Ne idem nigdje iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moonca

#1251 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by moonca »

Svasta ti nama napisa. No, ok je sve to.
Ne znam kako je u EU,nisam zivjela, ali u USA veliki broj penzionera zive u montaznim kucama :roll: malo jaci vjetar, ode kuca u zrak, ali zive zadovoljno dok se to ne desi . Da iznajmis ovakvu kucu -trebas izdvojiti oko $1000 + rezije.

Image
Mutivoda

#1252 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Mutivoda »

TRANCE wrote:
A što se tiče druženja, diže mi se kosa na glavi od bosanske furke gdje se mora imati barem 300 prijatelja i poznanika da se možeš dovikivati gradom i biti poznat u raji. Valjda ljudima imponuje kad ih zaustavljaju i dobacuju im preko ulice, osjećaju se bitno u mahali, šta li. A od tih silnih prijatelja i poznanika 90% gleda da te zaj.be i želi ti da propadneš u svim životnim segmentima. Naravno da gdje zapne u životu, nigdje ih ne bi bilo. To su npr. ljudi na zapadu davno skontali, pa ne troše vrijeme na bespotrebna poznanstva i šupljiranje po ulicama i kafanama, nego vrijeme posvete užoj porodici i ograniče druženje na par dobrih prijatelja, kako je i normalno.
pa primitivizma ima svugdje i to je sva poenta.

(oke generalizacija <3 <3 <3)
Šta znači normalno? Gdje je granica i što ti imaš slobodu da odlučuješ šta je normalno?
Zašto je neki Džon/Hans normalan koji eto smatra da se trebaš ograničit na 2 čovjeka (po mogućnosti krv da dijelite), posao i kuću? A Meho (i Meho radi moš mislit) idiot jer će izać razbacat koju šaha s jaranima, pojest begovu, i poslije otić na kafu, isćejfit je sat vremena, eto, jer mu se to radi pobogu?
Nije ba ni "zapad" mjerilo za sve.

oke, ne moraš odgovarati, muka ti od ovih što žive ovdje, muka ti od naše dijaspore, ..ne znam šta da ti kažem, meni je jako drago vidjeti da su i stranci uvidjeli ljepote i bogatstvo bosanskog jezika i uče ga, i to ide im baš dobro. :D sretno :D

:bih:
TRANCE

#1253 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by TRANCE »

moonca wrote:Svasta ti nama napisa. No, ok je sve to.
Ne znam kako je u EU,nisam zivjela, ali u USA veliki broj penzionera zive u montaznim kucama :roll: malo jaci vjetar, ode kuca u zrak, ali zive zadovoljno dok se to ne desi . Da iznajmis ovakvu kucu -trebas izdvojiti oko $1000 + rezije.

Image
Evo ga, dijasporske žalopojke :mrgreen:
Jeste 1000 dolara možda u New Yorku i Kaliforniji, za 400-500 dolara mjesečno američki penzić može iznajmiti fin apartman u Arizoni, Teksasu, Novom Meksiku i sl. S tim da je prosječna penzija od države u SAD-u prema zadnjim podacima 1288 dolara mjesečno, plus većina radnika ima i dodatnu privatnu 401(k) penziju. Također mogu s tom lovom kraljevski živjeti u Kolumbiji, Belizeu, Panami, Bahamima i sl., gdje je život jeftiniji nego u SAD-u.
S druge strane, prosječna penzija u FBiH je prema zadnjim podacima 374 KM, što je 234 dolara, a niko nema privatnu dodatnu penziju. S tom lovom ne mogu ništa ni iznajmiti, jer moraju nešto i jesti pored toga, a najdalja destinacija je izlet na Trebević kad im opština organizuje besplatan prevoz jednom godišnje :lol:
Naravno kad izneseš neko poređenje ili podatak, nadoveže se 10 forumskih delegata koji ti saopšte da si dosadan, da razguliš iz Bosne, da su oni zadovoljni s bosanskim rahatlukom, a ti mrš u dijasporu ako ti se ne sviđa. To mi je pored EU pasoša i tražene struke najmanji problem, ali nije to poenta, poenta je da probamo nešto promijeniti na bolje, barem nekom spoznajom finansijskog stanja u odnosu na druge države. Evo npr. u prošloj godini je BiH konsolidovano na svim nivoima prikupila 13,5 milijardi maraka poreza i doprinosa. U januaru ove godine su prihodi od PDV-a rasli 18%, prihodi od doprinosa u Federaciji 8%. Je li se iko počešao da se traži povišica penzionerima, civilnim invalidima koji životare sa 110 KM mjesečno od države, uvede neka pomoć samohranim roditeljima? Jeste klinac, bitno je glumiti rahatluk i slikati kafe na Čaršiji.
TRANCE

#1254 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by TRANCE »

Mutivoda wrote:
TRANCE wrote:
A što se tiče druženja, diže mi se kosa na glavi od bosanske furke gdje se mora imati barem 300 prijatelja i poznanika da se možeš dovikivati gradom i biti poznat u raji. Valjda ljudima imponuje kad ih zaustavljaju i dobacuju im preko ulice, osjećaju se bitno u mahali, šta li. A od tih silnih prijatelja i poznanika 90% gleda da te zaj.be i želi ti da propadneš u svim životnim segmentima. Naravno da gdje zapne u životu, nigdje ih ne bi bilo. To su npr. ljudi na zapadu davno skontali, pa ne troše vrijeme na bespotrebna poznanstva i šupljiranje po ulicama i kafanama, nego vrijeme posvete užoj porodici i ograniče druženje na par dobrih prijatelja, kako je i normalno.
Zašto je neki Džon/Hans normalan koji eto smatra da se trebaš ograničit na 2 čovjeka (po mogućnosti krv da dijelite), posao i kuću? A Meho (i Meho radi moš mislit) idiot jer će izać razbacat koju šaha s jaranima, pojest begovu, i poslije otić na kafu, isćejfit je sat vremena, eto, jer mu se to radi pobogu?

:bih:
Mislio sam na likove koji su po vazdan u gradu, s kafe na drugu kafu, s druge na treću, s treće na nargilu, s nargile u kladionicu, iz kladionice na pivu, uz neizostavno dovikivanje preko ulice ili kafića sa sličnim likovima i gdje sve oni znaju o bilo čemu, a u stvari ne znaju ništa. A takvih je danas pun grad. Niti oni imaju kakve fajde od tih jaranstava i poznanstava, niti društvo i država imaju kakve fajde, ali eto ta supkultura se iz nepoznatog razloga održava među omladinom od 80-ih do danas.
moonca

#1255 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by moonca »

TRANCE wrote:

Image
Evo ga, dijasporske žalopojke :mrgreen:
Jeste 1000 dolara možda u New Yorku i Kaliforniji, za 400-500 dolara mjesečno američki penzić može iznajmiti fin apartman u Arizoni, Teksasu, Novom Meksiku i sl. S tim da je prosječna penzija od države u SAD-u prema zadnjim podacima 1288 dolara mjesečno, plus većina radnika ima i dodatnu privatnu 401(k) penziju. Također mogu s tom lovom kraljevski živjeti u Kolumbiji, Belizeu, Panami, Bahamima i sl., gdje je život jeftiniji nego u SAD-u.
S druge strane, prosječna penzija u FBiH je prema zadnjim podacima 374 KM, što je 234 dolara, a niko nema privatnu dodatnu penziju. S tom lovom ne mogu ništa ni iznajmiti, jer moraju nešto i jesti pored toga, a najdalja destinacija je izlet na Trebević kad im opština organizuje besplatan prevoz jednom godišnje :lol:
Naravno kad izneseš neko poređenje ili podatak, nadoveže se 10 forumskih delegata koji ti saopšte da si dosadan, da razguliš iz Bosne, da su oni zadovoljni s bosanskim rahatlukom, a ti mrš u dijasporu ako ti se ne sviđa. To mi je pored EU pasoša i tražene struke najmanji problem, ali nije to poenta, poenta je da probamo nešto promijeniti na bolje, barem nekom spoznajom finansijskog stanja u odnosu na druge države. Evo npr. u prošloj godini je BiH konsolidovano na svim nivoima prikupila 13,5 milijardi maraka poreza i doprinosa. U januaru ove godine su prihodi od PDV-a rasli 18%, prihodi od doprinosa u Federaciji 8%. Je li se iko počešao da se traži povišica penzionerima, civilnim invalidima koji životare sa 110 KM mjesečno od države, uvede neka pomoć samohranim roditeljima? Jeste klinac, bitno je glumiti rahatluk i slikati kafe na Čaršiji.
Nisu zalopoljke, na osnovu cega si to zakljucio?
Ovaj se 'ceska'

Image
Bluemore

#1256 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Bluemore »

TRANCE wrote:
Mutivoda wrote:
pustopoljina wrote: :lol: :lol: :lol: :lol:
jbg.
tacno znam na koji smrad misli, kao kad predjem preko "hauptplatz-a" i ugusi me smrad raznih kobasica i snicli i leberkäse :skoljka: :lol:
a vazda nesto kasnim i ganjam precice :skoljka:
pa eto na stranu i to što ja obožavam miris roštilja (ti si ono vegan? il' fulam? nebitno. okej, može i povrće s roštilja :P), malo je reć da nije karakteristično samo za nas, krenuvši od kobasica po Austriji, Njemačkoj.. il' daj more - pa miris ribe.. u Neumu garant smrdi, na Hvaru miriše jebiga?! to je ta neka priča.

Il' smrdi Miljacka - WOW JEBOTE NIGDJE TO NEMA.. odeš u glupu Veneciju (ok, lijepa je), nek' je bog s tobom ako si poslije kiše, i gledaš i kontaš "jebeni deja vu, vidjela sam ovo neki dan negdje, malo se "osjeti" kanal, malo crnci s kopijama torbica bježe od policije, k'o oni s mosta na Otoci od inspekcije.."
al' nek' tuđe govno vazda miriše.
nije bajno, nije brate ni rupčaga..
ako je toliko ljepše vani, i ljudi toliko pametniji, idi brate uživaj, šta drobiš po cijele dane o ovoj vukojebini, rekla bih idi druži se, al' eto tamo se ne dovikuju po kafani i ne druže, i to je kao kul.. i jebote meso koje ne miriše. :D :run:

(e jes' mi pogodio žicu s roštiljem :oops: )
E da, zaboravio sam i ono kad prolaziš pored Želje na Čaršiji, a izleti konobarica s "izvol'teee" i počne te vući za rukav unutra :lol:
Zezam se malo, ima grad i lijepih stvari poput kulturnih znamenitosti koje vrijedi obići, par muzeja, izletišta i sl., ali ima vala i primitivizma od kojeg ti se život smuči. Baš kako reče, nije bajno, nije ni rupčaga, nego neka srednja žalost, zato ne mogu naše šuplje o rahatluku kakvog eto nigdje drugo na svijetu nema. Isto kao što ne mogu dijasporske šuplje kako je sve vani divno i krasno ili dijasporskih kukača koji kukaju na cijenu bifteka, ali se ipak ne vraćaju da uživaju u jeftinim bosanskim biftecima, barem dok ne osiguraju kakvu penziju tamo.
Iz krajnosti u krajnost, po tome smo poznati.
Svaka ti je na mjestu
Posebno ovo o prijateljstvima
mali jomu

#1257 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mali jomu »

Morningenzi, pauza, odoh pojest cevape..... :mrgreen:

muha_sa

#1258 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by muha_sa »

mali jomu wrote:Morningenzi, pauza, odoh pojest cevape..... :mrgreen:

gdje jedeš :? da dodjem :D ne bil se ogrebo bar o peticu :lol:
mali jomu

#1259 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mali jomu »

muha_sa wrote: gdje jedeš :? da dodjem :D ne bil se ogrebo bar o peticu :lol:

Prohodas malo u carsiji gdje hoces i nadjes gdje ti pase...... :mrgreen:

muha_sa

#1260 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by muha_sa »

mali jomu wrote:
muha_sa wrote: gdje jedeš :? da dodjem :D ne bil se ogrebo bar o peticu :lol:

Prohodas malo u carsiji gdje hoces i nadjes gdje ti pase...... :mrgreen:

pricaj mi malo o tome :lol:

mene zanima hoŠ li mi platit bar peticu :? :D
mali jomu

#1261 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mali jomu »

muha_sa wrote: pricaj mi malo o tome :lol:

mene zanima hoŠ li mi platit bar peticu :? :D

Hajde, hocu. :thumbup:
muha_sa

#1262 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by muha_sa »

za po sata sam na čaršiji

što se plačanja tiče šala mala :D
mali jomu

#1263 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mali jomu »

muha_sa wrote:za po sata sam na čaršiji

Kad dodjes, eto me za 5 min, ja placam. :mrgreen:
jefferson

#1264 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by jefferson »

Image
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Blago tebi.
muha_sa

#1265 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by muha_sa »

mali jomu wrote:
muha_sa wrote:za po sata sam na čaršiji

Kad dodjes, eto me za 5 min, ja placam. :mrgreen:
nek ti se namjera u sevap upiše, al ovaj nije naucio na guzovacu :lol: :lol:
mali jomu

#1266 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mali jomu »

muha_sa wrote: nek ti se namjera u sevap upiše, al ovaj nije naucio na guzovacu :lol: :lol:

..... uh, zipa se guzovace. :lol: :thumbup:
512MB

#1267 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by 512MB »

Radio Sarajevo wrote:
Altair_SA wrote:
Radio Sarajevo wrote:

Ovo je socijalni stan za bijedu koja sebi ništa ne može priuštiti. Da bi ovo dobio, moraš nemati posao već godinama, i onda ćeš biti bačen u geto. Ali eto, valjda je to bošnjački san.
LoL eki to, stan za bijedu :lol: :-D

I nije uopste geto, normalan dio grada, daleko od Rosengorda koji je geto u Malmeu :-D
Morebit... ali si u jebenom Malmeu. I u Bosni ti je stan jeftin ako ga iznajmiš u Kaknju, možeš za stoju živjeti.
Inace za bosanske uslove je Malmö katastrofa grad, nesto kao Kakanj, nedo bog ikom tamo zalutat :)

Image

Image

Image

Image

Image
Last edited by 512MB on 12/02/2018 11:26, edited 5 times in total.
ultima_palabra

#1268 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by ultima_palabra »

Da ne govorimo da si iz Malmoa u Kopenhagenu za pola sata...
madner

#1269 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by madner »

Malmo je treci grad u Svedskoj, cccc.

Stoji da socijalni stan znaci upoznavanje Somalijske kuhinje. :D
uglavnomja

#1270 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by uglavnomja »

ultima_palabra wrote:Da ne govorimo da si iz Malmoa u Kopenhagenu za pola sata...

:mrgreen:

ima nekih 50-ak km, teoretski da imas auto put samo za sebe mozes i brze stici
ali u stvarnosti :zzzz: narocito radnim danima u vrijeme spice, ili pocetak i kraj produzenog vikenda

izaci iz malmea, uci u kopenhagen :roll:
ultima_palabra

#1271 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by ultima_palabra »

uglavnomja wrote:
ultima_palabra wrote:Da ne govorimo da si iz Malmoa u Kopenhagenu za pola sata...

ali u stvarnosti :zzzz: narocito radnim danima u vrijeme spice, ili pocetak i kraj produzenog vikenda

Ma to ja ofrlje, iz serije :mrgreen:
512MB

#1272 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by 512MB »

Radnim danima u vrijeme spice je u svakom ovecem gradu hebada
uglavnomja

#1273 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by uglavnomja »

ultima_palabra wrote:
uglavnomja wrote:

Ma to ja ofrlje, iz serije :mrgreen:
:thumbup:
madner

#1274 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by madner »

uglavnomja wrote:

Ima voz, svakih 20 minuta.
Kopenhagen - Malmo rade na jednoj urbanoj sredini.

Dok kod nas Mema odvaja Ilidzu. :D
Maverick78

#1275 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Maverick78 »

Da vam se javi neko ko živi u Malmö-u :)

Da, Öresundståg je voz koji ide svakih 20 minuta i na glavnoj stanici u Kopenhagenu si za pola sata. Odatle do centra 5 minuta pješke u strogom centru grada. Odem ovako često.

A u budućnosti se tamo gdje je Öresund prolaz, planira napraviti veliko ostrvo koje će malim mostovima spojiti sa jedne strane Malmeom, a sa druge Kopenhagenom, tako da bi sve bilo kao jedan veliki grad, mislim na Kopenhagen i Malmö zajedno. Na samom ostrvu bi nikao novi moderan dio grada. Nešto kao u Dubaiju kako su napravili ona vještačka ostrva. Ne znam tačno kad bi se trebalo početi sa tim projektom, ali sam čitao da imaju to u planu. Pominje se 2030 godina, tako da je to još daleko. Cijela regija zajedno bi se zvala Öresund City.

http://24malmo.se/2016/08/19/bildextra- ... kopenhamn/
Post Reply