Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
Banksy

#1251 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Banksy »

A_A_AKCIJA wrote:
Stanje u društvu mijenjaju privilegovani i obrazovani
Netačno. Stanje u društvu mijenja vlast, na svim nivoima, prema svojim idejama, konceptima i željama, a shodno obimu poslova i odgovarajućim vlastima.
Jedino pitanje koje se provlači duž teme zadnjih dana je želi li nova vlast preuzeti dosadašnji sistem lopovluka i bezakonja, ili su želje promjena sistema, uvođenje reda i zakona i uspostavljanje funkcionalne pravne države. I za Hamu i za sve nas.
JThomas

#1252 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

Lakat Jebić wrote:
JThomas wrote:. sad bi oni sve kako treba, samo nemaju para. jašta bi - pa vidimo po ovima koji imaju para...
Pa ja kako sam razumio onu pricu "trazis li moleru fiskalni" upravo je to o poenta. I ovi s parama se ponasaju ko i ovi bez para, s tim da s prezirom i odozgo gledaju na ove "less fortunate" sto bi rekli neoliberali.
nije to poenta. poenta je, mi smo kvarni, a oni su pošteni samo nemaju. što si me zaustavio što ne hvataš kriminalce.

naravno, nije stvarna nego demagoška...
Kikibombona

#1253 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Kikibombona »

Banksy wrote:Jašta će. Hamo, kao pojava, je iskreiran da ne bude u redu i zakonu. "Neuređeni Hamo" - džabnog zemljišta, bespravne gradnje, lažnih invalidnina, lažnog boračkog staža, sitnih i krupnih neosnovanih priviliegija - je društveni cilj i koncept nacrtan i zamišljenih decenijama prije. A jel Hamo nalego ili nije, i bi li svi nalegli, je sasvim nebitno za poentu koja svakako nije u Haminim rukama. Neuređeni Hamo je paradigma Bosne zadnjih decenija, i ko bi to i kako mogao upravljati uređenim Hamom.
Mislila sam da je cilj ove nove vlasti Hamu i sve nas, najzad, nakon 20 godina, dovesti u red i zakon. Tužno je ako neki od "novih politčkih ideja" imaju za cilj prebaciti ovakvog neuređenog Hamu, najsigurniju i najodaniju glasačku bazu, s desne SDA sise na svoju, lijevu. A izgleda da je to u pitanju...
Ostatak posta i postova je žešća šuplja. Ne potcjenjuj sugovornike s teme.
Nova vlast mora voditi racuna o primanjima Hame i na osnovu toga zakljuciti da li je u prilici platiti racune i prehraniti porodicu.

I ne samo Hame, u obzir moras uzeti penzionere i druge ugrozene skupine.

Mozda je najbolje rjesenje dodatno oporezovati plate preko 1 000km kako bi se subvencioniralo grijanje na plin za Hamu, penzionere itd.
Lakat Jebić

#1254 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Lakat Jebić »

JThomas wrote:
Lakat Jebić wrote:
JThomas wrote:. sad bi oni sve kako treba, samo nemaju para. jašta bi - pa vidimo po ovima koji imaju para...
Pa ja kako sam razumio onu pricu "trazis li moleru fiskalni" upravo je to o poenta. I ovi s parama se ponasaju ko i ovi bez para, s tim da s prezirom i odozgo gledaju na ove "less fortunate" sto bi rekli neoliberali.
nije to poenta. poenta je, mi smo kvarni, a oni su pošteni samo nemaju. što si me zaustavio što ne hvataš kriminalce.

naravno, nije stvarna nego demagoška...
Polarizacija koju njemu spocitavas izbija i iz tvojih postova.
Hakiz

#1255 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

A_A_AKCIJA wrote:
Styling wrote:
A odakle tebi pravo da tvrdis da mi koji osudjujemo to sto se Hami i Hamama dozvoljava da ovako zive i truju nas ostale, ne postujemo zakon. Upravo zbog toga sto placam sve i sto me zivot u gradu jako skupo kosta insistiram da se ista pravila uvedu za sve. Hamo mora biti odgovoran i nekako platiti to sto je kucu izgradio protivzakonito, i sto truje sve oko sebe vozeci g2 i lozeci otpad i gume. Placam grijanje ciju mi cijenu odredjuju drugi, placam parking ispred zgrade jer je opstina odlucila da vise ne mogu dzaba parkirati, placam odrzavanje haustora jer je to moja duznost i obaveza i jer zelim da zivim u cistom okruzenju, A sve ovo je za Hamu imaginaran pojam. Placam skupo pijacu jer za razliku od Hame nisam sa stanom zagrabila i komad zemlje gdje cu za svoje potrebe uzgajati voce i povrce i nista ne trositi.

I hajde sada ti meni reci ko je kicma ekonomije ove drzave? Ja koja sve placam ili Hamo koji gleda da nista ne plati ili da plati sto manje? Ko vise PDV i poreza upumpava u sistem?
Jednostavno, ne poštujete zakon, jer kada ti Hamo dođe da okreči stan, ne platiš poreze. Da plaćaš, cijena krečenje bi ti bila 60% veća. Dokaz da je ovako imaš u samom tržištu koje isključivo kupuje usluge koje se neoporezuju. U Sarajevu su ostale 2 čestite parfumerije, jer većina građana kupuje švercovanu robu. Isto je i sa mobitelima. Ispade samo Hame to kupuju.

Isto sa čuvanjem djece. Tetu platiš 400 uz argumenataciju, u vrtiću je 350. Imaš li sa njom ugovor o djelu? Nemaš. Fala, doviđenja. Nemam ti više šta crtati, jer je jasno ko dan.

PDV-a upumpavaš više jer i trošiš više. Varaš državu kao i Hamo, štetite jedni drugima jednako. Ti njega držiš u sivoj ekonomiji kupovinom neoporezovanih usluga, a on te truje jer nema od čega da plati grijanje.

Većina Hama je u Sarajevu od prije rata. Sva zloglasna naselja: Boljakovo, Buća Potok, Briješće, Švrakino, Hrasnica... su izgrađena prije rata. 95% kuća je izgrađeno na kupljenoj a ne uzurpiranoj zemlji. Još jedan rasistički mit: došli divljaci i zauzeli tuđu zemlju i napravili kuće :D ovih 5% ostavljam čisto kao vjerovatnoću da ih ima, iako ja ne znam ni jedan primjer.

Sva ta naselja su gasifikacirana prije rata jer su i tada

bila veliki zagađivači. SarajevoGas od 2008. Ima 51% manje korisnika, Jel znaš taj podatak. To znači da su se Hame grijale na plin dok su mogle da plaćaju.
U pravu si Akcija, samo jedna napomena.

Kada bi vlast krenula jedan dan i srušila sve kuće koje nemaju dozvole, dakle koje nisu smjele biti izgrađene. Jeste da u gradovima ne bi više postojalo pola naselja, ali, ako ćemo provoditi zakone...

Usput, ovi što su za provođenje zakona: Jeste li ustaklili bakone, i ako jeste, jeste li tražili i dobili dozvole za to? Kada doputujete u BiH iz inostranistva, svratite li na carinu i kažete "Gos'n carinik imam prijaviti dva konjaka, tri viskija, novi mobitel, Leviske itd koji sve ukupno koštaju 2.000 KM, pa da platim tu carinu i porez.

Uvjeren sam da 90% nas ne bi voljelo da se odjednom zakoni počnu striktno provoditi. Ma ne odjednom, uopšte. Samo oni koji i kada nam odgovaraju, a oni koji i kada nam ne odgovaraju, neka se ne provode.
JThomas

#1256 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

Lakat Jebić wrote: Polarizacija koju njemu spocitavas izbija i iz tvojih postova.
o samoj temi ne. da njega ne volim ne krijem, ali to nije tema u užem smislu. ja pričam o problemu, koji dotiče sve jednako jer svi imamo pluća. i ne pričam uopšte o represivnim mjerama, nego o stimulativnim i o popravljanju javnog gradskog prevoza. a on piše epove o herojima i zločincima na nivou društvenih klasa. i to je izmišljena, vještačka polarizacija i manipulacija. narativ koji plićacima dobro zvuči, a potpuno je neutemeljen u stvarnosti. i opasan, jer pravi mržnju. jer 98% i jednih i drugih se u stvarnosti grije kako je naviklo i naučilo. ali uloga konstruktivne vlasti treba biti da rješava probleme. ako je konstruktivna, ako želi da ih riješi a ne koristi. vidjećemo, ne bi bilo ni prvi put da za neki zaokret saznamo prvo na forumu...
Hakiz

#1257 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

Kkao bi izgledalo rješavanje problema u situaciji kada neko ima djecu, radi za 450-600 KM, i vlast mu dođe u januaru i kaže, ne smiješ se grijati tako jer zagađuješ. Evo, daćemo ti 30% subvencije da promijeniš način grijanja.

Ni sa tih 30% subvencije, 3 ili 4 člana kućanstva ne mogu preživjeti, a kamoli grijati se. A ako još usput čovjek mora uvesti novo grijanje, dakle razvesti instalacije za ekološki prihvatljivo grijanje jer ih nema, piši propalo.

Pa me interesuje, kako bi to praktično izgledalo.
JThomas

#1258 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

Hakiz wrote:
Uvjeren sam da 90% nas ne bi voljelo da se odjednom zakoni počnu striktno provoditi. Ma ne odjednom, uopšte. Samo oni koji i kada nam odgovaraju, a oni koji i kada nam ne odgovaraju, neka se ne provode.
voljeli ili ne, to nije moguće. međutim, u stvarnosti konkretno fiskalna disciplina dosta, dosta raste zadnjih nekoliko godina. milion stvari koje su donedavno mogle više ne mogu. prikupljeni porezi rastu svake godine, i dosta brže nego što ekonomija raste. naravno daleko je od savršenog, ali trend je takav, nedvosmisleno.

i krucijalno je pitanje, za šta ćemo koristiti to prikupljeno. da li kao dosad samo za privilegije onih u aparatu, ili konačno za opšte dobro.
Lakat Jebić

#1259 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Lakat Jebić »

JThomas wrote:
Lakat Jebić wrote: Polarizacija koju njemu spocitavas izbija i iz tvojih postova.
o samoj temi ne. da njega ne volim ne krijem, ali to nije tema u užem smislu. ja pričam o problemu, koji dotiče sve jednako jer svi imamo pluća. i ne pričam uopšte o represivnim mjerama, nego o stimulativnim i o popravljanju javnog gradskog prevoza. a on piše epove o herojima i zločincima na nivou društvenih klasa. i to je izmišljena, vještačka polarizacija i manipulacija. narativ koji plićacima dobro zvuči, a potpuno je neutemeljen u stvarnosti. i opasan, jer pravi mržnju. jer 98% i jednih i drugih se u stvarnosti grije kako je naviklo i naučilo. ali uloga konstruktivne vlasti treba biti da rješava probleme. ako je konstruktivna, ako želi da ih riješi a ne koristi. vidjećemo, ne bi bilo ni prvi put da za neki zaokret saznamo prvo na forumu...
Opet, ja nisam razumio da neko ima problem s poticajnim mjerama s cilje suzbijanja zagadjenja, niti da neko smatra to nepotrebnim. Ali ono sa cim imam problem, a razumio sam i pisanje akcije u tom pravcu je stav "sirotinjo prilagodi se ili napusti sarajevo." ta recenica nijw rasizam samo zato sto je hamo iz istocne bosne, al u trenutku kad hamu zamijeni spominjani ahmo iz afganistana, ta recenica postoja rasizam automatski. S pravom. Tukne brate na fasizam. Ista je to struktura misljenja. Isti egoizam je iza svih recenica... Ja sam bolji od hame mehica, ja sam bolji od ahmeda el muhamedanija, ja sam bolji od jakoba goldsteina.

Ja s tim imam problem, a ne s poticajnim mjerama.
JThomas

#1260 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

kad kažeš "ne smiješ više tako" to je već represivna mjera. ja napisah, da nakon frtalj vijeka javašluka tolerisanog i podsticanog od strane vlasti, ne bih bar pet do deset godina ni razmišljao o represivnim mjerama. tako da ne guramo opet između redova nešto što se ne tvrdi.

naravno, i tih pet do deset godina podrazumijeva optimalni scenario, i podrazumijeva prvo da se želi raditi na problemu. što kod apsolutno nije datost. i kad bi se nekad krenulo sa zabranama, logično je da bi to išlo prema onome što "ašćare" ne može, kao što su smeće i gume. uvijek će se neko grijati ložeći. niti može biti rezon da se to potpuno zabrani. ali rezon mora biti da se smanji broj, da se popravi prosjek.
Banksy

#1261 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Banksy »

JThomas wrote:
uloga konstruktivne vlasti treba biti da rješava probleme. ako je konstruktivna, ako želi da ih riješi a ne koristi. vidjećemo, ne bi bilo ni prvi put da za neki zaokret saznamo prvo na forumu...
Da.
A_A_AKCIJA

#1262 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by A_A_AKCIJA »

Banksy wrote:
A_A_AKCIJA wrote:
Kada budete spremni plaćati skuplje, da biste imali uređenu državu, i Hamo će se dovesti u red, jer će imati od čega.
Jašta će. Hamo, kao pojava, je iskreiran da ne bude u redu i zakonu. "Neuređeni Hamo" - džabnog zemljišta, bespravne gradnje, lažnih invalidnina, lažnog boračkog staža, sitnih i krupnih neosnovanih priviliegija - je društveni cilj i koncept nacrtan i zamišljenih decenijama prije. A jel Hamo nalego ili nije, i bi li svi nalegli, je sasvim nebitno za poentu koja svakako nije u Haminim rukama. Neuređeni Hamo je paradigma Bosne zadnjih decenija, i ko bi to i kako mogao upravljati uređenim Hamom.
Mislila sam da je cilj ove nove vlasti Hamu i sve nas, najzad, nakon 20 godina, dovesti u red i zakon. Tužno je ako neki od "novih politčkih ideja" imaju za cilj prebaciti ovakvog neuređenog Hamu, najsigurniju i najodaniju glasačku bazu, s desne SDA sise na svoju, lijevu. A izgleda da je to u pitanju...
Ostatak posta i postova je žešća šuplja. Ne potcjenjuj sugovornike s teme.
Kako da vas ne podcjenjujem?

Haj molim te, pošto vjerujem da po profesionalnoj dužnosti imaš pristup Mediacentar bazi, nađi mi gdje se neko uvalio u tuđe zemljište i prošao nekažnjeno?

Hajde da i taj mit razbijemo. Nelegalna gradnja se odnosi na kuće izgrađene na zemlji koja je u vlasništvu. Nelegalna je zbog neposjedovanja urbanističke i građevinske dozvole. E sad ti meni objasni, ako je sve teorija zavjere, kao što kažeš, pa što im SDA ne dade dozvole, i svima nama ne zaćera do balčaka? Jel znaš koliko je bilo termina za legalizaciju i da još ima prijeratnih objekata bez dozvole? SDA je gomila nesposobnih idiota i kriminalaca, nisu nikakvi mastermindovi.

Nema nikakve logike ta priča, Jel kontaš? Većina nelegalnih je od prije rata iz onog sistema kada se doseljenicima nije htjelo dati navedene dozvole iz političkih razloga. Svi podaci su dostupni, pa bujrum, dokaži da nisam upravu. Neki poziv na dodjelu zemljišta, bilo šta ću priznati kao dokaz.

Sa druge strane mi objasni, kako to da su desetine hiljada domaćinstava ostala nelegalna u onom sistemu, a druge desetine dobile džaba stanove? Je li normalno i pošteno da se prava izjednače?

Objasni mi zašto sva ta naselja koja imaju plin (Emerik Blum osmislio i uveo plin samo zbog zagađenosti i zbog ovih naselja), i koristila su ga donedavno, danas ne koriste? Iz zlobe? Ne, nego nemaju para! Jel znaš kako je utovariti par tona čumura, potpaliti vatru svako jutro, trpati cijeli dan, a na kraju sve to iznijeti i baciti? Jel znaš da od čumura imaš preko 80% otpada, koji moraš iznijeti iz kuće? Kakvim smatraš te ljude, tvoje sugrađane, koji to rade iz bilo kojeg drugog motiva osim besparice? Iz ideoloških razloga ne pale bojler u oktobru a gase u aprilu, pritiskom dugmeta? Izvini, ali ko god tako razmišlja, podcjenjivanje mu dođe ko nagrada.

I da, političarim, ako je to moja vjera da je ovo društvo moguće promijeniti samo konverzijom onih koji loše misle i još gore glasaju. Milion puta sam ovdje napisao, nema nam budućnosti u samonametnutom izolacionizmu i mržnji sugrađana koji nisu i ne misle kao mi.

Ovo je jedino rješenje u skladu sa 21. vijekom i prihvatljivo u civiliziranim društvima. Šta ćemo sa RSom, gdje 100% podržavaju zločince minus Bursać, Puhalo i par njih. Pobiti? Iseliti? Čekati da umru? Ili im uz beskrajno strpljenje i napor, jedan po jedan razbijati mitove i konvertirati ih na pravu stranu. Po ovoj logici, milijardu godina smo iza Njemačke koja prihvata useljenike koji ne znaju šta je vodokotlić zaljevaju žene kiselinom ako krivo gledaju, pa opet vjeruju da ih mogu konvertirati i prilagoditi društvu.

I da, rješenje jeste uvođenje svih u zakon. Nema druge. Za početak, upoznajmo se sa zakonima, pa ćemo se iznenaditi koliko sličnosti sa Hamom imamo i koliko nas posla čeka. Prije nego zagalamimo da nam je neko uzeo pravo, da se zapitamo da to nije uradio od muke, i imamo li mi udjela u toj muci?
A_A_AKCIJA

#1263 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by A_A_AKCIJA »

Banksy wrote:
A_A_AKCIJA wrote:
Netačno. Stanje u društvu mijenja vlast, na svim nivoima, prema svojim idejama, konceptima i željama, a shodno obimu poslova i odgovarajućim vlastima.
Jedino pitanje koje se provlači duž teme zadnjih dana je želi li nova vlast preuzeti dosadašnji sistem lopovluka i bezakonja, ili su želje promjena sistema, uvođenje reda i zakona i uspostavljanje funkcionalne pravne države. I za Hamu i za sve nas.
A vlast biraju vanzemaljci... De ba
JThomas

#1264 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

Lakat Jebić wrote: Opet, ja nisam razumio da neko ima problem s poticajnim mjerama s cilje suzbijanja zagadjenja, niti da neko smatra to nepotrebnim. Ali ono sa cim imam problem, a razumio sam i pisanje akcije u tom pravcu je stav "sirotinjo prilagodi se ili napusti sarajevo." ta recenica nijw rasizam samo zato sto je hamo iz istocne bosne, al u trenutku kad hamu zamijeni spominjani ahmo iz afganistana, ta recenica postoja rasizam automatski. S pravom. Tukne brate na fasizam. Ista je to struktura misljenja. Isti egoizam je iza svih recenica... Ja sam bolji od hame mehica, ja sam bolji od ahmeda el muhamedanija, ja sam bolji od jakoba goldsteina.

prvo, to moj rezon nije. drugo, 3/4 svih društvenih slojeva sarajeva je iz istočne bosne. a treće, ako odlaziš odnekud jer nešto ne možeš da platiš, to nije rasizam nego je raslojavanje po bogatstvu i društvenom položaju. jeste i to ružno, i može se i šiljiti na rasizam kad se želi, ali suštinski nije. nije isti kriterij.

i četvrto, svako društvo i svaka vlast ovog svijeta te tjera da se prilagodiš u nekom smislu i dijelu. to je i definicija države i vlasti. pitanje je u kojem ćemo smjeru ići. da hami i svima bude bolje, ili da hamo nastavi podmazivati glasačku mašinu a da mu ostane isto.
Hakiz

#1265 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

Neka.
Last edited by Hakiz on 16/06/2019 15:39, edited 1 time in total.
A_A_AKCIJA

#1266 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by A_A_AKCIJA »

Lakat Jebić wrote:
JThomas wrote:
Opet, ja nisam razumio da neko ima problem s poticajnim mjerama s cilje suzbijanja zagadjenja, niti da neko smatra to nepotrebnim. Ali ono sa cim imam problem, a razumio sam i pisanje akcije u tom pravcu je stav "sirotinjo prilagodi se ili napusti sarajevo." ta recenica nijw rasizam samo zato sto je hamo iz istocne bosne, al u trenutku kad hamu zamijeni spominjani ahmo iz afganistana, ta recenica postoja rasizam automatski. S pravom. Tukne brate na fasizam. Ista je to struktura misljenja. Isti egoizam je iza svih recenica... Ja sam bolji od hame mehica, ja sam bolji od ahmeda el muhamedanija, ja sam bolji od jakoba goldsteina.

Bingo, Lakte, vodim te na ja janjetinu :D
Ne bih se nikad uključio da nije bilo te fašističke priče o iseljavanju, prilagođavanju, zglobnog profila imaginarnog Hame vrlo sličnog profilu Jevreja prije onog rata, koji sve radi iz zlobe i jer ga boli kurko...

Mislim, guši Hamo, ali nekako se sjećam da i fašizam guši, vrlo efikasno i u velikim brojevima, samo se ne vidi isprve .
Lakat Jebić

#1267 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Lakat Jebić »

JThomas wrote:
Lakat Jebić wrote: Opet, ja nisam razumio da neko ima problem s poticajnim mjerama s cilje suzbijanja zagadjenja, niti da neko smatra to nepotrebnim. Ali ono sa cim imam problem, a razumio sam i pisanje akcije u tom pravcu je stav "sirotinjo prilagodi se ili napusti sarajevo." ta recenica nijw rasizam samo zato sto je hamo iz istocne bosne, al u trenutku kad hamu zamijeni spominjani ahmo iz afganistana, ta recenica postoja rasizam automatski. S pravom. Tukne brate na fasizam. Ista je to struktura misljenja. Isti egoizam je iza svih recenica... Ja sam bolji od hame mehica, ja sam bolji od ahmeda el muhamedanija, ja sam bolji od jakoba goldsteina.

prvo, to moj rezon nije. drugo, 3/4 svih društvenih slojeva sarajeva je iz istočne bosne. a treće, ako odlaziš odnekud jer nešto ne možeš da platiš, to nije rasizam nego je raslojavanje po bogatstvu i društvenom položaju. jeste i to ružno, i može se i šiljiti na rasizam kad se želi, ali suštinski nije. nije isti kriterij.

i četvrto, svako društvo i svaka vlast ovog svijeta te tjera da se prilagodiš u nekom smislu i dijelu. to je i definicija države i vlasti. pitanje je u kojem ćemo smjeru ići. da hami i svima bude bolje, ili da hamo nastavi podmazivati glasačku mašinu a da mu ostane isto.
Prvo, do ovog posta nisam ni mislio da jest, al nekako prvu tacku ponistavas sa zadnje dvije.
Ekonomsko raslojavanje nema veze s ovim sto sam rekao, osim sto ja govorim o reakciji na ekonomsko raslojavanje koja je tukne na fasizam jer je zasnovana na koncepciji nekog osjecaja nadmocnosti. I u trenutku kad onaj na kojeg se ta percepcija odnosi ima malo vise pigmenta, to postaje rasizam. Govorit o rasizmu protiv hame mozda jeste formalno natezenja, ali sustinsko nije, jer, kao i rasizam, ovaj osjecaj nadmocnosti dolazi od onog istog laznog osjećaja vece vrijednosti.
kluz franjo

#1268 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kluz franjo »

Ovo je jedna od onih diskusija u kojima su svi djelimično u pravu.
Još samo kada bi prihvatili da brojni navedeni argumenti suštinski nisu suprostavljeni, već da se nadopunjuju.

Svi smo mi u većoj ili manjoj mjeri ovaj imaginarni Hamo.
Problem je što živimo koncept u kojem "Ja nikad nisam Hamo" i "uvijek je neki drugi Hamo kriv za sve" i "čim se nekim tamo Hamama promjeni svijest, mi ćemo prodisati".

Očekuje se opšti napredak tek kada se Hamo promjeni 100%, a ne shvatamo da je do napretka lakše, realnije i izvjesnije doći, ako se svi krenemo mijenjati za 5%.

Vlast i direktni konzumenti vlasti (bez obzira na stranke, pozicije i opozicije) su preko 20 godina kreirali i brižno njegovali ovaj sistem lične neodgovornosti.
Vlast je ta koja mora napraviti i prve korake ka promjeni. Restriktivne mjere prema samoj sebi, a stimulativne za Hame tj. sve nas.
A mi moramo konačno shvatiti da ovako kao do sada (prebacivanje svake odgovornosti na neke hame) ne funkcioniše i da nešto moramo mijenjati.
I krenuti od samog sebe.
Lakat Jebić

#1269 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Lakat Jebić »

I opet kazem, subevncija, proaktivna politika s ciljem poboljasanja standarda zivota u sarajevu, apsolutno. Za to smo i glasali za ovu vladu. Da pomogne hami da ne gusi i sebe i nas, ali i hame koji zive na grbavicia, a ne samo u dobrosevicima.
Ali nisam glasao za lazni elitizam koji tukne na fasizam i koji izgovara recenice za koje sam ubijedjen da ih u doslovnom izdanju mozes naci u programu nacionalnog fronta ili alternative za njemacku.
JThomas

#1270 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

malo već šiljiš, možda i malo više. i do jevreja dođoste, a potpuno neutemeljeno u mom pisanju. eto recite elitista. ne možete ni za to naći argumente u onome što stvarno pišem, ali to bar ima smisla, a ovo nema.
JThomas

#1271 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

kluz franjo wrote:Ovo je jedna od onih diskusija u kojima su svi djelimično u pravu.
Još samo kada bi prihvatili da brojni navedeni argumenti suštinski nisu suprostavljeni, već da se nadopunjuju.

Problem je što živimo koncept u kojem "Ja nikad nisam Hamo" i "uvijek je neki drugi Hamo kriv za sve" i "čim se nekim tamo Hamama promjeni svijest, mi ćemo prodisati".

Očekuje se opšti napredak tek kada se Hamo promjeni 100%, a ne shvatamo da je do napretka lakše, realnije i izvjesnije doći, ako se svi krenemo mijenjati za 5%.

Vlast i direktni konzumenti vlasti (bez obzira na stranke, pozicije i opozicije) su preko 20 godina kreirali i brižno njegovali ovaj sistem lične neodgovornosti.
Vlast je ta koja mora napraviti i prve korake ka promjeni. Restriktivne mjere prema samoj sebi, a stimulativne za Hame tj. sve nas.
A mi moramo konačno shvatiti da ovako kao do sada (prebacivanje svake odgovornosti na neke hame) ne funkcioniše i da nešto moramo mijenjati.
I krenuti od samog sebe.
naravno da je kreiran i njegovan.

čak i urbanistička se može dobiti da ti zemlja nije u vlasništvu (građevinska ne može). dakle samim tim što nema građevinske, to nije ni kontrolisano. i veći dio nelegalne gradnje u stvarnosti se nalazi na neotkupljenom državnom zemljištu.

dozvole i legalizacije najvećem broju nisu date, prvo i primarno radi kontrole nad njima i njihovim glasovima. da se ostavi prostor za kršenje propisa koje se u praksi pretežno ne sankcioniše...ali ako neko odbije poslušnost, onda se može i sankcionisati. namjerno su napravljeni i složeni propisi sa velikim udjelom diskrecione ocjene, da se uvijek može vratiti još nešto na dopunu. i konačno, za dozvolu se mora uraditi projekat, uraditi fasada, otkupiti zemlju i tako dalje, što sve košta i što mnogima jeste objektivno nedostupno. ali nije olakšano ni podstaknuto ni onima koji mogu.

dakle, "narodnoj" vlasti koja "voli" hamu je trebalo da mu je mač rušenja uvijek nad glavom, a hami je bilo dovoljno da "ima da je predao" i da rušenja nema dok sluša. nakon frtalj vijeka tog polulegalnog stanja namjerno kreiranog od vlasti, laganog rješenja sigurno nema. i za dvjesta godina da se nešto pomene to će biti problem. ali rješavanje problema može početi i inicirati samo vlast. ne može ni hamo ni onaj u delikatesnoj ni onaj između njih.
Hakiz

#1272 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

JThomas wrote:

čak i urbanistička se može dobiti da ti zemlja nije u vlasništvu (građevinska ne može). dakle samim tim što nema građevinske, to nije ni kontrolisano. i veći dio nelegalne gradnje u stvarnosti se nalazi na neotkupljenom državnom zemljištu.

dozvole i legalizacije najvećem broju nisu date, prvo i primarno radi kontrole nad njima i njihovim glasovima. da se ostavi prostor za kršenje propisa koje se u praksi pretežno ne sankcioniše...ali ako neko odbije poslušnost, onda se može i sankcionisati. namjerno su napravljeni i složeni propisi sa velikim udjelom diskrecione ocjene, da se uvijek može vratiti još nešto na dopunu. i konačno, za dozvolu se mora uraditi projekat, uraditi fasada, otkupiti zemlju i tako dalje, što sve košta i što mnogima jeste objektivno nedostupno. ali nije olakšano ni podstaknuto ni onima koji mogu.

dakle, "narodnoj" vlasti koja "voli" hamu je trebalo da mu je mač rušenja uvijek nad glavom, a hami je bilo dovoljno da "ima da je predao" i da rušenja nema dok sluša. nakon frtalj vijeka tog polulegalnog stanja namjerno kreiranog od vlasti, laganog rješenja sigurno nema. i za dvjesta godina da se nešto pomene to će biti problem. ali rješavanje problema može početi i inicirati samo vlast. ne može ni hamo ni onaj u delikatesnoj ni onaj između njih.
Upravo.

Doduše, rješenje problema može inicirati i jedan stari ministar vanjskih poslova SSSR-a. I jedan stari inžinjer, takođe iz SSSR-a.
kluz franjo

#1273 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kluz franjo »

JThomas wrote:
kluz franjo wrote:Ovo je jedna od onih diskusija u kojima su svi djelimično u pravu.

I krenuti od samog sebe.

Kao što rekoh, vrlo interesantna diskusija sa vrlo validnim argumentima (ako zanemarimo našu forumašku sklonost ka krajnjoj polarizaciji i etiketiranju "hamama").
Put ka cilju počinje prvim korakom, a mi bi svi da odmah skočimo na krajnje odredište. A kako to ne može, onda je neki Hamo kriv.
A "Hamo" je po potrebi nekad "FGR", nekad "Sandžo", komunjara, balija, škutor, vlah, poturica, četalj, desničar, ljevičar, elitista, šovinista, auto-šovinsta...

Helem da se vratimo na početak priče.
Svi se slažemo da uspostavljanje boljeg, pouzdanijeg i kvalitetnijeg javnog prijevoza znači pomak za brojne probleme sa kojima se kao građani ovog grada borimo.
Novca za kvalitativne korake u tom pravcu ima. Trebalo bi imati i hrabrosti součiti se sa raznim interesnim strujama, koje će to opstruirati.
Kikibombona

#1274 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Kikibombona »

I krenuti od samog sebe.
Bez privrednog razvoja, nize stope nezaposlenosti, vecih plata i penzija, cijela prica je uzaludna.

Sve ce se popraviti kada budemo imali vise novca. Na tome treba raditi. Nije meni SDA kriva zato sto neki sirotan lozi cumur vec zato sto u moj grad 10 godina nije dosla nijedna firma. To je uzrok i srz problema.

I neka je sram sve koji solidarnost sa siromasnima nazivaju patetikom. Potpuno su preuzeli SDA narativ, da nam je dobro, da je SDA osigurala lijep zivot gradjanima. Onda nije problem povecati namete za 30, 50 ili 100%, ima narod para...

Narod nema para, prejebeno zivi, svaki novi namet je stezanje omce oko vrata. Ako ova cinjenica nekome predstavlja patetiku moram konstatovati da je bezosjecajni licemjer koji brine samo za svoju guzicu.
Banksy

#1275 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Banksy »

A_A_AKCIJA wrote:
Banksy wrote:
A_A_AKCIJA wrote:
Netačno. Stanje u društvu mijenja vlast, na svim nivoima, prema svojim idejama, konceptima i željama, a shodno obimu poslova i odgovarajućim ovlastima.
A vlast biraju vanzemaljci... De ba
Izabrali građani Kantona, Konakovića.
I, šta će on sad? Prebaciti neuređenog Hamu iz SDA sistema u svoj birački korpus, ili uvesti red, pa sprovoditi zakon, i na nama i na Hami?
Izbor je Hamo kao paradigma poslijeratne Bosne bezakonja i pomno kreiranog, kontroliranog haosa, ili uređena pravna država.
Odgovor na ovo pitanje odrediće sudbinu kantonalne vlasti, vjerujem da vam je jasno.
Locked