Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#1251 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by UnscarD »

učiteljica wrote:Samo hrabro, neustrašivo, naprijed! Meni je bilo zaista teško samo prvih 6 dana, sve nakon toga je više psihička borba...dakle imaš da prebrodiš još jedan dan. Za kilograme će se naći neka primjerena tjelovježba, što je dio paketa zdravog života, koji je btw apsolutno u suprotnosti sa onim načinom života kojeg smo svi mi manje-više imali dok smo bili pušači.
Nije riječ o pušačima kao skupini glupavih ili neotesanih ili šta već - radi se samo o nevjerovatno niskoj razini inicijalne informisanosti o štetnosti cigara, i visokoj toleranciji cjelokupnog društvenog sistema prema duhanskim proizvodima, jer se je u distribuciji cigara u ovako truloj državi vidjela super mogućnost za zgrtanje love - to što ubija ljude, koji od nas manje, neće nam ništa bit', što je pak dovelo do toga da nas ovoliko danas ima iskustva sa ovisnošću o nikotinu.

Mislim naprosto da su oni koji uvide vezu između raka, infarkta, smrti i cigara sretni, a još su sretniji oni koji makar i pokušavaju reći sebi: "Hoću bolji život!"

Samo hrabro!

Mjesec i četiri dana :D
Ja sam to za pusenje jos dublje povezao. Svi pocinju da puse u adolscentnom dobu kada jos nisu formirani kao licnost. Do tog momenta, vole sebe, zive manje-vise zdravo i uglavnom imaju neki pozitivan mladalacki pogled na zivot. Kada se pocne sa pusenjem to je po prvi put u zivotu da individua ZNA da radi nesto direktno protiv sebe ali to nastavlja da radi. Tada kao da se obrce neke mehanizam koji je to tada radio u jednom pravcu a sada po prvi put pocinje da radi u suprotnom pravcu. Kada se to nastavi godinama, individua u pocetku nalazi razne izgovore da nastavi sa pusenjem kao sto su : ja to volim, ja u tome uzivam, ja to imam pod kontrolom i mogu prekinuti kada god hocu samo ne danas itd itd, kasnije mozda pokusa da prestane pa ne ide a to znacajno utice na licnost od samopouzdanja do generalno sivljeg pogleda na zivot. Nije prijatno kada nesto kod sebe nemate pod kontrolom. Onda to moze da povuce za sobom citav niz devijacija u smislu da kada su cigare jace od vas onda je mozda i alkohol ili droga, ili da ne budem bas toliko radikalan, slatkisi ili hrana uopste. Pa se onda malo prekomjerno pije i jede.

Takodjer nevezano za ovo gore, mi je veoma cudna kampanja oko zabrane pusenja koja je krenula sa zapada jer je to prvi put da vidim toliku brigu za svoje gradjane bilo gdje u svijetu. Pa se to jos postavlja kao uslov priblizavanju EU. Nije mi jasno otkud bas tolika briga za svoje gradjane i pitam se dali tu ima nesto vise od toga?
učiteljica

#1252 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by učiteljica »

Ja mislim da briga nikada nije postojala, već je prije 50 godina duhanskim proizvođačima bilo mnogo jeftinije podmiriti globalne zdravstvene institucije da šute o štetnosti cigara. Danas postoje cjele studije i konkretni pokazatelji, naučni koncept o štetnosti cigara, i mnoga društva nemaju više argumenata da pušenje tretiraju kao neutralnu naviku. Dakako, iako mnoge osvještene zajednice nisu mogle izdržati najezdu studija Svjetske zdravstvene organizacije o štetnosti pušenja, ipak je svaka našla načina da zarađuje na pušačima. Porezi koje pušač plati kupivši kutiju cigareta idu upravo državi koja poput naše hinji da mari, a potiče nas na pušenje. Činjenica da je do prije samo nekoliko godina kutija Drine bila jednu marku je zaista poražavajuća.

Ovo društvo je još daleko od brige za svoje članove. Zabrana pušenja ima funkciju osvještavanja svakog tog adolescenta - potencijalnog pušača, da je cigara štetna, da ubija, da škodi i da je zbog toga njeno konzumiranje skupo i svugdje zabranjeno, a ovako mi zasljepljujemo mlade koji kroz direktno reklamiranje i sponzorstva domaćih i inozemnih duhanskih industrija samo stiču dojam da su cigare baš cool! Ta da nisu ne bi im roditelji pušili. Nisu ih valjda podizali ovisnici?
učiteljica

#1253 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by učiteljica »

sanjam dvije noći da pušim... to su stvarno strašni snovi....krivica i tome slično...
quasar

#1254 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by quasar »

Svima se nama desava povremeno. Evo meni i nakon tri godine. medjutim uvijek u snu osjetim i griznju sto pusim. Iako nikad ne znam otkud mi cigara u ruci i uvijek je i odbacim u snu.
sokkia

#1255 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by sokkia »

:lol: sanjam da pušim i poslije pet godina i kusur mjeseci kako sam prestao , a kad se probudim drago mi da je to bio samo san . :D
učiteljica

#1256 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by učiteljica »

Negdje sam na 40 dana... forum mi zaista pomaže...sad sam krenula od početka iščitavati sve po drugi put. Mrzim pušenje. Smatram da mi je otac umro od posljedica pušenja, i ljuta sam i dan danas što mu je cigara na određeni način bila važnija od mene...ako bih pušila, stavila bih cigaru ispred svoga djeteta. Ne mogu to. Samo želim ilustrirati koliko su mi motivi snažni. Ali, imam straaaašnu krizu. Posljednjih nekoliko dana samo na cigare mislim i samo cigaru želim. Ne znam šta da radim. :( :( :(
Partizzanka

#1257 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Partizzanka »

Mom je nepusacu sutra 2mjeseca kako ne pusi :)
eto mini jubilej :)

mislila sam mu nesto kupiti ali ne znam sta :)

TOTALNO smo zaboravili i pricu o cigaretama nego nas je neka druga godisnjica podsjetila iznenada i na taj datum :)

uciteljice ... samo se ti drzi ima nas hrpa koji stojimo iza tvog nepusackog staza!!!
LOVEABLE

#1258 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by LOVEABLE »

učiteljica wrote:Negdje sam na 40 dana... forum mi zaista pomaže...sad sam krenula od početka iščitavati sve po drugi put. Mrzim pušenje. Smatram da mi je otac umro od posljedica pušenja, i ljuta sam i dan danas što mu je cigara na određeni način bila važnija od mene...ako bih pušila, stavila bih cigaru ispred svoga djeteta. Ne mogu to. Samo želim ilustrirati koliko su mi motivi snažni. Ali, imam straaaašnu krizu. Posljednjih nekoliko dana samo na cigare mislim i samo cigaru želim. Ne znam šta da radim. :( :( :(
Ako ce ti biti lakse...ja sam bez cigareta vec 9 godina...i jos uvijek imam krize...sve sto ti mogu reci jeste da izdrzis ako ikako mozes....vjeruj mi da vrijedi....
quasar

#1259 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by quasar »

učiteljica wrote:Negdje sam na 40 dana... forum mi zaista pomaže...sad sam krenula od početka iščitavati sve po drugi put. Mrzim pušenje. Smatram da mi je otac umro od posljedica pušenja, i ljuta sam i dan danas što mu je cigara na određeni način bila važnija od mene...ako bih pušila, stavila bih cigaru ispred svoga djeteta. Ne mogu to. Samo želim ilustrirati koliko su mi motivi snažni. Ali, imam straaaašnu krizu. Posljednjih nekoliko dana samo na cigare mislim i samo cigaru želim. Ne znam šta da radim. :( :( :(
De mi reci, smrde li tebi pušači ili ti mirišu?

Meni brate smrde. I sad kad skontam kako to izgleda, kontam kako sam ja smrdio. Pušač dodje u moj ofis. Nema pušenja, ali mu smrdi kosa, odjeća, i iza njega moram otvoriti malo da se prolufta. Ružno. Isto kao što bih otvarao za neopranim čovjekom, i sl.
Pa nek ti i to bude motiv.
učiteljica

#1260 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by učiteljica »

De mi reci, smrde li tebi pušači ili ti mirišu?

Meni brate smrde. I sad kad skontam kako to izgleda, kontam kako sam ja smrdio. Pušač dodje u moj ofis. Nema pušenja, ali mu smrdi kosa, odjeća, i iza njega moram otvoriti malo da se prolufta. Ružno. Isto kao što bih otvarao za neopranim čovjekom, i sl.
Pa nek ti i to bude motiv.[/quote]

Smrdile mi i kad sam pušila. Stalno sam prala, presvlačila, mirisala, i ko zna šta radila, pitajući se - zar i ja ovako?
Ne znam šta mi je. Sve je bilo uredu do prije nekoliko dana. A onda odjednom kao da sam prije dva sata ugasila cigaru i imam klasični apstinencijski sindrom. Grozno.
njonjica

#1261 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by njonjica »

učiteljica wrote:
Smrdile mi i kad sam pušila. Stalno sam prala, presvlačila, mirisala, i ko zna šta radila, pitajući se - zar i ja ovako?
Ne znam šta mi je. Sve je bilo uredu do prije nekoliko dana. A onda odjednom kao da sam prije dva sata ugasila cigaru i imam klasični apstinencijski sindrom. Grozno.
Nista ti nije. Samo stisni zube, proci ce I NEMOJ ZAPALITI NI SLUCAJNO!
Kupi jabuke i jedi, one hrskave, kisele, ublazavaju apstinencijsku krizu. Rezi ih, guli, sjeckaj, zabavi ruke, odmah ce i um drugacije reagovati. Znam to jer sam imala potpuno iste krize.

Nemoj zapaliti molim te :)
učiteljica

#1262 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by učiteljica »

njonjica wrote:
učiteljica wrote:
Nista ti nije. Samo stisni zube, proci ce I NEMOJ ZAPALITI NI SLUCAJNO!
Kupi jabuke i jedi, one hrskave, kisele, ublazavaju apstinencijsku krizu. Rezi ih, guli, sjeckaj, zabavi ruke, odmah ce i um drugacije reagovati. Znam to jer sam imala potpuno iste krize.

Nemoj zapaliti molim te :)
Hvala Njonjice na podršci. Zbilja mi treba. Juče je bilo žestoko, i prekjučer, toliko teško da sam na trenutak i pomislila da zapalim. Danas je također bilo veoma teško, ali bila sam sa prijateljicom koja kao i tvoja - puši i to isti brend kao što sam nekad i ja - ali odolila sam. Ja i ona u dva metra kvadratna kancelarije i dahće mi za vratom udišući dim - ali izdržala sam.
Ali Bogami je teško. Jučer mi je bila takva kriza da sam bukvalno na poslu bježala od pušača, da ne bih došla u iskušenje da zatražim cigaru. Sva sreća pa kod kuće niko ne puši.
Izdržah. Nemam od koga uzeti cigaru. Oko kuće sam svima razglasila da sam objavila rat cigarama. Zasad šljaka. Teško da bi mi ijedan pušač koji mi je blizu tek tako dao cigaru.

Za pet minuta je sutra, a sutra je novi dan, biće bolje, valjda. Ne znam šta bi da nije ovog foruma. Ne zna niko dok se nije navuk'o pa se onda prob'o skinut' :|

Još jednom hvala za podršku. Toliko mi znači. I treba. :thumbup:
corridor

#1263 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by corridor »

Najbolji način za prestanak pušenja je korištenje ELEKTRIČNE CIGARE. U mojoj porodici su svi prestali pusiti koristeći električnu cigaru, pa i ja. Nema katrana, stvari ne smrde, auto je čišće, nema pepela, život je ljepši, a i finih para ostane u džepu!!! Za sve zainteresovane koji žele ja im mogu pomoći ili pojasniti kako se to koristi..
učiteljica

#1264 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by učiteljica »

Poenta je da -ukoliko je moguće - ne mijenjamo jednu zavisnost drugom, već naprosto da se odviknemo. Dakako, ako ne ide, ja sam pobornik toga da se sve poduzme, samo da se bace cigare. Sebi sam rekla, ako ne bude išlo ovako, idem u Beograd na kliniku A.Carr-a, kupujem te tablete o kojima svi govore, sve, samo da bacim to smeće zauvijek

inače, manje krizno, ubijam se fiskulturom, čajevima i crnjacima sa WhyQuit.com i pomaže...
quasar

#1265 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by quasar »

učiteljica wrote:Poenta je da -ukoliko je moguće - ne mijenjamo jednu zavisnost drugom, već naprosto da se odviknemo. Dakako, ako ne ide, ja sam pobornik toga da se sve poduzme, samo da se bace cigare. Sebi sam rekla, ako ne bude išlo ovako, idem u Beograd na kliniku A.Carr-a, kupujem te tablete o kojima svi govore, sve, samo da bacim to smeće zauvijek

inače, manje krizno, ubijam se fiskulturom, čajevima i crnjacima sa WhyQuit.com i pomaže...
Tablete Ziban mozda?
Procitaj nuspojave i stetne efekte pa ces skontati da je duhan mila majka.
Ljudi moji, ovisnost se prekida karakterom i nicim vise. Nemojte traziti zvake, flastere, ili druge zamjene za svoj porok.
Izdrzi, ako imas jaku zelju da nikad vise ne palis, onda ne bi trebalo da bude pretesko.
A ako se potajno nadas da ces zapaliti, onda nemoj sebe patiti uzalud, jer ces kad tad zapaliti.
Odluka je bitna, a kad kazem odluka mislim na to da si odlucila da nikad vise ne zapalis.
O'zone
Globalni moderator

#1266 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by O'zone »

Evo ima nekih... ne znam 6-7-8 mjeseci kako sam prestao :mrgreen: skontao sam da je teže kad brojiš koliko dugo nisi zapalio. Brojao sam samo prvih 15 dana jer toliko treba cca da se organizam očisti od nikotina.

Da, i danas mi prahne da povučem par krvničkih dimova ono baš do petnih žila :lol: :lol: :lol: ali me brzo pređe volja najviše motiva dobijam prvo u svome sinu i supruzi a onda kad još vidim ko sve puši prosto mi bude drago što sam ih ostavio.

P.S. Pušio 14 godina Drinu 1-2 kutije dnevno.

P.P.S. Mislim da sam jedini čovjek koji je smršao nakon što je ostavio cigare skoro 5 kg valjda mi više nije čejf da jedem jer sam najviše volio zapaliti poslije dobrog jela a kafu nisam nikad ni pio pa mi cigare nisu vezane za to.
učiteljica

#1267 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by učiteljica »

Tablete Ziban mozda?
Procitaj nuspojave i stetne efekte pa ces skontati da je duhan mila majka.
Ljudi moji, ovisnost se prekida karakterom i nicim vise. Nemojte traziti zvake, flastere, ili druge zamjene za svoj porok.
Izdrzi, ako imas jaku zelju da nikad vise ne palis, onda ne bi trebalo da bude pretesko.
A ako se potajno nadas da ces zapaliti, onda nemoj sebe patiti uzalud, jer ces kad tad zapaliti.
Odluka je bitna, a kad kazem odluka mislim na to da si odlucila da nikad vise ne zapalis.[/quote]

Donekle se slažem, BUT ne znam da li si ti uspio odprve, ako jesi svaka čast, meni je ovo drugi pokušaj. Prestala na devet mjeseci, bila sam gotovo sigurna da VIŠE NIKAD, NIKAD neću prići cigari i nakon devet mjeseci se ponovo propušim. Dakako, pogreške od prošlog puta sam dobro zapamtila kako mi se ovaj put ne bi omakle, ali naprosto sam sebi rekla, da se dakako ne mogu zareći, posebno jer sam prošli put bila sigurna da neću nikada više, pa eto ti ga na, ali da ću se boriti, prestajati i činiti sve da se okanem tog smeća zauvijek.
Za mene je izlazak iz kulta pušača veliki pomak. U kući svi pušili - rodbina, prijatelji, svi, svi, čak mi niko nije ni branio kad sam počela pušiti, nikad se o pušenju nije govorilo kao o nečemu lošem, to je bilo kao piti limunadu. Tipični bosanski hedonistički primitivizam.
Smatram da je moje napuštanje kulta ipak ogroman evolucijski iskorak u odnosu na pretke i okruženje :thumbup:
corridor

#1268 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by corridor »

ELEKTRIČNA CUGARA je najbolji i najbrži način za odvikavanje od pušenja! Ne koristite tablete, trake i druga sredstva, to je sve da vam uzmu pare.. Električna cigara je trenutno svijetski hit i 100% garantujem prestanak pušenja koristeći njih..
quasar

#1269 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by quasar »

corridor wrote:ELEKTRIČNA CUGARA je najbolji i najbrži način za odvikavanje od pušenja! Ne koristite tablete, trake i druga sredstva, to je sve da vam uzmu pare.. Električna cigara je trenutno svijetski hit i 100% garantujem prestanak pušenja koristeći njih..
Naravno, ti ces da nam ih prodas, jelde? :lol:
vazi

#1270 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vazi »

znam iz iskustva da jabuke pomazu, meni su bar pomogli, samo sam nakon tri i po mjeseca ponovo pocela, a mislila sam nikad vise :sad:

sad se polako spremam da ponovo pokusam prestati, kazu da je dobro, svaki put kad ti se pusi, popiti gutljaj limunade, blage, bez secera...

a cula sam da ta elektricna cigara nije zdrava, tj jako je stetna?
corridor

#1271 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by corridor »

quasar wrote:
corridor wrote:ELEKTRIČNA CUGARA je najbolji i najbrži način za odvikavanje od pušenja! Ne koristite tablete, trake i druga sredstva, to je sve da vam uzmu pare.. Električna cigara je trenutno svijetski hit i 100% garantujem prestanak pušenja koristeći njih..

Pozdrav...
Kao prvo, dio rečenice 'ti ćeš da nam ih prodaš' da prokomentarišem. Ja stvarno ne znam ko ste to vi, i ovo nije PIK.ba, več forum.
Kao drugo, 'jelde' dovoljno govori o jezičkom obrazovanju i primitivnošću vašoj!

I na kraju, mislim da je tema na forumu kako se odviknuti od pušenja, tj. cilj foruma je da korisnici predstave prijedloge o odvikavanju pušenja, pa da se diskutuje o tome. Tako da smatram, da je vaš komentar na moj post skroz neumjesan!!!
quasar

#1272 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by quasar »

corridor wrote:
quasar wrote:

Pozdrav...
Kao prvo, dio rečenice 'ti ćeš da nam ih prodaš' da prokomentarišem. Ja stvarno ne znam ko ste to vi, i ovo nije PIK.ba, več forum.
Kao drugo, 'jelde' dovoljno govori o jezičkom obrazovanju i primitivnošću vašoj!

I na kraju, mislim da je tema na forumu kako se odviknuti od pušenja, tj. cilj foruma je da korisnici predstave prijedloge o odvikavanju pušenja, pa da se diskutuje o tome. Tako da smatram, da je vaš komentar na moj post skroz neumjesan!!!
Nismo od jucer. Dva posta imas i to na ovoj temi gdje nam hvalis elektricne cigare. U prvom postu se nudis zainteresovanim za kontakt.
Drugi post par sati nakon prvog sa gotovo istovjetnim tekstom, bez trunke licnog iskustva, koje bi objasnilo tvoju fasciniranost doticnim produktom.

I da ovo je forum, a tu se koristi i kolokvijalni jezik.

BTW, nije veČ nego veĆ....
corridor

#1273 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by corridor »

I jednan savjet, nemojte kupovati jeftine električne cigare jer su kineske i nekvalitetne su,tj. kvare se brzo. To znam iz iskustva prijatelja koji su odlučili da uzmu električnu cigaru. Dobre elktrične cigare, ne koštaju manje od 70KM.. Sretno!!
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1274 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Velkoski »

cuj elektricne cigare.. pa da vidim nekog da to pusi, umro bi' od smijeha :D
učiteljica

#1275 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by učiteljica »

Djeco nemojte se tući, samo cool, tu smo da nam svima bude lakše. Ja sam zahvalna svakom ko je ovdje ostavio komentar. Meni ovaj forum uistinu pomaže. Dakle, ostanimo fokusirani.
Mislim da je lijepo da razmijenimo mišljenja. Na kraju, svi smo složni oko najvažnijeg - da je cigara najveće zlo, da smo žrtve tog zla koje društvo sistematski ignoriše ne stavljajući pred pojedinca nikakve zabrane ili inhibicije kada su cigarete u pitanju.
Dakle, šta god čovjek ima kao strategiju da se riješi pušenja, ja sam za. Također, smatram da je najbolje ovako kako ja to činim - bez ičega sem dobre volje, ali ako nekom ne ide na moj način, i ako neke druge metode daju isti rezultat, zašto da ne. Samo, ostavimo smeće jednom zauvijek!!! :run:
Post Reply