(s)Republika Hrvatska 1990/1995
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- dječak sa šibicama
#1251 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
Sad ce se Troca i PM sloziti ko braca u misljenju 
-
trocadero
#1252 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
Naravno, poznajemo materiju, nismo mi dezertirali u sred rata kao ti. 
- dječak sa šibicama
#1253 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
Decki, sudija svirao kraj

-
patriot_1
#1254 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
A da je JAVNO osudio svaki atak na Hrvatsku od strane JNA i rezervista sa područja BiH?I da je javno poručio državljanima BiH da istupe iz JNA i da se ne odazivaju na pozive za mobilizaciju da bi ratovali protiv Hrvatske?Da je rekao:"Kad ste napali Ravno,napali ste BiH,sad ste NAŠI neprijatelji,jer i Hrvati su BiH državljani!"Mogao je reći:"Mi Muslimani ćemo se boriti na strani naših sunarodnjaka Hrvata jer vi njih kad napadate,napadate naše državljane!"_BataZiv_0809 wrote:A sta bi tek bilo da je Alija odlucio podrzati, u tom trenutku legalnu vojsku JNA, i da je pozvao na opstu mobilizaciju za hrvatsko ratiste?patriot_1 wrote:
Tadašnji predsjednik BiH Alija Izetbegović 6. listopada 1991. preko TV Sarajeva je uputio javnosti proglas on neutralnosti BiH u "ratu između Srbije i Hrvatske". Hrvati su to shvatili kao stalište po kojem rat nije i muslimanski rat te da se sami moraju pobrinuti za sebe."
Fuj kako mi se gadi licemjerstvo
Licemjerno do daske od tebe!
Kasnije,ipak dolazi do zajedničkog otpora,Hrvati i Muslimani ustaju u zajednički otpor agresoru,,a zna se tko je to!I u Sarajevu,neki Hrvati postaju vodeći ljudi u obrani grada!Pa i Srbi!Divjak npr.tom čovjeku se divim!Kasnije,obavještajna služba,jaka do daske od strane JNA uspjeva zavaditi Hrvate i Muslimane,pa čak Muslimane i Muslimane,(slučaj Abdić),i eto ti tragedije.
-
patriot_1
#1255 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
jadranom
3
Da su sravnali sa zemljom neko Muslimansko mjesto a ne Ravno-Hrvatsko,Alija bi drugčiju priču pričao!
Ajd se stavi samo na minut u kožu Hrvata u BiH.Napadnuto Hrvatsko mjesto u BiH ,sravnjano sa zemljom,a alia kaže:"Nije to NAŠ rat!"
Kad se počelo degenjat po Sarajevu,kad je opkoljeno i granatirano,neki vaši političari pitaju:"Pa tko to puca po nama!"
Možda baš i Alija,neće reć:"To je to!"#
3
Nitko ne tvrdi da se stavio na stranu Srba,nego da se postavio kao neutralan u svemu tome!To je greška!) Ako su vec 1991 katolici u Hr i BIH smatrali da se ovim predsjednik Izetbegovic stavio na stranu Srba , zasto nisu tada izasli iz vlade i ostalih oblika vlasti u Bosni i Hercegovini ? Predsjednik Izetbegovic nikada nije imao onakvu vlast kao npr Franjo ili Slobo pa da moze da sprovodi odluke bez ikakvog uplitanja , u tadasnjoj vladi Republike Bosne i Hercegovine 1/3 je bila iz HDZ-a i zasto se taj isti HDZ , a vole da tvrde kako su tada a i danas oni glas katolika iz Bosne i Hercegovine, nije napustio vladu vec je ucestvovao u svim tim odlukama i potezima predsjednika Izetbegovica ?
Da su sravnali sa zemljom neko Muslimansko mjesto a ne Ravno-Hrvatsko,Alija bi drugčiju priču pričao!
Ajd se stavi samo na minut u kožu Hrvata u BiH.Napadnuto Hrvatsko mjesto u BiH ,sravnjano sa zemljom,a alia kaže:"Nije to NAŠ rat!"
Kad se počelo degenjat po Sarajevu,kad je opkoljeno i granatirano,neki vaši političari pitaju:"Pa tko to puca po nama!"
-
patriot_1
#1256 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
patriot_1 wrote:jadranom
3Nitko ne tvrdi da se stavio na stranu Srba,nego da se postavio kao neutralan u svemu tome!Trebao se staviti na stranu Hrvata,a nije.To je greška!) Ako su vec 1991 katolici u Hr i BIH smatrali da se ovim predsjednik Izetbegovic stavio na stranu Srba , zasto nisu tada izasli iz vlade i ostalih oblika vlasti u Bosni i Hercegovini ? Predsjednik Izetbegovic nikada nije imao onakvu vlast kao npr Franjo ili Slobo pa da moze da sprovodi odluke bez ikakvog uplitanja , u tadasnjoj vladi Republike Bosne i Hercegovine 1/3 je bila iz HDZ-a i zasto se taj isti HDZ , a vole da tvrde kako su tada a i danas oni glas katolika iz Bosne i Hercegovine, nije napustio vladu vec je ucestvovao u svim tim odlukama i potezima predsjednika Izetbegovica ?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1257 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
Ne mozes posmatrati dogadjaje iz 1991 po arsinima iz 2016.patriot_1 wrote: A da je JAVNO osudio svaki atak na Hrvatsku od strane JNA i rezervista sa područja BiH?I da je javno poručio državljanima BiH da istupe iz JNA i da se ne odazivaju na pozive za mobilizaciju da bi ratovali protiv Hrvatske?Da je rekao:"Kad ste napali Ravno,napali ste BiH,sad ste NAŠI neprijatelji,jer i Hrvati su BiH državljani!"Mogao je reći:"Mi Muslimani ćemo se boriti na strani naših sunarodnjaka Hrvata jer vi njih kad napadate,napadate naše državljane!"
Licemjerno do daske od tebe!
Kasnije,ipak dolazi do zajedničkog otpora,Hrvati i Muslimani ustaju u zajednički otpor agresoru,,a zna se tko je to!I u Sarajevu,neki Hrvati postaju vodeći ljudi u obrani grada!Pa i Srbi!Divjak npr.tom čovjeku se divim!Kasnije,obavještajna služba,jaka do daske od strane JNA uspjeva zavaditi Hrvate i Muslimane,pa čak Muslimane i Muslimane,(slučaj Abdić),i eto ti tragedije.
U datom trenutku jos uvijek postoji drzava koja se zove SFR Jugoslavija, sa legalnom oruzanom silom koja se zove JNA. Hrvatska je proglasila razdruzivanje od SFRJ, alo to do kraja 1991 godine jos niko nije priznao.
I manje mudar i dalekovid covjek od Alije ne bi u tom trenutku stao na vasu stranu. Stoga stipu suplje.
A de procitaj stagod o Gojku Susku, pa mozemo diskutovati o izdaji Bosnjaka i RBiH od strane Hrvata i Hrvatske sa svojim trabantom tzv. HZHB.
-
jadranom plovim
#1258 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
patriot_1 wrote: A da je JAVNO osudio svaki atak na Hrvatsku od strane JNA i rezervista sa područja BiH?
Onda bi isto tako morao i da osudi napade na Bosnu i Hercegovinu sa podrucja Hrvatske, da li bi vam se to svidjelo ?
patriot_1 wrote:I da je javno poručio državljanima BiH da istupe iz JNA i da se ne odazivaju na pozive za mobilizaciju da bi ratovali protiv Hrvatske?
To je i rekao i zato ste mu i bili zahvalni 1991 ..samo ste to zaboravili 1993 kada ste podrzavali agresiju te iste Hrvatske.
Pravno gledano on je morao prvo da osudi upad stranih vojnih snaga a to su bili pripadnici hv, da li bi voljeli da je to prvo uradio ?patriot_1 wrote:Da je rekao:"Kad ste napali Ravno,napali ste BiH,sad ste NAŠI neprijatelji,jer i Hrvati su BiH državljani!"Mogao je reći:"Mi Muslimani ćemo se boriti na strani naših sunarodnjaka Hrvata jer vi njih kad napadate,napadate naše državljane!"
patriot_1 wrote:Licemjerno do daske od tebe!
Ko ce nama o licemjerstvu ko kurva o postenju, istog onog licemjerstva kada katolike koji su bili u JNA /JA do 1992 prozivate herojima a Bosnjake koji su bili u JNA 1991 agresorima
Nije JNA i njena obavjestajna sluzba zavadila Franju sa bilo kim niti ga je nagovorila da pokrene UZP , sa istim ciljem kao i partner mu Slobo. Svaljivanje krivice na neke tajne sluzbe u stilu " ko nas bre zavadi " je negiranje sudski dokazne agresije katolickog politickog i vojnog vrha iz Zagreba na Bosnu i Hercegovinu.patriot_1 wrote:Kasnije,ipak dolazi do zajedničkog otpora,Hrvati i Muslimani ustaju u zajednički otpor agresoru,,a zna se tko je to!I u Sarajevu,neki Hrvati postaju vodeći ljudi u obrani grada!Pa i Srbi!Divjak npr.tom čovjeku se divim!Kasnije,obavještajna služba,jaka do daske od strane JNA uspjeva zavaditi Hrvate i Muslimane,pa čak Muslimane i Muslimane,(slučaj Abdić),i eto ti tragedije.
Last edited by jadranom plovim on 19/04/2016 11:53, edited 1 time in total.
-
jadranom plovim
#1259 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
Pa kada ste bili u toj kozi sto vam nije smetalo 1991 kada je to govorio ? To vam to nije tada smetalo, bas suprotno ,to ste smatrali kao podrska Hr, to vam je zasmetalo 1992-1993 kada ste trebali da opravdate agresiju Hr na Bosnu i Hercegovinu.patriot_1 wrote:patriot_1 wrote:jadranom
3Nitko ne tvrdi da se stavio na stranu Srba,nego da se postavio kao neutralan u svemu tome!Trebao se staviti na stranu Hrvata,a nije.To je greška!) Ako su vec 1991 katolici u Hr i BIH smatrali da se ovim predsjednik Izetbegovic stavio na stranu Srba , zasto nisu tada izasli iz vlade i ostalih oblika vlasti u Bosni i Hercegovini ? Predsjednik Izetbegovic nikada nije imao onakvu vlast kao npr Franjo ili Slobo pa da moze da sprovodi odluke bez ikakvog uplitanja , u tadasnjoj vladi Republike Bosne i Hercegovine 1/3 je bila iz HDZ-a i zasto se taj isti HDZ , a vole da tvrde kako su tada a i danas oni glas katolika iz Bosne i Hercegovine, nije napustio vladu vec je ucestvovao u svim tim odlukama i potezima predsjednika Izetbegovica ?
Sto niste 1991 umjesto 1993 rekli da je to znak neprijateljstva vec ste 1991 vezali zastave sa Bosnjacima ?
Sto hdz nije 1991 izasao iz vlade koju je vodio rahmetli Izetbegovic ako se nisu slagali sa njegovom politikom ?
Sto od 1991 pa sve do danas dajete glasove za hdz a oni su 1991 bili dio vlade za koju vi danas tvrdite da je bila okrenuta protiv Hr ?
Sto danas dajete glasove za Covica koji vodi taj isti hdz a on je 1991 popravljao avione JNA koji su bombardovali Hr ?
Licemjerstvo prodajte nekome drugome, ovo nije onaj forum iz Ljubuskog gdje istomisljenicima prazne glave mozes da prodajes mu*a za veceru, ovdje ima ljudi koji se sjecaju sta ste tada govorili i radili i kako ste promjenili plocu i uprljali obraz kada se trebalo podrzati agresija na Bosnu i Hercegovinu.
-
patriot_1
#1260 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
Ovo može da piše samo neki fan Republike Srpske,a sa takvima mi se ne debatira!jadranom plovim wrote:patriot_1 wrote: A da je JAVNO osudio svaki atak na Hrvatsku od strane JNA i rezervista sa područja BiH?
Onda bi isto tako morao i da osudi napade na Bosnu i Hercegovinu sa podrucja Hrvatske, da li bi vam se to svidjelo ?
patriot_1 wrote:I da je javno poručio državljanima BiH da istupe iz JNA i da se ne odazivaju na pozive za mobilizaciju da bi ratovali protiv Hrvatske?
To je i rekao i zato ste mu i bili zahvalni 1991 ..samo ste to zaboravili 1993 kada ste podrzavali agresiju te iste Hrvatske.
Pravno gledano on je morao prvo da osudi upad stranih vojnih snaga a to su bili pripadnici hv, da li bi voljeli da je to prvo uradio ?patriot_1 wrote:Da je rekao:"Kad ste napali Ravno,napali ste BiH,sad ste NAŠI neprijatelji,jer i Hrvati su BiH državljani!"Mogao je reći:"Mi Muslimani ćemo se boriti na strani naših sunarodnjaka Hrvata jer vi njih kad napadate,napadate naše državljane!"
Ko ce nama o licemjerstvu ko kurva o postenju, istog onog licemjerstva kada katolike koji su bili u JNA /JA do 1992 prozivate herojima a Bosnjake koji su bili u JNA 1991 agresorima![]()
Nije JNA i njena obavjestajna sluzba zavadila Franju sa bilo kim niti ga je nagovorila da pokrene UZP , sa istim ciljem kao i partner mu Slobo. Svaljivanje krivice na neke tajne sluzbe u stilu " ko nas bre zavadi " je negiranje sudski dokazne agresije katolickog politickog i vojnog vrha iz Zagreba na Bosnu i Hercegovinu.patriot_1 wrote:Kasnije,ipak dolazi do zajedničkog otpora,Hrvati i Muslimani ustaju u zajednički otpor agresoru,,a zna se tko je to!I u Sarajevu,neki Hrvati postaju vodeći ljudi u obrani grada!Pa i Srbi!Divjak npr.tom čovjeku se divim!Kasnije,obavještajna služba,jaka do daske od strane JNA uspjeva zavaditi Hrvate i Muslimane,pa čak Muslimane i Muslimane,(slučaj Abdić),i eto ti tragedije.
-
jadranom plovim
#1261 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
Ma ne, nisam ja vas legitmni predstavnik za kojeg vi glasate :patriot_1 wrote:Ovo može da piše samo neki fan Republike Srpske,a sa takvima mi se ne debatira!jadranom plovim wrote:patriot_1 wrote: A da je JAVNO osudio svaki atak na Hrvatsku od strane JNA i rezervista sa područja BiH?
Ko ce nama o licemjerstvu ko kurva o postenju, istog onog licemjerstva kada katolike koji su bili u JNA /JA do 1992 prozivate herojima a Bosnjake koji su bili u JNA 1991 agresorima![]()
https://www.youtube.com/watch?v=pghxXdAx7lc
ja sam samo jedan obicni Bosnjo koji argumentima rastura licemjerje i lazi koje postavljas i mozes ti mene da ignorises uvjeren da moje misljenje nema veze , znas ono u stilu " kako da se dijeli Mostar: Srbima istocna obala , hrvatima zapadna a muslimane ko pita , oni ce u sredinu " ali to ne umanjuje cinjenicu da lazi i licemjerstvo nece proci bez odgovora.
-
PM72
#1262 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
trocadero wrote:Naravno, poznajemo materiju, nismo mi dezertirali u sred rata kao ti.
PREJAKO!
i tačno!
-
patriot_1
#1263 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
jadranom plovim
Ma možeš ti reć i da si meko kuhano jaje!
Netko ti možda i povjeruje!
Koliko znam,Muslimani i Hrvati zajedno vojovaše protiv vas Srba,na početku!I kasnije pred kraj rata!
Vi Srbi i ostali nikad niste bili u zajedništvu u Mostaru protiv Hrvata ili Muslimana,,kako god bilo da bilo!Sami protiv svih!
I neima vas niđe,,danas!
[/quote]Ma ne, nisam ja vas legitmni predstavnik za kojeg vi glasate :
ja sam samo jedan obicni Bosnjo koji argumentima rastura licemjerje i lazi koje postavljas i mozes ti mene da ignorises uvjeren da moje misljenje nema veze , znas ono u stilu " kako da se dijeli Mostar: Srbima istocna obala , hrvatima zapadna a muslimane ko pita , oni ce u sredinu " ali to ne umanjuje cinjenicu da lazi i licemjerstvo nece proci bez odgovora.
Ma možeš ti reć i da si meko kuhano jaje!
Koliko znam,Muslimani i Hrvati zajedno vojovaše protiv vas Srba,na početku!I kasnije pred kraj rata!
Vi Srbi i ostali nikad niste bili u zajedništvu u Mostaru protiv Hrvata ili Muslimana,,kako god bilo da bilo!Sami protiv svih!
I neima vas niđe,,danas!
-
jadranom plovim
#1264 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
A u "sredini" rata i te kako agresori sa obadvije strane i to duze nego sto su kvislinzi iz hvo ikada bili "saveznici" sa Armijom RBIH. Pisem saveznici pod navodnicima jer ne treba neprijatelj kada se imaju takvi saveznici.patriot_1 wrote:jadranom plovimMa možeš ti reć i da si meko kuhano jaje!Ma ne, nisam ja vas legitmni predstavnik za kojeg vi glasate :
I neima vas niđe,,danas!
A sto se tice to da ste se borili protiv srba,od oktobra 1992 pa sve do oktobra 1994 kvislinzi nisu metka opalili jedni na druge, vec na protiv imali su prije, tada a i poslije toga i te kako dobru saradnju.
Kvisling kvislingu oci ne cupa
nije ni cudo sto katolike iz BiH predstavljaju ovakvi i sto glasaju za takve .
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1265 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
Trol ili je 96 godiste. Nisam jos odlucio.
-
patriot_1
#1266 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
Pa Srbi nisu pucali po njima,ovi naši nisu imali potrebe za uzvraćati!
Jasno je i ovo,Hrvati u BiH nisu napadali područja sa nvećinskim Muslimanskim stanovništvom,za to vrijeme,obratnog je bilo koliko hoćeš!
Sukobi između Hrvata i Muslimana-Bošnjaka počeli su u jesen 1992. godine. Do tada su se i hrvatski i muslimansko-bošnjački narod skupa borili protiv zajedničkog srpskog agresora. Tijekom muslimansko-hrvatskih sukoba više od 1600 Hrvata izgubilo je život u ratnim zločinima (onako kako međunarodna zajednica definira ratni zločin). Među onima koji su život izgubili u masovnim zločinima bilo je i 1088 civila. Za vrijeme sukoba Armije BiH i HVO-a s područja Federacije, a iz općina u kojima se ratovalo, izbjeglo ili prognano 144.000 Hrvata. U tom broju nisu obuhvaćeni Hrvati izbjegli iz Sarajeva i nekih drugih mjesta, u kojima nije bilo izravnog ratnog sukoba. Opće je prihvaćeno da je iz Lašvanske doline izbjeglo ili prognano preko 66.000 Hrvata.
U nastavku će biti ukratko predstavljeni samo neki od većih ratnih zločina ili zločini koji su imali naročit odraz na neka kasnija dogadjanja na prostorima srednje Bosne.
12. siječnja 1993.
Lužani (Uskoplje) - Muslimanske snage su napale hrvatsko selo Lužani i učinili pokolj nad Hrvatima (ubijeno i masakrirano više civila) . Cilj je bio ovladati prometnicom koja od Tomislavgrada vodi u Srednju Bosnu. Pripadnici HVO-a su uzvratili na napade. U tim borbama poginula su 64 pripadnika HVO-a, a 19 ih je ranjeno.
19. siječnja 1993.
Gusti Grab (opcina Busovača) - pripadnici ABiH masakrirali 5 staraca u dobi izmedju 70-80 godina.
26. siječnja 1993.
Dusina (Lašvanska dolina), otet je zapovjednik HVO-a, a 4 od 5 njegovih pratilaca je ubijeno. Nekoliko sela (Višnjica, Lašva, Dusina…) je etnički očišćeno, prognano je više od 3.000, a dio civila je korišten kao živi vojni štit.
23. ožujka 1993.
Orlište (Konjic) - ubijena 4 civila dobi izmedju 70-80 godina.
5. travnja 1993.
Sušanj (Zenica) - ubijeno 17 civila, mahom starijih osoba koji su ostali u selu i dočekali ABiH nakon povlačenja HVO.
8. travnja 1993.
Maljine (Travnik) - na lokalitetu Bikose strijeljano 30 zarobljenih ranjenika HVO i civila. Pri iskapanju tijela uočeno je da su u masovnoj grobnici rađeni naknadni zahvati kojima je bio cilj prikriti tragove zločina.
16. travnja 1993.
Trusina (Konjic) – između 8 i 9 sati ujutro, u napadu na selo Trusina u sat vremena ubijeno je 16 civila i 6 zarobljenih vojnika HVO-a. Pripadnici ABIH su išli od kuće do kuće i ubijali civile koje bi tamo zatekli, a od djela civila su napravili tzv. živi štit te krenuli na brdo Križ gdje su uz prijetnje da će civile ubiti, natjerali pripadnike HVO-a (seljaci koji su branili selo) na predaju te ih strijeljali.
18. travnja 1993.
Grm (Zenica) - ubijeno 6 civila. Tri starca su živa zapaljena.
24. travnja 1993.
Miletići (Travnik) - ubijeno i izmasakrirano 5 civila.
8. lipnja 1993.
Čukle (Travnik) - ubijeno 9 civila i 12 zarobljenih pripadnika HVO.
8. lipnja 1993.
Krpeljici (Travnik) - ubijeno 7 civila. UNPROFOR je tijela našao u selu, prebacio ih u Guču Goru i sahranio u crkvenom dvorištu.
10. lipnja 1993.
Vitez - od granate ispaljene s položaja ABiH na dječje igralište u Vitezu, poginulo je 8 djece dobi od 9 do 15 godina.
13. lipnja 1993.
Kraljeva sutjeska (Kakanj) - ubijena 4 civila i spaljene kuće.
13. lipnja 1993.
Drenovik (Kakanj) – ubijeno 17 civila žene, dijeca i starci.
13. lipnja 1993.
Slapnica (Kakanj) - ubijeno 9 civila.
16. lipnja 1993.
Busovačke Staje (Busovača) - ubijene 22 osobe iz humanitarnog konvoja (14 civila i 8 pripadnika HVO, pratilaca konvoja kroz područje Busovačke planine).
28. srpnja 1993.
Doljani (Jablanica) - pri upadu pripadnika ABiH u selo, u jeku žetvenih radova pokupljeno i ubijeno 37 osoba - 8 civila i 29 vojnih obveznika, od kojih je najveći broj u trenutku upada u selo bio zatečen nenaoružan na žetvenim radovima. Oko 180 civila, mahom žena i djece korišteno je pri izvlačenju kao živi zid, da bi potom bili odvedeni i internirani u logoru u Jablanici.
Srpanj / kolovoz 1993. (točan datum nepoznat)
Bugojno - u obredima inicijacije, u svojevrsnom dance macabre (Triumfalno vitlanje sjekirom nakon upravo izvršena dekapitacije žrtava), uz mentorstvo arapskih dobrovoljaca, pripadnici ABiH masakrirali su i ubili tzv. bugojansku skupinu koju je činio 21 zatočeni pripadnik HVO, bez obzira što su svi prethodno kao ratni zarobljenici evidentirani od strane Međunarodnog crvenog križa. Primjer pravog etničkog čišćenja je općina Bugojno. Tu je prema popisu iz 1991. živjelo 15993 Hrvata (34,2%) a nakon ratnih sukoba ostalo je 1374. Ukupno je ubijeno 119 Hrvata, a ostali su pobjegli. Na stadionu NK Iskre je bilo 292 zatočenika, gdje su bili mučeni, a o 21 logorašu se ništa ne zna. Opljačkano je preko 3000 hrvatskih kuća, minirano ih je 1480 a 1070 oštećeno. U gradu su uništena sva katolička groblja.
16. kolovoza 1993.
Kiseljak (Žepče) - prilikom upada u selo ubijeno 15 civila, medju kojima je bilo i djece. Nedugo potom, nakon što su bili opkoljeni od strane HVO, pripadnici ABiH su zarobili 23 civila koja su koristili kao živi štit pri izvlačenju iz obruča HVO. 23 zarobljena civila, medju kojima ponajviše žena i djece, bili su kasnije predmetom razmjene zarobljenika izmedju 303. slavne brdske brigade ABiH i lokalnog HVO.
5. rujna 1993.
Zabilje (Vitez) - ubijeno 13 zarobljenih osoba (4 civila i vojnika HVO).
9. rujna 1993.
Grabovica (Mostar) - u dubini teritorija kojeg je kontrolirala ABiH ubijena je 32 civila, uglavnom starci, žene i djeca koji su ostali u selu i nakon što su pripadnici ABiH zauzeli selo. Šire područje sela Grabovica se nalazilo pod kontrolom pripadnika Armije BiH od 10. svibnja 1993. i u vrijeme počinjenog masakra bilo je udaljeno od svih linija dodira ili sukoba više od 35 km.
14. rujna 1993.
Uzdol (Prozor) - prilikom upada u selo ubijena 41 osoba (29 civila i 12 pripadnika HVO).
30. listopada 1993.
Vareš - prilikom osvajanja Vareša u samom je gradu ubijeno 17 civila koji se nisu htjeli povući s pripadnicima HVO-a, vjerujući da im se ne može dogoditi ništa ukoliko dođe ABiH. Istodobno u selu Borovica zapaljeno do temelja 320 obiteljskih kuća. Općina u kojoj su Hrvati bili većina etnički je gotovo potpunoma očišćena od Hrvata.
13. studenoga 1993.
Fojnica - Predsjednik predsjedništva BiH, Alija Izetbegović je nakon Bugojna posjetio pripadnike Armije BiH stacionirane u Fojnici. Tog dana su u Fojnici, u prostorijama franjevačkog samostana Duha Svetog hicima iz vatrenog oružja pripadnici zloglasne Frkine jedinice iz sastava ABIH (316.brigada) ubili: fra Nikica Miličević - župnik i gvardijan samostana te njegov zamjenik i samostanski vikar fra Leon Mato Migić. Samostan se nalazi na prostoru kojeg kontrolira Armija BiH.
22. prosinca 1993.
Križančevo selo (Vitez) - prilikom upada u selo ubijene 74 osobe (vojnici i civili). Za dio vojnika se pouzdano znade da su bili živi zarobljeni. [1]
9. siječnja 1994.
Buhine Kuće (Vitez) - prilikom upada u selo ubijeno 26 osoba - civila i pripadnika HVO.
Izvori[uredi VE | uredi]
Zločini Armije BiH nad Hrvatima u Domovinskom ratu
Tužiteljstvo BiH ne želi procesuirati predmete ratnih zločina protiv hrvatskih civila, Hrvatski fokus
1.Jump up ↑ Ubojstva u Križančevu Selu u sjeni zaborava
Jasno je i ovo,Hrvati u BiH nisu napadali područja sa nvećinskim Muslimanskim stanovništvom,za to vrijeme,obratnog je bilo koliko hoćeš!
Sukobi između Hrvata i Muslimana-Bošnjaka počeli su u jesen 1992. godine. Do tada su se i hrvatski i muslimansko-bošnjački narod skupa borili protiv zajedničkog srpskog agresora. Tijekom muslimansko-hrvatskih sukoba više od 1600 Hrvata izgubilo je život u ratnim zločinima (onako kako međunarodna zajednica definira ratni zločin). Među onima koji su život izgubili u masovnim zločinima bilo je i 1088 civila. Za vrijeme sukoba Armije BiH i HVO-a s područja Federacije, a iz općina u kojima se ratovalo, izbjeglo ili prognano 144.000 Hrvata. U tom broju nisu obuhvaćeni Hrvati izbjegli iz Sarajeva i nekih drugih mjesta, u kojima nije bilo izravnog ratnog sukoba. Opće je prihvaćeno da je iz Lašvanske doline izbjeglo ili prognano preko 66.000 Hrvata.
U nastavku će biti ukratko predstavljeni samo neki od većih ratnih zločina ili zločini koji su imali naročit odraz na neka kasnija dogadjanja na prostorima srednje Bosne.
12. siječnja 1993.
Lužani (Uskoplje) - Muslimanske snage su napale hrvatsko selo Lužani i učinili pokolj nad Hrvatima (ubijeno i masakrirano više civila) . Cilj je bio ovladati prometnicom koja od Tomislavgrada vodi u Srednju Bosnu. Pripadnici HVO-a su uzvratili na napade. U tim borbama poginula su 64 pripadnika HVO-a, a 19 ih je ranjeno.
19. siječnja 1993.
Gusti Grab (opcina Busovača) - pripadnici ABiH masakrirali 5 staraca u dobi izmedju 70-80 godina.
26. siječnja 1993.
Dusina (Lašvanska dolina), otet je zapovjednik HVO-a, a 4 od 5 njegovih pratilaca je ubijeno. Nekoliko sela (Višnjica, Lašva, Dusina…) je etnički očišćeno, prognano je više od 3.000, a dio civila je korišten kao živi vojni štit.
23. ožujka 1993.
Orlište (Konjic) - ubijena 4 civila dobi izmedju 70-80 godina.
5. travnja 1993.
Sušanj (Zenica) - ubijeno 17 civila, mahom starijih osoba koji su ostali u selu i dočekali ABiH nakon povlačenja HVO.
8. travnja 1993.
Maljine (Travnik) - na lokalitetu Bikose strijeljano 30 zarobljenih ranjenika HVO i civila. Pri iskapanju tijela uočeno je da su u masovnoj grobnici rađeni naknadni zahvati kojima je bio cilj prikriti tragove zločina.
16. travnja 1993.
Trusina (Konjic) – između 8 i 9 sati ujutro, u napadu na selo Trusina u sat vremena ubijeno je 16 civila i 6 zarobljenih vojnika HVO-a. Pripadnici ABIH su išli od kuće do kuće i ubijali civile koje bi tamo zatekli, a od djela civila su napravili tzv. živi štit te krenuli na brdo Križ gdje su uz prijetnje da će civile ubiti, natjerali pripadnike HVO-a (seljaci koji su branili selo) na predaju te ih strijeljali.
18. travnja 1993.
Grm (Zenica) - ubijeno 6 civila. Tri starca su živa zapaljena.
24. travnja 1993.
Miletići (Travnik) - ubijeno i izmasakrirano 5 civila.
8. lipnja 1993.
Čukle (Travnik) - ubijeno 9 civila i 12 zarobljenih pripadnika HVO.
8. lipnja 1993.
Krpeljici (Travnik) - ubijeno 7 civila. UNPROFOR je tijela našao u selu, prebacio ih u Guču Goru i sahranio u crkvenom dvorištu.
10. lipnja 1993.
Vitez - od granate ispaljene s položaja ABiH na dječje igralište u Vitezu, poginulo je 8 djece dobi od 9 do 15 godina.
13. lipnja 1993.
Kraljeva sutjeska (Kakanj) - ubijena 4 civila i spaljene kuće.
13. lipnja 1993.
Drenovik (Kakanj) – ubijeno 17 civila žene, dijeca i starci.
13. lipnja 1993.
Slapnica (Kakanj) - ubijeno 9 civila.
16. lipnja 1993.
Busovačke Staje (Busovača) - ubijene 22 osobe iz humanitarnog konvoja (14 civila i 8 pripadnika HVO, pratilaca konvoja kroz područje Busovačke planine).
28. srpnja 1993.
Doljani (Jablanica) - pri upadu pripadnika ABiH u selo, u jeku žetvenih radova pokupljeno i ubijeno 37 osoba - 8 civila i 29 vojnih obveznika, od kojih je najveći broj u trenutku upada u selo bio zatečen nenaoružan na žetvenim radovima. Oko 180 civila, mahom žena i djece korišteno je pri izvlačenju kao živi zid, da bi potom bili odvedeni i internirani u logoru u Jablanici.
Srpanj / kolovoz 1993. (točan datum nepoznat)
Bugojno - u obredima inicijacije, u svojevrsnom dance macabre (Triumfalno vitlanje sjekirom nakon upravo izvršena dekapitacije žrtava), uz mentorstvo arapskih dobrovoljaca, pripadnici ABiH masakrirali su i ubili tzv. bugojansku skupinu koju je činio 21 zatočeni pripadnik HVO, bez obzira što su svi prethodno kao ratni zarobljenici evidentirani od strane Međunarodnog crvenog križa. Primjer pravog etničkog čišćenja je općina Bugojno. Tu je prema popisu iz 1991. živjelo 15993 Hrvata (34,2%) a nakon ratnih sukoba ostalo je 1374. Ukupno je ubijeno 119 Hrvata, a ostali su pobjegli. Na stadionu NK Iskre je bilo 292 zatočenika, gdje su bili mučeni, a o 21 logorašu se ništa ne zna. Opljačkano je preko 3000 hrvatskih kuća, minirano ih je 1480 a 1070 oštećeno. U gradu su uništena sva katolička groblja.
16. kolovoza 1993.
Kiseljak (Žepče) - prilikom upada u selo ubijeno 15 civila, medju kojima je bilo i djece. Nedugo potom, nakon što su bili opkoljeni od strane HVO, pripadnici ABiH su zarobili 23 civila koja su koristili kao živi štit pri izvlačenju iz obruča HVO. 23 zarobljena civila, medju kojima ponajviše žena i djece, bili su kasnije predmetom razmjene zarobljenika izmedju 303. slavne brdske brigade ABiH i lokalnog HVO.
5. rujna 1993.
Zabilje (Vitez) - ubijeno 13 zarobljenih osoba (4 civila i vojnika HVO).
9. rujna 1993.
Grabovica (Mostar) - u dubini teritorija kojeg je kontrolirala ABiH ubijena je 32 civila, uglavnom starci, žene i djeca koji su ostali u selu i nakon što su pripadnici ABiH zauzeli selo. Šire područje sela Grabovica se nalazilo pod kontrolom pripadnika Armije BiH od 10. svibnja 1993. i u vrijeme počinjenog masakra bilo je udaljeno od svih linija dodira ili sukoba više od 35 km.
14. rujna 1993.
Uzdol (Prozor) - prilikom upada u selo ubijena 41 osoba (29 civila i 12 pripadnika HVO).
30. listopada 1993.
Vareš - prilikom osvajanja Vareša u samom je gradu ubijeno 17 civila koji se nisu htjeli povući s pripadnicima HVO-a, vjerujući da im se ne može dogoditi ništa ukoliko dođe ABiH. Istodobno u selu Borovica zapaljeno do temelja 320 obiteljskih kuća. Općina u kojoj su Hrvati bili većina etnički je gotovo potpunoma očišćena od Hrvata.
13. studenoga 1993.
Fojnica - Predsjednik predsjedništva BiH, Alija Izetbegović je nakon Bugojna posjetio pripadnike Armije BiH stacionirane u Fojnici. Tog dana su u Fojnici, u prostorijama franjevačkog samostana Duha Svetog hicima iz vatrenog oružja pripadnici zloglasne Frkine jedinice iz sastava ABIH (316.brigada) ubili: fra Nikica Miličević - župnik i gvardijan samostana te njegov zamjenik i samostanski vikar fra Leon Mato Migić. Samostan se nalazi na prostoru kojeg kontrolira Armija BiH.
22. prosinca 1993.
Križančevo selo (Vitez) - prilikom upada u selo ubijene 74 osobe (vojnici i civili). Za dio vojnika se pouzdano znade da su bili živi zarobljeni. [1]
9. siječnja 1994.
Buhine Kuće (Vitez) - prilikom upada u selo ubijeno 26 osoba - civila i pripadnika HVO.
Izvori[uredi VE | uredi]
Zločini Armije BiH nad Hrvatima u Domovinskom ratu
Tužiteljstvo BiH ne želi procesuirati predmete ratnih zločina protiv hrvatskih civila, Hrvatski fokus
1.Jump up ↑ Ubojstva u Križančevu Selu u sjeni zaborava
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1267 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
Znamo i mi izguglat.
I jos da dodam: Bosna i Hercegovina je suverena i medjunarodno priznata drzava na svakom pedlju svoje teritorije. Dakle moze HV uletiti na podrucje gdje je 150% hrvata, to je i dalje agresija.
A sad cao
I jos da dodam: Bosna i Hercegovina je suverena i medjunarodno priznata drzava na svakom pedlju svoje teritorije. Dakle moze HV uletiti na podrucje gdje je 150% hrvata, to je i dalje agresija.
A sad cao
-
PM72
#1268 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
i jedno i drugo.Skupio je dva žuta..._BataZiv_0809 wrote:Trol ili je 96 godiste. Nisam jos odlucio.
-
trocadero
#1269 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
Ima, ima....jest da je to doduse oko 5 tisuca ali bome doslo vrijeme da se Hrvati i Bosnjaci otimaju oko mostarskih Srba.patriot_1 wrote: Vi Srbi i ostali nikad niste bili u zajedništvu u Mostaru protiv Hrvata ili Muslimana,,kako god bilo da bilo!Sami protiv svih!
I neima vas niđe,,danas!
Docekasmo za nepovjerovati i to da Srbi nece podjeljen nego JEDINSTVEN GRAD!
Razlog: budu li Bake i Covke podjelili grad necemo nigdje prispjeti , nidje nas....
Ovako misle da ce biti jezicak na vagi pa ko vise ponudi, moglo bi se ugrabiti kakvih skupstinskih plata , direktorskih fotelja, i jos ponesto guzovace!
-
patriot_1
#1270 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
Traumatično je biti Srbin u BiH danas.
Moćni,osvojiše 70% BiH a onda ,,kad se Muslimani i Hrvati složiše,kad se jedni i drugi koliko-toliko naoružaše,pa Hrvati iz Hrvatske udariše dole na jugu,ode zamalo i Trebinje i Banja Luka!
da nije netko izvana rekao "Stop",ode B.Luka u ruke Hrvata i Bošnjaka!A Trebinje još prije!Zato sad i lijepite tu takve laži,isfrustrirani do daske!
A danas,Hrvati se ne osjećaju svoji na svome,ni u Sarajevu kojeg su branili skupa sa Musimanima,tako jednom lipo reče Josip Pejaković:"Odoše moja djeca iz Sarajeva,otići ću i ja,nisam ja djecu pravio da živim bez njih!"
A Bosanac,samo takav!
Moćni,osvojiše 70% BiH a onda ,,kad se Muslimani i Hrvati složiše,kad se jedni i drugi koliko-toliko naoružaše,pa Hrvati iz Hrvatske udariše dole na jugu,ode zamalo i Trebinje i Banja Luka!
da nije netko izvana rekao "Stop",ode B.Luka u ruke Hrvata i Bošnjaka!A Trebinje još prije!Zato sad i lijepite tu takve laži,isfrustrirani do daske!
A danas,Hrvati se ne osjećaju svoji na svome,ni u Sarajevu kojeg su branili skupa sa Musimanima,tako jednom lipo reče Josip Pejaković:"Odoše moja djeca iz Sarajeva,otići ću i ja,nisam ja djecu pravio da živim bez njih!"
A Bosanac,samo takav!
-
jadranom plovim
#1271 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
Ako hoces o ovome moze, ja ti kazem da ja to argumentovano radim pa cu samo da navedem ocigledne lazi i mitomaniju:
Ali da ipak pogledamo i u Bosni i Hercegovini : Bugojno, Travnik, Fojnica, Kakanj, Gornji Vakuf, Novi Travnik, Mostar..svuda su tu Bosnjaci bili vecina pa ih opet kvislinzi napadose.
a uz to imamo i :
http://www.icty.org/x/cases/prlic/tjug/ ... ary_en.pdf
http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 3.g/53.pdf
http://www.icty.org/x/cases/hadzihasano ... 0422ED.htm
Pa sam si tvrdio da su se borili protiv srba a sada priznajes da nisu pucali jedne na drugepatriot_1 wrote: Pa Srbi nisu pucali po njima,ovi naši nisu imali potrebe za uzvraćati!
Nisu nikada ni Srbi napadali tamo gdje su katolici bili u vecini u Hrvatskoj ali ih opet proglasise za agresore i protjerase preko 250 000 ljudi.patriot_1 wrote: Jasno je i ovo,Hrvati u BiH nisu napadali područja sa nvećinskim Muslimanskim stanovništvom,za to vrijeme,obratnog je bilo koliko hoćeš!
Ali da ipak pogledamo i u Bosni i Hercegovini : Bugojno, Travnik, Fojnica, Kakanj, Gornji Vakuf, Novi Travnik, Mostar..svuda su tu Bosnjaci bili vecina pa ih opet kvislinzi napadose.
a uz to imamo i :
Therefore, the Chamber finds by a majority that a joint criminal enterprise existed and had as its ultimate goal the establishment of a Croatian territorial entity with part of the borders of the Croatian Banovina of 1939 to enable a reunification of the Croatian people. This Croatian territorial entity in BiH was either to be united with Croatia following the prospective dissolution of BiH, or become an independent state within BiH with direct ties to Croatia.
The Chamber finds, again by a majority, that as early as December 1991, the leadership of the Croatian Community of Herceg-Bosna (which included Mate Boban, President of the Croatian Community (and later Republic) of Herceg-Bosna) and Croatian leaders (including Franjo Tu|man, the President of Croatia) deemed that in order to achieve the ultimate goal, namely the establishment of a Croatian territorial entity as previously described, it was necessary to modify the ethnic composition of the territories claimed to be part of the Croatian Community of Herceg-Bosna.
Za progon katolika obrati se Franji i njegovoj druzbi iz UZP:patriot_1 wrote: Sukobi između Hrvata i Muslimana-Bošnjaka počeli su u jesen 1992. godine. Do tada su se i hrvatski i muslimansko-bošnjački narod skupa borili protiv zajedničkog srpskog agresora. Tijekom muslimansko-hrvatskih sukoba više od 1600 Hrvata izgubilo je život u ratnim zločinima (onako kako međunarodna zajednica definira ratni zločin). Među onima koji su život izgubili u masovnim zločinima bilo je i 1088 civila. Za vrijeme sukoba Armije BiH i HVO-a s područja Federacije, a iz općina u kojima se ratovalo, izbjeglo ili prognano 144.000 Hrvata. U tom broju nisu obuhvaćeni Hrvati izbjegli iz Sarajeva i nekih drugih mjesta, u kojima nije bilo izravnog ratnog sukoba. Opće je prihvaćeno da je iz Lašvanske doline izbjeglo ili prognano preko 66.000 Hrvata.
http://www.icty.org/x/cases/prlic/tjug/ ... ary_en.pdf
Evidence establishes that as of mid-January 1993, the HVO leadership and certain Croatian leaders had the intention of consolidating HVO control over the provinces claimed to be Croatian and of proceeding with the ethnic cleansing of these provinces to ensure they had either a majority, or an exclusively Croatian population. Therefore, the joint criminal enterprise was established as of mid-January 1993. The HVO conducted the military campaigns, as previously described, in the provinces it considered to be Croatian for the purpose of consolidating its presence. These military campaigns were accompanied by the displacement of the Muslim population. The HVO also organised the displacement of Croatian populations from Central Bosnia towards Herzegovina. The aim of this displacement was to protect a part of the Croatian population in Central Bosnia from combat taking place in the area, but also to strengthen the presence of Croats in Herceg-Bosna; the goal of this was to shift the balance of power in favour of the Croats. Consequently, one part of the Croatian population in Central Bosnia voluntarily left, while others were forcibly displaced by the HVO.
Otet je od arapa da bi ga iskoristili za razmjenu za svoje sunarodnjake koji su oteti od strane kvislinga iz reda tzv hvo. Ako je ratni zlocin oteti oficira neprijateljske vojske onda je jos veci zlocin , kojeg su prvi izvrsili kvislinzi otmicom civila. I to se pokusalo izbjeci, nekoliko puta je pokusano od strane ARBIH da se nagovore kvislinizi da puste otete arape, ali nije uspjelo, kvislinizi su mislili da im niko nista ne moze ali na njihovu zalost su se prevarili :patriot_1 wrote: 26. siječnja 1993.
Dusina (Lašvanska dolina), otet je zapovjednik HVO-a, a 4 od 5 njegovih pratilaca je ubijeno.
Dana 16. februara 1993, HVO je uhapsio trojicu stranih državljana, dvojicu Tunižana i jednog Alžirca, koji su iz Travnika putovali u Split. Dolazili su iz Milana, u Italiji. Dana 10. marta 1993, HVO je u Vitezu uhapsio i pritvorio izvjesnog Jusufa Abdulaha iz Kuvajta. General Hadžihasanovićje uputio protestnu notu. Dana 31. marta 1993, četiri strana državljanina uhapšeni su na kontrolnom punktu HVO i jedan od njih je ubijen. „U popodnevnim satima 31. marta 1993, pored puta na relaciji selo Zabilje–Zukića most, pronađeno je tijelo ubijenog stranog državljanina u uniformi Armije BiH“. Istražni vojni sudac je preuzeo slučaj. Uhapšeni su Abu Ali al-Kuwaiti, Abdul Wahid al-Gahtani, Abu Muaz al-Qatari, dok je ubijeni identifikovan kao Abu Sahar. Reagovali su general Enver Hadžihasanović, komandant 3. korpusa i Ahmet Adilović, pomoćnik komandanta za moral, informativno-propagandne djelatnosti i vjerska pitanja u 7. brigadi tražeći njihovo puštanje. Dana 7. aprila 1993, HVO je ponovno uhapsio i odveo u Kaonik tri osobe „arapskog” porijekla.
U području srednje Bosne je u martu 1993. zarobljen i prvi direktor Visokog saudijskog komiteta u BiH Abdul Hadi al Gahtani. Na putu za Mehuriće, vozačje pogrešno skrenuo na punkt HVO. „Bio sam tada dva mjeseca u logoru HVO u Busovači. Tu smo maltretirani i zlostavljani na sve moguće načine. Mnogo su nas tukli, a jednog brata su i ubili. Poslije dva mjeseca, došlo je do razmjene i ja sam razmijenjen”, rekao je Al-Gahtani.
"Humanitarni" konvoj koji je u pratnji vojnika prevozio glicerin iz LD a dovlacio granate i municiju, opisano od jednog od vasih bojovnika na jednom drugom forumu gdje pricate drugu pricu :patriot_1 wrote: 16. lipnja 1993.
Busovacke staje jedini nas koridor da se izvucemo preko Sebesica...par puta su ljudi sa posiljkom prosli tuda. A nakon nekog vremena Armijci su skontali taj nas koridor. I kada je blokiran konvoj koji je isao za Tuzlu vozaci koji su dosli u Busovacu i medicinski radnici i drugi ljudi koji su htjeli da se izvuku iz Busovace posli su tuda usput su na konjskim kolima prevozili nitroglicerin. Uz pratnju Vojne Policije i vojnika koji su se usput rasporedjivali na linije. Diverzantski upad Armijaca koji su bili obuceni u uniforme HVO-a prvo su sreli konvoj i prosli jedni pored drugih. Jer ni pratnja nije sumnjala da bi to mogli biti Armijci. I tako su upali u zasjedu doslo je do eksplozije nitroglicerina i nastalo je krvoprolice. Dobro se sjecam 2 covjeka prije odlaska kad smo im govorili da ne idu jer nije sigurno a sta ces svako bi svojoj kuci tako i oni odose i ne vratise se... Nakon pucnjave Armije i sporadicnog otpora prezivjele pratnje na to mjesto je upucen interventni vod iz Busovace koji je rastjerao Armijce koji su napravili zasjedu i izvukao prezivjele i ranjene.
Od tih 74 , 4 su bili civili , interni izvjestaj kvislinga :patriot_1 wrote: 22. prosinca 1993.
Križančevo selo (Vitez) - prilikom upada u selo ubijene 74 osobe (vojnici i civili). Za dio vojnika se pouzdano znade da su bili živi zarobljeni. [1]).
http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 3.g/53.pdf
Izjava svjedoka iz UN gdje se negira da je bio ratni zlocin :patriot_1 wrote:9. siječnja 1994.
Buhine Kuće (Vitez) - prilikom upada u selo ubijeno 26 osoba - civila i pripadnika HVO.]).
http://www.icty.org/x/cases/hadzihasano ... 0422ED.htm
JUDGE SWART: Could you be more specific in this respect?
7 A. If I may refer to an incident that occurred in December of 1993.
8 There was a report from the Croat authorities that there had been a
9 massacre in the village of -- I think it's called Krizancevo Selo, but
10 it's between Poculica and Santici. It was reported by the Croats that is
11 more than 40 Croats had been massacred.
12 After some considerable effort and after my liaison officer had
13 been shot at the first time he tried to go to the area, I approached
14 Commander Alagic and asked if we could visit this village to investigate
15 the situation. We did so, and with his full cooperation 27 bodies I
16 think were dug up. These bodies had been very carefully buried, each one
17 wrapped in plastic. All of them -- as I reported at the time, all the
18 bodies were in uniform; all appeared to have died traumatically in what I
19 took to be combat circumstances. I then asked - and there were members
20 of the international media present - I then asked if I could visit the
21 three survivors of this incident, and I was taken to the prison in Zenica
22 immediately by Mr. Dugalic. I interviewed the three prisoners.
23 The interesting thing about this was that they reported that they
24 had been surprised effectively at dawn by a BiH unit and that through a
25 megaphone they had been given one chance to surrender. The three men who
1 survived had decided to take this offer. One of them had been a prisoner
2 of the BiH the year before. The three of them indeed survived, as they
3 had been promised, but all those others on the battlefield were killed.
4 Now, whether this is a massacre is another story. I viewed it as
5 a tactical success. But it -- to some extent it goes to show you that
6 what some might call uncontrolled elements, others might describe as
7 special units conducting an effective military operation.
8 But I think it was -- to me it was evidence on this occasion of
9 the 3rd Corps being quite open about its combat activities in response to
10 a direct question. It felt it had nothing to hide and that it had
11 conducted the operation in a -- in as decent a manner as you can conduct
12 a military operation. And they rejected absolutely the allegation that
13 there had been a massacre. And in my report to the UN authorities, I had
14 to say that I could find no evidence from -- that I could see that there
15 had indeed been a massacre.
-
patriot_1
#1272 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
Pokolj u Križančevu selu je naziv za događaje koji su započeli mjestu Križančevo selo kod Viteza u srednjoj Bosni 22. i 23. prosinca 1993., i u kojima su pripadnici Armije BiH za vrijeme Bošnjačko-hrvatski sukoba (listopad 1992. - ožujak 1994.) ubili znatan broj vojnika HVO i hrvatskih civila a čitavo selo spalili do temelja.
Karakter ratnog zločina nije utvrđen na sudu, jer slučaj nije procesuiran ni na Haaškom sudu ni na lokalnim sudovima.
Prema dostupnim podacima, na dan borbi su na hrvatskoj strani stradale 44 žrtve (prema vrstama rana, nagađa se da su neki ubijeni nakon zarobljavanja), da bi u točno neutvrđeno vrijeme i okolnostima više dana nakon borbi snage Armije BiH pobile 30 zarobljenika iz redova HVO. Selo je opljačkano i spaljeno.
Dne 14. travnja 2010. godine hrvatski predsjednik Ivo Josipović je posjetio ovo područje i poklonio se žrtvama, u pratnji velikodostojnika Katoličke Crkve i Islamske vjerske zajednice.[1]
Prema medijskim napisima[2] i kazivanju mještana[3] koji su poznavali kako situaciju u prosincu 1993. godine, tako i osobe koje su sudjelovale u obrani sela (HVO) i u napadu na selo (Armija BiH), rano ujutro 2. prosinca 1993., u akciji “Krvavi badnjak“ su postrojbe ABiH probile liniju obrane 1. bojne Viteške brigade HVO-a i zaposjele Križančevo Selo, čime su došle nadomak prometnice Vitez - Busovača i ozbiljno ugrozilo obrani Viteza i Lašvanske doline; samo središte Viteza je zaposjednutog Križančeva Sela bilo je udaljeno oko 1000 metara.
Nakon što su ostvarili taj legitimni vojni zadatak, pripadnici ABiH su selo temeljito opljačkali i potom zapalili sve kuće i gospodarske objekte - te su snage HVO koje su već 23. prosinca 1993. god. potisnule ABiH iz Križančeva sela, našli selo kao veliko zgarište. Izuzev što su u borbama i neposredno nakon njih ubijena 44 vojnika i civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je bilo žena i staraca, zarobljeno je barem trideset vojnika HVO-A. Zarobljenici su odvedeni u selo Poćulicu, a kasnije u Zenicu. Nakon 39 dana, pod pritiskom obitelji nestalih, UNPROFOR-a i Međunarodnog crvenog križa, bošnjačka je strana predala tijela 30 pobijenih zarobljenika.
Dana 22. prosinca 2013. god, na 20. obljetnicu događaja položili su ministar obrane Republike Hrvatske Ante Kotromanović i zamjenica ministra obrane BiH Marina Pendeš na spomen obilježje stradanja vijenac sa imenima 74 žrtve.[4] Križančevo selo je postalo prvorazredno mjesta sjećanja bosanskohercegovačkih Hrvata na ratna stradanja iz 1990.- ih godina.[5]
Karakter ratnog zločina nije utvrđen na sudu, jer slučaj nije procesuiran ni na Haaškom sudu ni na lokalnim sudovima.
Prema dostupnim podacima, na dan borbi su na hrvatskoj strani stradale 44 žrtve (prema vrstama rana, nagađa se da su neki ubijeni nakon zarobljavanja), da bi u točno neutvrđeno vrijeme i okolnostima više dana nakon borbi snage Armije BiH pobile 30 zarobljenika iz redova HVO. Selo je opljačkano i spaljeno.
Dne 14. travnja 2010. godine hrvatski predsjednik Ivo Josipović je posjetio ovo područje i poklonio se žrtvama, u pratnji velikodostojnika Katoličke Crkve i Islamske vjerske zajednice.[1]
Prema medijskim napisima[2] i kazivanju mještana[3] koji su poznavali kako situaciju u prosincu 1993. godine, tako i osobe koje su sudjelovale u obrani sela (HVO) i u napadu na selo (Armija BiH), rano ujutro 2. prosinca 1993., u akciji “Krvavi badnjak“ su postrojbe ABiH probile liniju obrane 1. bojne Viteške brigade HVO-a i zaposjele Križančevo Selo, čime su došle nadomak prometnice Vitez - Busovača i ozbiljno ugrozilo obrani Viteza i Lašvanske doline; samo središte Viteza je zaposjednutog Križančeva Sela bilo je udaljeno oko 1000 metara.
Nakon što su ostvarili taj legitimni vojni zadatak, pripadnici ABiH su selo temeljito opljačkali i potom zapalili sve kuće i gospodarske objekte - te su snage HVO koje su već 23. prosinca 1993. god. potisnule ABiH iz Križančeva sela, našli selo kao veliko zgarište. Izuzev što su u borbama i neposredno nakon njih ubijena 44 vojnika i civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je bilo žena i staraca, zarobljeno je barem trideset vojnika HVO-A. Zarobljenici su odvedeni u selo Poćulicu, a kasnije u Zenicu. Nakon 39 dana, pod pritiskom obitelji nestalih, UNPROFOR-a i Međunarodnog crvenog križa, bošnjačka je strana predala tijela 30 pobijenih zarobljenika.
Dana 22. prosinca 2013. god, na 20. obljetnicu događaja položili su ministar obrane Republike Hrvatske Ante Kotromanović i zamjenica ministra obrane BiH Marina Pendeš na spomen obilježje stradanja vijenac sa imenima 74 žrtve.[4] Križančevo selo je postalo prvorazredno mjesta sjećanja bosanskohercegovačkih Hrvata na ratna stradanja iz 1990.- ih godina.[5]
-
trocadero
#1273 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
patriot_1 wrote:Traumatično je biti Srbin u BiH danas.
A Bosanac,samo takav!
Nemoj vise zivota ti.Idi gledaj crtani pinjate dok se boje ne rastope.
-
jadranom plovim
#1274 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
96 godiste nije, ako sam dobro upratio pise na jednom od foruma gdje se okupljaju njegovi istomisljenici kako je bio na Gornjem Vakufu._BataZiv_0809 wrote:Trol ili je 96 godiste. Nisam jos odlucio.
I dok sam to citao pravo sam se nasmijao kada sam naletio na onaj dio kako su oni njihovi bugojanci prodali nama sijac i tada im zijane jos i dvojica koji su bili na tom polozaju. Kontao sam, dosta su nas kvislinzi iz hvo-a gu*ili odavanjem podataka cetnicima, vidite malo kako je kada je obratno, kada nama kvislinzi prodaju podatke
-
dragan.s
#1275 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.
Nije to, bio je feljton komandira jedne crnogorske jedinice koja je bila na tom području. Mislim da je bio iz Herceg Novog. Čovjek je iz dana u dan vodio neku vrstu ličnog dnevnika i to je objavio. Ove detalje oko Ravnog ni ja nisam znao dok nisam kod njega pročitao. Ali sada te stranice nema.Sarajmen wrote:
Postoji adekvatna tema za bosanskohercegovački prostor i konkretno napad na područje Ravno, link:
http://forum.klix.ba/napad-na-selo-ravno-t48275.html
@dragan.s , mislim da je to obrađeno u ovom materijalu, ''Rat za mir'' , link: http://www.rtcg.org/docs/rat_za_mir.pdf
Ovaj "Rat i mir" je više zbirka dokumenata i novinskih članaka iz tog perioda, a ne bavi se (ili vrlo površno i koliko sam primjetio netačno) detaljima na terenu.
Koga interesuje ovdje ima knjiga komandira izviđačke čete HV-a koji je (između ostalog) ratovao na "južnom bojištu". http://www.ratkodragovic.from.hr/images ... index.html