Bodkin wrote:
Sve stoji osim rase. Rasizam bi bio da je pobio crnce ili azijate neovisno od njihove vjerske pripadnosti. Znaci kao sto su nekad KKK palili crnacke crkve. On je otisao u vjersku instituciju. Nikakve veze sa rasom. Nepotrebno se razvodnjava prica sa tim
Kako se razvodnjava? Ne razvodnjava vec fokusira. To je glavni problem u ovoj prici. Svi
-izmi desnicara u zapadnom svijetu se mogu svesti pod jedno te isto - strah od drukcijeg. Ako ti smeta da se to naziva rasizmom, vrijedja tvoj rasni senzibilitet ili sta vec, nazovi ga nacionalizmom, fasizmom, sovinizmom, kako god hoces...nije govno nego se cuko posro. Meni fakat nije bitno jer se uvijek radi o istom sablonu debila. "Rasizam" je rastegljiv pojam kao i sama rijec "rasa", ali ne pada mi na pamet ponovo ulazit u takve rasprave.
Evo, definisi ti jednom rijecju ovaj
-izam i onda cemo ga takvim za potrebe ove teme zvati? Jel vazi?
Moja poenta je da su razlozi zbog kojih je ovaj napravio sto je napravio
isti svugdje u svijetu gdje se ovakvi napadi dese i gdje se upotrebljava retorika upiranja prstom u rasno, nacionalno, jezicki, religiozno ili kulturno drukcije kao problem koji treba eliminisati. Time ne razvodnjavam temu vec je upravo fokusiram na jedan te isti problem.
Razvodnjavanje teme je parcanje svakog ovakvog napada na zaseban problem sa jedinstvenim uzrocima, a koji kobajagi nema veze sa istim takvim stvarima i retorikom u Evropi, Americi, bilo gdje. Time se fasisti drugdje obicno brane jer znaju da su upravo oni dio iste mrake koju treba gaziti.