Alija-Tito?

Locked
The 51st State

#1251 Re: Alija-Tito?

Post by The 51st State »

madner wrote:1980 je Jugoslavija bila najbliza po platama zapadu. Bliza nego i 1990.

Mislim kada se vec sve zivo brka. :D
samo sto je tad zapad bio u kurcu, a i friska kreda od istog zapada bila, no odmah 81 puca taj balon i vracanje na tackice.
славянин

#1252 Re: Alija-Tito?

Post by славянин »

The 51st State wrote:
madner wrote:1980 je Jugoslavija bila najbliza po platama zapadu. Bliza nego i 1990.

samo sto je tad zapad bio u kurcu, a i friska kreda od istog zapada bila, no odmah 81 puca taj balon i vracanje na tackice.
Stari ti je tackicama kupio stan jelde :D i jugu :D
takojegovorio

#1253 Re: Alija-Tito?

Post by takojegovorio »

Posle završetka rata u Bosni,određeni politički krugovi u Bošnjaka pokušavali su da borbu za odbranu islamske Bosne predstave kao NOB Bošnjaka od fašizma.Da li su u tome uspeli,ne znam. :bih:

Doduše Srbija je čitava pravoslavna,a i Hrvatska katolička.Zašto Bosna ne bi bila islamska?
Maraschino

#1254 Re: Alija-Tito?

Post by Maraschino »

takojegovorio wrote:Posle završetka rata u Bosni,određeni politički krugovi u Bošnjaka pokušavali su da borbu za odbranu islamske Bosne predstave kao NOB Bošnjaka od fašizma.Da li su u tome uspeli,ne znam. :bih:

Doduše Srbija je čitava pravoslavna,a i Hrvatska katolička.Zašto Bosna ne bi bila islamska?
Dosadno ti pa seruckas?
takojegovorio

#1255 Re: Alija-Tito?

Post by takojegovorio »

Maraschino wrote:
takojegovorio wrote:Posle završetka rata u Bosni,određeni politički krugovi u Bošnjaka pokušavali su da borbu za odbranu islamske Bosne predstave kao NOB Bošnjaka od fašizma.Da li su u tome uspeli,ne znam. :bih:

Dosadno ti pa seruckas?
Malo...neću mnogo
Point.

#1256 Re: Alija-Tito?

Post by Point. »

Što bi BiH bila samo islamska? I što islamska, kad 90% muslimana u njoj dekaju rakiju, nemal broj jede klempu i nisu nešto plaho religiozni. Samo sekularna, neka vjeruje ko šta hoće, bez nametanja.
King Theoden

#1257 Re: Alija-Tito?

Post by King Theoden »

takojegovorio wrote:Tito je bio jedan od onih koji je sa svoim borcima išao u bitke
Kažu komunistički udžbenici? Onda je tako :oops:
takojegovorio wrote:moj rahmetli dedo je išao 1975 na hadž
Da, ako je bio rudar il tak neš.
Moj je bio profesor i bio je pozvan na razgovore zato što je moju rahmetli mater upisao u mejtef.
Drugi djed je bio hafiz, vjerski službenik.
Sva djeca, njih šestoro, rođena su u različitim gradovima.
Nije se smjelo desiti da hodža pusti korijenje i sjarani se sa dzematom.
славянин

#1258 Re: Alija-Tito?

Post by славянин »

Kada popovi,hodze svecenici puste korjenje vidili smo sta se desi :)
Maraschino

#1259 Re: Alija-Tito?

Post by Maraschino »

takojegovorio wrote:
Maraschino wrote:

Dosadno ti pa seruckas?
Malo...neću mnogo
posteno
King Theoden

#1260 Re: Alija-Tito?

Post by King Theoden »

Point. wrote:Što bi BiH bila samo islamska? I što islamska, kad 90% muslimana u njoj dekaju rakiju, nemal broj jede klempu i nisu nešto plaho religiozni. Samo sekularna, neka vjeruje ko šta hoće, bez nametanja.
Pa, to je sistem ko i svaki drugi. Možeš ga uvesti gdje god hoćeš, čak i u vatikanu.
Socijalizam sam po sebi nije loš, ali je bio loš narod koji je držao vlast tj. napravio strahovladu.
takojegovorio

#1261 Re: Alija-Tito?

Post by takojegovorio »

Nije bio rudar.Djed mi.Međutim i babo mi je klanjao i postio a bio je ,doduše neki tehnički direktor..šta ja znam ,tako su ih zvali.
Tito jest bio diktator,ali nikako u rangu Stalina,Čaušeskoga,Selasija.Išli smo na more svake godine, a i nije se radilo tako puno.Ja danas mogu samo da sanjam more.Imam porodični biznis ali za neki pristojan odmor na moru mogu da sanjam.Naravno želeo bih odmor u nekom pristojnom hotelu,ali ne može
madner

#1262 Re: Alija-Tito?

Post by madner »

Maraschino wrote:
madner wrote:Pa vizionarksi jeste bilo sto je dozvolio stvaranje republickih vojski. Da nije bilo TO organizacije...
Pod cijom komandom i nadzorom?
1980, cisto Republickim. 1987 je napravljena reforma da budu pod vrhovnom komandom JNA.
madner

#1263 Re: Alija-Tito?

Post by madner »

The 51st State wrote:

Ne bas, kriza zapada je isto 80ih.

Ljudi svjesno zrtvovali deceniju ekonomskog razvoja da uniste SSSR.
daddy-kool

#1264 Re: Alija-Tito?

Post by daddy-kool »

Image
spreca

#1265 Re: Alija-Tito?

Post by spreca »

Dino34 wrote:
takojegovorio wrote:Tito je bio jedan od onih koji je sa svoim borcima išao u bitke
Kažu komunistički udžbenici? Onda je tako :oops:
takojegovorio wrote:moj rahmetli dedo je išao 1975 na hadž
Da, ako je bio rudar il tak neš.
Moj je bio profesor i bio je pozvan na razgovore zato što je moju rahmetli mater upisao u mejtef.
Drugi djed je bio hafiz, vjerski službenik.
Sva djeca, njih šestoro, rođena su u različitim gradovima.
Nije se smjelo desiti da hodža pusti korijenje i sjarani se sa dzematom.
Moj rodjak rahmetli ef Osman C je sina upisao u medresu kojuje i zavrsio....posle zavrsetka medrese nije radio kao hodza jer nije bilo slobodnog dzemata a li je poceo raditi u PBS Privredna Banka Sarajevo,cak je bio dugo godina i diretor te banke i do penzije je radio u istoj i vrsio visoke funcije u istoj...zato smanjite malo lazi ili vam je neko pogresno prenio istinu,kako to hodzin sin pa direktor Banke...moj rodjeni brat je zavrsio medresu i jedno vrijeme radio kao imam u Cazinu i Velikoj Kladusi a posle je o drzavnom trosku(njih 5 hodza)poslano u Kairo na El-Azhar na studije i gdje tu sad tu istina....nemojte samo cula kazala,nevalja to a ujedno je i veliki grijeh
madner

#1266 Re: Alija-Tito?

Post by madner »

LBVIEW wrote:
Maraschino wrote:
madner wrote:Pa vizionarksi jeste bilo sto je dozvolio stvaranje republickih vojski. Da nije bilo TO organizacije...
Pod cijom komandom i nadzorom?
To je, vidis, previdio.
A, inace je bio svemoguc, vizionar, intelektualac, bravar i sta vec ne. :D
Nije, opet lupetas bez pokrica.

1980 JNA nije mogla izdati naredbu republickom TO.
daddy-kool

#1267 Re: Alija-Tito?

Post by daddy-kool »

To je bilo malo kontradiktorno za onaj sistem.
Zašto će mu republičke vojske (ili ti ONO i DSZ) pored JNA?
Tijekom 1980-ih procijenjeno je da na održavanje TO odlazi 1% ukupnog bruto nacionalnog dohotka.
:shock:
https://hr.wikipedia.org/wiki/Teritorijalna_obrana
Maraschino

#1268 Re: Alija-Tito?

Post by Maraschino »

madner wrote:

Smanji ribu madneru.

JNA je bila bog otac, sve i svasta su mogli. Sve su drzali pod svojom sapom pa i mup-ove, sup-ove, rezervne sastave, TO...sve samo ako su htjeli. Dopustali su malo slobode odlucivanja dokle su mogli tolerisati.
daddy-kool

#1269 Re: Alija-Tito?

Post by daddy-kool »

Tijekom 1970-ih su se pojavljivale tenzije između Teritorijalne obrane i JNA budući da je postojala mogućnost da jedna od republika centralizira svoje TO jedinice te iz njih razvije svoju nacionalnu vojsku koja bi se mogla suprostaviti JNA. Ovo je kulminiralo 1980. kada je osnovano Vijeće za Teritorijalnu obranu koje je bilo pod kontrolom saveznog sekretara za narodnu obranu. Dodatne izmjene su učinile da republički i pokrajinski zapovjednici TO jedinica budu direktno odgovorni glavnom stožeru JNA.
King Theoden

#1270 Re: Alija-Tito?

Post by King Theoden »

spreca wrote:Moj rodjak rahmetli ef
spreca wrote:poceo raditi u PBS Privredna Banka Sarajevo,
Hodža koji je radio u kamatarskoj ustanovi? Ili je to bila banka koja je radila bez kamate?
daddy-kool

#1271 Re: Alija-Tito?

Post by daddy-kool »

Dino34 wrote:
Hodža koji je radio u kamatarskoj ustanovi? Ili je to bila banka koja je radila bez kamate?
:lol:
madner

#1272 Re: Alija-Tito?

Post by madner »

Maraschino wrote:
madner wrote:

Smanji ribu madneru.

JNA je bila bog otac, sve i svasta su mogli. Sve su drzali pod svojom sapom pa i mup-ove, sup-ove, rezervne sastave, TO...sve samo ako su htjeli. Dopustali su malo slobode odlucivanja dokle su mogli tolerisati.
Ko ovdje lupa gluposti bez da zna o cemu prica?

:roll:

Nisu, cak ni poslje reforme 1987.
King Theoden

#1273 Re: Alija-Tito?

Post by King Theoden »

Pa dobro, bilo je crvenih hoĐa koji su paralelno radili u mihrabu i kao doušnici. Čak i reisova.
madner

#1274 Re: Alija-Tito?

Post by madner »

daddy-kool wrote:
To je bilo malo kontradiktorno za onaj sistem.
Zašto će mu republičke vojske (ili ti ONO i DSZ) pored JNA?
Tijekom 1980-ih procijenjeno je da na održavanje TO odlazi 1% ukupnog bruto nacionalnog dohotka.
:shock:
https://hr.wikipedia.org/wiki/Teritorijalna_obrana
Oficijelano da se izbjegne mogucnost brzog slamanja JNA kroz prodor Crvene armije.

Neoficijelno, jer je SFRJ bila vise konfederacija nego federacija. Tako da je svako imao i svoju vojsku.
spreca

#1275 Re: Alija-Tito?

Post by spreca »

Dino34 wrote:
Sta hoces sad sa time reci?.....znas li ti koliko je hodza posle medrese radilo u privredi i to uspjesni bili rukovodioci....nije ti hodz evlijah ili pejgamber niti nesto posebno...hodza je sluzbenik i radnik kao i svi drugi
Locked