cyprus wrote:Bodkin wrote:cyprus wrote:A što dijaspora zasra temu
I jesmo'l šta zaključili?
Vivaldi je zakucao. Mozes je i zakljucati sad al eto neka ostane . Ucimo bihacki sleng

Vivaldi je kao i uvijek bio vrlo koncizan

i dobro objasnio stvari

, al o generalnom stanju i pozicijama nacionalnih politika i sentimenata...
Ali tema je ovdje ipak Sarajevo... Pa haj da i ja, kao cjeloživotni žitelj bosanskohercegovačke prijestolnice, i uz to Jugoslaven

, dakle manjina, dam neku svoju perspektivu ove tematike...
Život Srba i Hrvata u Sarajevu zapravo nije loš... Al pod tri uslova:
1. da su u ratu bili na 'ovoj' strani;
2. da igraju po domaćim pravilima i 'ne pričaju svašta';
3. da ne ističu pretjerano to svoje srpstvo i hrvatstvo.
Dakle, ko se uklopi dobro u ta tri uslova, u Sarajevu mu je možda i bolje nego većini lokalnih Bošnjaka... Ja nisam baš pravi Srbin ili Hrvat, ali spadam u tu 'uklopljenu' kategoriju... Odrastao sam u ratnom Sarajevu, tu je bio i veći dio moje porodice... Otac je čak i RVI... Uglavnom igram po domaćim pravilima... Navijam za Bosnu i Hercegovinu (i Saraj'vo), volim ovu zemlju, nije mi strano ispoljavat patriotizam, jebem mater Karadžiću, Mladiću, Bobanu i sličnima, nikad mi nije palo na um da prema žrtvama rata izrazim bilo šta osim najdubljeg poštovanja, a kada kritikujem 'bošnjačku stranu' to obično radim biranim i dobro odvaganim riječima, i ne baš naročito glasno (mislim na RL, na forumu sam nešto glasniji

)...
I da iskren budem, meni je u Sarajevu dobro... Ne fali mi ništa, i ne mogu reći da sam diskriminisan po bilo kojem osnovu... U svojih 30 godina sam možda doživio maksimalno tri-četiri neugodne situacije u koje sam upao samo zbog imena koje nosim... Istina, nešto češće se znalo desiti da neko zakoluta očima kad čuje kako se zovem, ali preživim i to nekako

Sve u svemu - zaista se ne žalim, Sarajevo mi jeste omogućilo normalan život (koliko je to moguće u Bosni i Hercegovini)...
Međutim, lični primjeri i iskustva na stranu, moja glavna kritika Sarajevu, kao mom gradu i mojoj avliji, jeste da bi ono zaista trebalo biti otvorenije prema različitim idejama, svjetonazorima i stajalištima... U Sarajevu se vrlo lako pokrene hajka na svakoga ko bar malo iskoči iz standardne matrice, i takvih imamo bar nekoliko na mjesečnoj bazi... A to je nešto što ne priliči glavnom gradu jedne države, a pogotovo ovakve kao što je Bosna i Hercegovina... Sarajevo se jednostavno ne ponaša kao glavni grad čitave Bosne i Hercegovine... I ono ovakvo kakvo je, i ne može prihvatiti više od par procenata Srba i Hrvata... Sve više od toga bi bio značajan problem... Mnogi Bošnjaci zaista percipiraju Sarajevo kao dio svoje bošnjačke teritorije, gdje oni onda iskazuju svoj merhametluk prema tom određenom broju ne-Bošnjaka u vidu omogućavanja relativno normalnih životnih uslova, na šta bi ovi valjda trebali iskazati zahvalnost...
Razumijem ja da je bio rat, stradanja, opsada, da su ostali ožiljci... Nije ovo nikakvo tjeranje u zagrljaj žrtava i dželata, nikakvo 'ko nas bre zavadi', i nikakvo 'mir-mir, niko nije kriv'... Ovaj moj stav je jednostavno izraz želje za normalizacijom stanja u državi, a Sarajevo kao metropola, kakva-takva, veće nemamo, mora biti lider u tom procesu... U suprotnom, ova država nema budućnost...
Ako sam salonac zbog ovakvog stava, onda neka