Ne znam kako je u EU,nisam zivjela, ali u USA veliki broj penzionera zive u montaznim kucama

pa primitivizma ima svugdje i to je sva poenta.TRANCE wrote:
A što se tiče druženja, diže mi se kosa na glavi od bosanske furke gdje se mora imati barem 300 prijatelja i poznanika da se možeš dovikivati gradom i biti poznat u raji. Valjda ljudima imponuje kad ih zaustavljaju i dobacuju im preko ulice, osjećaju se bitno u mahali, šta li. A od tih silnih prijatelja i poznanika 90% gleda da te zaj.be i želi ti da propadneš u svim životnim segmentima. Naravno da gdje zapne u životu, nigdje ih ne bi bilo. To su npr. ljudi na zapadu davno skontali, pa ne troše vrijeme na bespotrebna poznanstva i šupljiranje po ulicama i kafanama, nego vrijeme posvete užoj porodici i ograniče druženje na par dobrih prijatelja, kako je i normalno.
Evo ga, dijasporske žalopojkemoonca wrote:Svasta ti nama napisa. No, ok je sve to.
Ne znam kako je u EU,nisam zivjela, ali u USA veliki broj penzionera zive u montaznim kucamamalo jaci vjetar, ode kuca u zrak, ali zive zadovoljno dok se to ne desi . Da iznajmis ovakvu kucu -trebas izdvojiti oko $1000 + rezije.
Mislio sam na likove koji su po vazdan u gradu, s kafe na drugu kafu, s druge na treću, s treće na nargilu, s nargile u kladionicu, iz kladionice na pivu, uz neizostavno dovikivanje preko ulice ili kafića sa sličnim likovima i gdje sve oni znaju o bilo čemu, a u stvari ne znaju ništa. A takvih je danas pun grad. Niti oni imaju kakve fajde od tih jaranstava i poznanstava, niti društvo i država imaju kakve fajde, ali eto ta supkultura se iz nepoznatog razloga održava među omladinom od 80-ih do danas.Mutivoda wrote:Zašto je neki Džon/Hans normalan koji eto smatra da se trebaš ograničit na 2 čovjeka (po mogućnosti krv da dijelite), posao i kuću? A Meho (i Meho radi moš mislit) idiot jer će izać razbacat koju šaha s jaranima, pojest begovu, i poslije otić na kafu, isćejfit je sat vremena, eto, jer mu se to radi pobogu?TRANCE wrote:
A što se tiče druženja, diže mi se kosa na glavi od bosanske furke gdje se mora imati barem 300 prijatelja i poznanika da se možeš dovikivati gradom i biti poznat u raji. Valjda ljudima imponuje kad ih zaustavljaju i dobacuju im preko ulice, osjećaju se bitno u mahali, šta li. A od tih silnih prijatelja i poznanika 90% gleda da te zaj.be i želi ti da propadneš u svim životnim segmentima. Naravno da gdje zapne u životu, nigdje ih ne bi bilo. To su npr. ljudi na zapadu davno skontali, pa ne troše vrijeme na bespotrebna poznanstva i šupljiranje po ulicama i kafanama, nego vrijeme posvete užoj porodici i ograniče druženje na par dobrih prijatelja, kako je i normalno.
Nisu zalopoljke, na osnovu cega si to zakljucio?TRANCE wrote:Evo ga, dijasporske žalopojkemoonca wrote:Svasta ti nama napisa. No, ok je sve to.
Ne znam kako je u EU,nisam zivjela, ali u USA veliki broj penzionera zive u montaznim kucamamalo jaci vjetar, ode kuca u zrak, ali zive zadovoljno dok se to ne desi . Da iznajmis ovakvu kucu -trebas izdvojiti oko $1000 + rezije.
![]()
Jeste 1000 dolara možda u New Yorku i Kaliforniji, za 400-500 dolara mjesečno američki penzić može iznajmiti fin apartman u Arizoni, Teksasu, Novom Meksiku i sl. S tim da je prosječna penzija od države u SAD-u prema zadnjim podacima 1288 dolara mjesečno, plus većina radnika ima i dodatnu privatnu 401(k) penziju. Također mogu s tom lovom kraljevski živjeti u Kolumbiji, Belizeu, Panami, Bahamima i sl., gdje je život jeftiniji nego u SAD-u.
S druge strane, prosječna penzija u FBiH je prema zadnjim podacima 374 KM, što je 234 dolara, a niko nema privatnu dodatnu penziju. S tom lovom ne mogu ništa ni iznajmiti, jer moraju nešto i jesti pored toga, a najdalja destinacija je izlet na Trebević kad im opština organizuje besplatan prevoz jednom godišnje
Naravno kad izneseš neko poređenje ili podatak, nadoveže se 10 forumskih delegata koji ti saopšte da si dosadan, da razguliš iz Bosne, da su oni zadovoljni s bosanskim rahatlukom, a ti mrš u dijasporu ako ti se ne sviđa. To mi je pored EU pasoša i tražene struke najmanji problem, ali nije to poenta, poenta je da probamo nešto promijeniti na bolje, barem nekom spoznajom finansijskog stanja u odnosu na druge države. Evo npr. u prošloj godini je BiH konsolidovano na svim nivoima prikupila 13,5 milijardi maraka poreza i doprinosa. U januaru ove godine su prihodi od PDV-a rasli 18%, prihodi od doprinosa u Federaciji 8%. Je li se iko počešao da se traži povišica penzionerima, civilnim invalidima koji životare sa 110 KM mjesečno od države, uvede neka pomoć samohranim roditeljima? Jeste klinac, bitno je glumiti rahatluk i slikati kafe na Čaršiji.

Svaka ti je na mjestuTRANCE wrote:E da, zaboravio sam i ono kad prolaziš pored Želje na Čaršiji, a izleti konobarica s "izvol'teee" i počne te vući za rukav unutraMutivoda wrote:pa eto na stranu i to što ja obožavam miris roštilja (ti si ono vegan? il' fulam? nebitno. okej, može i povrće s roštiljapustopoljina wrote:![]()
![]()
![]()
jbg.
tacno znam na koji smrad misli, kao kad predjem preko "hauptplatz-a" i ugusi me smrad raznih kobasica i snicli i leberkäse![]()
![]()
a vazda nesto kasnim i ganjam precice), malo je reć da nije karakteristično samo za nas, krenuvši od kobasica po Austriji, Njemačkoj.. il' daj more - pa miris ribe.. u Neumu garant smrdi, na Hvaru miriše jebiga?! to je ta neka priča.
Il' smrdi Miljacka - WOW JEBOTE NIGDJE TO NEMA.. odeš u glupu Veneciju (ok, lijepa je), nek' je bog s tobom ako si poslije kiše, i gledaš i kontaš "jebeni deja vu, vidjela sam ovo neki dan negdje, malo se "osjeti" kanal, malo crnci s kopijama torbica bježe od policije, k'o oni s mosta na Otoci od inspekcije.."
al' nek' tuđe govno vazda miriše.
nije bajno, nije brate ni rupčaga..
ako je toliko ljepše vani, i ljudi toliko pametniji, idi brate uživaj, šta drobiš po cijele dane o ovoj vukojebini, rekla bih idi druži se, al' eto tamo se ne dovikuju po kafani i ne druže, i to je kao kul.. i jebote meso koje ne miriše.![]()
![]()
(e jes' mi pogodio žicu s roštiljem)
![]()
Zezam se malo, ima grad i lijepih stvari poput kulturnih znamenitosti koje vrijedi obići, par muzeja, izletišta i sl., ali ima vala i primitivizma od kojeg ti se život smuči. Baš kako reče, nije bajno, nije ni rupčaga, nego neka srednja žalost, zato ne mogu naše šuplje o rahatluku kakvog eto nigdje drugo na svijetu nema. Isto kao što ne mogu dijasporske šuplje kako je sve vani divno i krasno ili dijasporskih kukača koji kukaju na cijenu bifteka, ali se ipak ne vraćaju da uživaju u jeftinim bosanskim biftecima, barem dok ne osiguraju kakvu penziju tamo.
Iz krajnosti u krajnost, po tome smo poznati.
gdje jedešmali jomu wrote:Morningenzi, pauza, odoh pojest cevape.....![]()
muha_sa wrote: gdje jedešda dodjem
ne bil se ogrebo bar o peticu
![]()
pricaj mi malo o tomemali jomu wrote:muha_sa wrote: gdje jedešda dodjem
ne bil se ogrebo bar o peticu
![]()
Prohodas malo u carsiji gdje hoces i nadjes gdje ti pase......![]()
muha_sa wrote: pricaj mi malo o tome![]()
mene zanima hoŠ li mi platit bar peticu![]()
muha_sa wrote:za po sata sam na čaršiji
što se plačanja tiče šala mala
moonca wrote:Svasta ti nama napisa. No, ok je sve to.
nek ti se namjera u sevap upiše, al ovaj nije naucio na guzovacumali jomu wrote:muha_sa wrote:za po sata sam na čaršiji
što se plačanja tiče šala mala
Kad dodjes, eto me za 5 min, ja placam.
muha_sa wrote: nek ti se namjera u sevap upiše, al ovaj nije naucio na guzovacu![]()
Inace za bosanske uslove je Malmö katastrofa grad, nesto kao Kakanj, nedo bog ikom tamo zalutatRadio Sarajevo wrote:Morebit... ali si u jebenom Malmeu. I u Bosni ti je stan jeftin ako ga iznajmiš u Kaknju, možeš za stoju živjeti.Altair_SA wrote:LoL eki to, stan za bijeduRadio Sarajevo wrote:
Ovo je socijalni stan za bijedu koja sebi ništa ne može priuštiti. Da bi ovo dobio, moraš nemati posao već godinama, i onda ćeš biti bačen u geto. Ali eto, valjda je to bošnjački san.![]()
![]()
I nije uopste geto, normalan dio grada, daleko od Rosengorda koji je geto u Malmeu

ultima_palabra wrote:Da ne govorimo da si iz Malmoa u Kopenhagenu za pola sata...
Ma to ja ofrlje, iz serijeuglavnomja wrote:ultima_palabra wrote:Da ne govorimo da si iz Malmoa u Kopenhagenu za pola sata...
![]()
ima nekih 50-ak km, teoretski da imas auto put samo za sebe mozes i brze stici
ali u stvarnostinarocito radnim danima u vrijeme spice, ili pocetak i kraj produzenog vikenda
izaci iz malmea, uci u kopenhagen
ultima_palabra wrote:Ma to ja ofrlje, iz serijeuglavnomja wrote:ultima_palabra wrote:Da ne govorimo da si iz Malmoa u Kopenhagenu za pola sata...
![]()
ali u stvarnostinarocito radnim danima u vrijeme spice, ili pocetak i kraj produzenog vikenda
Ima voz, svakih 20 minuta.uglavnomja wrote:ultima_palabra wrote:Da ne govorimo da si iz Malmoa u Kopenhagenu za pola sata...
![]()