Banksy wrote:A_A_AKCIJA wrote:
Kada budete spremni plaćati skuplje, da biste imali uređenu državu, i Hamo će se dovesti u red, jer će imati od čega.
Jašta će. Hamo, kao pojava, je iskreiran da ne bude u redu i zakonu. "Neuređeni Hamo" - džabnog zemljišta, bespravne gradnje, lažnih invalidnina, lažnog boračkog staža, sitnih i krupnih neosnovanih priviliegija - je društveni cilj i koncept nacrtan i zamišljenih decenijama prije. A jel Hamo nalego ili nije, i bi li svi nalegli, je sasvim nebitno za poentu koja svakako nije u Haminim rukama. Neuređeni Hamo je paradigma Bosne zadnjih decenija, i ko bi to i kako mogao upravljati uređenim Hamom.
Mislila sam da je cilj ove nove vlasti Hamu i sve nas, najzad, nakon 20 godina, dovesti u red i zakon. Tužno je ako neki od "novih politčkih ideja" imaju za cilj prebaciti ovakvog neuređenog Hamu, najsigurniju i najodaniju glasačku bazu, s desne SDA sise na svoju, lijevu. A izgleda da je to u pitanju...
Ostatak posta i postova je žešća šuplja. Ne potcjenjuj sugovornike s teme.
Kako da vas ne podcjenjujem?
Haj molim te, pošto vjerujem da po profesionalnoj dužnosti imaš pristup Mediacentar bazi, nađi mi gdje se neko uvalio u tuđe zemljište i prošao nekažnjeno?
Hajde da i taj mit razbijemo. Nelegalna gradnja se odnosi na kuće izgrađene na zemlji koja je u vlasništvu. Nelegalna je zbog neposjedovanja urbanističke i građevinske dozvole. E sad ti meni objasni, ako je sve teorija zavjere, kao što kažeš, pa što im SDA ne dade dozvole, i svima nama ne zaćera do balčaka? Jel znaš koliko je bilo termina za legalizaciju i da još ima prijeratnih objekata bez dozvole? SDA je gomila nesposobnih idiota i kriminalaca, nisu nikakvi mastermindovi.
Nema nikakve logike ta priča, Jel kontaš? Većina nelegalnih je od prije rata iz onog sistema kada se doseljenicima nije htjelo dati navedene dozvole iz političkih razloga. Svi podaci su dostupni, pa bujrum, dokaži da nisam upravu. Neki poziv na dodjelu zemljišta, bilo šta ću priznati kao dokaz.
Sa druge strane mi objasni, kako to da su desetine hiljada domaćinstava ostala nelegalna u onom sistemu, a druge desetine dobile džaba stanove? Je li normalno i pošteno da se prava izjednače?
Objasni mi zašto sva ta naselja koja imaju plin (Emerik Blum osmislio i uveo plin samo zbog zagađenosti i zbog ovih naselja), i koristila su ga donedavno, danas ne koriste? Iz zlobe? Ne, nego nemaju para! Jel znaš kako je utovariti par tona čumura, potpaliti vatru svako jutro, trpati cijeli dan, a na kraju sve to iznijeti i baciti? Jel znaš da od čumura imaš preko 80% otpada, koji moraš iznijeti iz kuće? Kakvim smatraš te ljude, tvoje sugrađane, koji to rade iz bilo kojeg drugog motiva osim besparice? Iz ideoloških razloga ne pale bojler u oktobru a gase u aprilu, pritiskom dugmeta? Izvini, ali ko god tako razmišlja, podcjenjivanje mu dođe ko nagrada.
I da, političarim, ako je to moja vjera da je ovo društvo moguće promijeniti samo konverzijom onih koji loše misle i još gore glasaju. Milion puta sam ovdje napisao, nema nam budućnosti u samonametnutom izolacionizmu i mržnji sugrađana koji nisu i ne misle kao mi.
Ovo je jedino rješenje u skladu sa 21. vijekom i prihvatljivo u civiliziranim društvima. Šta ćemo sa RSom, gdje 100% podržavaju zločince minus Bursać, Puhalo i par njih. Pobiti? Iseliti? Čekati da umru? Ili im uz beskrajno strpljenje i napor, jedan po jedan razbijati mitove i konvertirati ih na pravu stranu. Po ovoj logici, milijardu godina smo iza Njemačke koja prihvata useljenike koji ne znaju šta je vodokotlić zaljevaju žene kiselinom ako krivo gledaju, pa opet vjeruju da ih mogu konvertirati i prilagoditi društvu.
I da, rješenje jeste uvođenje svih u zakon. Nema druge. Za početak, upoznajmo se sa zakonima, pa ćemo se iznenaditi koliko sličnosti sa Hamom imamo i koliko nas posla čeka. Prije nego zagalamimo da nam je neko uzeo pravo, da se zapitamo da to nije uradio od muke, i imamo li mi udjela u toj muci?