Bivši načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić (SDA) - Lik i (ne)djelo, od KOS-a do lopovluka

Post Reply
Crvene_brigade

#1251 Re: Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić (SDA) - Lik i (ne)djelo, od KOS-a do lopovluka

Post by Crvene_brigade »

odlazeci kos-sda đeneral ajnadzic zbog licnih talova krenuo u konacno unistavanje parka hastahana.ugledni reditelj haris pašović upozorava na neviđeni barbarizam u parku hastahana.

NESVAKIDAŠNJE: Umjetnička djela u Hastahani demoliraju macolom!

Image

Skulpturu radio njemački umjetnik Helmut Luc (Lutz)

bh. reditelj haris pasovic objavio je zanimljivu fotografiju na svom facebook profilu vezanu za uklanjanje skulpture iz parka hastahana u sarajevu.

Naime, na njoj su ostaci skulpture koju je radio njemački umjetnik Helmut Luc (Lutz) i pored nje je - macola. Enis Čišić upozorava da Opština Centar skulpture, među kojima i ona vrhunskog njemačkog skulptora Helmuta Lutza, upravo razbija macolom - napisao je Pašović.

preuzeto sa:https://avaz.ba/kantoni/sarajevo/586199 ... ju-macolom
kosponovodjeluje

#1252 Re: Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić (SDA) - Lik i (ne)djelo, od KOS-a do lopovluka

Post by kosponovodjeluje »

PRENOSIMO: UDRUŽENI KRIMINALNI PODUHVATI LOKALNIH SDA KABADAHIJA

ŠTA NAM GOVORI PRESUDA ZA KRIMINAL NAČELNIKU VAREŠA: Domovina naša je rodila hiljade i hiljade Avdija... jedan od njih jučer je rekao da je "Sarajevo najveći klaster u Evropi"!

Image

Posljednji unosan biznis u Varešu završen je u jesen 1993. godine: sastojao se u pljačkanju kuća odbjeglih Hrvata nakon oslobođenja te općine.

Piše: SENAD AVDIĆ

Kantonalni sud u Zenici osudio je na četiri godine i dva mjeseca zatvora Avdiju Kovačevića, bivšeg načelnika općine Vareš, zbog "zloupotrebe položaja ili ovlaštenja te poslugu u službi". Kovačeviću će biti oduzeta imovina u vrijednosti od 220 hiljada KM, za koliko je, kako je Sud utvrdio, a bivši načelnik Vareša priznao, oštetio budžet svoje Općine.

U presudi je, pored ostalog, navedeno da je "Kovačević davao avanse, pozajmice i donacije pravnim i fizičkim licima za koje nije postojala poslovna osnova niti bilo kakav interni akt, zbog čega je često dovodio Općinu Vareš u stanje financijske nelikvidnosti". Bivši načelnik je, prema presudi, "oštetio stanovništvo općine Vareš, jer mnoge projekte koji su bili od javnog interesa, nije realizovao, iako su sredstva bila namjenski uplaćivana za te svrhe".

Osuđeni Kovačević je, precizira se u presudi koju je objavio portal "Detektor", "većem broju lica omogućio pribavljanje imovinske koristi pribavljanjem građevinskog materijala. Oni su, po nalogu Kovačevića, nabavljali građevinski materijal u određenim firmama nakon čega su te firme račune i otpremnice dostavljale Općini Vareš, koja je te račune plaćala". Avdija Kovačević je za načelnika Vareša izabran 2012., kao kandidat Stranke demokratske akcije, i četiri godine se zadržao na toj dužnosti.

PRAVILO, A NE IZUZETAK

Zašto izdvajam ovu presudu, vijest o još jednom lokalnom kabadahiji i provincijskom kleptomanu, kakvih danas, kao i jučer, a sve su prilike i sutra, ima na pasja preskakala? Takvi likovi, poput Kovačevića, nisu nikakav izuzetak, oni su pravilo, oni su norma, standard, urnek po kojem funkcioniraju, "posluju" javni političari od najniže do najviše razine vlasti. Pogotovo kada dolaze iz iste stranke kojoj je pripadao Kovačević, koja je potpuno impregnirana kriminalom i korupcijom i iz koje su, po logici njene političke "filozofije", odstranjene bilo kakve natruhe odgovornosti i običaji polaganja računa. Uostalom, reći ćete, šta je na današnjoj skupoći pišljivih 220 hiljada maraka javnog novca koji je "zavrnuo", "poplašio", otuđio", „maznuo", "klepio" načelnik Kovačević?

To je sigurno znatno manje od cifre koja je prije tri mjeseca bačena u Potemkinovo selo, poznato kao "Sekin izolatorij", udruženi kriminalni poduhvat u kojem su solidarno sudjelovali svi SDA-ovski resursi, Općina Centar, javni zdravstveni fondovi, Građevinski fakultet, gdje je ta medicinska skalamerija trebala biti instalirana. Pa sve do ubogog predsjednika države Šefika Džaferovića, koji je, poput umiljatog psetenceta, letao oko supruge svog stranačkog i životnog šefa obilazeći radove i dajući podršku tom medicinskom čardaku ni na nebu i na zemlji.

Kada jučer predsjednik Stranke demokratske akcije mrtav-hladan konstatira kako se "Sarajevo pretvara u najveći klaster u Evropi", proradi li kod njega barem bogda, mrvica sumnje da su on, njegova supruga, njegova stranka, njegovi premijeri i šefovi njihove civilne zaštite... ponešto odgovorni za takvu jezivu konstataciju (koja je sasvim blizu istini).

Da, krivi su građani, oni se ponašaju bahato i raskalašno, nedisciplinirano i neodgovorno, tupavo i neosviješteno. Ali, smijemo li biti sigurni da su se građani u svom ponašanju i socijalno-medicinskoj prevenciji ponašali išta drugačije, normalnije, s više soli u glavi od vlasti koja bi trebala imati neki autoritet nad njima i cjelokupnom pandemijskom situacijom. Ta je vlast, odnosno ta je stranka na čijem je čelu Izetbegović, kriminalom, ponašanjem kakvo se u psihopatologiji (javnog djelovanja, a naročito kriminala) naziva "malignim narcizmom", rastjerala svaku odgovornost i trajno obesmislila i urušila eventualno povjerenje koje bi građani trebali imati prema njoj i njenim politikama.

Endemski kirminal počinjen u kupovini respiratora i druge medicinske opreme, stihija hibridnih javnih nabavki bez procedure i mimo zakona, pojačali su sumnje, ionako nepovjerljive, hronično apatične javnosti da je cijela priča o pandemiji bila babaroga kojom je vlast anestezirala čula i umrtvila refleks naroda, e da bi potom u brišućem letu napunila svoje džepove i novčanike kompletne svoje klijentelističke kamarile. U uvjetima pandemije, sveprisutnosti opakog virusa, metode kojima se koristila vlast i koje su usavršili do perfekcije, pokazale su se doslovno opasne po život.

Ali, da se vratimo na presudu načelniku Vareša Avdiji Kovačeviću. Vjerovatno se načelnik neke važnije i bogatije općine od Vareša, recimo Centra, sa podozrenjem zakikoće kad pročita da je kriminal njegovog stranačkog kolege u iznosu od 220 hiljada KM dovodio općinski budžet u stanje "financijske nelikvidnosti". Da, i Kovačevićev kriminal izgleda tako mali, kao Yugo 45 u pjesmi "Pušenja", ali samo ako se ne zna da je godišnji budžet Vareša negdje oko dva miliona maraka. Dakle, Kovačević je kriminalom "spičkao" desetinu općinskog budžeta. To bi, recimo, bio ekvivalent kao da je Nedžad Ajnadžić, načelnik općine Centar (godišnjeg budžeta od 65 miliona KM), skrenuo u svoj džep 6,5 miliona.

VAREŠ I PEČEN

Imao sam povodom jednog zajedničkog posla prije više od deset godina (promocija knjige na Bobovcu) iskustva s Varešom i njegovim tadašnjim načelnikom Hamdom Fatićem (SDP). Sjedili smo u bašti kafane u centru grada nas petoro-šestoro, pili kafe, sokove, kisele vode. Kafanski ceh je na kraju bio malo veći od 10 KM. Zbunjenim Sarajlijama, koji bi u svom gradu to zadovoljstvo platili dva-tri puta skuplje, načelnik Fetić je otkrio "tajnu": "Kafa je pola marke, sok dvije, nema narod ovdje para..."

Sve je u Varešu, svaka privredna akrivnost, industrija, rudarstvo, šumarstvo... bespovratno stalo, uništeno, opljačkano, iskorišteno, pa ostavljeno. Grad je podsjećao na slike iz romana "Brodogradilište" urugvajskog pisca Juana Carlosa Onettija, priču o sablasnoj "firmi" u kojoj se godinama održava privid korisnosti i uposlenosti, u koju ljudi uredno dolaze raditi posao koji je davno ugašen. Vareš je bio idealna kulisa za novi film iz postapokaliptične franšize Georgea Millera ("Put spasa i užasa", mogući naslov).

Posljednji unosan biznis u Varešu završen je u jesen 1993. godine: sastojao se u pljačkanju kuća odbjeglih Hrvata nakon oslobođenja te općine. Bio sam tada blizu "mjesta događaja" i poznato mi je da su armijski komandanti pravili raspored jedinica, prema ratnim zaslugama i osobnim simpatijama, kojim će redom ulaziti u Vareš i imati prioritet da "ujagme" i pokupe najvrjednije nekretnine, bijelu tehniku, pokućstvo.

Uglavnom, pazio sam tokom organiziranja promocije knjige na Bobovcu, koja se pretvorila u razuzdani svenarodni teferič, da ni za jedan cigli fening ne zavučem ruku u budžet Vareša, u ona "kokuzna" dva miliona KM. Ne pamtim kada sam prije i poslije toga bio ponosniji na sebe nego nakon što sam na Bobovac "dovukao" Ramiza Bašića, tadašnjeg ambasadora Crne Gore u BiH, kako bih ga spojio s entuzijastičnim načelnikom Fatićem.

Zgotovljeno je u njihovom druženju buduće prijateljstvo ili pobratimstvo kraljevskih prijestolnica Bobovca i Cetinja i utanačena pomoć Crne Gore obnovi bosanske povijesne Ćabe na Bobovcu. Mala, skromna pomoć, ali ipak veća nego što je Vareš istim povodom dobivao od Kantona i Federacije.

Kada neko, u ovom slučaju Abdulah Kovačević, koji je 2012. na izborima naslijedio Hamdu Fatića, ukrade desetinu općinskog budžeta, kada umjesto da ulaže javni novac u zdravstvo, školstvo, komunalne poslove, infrastrukturu... kupuje sebi satove (komada sedam ih je sudski oduzeto Kovačeviću), štampa svoja memoarsko-literarna preseravanja, tada taj kriminal ima sve elemente zločina usmjerenog protiv civilnog stanovništva. Pokrasti budžet Vareša, da ne govorimo o krivičnopravnom aspektu, u moralnoj je ravni isto kao ukrasti kolica paraplegičaru ili isključiti struju priključenom na respirator...

OVA JE VLAST OPASNA PO ŽIVOT I ZDRAVLJE

Kao što je atak na živote i zdravlje građana bio i jeste skandal s kupovinom stotinu respiratora u Kini, koji je, pored financijske, imao opipljive i, nažalost, provjerive tragične posljedice po živote i zdravlje građana Federacije BiH.

Fiktivni izolatorij na Građevinskom fakultetu, napravljen pod diktatu i režiji potpuno neovlaštene osobe, supruge predsjednika SDA, da je rađen stručno i odgovorno, da nije bio fiktivan, možda bi spasio poneki život građana Sarajeva oboljelih od korone.

Sve bi se to, kako je u Parlamentu BiH zahtijevao zastupnik Zlatko Miletić, moglo podvesti pod određene članove Krivičnog zakona koji tretiraju ugrožavanje života i zdravlja građana.

Avdija Kovačević od 2016. nije načelnik Vareša, građani su ga na izborima kaznili; četiri godine prije nego što je to uradio Kantonalni sud u Zenici. Umjesto njega, izabran je, predominantno bošnjačkim glasovima, Zdravko Marošević, Hrvat. Bilo je to jedinstveno, do sada nepoznato iskustvo u povijesti ovdašnje parlamentarne demokracije da je "jedan narod" sebi izabrao lidera koji dolazi iz druge etničke grupe (ovdje, naravno, ne računamo slučaj Željka Komšića, koji je obaška slučaj, poseban i neuporediv).

I koliko se može vidjeti iz informacija koje iz te općine stižu posljednjih godina, građani nisu pogriješili u izboru općinskih vlasti. Vareš se kao nikada ranije spominje po zdravim, opipljivim, perspektivnim projektima, stranim investicijama, "najezdi" turista, obnovi infrastrukture, rastu tercijarnih djelatnosti.

Sve su građani u ovoj zemlji probali u posljednje tri decenije, samo još nisu to da na izborima "svaki svoga ubije subašu", glasačkim kutijama, naravno. Neproduktivno je, a pogotovo neizvjesno, očekivati da se pravosuđe, a znamo kakvo je i od čega je napravljeno, obračuna sa svim onim koji nam ugrožavaju živote, potkopavaju zdravlje, pojeftinjuju sudbinu, limitiraju budućnost. Nešto je ipak i do nas. Recimo to da se za 3-4 mjeseca ponašamo odgovorno i racionalno kada na lokalnim izborima treba kazniti "naše" hrsuze, tlačitelje, dušmane narodnog novca, sve naše "komšije Avdije"...

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/16 ... vropi.html
piupiu

#1253 Re: Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić (SDA) - Lik i (ne)djelo, od KOS-a do lopovluka

Post by piupiu »

@Crvene_brigade Evo, dobili smo i reagovanje Helmuta Lutza. Odavno se nisam rasplakala što sam Sarajka. Danas jesam. Od stida. I bijesa.

CikCikCikPogodi

#1254 Re: Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić (SDA) - Lik i (ne)djelo, od KOS-a do lopovluka

Post by CikCikCikPogodi »

Ja vam garantujem da instalacija nece biti ponovno postavljena nigdje, nego ce se oprati pare preko nje i prodat je negdje, ili ce zavrsiti u dvoristu kod nekog kabadahije.
Bloo
Globalna šefica

#1255 Re: Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić (SDA) - Lik i (ne)djelo, od KOS-a do lopovluka

Post by Bloo »

piupiu wrote: 06/08/2020 19:02 @Crvene_brigade Evo, dobili smo i reagovanje Helmuta Lutza. Odavno se nisam rasplakala što sam Sarajka. Danas jesam. Od stida. I bijesa.

Da, mene preplavio osjecaj sramote. :|
Emiremir33

#1256 Re: Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić (SDA) - Lik i (ne)djelo, od KOS-a do lopovluka

Post by Emiremir33 »

:-D pk
Bloo wrote: 06/08/2020 20:43
piupiu wrote: 06/08/2020 19:02 @Crvene_brigade Evo, dobili smo i reagovanje Helmuta Lutza. Odavno se nisam rasplakala što sam Sarajka. Danas jesam. Od stida. I bijesa.

Da, mene preplavio osjecaj sramote. :|
Okle je rodom Ajnadzic 😁😁
Bloo
Globalna šefica

#1257 Re: Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić (SDA) - Lik i (ne)djelo, od KOS-a do lopovluka

Post by Bloo »

Kakve to veze ima?
kosponovodjeluje

#1258 Re: Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić (SDA) - Lik i (ne)djelo, od KOS-a do lopovluka

AJNADŽIĆEVE AFERE: Nedžad Ajnadžić kupio motore narodnim parama u toku pandemije koronavirusa

Image

Čudne nabavke: Ajnadžić nabavio električne mopede za potrebe Općine

U prvi mah smiješna, ali ipak istinita, je informacija da je Općina Centar u jeku pandemije odlučila nabaviti električne mopede sa svoje potrebe uz obrazloženje da će se zadaci obavljati brže, te da se neće zagađivati okoliš.

Ovu informaciju sa nama je podijelila čitateljka koja bi, kao i mi voljela znati za šta će se konkretno koristiti, da li je njihova nabavka bila neophodna u trenutku kada nas je pogodila teška ekonomska kriza i hoće li zahtjevati nova upošljavanja vozača B kategorije koja je kako se navodi potrebna za upravljanje mopeda.

https://pressmedia.ba/vijesti/2020/05/0 ... be-opcine/
Emiremir33

#1259 Re: Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić (SDA) - Lik i (ne)djelo, od KOS-a do lopovluka

Post by Emiremir33 »

Bloo wrote: 06/08/2020 21:05 Kakve to veze ima?
Ma nebitno,vise je to kroz zez i asocijacija naprethodni post bilo...
piupiu

#1260 Re: Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić (SDA) - Lik i (ne)djelo, od KOS-a do lopovluka

Post by piupiu »

mirsek wrote: 21/07/2020 12:33
Uvazeni general i nacelnik :izet: , za ove opozicione dezurne postace clanaka koji ne mogu da prezale fotelje i budzet Opstine :D
Ne bih ovdje o tome, Sarajevo je mahala, sve se sazna.
Dočim su on i njegovi ahbabi na vlasti iz čisto altruističkih, filantropskih i nadasve spiritualnih razloga.
mirsek

#1261 Re: Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić (SDA) - Lik i (ne)djelo, od KOS-a do lopovluka

Post by mirsek »

piupiu wrote: 09/08/2020 17:22
Uvazeni general i nacelnik :izet: , za ove opozicione dezurne postace clanaka koji ne mogu da prezale fotelje i budzet Opstine :D
Dočim su on i njegovi ahbabi na vlasti iz čisto altruističkih, filantropskih i nadasve spiritualnih razloga.
Pa ni oni nisu ali se za njih zna, problem je kad se jednostrano kritikuje a opozicija se predstavlja kao "zlatna" kao i bivsi nacelnik ove Opstine a isto su puni raznih aferima.
Novak20

#1262 Re: Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić (SDA) - Lik i (ne)djelo, od KOS-a do lopovluka

Post by Novak20 »

Ne znam što se žalite ???

Nije Nedžad Ajnadžić kriv što u Centru nema sposobnog Sarajlije.
kosponovodjeluje

#1263 Re: Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić (SDA) - Lik i (ne)djelo, od KOS-a do lopovluka

mirsek wrote: 09/08/2020 19:41
piupiu wrote: 09/08/2020 17:22
Pa ni oni nisu ali se za njih zna, problem je kad se jednostrano kritikuje a opozicija se predstavlja kao "zlatna" kao i bivsi nacelnik ove Opstine a isto su puni raznih aferima.
Opozicija koju čini četvorka je uistinu zlatna u odnosu na trenutno katastrofalno stanje u Općini Centar. Prave razmjere nezakonitog postupanja neće biti moguće utvrditi bez promjene vlasti. Istina je da je bivši načelnik jedan od najbližih saradnika i savjetnik kompromitovanog Nedžada Ajnadžića (SDA). Drugim riječima, i više je nego jasno da postoji kontinuitet lošeg rada i stanja kojeg je moguće zaustaviti i promjeniti na općinskim izborima u novembru.
kosponovodjeluje

#1264 Re: Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić (SDA) - Lik i (ne)djelo, od KOS-a do lopovluka

MACOLAMA NA SKULPTURU: Ajnadžićev vandalizam i renesansa

Image

Piše: Edin Zubčević

U ljeto 2000. godine, sjećam se bilo je vruće i prašnjavo, nazvao je Markus Stockhausen. Upoznali smo se dvije godine ranije a prethodne godine je svirao na Jazz Festu u duetu sa Dhaferom Youssefom. Brzo smo postali bliski prijatelji.

“Dolazim narednog mjeseca u Sarajevo.”
“Šta, kako, zašto?”, nisam mogao vjerovati da se Markus vraća u Sarajevo tako brzo. Te ‘99. u šetnji Baščaršijom na moj komentar da sam presretan što svira svoj prvi koncert u Sarajevu, rekao je:

“Svirao sam već u Sarajevu.”
“Kada, prije rata?”
“U vrijeme rata i opsade.”

Izlet u opsadu

Bio sam zatečen. Ali mi je nekako bilo normalno da je upravo Markus bio za vrijeme opsade u Sarajevu i svirao koncert u Vijećnici. Skroman, i nepretenciozan, ovaj genijalni muzičar mi je ukratko ispričao avanturu dolaska u grad. Tada su umjesto virusa zrakom letjeli geleri i puščana tanad. Komentarisao sam lakonski da je mogao poginuti, nakon što mi je pričao o nekoj eksploziji koju su preživjeli. “Ne znam kako nismo”, odgovorio je.

Pitao sam je li vrijedilo? Rekao je da ne zna, ali da mu je bilo važno, kao i nekim njegovim prijateljima podržati Sarajevo pod opsadom i Bosnu i Hercegovinu. Markus je iz Kelna, jednog od njemačkih gradova koji je, poput Drezdena, sravnjen sa zemljom u savezničkim bombardovanjima. Grad je obnovljen sa novim arhitektonskim rješenjima i nije previše ličio na svoje prijeratno izdanje. Pa je “industrijsko sivilo” tog grada rezultat poslijeratne obnove.

“Bilo je potresno svirati u izgorenoj biblioteci. Nije to bio moj najbolji koncert, ali je meni bio jedan od važnijih. Bilo je uznemirujuće i nepodnošljivo gledati sve te slike i stradanja i biti nemoćan učiniti bilo šta.“

“Mogao sam nešto reći, mogao sam svirati. I mogao sam doći u Sarajevo.”
“Uradio si sve troje.”
“Da, šteta što je to tako malo.”

Svidjelo mi se Sarajevo o kojem je Markus govorio. Uživao sam gledati svoje Sarajevo njegovim očima.

Brod na željezničkoj stanici

“Jedan njemački umjetnik dolazi u Sarajevo sa velikom instalacijom koja uključuje i pozorišni i muzički program.” Dok je govorio o planiranom performansu, pokušavao sam zamisliti kostimirane muzičare i glumce i predstavu u kojoj Markus svira dok ekvilibrista pehlivani na konopcu iznad scene. “Želio bih te zamoliti da nam pomogneš i da za nas koordiniraš i produciraš, lokalni organizator se ne snalazi najbolje jer se radi o kompleksnom projektu, i veoma neobičnom.”

Naravno, pristao sam, refleksom vječnog freelancera – na poslovne ponude prvo kažem da, pa onda pitam šta. Ali ovo je bilo nešto drugo. Markus Stockhausen me zove da pomognem u produkciji – bio sam presretan da budem dio nečega u šta je uključen Markus. Sama činjenica da je on učestvovao bila je dovoljna garancija da se radi o nečemu važnom i posebnom. Projekat se zvao Im Augenblick, Helmuta Lutza – bila je to finalna faza ideja i akcija još iz vremena opsade Sarajeva. Helmut je bio angažiran u vrijeme rata u Bosni u okviru saradnje bratskih gradova Friedrichshafena i Sarajeva. Novcem građana Friedrichshafena obnovljen je, između ostalog, i Dom zdravlja Omer Maslić.

Nekoliko sedmica nakon tog razgovora, već se radilo na pripremama, a u julu 2000. na plato ispred Željezničke stanice stigli su kamioni. Istovar je trajao dobar dio dana. Ta velika instalacija, koju još uvijek nisam mogao zamisliti, bila je montažna. Clemens, sin Helmuta Lutza vodio je projekat iskustvom vrsnog zanatalije koji detaljno poznaje svoj posao i ništa ga ne može iznenaditi.

Sve je bilo pripremljeno po unaprijed preciziranom planu, narednog dana su za ne više od desetak sati montirali ogromnu skulpturu koja je ličila na futuristički brod koji kao da je pobjegao iz nekog romana epske fantastike ili distopijskog filma sa sretnim završetkom.

Skulptura je zamišljena i kao scena za umjetničke programe. Ovaj izuzetno i minuciozno elaboriran projekat imao je u vidu vlastite razmjere pa samim tim i činjenicu da će skulptura trebati više prostora iz čega slijedi da treba biti smještena na nekom trgu ili drugoj prostranoj lokaciji, a zbog ideje projekta i praktične strane platforma je osmišljena i atestirana kao bina. Čak je i visina bila odgovarajuća. Tako je i muzičko-scenski program tog dana izveden na samoj skulpturi koja je korištena kao scena. Nije bilo teško s malo svjetla napraviti zanimljivo prizorište.

Muzički dio programa sastojao se iz dva dijela. Prvog koji je izveo Markus Stockhausen sa trubačem Denisom Amitovićem i trombonistom Marinom Gradcem. Originalno, radilo se o virtuoznoj muzici koju su trebali izvesti Stockhausen i trombonist Mike Svoboda koji je bio spriječen doći u Sarajevo pa su lokalni muzičari ušli kao zamjena, a Markus je nakon upoznavanja na licu mjesta napisao muziku koju će izvoditi. U drugom dijelu programa, Baščaršijske noći su angažirale Omara i Mjesečare, Bebu Selimović sa kvartetom Dževada Šabanagića, i trio Edina Bosnića.

Narednog dana instalacija je demontirana, spakovana, utovarena u kamione i krenula je na put po svijetu da bi se pet godina kasnije vratila u Sarajevo. Baščaršijske noći su uspješno dočekale povratak, a skulptura je postavljena u Hastahani. Zapravo bila je ostavljena a ne postavljena.

U međuvremenu, dok je Lutzov “brod” putovao svijetom pričajući i priču o Sarajevu, koje je zajedno sa slobodom branilo i svoj multikulturalni identitet, nastavit će se, sticajem novih okolnosti, moja saradnja sa Baščaršijskim noćima. Dobre stvari se Sarajevu dešavaju kao slučajno ranjavanje u ratu, od zalutalog metka ili gelera.

Lijepe uspomene

Opet je zazvonio telefon, ovaj put zvao je Nick Hobbs, najvažniji booking agent u istočnoj Evropi. Bio je maj 2002. Manu Chao je imao posljednji koncert turneje 16. jula u Zagrebu i želio je da nakon toga svira u Sarajevu. Nekada ranije, tokom rata, nakon koncerta u Sloveniji, posjetio je kamp sa izbjeglicama iz Bosne i tamo upoznao stariju gospođu koja je brinula o izbjeglicama, i bila glavna kuharica. Obećao joj je da će jednom u njenoj zemlji odsvirati koncert za nju i izbjeglice koje je tada sreo. Bio je sretan poput djeteta govoreći o njoj. Zvao ju je Big Bosnian Majka. Valjda su je svi u kampu zvali Majka pa tako i on. Često je u svoja tri sarajevska dana spominjao Bosansku Majku, pričao je o njoj kao o ženi većoj od života i vrhunskoj kuharici. Slušajući ga, pitao sam se kakvim mu je jemecima osvojila gastronomsko srce. Da li su klepe bile presudne, ili neki grah s mesom. Kalja ili sataraš? Ili je ipak njeno srce veće od sofre? Nije bilo važno, Manu je bio do kraja oduševljen Bosanskom Majkom.

“Manu želi da svira besplatno, i volio bi da i koncert bude besplatan. Znam da je rok kratak, ali Manu će platiti i muzičare i transport. Putuju sa dva sleeping busa i kombijem binske opreme.”

Ponudio sam Baščaršijskim noćima da koncert zajedno realiziramo jer je njihov festival u julu, a nema smisla praviti veliki događaj usred nečijeg festivala, ako se ne mora. Bilo je konstruktivnije pokušati saradnju. Oni su odgovorili da je program gotov i da ima malo sredstava na dispoziciji. Entuzijazam je narastao kad sam rekao da su honorari i prijevoz “pokriveni”. Ubrzo je sve postalo operativno. “Zadužio” sam razglas i svjetlo koji nisu mogli zadovoljiti potrebe, pa smo pokušali nešto malo u tom smislu popraviti. Ali je najvažnije bilo to što smo pomjerili binu, koja je do te godine stajala, uz cestu, leđima okrenuta Vijećnici. Željeli smo osloboditi što više prostora jer smo se nadali da će na Manu Chao & Radio Bemba Sound System doći hiljade ljudi. Tako smo uz parking, kao dio koncertnog prostora dobili i cestu uz Miljacku i obližnji park… sve u svemu kapacitet za oko 10.000 ljudi. Hobbs je bio skeptičan prema mojoj procjeni, ali je u vrijeme koncerta potvrdio da je vjerovatno prisutno oko 10.000 ljudi. Nakon ovog koncerta, nova pozicija bine postala je stalna.

Preskočit ćemo doček na granici, epizode sa carinicima, nepostojanje ATA karneta u to doba u Bosni i nemogućnost brzog privremenog uvoza opreme, sa kojom su muzičari putovali; preskočit ćemo i insistiranje granične policije na prelazu kod Bihaća u ranim jutarnjim satima da se svi muzičari i tehničari probude i postroje ispred autobusa. Nećemo ovaj put pričati ni o sjajnom Muhamedu Čustoviću, našem fotografu, koji je uslikao sve prisutne u backstageu osim Manua, jer Manu “nije imao interesantno lice”.

Koncert u Sarajevu je bio nezaboravan. Ali se možda najljepši dio avanture desio “iza scene” nakon koncerta. Backstage smo napravili u jednoj avliji koju smo unajmili u neposrednoj blizini bine. Uveli smo i telefon i internet za potrebe “kancelarije” menadžmenta i tehničara. A ideja cateringa je bila bazirana na jednostavnom konceptu – svega u izobilju, kad je već čovjek ispao takav insan onda se moramo zahvaliti iskrenim i totalnim gostoprimstvom, ne zato što ga volimo i što je to jedino čime ga zaista možemo impresionirati, već zato što to možemo odigrati tako da nam ako malo više pretjeramo ne mogu parirati ni gozbe Henrika VIII ili Luja XIV, naravno, s našim skromno-bosanskim kraljevskim resursima. Baščaršijske noći su se još jednom pokazale kao dobri domaćini.

Nakon koncerta, pravo malo slavlje se premjestilo u avliju. Sviralo se i pjevalo do zore. Bilo je tu 50-ak ljudi, neke sam prvi put vidio i nemam pojma kako su se tu stvorili (ali ih je Čustović sve uslikao) – bilo je jasno da se radi o fanovima, domaćim i iz susjedne Hrvatske, pa nismo htjeli kvariti familijarni ambijent avlije. Uz Radio Bembu, tehničare, Adija Lukovca i Ornamente, koji su svirali kao predgrupa, i sve ostale, avlija nam nije bila tijesna jer je čeljad bila pozitivno bijesna.

Pred praskozorje, iz obližnje pekare donijeli smo somune. Ubacili smo u vruće somune puter i komadiće lososa koji je preživio noć u frižideru u avliji i izašli ispred, na plato na kojem je održan koncert. Tragove lude noći uklanjali su komunalci zajedno sa smećem. Stajali smo na sredini trga i halapljivo jeli tople somune, sa Manuom i muzičarima, objašnjavajući uz smijeh kako je naša tradicija jesti somune sa puterom i lososom na sabahu uz ezane, stari običaj naslijeđen od naših djedova. Svitalo je. Kvadrofonijom ezana počela je zvučna senzacija, odjekivalo je sa svih strana u pomalo nadrealnom ambijentu. Šutjeli smo i borili se sa somunima. Čulo se samo jedno polusvjesno tiho izgovoreno la classe Manuovog ton majstora, između dva zalogaja.

Manu je ostao prijatelj Sarajeva i Bosne. Već godinama zajedno svira a i snima sa Dubiozom Kolektivom. Tako se zahvaljujući Dubiozi održava veza sa Bosnom pa je završetak ove priče sretan, do kraja, i poslije, što se, na našu preveliku žalost, ne može reći, naprimjer, za maestra Muttija i Milansku skalu.

Ružne priče

Na jednoj večeri u Ljubljani, na sastanku upravnog odbora Europe Jazz Networka čuo sam priču koju sam poželio istog trena zaboraviti. U razgovoru sa Battistom, spomenuli smo Milansku skalu, i ubrzo došli do sarajevskog koncerta.

“Maestro Mutti je bio nedavno u Sarajevu”, rekao sam.
“Znam. Bila je to katastrofa!”, rekao je Battista. “Bio sam i ja tada u Sarajevu.”

Inače, Battista je dugi niz godina radio kao vanjski producent Ravena festivala i maestra Muttija, ali je zbog sve većih obaveza bio sve manje i rjeđe aktivan kao producent. Nisam znao ovaj dio njegove biografije, ali mi je bilo poznato da je radio velike koncerte u Italiji, i još neke projekte kao što je nedavni ad hoc koncert Jovanottija koji je samo jednom objavom na facebooku skupio preko 100.000 posjetilaca na nekoj planini. Sjećam se, u jednom kasnijem razgovoru je spomenuo da je još uvijek jedan od administratora facebook stranice Radioheada kojima je organizirao koncerte u Italiji. Predložio sam u šali da objavi jednostavan status na FB stranici Radioheada: “Sarajevo?”
“Good idea, Edin”, odgovorio mi je uz smijeh.

No, vratimo se Sarajevu i upitniku.
“Tad si bio u Sarajevu?”

“Došao sam u zadnji čas na insistiranje maestra. Nisam mogao raditi taj koncert zbog obaveza, ali sam se uključio nekoliko dana ranije. Kakav haos!”, govorio je simpatičnim italijanskim akcentom, gestikulirajući. Bio je vidno uznemiren samo sjećanjem na tu epizodu.

Njegov ton me je učvrstio u uvjerenju da moram raskopati cijelu priču pa makar naručivao i plaćao vino cijelu noć. Ali nije bilo potrebe, Battista je rado podijelio svoju traumu sa mnom.

Teško je i ovom prilikom suvišno nabrajati sve tehničke probleme organizacije, odnosno probleme koji se dešavaju lošim organizatorima zbog njihovog amaterizma i neznanja, zbog “tehničke” prirode stvari koje je ponekad teško objasniti širem auditorijumu bez konkretnog iskustva i poznavanja stvari. Ali jedan od većih problema je svakako bio štrajk koji su usred svega započeli muzičari. Zbog dugog i neopravdanog kašnjenja probe i svega ostalog, muzičari su sate proveli čekajući, a kad je broj zakonskih radnih sati istekao, muzičari su stupili u štrajk.

Radno vrijeme je sindikalna tekovina za koju su se borile generacije, i ma kako to lokalnom organizatoru izgledalo čudno, za Battistu je štrajk muzičara bio kraj svijeta, ne samo zbog neugodnog presedana, već i zbog toga što štrajk ima svoje procedure a u sarajevskom cajtnotu za te procedure nije bilo dovoljno vremena.

Battista je uspio okončati štrajk, ali je potrošeno dragocjeno vrijeme, te je uz tehničke probleme koji su postojali, direktan prijenos koncerta iz Sarajeva otkazan na RAI Uno pred sami početak emitovanja. Nezapamćen skandal! Battista kaže da se ne sjeća da li je ikada na RAI Uno otkazan ijedan ranije najavljeni prenos koncerta. Uglavnom, koncert je održan, a snimak naknadno emitiran. Tadašnji gradonačelnik Alija Behmen je, blago rečeno, blago pripit pozdravio goste i otvorio koncert. Maestro Mutti je završio posao i kazao da više ne namjerava biti angažiran na bilo kakvom projektu vezanom za Bosnu. Blago rečeno. Tako je neslavno skončao projekat Putevi prijateljstva: od Sarajeva do Sarajeva, u julu 2009. godine.

I tako smo izgubili dugogodišnjeg velikog prijatelja i dobrotvora, jer je Maestrova akcija u Bosni imala veće humanitarne i edukativne ambicije koje se zbog sarajevskog skandala nisu do kraja realizirale. Mnoge svjetske koncertne dvorane i promotori licitiraju ogromnim finansijskim ponudama da predstave maestra Muttija, a mi to dobijamo na tanjiru, besplatno, i pri tome uzrokujemo skandal.

Ima još lijepih uspomena i ružnih priča, a i mnogi drugi sugrađani bi mogli ispričati svoje uspomene i priče o prijateljstvu i podršci značajnih ljudi i inozemnih institucija Sarajevu i Bosni i Hercegovini, i u godinama “kad je bilo najteže” a i poslije. Neke od tih priča vjerovatno nemaju sretan kraj i sasvim sigurno nam ne služe na čast. Tješi nas da još uvijek u svijetu imamo iskrene prijatelje koje za nas vežu samo lijepe uspomene.

Disjecta membra

U jeku pandemije, nebrojenih i svakodnevnih afera i skandala, koji su postali redovna pojava i rutina pa i ne predstavljaju zapravo nikakav skandal, ni aferu, desi se da ugledamo grupu u civilnoj odjeći, radnog tipa, kako naoružana macolama i brusilicama ruši skulpturu Helmuta Lutza u Hastahana-parku, odnosno Parku profesora Nijaza Durakovića. Petog augusta 2020. godine.

Da je ikada išta čuo ili znao o samom djelu, načelnik Ajnadžić znao bi da se radi o važnom umjetniku i simbolu prijateljstva između dva grada. Ili bi bar znao da se radi o instalaciji montažnog dakle i “demontažnog” tipa koja je već dva puta instalirana u Sarajevu, a 2000. godine nakon montaže, demontirana i spakovana. I pošla na put, i na svakoj stanici na svom putovanju u Jeruzalemu, Rimu, Parizu, Atini, Pragu… skulptura je montirana i demontirana. Radi se, kao što smo rekli, o detaljno elaboriranom djelu koje se može jednostavno demontirati i ponovo montirati.

Nema potrebe u civiliziranom svijetu u 21. stoljeću sjeći i čerečiti umjetničko djelo usred bijela dana usred grada. Skulptura bi završila devastirana da nije bilo upornih i sve glasnijih građana koji se već mjesecima protive uništavanju Hastahana-parka, a tog dana su upravo oni spasili jedno umjetničko djelo od uništenja i Sarajevo od sramote i još jednog poraza.

Samo opšte neznanje može poroditi aroganciju i upornost koji krase načelnika općine Centar. Ali njegov bezobrazluk nema ni mjeru niti poznaje granice građanske pristojnosti. Nakon što je uspio u namjeri da završi prvu fazu otimanja Hastahana-parka od građana, on i ovaj skandal s macolama i brusilicama i vlastitu sramotu pokušava iskoristiti za još jedno nadglasavanje građana u njihovoj časnoj pobuni i priča o 90% zelene površine, regulacionim planovima… da bi na kraju završio sa pozivom umjetniku da odredi osobu za nadzor demontaže (sic!).

Nakon što nije uspio skulpturu isjeći na komade, odnosno nakon što su ga građani u tome spriječili, Ajnadžić pokušava ostaviti dojam reda i razuma, ali samo za neupućene. Odmah nakon incidenta i napada na skulpturu, oglasio se i Helmut Lutz i između ostalog spomenuo svog sina Clemensa, koji je barem 7 puta montirao i 6 puta demontirao ovo djelo. Uključujući i internacionalne transporte. Da ima blage veze i sa čim, i da ga išta osim vlastitih interesa zanima, i da ima elementarno obrazovanje, ne bi ovo djelo tretirao kao skalameriju i staro gvožđe koje tu samo smeta. Skuptura je napravljena da izdrži sve izazove vremena i života na otvorenom. Ali nije predviđena za rat s macolama i brusilicama.

U simboličkom smislu ovaj incident jasno odslikava situaciju i istorijski trenutak našeg društva. Takozvani gradonačelnik javno brka fašizam i antifašizam, a njegov stranački kolega načelnik Ajnadžić u ime renesanse po svojoj mjeri vandalizira umjetnička djela na “svojoj” općini. I to djelo koje je simbol upravo našeg grada i njegove, ipak, slavne prošlosti. Odnosno slavne epizode istorije Sarajeva i djelo-svjedok prijateljstva grada Friedrichshafena i Sarajeva.

U ovo vrijeme kada svakog dana imamo sve više nevolja a i neprijatelja, svaki prijatelj je neprocjenjiv. Ali mi prijatelje svakog dana gubimo. A ne stičemo nove. Sve je manje ljudi koji s posebnom simpatijom gledaju prema Bosni, a pred nama su sve veći izazovi.

Šta se to promijenilo od 2000. godine kada je Lutzova skulptura prvi put došla u naš grad? Šta nam se desilo u posljednje dvije decenije? I kako? Mogući su mnogi odgovori i vjerovatno ih svi imamo bar nekoliko ali je već izvjesno da će ova pitanja odgonetati i nakon nas.

Previše je, i sve više, slučajeva kada smo prema velikim i iskrenim gestama naših prijatelja pokazali nepoštovanje, i odsustvo elementarne pristojnosti i zahvalnosti. Prijatelji su rijetki, naročito malo prijatelja imaju oni kojima ne ide dobro. A nama ne ide dobro sada već generacijama i olako gubimo malobrojne prijatelje. Previše naših nekadašnjih prijatelja sa svih strana svijeta danas je ravnodušno prema nama. Baš kao što smo mi odavno postali ravnodušni jedni prema drugima, ili ako već nešto osjetimo onda je to neprijateljstvo. I samo neprijateljstvo. U biti, stalno plamteći poriv za destrukcijom, i samodestrukcijom.

Čini se da opet, na putu u budućnost, srljamo u našu najtamniju prošlost.

Tekst je objavljen na portalu Nomad: https://nomad.ba/zubcevic-vandalizam-i- ... nsurwi5Zeg
kosponovodjeluje

#1265 Re: Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić (SDA) - Lik i (ne)djelo, od KOS-a do lopovluka

AJNADŽIĆEV DUBIOZA KOLEKTIV: PLANIRALI SU DOBIT, ALI...
Kako CSR upravlja opštinskom imovinom: Parking u gubitku 13.000, teniski tereni 50.000 KM

Image

Piše: Dino Cviko

Općinsko vijeće Centar Sarajevo usvojilo Izvještaj o radu JU „Centar za sport i rekreaciju“ Sarajevo za 2019. godinu. Iako su iz CSR-a prethodno predvidjeli dobit od najma teniskih terena u iznosu od oko 70.000 maraka, za devet mjeseci 2019. godine poslovali u minusu većem od 50.000 maraka.

Nakon što na sjednici Općinskog vijeća Centar Sarajevo, održanoj 4. juna 2020. godine, nije usvojen Izvještaj o radu JU „Centar za sport i rekreaciju“ Sarajevo (CSR) za 2019. godinu, navedeni izvještaj ipak je usvojen 16. jula i to tijesnom većinom.

Prema izvještaju, CSR, koji upravlja objektom FIS s vanjskim malonogometnim igralištem, Olimpijskim stadionom „Asim Ferhatović-Hase“ s pomoćnim terenima, parkingom i teniskim terenima, u prethodnoj godini je poslovao u plusu od 4.587,65 KM, najviše zahvaljujući poslovnim prostorima u sklopu stadiona i objekta FIS.

Image

Iz priložene fotografije vidi se da su najlošiji poslovni rezultat ostvarili teniski tereni – poslovali su u minusu od 52.482,53 KM.

TENISKE TERENE PREUZELI U APRILU 2019.

CSR je počeo upravljati teniskim terenima u aprilu 2019. godine. Naime, firma „Bracom“ vlasnika Davera Vranića je bila zakupac teniskih terena od 2013. do marta 2019. godine. Za to su iz ove firme CSR-u na ime zakupnine uplaćivali 3.083,33 KM mjesečno, odnosno 37.000 KM godišnje bez PDV-a.

Međutim, naknadno će se ustanoviti da „Ustanova nije imala prava tenis terene dati na upravljanje drugom fizičkom ni pravnom licu, nego da je iste trebala koristiti u svrhu ostvarivanja javnog interesa Osnivača (Općina Centar) u oblasti sporta“.

Ugovor između CSR-a i firme „Bracom“ trajao je do 2018. godine, ali je potpisan aneks ugovora, a sve kako bi se CSR infrastrukturno i kadrovski pripremio za preuzimanje teniskih terena.

Početkom aprila 2019. CSR napokon počinje upravljati teniskim terenima. Rezultat? Nakon devet mjeseci ostvaren je prihod u iznosu od 106.396,19 KM, dok su rashodi iznosili 158.878,72 KM. U prihod se ubraja i dotacija za podršku poslovanju Općine Centar u iznosu od 50.000 maraka. Bez budžetskog novca, teniski tereni poslovali bi u minusu većem od 100.000 maraka.

U dokumentu kojeg potpisuje direktorica Sabina Špago, a taj dokument je bio prezentiran i općinskim vijećnicima, procjena je bila da će ukupna dobit na godišnjem nivou od najma teniskih terena biti 69.516 maraka.

Image

Prema riječima nekoliko vijećnika, isto je obećala i pomoćnica načelnika Nedžada Ajnadžića, Jasmina Fazlić. Umjesto dobiti – gubitak. I to veći od 50.000 maraka za samo devet mjeseci 2019. godine. Komparacije radi, iznajmljivanjem teniskih terena drugom licu, CSR je imao godišnji profit od teniskih terena u iznosu od oko 37.000 maraka.

Direktorica Sabina Špago je za Žurnal rekla kako su „prilikom preuzimanja tenis terena, pored redovnih troškova održavanja, bila potrebna i vanredna ulaganja da bi tereni bili u stanju u kakvom su danas“.

„Teniski tereni i kompletna okolina su prilikom preuzimanja bili u veoma zapuštenom i lošem stanju, što je popisna komisija konstatovala u zapisniku o primopredaji“, kaže Špago.

S njom se ne slaže Senad Hadžimešić koji je ranije za Žurnal rekao kako su tereni bili u dobrom stanju: „Tu smo organizirali državna prvenstva. Imali smo optimalne uvjete, nismo imali zamjerki“, rekao je tadašnji direktor Teniskog saveza BiH.

I pored svega navedenog, Sabina Špago za Žurnal govori kako CSR „izražava zadovoljstvo urađenim i postignutim rezultatima koji će već ove godine i sa finansijske strane biti u pozitivnom bilansu“.

STADION U LOŠEM STANJU, PARKING POSLOVAO U MINUSU

Kao što je navedeno, Izvještaj o radu usvojen je tijesnom većinom. Vijećnici su imali najviše primjedbi kada je riječ o stanju u kojem se nalazi Olimpijski stadion „Asim Ferhatović-Hase“. Naime, i pored određenih ulaganja u stadion koja su navedena u izvještaju, on je i dalje u relativno lošem stanju. Podsjetimo samo da je zbog toga prošle godine FK „Sarajevo“ utakmicu 3. kola kvalifikacija za Evropsku ligu igrao na „Bilinom polju“ u Zenici.

Iz CSR-a su vijećnicima rekli kako oni nemaju „investicioni kapital“ za značajnije ulaganje u stadion. Nedavno je općinski načelnik Nedžad Ajnadžić ponudio FK „Sarajevo“ stadion za 1 KM, a iz ovog kluba prvobitno nisu pristali potpisati memorandum jer je riječ o, kako su tada rekli, „nedovršenom dokumentu“.

Iako je izvjesno da će dogovor između FK „Sarajevo“ i Općine Centar ipak biti postignut, mnogi su ovaj Ajnadžićev potez ocijenili populističkim u izbornoj godini, pogotovo zbog brojnih neispunjenih obećanja u vezi s milionskim ulaganjima u stadion.

Ono što, također, iznenađuje jeste da je u minusu poslovao i – parking! I to u minusu od oko 13.000 maraka. Ostvaren je prihod u iznosu od 69.295,19 KM. Riječ je o, kako je navedeno u izvještaju, „povećanom prihodu u odnosu na prethodnu godinu zbog uvođenja elektronske naplate parkinga u julu mjesecu 2019. godine“. Istovremeno, rashod je bio veći i iznosio je 82.388,43 KM.

(zurnal.info)

https://zurnal.info/novost/23269/predvi ... 000-maraka
kosponovodjeluje

#1266 Re: Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić (SDA) - Lik i (ne)djelo, od KOS-a do lopovluka

GRAĐANI FINANSIRAJU AJNADŽIĆEVE PRIVATNE FIRME: NEMA KRIZE ZA NAČELNIKA: Federalni fond i kantonalno ministarstvo sufinansiraju plate u Ajnadžićevim firmama

Image

Piše: Azra Omerović

Načelnik Ajnadžić ne mora da brine za dio neto plata njegovih radnika. Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom brine za održivost nivoa zaposlenih, a Ministarstvo privrede KS za neto plate

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić ne mora brinuti da će pandemija korona virusa ugroziti poslovanje njegovih firmi. Nakon što je polovinom juna od federalnog Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom njegova firma Ajnex dobila više od 23 hiljade KM za "održivost nivoa zaposlenosti", polovinom avgusta Ministarstvo privrede KS sa više od 17 hiljada maraka sufinansirat će neto plate zaposlenima u firmama načelnika Ajnadžića.

SVI BRINU ZA AJNEX

Početkom avgusta Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je spisak firmi koje ispunjavaju uslove za finansiranje dijela minimalne mjesečne neto plate za mjesec mart, april i maj 2020. godine kao i odluku o odboravanju isplate sredstava. Na spisku firmi koje će dobiti novac od Ministarstva privrede kantona Sarajevo nalazi se i firma Ajnex u vlasništvu načelnika sarajevske Općine Centar Nedžada Ajnadžića.

Za finansiranje dijela minimalne mjesečne neto plate za mjesec mart, april i maj 2020. godine firmi Ajnex odobreno je 10.076 maraka od Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.

Firma Ajnex osnivač je Privatne predškolske ustanove Osmijeh. Kao i firmi Ajnex, Ministarstvo priivrede Kantona Sarajevo sa 7.695 KM, finansirat će isplatu dijela minimalne plate i zaposlenima u Privatnoj predškolskoj ustanovi Osmijeh.

Firme u vlasništvu načelnika Ajnadžića kao i ostali privredni subjekti na području Kantona Sarajevo odlukama kriznih štabova nisu mogle raditi i ništa ne bi bilo sporno u isplati Ministarstva privrede Kantona Sarajevo da samo dva mjeseca ranije i federalni Fond za zapošljavanje osoba sa invaliditetom nije “pomogao” firmu Ajnex sa 23.316 KM iz federalnog budžeta.

Žurnal je ranije pisao da je odlukom Upravnog odbora Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, zbog pandemije koronavirusa, poticaje za zapošljavanje osoba sa invaliditetom preusmjerio za finansiranje „održivosti zaposlenosti osoba s invaliditetom“.

Polovinom juna firma Ajnex za ove svrhe dobila je 23.316 maraka od Fonda.

“Firma Ajnex d.o.o. Sarajevo bavi se veleprodajom i proizvodnjom. Ujedno smo i privredno društvo za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Ajnex d.o.o. je generalni zastupnik Švedskog brenda Duni za područje BiH od osnivanja 2003. godine. U pitanju je papirna i plastična konfekcija. U ponudi su: ekskluzivne papirne salvete u širokom spektru boja i dezena, stolnjaci, nadstolnjaci, banketne rolne, stolne zavjese (jednobojne i dekorativne), podmetači, ketering oprema, svijeće i svijećnjaci. Od 2015. godine Ajnex započinje i sa vlastitom proizvodnjom. U ponudi imamo sljedeće artikle: jednoslojne papirne salvete izrađene od 100% celuloze (bijele, vanilija i crvene), jumbo ubruse i medicinske rolne u različitim dimenzijama, te aluminijsku i PVC (prehrambenu) foliju za domaćinstvo”, navedno je na web stranici ove firme.

STOTINE HILJADA ZA ODRŽAVANJE ZAPOSLENOSTI

Do sada je firma Ajnex novac iz budžeta uglavnom trošila "za kupovinu papira za proizvodnju ubrusa i salveta". Žurnal je prije par godina pisao da je do polovine 2018. godine ova firma od Fonda dobila više od 100.000 maraka budžetskog novca “za programe održavanja postojećeg nivoa zaposlenosti osoba sa invaliditetom”.

Od tada pa do polovine 2020. godine taj iznos se povećao na skoro 200 hiljada maraka poticaja isplaćenih firmi u vlasništvu Nedžada Ajnadžića.

Osim budžetskog novca za kupovinu papira i plaćanje režija, ove godine bar za tri mjeseca načelnik Ajnadžić ne mora da brine i za dio neto plata koje će Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo isplatiti zaposlenima u njegovim
firmama.

(zurnal.info)

https://zurnal.info/novost/23308/federa ... im-firmama
kosponovodjeluje

#1267 Re: Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić (SDA) - Lik i (ne)djelo, od KOS-a do lopovluka

SDA-ov Nedžad Ajnadžić pod istragom! Trošio narodne pare kako bi se dodvorio Sebiji Izetbegović. Kompromitovani Ajnadžić prijavljen je Uredu za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo zbog nenamjenske potrošnje novca građana Općine Centar za propali izolatorij Sebije Izetbegović

Image
Nečuveno: Nedžad Ajnadžić novcem građana Općine Centar ispunjavao privatne želje Sebije Izetbegović

Izolatorij na Građevinskom fakultetu bio je pod upravom KCUS-a i Izetbegović

SARAJEVO, (Patria) – U izvještaju Štaba Civilne zaštite KS koji je danas pred zastupnicima Skupštine KS nijednom riječju se ne spominje izolatorij koji je bio pripremljen u prostorijama Građevinskog i Arhitektonskog fakulteta. Osim što nema nijedne informacije o formiranju tog izolatorija tako nema informacije ni o njegovom rasformiranju.

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pilav danas je u obraćanju zastupnicima rekla da je izolatorij na Građevinskom pravljen odlukom Štaba CZ jer je bilo vanredno stanje – stanje nesreće i u tom periodu je bio pod ingerencijom Civilne zaštite.

S obzirom da objave u medijima jasno je da ovo nije istinita tvrdnja Pilav ili neko namjerno dovodi u zabludu ko je zaista bio idejni tvorac tog izolatorija.

U izjavi za medije nakon što je obišla prostorije izolatorija na Građevinskom fakultetu direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović sa članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem preuzela je potpunu ulogu za formiranje ovog izolatorija.

„U ovom izolatoriju na Građevinskom fakultetu napravili smo izvrsne uslove i za osoblje i za bolesnike. Obezbijedili smo preko Civilne zaštite FBiH 200 kreveta, a po potrebi možemo i više. Iskreno se nadam da nam neće biti potrebni ovoliki kapaciteti", izjavila je prof. dr. Izetbegović 3. aprila. Na opremanju izolatorija sa laboratorijom radilo je 40 uposlenika KCUS-a.

Također, u opremanju ovog izolatorija najvećim dijelom učestvovala je Općina Centar što je za Patriju potvrdio i načelnik Nedžad Ajnadžić 20. jula. Kako je kazao načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić za Patriju općina je ukupno dala oko 100.000 KM za nabavku sanitetskog vozila, pristupni put prema Građevinskom fakultetu i nabavku 500 višekratnih posteljina.

„Sve je transparentno, ništa ne krijem. Pomogao sam i KCUS-u i Državnoj bolnici i opet ću“, kazao je Ajnadžić.

Iz više izvora Patriji je potvrđeno da je polovinom maja direktorica Izetbegović obavijestila Vladu KS da KCUS-u neće biti potreban izolatorij na Građvinskom fakultetu nakon čega se se pristupilo njegovom rasformiranju.

U isto vrijeme, iako je već bio iseljen, radovi na opremanju izolatorija pored Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ nisu ni počeli. Iz te zgrade iseljen je Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, a kako nam je potvrdio direktor Rasim Muratović to je bilo 27. marta.

Dekan Građevinskog fakulteta u Sarajevu Samir Dolarević u razgovoru za agenciju Patria potvrdio je da su uposlenici KCUS-a ključ od prostorija izolatorija vratili u prvoj sedmici juna.

„Polovinom marta naredbom Kriznog štaba KS dali smo ključeve, a dobili ih u prvoj sedmici juna. Morao sam zvati telefonom da se prostorije vrate u stanje kakvo je bilo kako bismo organizirali ispite za studente poštivajući sve higijensko-epidemiološke mjere. Za to smo imali samo tri dana“, kazao je Dolarević.

https://nap.ba/news/69529
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#1268 Re: Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić (SDA) - Lik i (ne)djelo, od KOS-a do lopovluka

Post by dr.gog »

Major Samir Dolarević, načelnik službe vojne bezbjednosti 115.mtbr,ABiH bi morao znati da se sa generalom Ajnadžićem priča kao i sa ostatkom istočnobosanskog klana- prevarom.

Istom onom kojom je nastala "agencija" Patria :D

Čitanje ovih strelica me zabavlja obzirom da zorno prikazuju dvije vrsne varijacije društvenih fekalija. :gnjavim:
Crvene_brigade

#1269 Re: Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić (SDA) - Lik i (ne)djelo, od KOS-a do lopovluka

Post by Crvene_brigade »

pogledajte kako su vandali odlazeceg kos-sda đenarala ajnadzića placeni nasim parama krampama i macolama unistavali umjetnicko djelo od milion eura u parku hastahana.portal istinomjer je ajnadzica po ko zna koji put uhvatio u laži i nedosljednosti.

kosponovodjeluje

#1270 Re: Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić (SDA) - Lik i (ne)djelo, od KOS-a do lopovluka

LICEMJERNI I SNISHODLJIVI AJNADŽIĆ: Piše protestna pisma Miloradu Dodiku, a zajednička fotografija govori više od hiljadu riječi

Image
Nedžad Ajnadžić oduševljen susretom i rukovanjem sa Miloradom Dodikom
kosponovodjeluje

#1271 Re: Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić (SDA) - Lik i (ne)djelo, od KOS-a do lopovluka

SRAMOTA U GLAVNOM GRADU DRŽAVE: Propali mostovi i smetljišta u Ajnadžićevoj i SDA općini važnijoj od deset drugih

Image
Preuzeto sa facebook stranice “Prljavi grad Sarajevo”.
MuaDib

#1272 Re: Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić (SDA) - Lik i (ne)djelo, od KOS-a do lopovluka

Post by MuaDib »

U općini centar i Corona u službi izmjene regulacionih planova za potrebe sumnjivih investicija.
Ovaj put ponovo se na meti našao RP Gradski park Crni Vrh, s ciljem dopuštanja izgradnje objekata rezidencijalnog stanovanja na prostoru koje danas pokriva sastojina četinarske šume visoke hortikulturne vrijednosti, koja je zasađena 1970-tih godina s ciljem sprječavanja potrebe klizišta. Naravno, iako ne postoji za to zakonsko uporište, javnost je obavještena da se u javnu raspravu može uključiti putem e-maila.

http://www.centar.ba/novost/16573/javna ... k-crni-vrh

Nije zgoreg napomenuti da je isti RP i prošle godine mjenjan s ciljem dopuštanja izgradnje devetospratnica na Gorici, kada se sila zakona slomila na jednoj romskoj porodici kojoj je srušena trošna kuća.

Ako ovaj bajni načelnik ne odleti u novembru, užoj jezgri Grada Sarajeva prijeti katastrofa hiberurbanizacije sa nepovratnim narušavanjem kvalitete života građana. Neizdrživa je ova lakoča uništavanja zelenila u gradu u korist razvoja, koji nema veze s razvojem. Na šta je i asocijacija arhitekata upozorila:
https://aabh.ba/grad-i-necovjek-stop-in ... urbanizmu/
kosponovodjeluje

#1273 Re: Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić (SDA) - Lik i (ne)djelo, od KOS-a do lopovluka

NAROD GLADUJE DOK BAHATI AJNADŽIĆ TROŠI NARODNE PARE NA KUPOVINU SKUPOCIJENIH SLUŽBENIH DŽIPOVA: Sin borca Armije Republike Bosne i Hercegovine digao glas protiv višegodišnje Ajnadžićeve nepravde

Image
Jedan od skupocijenih službenih džipova Nedžada Ajnadžića

Incident ispred Općine Centar, nezadovoljna stranka lupala po Ajnadžićevom džipu

Ispred Općine Centar u Sarajevu došlo je do incidenta.

Kako je rečeno Raportu, nezadovoljna stranka inicijala K. H. izašla je ispred šalter sale i lupala po službenom automobilu.

Nezvanično, radi se o službenom džipu načelnika Nedžada Ajnadžića.

Vrlo brzo su intervenirali zaštitari i pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo koji su i na licu mjesta saslušali K. H.

https://klix.ba/incident-ispred-opcin ... vom-dzipu/
mirsek

#1274 Re: Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić (SDA) - Lik i (ne)djelo, od KOS-a do lopovluka

Post by mirsek »

Cuj luksuzni terenac suzuki vitara :lol: :lol:
Najbolji nacelnik Centra od rata. Svim prvacicima besplatno dao nov skolski pribor, opremu i knjige, ustedio roditeljima par stotina KM, svim pogodjenim od korone isplatio sve naknade, ljuhomorne duse mogu da ga ....
Jedan je nas General ABIH. :bih:
Crvene_brigade

#1275 Re: Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić (SDA) - Lik i (ne)djelo, od KOS-a do lopovluka

Post by Crvene_brigade »

kosponovodjeluje wrote: 08/09/2020 15:55 NAROD GLADUJE DOK BAHATI AJNADŽIĆ TROŠI NARODNE PARE NA KUPOVINU SKUPOCIJENIH SLUŽBENIH DŽIPOVA: Sin borca Armije Republike Bosne i Hercegovine digao glas protiv višegodišnje Ajnadžićeve nepravde

Image
Jedan od skupocijenih službenih džipova Nedžada Ajnadžića

Incident ispred Općine Centar, nezadovoljna stranka lupala po Ajnadžićevom džipu

Ispred Općine Centar u Sarajevu došlo je do incidenta.

Kako je rečeno Raportu, nezadovoljna stranka inicijala K. H. izašla je ispred šalter sale i lupala po službenom automobilu.

Nezvanično, radi se o službenom džipu načelnika Nedžada Ajnadžića.

Vrlo brzo su intervenirali zaštitari i pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo koji su i na licu mjesta saslušali K. H.

https://klix.ba/incident-ispred-opcin ... vom-dzipu/
odlazeci kosovac ajnadzic morace poloziti racune nakon izbornog poraza.sve ce ici na reviziju,od kupovine skupocijenih dzipova do kriminalnih javnih nabavki.ocekuje ga dugodisnja robija
Post Reply