Ako ti smeta ti zaobiđi.Prenj wrote:A da nas malo popustis sa ovim tekstom?znanje wrote:Koje, je li ove?Edit wrote: znanje, stvarno si dosadan sa bogznakojimporedu kopiranjem ove "dubokoumne i dozlaboga duhovite" pricice...
O IRACIONALNOM NASUPROT RACIONALNOM (O neobrazovanom nasuprot obrazovanom)
...
Bosanska piramida Sunca
Moderator: Chloe
-
znanje
-
Prenj
Jos jedna kolekcija gluposti koje bi trebale da nesto dokazuju:B@snj@ wrote:REZULTATI TERENSKIH ISTRAŽNIH RADOVA OKO PIRAMIDE
I Z V J E Š T A J O GEOLOŠKOM ISPITIVANJU TLA NA LOKACIJI UZVIŠENJA "VISOČICA" U VISOKOM
http://piramida.blogger.ba/
Eto misterije, nema nam dolomita na nalazistu!http://piramida.blogger.ba
Stijenski materijal koji je istražnim radovima konstatovan na ovoj lokaciji i šire, pripada NEOGENU, mlađem geološkom razdoblju tercijara, koje je trajalo oko 27 miliona godina. U ovom geološkom dobu uslijed velikih tektonskih poremećaja, vertikalnog pomjeranja došlo je do izdizanja kopna između dvije udoline, a nakon toga uslijedilo je razdoblje površinske erozije.
Breča je jedna od stijena nastala u ovom geološkom dobu, koja se sastoji od krupnih i sitnih ulomaka karbonatnih stijena različite starosti, donesen potocima i bujicama iz udaljenih područja kroz milione godina cementirao se i tako formirao breču.. U dolinama i ponikvama taložili su se potocima doneseni kopneni talozi, iz kojih su nastali šareni konglomerati nastali iz tadašnjih šljunkova, pješčara iz pijeska i glinovitih škriljaca iz muljeva. Crvenkasto su obojeni od željeznih (limonit) i aluminijskih oksida. Vezivo ili cement je sastavljeno od karbonatno–pjeskovitih zrna kvarca, feldspata i neznatno ljuspica liskuna.
Loša osobina breče kao stijenskog materijala koji se koristi za gradnju objekata je što pod uticajem atmosferilija (mržnjenje i odmrzavanje) puca i raspada se na manje ili veće odlomke.
Konglomerat – su sive valutice alkalnih vapnenaca povezane vinsko-crvenkastim pjeskovitim vezivom ili "cementom".
Nakon nastanka ovih stijena preko njih su nastali dolomiti, ali oni ovdje izostaju. Nigdje nije registrovano prisustvo dolomita kao masiva (njihov način javljanja u prirodi).
Po SO, dolomiti su mladji od neogenske brece??? I jos pri tom mijesa americku i evropsku klasifikaciju (tercijar vs. neogen).
Jedinica ko kuca iz geologije!!!
Dalje, ne vrijedi ni citati ...
-
car-x
raspad koalicije znalaca..znanje wrote:Ako ti smeta ti zaobiđi.Prenj wrote:A da nas malo popustis sa ovim tekstom?znanje wrote: Koje, je li ove?
O IRACIONALNOM NASUPROT RACIONALNOM (O neobrazovanom nasuprot obrazovanom)
...
-
znanje
Eto dobi Semir i trećeg visokog svećenika kulta ubleha, ovaj put to je svemirko-amater. U međuvremenu dok se ti opametiš malo uči o kometama koje se uistinu raspadnu pri susretu s objektima višestruko veće mase (zamisli ovaj nam članak dolazi od NASA-e, koja "skriva li skriva" misteriozne sudare kometa s objektima u našem susjedstvu brrrrr): http://apod.gsfc.nasa.gov/apod/ap001105.htmlUr wrote:Jesu Prenj, ali to nisu bile prave pristalice svetih knjiga. Zna se kakva je Crkva bila u to vrijeme. Vise materijalisticka, sa papama gorim od danasnjih kriminalaca i svestenstvom koje se grcevito drzalo za geocentricni sistem vise radi toga da bi ocuvali mase u neznanju i pokornosti nego radi prave vjere. Ni danas situacija nije mnogo drugacija. A ovaj tip, kako vidim i dalje tjera po svom. Pojam racionalnog i iracionalnog je relativan. Ponavljam, nekad je bilo racionalno vjerovanje da je Zemlja u centru svemira i da je ravna kao ploca. Uostalom, nema svrhe raspravljati sa Znanjem(koja ironija!). Covjek je uporan kao mazga. Krivo mu je sto postoje ljudi koji razmisljaju drugacije nego on. Najbolje bi bilo, za dobro njegovog dusevnog stanja, da se svi odmah slozimo sa njim i proglasimo Osmanagica ublehashem. Zao mi je Znanje, ali ne mogu svi razmisljati kao ti. To sto neko drugacije razmislja, ne znaci automatski da je iracionalan, vec da razmislja svojom glavom. Ljudi se od rodjenja bukvalno programiraju da prihvataju zdravo za gotovo stanje u svijetu oko sebe, ne pitajuci se pri tome, je li bas sve tako. Nekada je ljude "programirala" Crkva, danas to rade ljudi tipa Imamovica, sto je jos gore, jer oni predstavljaju zvanicnu nauku. A nauka, u danasnjem materijalisticki i egoisticki orijentisanom svijetu je sveto slovo. Medjutim, naucne teze se brzo mijenjaju. Ajnstajnove teorije se danas preispituju, posebno ona o brzini svijetlosti kao maksimalnoj brzini. Mnoge informacije se kriju od javnosti. Tipican primjer je pojava komete Neat -2001V1. Izmedju 18 i 19 februara 2003, ova kometa je prolazila pored sunca.Šta se u stvari tačno događalo sa kometom Neat (C-2001V1) prilikom njenog prolaza pored sunca trenutno je vrlo teško odrediti jer kako se čini NASA-i se ne može vjerovati.
Stručnjaci NASE prvo su zadržali, za oko 7 sati, a onda krivotvorili seriju snimaka sa satelita SOHO (Solar and Heliospheric Observatory), tako da se ne zna šta se tačno dogodilo u periodu prolaska komete pored sunca, između 18 i 19 februara 2003. Sudeći po burnim solarnim erupcijama koje su neprekidno trajale u toku 12 sati, postoji mogućnost da se kometa rascijepila na nekoliko djelova i postoji vjerovatnoća da je jedan njen dio udario u sunce nakon što je bio pogođen solarnim elektromagnetim talasom, koji je na momente dostizao dužinu od oko 8 miliona kilometara. Za sada nema zvaničih podataka kakav je stvarni ishod interakcije komete i sunca i da li je preostali dio komete promjenio pravac i kakve su implikacije svega toga.
S obzirom na ponašanje NASE, sa te strane istina se ni ne može očekivati.
Prema nezvaničnim izvorima, Kometa Neat (C-2002 V1) je zajedno sa oblakom gasova oko sebe veličine Jupitera, dok su podaci o veličini samog njenog jezgra dosta kontradiktorni i zavisno od izvora kreću se od nekoliko desetina kilometara pa sve do veličine planete Merkur.
U kom stepenu su današnja medija pod kontrolom najbolje govori podatak da ni jedna od ozbiljnijih agencija nije ni pomenula ovaj događaj. CNN se najviše bavio u ovom periodu nosom Michael-a Jackson-a i ljubavnim problemima Nicole Kidman. U kolikoj je mjeri Internet pod kontrolom najbolje govori činjenica da su većina sajtova koji su objavili informaciju o NASA-inom krivotvorenju podataka o kometi NEAT V1 - srušeni u toku od samo par sati. Ovaj podatak samo pokazuje, da se ne moze slijepo vjerovati medijima i savremenoj nauci. A ti "Znanje" i dalje ponavljaj svoju pricu. Ne bude li piramide, u redu. Bude li dokazano da ipak jeste piramida, onda se mozes pozdraviti sa svojom pricicom Iracionalno protiv Racionalnog.
-
znanje
B@snj@ wrote:REZULTATI TERENSKIH ISTRAŽNIH RADOVA OKO PIRAMIDE
I Z V J E Š T A J O GEOLOŠKOM ISPITIVANJU TLA NA LOKACIJI UZVIŠENJA "VISOČICA" U VISOKOM
http://piramida.blogger.ba/
Pa zar treba više od 1-2 sedmice (brat bratu) da se otkrije dio barem jednog od četiri zida "piramide"? Eh ti milioni, milioni...U idućih pet godina Osmanagić će, kako kaže, potpuno rasvijetliti slučaj "bosanske piramide Sunca", ali i dokazati postojanje "bosanske piramide Mjeseca" ispod susjednog brda Križ.
-
horoz
lažov wrote:Šta ti je upitno u ovim citatima? Gdje sam to ja ismijavao "svete knjige"? Osim ako si prolupao pa ti je moje ismijavanje ovih interpretacija "svetih knjiga" isto što i ismijavanje samih knjiga? Nije tebe lahko skontati, kao ni ovaj ti primjer s nekakvom kometom. Svašta.
ja prolupao!?
hajde, pogledaj ponovo moj prethodni post.
-
Prenj
A mozda su sehidski mezari u pitanju? Gdje su turski vojnici koji su opsjedali grad Visoki bili pokopani?ludost wrote:iz istog izvjestaja koji spominje prenj, a sa http://piramida.blogger.ba/:
dakle, ne jedan, vec dva skeleta. izmedju ploca.Međutim u II redu ploča sa desne strane sondažnog bunara nailazimo na dvije ploče pješčara koje se nalaze jedna preko druge ukošene pod uglom od cca 25o. Između te dvije ploče je glinoviti lapor u kome se nalazi ljudski kostur. Ovaj kostur nije čitav, sastoji se od cijele lijeve noge, lista desne noge i dijelova lobanje koja je smještena u području karlice.
U III redu ploča sve su poredane jedna preko druge, pod istim uglom kao i u II redu. U ovom III redu takođe su nađeni ostasci ljudskog skeleta.
a to nije nekropola?!?!?!? izvinjavam se piramidolozima i kometolozima, ali prokleto dobro indicira upravo nekropolu!
Zelene beretkeeee!
Muderizeeee!
Eno Semira, kopa po mezarjima!
-
znanje
Naprotiv. Ali mi jest žao što postoje (pa još u tolikom broju) ljudi koji "znaju" bez razmišljanja, ovdje prisutni piramidaši. Istovremeno, neki piramidaši tvrde da se lopata može zabiti gdje god nekoj neukoj ublehi padne na pamet, i da ubleha može lopatati sve dok ne dokaže da tu ili ima ili nema nečega. E vidite, ne može. Jer da može, cijela bi Bosna u kratkom vremenu postala oranica na kojoj bi orali volovi a la amater u potrazi za "piramidama", "Noevim Arkama", "Atlantidama", "pra-svemirskim brodovima", "marsovskim kapsulama-sijačima života na Zemlji", "eskaliburom kralja Artura", "eliksirima mladosti", "draguljima s Nila", "Aladinovom čarobnom lampom", "Pandorinom kurijom", "španskim selima", "reliktom Isusa iz Nazareta", "kristalnim lobanjama", "energetskim ćakrama", "čudotvornim kristalima", "narandžastim opalom", "čaršafom Atifa iz Atananibada", "letećim ćilimom velikog kalife", itd. (dodati po potrebi).Ur wrote:...Uostalom, nema svrhe raspravljati sa Znanjem(koja ironija!). Covjek je uporan kao mazga. Krivo mu je sto postoje ljudi koji razmisljaju drugacije nego on...
Je li vam sad jasno što neuki Semir Osmanagić ne može kopati? Zbog demokratije i šest milijardi neukih s istim takvim "pravom" da kopaju!
-
Prenj
Pridruzujem se apelu.ludost wrote:znanje, a da i ti sebi kao OS otvoris web stranicu, pa da nas tamo uvjeravas u sve to? plus da jos branis svoj lik& djelo? ili barem poseban topic; ima vec jedan, neko ga je vec otvorio? da mi probamo ovdje malo stvarne neke argumente tabiriti? evo, recimo ovo najnovije saznanje o kosturima medju plocama.
nije nekropola?!
-
znanje
Pa dobro jutro vas dvojica! Ja se satrah ponavljajući da je čovjek, ima 20 dana, otkopao ljudski kostru koji je "zgodno" nestao iz medija.ludost wrote:znanje, a da i ti sebi kao OS otvoris web stranicu, pa da nas tamo uvjeravas u sve to? plus da jos branis svoj lik& djelo? ili barem poseban topic; ima vec jedan, neko ga je vec otvorio? da mi probamo ovdje malo stvarne neke argumente tabiriti? evo, recimo ovo najnovije saznanje o kosturima medju plocama.
nije nekropola?!
-
znanje
Ma lahko - pošto već ima dozvole samo nek zabije kramp u jednu od padina i nakon pola sata otkrije nam zid prave, veleljepne bosanske piramide.ludost wrote:da, znanje, upratili smo mi i to. ali evo sad OS-ovog izvjestaja o tome - talking about shooting yourself in the foot!- da su pronadjena dva!
hajde sad da vidim kako se obara teza o nekropoli!
-
car-x
ne da mi se listati 50 stranica, niti trositi vrijeme na naprdjivanja s kojekakvim forumskim papagajima, elem, ludost, posto mi se tvoje razmisljanje cini onako osnovano-sumnjicavo, tek tako jedna mala paralela, mislim da je prenj o tome pisu bas na ovoj temi, da su pored piramida u egiptu, pronadjena groblja robova/ili whatever onih kojih su gradili tu istu piramidu..ludost wrote:da, znanje, upratili smo mi i to. ali evo sad OS-ovog izvjestaja o tome - talking about shooting yourself in the foot!- da su pronadjena dva!
mislim, napravi se zgrada obicna, pa se desi da se skela srusi i bude mrtvih, i to jos u danasnje vrijeme kad je vise od pola svijeta upoznato sa okastim kljucem 17-kom kojim se zavrcu zabice na skeli, da ne govorimo u to neko davno vrijeme, kad nije bilo ni sarafa..
kako vec rekoh, dajem sansu svim opcijama, pa zasto ne i ovoj..
-
car-x
ne razumijem sta je tu tako smijesno (southpark ne gledam, mislim da je potpuno debilna emisija i napravljena za debile) ??ludost wrote:ma naravno, odmah mi je lakse cim cujem tako vjrovatno objasnjenje! cekaj, to su onda sigurno isti oni egipatski robovi sto su ih prabosanci vukljali okolo sa sobom, nakon sto su izgradili sve one piramide po svijetu? pa da, kako se ja toga ne sjetih! ts ts...car-x wrote:ne da mi se listati 50 stranica, niti trositi vrijeme na naprdjivanja s kojekakvim forumskim papagajima, elem, ludost, posto mi se tvoje razmisljanje cini onako osnovano-sumnjicavo, tek tako jedna mala paralela, mislim da je prenj o tome pisu bas na ovoj temi, da su pored piramida u egiptu, pronadjena groblja robova/ili whatever onih kojih su gradili tu istu piramidu..ludost wrote:da, znanje, upratili smo mi i to. ali evo sad OS-ovog izvjestaja o tome - talking about shooting yourself in the foot!- da su pronadjena dva!
mislim, napravi se zgrada obicna, pa se desi da se skela srusi i bude mrtvih, i to jos u danasnje vrijeme kad je vise od pola svijeta upoznato sa okastim kljucem 17-kom kojim se zavrcu zabice na skeli, da ne govorimo u to neko davno vrijeme, kad nije bilo ni sarafa..
kako vec rekoh, dajem sansu svim opcijama, pa zasto ne i ovoj..
trenutno mi na pamet pada jedino citat chefa iz southparka - this has got to be the biggest pile of pigcrap i have ever seen!!!
![]()
![]()
![]()
ako su pored egipatskih piramida nadjena groblja onih koji su ih gradili, i pod pretpostavkom da se kod nas radi o piramidi, zasto bi to bilo smijesno ili drugacije?
ili je u suprotnosti sa necijim stavom, pa cemo malkice napraviti dupli standard, onako, za svaki slucaj..
-
Prenj
Postoje dosta precizne metode kojima je moguce ustanoviti starost kostura, tako da sumnji oko njegovog datiranja i nece biti. A onda ce se dati zakljuciti i svrha i starost okolnih kamenih ploca.car-x wrote: ne razumijem sta je tu tako smijesno (southpark ne gledam, mislim da je potpuno debilna emisija i napravljena za debile) ??
ako su pored egipatskih piramida nadjena groblja onih koji su ih gradili, i pod pretpostavkom da se kod nas radi o piramidi, zasto bi to bilo smijesno ili drugacije?
ili je u suprotnosti sa necijim stavom, pa cemo malkice napraviti dupli standard, onako, za svaki slucaj..
Ali nevolja je sto se to nikako ne uklapa u Semirovu teoriju, jer on tvrdi da te ploce pripadaju platou, a ne nadgrobnim plocama - "horizontalnim" steccima.
Nevolja je sveukupne Semirove "naucne" metodologije sto je on prvo izvukao sve zakljucke, pa tek onda krenuo da "izvodi" dokaze.
U tom duhu je i Semirov zadnji rad - "geoloska analiza".
PS. Ovaj Semirov termin "horizontalni stecak" je tek prica za sebe.
-
car-x
a sve dok se to ne dogodi, niko sa sigurnoscu ne moze tvrditi da je to nekropola ili put ili whatever?? ili i ovdje ima neki dupli standard?Prenj wrote: Postoje dosta precizne metode kojima je moguce ustanoviti starost kostura, tako da sumnji oko njegovog datiranja i nece biti. A onda ce se dati zakljuciti i svrha i starost okolnih kamenih ploca.
-
Prenj
Naravno da ne moze.car-x wrote:a sve dok se to ne dogodi, niko sa sigurnoscu ne moze tvrditi da je to nekropola ili put ili whatever?? ili i ovdje ima neki dupli standard?Prenj wrote: Postoje dosta precizne metode kojima je moguce ustanoviti starost kostura, tako da sumnji oko njegovog datiranja i nece biti. A onda ce se dati zakljuciti i svrha i starost okolnih kamenih ploca.
Da li si se ikad zapitao zasto SO nikad nije spomenuo, niti uklopio pronadjene kosture u svojim teorijama o piramidi???