Jugoslovenstvo

Post Reply
Connaisseur Karlin

#1251 Re: Jugoslovenstvo

Post by Connaisseur Karlin »

cyprus wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
cyprus wrote:Aman, tebi džabe i crtat... I dalje lupaš... Evo ja nemam nikakav problem sa današnjim državnim identitetom, ama baš nikakav... Ja sam bosanskohercegovački Jugoslaven... U čemu je problem?

Pripadnost Bosni i Hercegovini mi je čak važnija nego pripadnost jugoslavenskom kulturnom krugu... Kako je to onda neprihvatanje državnog identiteta?
nelogicno je da svoj kulturni jugo-identitet ubacujes sa idetntietom drzave/nacije :-D zaista neobicna kombinacija :-) :)
Uistinu valjaš nebuloze :)
elaboriraj ;-)
General War

#1252 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

GeeTnT wrote: Ovde mnogi brkaju teze u vezi raspada jugoslavije misleci naravno da su se republike odvajale zbog SFRJ, a zaboravlja se cinjenica da su sve republike imale cilj odvajanje od Srbije..Najbolji primjer je bio razvod Srbije i CG...a svjedoci smo razvoda Kosovo Srbija...itd
A ko ti je rekao za tu cinjenicu? A kakav ti je primjer entitet PC i kantonalizacija BiH..koju nije nijedna bivsa republika imala srecu da iskusi?
GeeTnT

#1253 Re: Jugoslovenstvo

Post by GeeTnT »

General War wrote:
GeeTnT wrote: Ovde mnogi brkaju teze u vezi raspada jugoslavije misleci naravno da su se republike odvajale zbog SFRJ, a zaboravlja se cinjenica da su sve republike imale cilj odvajanje od Srbije..Najbolji primjer je bio razvod Srbije i CG...a svjedoci smo razvoda Kosovo Srbija...itd
A ko ti je rekao za tu cinjenicu? A kakav ti je primjer entitet PC i kantonalizacija BiH..koju nije nijedna bivsa republika imala srecu da iskusi?
Zar ti zivis u ubjedjenju da je drugacije? Procitaj nekad nesto, npr. Filipe Kohena ili jednostavno pitaj...nije sramota.
Nego, kakve veze ima PC ikantonalizacija BIH...pa to je jedna drzava. Zar nije?
General War

#1254 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

GeeTnT wrote:
General War wrote:
Zar ti zivis u ubjedjenju da je drugacije? Procitaj nekad nesto, npr. Filipe Kohena ili jednostavno pitaj...nije sramota.
Nego, kakve veze ima PC ikantonalizacija BIH...pa to je jedna drzava. Zar nije?
Pitaj i ti...npr. M.Filipovica barem sto se bosne tice..a za i ostale republoke je opste poznata stvar, tako da ne znam odakle ti to...
Tako je, jedna drzava i srbi u njoj...sto su dobili entitet a nigdje drugo nisu?
GeeTnT

#1255 Re: Jugoslovenstvo

Post by GeeTnT »

Znaci da pitam tunju, a Bogicevica da zaobidjem...eee moj djenerale..
General War

#1256 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

GeeTnT wrote:Znaci da pitam tunju, a Bogicevica da zaobidjem...eee moj djenerale..
:lol: Tako sam i mislio...ko se tuce taj se voli. :D
GeeTnT

#1257 Re: Jugoslovenstvo

Post by GeeTnT »

General War wrote:
GeeTnT wrote:Znaci da pitam tunju, a Bogicevica da zaobidjem...eee moj djenerale..
Cemu kleberenje i djeciji izrazi...pa naveo sam Bogicevica zato sto smartem da samo smradovi i cetnici ne podnose tog covjeka. Tunjina filozofija raspada SFRJ je razlicita i svi ponesto mogu uzeti...
General War

#1258 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

GeeTnT wrote:
General War wrote:
Cemu kleberenje i djeciji izrazi...pa naveo sam Bogicevica zato sto smartem da samo smradovi i cetnici ne podnose tog covjeka. Tunjina filozofija raspada SFRJ je razlicita i svi ponesto mogu uzeti...
E jebi ga kosta te tvoja pjesmica, Bogicevic ti -srbin dobar, a Tunjo nevalja..a svi ti postovi anti srpska sovinisticka mantra... gdje nebi se smijao.
LBVIEW

#1259 Re: Jugoslovenstvo

Post by LBVIEW »

General War wrote:
LBVIEW wrote:
Potezao, ne potezao, ja se, za razliku od tebe, nisam nedvosmisleno izrazio, tako da ti jedino preostaje projekcija. A ono doba je bilo, da te podsjetim, doba "dogadanja naroda, "jogurt" revolucije, te "ispravljanja vekovnih nepravdi" RAM-om, pa koliko se dobaci, jal' do Vivovitice,jal' do Sentilja. Dakle, kako god ti to pakovao, isti je kurac,-niko, osim veliko-Srba tu zajebnicu, u kojoj ce djenerali na Slobin mig sprovoditi srpsku volju/lijeciti frustracije, nije htio i nikad vise nece htjeti.
Da i ja tebe podsjetim da ti "frustrirani srbi" drze pola bosne,a evropejci drugi dobar dio...taaako mogu mislit kako se osjecas.
Isto sam ti i ja taki, zajednica frustriranih pripadnika jednog plemena i zakonom bi zabranio...ti vidis u mrznji samo srbe a ja vas sve cukile jednako gledam...isti racqu.
Da i ja tebe podsetim kako su im to omogucili ovi sto su pokusali dobaciti do Sentilja, posto vidim da se ne sjecas/pravis nevjest. U svakom slucaju ne nosim breme davanja legitimiteta politici UZP-a i genocida kao pojedini.
General War

#1260 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

LBVIEW wrote:
Da i ja tebe podsetim kako su im to omogucili ovi sto su pokusali dobaciti do Sentilja, posto vidim da se ne sjecas/pravis nevjest. U svakom slucaju ne nosim breme davanja legitimiteta politici UZP-a i genocida kao pojedini.
Koji su to pojedini koji im je dao legitimitet? jesi li siguran da ne nosis breme kad se pogleda sta pises na ovoj temi?
BHCluster

#1261 Re: Jugoslovenstvo

Post by BHCluster »

Image
Image
Image
LBVIEW

#1262 Re: Jugoslovenstvo

Post by LBVIEW »

General War wrote:
LBVIEW wrote:
Koji su to pojedini koji im je dao legitimitet? jesi li siguran da ne nosis breme kad se pogleda sta pises na ovoj temi?
Znas ti dobro koji, nisam ja prijetio novim ratovima, isti pokrenuo, te u UZP pocinio genicid. Sto ce, na zalost doticnih, ostati zabiljezeno za vijek vijekova, nema vise pod tepih kako se naviklo u sugi-Jugi. A kome je krivo, ko ga jebe, nek kmeci o zaveri, ha ja.
General War

#1263 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

LBVIEW wrote:
General War wrote:
LBVIEW wrote:
Znas ti dobro koji, nisam ja prijetio novim ratovima, isti pokrenuo, te u UZP pocinio genicid. Sto ce, na zalost doticnih, ostati zabiljezeno za vijek vijekova, nema vise pod tepih kako se naviklo u sugi-Jugi. A kome je krivo, ko ga jebe, nek kmeci o zaveri, ha ja.
Znam naravno,upravo tako kmecanje je jedino ostalo, valja zivit sa time...a jedino to pod tepih vidim da je samo floskula.
SaraFina

#1264 Re: Jugoslovenstvo

Post by SaraFina »

Yuga je bukvalno bila "crkotina" na izdisaju. Poput pacijenta kojem su svi organi otkazali a srce jedino radilo. I to ne devedesetih, nego još osamdesetih.
Svi koji vjeruju u teorije zavjere da je zapadu ili nekom drugom bilo u cilju izazvati raspad, blago rečeno su naivni.
Tu državu na okupu je držala Titova diktatura, ma koliko se sada nekom, iz današnje perspektive to činilo blago, ili uz iluzije sretno doba.
U toj državi da je bilo što vrijedilo uzimajući u obzir i ljudske i moralne vrijednosti, ( da ostavimo na stranu politiku i velikosrpske čežnje ) EX Yu bi se raspala poput Češke i Slovačke. No nažalost mržnja koja je gušena godinama isplivala je na površinu krvavih devedesetih i sve nas vratila stoljeće unazad.
I žrtve i agresore. Kome je trebalo ovo zataškavanje masovnih grobnica poput Tomašice?
Znači, sve dok podzemne vode nisu prijetile da bukvalno unište zdravlje ljudi toga kraja, Tomašice se kolektivno krila. Nju su krili i ljudi iz obližnjih krajeva, koji možda ili svakako nisu ni učestvovali u zločinu.
Kako da najbliži od žrtava nadju smiraj u takvim okolnostima?
orinoco

#1265 Re: Jugoslovenstvo

Post by orinoco »

SaraFina wrote:Yuga je bukvalno bila "crkotina" na izdisaju. Poput pacijenta kojem su svi organi otkazali a srce jedino radilo. I to ne devedesetih, nego još osamdesetih.
Svi koji vjeruju u teorije zavjere da je zapadu ili nekom drugom bilo u cilju izazvati raspad, blago rečeno su naivni.
Tu državu na okupu je držala Titova diktatura, ma koliko se sada nekom, iz današnje perspektive to činilo blago, ili uz iluzije sretno doba.
U toj državi da je bilo što vrijedilo uzimajući u obzir i ljudske i moralne vrijednosti, ( da ostavimo na stranu politiku i velikosrpske čežnje ) EX Yu bi se raspala poput Češke i Slovačke. No nažalost mržnja koja je gušena godinama isplivala je na površinu krvavih devedesetih i sve nas vratila stoljeće unazad.
I žrtve i agresore. Kome je trebalo ovo zataškavanje masovnih grobnica poput Tomašice?
Znači, sve dok podzemne vode nisu prijetile da bukvalno unište zdravlje ljudi toga kraja, Tomašice se kolektivno krila. Nju su krili i ljudi iz obližnjih krajeva, koji možda ili svakako nisu ni učestvovali u zločinu.
Evo šta bude kad se djeca bave politikom :( Niđe veze s vezom nijedan dio
SaraFina

#1266 Re: Jugoslovenstvo

Post by SaraFina »

orinoco wrote:
SaraFina wrote:Yuga je bukvalno bila "crkotina" na izdisaju. Poput pacijenta kojem su svi organi otkazali a srce jedino radilo. I to ne devedesetih, nego još osamdesetih.
Evo šta bude kad se djeca bave politikom :( Niđe veze s vezom nijedan dio
Preskočiš upis :D

Ja tako, većinu koji mi se čine "nidje veze" :)
GeeTnT

#1267 Re: Jugoslovenstvo

Post by GeeTnT »

Image
zg1911

#1268 Re: Jugoslovenstvo

Post by zg1911 »

Zanimljivi grafovi bhcluster

Ima li takvih podataka na republičkom nivou? Zanima me npr kako su stajale republike u međusobnoj usporedbi (što se bdp a tiče recimo) a kako u usporedbi s prosjekom eu. da vidimo koliko je koja napredovala/nazadovala u ovih 26 g
General War

#1269 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

Image
General War

#1270 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

Image
General War

#1271 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

Image
Za razliku od većine tadašnjih socijalističkih (pa i onih "zapadnih") zemalja, prosječan Jugosloven je mogao bez puno komplikacija da dođe do pasoša, a onda i da slobodno putuje po priličnom broju svjetskih država.
Jugoslovenski pasoš je izdavan građanima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u svrhu međunarodnih putovanja. Bio je veoma cijenjen posebno kod naših imigranata koji su dobijali poslove kod evropskih firmi koje su trgovale sa zemljama istočnog bloka. Često je opisivan i kao jedan od najpraktičnijih pasoša svog vremena jer je bio jedan od rijetkih s kojim se tokom hladnog rata slobodno moglo putovati i po Zapadu i po Istoku.
Odmah poslije Drugog svjetskog rata i nije baš bilo lako doći do pasoša. Ali, negdje šezdesetih godina se sve počelo mijenjati nabolje. Od tada, Jugoslavija je sa velikim brojem zemalja počela potpisivati međudržavne ugovore o međusobnom ukidanju viza. Vize su neizostavno bile potrebne jedino za najbliži "komšiluk" Grčku i Albaniju; za Grčku zbog dugogodišnjeg spora oko "makedonskog pitanja", a za potpuno zatvorenu Albaniju zbog političkih problema sa režimom Envera Hodže. Naravno, vizu su nam tražile i tadašnje blokovske sile SSSR i SAD.
Vlasnik jugoslovenskog pasoša imao je privilegiju da može birati stranu na koju će krenuti. Kada su odnosi sa socijalističkim zemljama otoplili, Jugosloveni su i po tom dijelu svijeta mogli da se kreću bez problema, što je tada za stanovnike zapadnih zemalja bilo nezamislivo. Dobri odnosi sa nesvrstanim zemljama učinili su da je i u najudaljenim krajevima pokazivanje crvenog jugoslovenskog pasoša otvaralo mnoga vrata, za druge čvrsto zatvorena. Ostaci tog poštovanja i danas se mogu naći u nekim zemljama kada se pomene Jugoslavija. Vlasnik yu pasoša nije imao problema ni sa domaćim ni sa stranim vlastima oko svojih putovanja.
Za većinu naših ljudi, takvo stanje izgledalo je kao nepromjenjivo i prirodno. S druge strane, putujući po zemljama istočne Evrope, nismo se mogli oteti utisku kako tim ljudima pasoš ništa ne znači ili ga čak i nemaju jer ih matična država ne pušta da iz nje slobodno izađu. Poljski, rumunski, bugarski i dr. državljani istočnog bloka morali su vaditi posebne pasoše za putovanje kroz istočni, a posebne za zapadni blok. Sve je to bilo jako komplikovano a mogli su ih koristiti samo jednom godišnje ili čak samo jednom na svakih nekoliko godina.
dezurni_ucenik

#1272 Re: Jugoslovenstvo

Post by dezurni_ucenik »

A viza za UK?
uglavnomja

#1273 Re: Jugoslovenstvo

Post by uglavnomja »

ma jok ba, mi smo plivali do trsta po farmerke, i to po mraku :D
muha_sa

#1274 Re: Jugoslovenstvo

Post by muha_sa »

General War wrote:Image
Za razliku od većine tadašnjih socijalističkih (pa i onih "zapadnih") zemalja, prosječan Jugosloven je mogao bez puno komplikacija da dođe do pasoša, a onda i da slobodno putuje po priličnom broju svjetskih država.
Jugoslovenski pasoš je izdavan građanima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u svrhu međunarodnih putovanja. Bio je veoma cijenjen posebno kod naših imigranata koji su dobijali poslove kod evropskih firmi koje su trgovale sa zemljama istočnog bloka. Često je opisivan i kao jedan od najpraktičnijih pasoša svog vremena jer je bio jedan od rijetkih s kojim se tokom hladnog rata slobodno moglo putovati i po Zapadu i po Istoku.
Odmah poslije Drugog svjetskog rata i nije baš bilo lako doći do pasoša. Ali, negdje šezdesetih godina se sve počelo mijenjati nabolje. Od tada, Jugoslavija je sa velikim brojem zemalja počela potpisivati međudržavne ugovore o međusobnom ukidanju viza. Vize su neizostavno bile potrebne jedino za najbliži "komšiluk" Grčku i Albaniju; za Grčku zbog dugogodišnjeg spora oko "makedonskog pitanja", a za potpuno zatvorenu Albaniju zbog političkih problema sa režimom Envera Hodže. Naravno, vizu su nam tražile i tadašnje blokovske sile SSSR i SAD.
Vlasnik jugoslovenskog pasoša imao je privilegiju da može birati stranu na koju će krenuti. Kada su odnosi sa socijalističkim zemljama otoplili, Jugosloveni su i po tom dijelu svijeta mogli da se kreću bez problema, što je tada za stanovnike zapadnih zemalja bilo nezamislivo. Dobri odnosi sa nesvrstanim zemljama učinili su da je i u najudaljenim krajevima pokazivanje crvenog jugoslovenskog pasoša otvaralo mnoga vrata, za druge čvrsto zatvorena. Ostaci tog poštovanja i danas se mogu naći u nekim zemljama kada se pomene Jugoslavija. Vlasnik yu pasoša nije imao problema ni sa domaćim ni sa stranim vlastima oko svojih putovanja.
Za većinu naših ljudi, takvo stanje izgledalo je kao nepromjenjivo i prirodno. S druge strane, putujući po zemljama istočne Evrope, nismo se mogli oteti utisku kako tim ljudima pasoš ništa ne znači ili ga čak i nemaju jer ih matična država ne pušta da iz nje slobodno izađu. Poljski, rumunski, bugarski i dr. državljani istočnog bloka morali su vaditi posebne pasoše za putovanje kroz istočni, a posebne za zapadni blok. Sve je to bilo jako komplikovano a mogli su ih koristiti samo jednom godišnje ili čak samo jednom na svakih nekoliko godina.
ko nam razvali Jugoslaviju :?

tata ga jebal :-)
General War

#1275 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

dezurni_ucenik wrote:A viza za UK?
A sta's u UK? zima, magla, zene grobovi :D
Post Reply