HYUNDAI & KIA all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Lolobrigida

#1251 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Lolobrigida »

Kolika je razlika u cijeni između njih i ovih u Sarajevu? Isplatili se otići do Tešnja - pretpostavljam da se isplati čim si otišao :D
NediM17

#1252 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by NediM17 »

U konkretnom slucaju razlika je bila cca. 80KM, ali nije samo stvar u cijeni, takodjer na godisnjem sam odmoru pa sebi usput napravio i malo zabave i putovanja.

Ono sto me najvise ponukalo da odem Kanticu su mnoge preporuke, licno pozitivno prethodno iskustvo i inat za 31.5KM po litru Shell ulja u Rajlovcu, a jos uzgred receno, KIA za ovaj motor preporucuje Total.
Takodjer, Kantic Total maziva dobavlja od direktnog uvoznika za BiH, to je Life Oil iz Jelaha.
Lolobrigida

#1253 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Lolobrigida »

:thumbup:
LikeLike

#1254 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by LikeLike »

Ima li neko iskustva sa Kia Sportage 1.7 dizel, 2013. godina otprilike? Kakva su auta? Odrzavanje? Kvalitet? Mane?
vauvau

#1255 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by vauvau »

Ne valjaju motori, hoće lanac puknuti na njima.
NediM17

#1256 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by NediM17 »

vauvau wrote:Ne valjaju motori, hoće lanac puknuti na njima.
Pazi da tebi ne pukne zica sto ti drzi usi!

Hyundai dizel masine nikada nisu kuburile sa lancima. Na benzincima je bilo sporadicnih slucajeva preskakanja, obicno na vecim kilometrazama. Najbolji dio tog auta je motor.
basicm

#1257 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by basicm »

LikeLike wrote:Ima li neko iskustva sa Kia Sportage 1.7 dizel, 2013. godina otprilike? Kakva su auta? Odrzavanje? Kvalitet? Mane?
Nemam licno da se odmah ogradim. Poznanik kupio jednu, dugo razmisljao o njoj, sve saso mange ali nije bila 4x4. Prodao je za manje od mjesec dana, razocarao se u nju kao u auto komplet, nije bilo kvarova.
golfiista

#1258 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by golfiista »

@likelike
basicm wrote:
LikeLike wrote:Ima li neko iskustva sa Kia Sportage 1.7 dizel, 2013. godina otprilike? Kakva su auta? Odrzavanje? Kvalitet? Mane?
Nemam licno da se odmah ogradim. Poznanik kupio jednu, dugo razmisljao o njoj, sve saso mange ali nije bila 4x4. Prodao je za manje od mjesec dana, razocarao se u nju kao u auto komplet, nije bilo kvarova.
To je neki preprodavac. Za mjesec ne mozes biciklo, kupiti, prevesti, prodati. Ne nasjedajte na ovakve price, licno poznajem bar 5 ljudi.koji su vozili taj auto i kupili aktuelnu generaciju. Mani se suplje, ne znam ja al u mene jaran zna tipa koji zna tipa...
V
LikeLike

#1259 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by LikeLike »

Za par dana cu otici da pogledam par Sportagea pa ako znate napisite na sta da obratim paznju.
vauvau

#1260 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by vauvau »

NediM17 wrote:
vauvau wrote:Ne valjaju motori, hoće lanac puknuti na njima.
Pazi da tebi ne pukne zica sto ti drzi usi!

Hyundai dizel masine nikada nisu kuburile sa lancima. Na benzincima je bilo sporadicnih slucajeva preskakanja, obicno na vecim kilometrazama. Najbolji dio tog auta je motor.
Lanci pucaju i na 1.6 dizelima i na 1.7 dizelima. Te duhovite doskočice ostavi za sebi slične.
Optimist

#1261 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Optimist »

LikeLike wrote:Za par dana cu otici da pogledam par Sportagea pa ako znate napisite na sta da obratim paznju.
Odustao si od 3008?
basicm

#1262 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by basicm »

@golfiista

Pogledaj prvo sta sam napisao, a to je da se ogradjujem odmah. Drugo, valjda ja znam covjeka a ne ti, nije preprodavac nego sebi kupio. Da citas dobronamjerno shvatio bi da treba isprobati prije kupovine i to je to.

A moje misljenje je da je auto jedva zadovoljavajuce, prije njega ima mnogo razumnijih odluka za kupovinu. Eto. Mladje auto a starijeg izgleda nema nadaleko od nje.
amar1994

#1263 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by amar1994 »

Optimist wrote:
LikeLike wrote:Za par dana cu otici da pogledam par Sportagea pa ako znate napisite na sta da obratim paznju.
Odustao si od 3008?
pametno,bice zadovoljniji sigurno,a 3008 ne lici ni na sta,isto jaje nojevo :D ,bilo je to auto u porodici,nov kupljen kad se tek pojavio i na 35 hiljada otisla letva volana,zamijenjena i prodano,malo malo pa u servis..ljudi poslije toga uzeli focusa tdci,preporodili se :)

Image
LikeLike

#1264 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by LikeLike »

Optimist wrote:
Odustao si od 3008?
Odustao sam od ovih koje se trenutno prodaju na piku, blago receno sve smece. Imao sam ih dosta u razmatranju, par njih stoji na piku iako su prodate, valjda je takva politika Dalmija i slicnih auto kuca, privlace kupce autima koja nemaju na lageru. Kod par 3008-ica na oglasu pise da su presle 150k, kada odem na satu 190-200k. Par ih je bilo istrosenih maksimalno. U Kramaru su mi preskupe jer realno prosjecnog su stanja, a na cijenu od 25000KM mi treba jos jedno 3000KM da se uvalim za gume, registraciju, zastitu i zamajac koji kod vecine vec trese :D

Citroen DS5 nam se bas svidio, malo cu i njih potraziti, ali su pretezno svi daleko.

Ove Kie Sportage su mi prelijepe i cine mi se kao dobra auta, a cijene su odlicne i vecina su od prvog vlasnika i jos uvijek pod garancijom.

btw moj Pezo 207 2007. godina kojeg sam prodao prije desetak dana je uredniji i bolji auto od 90% auta koje sam pogledao :D
Optimist

#1265 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Optimist »

Tako je to kad kupujes polovno. Moze proci i pola godine dok ne naletis na nesto sto ti odgovara.
A tvoj 207 je bas bio uredan. :thumbup:

OT, u porodici imamo Sportage-a, 2016-to, 1.7 dizel sa prednjim pogonom i nekim boljim paketom opreme. Presao do sada oko 70k km.
Za onoliko para koliko je bio sasvim korektno auto. Ne svidja mi se mjenjac koji pomalo zapinje prilikom saltanja i samo vjesanje koje je za moj ukus dosta tvrdo. Sjedista su isto tako dosta tvrdja. Cijena servisa je skuplja nego kod konkurencije, ali to je iz razloga da bi opravdali svoju 7-godisnju garanciju.
Za sada nije bilo nikakvih kvarova izuzev redovnih servisa. Kad smo kod odrzavanja, cijena guma je isto veca od prosjeka zbog same dimenzije, ali ako si planirao uzeti 3008 onda ti to i ne predstavlja problem jer Peugeot ima jos cudnije dimenzije.
LikeLike

#1266 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by LikeLike »

Optimist wrote:Tako je to kad kupujes polovno. Moze proci i pola godine dok ne naletis na nesto sto ti odgovara.

OT, u porodici imamo Sportage-a, 2016-to, 1.7 dizel sa prednjim pogonom i nekim boljim paketom opreme. Presao do sada oko 70k km.
Za onoliko para koliko je bio sasvim korektno auto. Ne svidja mi se mjenjac koji pomalo zapinje prilikom saltanja i samo vjesanje koje je za moj ukus dosta tvrdo. Sjedista su isto tako dosta tvrdja. Cijena servisa je skuplja nego kod konkurencije, ali to je iz razloga da bi opravdali svoju 7-godisnju garanciju.
Za sada nije bilo nikakvih kvarova izuzev redovnih servisa. Kad smo kod odrzavanja, cijena guma je isto veca od prosjeka zbog same dimenzije, ali ako si planirao uzeti 3008 onda ti to i ne predstavlja problem jer Peugeot ima jos cudnije dimenzije.
Gledao sam juce cijenu guma, Sava HP2 17'' dodje oko 160-170KM za Kiu.
Nisam ja nesto zahtjevan, ne primjecujem uopste te sitnice tipa, malo sjedista tvrda ili ovjes. Meni je najbitnije da auto nije preskupo za odrzavati i da je ispravo da mogu bukvalno u pola noci sjesti u auto i bez razmisljanja se zaputiti bilo gdje.
Optimist

#1267 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Optimist »

LikeLike wrote:
Optimist wrote:Tako je to kad kupujes polovno. Moze proci i pola godine dok ne naletis na nesto sto ti odgovara.

Nisam ja nesto zahtjevan, ne primjecujem uopste te sitnice tipa, malo sjedista tvrda ili ovjes. Meni je najbitnije da auto nije preskupo za odrzavati i da je ispravo da mogu bukvalno u pola noci sjesti u auto i bez razmisljanja se zaputiti bilo gdje.
Boldirani dio je nazalost nerealno skup sto se tice redovnih servisa u Rajlovcu. Kakvi su drugi ne bih znao. Eno Nedim je vozio u Jelah i pise da su mnogo razumniji sa cijenama.
LikeLike

#1268 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by LikeLike »

Optimist wrote:
LikeLike wrote:

Boldirani dio je nazalost nerealno skup sto se tice redovnih servisa u Rajlovcu. Kakvi su drugi ne bih znao. Eno Nedim je vozio u Jelah i pise da su mnogo razumniji sa cijenama.
Pa vidi, auto je u garanciji jos godinu dana, poslije toga naravno da ne bih odrzavao u ovlastenom. Ove sto sam gledao su presli maksimalno 130-140k. Na kojoj kilometrazi im se mijenja lanac? Jel istina sto kaze ovaj da im puca lanac?
Optimist

#1269 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Optimist »

Nisam zaista upucen u plan odrzavanja. Sacekat cemo nekoga ko vec ima to auto/motor da se javi sa preciznim informacijama. A nisam nikad cuo da je nekome na Kia/Hyundai modelu pukao lanac.
NediM17

#1270 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by NediM17 »

Kia i Hyundai nisu predvidjeli zamjenu niti inspekciju lanca na tom motoru, a isto vazi i za manjeg brata 1.6 iz kojeg je i izveden ovaj 1.7.

Znam za primjerke sa preko 300.000km na kojima razvodni lanac nije mijenjan. Bolje receno nisam cuo da je iko ikada na CRDi masini mijenjao lanac. Vauvau je obicni trol i pretpostavljam neciji alter ego.

Na benzincima je bilo slucajeva zamjena i preskakanja lanca, ali o pucanju nikada nije bilo govora. Ako je vozac dovoljno pametan ne napravi nikakvu stetu. Prezubi samo, ovo se odnosi na benzince. I to nije bio nikakav generalni problem kao na VW TSI, ali je tu i tamo bilo slucajeva.
golfiista

#1271 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by golfiista »

Lanac puca samo na 1,4 TSI WV motorima i 2.0 d N47 BMW motorima :lol: . 1,7 crdi nema problema sa tim, baš kao što nema ni sa ostalim komponentama motora, vrlo pouzdan i dobar motor.
basic
A moje misljenje je da je auto jedva zadovoljavajuce, prije njega ima mnogo razumnijih odluka za kupovinu. Eto. Mladje auto a starijeg izgleda nema nadaleko od nje.
mišljenje je ko gujica, svak ga ima. Taj model Sportage je utro put na kojem je danas Kia. Napisat cu samo jedan podatak, naime, na zahtjevnom UK tržištu, Sportage je treći najprodavaniji SUV, odmah iza Nissana sa Qaskaijem i Forda sa Kugom u 2018.g.. Prodali su blizu 40k jedinica. što je preko 3000 mjesecno ;)
LikeLike

#1272 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by LikeLike »

Hvala na odgovorima, javim utiske dok pogledam par primjeraka, mozda i kupim jedan u narednih par dana.
basicm

#1273 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by basicm »

Eto vidis, sam si napisao ko je bolji.
Throttle

#1274 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Throttle »

:lol: :lol:
golfiista

#1275 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by golfiista »

basicm wrote:Eto vidis, sam si napisao ko je bolji.
Da šta znaš, znao bi da Nissan sa Qaskaijem i Ford sa Kugom imaju dugu tradiciju na Uk tržištu i da je Sportage prilično nov na istom. No uprkos tome, bilježi rast prodaje u svakoj godini, dok Qaskaji i Kuga bilježe osjetan pad prodaje uzrokovan pogađaš več čime ;)
Dakle, pametnom dosta :kiss:
Post Reply