "levatu" i "hajvanu" ?

:lol: :lol:

:thumbup:

check my nickname :lol:
:lol:
Nisrin

#1260 Re: Kolika vam je plata?

Post by Nisrin »

Sto mene nervira nasa balkanska prica "ne moze svako raditi u kancelariji i imatu platu 1000+" ili "ko god ima 800 i vise moze odlicno zivjeti"...a niko ne kaze da se ustvari s tim iznosima PREZIVLJAVA...i tuzno je da je nekome luksuz kupiti riomare ili izaci na kafu od 4 KM, otici na more, jezero itd...i da se zadovolje time da plate rezije i kupe ponesto od hrane- dobro paze sta i koliko :/
Dosta ljudi znam koji ne zele da ulazu u sebe, da napreduju, uce...neki zaista i ne mogu, ali neki NECE!
Pametan svako ko ode, a i dalje ne shvatam da se moze zivjeti sa 500-600-700KM, bili smo i mi u toj situaciji, jedno rado za 400-600 -700-800 kasnije, ali smo doslovno prezivljavali, falilo nam je SVE, nismo imali srece naci drugi posao, odrekli se skoro svega, ne bih voljela da se to sve ponovi, jer psihicki covjeka dotuce, posebno kad znas za bolje!
Matris

#1261 Re: Kolika vam je plata?

Post by Matris »

Nisrin wrote:Sto mene nervira nasa balkanska prica "ne moze svako raditi u kancelariji i imatu platu 1000+" ili "ko god ima 800 i vise moze odlicno zivjeti"...a niko ne kaze da se ustvari s tim iznosima PREZIVLJAVA...i tuzno je da je nekome luksuz kupiti riomare ili izaci na kafu od 4 KM, otici na more, jezero itd...i da se zadovolje time da plate rezije i kupe ponesto od hrane- dobro paze sta i koliko :/
Dosta ljudi znam koji ne zele da ulazu u sebe, da napreduju, uce...neki zaista i ne mogu, ali neki NECE!
Pametan svako ko ode, a i dalje ne shvatam da se moze zivjeti sa 500-600-700KM, bili smo i mi u toj situaciji, jedno rado za 400-600 -700-800 kasnije, ali smo doslovno prezivljavali, falilo nam je SVE, nismo imali srece naci drugi posao, odrekli se skoro svega, ne bih voljela da se to sve ponovi, jer psihicki covjeka dotuce, posebno kad znas za bolje!
Najveci problem je taj neki patriotizam ili domoljublje. Ljubav za kolijevkom. Dvoristem gdje se prvi put lopte poigralo. Sela gdje se prvi put zaljubilo itd. Onaj ljudski nagon da se dozivi nesto vise osim tog jednog sela ne postoji. Samo daj neku tu kao sigurnost da se zabiju u neku firmu u kojoj ce ostati do kraja zivota zaradjivati za penziju. Averzija prema izazovu, riziku, nepoznatom cini se stalna. Zadovoljstvo sa banalnim i predvidljivim zivotom bez nekih ambicija. Cak se i u nasim medijima provlaci prica kako je lose sto je otislo toliko naroda u Njemacku. Kao da su ostali u bih nezaposleni to bi bilo pozitivnije. Onda narod je zaostao sto se tice obrazovanja. Vecina misli "ja nemam fakultet, ne mogu nista, bolje mi je da sjedim kod kuce" ili "ja imam fakultet i ne moram nista u zivotu nikad vise uciti". To su neke te zaostavstine mentaliteta iz Titovog doba da postoji neki posao, nesto za sta si rodjen i samo zavrsi skolu i bices uhljebljen. Sad svi nekako imaju taj mentalitet da trebaju naci neku firmu koja ce rijesiti njihove probleme. Umjesto da se osposobe pa da firme traze njih da rjesavaju njihove. Trebace jos vremena da se ovaj narod otrgne iz tog mentaliteta Titove drzave.
L u c i f e r

#1262 Re: Kolika vam je plata?

Post by L u c i f e r »

Najbogatiji je onaj ko je zadovoljan s onom sto ima, a bez srkleta se trudi da mu bude jos bolje. :pliska:

Pravo bogatstvo je u dusi, a ne u Njemackoj.
beni-bu-man

#1263 Re: Kolika vam je plata?

Post by beni-bu-man »

Nije mi jasno sto svi zapeli za Deutschlad-om :-?
Hajvan

#1264 Re: Kolika vam je plata?

Post by Hajvan »

kud svi, tu i celavi (t)Mujo…
muhafuca

#1265 Re: Kolika vam je plata?

Post by muhafuca »

beni-bu-man wrote:Nije mi jasno sto svi zapeli za Deutschlad-om :-?
ma to ti jevise on kao default-zemlja kad se prica o inostranstvu generalno.

historijski se tamo sa ovih prostora ide pa i dan danas - najvise dijaspore je tamo i tako to.

nije sad da bi ljudi bjezali od bilo koje zapadno evropske zemlje ako se kome ukaze prilika

al eto Svabija je ovdje kao ono sinonim za inostranstvo generalno

previse bukvalno to shvacas kao - ili Svabija ili nista drugo.
Nisrin

#1266 Re: Kolika vam je plata?

Post by Nisrin »

Pa oduvijek se migriralo, i u Njemacku i bilo gdje drugo...ako ti neko ovdje nudi platu 1500, a realno vrijedis preko 2000KM, sto ne bi isao u Njemacku na pocetnu platu napr 55-60-70k???! Racunica je jasna, nadalje zdravstveni sistem savrsen- tesko se razbolis, iza tebe stoji AOK, ne moras novac prikupljati donacijama i moliti ljude da ti se plati operacija...skolstvo je odlicno- nema razdvajanja ni po kom osnovu kao kod nas, djeca lakse i pristupacnije uce strane jezike, imaju bolje prilike...sigurnosna situacija dobra, svako se sobom bavi, nikoga ne zanima "troglavi zmaj"...sve stima...radi se- radi kao i ovdje, neki cak vise ovdje rade nego vani, zavisi ko se cime bavi..majke/zene su max zasticene, djeca imaju svoj doplatak, pa nema sanse da im fale osnove egzistencijalne potrepstine, kao sto je ovdje slucaj!
Vikendom ima punoooo vise izbora nego kod nas, plus i vise para ljudi imaju pa se mogu izgotiviti itd itd
meni je Bosna bas postala ne znam...steze me sa svih strana, sve je nekako neizvjesno...ne osjecam se lijepo, mada je moja domovina i uvijek ce imati posebno mjesto...i radi mog rodjenja i roditelja i brace, sestre itd...ali budala zivi gdje rodjena, pametan gdje mu je bolje :run:
King Theoden

#1267 Re: Kolika vam je plata?

Post by King Theoden »

Nemam platu :sad:
beni-bu-man

#1268 Re: Kolika vam je plata?

Post by beni-bu-man »

Dino34 wrote:Nemam platu :sad:

Hartz IV :?
Tomahawk11
Globalni moderator

#1269 Re: Kolika vam je plata?

Post by Tomahawk11 »

L u c i f e r wrote:Najbogatiji je onaj ko je zadovoljan s onom sto ima, a bez srkleta se trudi da mu bude jos bolje. :pliska:

Rekoh i na drugoj temi, ljudi se zaboravljaju :thumbup:
Jedan potez, neki bi rekli sudbina, i sve što si imao nemaš.
Škobo Habu

#1270 Re: Kolika vam je plata?

Post by Škobo Habu »

L u c i f e r wrote:3500 :nargila:
Ako je u kunama - to je nešto više od 950 km???
beni-bu-man

#1271 Re: Kolika vam je plata?

Post by beni-bu-man »

Škobo Habu wrote:

Kako god, malo
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#1272 Re: Kolika vam je plata?

Post by Matijevic_Vlado »

Da, da vikendom idu u Mcdonalds prezderavaju se, tj izgotive se porodicno.
beni-bu-man

#1273 Re: Kolika vam je plata?

Post by beni-bu-man »

Matijevic_Vlado wrote:Da, da vikendom idu u Mcdonalds prezderavaju se, tj izgotive se porodicno.
fuj
Škobo Habu

#1274 Re: Kolika vam je plata?

Post by Škobo Habu »

beni-bu-man wrote:
Škobo Habu wrote:

Kako god, malo
Za Hrvatsku - malo.

Za BiH - solidno, ali i dalje nedovoljno.

Govorim iz vlastitog iskustva, jer je moja tolika.
Matris

#1275 Re: Kolika vam je plata?

Post by Matris »

Tomahawk11 wrote:
L u c i f e r wrote:Najbogatiji je onaj ko je zadovoljan s onom sto ima, a bez srkleta se trudi da mu bude jos bolje. :pliska:

Rekoh i na drugoj temi, ljudi se zaboravljaju :thumbup:
Jedan potez, neki bi rekli sudbina, i sve što si imao nemaš.
Jesi ti bio u Njemackoj? Bogatiji narod sto tamo zivi i u dusi i financijski. Hoces reci da je Bosna simbol neke duhovne prosvjestenosti? Da je narod nesto prosvjesten iznad njemaca pa vrijedi biti u Bosni samo da se dozivi ta prosvjestenost?
Pogresno razmisljanje o financijama. Ja kad bi ostao bez sveg sto imam za 5 godina bi opet imao ovo sto imam. Onaj ko je naucio biti zadovoljan sa nekim poslom od 1000 maraka njemu otmi taj posao i unistio si ga. Ne zna ni gdje bi ni kud bi. A citav zivot zivi u strahu za taj posao. Jakog mi zivota.
Ljudi nisu bogati zato sto imaju pare, nego zato sto imaju znanje kako zaraditi novac ili u slucaju da su naslijedili imaju znanje kako sacuvati novac.
Svi cemo mi jednog dana umrijeti i ostati bez tog novca, to ne znaci da se treba predati i cekati smrt a da se nikad ne prozivi.
Post Reply