Alfons Kauders wrote:Itsoktobealone wrote:commendatore wrote:ove orgijske cestitke oligarhiji koju su prije 7-10 dana optuzivali za nacionalizam i ko zna sta sve jos pokazuje svo licemjerje medjunarodne zajednice.... sad im je odjednom vladajuca oligarhija predmet pohvala.....
izgleda da ce se od ovih para finansirat vanjski dug BIH jer drugacije mi nema logike ovoliko hvalospjeva jbt....
volio bih ako ima neko strucniji da mi objasni ove cestitke - jebo te odjednom smo drzava za pohvalu - iako smo juce bili propali ko kauc?????
Ja ću ti objasniti činjenično stanje na terenu a na tebi je da izabereš koliko ćeš toga prihvatiti a koliko ne. Ako ti šta znači, ja sam jedan od onih koji su (indirektno) radili na sastavljanju reformske agende.
Vrlo jednostavno. Akcize su bile dio agende. Nijemci i Britanci fakat (u dubini duše) vjeruju da će ove akcize biti dobar korak naprijed za izgradnju infrastrukture u državi koja je NEOPHODNA za bilo kakvu internacionalizaciju prometa i poslovanja te rasta i izvoza i uvoza sa ostatkom Evrope (ne samo države u okruženju). Ponavaljam već n-ti put da akcize ko akcize (set ekonomskih mjera) nisu problem i da 97% ljudi koji ovdje pišu protiv toga nemaju veze sa vezom. Vjerovatno nisu nikad ni pročitali slova kako akcize djeluju generalno a niti kako te akcize utječu na specifičan primjer, u ovom slučaju BiH.
Prihvatanjem akciza ti je sada otvoreno da dobiješ ostatak tranše od €550 miliona koji je namijenjen BiH kao dio extended stand-by aranžmana. I ponovo nema veze ove akcize sa garancijom prema stranim kreditorima (IMF i EU) kao što neki pišu jer su krediti od strane internacionalnih institucija po automatizmu "first priority" krediti. U prevedenom, sutra da država bankrotira i krene iz početka, IMF bi bio prvi koji bi se isplatio, tj. radilo na vračanju kredita nazad. Znači garancija nije upitna, garancije je uvijek bilo makar trebalo 500 godina za to.
Čestitke dolaze od stranaca jer je ovo dobar potez gledajući striktno reformne polise. Nezadovoljstvo ljudi nije (i ne bi trebalo biti) tom reformom nego nedostatkom povjerenja da će povećani priliv novca u državi ići na ono što je namijenjeno: izgradnju puteva (u najmanju ruku) kao u Sloveniji, Mađarskoj, Bugarskoj a da ne pričam možda o nekoj razvijenijoj EU državi.
Plan agende (DE i GB) jeste da se ovo ukorporira fino sa poreskim rasterećenjem privrednika (68-71% je neto opterećenje, 41.5% je u bruto - zakonska kategorija) gdje bi onda privatni sektor prodisao i aman više zapošljavao -> više proizvodili -> više trgovali -> više plate -> više cijene -> viši standard. Ovo ti ne moram puno objašnjavati, ovo je ekonomija 101.
Nadam se da shvataš šta hoću da kažem. Ovo su činjenice koje se mogu provjeriti. Živio!
Jesi li ti zadnjih 20 godina ovdje? Jer ako nisi, nemoj molim te...
Kakvo covjece rasterecenje? Pa izjebali ih tako da su od cijele "agende" proveli samo stvari kojim su sebi dizali prihode. Nijedan namet nije ukinut, nista covjece nije rastereceno, vec naprotiv - dodatno optereceno.
Nije narod bolan debilan pa da ne konta sta znaci priliv sredstava tog obima za privredu, punjenje budzeta i fondova, i za standard svakog ponaosob. Svi znaju da bi od tog imali visestruke koristi koju bi osjecali godinama, ali ovdje se uopste ne radi o tome, ni o usranih 15 feniga po litru.
Ovdje se radi o politici. EU je odlucila vjestacki odrzati ove nesposobne kretene na vlasti o nasem trosku. To je covjece problem i mani se tog nastupa "ovo je ekonomija 101" ... Ekonomski jeste opravdano, ali politicki nije, jer ni nasa vlast ni EU vise ne uzivaju trunku povjerenja.
Niko normalan im odavno ne vjeruje
Puno me ljudi citiralo pa ću u jedan post sve:
@alfons kauders Ja sam zadnjih 25 tu. Drugo, gdje sam ja napisao da su nameti ukinuti? Moraš malo čitati jer bi samo nešto da odgovoriš bez obzira na šta je napisano. Ja sam ti predstavio činjenično stanje stvari, tj. kako su stvari zamišljene po reformskoj agendi. To što stvari iz reformske agende nisu prihvaćene je pitanje vlasti koja te zastupa. Njima se obrati za sva pitanja tog tipa.
Dalje, narod nije debilan al' jeste letargičan. Kad bude Sarajevo iznjedrilo proteste od 200.000 ljudi iz čitave Bosne onda možemo pričati o nekim pravim promjenama.
Još nešto, ja sam ekonomista i tako stvari gledam. Nigdje u svom postu ne branim trenutnu vlast niti se smatram dio nje. Koliko EU doprinosi svemu tome je sad za druge diskusije. Slažemo se naravno da je povjerenje davno izgubljeno i dok ne bude ova država imala nekog novog (do sada neviđenog) lidera, situacija se nažalost sporo (ili nikako) neće mijenjati.
-----------------------------------------------------------------
@horkesh Skoro si sve upravu. Niko ne spori nekompetentnost vladajucih struktura. Samo bih da nadodam da tih €550 miliona jeste namijenjeno budžetima. To nije inicirano tome što je to tako po defaultu nego zato što je naš budžet, nažalost, socijalne prirode a ne razvojne. Budžet sam po sebi teško može opstati zbog niza loših sektora, od zdravstvenog do penzionog koji su zaostavština bivše socijale pa se kreditima pokušava krpiti na sve strane. Ono što vlada želi (i sad je pitanje koliko će uspjeti) jeste da rebalansom budžeta finansira infrastrukturu (klirinški dug, "višak" profita velikih državnih kompanija, itd itd). Vrlo jednostavno, bez podrške budžetu nema penzija, nekih plata...
Nepovjerenje naravno postoji i mogućnost građenja infrastrukture drugim sredstvima također postoji al' je rijetko da će se to desiti u skorije vrijeme.
Za rasterećenja, ponavaljam, tako stoji sa ekonomske strane i posljedice koje bi imali. Zašto, kako i zbog čega se nisu ili jesu prihvatili (ne samo rasterećenja nego bilo koje druge mjere) ćeš se morati obratiti nadležnim strukturama. Ja nisam taj
@black Evo da ti objasnim da nije baš tako kako misliš. Prvo nije tajna da izgradnja autoputeva će dovesti do sveobuhvatnog povećanja zaposlenosti, što direktnih izvođaca što indirektnih. Tu govorim o radovima i podradovima koje građevinarstvo vuče za sobom.
Eh sada oko cijena. 2014te i 2015te cijena litra je bilo 2.50KM. Danas je to oko 2.00KM. Sa ovim usvojenim zakonom to je povećanje od 9-10% što znači da će projecirana cijena biti oko 2.18-2.20KM. To je opet dosta manje nego ranijih 2.50KM koliko se plaćalo.
Što se tiće ostalih namirnica, to je opšta zabluda da će rast cijena goriva doprinijeti do strogog rasta ostalih životnih potrepština u državi. Bosna i Hercegovina uvozi 1,4 milijarde KM hrane godišnje a od toga svega samo nekih 23% je pokriveno domaćom proizvodnjom. Što znači da do poskupljenja hrane u Bosni može doći ako dođe prvenstveno do nekog eksternog šoka koji će imati posljedica i u našoj državi. Osim toga ima niz mjera koji se mogu povući da se obezbjedi supstitucija ovisnosti od uvoza. Također ako je potrebno postoji više procedura koje bi mogle "amortizovati" one koji će malo jače osjetiti posljedice ove akcize.
Nije ovo nikakav udar na tvoj post, samo malo pojašnjenje da su brojke prenapuhane. Nadadm se da si razumio šta hoću da kažem.
@edo_79 nemam ništa od toga što si naveo, al' hvala ti što misliš tako