Jarane vodzene zestoke rasprave izmedzu Slavena u vezi Slavenskog jezika i kako se slabo razumiju ti narodi medzusobno sto se tice jezika. Neki koji su blizi jedni drugima se razumiju i mogu se sporazumjeti a neki bas i ne.pero76 wrote:mi imamo slavenski jezik koji su nam kolonizatori Slaveni nametnuliVizionar 1985 wrote:Meni zanimljivo da smo vise Iliri nego Slaveni. Ja kad sam to ovdje govorio, napadnut odmah. I u vezi jezika, kad sam govorio. Da malo slicnosti ima sa ostalim Slavenskim jezicima. Ima nesto, donekle, ali vecinom bas i ne. Kad sam govorio da nerezumijem ostale Slavenske jezike i da se nerazumiju poprilicno, napadnut ovdje.
A sami Slaveni vodili raspravu koliko se medzusobno Slavenski narodi i nihovi jezici razumiju. Koliko su slicni itd. Za to da smo vise Iliri a ne Slaveni sam cuo davno neku DNK studiju o tome. Cak da imamo i Keltskih gena samo ne znam koliko.
ali jezik nema veze ni sa čim
pojedini bolidi su par stranica prije prdili o tome
kad odeš u Brazil i čuješ da pričaju portugalski, jesu li oni Portugalci
jesu ..al u kurcu
Ja kazem da slabo ostale Slavenske jezike razumijem kada ih cujem. Nesto da, mogu natucati neke rijeci ali vecinu jezika slabo.
Valjda u tim raspravama skontali izlozenost tim jezicima. Da sto si vise izlozen drugom nekom Slavenskom jeziku to ga bolje razumijes. A mi ovdje u Bosni bas i nismo toliko izlozeni ostalim Slavenskim jezicima.
Hrvatskom i Srpskom jesmo, koji je kao nas Bosanski, koji i jeste nas jezik samo razlicitog dijalekta itd., ali recimo Ruskom, Ukrajinskom, Poljskom itd., nismo. Pa ih zato i nerazumijemo toliko.
Hajde Slovenski inekako, donekle, Makedonski vec slabo, ove gore Ruski, Ukrajinski slabo, bas pravo slabo. Poljski jedino ne znam koliko razumijem.