Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked

Na izborima 2018 za skupštinu Kantona Sarajevo glasat ću za:

Poll ended at 06/10/2018 23:59

BPS
2
1%
DF
13
6%
GS
8
4%
NBL
4
2%
NiP
15
7%
NS
85
39%
SBB
5
2%
SDA
30
14%
SDP
45
21%
Neka druga
10
5%

Total votes: 217

Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#1251 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Challenger_ »

denis.istok wrote:Garant si pravnik, odgovorio si tako da te 90% ljudi ne razumije. Jednostavno pitanje-da li je ovaj tip sto je ubio covjeka autom kriv ili nije? Tj da li se vodi ikakav postupak ili se samo ubaci u ladicu kao zakljucen slucaj?
Naravno da se vodi postupak da se utvrde činjenice. Šta su u tom slučaju utvrdili, ne znam, nisam pratio.
Primjer drugi, rodjak penzioner pokupi zenu u gradu, na kolovozu van pjesackog. Zena za 5 dana podlegne povredama. On vozio 40kmh, nije bio pijan. Tek nakon nekih par godina dodje mu poziv iz Tuzilastva da ponovo dadne izjavu. On to i uradi. Nikad vise nista. U cemu je kvaka? Da li je uvijek kriv vozac? Ili je i pjesak ucesnik u saobracaju i ima obaveze.
Vjerovatno su utvrdili da nema elemenata krivične odgovornosti što je teoretski i praktično moguće. Mislim, nagađam jer ne znam konkretno o čemu je riječ.
Janjicar

#1252 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Janjicar »

bumerangss wrote:
oldtajmer wrote:kojom magijom ovaj boss osvoji haman 8 hiljada glasova :?
Predizbornim zapošljavnjem u Dom zdravlja!
PDA u TK isto tako preko Domova Zdravlja ( Gracanica, Sapna... )
cyprus

#1253 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by cyprus »

Ali jebemu, ne može zaposlit više hiljada ljudi u domove zdravlja :-)

Ovaj broj glasova su mogli dobiti isključivo uz pomoć SDA - kupovanjem ili štimanjem...
Cherry-Cherry

#1254 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Cherry-Cherry »

Ma samo pare
denis.istok

#1255 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by denis.istok »

Challenger_ wrote:
denis.istok wrote:Garant si pravnik, odgovorio si tako da te 90% ljudi ne razumije. Jednostavno pitanje-da li je ovaj tip sto je ubio covjeka autom kriv ili nije? Tj da li se vodi ikakav postupak ili se samo ubaci u ladicu kao zakljucen slucaj?
Naravno da se vodi postupak da se utvrde činjenice. Šta su u tom slučaju utvrdili, ne znam, nisam pratio.
Primjer drugi, rodjak penzioner pokupi zenu u gradu, na kolovozu van pjesackog. Zena za 5 dana podlegne povredama. On vozio 40kmh, nije bio pijan. Tek nakon nekih par godina dodje mu poziv iz Tuzilastva da ponovo dadne izjavu. On to i uradi. Nikad vise nista. U cemu je kvaka? Da li je uvijek kriv vozac? Ili je i pjesak ucesnik u saobracaju i ima obaveze.
Vjerovatno su utvrdili da nema elemenata krivične odgovornosti što je teoretski i praktično moguće. Mislim, nagađam jer ne znam konkretno o čemu je riječ.
E to. Dakle ne moras biti uvijek kriv ako si vozac. Krivicu utvrdi sud i tuzioci (a ne forumi i mediji). Hvala, meni dovoljno. Nasao sam jos neke slucajeve al nisu kao ovi. Koka Kurtes, Nefic, Kaplan.
GandalfSivi

#1256 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by GandalfSivi »

Challi lupa kao i obicno. Cuj zakon o imunitetu oslobadja bilo koga od saobracajne nesrece :lol:

To smo ukinuli jos tamo negdje ‘97. Da budem precizan:

Delegati Doma naroda i članovi Predstavničkog doma neće biti krivično ili građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine i članovi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine neće biti građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti u Predsjedništvu BiH odnosno Vijeću ministara BiH.
Janjicar

#1257 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Janjicar »

cyprus wrote:Ali jebemu, ne može zaposlit više hiljada ljudi u domove zdravlja :-)

Ovaj broj glasova su mogli dobiti isključivo uz pomoć SDA - kupovanjem ili štimanjem...
min. 20 pripravnika, 20 novozaposlenih, 20 obecanih radnih mjesta. 60 osoba koje u prosjeku "vuku" jos 4 osobe. To je 300 glasova. ( Djevojka od 19g nakon zavrsene srednje, ima roditelje, brata, min 4 jos drugarice...) Recimo da na TK (ne znam u SA ) ima 10 DZ gdje oni imaju kontrolu. To je vec 3 000 :D Dakle 3 000 stim da ti njima daš listic i oni popune za sve nivoe kako hoces.

Dodaj onda i kupovinu glasova jer obicno ovi koji se preko stele zaposle kaze im se da ako imaju poznanika nek kazu cijenu. U izbornoj jedinici Gradacac ( TK ) je kupljeno min. 3-4 hiljade.

:-)
Banksy

#1258 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Banksy »

Prpa.ba wrote:Obradjeno je 99.35% birackih mjesta. U fotofinisu ce vjerovatno BOSS dobiti drugi mandat naustrb DF-a. :-D

EDIT: iz Novog Grada jedino je neobradjeno mjesto u OŠ Mustafa Busuladzic. Dobija BOSS drugi sigurno.

Sastav skupstine: 10-6-5-4-4-2-2-2.
I, šta je sad? Koje su mogućnosti i planovi?

Kifla, NS, SDP i ko još?

SDA i ko?
Heller

#1259 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Heller »

Banksy wrote:
Prpa.ba wrote:Obradjeno je 99.35% birackih mjesta. U fotofinisu ce vjerovatno BOSS dobiti drugi mandat naustrb DF-a. :-D

EDIT: iz Novog Grada jedino je neobradjeno mjesto u OŠ Mustafa Busuladzic. Dobija BOSS drugi sigurno.

Kifla, NS, SDP i ko još?

SDA i ko?
Kifla valjda ide sa NBL pa je to 17 mandata, mogli bi i sa DFom i sa SBBom, koji papci budu jeftiniji.
Banksy

#1260 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Banksy »

Heller wrote:
Banksy wrote:

Kifla, NS, SDP i ko još?

SDA i ko?
Kifla valjda ide sa NBL pa je to 17 mandata, mogli bi i sa DFom i sa SBBom, koji papci budu jeftiniji.
DF neće protiv SDA, prije SBB...
denis.istok

#1261 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by denis.istok »

Banksy wrote:

Priča se da će se Fahro povući total i da ce pustiti ove po zelji da koaliraju, ala Haris Silajdžić birvaktile mislim 2010 kad je propao na izborima.
DF i BOSS su vjerovatno tip za SDA, dakle oni 14, a ovi ovamo 15 (NS SDP NiP). SBB i NLB drze tih 6 krucijalnih. Ovi sto su prosli u SBB su svjesni svog statusa, da su ovo sigurno zadnje prilike da se šta ušićari jer će na narednim izborima gledati da pređu prag (ako Fahroni ode), pa je samo pitanje pošto košta šta.

...i još je nekoliko tisuća glasova u igri, tu će ici sigurno 1 mandat plus za DF umjesto boss, no po ovim formulama čak i SDA može uzeti 11.samo ne znam na račun koga, po ovome SBB bi išao na 3.
Banksy

#1262 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Banksy »

Ne vjerujem da će Fahro pustiti bilo koga, bilo gdje. Vjerovatno će glumiti još neko vrijeme, a onda prići ovoj 'opoziciji'. DF neće protiv SDA, to je sigurno. Uđu li unutra, to će biti samo radi aktivne unutarnje destrukcije nove koalicije, a za račun SDA. Onako kako je razvalio i ljevicu, razvaliće i ovo društvo.

Izbor je težak, Kifiline seoske konjokradice ili SDA mafija.
Nije mi drago što će se SDP i NS uprljati koaliranjem s SDA otpadom, a to je neminovno, ali mislim da zaista treba učiniti sve da se Efendić, Memić i ostatak tog primitivnog, ruralnog društva zaustavi. Strah me je pomisliti na šta će Sarajevo ličiti sjednu li oni u fotelje.
ultima_palabra

#1263 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by ultima_palabra »

A SDP baš onako neuprljan... frišak iz mašine, 95 stepeni :mrgreen:
smjesko071

#1264 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by smjesko071 »

denis.istok wrote:
Banksy wrote:

Priča se da će se Fahro povući total i da ce pustiti ove po zelji da koaliraju, ala Haris Silajdžić birvaktile mislim 2010 kad je propao na izborima.
DF i BOSS su vjerovatno tip za SDA, dakle oni 14, a ovi ovamo 15 (NS SDP NiP). SBB i NLB drze tih 6 krucijalnih. Ovi sto su prosli u SBB su svjesni svog statusa, da su ovo sigurno zadnje prilike da se šta ušićari jer će na narednim izborima gledati da pređu prag (ako Fahroni ode), pa je samo pitanje pošto košta šta.

...i još je nekoliko tisuća glasova u igri, tu će ici sigurno 1 mandat plus za DF umjesto boss, no po ovim formulama čak i SDA može uzeti 11.samo ne znam na račun koga, po ovome SBB bi išao na 3.
isto se prica da je Zvonak Marića (SBB) već SDA kupila..
denis.istok

#1265 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by denis.istok »

smjesko071 wrote:
denis.istok wrote:
Banksy wrote:

isto se prica da je Zvonak Marića (SBB) već SDA kupila..
Ja cuo Rileta al to je samo prica i nagadjanja, ko ide ispred NBL?
Nero Histrion

#1266 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Nero Histrion »

SDA 10
NP 6
NS 5
SDP 4
SBB 4
DF 3
NBL 2
BOSS 1

NP 6 + NBL 2 + SDP 4 + NS 5 = ¸17

Nedosteje jos 1

DF ne zeli u koaliciju, za sad kategoricni.

SBB - kategoricni u ne zeljenju koalicije s SDA, tvrde da ostaju kosntruktivna opozicija.

Od BOSS-a mi se dize kosa na glavi :twisted: , ali tu su, taj 1 glas vjerovatno ide kod SDA.

Tipujem da ce Fahro pristupiti koaliciji, nakon dugog "odbijanja" - bit ce :D "eto sad moramo da pomognemo u kriznoj situaciji"u kom slucaju bi zbir iznosio 21. Cak i u slucaju da nekog kupe iz SBB-a, a male su vjerovatnoce, i da prisiju onaj jedan mandat iz BOSS-a, ne moze SDA jos uvijek formirati vlast. U slucaju da DF podrzi SDA, sumnjam da ce, to bi im bio kraj.

Zanimljivo ce biti pratiti sutuaciju s NS, ako udju u koaliciju s NP, NBL, SDP, SBB, njihova biracka baza ne ppodrzava pojedine stranke iz koalicije, sto bi im se moglo obiti o glavu. Politika. :D
Last edited by Nero Histrion on 15/10/2018 13:16, edited 1 time in total.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1267 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by pici »

a moguce da ce puc meteor i sve razjebat
Nero Histrion

#1268 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Nero Histrion »

:lol: :lol:
pici wrote:a moguce da ce puc meteor i sve razjebat
:lol: :lol: ova ti je pun pogodak, podrzavam
Banksy

#1269 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Banksy »

ultima_palabra wrote:A SDP baš onako neuprljan... frišak iz mašine, 95 stepeni :mrgreen:
40 :mrgreen:
prema Kiflinom društvu, 90, s predpranjem...
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#1270 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by malakh »

Nero Histrion wrote:SDA 10
NP 6
NS 5
SDP 4
SBB 4
DF 3
NBL 2
BOSS 1

Nedosteje jos 1

DF ne zeli u koaliciju, za sad kateogricni.

SBB - kategoricni u ne zeljenju koalicije s SDA, tvrde da ostaju kosntruktivna opozicija

od BoSS-a mi se dize kosa na glavi :twisted: , ali tu su, taj 1 glas vjerovatno ide kod SDA.

Tipujem da ce Fahro pristupiti koaliciji, nakon dugog "odbijanja" - bit ce :D "eto sad moramo da pomognemo u kriznoj situaciji"u kom slucaju bi zbir iznosio 21. Cak i u slucaju da nekog kupe iz SBB-a, a male su vjerovatnoce, i da prisiju onaj jedan mandat iz BOSS-a, ne moze SDA jos uvijek formirati vlast. U slucaju da DF podrzi SDA, sumnjam da ce, to bi im bio kraj.

Zanimljivo ce biti pratiti sutuaciju s NS, ako udju u koaliciju s NP, NBL, SDP, SBB, njihova biracka baza ne ppodrzava pojedine stranke iz koalicije, sto bi im se moglo obiti o glavu. Politika. :D
dosta dobro razmišljanje kolega. :thumbup:

otprilike i ja sam tako mislio dok nisam dobio informaciju da je klub sbba duboko podjeljen. podjela za i protiv sda. na jednoj strani zvonko i rile, a na drugoj jasna duraković, dok je dževad poturak totalno suzdržan od svega. čak sam čuo nagađanja da bi jasna duraković već po konstituiranju skupštine mogla napustiti sbb i prijeći u redove dfa.

a što se tiče naše stranke, ja mislim da bi im birači mogli oprostiti koaliciju sa navedenim strankama pod uslovom da zaista nešto konkretno i učine.
Banksy

#1271 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Banksy »

Nero Histrion wrote:
Tipujem da ce Fahro pristupiti koaliciji, nakon dugog "odbijanja" - bit ce :D "eto sad moramo da pomognemo u kriznoj situaciji"u kom slucaju bi zbir iznosio 21.
Cak i u slucaju da nekog kupe iz SBB-a, a male su vjerovatnoce, i da prisiju onaj jedan mandat iz BOSS-a, ne moze SDA jos uvijek formirati vlast.
Vjerovatno će biti tako.
Oko 'prodaje njegovih zastupnika', to je spin SDA (i DF). Nema nikakve logike da se pojedinci iz SBB-a prodaju SDA kad je skoro izvjesno da SDA neće moći skupiti većinu, a s ovom Kiflinom koalicijom ulaze u vlast.
Nero Histrion

#1272 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Nero Histrion »

malakh wrote:
Nero Histrion wrote:SDA 10
NP 6
NS 5
SDP 4
SBB 4
DF 3
NBL 2
BOSS 1

Nedosteje jos 1

DF ne zeli u koaliciju, za sad kateogricni.

SBB - kategoricni u ne zeljenju koalicije s SDA, tvrde da ostaju kosntruktivna opozicija

od BoSS-a mi se dize kosa na glavi :twisted: , ali tu su, taj 1 glas vjerovatno ide kod SDA.

dosta dobro razmišljanje kolega. :thumbup:

otprilike i ja sam tako mislio dok nisam dobio informaciju da je klub sbba duboko podjeljen. podjela za i protiv sda. na jednoj strani zvonko i rile, a na drugoj jasna duraković, dok je dževad poturak totalno suzdržan od svega. čak sam čuo nagađanja da bi jasna duraković već po konstituiranju skupštine mogla napustiti sbb i prijeći u redove dfa.

a što se tiče naše stranke, ja mislim da bi im birači mogli oprostiti koaliciju sa navedenim strankama pod uslovom da zaista nešto konkretno i učine.
SBB-u je tapija ako se desi bilo kakvo flertovanje s SDA. U slucaju da Rile i Zvonko prelete, ma ne mogu ovo vjerovati, ali politika je najstariji zanat na svijetu i sve su opcije otvorene, u tom slucaju eto Rileta opet za Ministra. Prelataci su najzanimljiviji, uvijek kazu da to oni iz patriJotskih nagona. U svakom slucaju, zanimljiv triler.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#1273 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by malakh »

Nero Histrion wrote:
SBB-u je tapija ako se desi bilo kakvo flertovanje s SDA. U slucaju da Rile i Zvonko prelete, ma ne mogu ovo vjerovati, ali politika je najstariji zanat na svijetu i sve su opcije otvorene, u tom slucaju eto Rileta opet za Ministra. Prelataci su najzanimljiviji, uvijek kazu da to oni iz patriJotskih nagona. U svakom slucaju, zanimljiv triler.

to su samo informacije koje uz jutarnju kaficu dođu. možda tu i ima istine. kako god, preletača uvijek ima i uvijek će ih i biti.

meni su nekako fahrudin pecikoza i amel mekić broj 1 što se tih prelijetanja tiče i mislim da sda već sada žestoko napada tu dvojicu. dosadašnja praksa nas je naučila da bura oko preletača traje samo par dana i onda to sve padne u zaborav.
Bancho

#1274 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Bancho »

SBB sigurno ulazi u koaliciju sa NP, NS, SDP i NBL i vjerovatno ce zadrzati sva ministarstva (u kojima su trenutno) sem zdravstva. Kifla sigurno puca na premijersku poziciju. NS mislim da ide na 2-3 ministarstva i to obrazovanje, komunalno ili zdravstvo. SDP sigurno ce zeljeti policiju. NBL je dobro sta god da dobiju. Na DF treba zaboraviti, to je podruznica SDA 1/1.
Banksy

#1275 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Banksy »

Mislim da politički izbor i odluke nikad nisu bili važniji i riskantniji, i da nikad poslije rata nisu imali ovakvu težinu. Nadam se da će svi to imati na umu.

Efendića, Memića, Seku na Klinici, nove, skoro sigurne Busuladžiće, Sarajevo će teško preživjeti.
Locked