Aluminij Mostar

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
spreca

#1251 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by spreca »

jajara wrote:
spreca wrote: Tako je, uvijek se iz tkz matice mozes vrati u pravu maticu kad te gore poceraju
neznam koja mi je bas prava matica. pise mi HRVAT tako da mislim da je hrvatska al eto ti odluci kako ti volja
Mozes se ti osjecati kako ti volja...ali najvaznije je gdje si se rodio....na tlu koje drzave i gdje imas stalni boravak a ostalo je nevazno....kako ono rece Kolinda za vas u BiH "hrvatska dijaspora" :lol: .....sta se ba ljutis odmah ,jestel to u Hercegovini izgubili smisao za salu....ma budi kim hoces ,tvoj izbor
jajara

#1252 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by jajara »

koliko ja vidim vec je podjeljena na 2 dijela. bice i na 3 brzo
jajara

#1253 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by jajara »

rodio sam se u bolnici tako da sam doktor
155_mm

#1254 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by 155_mm »

jajara wrote:multi kulti prica uopce nije vezana za spasavanje aluminija i nikakve veze s parama nema. al jbg nemoze bosnjo skontat ni kad mu nacrtas
tu pricu o glupim bosnjanima koji ne mogu nista skontati slusamo vec 20 godina. e sad zamisli koliko su jadni oni koji tim glupim i nesposobnim bosnjanima danas moraju ici na noge skute ljubiti da ih spasu od blata u koji subse sami uvukli svojom "pamecu".
spreca

#1255 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by spreca »

Image
Ako Dragoslav Covic i Partija kazu, ima da ides i da se sve nogom u guzicu udaras
horkesh

#1256 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by horkesh »

jajara wrote:multi kulti prica uopce nije vezana za spasavanje aluminija i nikakve veze s parama nema. al jbg nemoze bosnjo skontat ni kad mu nacrtas
Neke od mudrih misli Brajovića svojevremeno:
Evo, ovu smo firmu i ustrojili za naše bojovnike i ovdje je danas zaposleno 45o radnika Hrvata i samo Hrvata (tokom Tuđmanove posjete 1997)
U ovoj kompaniji samo trava može da bude zelena, kakav islamski kapital
I ti si stvarno ovdje došao da kukaš i lelečeš nad zlim "Bošnjama"?

Naravno, na kraju prizivanje podjele Bosne i Hercegovine, i to iz Švedske :roll:
daddy-kool

#1257 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by daddy-kool »

jajara wrote:koliko ja vidim vec je podjeljena na 2 dijela. bice i na 3 brzo
Biće treći. Ubrzo. :D
Haris.ba

#1258 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Haris.ba »

daddy-kool wrote:Suština je u tome da pored tog kapitala žele sada da dobiju električnu energiju po nekom jeftinijem tarifnom sistemu kako bi mogli normalno poslovati. Vrše pritiske na vlade i javnost. Međutim, laži su ovo i obmane velike da nema struje. Tendencija i nastojanje ove HDZ-ove elite je da to prisvoje u svoje redove, i sada traže partnera, recimo Glencorea i da se tu uključe hrvatske tvrtke i da oni to konačno preuzmu, odnosno cilj im je da totalno obezvrijede vrijednost ove firme".
Nije ovo suština. Jer da se sada da nekome Aluminij za 1 marku šta ćeš sa njim? Jer Aluminij može samo funkcionisati ako ima jeftinu struju. Nema Hrvatska firmi sposobnih da preuzmu Aluminij. Da ima, već bi to bilo davno završeno. Problem je bila i ostala struja.

Davno bi Aluminij bio privatizovan, ali je napravljena greška u koracima. I pokušaj sa Nikšićevim potpisivanjem vlasničke strukture FBiH na 44% je bio pokušaj da se uvuče FBiH da daje struju, ali da nema dovoljno glasova da išta odlučuje.

I sve to funkcioniše ako ima struje. I Čovke je dosada to odrađivao. Možda će i dalje. Nažalost, sve su prilike. Pitanje je samo šta je cijena.

Kažem, bilo bi smisla spasiti Aluminij kad bi Aluminij imao neki nastavak. Prije su bili avioni, sada eto felge. Ali, ni tu kajmak ne uzmima Aluminij. Već Feal i ostali.
Last edited by Haris.ba on 04/07/2019 11:04, edited 1 time in total.
horkesh

#1259 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by horkesh »

spreca wrote:Image
Ako Dragoslav Covic i Partija kazu, ima da ides i da se sve nogom u guzicu udaras
Evo, i jajara je otišao u Švedsku, pa šta? Odeš k'o gospodin čo'jek, ne moraš se zezati s nekim vizama i ambasadama, k'o ove nesposobne Bošnje. Ha ja, da su sposobni, davno bi omogućili svom stanovništvu da bez ikakvih problema i zapreka odlaze iz ove zemlje i bez problema se nastanjuju u drugim zemljama :lol:
Hafis

#1260 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Hafis »

PROFESOR JOVIČIĆ UŽIVO„POŠAMARAO“ PREDSJEDNIKE SDP-a I HDZ-a ZBOG KRAHA ALUMINIJA: „Tada je pisalo da je Srbima, Bošnjacima i psima ulaz zabranjen…“

U ovoj Slobodnoj bosni ima neko piskaralo i svaki mu naslov članka počinje: pošamarao, razvalio, dotukao, rasturio, ....bit će da je kao malo dijete bio žrtva obiteljskog nasilja...Ono uhodani kliše: sitna djeca, mlada žena, staro auto a u babe plaća nikakva...pa udri u kost

Vego, poznajem Safetovog potrčkala Jovičića zvanog ''Vegeta u sve ide''. Nisam upratio čega je on profesor?
Još malo po ovoj slobodnoj Bosni će i Safa postati doc dr sc :D
Last edited by Hafis on 04/07/2019 11:03, edited 1 time in total.
SaraFina

#1261 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by SaraFina »

Hoće u mokrim snovima dragi sOsed. Jedino :D

Zamisli kad se ovo s AL odrazi na demografiju i ostala poduzeća u HNK.
daddy-kool

#1262 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by daddy-kool »

Haris.ba wrote: I pokušaj sa Nikšićevim potpisivanjem vlasničke strukture FBiH na 44% je bio pokušaj da se uvuče FBiH da daje struju, ali da nema dovoljno glasova da išta odlučuje.
:thumbup:

Ja nisam upratio kako i zašto je ovo napravljeno, zašto je SDP to tada tako uradio?
spreca

#1263 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by spreca »

Za tvog zivota se to nece desiti...tako da nevidim smisao radosti
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#1264 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Pitar sa Kariba »

JBT, 20k plata :shock: , ja ba cetiri mjeseca moram raditi za toliko!

:D
spreca

#1265 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by spreca »

jajara wrote:rodio sam se u bolnici tako da sam doktor
izgleda da si ispao babici iz ruku na glavu :lol:
stakasa

#1266 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by stakasa »

Haris.ba wrote:
daddy-kool wrote:Suština je u tome da pored tog kapitala žele sada da dobiju električnu energiju po nekom jeftinijem tarifnom sistemu kako bi mogli normalno poslovati. Vrše pritiske na vlade i javnost. Međutim, laži su ovo i obmane velike da nema struje. Tendencija i nastojanje ove HDZ-ove elite je da to prisvoje u svoje redove, i sada traže partnera, recimo Glencorea i da se tu uključe hrvatske tvrtke i da oni to konačno preuzmu, odnosno cilj im je da totalno obezvrijede vrijednost ove firme".
Nije ovo suština. Jer da se sada da nekome Aluminij za 1 marku šta ćeš sa njim? Jer Aluminij može samo funkcionisati ako ima jeftinu struju. Nema Hrvatska firmi sposobnih da preuzmu Aluminij. Da ima, već bi to bilo davno završeno. Problem je bila i ostala struja.

Davno bi Aluminij bio privatizovan, ali je napravljena greška u koracima. I pokušaj sa Nikšićevim potpisivanjem vlasničke strukture FBiH na 44% je bio pokušaj da se uvuče FBiH da daje struju, ali da nema dovoljno glasova da išta odlučuje.

I sve to funkcioniše ako ima struje. I Čovke je dosada to odrađivao. Možda će i dalje. Nažalost, sve su prilike. Pitanje je samo šta je cijena.

Kažem, bilo bi smisla spasiti Aluminij kad bi Aluminij imao neki nastavak. Prije su bili avioni, sada eto felge. Ali, ni tu kajmak ne uzmima Aluminij. Već Feal i ostali.
Kakvi bolan avioni, sta pricate, pa ne pravi se to na pokretnoj traci da ih istancas deset hiljada godisnje. Napravljeno je zbog boksita iz Posusja i struje iz Jablanice. Nakon dvije godine boksit presusio
spreca

#1267 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by spreca »

daddy-kool wrote:
Biće treći. Ubrzo. :D
'oce kad meni naraste nokat tamo gdje ga nikad nije bilo :lol: ...zna to jajara,a dobrog imena :lol:
choxnox

#1268 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by choxnox »

SaraFina wrote:
jajara wrote: znamo mi dobro ko je kriv za ovoliki minus na racunu i raspad firme. isto tako znamo da 99% bosnjaka slavi raspad aluminija i potencijalni odlazak jos 900 hrvatskih obitelji iz bosne i hercegovine. vjerojatno i vise jer ce ovo izazvati lancanu reakciju. znate sta samo ne znamo? pa ne znamo zasto silom zelite drzati na okupu hrvate i srbe u ovoj drzavi? bosnjaci izjednacavaju sve hrvate sa covicem, isto tako hrvati izjednacavaju bosnjake sa baketom, a srbe sa dodikom. razdvojite se vec jednom svi od svakog i nek vam bude mir i blagostanje u vasim glavama. jest da ce ekonomija onda svakom od nas bit 10 puta gora (i da moze gore od ovog) ali imat cete svi mir i rahatluk bez onih drugih u svojoj avliji. nemojte lagati druge da ste multi kulti bla bla. znam ja dobro kakvi smo mi svi. oni koji su stvarno multi kulti su odselili odavde, a ovo sto je ostalo je mulj

Pazi ti definicije multikulture. :lol:

Dok finansiraš godinama propalu crkotinu AL i stranačke uhljebe HDZ-a, multikulturalan si.
To što se masa drugih gubitaša zatvorila po FBiH, i radnici ostali bez posla nikom ništa.
Šta će 900 hrvatakih obitelji?
A ustvari se radi o 500 radnika i nagomilani administrativni aparat... još toliko.

Koji bezobrazluk.
Pa ako ode tih 500 ljudi vani, statisticki postotak Hrvata past ce na jednocifren broj :D
Radio Sarajevo

#1269 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Radio Sarajevo »

Pitar sa Kariba wrote:JBT, 20k plata :shock: , ja ba cetiri mjeseca moram raditi za toliko!

:D
Što bi rekla Hana, to mi je deset pari čizama...
SaraFina

#1270 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by SaraFina »

Fakat... ode Čoviću tisuće glasača. Jer uračunaj familije.
The 51st State

#1271 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by The 51st State »

nema mjesta optimizmu da ce hdz pristati i na sta ekonomski racionalno, sudeci po pisanju domoljuba hafisa i ovog svedjanina.
ipak kljuc u bravu je najblizi ishod.
The 51st State

#1272 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by The 51st State »

SaraFina wrote:Fakat... ode Čoviću tisuće glasača. Jer uračunaj familije.
taman da se raspisu izbori u mostaru :mrgreen:
jajara

#1273 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by jajara »

uzet cemo vase pare i pokrit minus nemojte se srdit
SaraFina

#1274 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by SaraFina »

The 51st State wrote:nema mjesta optimizmu da ce hdz pristati i na sta ekonomski racionalno, sudeci po pisanju domoljuba hafisa i ovog svedjanina.
ipak kljuc u bravu je najblizi ishod.

Ako uzmu Arapi, smanjiće plaće. A samim tim Hrvati za crkavicu ne žele raditi. Tako da će se otvoriti nekoliko stotina potencijalnih radnih mjesta Bošnjacima.
Pa između ključ u bravu i Arapa, biraju opciju 1.
General War

#1275 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by General War »

SaraFina wrote:Fakat... ode Čoviću tisuće glasača. Jer uračunaj familije.
Ne mora znacit, mozda su skontali SDA iplativiji fol; pakete, znas ono; kila banana, deset deka kahve, sok bona, kila secera i litar ulja i sliku za koga zaokruziti...i eto glasova :mrgreen:
Last edited by General War on 04/07/2019 11:21, edited 1 time in total.
Post Reply