ABH017 wrote:
Pa vidi. To za arape si potpuno u pravu. Ali zašto onda sve to naglašavati kroz njihovu religiju, kad to nema veze sa tim, već sa njihovim mentalitetom. Imao sam nekoliko ružnih iskustava sa arapima u ratu. Ali da ne lažem i ne generalizujem nisam sa svima. Samo sa par njih, koji su se ponašali arogantno i bezobrazno. Ostali su bili skroz normalni.
Pa tako i ovo tvoje iskustvo. Od njih nekoliko desetina hiljada, koliko ih dođe godišnje, mora se naći i nekoliko kretena, koji će se ponašati k'o da im je ovo babovina.
Pa problem je što oni religiju naglašavaju jer je zapad najosjetljiviji na to s obzirom da je pravo na slobodu religije uklesano u svakoj demokratskoj, zapadnoj zemlji. Za svaki svoj običaj koji možda i nema veze s islamom oni će koristiti tu kartu. Predstavljaju sebe kao jedine ispravne muslimane, svoje viđenje islama kao jedino ispravno i tako ostale stavljaju u nezavidan položaj. U Švedskoj npr., iako samo 5% doseljenika muslimana dijeli njihove stavove. Dosta je i Afrikanaca u tih 5%, oni zbog novca koji dolazi iz SA su uspjeli uvjeriti vlasti i medije da su oni jedini predstavnici islama u Švedskoj. I sada muslimani koji su se prilagodili Švedskoj imaju problema jer domicilni misle da i oni žele burke (koje nemaju veze s islamom, to je čista arapska kultura) , izolirana muslimanska naselja, manja prava za žene i slične stvari. Stanovništvo se radikalizira i bum Švedska jedna od zemalja s najvećim procentom (od svog stanovništva) u ISILu. Nažalost i mi smo tu u vrhu.
I kod nas se koristi karta islamofobije da bi arapske običaje podmetnuli pod islamske i samim tim našim muslimanima ih nametnuli. Dedo mi za vrijeme komunista bio redovan u džamiji kad je mogao od posla, ostalo je naklanjavao kući. Dok danas kad je u penziji i može ići na svaki vakat ode svaku drugu-treću džumu i za bajrame jer se u džamiji dešavaju stvari koje mu se ne sviđaju i koje ne razumije. Nema godine kad nije kurbana klao, oboje djece su mu vjernici, pa ga posebno boli što ja ispadoh kjafir, ali ni mene nikad nije napadao što nisam išao u mekteb i što sada ne idem u džamiju jer mu se nije svidjelo šta rade tamo.