Identitet Bosnjaka

Post Reply
Sanjarko

#1251 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Sanjarko »

pero76 wrote:
Vizionar 1985 wrote:Meni zanimljivo da smo vise Iliri nego Slaveni. Ja kad sam to ovdje govorio, napadnut odmah. I u vezi jezika, kad sam govorio. Da malo slicnosti ima sa ostalim Slavenskim jezicima. Ima nesto, donekle, ali vecinom bas i ne. Kad sam govorio da nerezumijem ostale Slavenske jezike i da se nerazumiju poprilicno, napadnut ovdje.

A sami Slaveni vodili raspravu koliko se medzusobno Slavenski narodi i nihovi jezici razumiju. Koliko su slicni itd. Za to da smo vise Iliri a ne Slaveni sam cuo davno neku DNK studiju o tome. Cak da imamo i Keltskih gena samo ne znam koliko.
mi imamo slavenski jezik koji su nam kolonizatori Slaveni nametnuli
ali jezik nema veze ni sa čim
pojedini bolidi su par stranica prije prdili o tome
kad odeš u Brazil i čuješ da pričaju portugalski, jesu li oni Portugalci
jesu ..al u kurcu
Jarane vodzene zestoke rasprave izmedzu Slavena u vezi Slavenskog jezika i kako se slabo razumiju ti narodi medzusobno sto se tice jezika. Neki koji su blizi jedni drugima se razumiju i mogu se sporazumjeti a neki bas i ne.

Ja kazem da slabo ostale Slavenske jezike razumijem kada ih cujem. Nesto da, mogu natucati neke rijeci ali vecinu jezika slabo.

Valjda u tim raspravama skontali izlozenost tim jezicima. Da sto si vise izlozen drugom nekom Slavenskom jeziku to ga bolje razumijes. A mi ovdje u Bosni bas i nismo toliko izlozeni ostalim Slavenskim jezicima.

Hrvatskom i Srpskom jesmo, koji je kao nas Bosanski, koji i jeste nas jezik samo razlicitog dijalekta itd., ali recimo Ruskom, Ukrajinskom, Poljskom itd., nismo. Pa ih zato i nerazumijemo toliko.

Hajde Slovenski inekako, donekle, Makedonski vec slabo, ove gore Ruski, Ukrajinski slabo, bas pravo slabo. Poljski jedino ne znam koliko razumijem.
CPT

#1252 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Dozer wrote:Ferhadija je dio islamske kulture i tradicije jarane, a ne Bosnjacke.
Znam sam ja da je Islam problem :wink:
Dozer

#1253 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Pero ba...
Ima li ista veze i sa cim kod tebe? :lol: :lol: :lol:

Nema veze religija ni sa cim, nema veze jezik ni sa cim, nema veze boja koze ni sa cim... Sta ima veze s bilo cim u tvojoj glavi ? :pisnuo: :pisnuo:
Last edited by Dozer on 10/05/2019 10:47, edited 1 time in total.
Sanjarko

#1254 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Sanjarko »

512MB wrote:Moj identitet nije praznovjerje a Bosnjak sam, ko zeli da vjeruje u bajke eto mu slobodno...
Pa to je tvoja stvar. Licna itd. I to treba postovati, i za postovanje je. Ali ima ali. Posto si ko i ja dole malo znas sta mnogi bi te radi toga ukokali.
512MB

#1255 Re: Identitet Bosnjaka

Post by 512MB »

CPT wrote:
Dozer wrote:Kao sto je nacionalni Slovenac - sta? Drzavljanin Slovenije. To, naravno, nema nikakve veze s nacijom, jel' tako :lol: :lol: :lol: :lol:

Nisi mi jos odgovorio - koje su religije bili Bosnjaci prije 19. vijeka ba? :D (vec sam ti dao odgovor)
Posebna kategorija "nacionalni Slovenac" ne postoji. Nigdje. Kriterij nije drzavljanstvo vec maternji jezik. Znaci ako ti je maternji bosanski (recimo) ne mozes biti Slovenac, nacionalni Slovenac ili japanski Slovenac. Drzavljanstvo sa tim nema nikakve veze. Drzavljanstvo moze dobiti, vratiti, imati vise njih, itd. Sto ne znaci da prestajes pripadati grupi sa kojom imas zajednicki jezik, kulturu, tradiciju, ...
Maternji jezik takodjer mores bubnut kad te pitaju, dakle upisem maternji Slovenski i et rjesena zagonetka. Ja sam u zivotu na zapadu nekad upisivao maternji "deutsch" nekad "Bosnisch" itd, suplja prica nit kog zanima...
Dozer

#1256 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Pero...vidi sta pise u gornjem desnom cosku - jel' me oci varaju ili ono stoji - BOSANSKI?
Zar ne bi trebalo da stoji Bosnjacki? :D
512MB

#1257 Re: Identitet Bosnjaka

Post by 512MB »

Vizionar 1985 wrote:
512MB wrote:Moj identitet nije praznovjerje a Bosnjak sam, ko zeli da vjeruje u bajke eto mu slobodno...
Pa to je tvoja stvar. Licna itd. I to treba postovati, i za postovanje je. Ali ima ali. Posto si ko i ja dole malo znas sta mnogi bi te radi toga ukokali.
Mnogi mi mogu samo fafat ako im ne pase, mada sam od zenskog spola uglavnom dobijo pozitivan feedback, neovisno o religiji istih :mrgreen:
CPT

#1258 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

512MB wrote:
CPT wrote:
512MB wrote:Ja bih rekao da je Ferhadija dio bosanske kulture, kao i sve crkve, katedrale i samostani u BiH. Sve je to dio moje bosanske kulture iako nisam vjernik, i tako treba biti. Kultura je vezana za jednu regiju a Bosna je stoljetna zemlja sa svim svojim razlicitostima...
Bosanske, ne bosnjacke. Bosanske jer se veze na teritorij (BiH) i ne neku grupu. Bosnjacki se veze na tacno odredjenu grupu (Bosnjake).
Sto si me citiro kad i ja to isto kazem :mrgreen:
Ako kazes da si Bosnjak (a to si napisao) onda je dio tvog identiteta i Ferhadija. Pravoslavna crkva nije. Ako smatras da si "nacionalni Bosanac" onda moze biti i sve ostalo. Vlastitog identiteta onda nemas i onda ti je Ferhadija isto sto i Mercator.
Sanjarko

#1259 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Sanjarko »

pero76 wrote: ode ti u nešto deseto, što nema veze ni s čim i nije vrijedno dalje polemike
Znam. Ali zanimljivo je to pravo. Znaci pitanje je koliko je nas jezik Slavenski jer ako smo genetski vise Iliri onda i jezik bi nam trebao biti mjesavina kao i mi. Sto i jeste jer imamo tudzica dosta.
CPT

#1260 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

512MB wrote:Maternji jezik takodjer mores bubnut kad te pitaju, dakle upisem maternji Slovenski i et rjesena zagonetka. Ja sam u zivotu na zapadu nekad upisivao maternji "deutsch" nekad "Bosnisch" itd, suplja prica nit kog zanima...
Govorimo o tome sta je legalno i oficielno. Mozes ti bubnut i da si Kinez pa ce tretirati kao da si malo skrenuo al ok. Poanta price je da drzavljanstvo sa tom pricom nema nikakve veze.
512MB

#1261 Re: Identitet Bosnjaka

Post by 512MB »

CPT wrote:
512MB wrote: Sto si me citiro kad i ja to isto kazem :mrgreen:
Ako kazes da si Bosnjak (a to si napisao) onda je dio tvog identiteta i Ferhadija. Pravoslavna crkva nije. Ako smatras da si "nacionalni Bosanac" onda moze biti i sve ostalo. Vlastitog identiteta onda nemas i onda ti je Ferhadija isto sto i Mercator.
Nemam ja sta smatrat, ovd u civilizovanom dijelu svijeta mi nacionalnost samo prepisu iz pasosa, a za etnicko izjasnjavanje niko ne pita jer ih libo taki...

A Ferhadija je dio mog identiteta jer sam odrastao pored nje :-D
512MB

#1262 Re: Identitet Bosnjaka

Post by 512MB »

CPT wrote:
512MB wrote:Maternji jezik takodjer mores bubnut kad te pitaju, dakle upisem maternji Slovenski i et rjesena zagonetka. Ja sam u zivotu na zapadu nekad upisivao maternji "deutsch" nekad "Bosnisch" itd, suplja prica nit kog zanima...
Govorimo o tome sta je legalno i oficielno. Mozes ti bubnut i da si Kinez pa ce tretirati kao da si malo skrenuo al ok. Poanta price je da drzavljanstvo sa tom pricom nema nikakve veze.
Pa posto je maternji jezik stvar licnog izbora onda je legitimno napisati sta zelis.
CPT

#1263 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

512MB wrote:
CPT wrote:
512MB wrote: Sto si me citiro kad i ja to isto kazem :mrgreen:
Nemam ja sta smatrat, ovd u civilizovanom dijelu svijeta mi nacionalnost samo prepisu iz pasosa, a za etnicko izjasnjavanje niko ne pita jer ih libo taki :-D
Ne moras ti smatrati, tako smatra vecina planeta. Ako neki stranac kaze "odveti me do VASEG najpoznatijeg xyz" ne ocekuje da ga odvedes u pravoslavnu crkvu. Ocekuje da ga odvedes do objekta koji se povezuje sa tvojom kulturom/tradicijom/narodom/religijom. Ti moze boljeti tuki ali on ce jos uvijek ocekivati dzamiju. Sto li?
CPT

#1264 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

512MB wrote:
CPT wrote:
Pa posto je maternji jezik stvar licnog izbora onda je legitimno napisati sta zelis.
Nije to bas tako lako jer se to u vecini drzava veze za odredjena prava. Pogotovo u skolstvu. U svakom slucaju, nikakve veza drzavljanstvom i postajanjem "nacionalno nesto".
512MB

#1265 Re: Identitet Bosnjaka

Post by 512MB »

CPT wrote: Ne moras ti smatrati, tako smatra vecina planeta. Ako neki stranac kaze "odveti me do VASEG najpoznatijeg xyz" ne ocekuje da ga odvedes u pravoslavnu crkvu. Ocekuje da ga odvedes do objekta koji se povezuje sa tvojom kulturom/tradicijom/narodom/religijom. Ti moze boljeti tuki ali on ce jos uvijek ocekivati dzamiju. Sto li?
A meni pise na celu koja mi je religija pa da me to pita u BiH? Ne fercera civilizovan svijet tako bas kako ti mislis bajo moj...
Nije to bas tako lako jer se to u vecini drzava veze za odredjena prava. Pogotovo u skolstvu. U svakom slucaju, nikakve veza drzavljanstvom i postajanjem "nacionalno nesto".
Valjda ja znam bolje ako mi troje djece ide na zapadu u skolu od tebe koji se obrazuje petkom na dzumi?
Dozer

#1266 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

CPT wrote:U svakom slucaju, nikakve veza drzavljanstvom i postajanjem "nacionalno nesto".
Ovo samo u tvojoj glavi, vjeruj mi.
Dozer

#1267 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

CPT wrote: Ako kazes da si Bosnjak (a to si napisao) onda je dio tvog identiteta i Ferhadija. Pravoslavna crkva nije. Ako smatras da si "nacionalni Bosanac" onda moze biti i sve ostalo. Vlastitog identiteta onda nemas i onda ti je Ferhadija isto sto i Mercator.
I dalje lupetas po svom...

Jos jednom - kad je Ferhadija izgradjena, tada su se Bosnjacima nazivali i katolici i pravoslavci u Bosni. Da li je ona dio i njihove kulture i tradicije?
U istom paketu, da li su pravoslavne i katolicke crkve iz istog perioda dio kulture i tradicije muslimana?

Molim te...al' fakat...daj samo malo upali mozak, samo malo razmisli kakve gluposti pises... :roll:
Shvati da se prestrasno brukas u javnom prostoru s ovakvim pisanjem...
Dozer

#1268 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

CPT wrote:
Ne moras ti smatrati, tako smatra vecina planeta. Ako neki stranac kaze "odveti me do VASEG najpoznatijeg xyz" ne ocekuje da ga odvedes u pravoslavnu crkvu. Ocekuje da ga odvedes do objekta koji se povezuje sa tvojom kulturom/tradicijom/narodom/religijom. Ti moze boljeti tuki ali on ce jos uvijek ocekivati dzamiju. Sto li?
I ovo je, takodjer, kao i sve drugo - samo u tvojoj glavi. Strance savrseno zaboli qrac za nase interne etno-religijske podjele. Kad dodju ovdje, i traze da vide istorijske stvari, oni hoce da vide SVE istorijske stvari koje se ticu zemlje/drzave. Ne samo muslimanske ili katolicke ili pravoslavne, nego sve, a to ukljucuje i Zetru, i planine, i muzeje, i, i, i... Kontas? Ne kontas, znam...

Hajd' mi odgovori na jedno pitanje - kada se kaze "Nacionalni muzej BiH", sta se misli i gdje bi ti odveo ljude?
512MB

#1269 Re: Identitet Bosnjaka

Post by 512MB »

Dozer je kolko znam po nacionalnosti Bosanac i Hercegovac, ja sam Austrijanac a kolega CPT je Slovenac.
Dozer

#1270 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Evo, 512 ti je vec dao odgovor, ali da se ne nadjes u nekom vlastitom limbu, i ja cu ti ponoviti - po nacionalnosti sam Bosanac i Hercegovac (Bosnian-Herzegovinian na eng.), skraceno Bosanac (Bosnian na eng.) ili BiH (B&H).

I ovo mogu bez ikakvih problema pokazati i dokazati bilo gdje na svijetu, jednostavnim pokazivanjem NACIONALNIH ili ti DRZAVNIH dokumenata kao sto su pasos i/ili licna karta.

Jesam ti sasvim lijepo i pristojno odgovorio? Hajde sad ti meni odgovori - kako ces ti bilo gdje dokazati da si nacionalni Bosnjak?
Sanjarko

#1271 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Sanjarko »

pero76 wrote:...
Netreba crtat. Jezik je prihvacen ali koliko. O tome govorim. Kad imamo tudzica iz Latinskog, Germanskog, Turskog itd., jezika cisto sumnjam da nemamo nekih pa mozda i dosta rijeci iz Ilirskog jezika.

To govorim. Da je moguce i to da imamo i Ilirskih rijeci u nasem jeziku.
славянин

#1272 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

pero76 wrote:
Dozer wrote:Evo, 512 ti je vec dao odgovor, ali da se ne nadjes u nekom vlastitom limbu, i ja cu ti ponoviti - po nacionalnosti sam Bosanac i Hercegovac (Bosnian-Herzegovinian na eng.), skraceno Bosanac (Bosnian na eng.) ili BiH (B&H).
aha
dobro, da se prešaltam na tvoj spaljeni mozak
šta si etnički
:lol:

Koliko imas godina ti ? :D
CPT

#1273 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

512MB wrote:
CPT wrote: Ne moras ti smatrati, tako smatra vecina planeta. Ako neki stranac kaze "odveti me do VASEG najpoznatijeg xyz" ne ocekuje da ga odvedes u pravoslavnu crkvu. Ocekuje da ga odvedes do objekta koji se povezuje sa tvojom kulturom/tradicijom/narodom/religijom. Ti moze boljeti tuki ali on ce jos uvijek ocekivati dzamiju. Sto li?
A meni pise na celu koja mi je religija pa da me to pita u BiH? Ne fercera civilizovan svijet tako bas kako ti mislis bajo moj...
Valjda ja znam bolje ako mi troje djece ide na zapadu u skolu od tebe koji se obrazuje petkom na dzumi?
Pa vecina ljudi vec po imenu zna (bar priblizno) sta si. I kad ti je ime Muhamed sigurno ocekuju crkvu na kraju puta, zar ne? :wink:
CPT

#1274 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Dozer wrote:
CPT wrote: Ako kazes da si Bosnjak (a to si napisao) onda je dio tvog identiteta i Ferhadija. Pravoslavna crkva nije. Ako smatras da si "nacionalni Bosanac" onda moze biti i sve ostalo. Vlastitog identiteta onda nemas i onda ti je Ferhadija isto sto i Mercator.
I dalje lupetas po svom...

Jos jednom - kad je Ferhadija izgradjena, tada su se Bosnjacima nazivali i katolici i pravoslavci u Bosni. Da li je ona dio i njihove kulture i tradicije?
U istom paketu, da li su pravoslavne i katolicke crkve iz istog perioda dio kulture i tradicije muslimana?

Molim te...al' fakat...daj samo malo upali mozak, samo malo razmisli kakve gluposti pises... :roll:
Shvati da se prestrasno brukas u javnom prostoru s ovakvim pisanjem...
Znaci... Srbi su nekad bili Vlasi sto znaci da sad ne mogu biti Srbi. Slovenci nekad nisu bili katolici, danas jesu katolici sto znaci da ne mogu biti Slovenci, itd, itd, itd.
CPT

#1275 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

512MB wrote:Dozer je kolko znam po nacionalnosti Bosanac i Hercegovac, ja sam Austrijanac a kolega CPT je Slovenac.
Mozes govoriti sebe? Ja sam Bosnjak po nacionalnosti. Kao Bosnjaka me vodi i drzava i nigdje nisam zaveden kao nesto osim toga po nacionalnosti. A tj. vi mozete biti Kinezi ako zelite. Dopustite i ostalima (ogromnoj vecini) da se izjasnjavaju kako zele.

Kada je riječ o nacionalnoj strukturi, u BiH živi 50,11 posto stanovnika koji su se izjasnili kao Bošnjaci, njih 30,78 posto izjasnilo se kao Srbi, a Hrvata je 15,43 posto. Nacionalno se nije izjasnilo 0,77 posto stanovništva, dok je manje od tri posto u kategoriji 'ostalih', u što ulaze pripadnici 17 nacionalnih manjina te druge etničke skupine.
Post Reply