..cuj retroakt...advokat nek se jebe s njima
Freelancing....all about
Moderator: anex
- vjesticanametli
#1251 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ma kurac im da izbiju oci

- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#1252 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ma hajde što je retroaktivno, nego su oni izabrali 2015. godinuvjesticanametli wrote:Ma kurac im da izbiju oci
..cuj retroakt...advokat nek se jebe s njima![]()
Ja tad nisam ni radio, ali mi je svejedno presmiješno. Evo ovi navijači Porezne tvrde da je zakon postojao i mnogo ranije, zašto ne onda i 2014?
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#1253 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa realno na bilo kojoj platformi mozes raditi za vise... osim full radnog vremena u nekom inzinjeringu ili ITcadburry wrote:Mene je iznenadila brojka od samo 843 osobe u cijeloj FBiH. 10 000 KM godisnje je manje od prosjecne plate u FBIH. Nisu to bas neke pare.
Pravo je tesko naci i pogoditi cijenu
Ja sam radio uglavnom od 27-35USD po satu, na 3 posla
Takvih poslova je bas malo, a posto sam posten i stopao samo kad sam radio, ne bi dobio ni 10-15h sedmicno kad je dobra sedmica i naravno ka dobijes projekat...
Ja nisam uspio nagurati na preko 10k u godini ni blizu
Ovi ostali klik poslovi, unos, ne mozes preko 5-8 dolara sat, a i to ako dobijes...
- ferratilis
#1254 Re: Porez na dohodak na freelancing?
"Radimo na podizanju poreznog morala."

-
bosanka hercegovic
#1255 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Normalne drzave na razne načine potiču i subvencioniraju samozaposljavanje mladih....jer mladi covjek treba da stane na noge, da osnuje porodicu....dobije djecu(porezni podmladak ) .....samo kod nas mlade pametne glavice koje prodaju pamet preko laptopa oporezuju 3 godine unazad.....ja kad bi bih bila zakonodavac oslobodila bih poreza sve mlade do 30 godina zivota... 
-
Ja5m1na
#1256 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Alaj se ja nacita ovdje a zapravo pravi odgovor ne nadjoh. Kako ja vidim ovdje se izjednacavaju ljudi koji su pravi zaposlenici nekih tamo firmi po inostranstvu, ali ovdje primaju novac, i ljudi koji povremeno nesto zarade? Logicno ako neko prima mjesecno iznos od nekoliko hiljada da treba da placa i porez i penziono i sve. Meni se to totalno podrazumijeva i ne znam sada cemu hajka!
Ono sto ja ne shvatam je kako da naplacuju porez od ljudi koji odradjuju povremeno neke poslice za pojedince, ne firme, iz inozemstva? Neko ko jedan mjesec zaradi npr 500KM, drugi 200 a nekada i nista? Za to mozes komotno reci da je to poklon a ne posao. Nisi zaposlen, oportunista si. Kada se sve sabere na godisnjem nivou taj iznos nije veci od 10k koji se ovdje spominju.
Je li to sada i neko ko prima novac redovno od rodbine (tipa 600km svaki mjesec, kao penzioneri koji ovdje jedva zive od min penzije), spada u freelancere?? Ovo nema nikakvog smisla jer je br takvih ljudi ogroman u nasoj drzavi. Kada primim 100km od nekog za rodjendan, trebam trcati u poreznu da im dam dio ili sta?? Neka ispadam sada glupa ali mi ovo nije nista sada jasno.
Ono sto ja ne shvatam je kako da naplacuju porez od ljudi koji odradjuju povremeno neke poslice za pojedince, ne firme, iz inozemstva? Neko ko jedan mjesec zaradi npr 500KM, drugi 200 a nekada i nista? Za to mozes komotno reci da je to poklon a ne posao. Nisi zaposlen, oportunista si. Kada se sve sabere na godisnjem nivou taj iznos nije veci od 10k koji se ovdje spominju.
Je li to sada i neko ko prima novac redovno od rodbine (tipa 600km svaki mjesec, kao penzioneri koji ovdje jedva zive od min penzije), spada u freelancere?? Ovo nema nikakvog smisla jer je br takvih ljudi ogroman u nasoj drzavi. Kada primim 100km od nekog za rodjendan, trebam trcati u poreznu da im dam dio ili sta?? Neka ispadam sada glupa ali mi ovo nije nista sada jasno.
-
NikolaKZ91
#1257 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ne ispadas ni najmanje glupa, npr ako ti drug/brat/ decko iz inostranstva posalje tipa 100, 200 eura/maraka, duzna si u roku od 5 dana da odes i platis porez od 14% ako si u Federaciji a 10% ako si u RSJa5m1na wrote:Alaj se ja nacita ovdje a zapravo pravi odgovor ne nadjoh. Kako ja vidim ovdje se izjednacavaju ljudi koji su pravi zaposlenici nekih tamo firmi po inostranstvu, ali ovdje primaju novac, i ljudi koji povremeno nesto zarade? Logicno ako neko prima mjesecno iznos od nekoliko hiljada da treba da placa i porez i penziono i sve. Meni se to totalno podrazumijeva i ne znam sada cemu hajka!
-
Ja5m1na
#1258 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Hahaha daj ba Nikola.
Pa onda 80% drzave treba da je na sudu radi utaje poreza.
-
Floyd_666
#1259 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ne ispadas glupa nego je sve ovo pomalo konfuzno. U sustini je svaki rezident ove drzave duzan platit porez na bilo kakav novcani prihod. Nebitno da li je u pitanju 10 KM ili 2000 €, zakon je isti za svakog. Evo ja sam kao freelancer znao da ce ovo doci na naplatu kad-tad, ali prije par godina kad sam se zainteresovano za ovu problematiku, nije bilo nekih konkretnih odgovora. A ja kao i svaki prosjecni bosnjo se prisutio i cekao da se sve to zaboravi.Ja5m1na wrote:Alaj se ja nacita ovdje a zapravo pravi odgovor ne nadjoh. Kako ja vidim ovdje se izjednacavaju ljudi koji su pravi zaposlenici nekih tamo firmi po inostranstvu, ali ovdje primaju novac, i ljudi koji povremeno nesto zarade? Logicno ako neko prima mjesecno iznos od nekoliko hiljada da treba da placa i porez i penziono i sve. Meni se to totalno podrazumijeva i ne znam sada cemu hajka!
Postoje ovdje neke nejasnoce koje se ticu obaveznog placanja zdravstvenog osiguranje, oduzimanje prava na odbitak itd, ali porez od 10% je tu vjerovatno otkad i drzava. Ne znam kada je aktuleni zakon o porezu na dohodak stupio na snagu, ali je sigurno prije 2015. godine.
A ovo 10k godisnje je samo izmisljeni prag kojim je PUF filtrirala krupnije ribe od sitnijih. Jednostavno nemaju kapaciteta da se bave onima koji su primali manje iznose i to je to. U zakonu ne postoji nikakav prag za nas koji se bavimo samostalnim djelatnostima. Stavise, ne znam ni da li postoji za one koji imaju stalni radni odnos u Federaciji, a primaju minimalac.
-
NikolaKZ91
#1260 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Daleko od toga da ja to branim ali po njima to je tako. Nece te ganjati za utaju, vec ako si primila 10000 KM godisnje i ako to oni znaju salju ti poziv da platis taj nesretni procenat. Kad ce da ganjaju ove sto primaju ispod i da li ce, ko zna. U sustini po njima, svaka novcana transakcija sa inostranstvom se oporezuje bez obzira sta je osnov.Ja5m1na wrote:Hahaha daj ba Nikola.Pa onda 80% drzave treba da je na sudu radi utaje poreza.
-
Hendrix
#1261 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Koga uhvatise...njega j...i to retroaktivno.
U sustini ovde nije problem porez 10% ali je problem sto opet zakoni vaze samo za dio drzave, dok imas spisak duznika od kojih su najveci drzavna preduzeca ti ganjas porezni moral na freelancerima. Kladionice bukvalno operisu kao da su na Kajmanskim ostrvima ali ko te pita jarane, oni koverte salju kome smiju. I ovde najvise gube i banke kojima ce se smanjiti drasticno promet iz inostranstva, i radi 10% ce na kraju drzava izgubiti mnogo vise realno.
Ovo ce biti kao i Tv pretplata, placa je trecina drzave i kome uzmu dobro je, eto para u buzdetu. Najpametnija odluka ovim ljudima je da se presele u inostranstvo i da makar znaju za sta placaju porez a ne za ovu komediju od drzavnog aparata.
U sustini ovde nije problem porez 10% ali je problem sto opet zakoni vaze samo za dio drzave, dok imas spisak duznika od kojih su najveci drzavna preduzeca ti ganjas porezni moral na freelancerima. Kladionice bukvalno operisu kao da su na Kajmanskim ostrvima ali ko te pita jarane, oni koverte salju kome smiju. I ovde najvise gube i banke kojima ce se smanjiti drasticno promet iz inostranstva, i radi 10% ce na kraju drzava izgubiti mnogo vise realno.
Ovo ce biti kao i Tv pretplata, placa je trecina drzave i kome uzmu dobro je, eto para u buzdetu. Najpametnija odluka ovim ljudima je da se presele u inostranstvo i da makar znaju za sta placaju porez a ne za ovu komediju od drzavnog aparata.
-
boshniak
#1262 Re: Porez na dohodak na freelancing?
U Srbiji masovno koriste leupay kartice za povezivanje na paypal, oni koji su u mogucnosti koriste payoneer i sl., a opet oni koji zaradjuju ozbiljnije svote mjesecno pa njima je isplatnije drzati taj novac na offshore racunima koje mogu napraviti za stotinjak dolara.
-
reufjaha
#1263 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pozdrav svima kod nas je bilo tih prijava al kako sam ja sakupio informacije samo su peglali transakcije sa PayPal, a od ostalih preko deviznih I dr. vidova uplata mislim da niko nije dobio prijave. Sta to treba da znaci ?
-
jahh
- Haris.ba
#1265 Re: Porez na dohodak na freelancing?
I kako unijeti pare u državu? Valjda su pare da se troše.boshniak wrote:U Srbiji masovno koriste leupay kartice za povezivanje na paypal, oni koji su u mogucnosti koriste payoneer i sl., a opet oni koji zaradjuju ozbiljnije svote mjesecno pa njima je isplatnije drzati taj novac na offshore racunima koje mogu napraviti za stotinjak dolara.
-
emirolini
#1266 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Haris.ba wrote:I kako unijeti pare u državu? Valjda su pare da se troše.boshniak wrote:U Srbiji masovno koriste leupay kartice za povezivanje na paypal, oni koji su u mogucnosti koriste payoneer i sl., a opet oni koji zaradjuju ozbiljnije svote mjesecno pa njima je isplatnije drzati taj novac na offshore racunima koje mogu napraviti za stotinjak dolara.

-
emirolini
#1267 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Možeš tražiti od banke uvid u upit PU za tvoje lične podatke, ukoliko je Banka čija je centrala u EU onda možeš ih uplašiti sa EU GDPR-om, a možeš komotno i odvesti stvari dalje ukoliko nađeš nekog pametnog advokata iz EU-a - ne lokalnog - nipošto...
crnoja wrote:Lijep pozdrav svima iz Srednjobosanskog kantona,
citam vas redovno i izgleda da sam jedna od rijetkih ovdje koje je bas dobila plavu kovertu iz porezne.![]()
Za razliku od ovih plavih koverti iz USK, kod mene je jasno navedeno da su prikupili podatke od banke i da je vidljivo da sam tijekom 2015. godine ostvarila prihod od 10 041 KM. Iako se i dalje bavim tim istim poslom, nije mi nista stiglo za 2016., 2017. buuduci da su mi prihodi bili
dosta nizi od 10 000.
I netko je pitao sto ako je racun zatvoren, taj moj racun je odavno zatvoren, ali koverta je ipak stigla.
Meni je najgore od svega sto nemam novaca da to platim....
Kao i dosta ljudi ovdje, nemam nista protiv poreza, ali ovo retroaktivno placanje mi nikako ne odgovara, buduci da vise ni priblizno ne zaradjujem kao te daaaavne 2015...
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#1268 Re: Porez na dohodak na freelancing?
I placaju direkt sa leupay?boshniak wrote:U Srbiji masovno koriste leupay kartice za povezivanje na paypal, oni koji su u mogucnosti koriste payoneer i sl., a opet oni koji zaradjuju ozbiljnije svote mjesecno pa njima je isplatnije drzati taj novac na offshore racunima koje mogu napraviti za stotinjak dolara.
Moram ti priznati da je to dobra ideja
Samo ako odrzavanje racuna nije skupo
-
NikolaKZ91
#1269 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Moze li se u BiH koristiti taj leupay, ili ako ne moze, postoji li mogucnost da se leupay visa izvadi u Srbiji pa da se dize na bankomatima ovde?
-
emirolini
#1270 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Mora ti kartica doci na kucnu adresu, mozes drzati novac na tom racunu, besplatno je, samo je fee za transakcije.NikolaKZ91 wrote:Moze li se u BiH koristiti taj leupay, ili ako ne moze, postoji li mogucnost da se leupay visa izvadi u Srbiji pa da se dize na bankomatima ovde?
- kica
#1271 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Valjda paypal i devizni.reufjaha wrote:Pozdrav svima kod nas je bilo tih prijava al kako sam ja sakupio informacije samo su peglali transakcije sa PayPal, a od ostalih preko deviznih I dr. vidova uplata mislim da niko nije dobio prijave. Sta to treba da znaci ?
Ali cudna brojka od oko 900 ljudi ?
Jer imamo samo u Afganistan, Iraqu, Kataru, Dohi [...] preko 30.000 ljudi koji primaju cak i po 10.000 mjesecno.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#1272 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Uglavnom, jedan mjesec u godini, ako ne i više, u principu radite za našu bajnu vlast. Dakle, cca 250 sati ćemo raditi samo za državu, a zato nećemo imati ni zdravstveno (ne, nisam na birou nit' radim ovdje nit' želim raditi ovdje, sjediti osam sati u kancelariji i tipkati na Klixu kako mi je teško), ni puteve, ni vodu, ni godišnji niti bilo šta korisno

- denis.istok
#1273 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Heh, evo jutros stize koverta iz porezne, da su mi nasli preko 10.000KM za period 2015-2017. (nije za jednu godinu kako se prica, ne znam ni kako je bilo za 3, trebam prelistati uplate) i da trebam doci da uplatim 10% za porez i 4% za zdravstveno.
Vecina tih uplata je prodaja ličnih stvari preko ebay-a gdje je nazalost postarina bila bar par hiljada KM, i mozda od prijatelja sto sam im kupovao ovdje stvari cca 1500€.
Sad ne kontam kako oni na to gledaju, da li je to poklon ili ona opcija "prodaja ličnih stvari" i kako to dokazati.
Član 5.
Prihodi koji se, u smislu ovog Zakona, ne
smatraju dohotkom su:
7) prihodi od prodaje imovine koja je korištena
u lične svrhe
Dobio sam poziv da se javim u poreznu sto cu i uraditi pa da vidim kako dalje.
Vecina tih uplata je prodaja ličnih stvari preko ebay-a gdje je nazalost postarina bila bar par hiljada KM, i mozda od prijatelja sto sam im kupovao ovdje stvari cca 1500€.
Sad ne kontam kako oni na to gledaju, da li je to poklon ili ona opcija "prodaja ličnih stvari" i kako to dokazati.
Član 5.
Prihodi koji se, u smislu ovog Zakona, ne
smatraju dohotkom su:
7) prihodi od prodaje imovine koja je korištena
u lične svrhe
Dobio sam poziv da se javim u poreznu sto cu i uraditi pa da vidim kako dalje.
- Alfons Kauders
#1274 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ne kukaj.Velkoski wrote:Uglavnom, jedan mjesec u godini, ako ne i više, u principu radite za našu bajnu vlast. Dakle, cca 250 sati ćemo raditi samo za državu, a zato nećemo imati ni zdravstveno (ne, nisam na birou nit' radim ovdje nit' želim raditi ovdje, sjediti osam sati u kancelariji i tipkati na Klixu kako mi je teško), ni puteve, ni vodu, ni godišnji niti bilo šta korisno![]()
![]()
Neko ce vozati nov Audi, a on je koristan.
-
NikolaKZ91
#1275 Re: Porez na dohodak na freelancing?
A gdje vadim tu karticu, jel moguce u bankama BiH ili mora u Srbiji? Kolko znam oni nemaju podatke o leupay korisnicima, sem ako ovi ne zatraze i ovi im ne daju jel tako?emirolini wrote:Mora ti kartica doci na kucnu adresu, mozes drzati novac na tom racunu, besplatno je, samo je fee za transakcije.NikolaKZ91 wrote:Moze li se u BiH koristiti taj leupay, ili ako ne moze, postoji li mogucnost da se leupay visa izvadi u Srbiji pa da se dize na bankomatima ovde?