samo sto je tad zapad bio u kurcu, a i friska kreda od istog zapada bila, no odmah 81 puca taj balon i vracanje na tackice.madner wrote:1980 je Jugoslavija bila najbliza po platama zapadu. Bliza nego i 1990.
Mislim kada se vec sve zivo brka.
Alija-Tito?
-
The 51st State
#1251 Re: Alija-Tito?
- славянин
#1252 Re: Alija-Tito?
Stari ti je tackicama kupio stan jeldeThe 51st State wrote:samo sto je tad zapad bio u kurcu, a i friska kreda od istog zapada bila, no odmah 81 puca taj balon i vracanje na tackice.madner wrote:1980 je Jugoslavija bila najbliza po platama zapadu. Bliza nego i 1990.
-
takojegovorio
#1253 Re: Alija-Tito?
Posle završetka rata u Bosni,određeni politički krugovi u Bošnjaka pokušavali su da borbu za odbranu islamske Bosne predstave kao NOB Bošnjaka od fašizma.Da li su u tome uspeli,ne znam. 
Doduše Srbija je čitava pravoslavna,a i Hrvatska katolička.Zašto Bosna ne bi bila islamska?
Doduše Srbija je čitava pravoslavna,a i Hrvatska katolička.Zašto Bosna ne bi bila islamska?
- Maraschino
#1254 Re: Alija-Tito?
Dosadno ti pa seruckas?takojegovorio wrote:Posle završetka rata u Bosni,određeni politički krugovi u Bošnjaka pokušavali su da borbu za odbranu islamske Bosne predstave kao NOB Bošnjaka od fašizma.Da li su u tome uspeli,ne znam.
-
takojegovorio
#1255 Re: Alija-Tito?
Malo...neću mnogoMaraschino wrote:Dosadno ti pa seruckas?takojegovorio wrote:Posle završetka rata u Bosni,određeni politički krugovi u Bošnjaka pokušavali su da borbu za odbranu islamske Bosne predstave kao NOB Bošnjaka od fašizma.Da li su u tome uspeli,ne znam.
- Point.
#1256 Re: Alija-Tito?
Što bi BiH bila samo islamska? I što islamska, kad 90% muslimana u njoj dekaju rakiju, nemal broj jede klempu i nisu nešto plaho religiozni. Samo sekularna, neka vjeruje ko šta hoće, bez nametanja.
- King Theoden
#1257 Re: Alija-Tito?
Kažu komunistički udžbenici? Onda je takotakojegovorio wrote:Tito je bio jedan od onih koji je sa svoim borcima išao u bitke
Da, ako je bio rudar il tak neš.takojegovorio wrote:moj rahmetli dedo je išao 1975 na hadž
Moj je bio profesor i bio je pozvan na razgovore zato što je moju rahmetli mater upisao u mejtef.
Drugi djed je bio hafiz, vjerski službenik.
Sva djeca, njih šestoro, rođena su u različitim gradovima.
Nije se smjelo desiti da hodža pusti korijenje i sjarani se sa dzematom.
- славянин
#1258 Re: Alija-Tito?
Kada popovi,hodze svecenici puste korjenje vidili smo sta se desi 
- Maraschino
#1259 Re: Alija-Tito?
postenotakojegovorio wrote:Malo...neću mnogoMaraschino wrote:Dosadno ti pa seruckas?takojegovorio wrote:Posle završetka rata u Bosni,određeni politički krugovi u Bošnjaka pokušavali su da borbu za odbranu islamske Bosne predstave kao NOB Bošnjaka od fašizma.Da li su u tome uspeli,ne znam.
- King Theoden
#1260 Re: Alija-Tito?
Pa, to je sistem ko i svaki drugi. Možeš ga uvesti gdje god hoćeš, čak i u vatikanu.Point. wrote:Što bi BiH bila samo islamska? I što islamska, kad 90% muslimana u njoj dekaju rakiju, nemal broj jede klempu i nisu nešto plaho religiozni. Samo sekularna, neka vjeruje ko šta hoće, bez nametanja.
Socijalizam sam po sebi nije loš, ali je bio loš narod koji je držao vlast tj. napravio strahovladu.
-
takojegovorio
#1261 Re: Alija-Tito?
Nije bio rudar.Djed mi.Međutim i babo mi je klanjao i postio a bio je ,doduše neki tehnički direktor..šta ja znam ,tako su ih zvali.
Tito jest bio diktator,ali nikako u rangu Stalina,Čaušeskoga,Selasija.Išli smo na more svake godine, a i nije se radilo tako puno.Ja danas mogu samo da sanjam more.Imam porodični biznis ali za neki pristojan odmor na moru mogu da sanjam.Naravno želeo bih odmor u nekom pristojnom hotelu,ali ne može
Tito jest bio diktator,ali nikako u rangu Stalina,Čaušeskoga,Selasija.Išli smo na more svake godine, a i nije se radilo tako puno.Ja danas mogu samo da sanjam more.Imam porodični biznis ali za neki pristojan odmor na moru mogu da sanjam.Naravno želeo bih odmor u nekom pristojnom hotelu,ali ne može
- madner
#1262 Re: Alija-Tito?
1980, cisto Republickim. 1987 je napravljena reforma da budu pod vrhovnom komandom JNA.Maraschino wrote:Pod cijom komandom i nadzorom?madner wrote:Pa vizionarksi jeste bilo sto je dozvolio stvaranje republickih vojski. Da nije bilo TO organizacije...
- madner
#1263 Re: Alija-Tito?
Ne bas, kriza zapada je isto 80ih.The 51st State wrote:samo sto je tad zapad bio u kurcu, a i friska kreda od istog zapada bila, no odmah 81 puca taj balon i vracanje na tackice.madner wrote:1980 je Jugoslavija bila najbliza po platama zapadu. Bliza nego i 1990.
Ljudi svjesno zrtvovali deceniju ekonomskog razvoja da uniste SSSR.
-
daddy-kool
- spreca
#1265 Re: Alija-Tito?
Moj rodjak rahmetli ef Osman C je sina upisao u medresu kojuje i zavrsio....posle zavrsetka medrese nije radio kao hodza jer nije bilo slobodnog dzemata a li je poceo raditi u PBS Privredna Banka Sarajevo,cak je bio dugo godina i diretor te banke i do penzije je radio u istoj i vrsio visoke funcije u istoj...zato smanjite malo lazi ili vam je neko pogresno prenio istinu,kako to hodzin sin pa direktor Banke...moj rodjeni brat je zavrsio medresu i jedno vrijeme radio kao imam u Cazinu i Velikoj Kladusi a posle je o drzavnom trosku(njih 5 hodza)poslano u Kairo na El-Azhar na studije i gdje tu sad tu istina....nemojte samo cula kazala,nevalja to a ujedno je i veliki grijehDino34 wrote:Kažu komunistički udžbenici? Onda je takotakojegovorio wrote:Tito je bio jedan od onih koji je sa svoim borcima išao u bitke
Da, ako je bio rudar il tak neš.takojegovorio wrote:moj rahmetli dedo je išao 1975 na hadž
Moj je bio profesor i bio je pozvan na razgovore zato što je moju rahmetli mater upisao u mejtef.
Drugi djed je bio hafiz, vjerski službenik.
Sva djeca, njih šestoro, rođena su u različitim gradovima.
Nije se smjelo desiti da hodža pusti korijenje i sjarani se sa dzematom.
- madner
#1266 Re: Alija-Tito?
Nije, opet lupetas bez pokrica.LBVIEW wrote:To je, vidis, previdio.Maraschino wrote:Pod cijom komandom i nadzorom?madner wrote:Pa vizionarksi jeste bilo sto je dozvolio stvaranje republickih vojski. Da nije bilo TO organizacije...
A, inace je bio svemoguc, vizionar, intelektualac, bravar i sta vec ne.
1980 JNA nije mogla izdati naredbu republickom TO.
-
daddy-kool
#1267 Re: Alija-Tito?
To je bilo malo kontradiktorno za onaj sistem.madner wrote:Pa vizionarksi jeste bilo sto je dozvolio stvaranje republickih vojski. Da nije bilo TO organizacije...
Zašto će mu republičke vojske (ili ti ONO i DSZ) pored JNA?
Tijekom 1980-ih procijenjeno je da na održavanje TO odlazi 1% ukupnog bruto nacionalnog dohotka.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Teritorijalna_obrana
- Maraschino
#1268 Re: Alija-Tito?
Smanji ribu madneru.madner wrote:
Nije, opet lupetas bez pokrica.
JNA je bila bog otac, sve i svasta su mogli. Sve su drzali pod svojom sapom pa i mup-ove, sup-ove, rezervne sastave, TO...sve samo ako su htjeli. Dopustali su malo slobode odlucivanja dokle su mogli tolerisati.
-
daddy-kool
#1269 Re: Alija-Tito?
Tijekom 1970-ih su se pojavljivale tenzije između Teritorijalne obrane i JNA budući da je postojala mogućnost da jedna od republika centralizira svoje TO jedinice te iz njih razvije svoju nacionalnu vojsku koja bi se mogla suprostaviti JNA. Ovo je kulminiralo 1980. kada je osnovano Vijeće za Teritorijalnu obranu koje je bilo pod kontrolom saveznog sekretara za narodnu obranu. Dodatne izmjene su učinile da republički i pokrajinski zapovjednici TO jedinica budu direktno odgovorni glavnom stožeru JNA.
- King Theoden
#1270 Re: Alija-Tito?
spreca wrote:Moj rodjak rahmetli ef
Hodža koji je radio u kamatarskoj ustanovi? Ili je to bila banka koja je radila bez kamate?spreca wrote:poceo raditi u PBS Privredna Banka Sarajevo,
-
daddy-kool
#1271 Re: Alija-Tito?
Dino34 wrote:spreca wrote:Moj rodjak rahmetli efHodža koji je radio u kamatarskoj ustanovi? Ili je to bila banka koja je radila bez kamate?spreca wrote:poceo raditi u PBS Privredna Banka Sarajevo,
- madner
#1272 Re: Alija-Tito?
Ko ovdje lupa gluposti bez da zna o cemu prica?Maraschino wrote:Smanji ribu madneru.madner wrote:
Nije, opet lupetas bez pokrica.
JNA je bila bog otac, sve i svasta su mogli. Sve su drzali pod svojom sapom pa i mup-ove, sup-ove, rezervne sastave, TO...sve samo ako su htjeli. Dopustali su malo slobode odlucivanja dokle su mogli tolerisati.
Nisu, cak ni poslje reforme 1987.
- King Theoden
#1273 Re: Alija-Tito?
Pa dobro, bilo je crvenih hoĐa koji su paralelno radili u mihrabu i kao doušnici. Čak i reisova.
- madner
#1274 Re: Alija-Tito?
Oficijelano da se izbjegne mogucnost brzog slamanja JNA kroz prodor Crvene armije.daddy-kool wrote:To je bilo malo kontradiktorno za onaj sistem.madner wrote:Pa vizionarksi jeste bilo sto je dozvolio stvaranje republickih vojski. Da nije bilo TO organizacije...
Zašto će mu republičke vojske (ili ti ONO i DSZ) pored JNA?
Tijekom 1980-ih procijenjeno je da na održavanje TO odlazi 1% ukupnog bruto nacionalnog dohotka.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Teritorijalna_obrana
Neoficijelno, jer je SFRJ bila vise konfederacija nego federacija. Tako da je svako imao i svoju vojsku.
- spreca
#1275 Re: Alija-Tito?
Sta hoces sad sa time reci?.....znas li ti koliko je hodza posle medrese radilo u privredi i to uspjesni bili rukovodioci....nije ti hodz evlijah ili pejgamber niti nesto posebno...hodza je sluzbenik i radnik kao i svi drugiDino34 wrote:spreca wrote:Moj rodjak rahmetli efHodža koji je radio u kamatarskoj ustanovi? Ili je to bila banka koja je radila bez kamate?spreca wrote:poceo raditi u PBS Privredna Banka Sarajevo,