Burkini, Evropa i demokratija

Post Reply
animals

#1251 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

cyprus wrote:
Pa kakve veze ima iz kakvih je pobuda ako ne ugrožava nekog drugog... Naravno da je iz religijskih pobuda, ali što fali religijskim pobudama? To je isto kao da hoćeš zabraniti neke humanitarne fondacije zato što ljudi tu doniraju novac prvenstveno iz religijskih pobuda...
Pa sta bi tebi smetalo da neko gol pored tebe lezi na plazi, ne ugrozava nikoga..
nije u pitanju ugrozavanje, vec nesto neprirodno..
lijepa u dusi

#1252 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by lijepa u dusi »

Ma apsolutno me ne interesuje iz kojeg razloga neko nosi rogove na glavi sve dok me ne bode s njima, a kamoli zasto se kupa u odjeci. Kupam se i ja jer sam bijela ko ovaj prozor u kojem sad pisem i izgorim za 10 min na suncu, pogotovo u vodi. Zasto ja to radim ne treba nikog da interesuje, pogotovo kad mi provlaci pricu da je ok ako to radim iz hira?! Ali nije ako to radim zbog religije. Ko smo mi da odlucujemo da li je ok da neko drugi postuje religiju ili ne.

I opet naglasavam, pokrivenoj zeni nije mjesto medju golotinjom.
Zgoljo

#1253 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Zgoljo »

insomnia78 wrote:Elem sud kaze da ovakav zakon krsi kamaru prava i sloboda
Kazu da nema jasnih dokaza da je odjevanje na plazi prijetnja javnom redu i miru, higijeni i mogucnosti spasavanja cak i u atmosferi poslije teroristickih napada

Strucnjaci kazu da i ako ciljaju samo burkini tu se onda namecu neka druga prava i slobode

Sad sam gledo na tv-u neke profesore prava i strucnjake i maltene se slazu da ga je skoro pa nemoguce sprovesti bez promjene ustava
Pa normalno da je nemoguce,ne samo bez promjene ustava nego tumbanja svih medjunarodnih konvencija.To sto traze islamofobi, da bi moglo biti primjenjeno i imati pravno uporiste,mora biti pretumbano sve naglavacke.

Pravo na konzumiranje vjerskih sloboda jedno je od temeljnih ljudskih prava.U najkracem,Evropa bi se trebala vratiti na nivo zemalja treceg i cetvrtog svijeta da bi mogla provesti sve ovo sto zagovaraju islamofobi.

Za burkini te cak moze dobiti na sudu i ako osoba tvrdi da ga uopste ne nosi iz vjerskih razloga.Probudite se,to je odjeca,ko kome moze diktirati kakvu odjecu moze nositi?U demokratskom drustvu,apsurd.
cyprus

#1254 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by cyprus »

animals wrote:
cyprus wrote:
Pa kakve veze ima iz kakvih je pobuda ako ne ugrožava nekog drugog... Naravno da je iz religijskih pobuda, ali što fali religijskim pobudama? To je isto kao da hoćeš zabraniti neke humanitarne fondacije zato što ljudi tu doniraju novac prvenstveno iz religijskih pobuda...
Pa sta bi tebi smetalo da neko gol pored tebe lezi na plazi, ne ugrozava nikoga..
Opet ti po istom... Priča o prirodnom i neprirodnom je tako glupa kada se govori o društvenim pitanjima... I kupaće gaće su neprirodne, ništa manje nego burkini... Golotinja je jedina prirodna :-)

Ne možeš porediti golotinju sa ovim... Na TV programe koje sadrže golotinju stavljaju oznake 15+, 18+ i slično, a to ne rade u emisijama gdje se pojavljuju pokrivene žene... Šta misliš zašto?
animals

#1255 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

lijepa u dusi wrote:Ma apsolutno me ne interesuje iz kojeg razloga neko nosi rogove na glavi sve dok me ne bode s njima, a kamoli zasto se kupa u odjeci. Kupam se i ja jer sam bijela ko ovaj prozor u kojem sad pisem i izgorim za 10 min na suncu, pogotovo u vodi. Zasto ja to radim ne treba nikog da interesuje, pogotovo kad mi provlaci pricu da je ok ako to radim iz hira?! Ali nije ako to radim zbog religije. Ko smo mi da odlucujemo da li je ok da neko drugi postuje religiju ili ne.

Ja niti odlucujem, niti me pita neko za misljenje..
ovoje samo forum,gdje diskutujemo..
za mene, to nije prirodno za tebe jeste i ok..
mene interesuje samo zasto ici na plazu, ako znas da je tamo golotinja..
zar se to ne kosi sa religijskim svatanjima..
lijepa u dusi

#1256 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by lijepa u dusi »

Ali meni nije jasno kako je burkini povezan sa teroristickim napadima. Pa ono se tako slijepi uz tijelo, nema sanse da se ista sakrije ispod. :lol:
animals wrote:
lijepa u dusi wrote:Ma apsolutno me ne interesuje iz kojeg razloga neko nosi rogove na glavi sve dok me ne bode s njima, a kamoli zasto se kupa u odjeci. Kupam se i ja jer sam bijela ko ovaj prozor u kojem sad pisem i izgorim za 10 min na suncu, pogotovo u vodi. Zasto ja to radim ne treba nikog da interesuje, pogotovo kad mi provlaci pricu da je ok ako to radim iz hira?! Ali nije ako to radim zbog religije. Ko smo mi da odlucujemo da li je ok da neko drugi postuje religiju ili ne.

Procitaj zadnju recenicu mog posta.
Ne smijes mi braniti, sto ne znaci da ja to hocu, ali zahtjevam prostor za slobodu izbora... Shvatas poentu?
Goldenhand

#1257 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Goldenhand »

cyprus wrote:
animals wrote:Ma znam..
i koliko god je ispravna odluka, ja i dalje smatram koji ce klinac onako obucene zene na plazi..
ili idi kao i nudisti na posebne plaze,ili sjedi kuci..
ali ovdje je u pitanju nesto drugo..jednostavno guranje religije tamo gdje joj nije mjesto..
ajd da zena dodje obucena na plazu, iz hira..ok..
postujem..ali ne postujem kad neko to radi u ime religije..
nema to veze sa Bogom, niti necemu normalnom..
Pazi, i meni je kupanje u odjeći nešto kao nosanje bunde na +35°C, i nije baš da razumijem zašto to ljudi rade... Međutim, još manje razumijem zašto nekom drugom to smeta... Svako nek gleda svoj pos'o i svi sretni...
Radikalisti širom svijeta prave islamske države i tjeraju ljude da se tako oblače. U Fracuskoj svako malo teroristički napad i to od muslimana rođenih u Francuskoj. Šerijatskih policija je bilo svugdje. Znaš i sam da kod nas malo-pomalo radikaliziraju područje s većinski muslimanskim stanovništvom. Pokrivene žene su na neki način jedan od simbola toga i razumljivo je da se Francuskinje boje da za par godina neće neko njih ili njihove kćerke tjerati da zauzmu potlačenu ulogu žene kako ih vide radikalisti. I muškarce treba biti strah šta će biti s njihovim ženama, sestrama, kćerkama... Nije stvar u tome što neko voli vidjeti djevojku u miniću, kako neki pokušavaju predstaviti. Stvar je u tome da ovakva vrsta odjeća nije baš banalna stvar poput crvenog džempera s čime je @Drvosjeća iz Dejčića poredio neku noć. Nije samo burkini problem da se razumijemo. Ovo je zov upomoć uplašenih Francuza.

I mene prvog boli qrac kako se neko oblači. Često se nađem u raspravi s "mačo" muškarcima kojim smeta hipsterski stil (iako se ne oblačim tako) jer ih vide kao ženskaste ili kao pedere. Ali ti hipsteri nikog ne ugrožavaju niti drugim govore kako se trebaju oblačiti za razliku od onih koji podržavaju taj arapski stil.

I mene je prvog strah da kod nas to nekad ne bude standard, a dolazim iz muslimanske porodice, živim u zemlji gdje su muslimani većina već par stoljeća, gdje smo donedavno imali klasičnu diktaturu, a zamisli kako je Francuzima koji su predvodili Evropu u njenom napretku do ovog što je danas postala. Arapi najveća prava imaju baš u toj Francuskoj od svih zemalja u koje su došli, a Francusku najviše napadaju. Daš im prst oni bi cijelu ruku. Neke stvari treba sasjeći u korijenu ne samo zbog budućih generacija domicilnih Francuza već i zbog onih koji se u tu zemlju doseliše ili će se tek doseliti zbog boljeg života. Ne treba im dozvoliti da donesu svu svoju kulturu sa sobom jer vidimo odlično u kakvom su stanju zemlje iz kojih dolaze.
animals

#1258 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

cyprus wrote:
animals wrote:
cyprus wrote:
Opet ti po istom... Priča o prirodnom i neprirodnom je tako glupa kada se govori o društvenim pitanjima... I kupaće gaće su neprirodne, ništa manje nego burkini... Golotinja je jedina prirodna :-)

Ne možeš porediti golotinju sa ovim... Na TV programe koje sadrže golotinju stavljaju oznake 15+, 18+ i slično, a to ne rade u emisijama gdje se pojavljuju pokrivene žene... Šta misliš zašto?
Nije tv program, vec plaza..
emisije i plaze , bas i nisu slicna mjesta za rekreaciju..
da se razumijemo,nisam ni ja za nikakve zabrane,ali mi samo smjesno ici na plazu,
kao vjernik medju golotinju,i zamotati se da se slucajno ne bi vidjela tvoja golotinja..
nigdje veze sa vezom :-)
animals

#1259 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

lijepa u dusi wrote:Ali meni nije jasno kako je burkini povezan sa teroristickim napadima. Pa ono se tako slijepi uz tijelo, nema sanse da se ista sakrije ispod. :lol:
animals wrote:

Procitaj zadnju recenicu mog posta.
Ne smijes mi braniti, sto ne znaci da ja to hocu, ali zahtjevam prostor za slobodu izbora... Shvatas poentu?
Poenta je zasto ti to hoces..
koja je pozadina...nema to veze sa rekreacijom i zeljom za plazom..
lijepa u dusi

#1260 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by lijepa u dusi »

@animals
Daj ba, hocs reci da je svaka zena u burkiniju dosla na plazu da nekom utjeruje strah u kosti, da nekog provocira ili da se nekome inati? Mozda njih 1 %. Vjeruj meni, ni ne dozivljavaju ljude oko sebe, dodju da se odmore i okupaju kao i svi ostali. Nema potrebe da se bilo ko osjeca ugrozenim.
To ti je ono kad se dijete zali mami da ga sestra gleda. Ali mamaaaaa reci jooooj, gleda me, uaaaaa...
cyprus

#1261 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by cyprus »

animals wrote:Nije tv program, vec plaza..
da se razumijemo,nisam ni ja za nikakve zabrane,ali mi samo smjesno ici na plazu,
kao vjernik medju golotinju,i zamotati se da se slucajno ne bi vidjela tvoja golotinja..
I meni je pomalo smješno, ali nije ovdje riječ o tome... Ako hoćeš, meni je više smješno da je neko našao za shodno da napiše zakon o burkiniju :-)

@Goldenhand, kontam šta hoćeš da kažeš, a donekle kontam i te zabrinute i "zabrinute" Francuze... Međutim, era je globalizacije... Razvijene države postaju kulturni miks, prošlo je vrijeme homogenosti... Francuska nije više država samo etničkih Francuza, nego i svih onih koji u njoj žive... Dakle, i Arapa... Većina kulturnih odlika Arapa, iako je drugačija u odnosu na kulturne elemente Francuza, nije prijetnja ni francuskoj državi, ni Francuzima... Prema tome, ne treba tjerati te ljude da odbacuju benigne elemente svoje kulture samo zato što su eto drugačiji u odnosu na domorodačke... Ova glupost oko burkinija upravo spada u to...

Ako bi međutim Arapi počeli nametati svoje standarde drugima i ugrožavati drugog, e to je nešto drugo... Al ovdje ne vidim da se radi o tome...
Last edited by cyprus on 27/08/2016 01:34, edited 1 time in total.
animals

#1262 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

lijepa u dusi wrote:@animals
Daj ba, hocs reci da je svaka zena u burkiniju dosla na plazu da nekom utjeruje strah u kosti, da nekog provocira ili da se nekome inati? Mozda njih 1 %. Vjeruj meni, ni ne dozivljavaju ljude oko sebe, dodju da se odmore i okupaju kao i svi ostali. Nema potrebe da se bilo ko osjeca ugrozenim.
To ti je ono kad se dijete zali mami da ga sestra gleda. Ali mamaaaaa reci jooooj, gleda me, uaaaaa...
Pa dobro,ja uzivo nisam vidio jos ni jednu, da se tako kupa..
Nema puno Arapkinja u mome gradu.. samo,ovo je rasprava o Francuskoj...
lijepa u dusi

#1263 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by lijepa u dusi »

animals wrote:
Ne mora biti Arapkinja. Znam mnogo nasih zena koje su pokrivene i nose burkini, neke odu na regularnu plazu, neke nadju neku osamljenu plazu da se kupaju... Odu da malo udahnu borovinu, morski zrak, radi reume, radi djece i njihovog zdravlja, radi sinusa, glavobolja, itd. I ti bi sad isao redom i tim zenama govorio: "Mrs odavle, ovdje ste samo da provocirate." Nema smisla, jel de?
animals

#1264 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

lijepa u dusi wrote:
animals wrote:
Ne mora biti Arapkinja. Znam mnogo nasih zena koje su pokrivene i nose burkini, neke odu na regularnu plazu, neke nadju neku osamljenu plazu da se kupaju... Odu da malo udahnu borovinu, morski zrak, radi reume, radi djece i njihovog zdravlja, radi sinusa, glavobolja, itd. I ti bi sad isao redom i tim zenama govorio: "Mrs odavle, ovdje ste samo da provocirate." Nema smisla, jel de?
Ne bi, nisam ja agresivan, niti nekulturan..
jos manje, zene ugrozavao..
nek se kupa ko gdje hoce..
ali da mi je to bezveze, jeste..
lijepa u dusi

#1265 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by lijepa u dusi »

Pa bezveze je i meni ako je na plazi gdje ima i tudje golotinje ali me ne tangira sve dok me ne ugrozava :mrgreen:
Goldenhand

#1266 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Goldenhand »

cyprus wrote:
animals wrote:Nije tv program, vec plaza..
I meni je pomalo smješno, ali nije ovdje riječ o tome... Ako hoćeš, meni je više smješno da je neko našao za shodno da napiše zakon o burkiniju :-)

@Goldenhand, kontam šta hoćeš da kažeš, a donekle kontam i te zabrinute i "zabrinute" Francuze... Međutim, era je globalizacije... Razvijene države postaju kulturni miks, prošlo je vrijeme homogenosti... Francuska nije više država samo etničkih Francuza, nego i svih onih koji u njoj žive... Dakle, i Arapa... Većina kulturnih odlika Arapa, iako je drugačija u odnosu na kulturne elemente Francuza, nije prijetnja ni francuskoj državi, ni Francuzima... Prema tome, ne treba tjerati te ljude da odbacuju benigne elemente svoje kulture samo zato što su eto drugačiji u odnosu na domorodačke... Ova glupost oko burkinija upravo spada u to...

Ako bi međutim Arapi počeli nametati svoje standarde drugima i ugrožavati drugog, e to je nešto drugo... Al ovdje ne vidim da se radi o tome...
Slažem se ja s tobom za globalizaciju, ali ima problema s njom. Prva stvar je što trenutno rijetko ko kvalitetno odradi proces primanja u društvo novopridošlica. Amerika i Britanija su mi nekako jedini efikasni u tome. Pa možda i Turska, ali u Tursku ne idu ljudi kojim bi trebalo biti teško prilagoditi se društvu.
Druga je stvar što ja baš i ne vjerujem da Arapi u određenom trenutku neće početi nametati svoje. I sam sam često svjedok Arapa u Sarajevu koji mrsko gledaju i dobacuju djevojkama golih ramena, kratkih šorceva, suknji... Pričao sam i s Turcima koji kod nas studiraju koji mi kažu kako ne mogu shvatiti kao na kafu idu muško i žensko koji nisu u vezi, pa od tada izbjegavam pričati s Turkinjama jer me Turci čudno gledaju. Nema Evropa baš dobra iskustva s njima da bi mogli biti optimistični. Švedska po meni ima najviše problema s islamizacijom/arabizacijom. Sudar civilizacija (a ovo jeste to) uglavnom pogubno završi za jednu od njih. Historija je učiteljica života, a imamo dosta iz nje naučiti.

S druge strane u kojoj oni ne bi nametali ništa u budućnosti opet je problem što se oni još nisu uključili u društvo, kao i u većini evropskih država. Ne samo Arapi, i Turci ponegdje imaju problema, kao i Afrikanci. U tom slučaju ih trebaš nekako pogurati, a tada su ti jedino rješenje te malo nedemokratske mjere zbog njihove dobrobiti. Yebo život u kojem biraš između socijale u getu i odlaska u ISIL ili koji već sljedeći produkt Saudije bude.
ABH017

#1267 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

Goldenhand wrote:
cyprus wrote:
animals wrote:Ma znam..
i koliko god je ispravna odluka, ja i dalje smatram koji ce klinac onako obucene zene na plazi..
ili idi kao i nudisti na posebne plaze,ili sjedi kuci..
ali ovdje je u pitanju nesto drugo..jednostavno guranje religije tamo gdje joj nije mjesto..
ajd da zena dodje obucena na plazu, iz hira..ok..
postujem..ali ne postujem kad neko to radi u ime religije..
nema to veze sa Bogom, niti necemu normalnom..
Pazi, i meni je kupanje u odjeći nešto kao nosanje bunde na +35°C, i nije baš da razumijem zašto to ljudi rade... Međutim, još manje razumijem zašto nekom drugom to smeta... Svako nek gleda svoj pos'o i svi sretni...
Radikalisti širom svijeta prave islamske države i tjeraju ljude da se tako oblače. U Fracuskoj svako malo teroristički napad i to od muslimana rođenih u Francuskoj. Šerijatskih policija je bilo svugdje. Znaš i sam da kod nas malo-pomalo radikaliziraju područje s većinski muslimanskim stanovništvom. Pokrivene žene su na neki način jedan od simbola toga i razumljivo je da se Francuskinje boje da za par godina neće neko njih ili njihove kćerke tjerati da zauzmu potlačenu ulogu žene kako ih vide radikalisti. I muškarce treba biti strah šta će biti s njihovim ženama, sestrama, kćerkama... Nije stvar u tome što neko voli vidjeti djevojku u miniću, kako neki pokušavaju predstaviti. Stvar je u tome da ovakva vrsta odjeća nije baš banalna stvar poput crvenog džempera s čime je @Drvosjeća iz Dejčića poredio neku noć. Nije samo burkini problem da se razumijemo. Ovo je zov upomoć uplašenih Francuza.

I mene prvog boli qrac kako se neko oblači. Često se nađem u raspravi s "mačo" muškarcima kojim smeta hipsterski stil (iako se ne oblačim tako) jer ih vide kao ženskaste ili kao pedere. Ali ti hipsteri nikog ne ugrožavaju niti drugim govore kako se trebaju oblačiti za razliku od onih koji podržavaju taj arapski stil.

I mene je prvog strah da kod nas to nekad ne bude standard, a dolazim iz muslimanske porodice, živim u zemlji gdje su muslimani većina već par stoljeća, gdje smo donedavno imali klasičnu diktaturu, a zamisli kako je Francuzima koji su predvodili Evropu u njenom napretku do ovog što je danas postala. Arapi najveća prava imaju baš u toj Francuskoj od svih zemalja u koje su došli, a Francusku najviše napadaju. Daš im prst oni bi cijelu ruku. Neke stvari treba sasjeći u korijenu ne samo zbog budućih generacija domicilnih Francuza već i zbog onih koji se u tu zemlju doseliše ili će se tek doseliti zbog boljeg života. Ne treba im dozvoliti da donesu svu svoju kulturu sa sobom jer vidimo odlično u kakvom su stanju zemlje iz kojih dolaze.
Pa nek' onda fino zabrane boravišne dozvole za arape i ostale muslimane i doviđenja. Ako je toliki strah, zašto su ih uopšte puštali i davali im državljanstva. Da ne spominjem zašto su išli, i dan danas idu da dijele pravdu u tim državama.
lijepa u dusi

#1268 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by lijepa u dusi »

Goldenhand wrote: I sam sam često svjedok Arapa u Sarajevu koji mrsko gledaju i dobacuju djevojkama golih ramena, kratkih šorceva, suknji...
-Subhanallah, subhanallah...
-Gdje, gdje?
:lol:
Goldenhand

#1269 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Goldenhand »

ABH017 wrote:Pa nek' onda fino zabrane boravišne dozvole za arape i ostale muslimane i doviđenja. Ako je toliki strah, zašto su ih uopšte puštali i davali im državljanstva. Da ne spominjem zašto su išli, i dan danas idu da dijele pravdu u tim državama.
Pa to bi bilo kretenski jer muslimani iz Bosne nemaju nikakvih problema, pa čak i albanski muslimani, koje mi vidimo kao zaostale, fino prolaze u Evropi. I muslimani iz Pakistana, Indije i Bangladeša... se fino prilagode. Nije problem u muslimanima. Nisu Arapi predstavnici svih muslimana.
I Turci donekle imaju problema da se prilagode novim državama, ali ni blizu koliko Arapi.
lijepa u dusi wrote:
Goldenhand wrote: I sam sam često svjedok Arapa u Sarajevu koji mrsko gledaju i dobacuju djevojkama golih ramena, kratkih šorceva, suknji...
-Gdje, gdje?
Ma baš ružna scena bila. Pušim cigaru pred SCCom i čujem dere se neko. A ono lola zaustavio taxi iako je zeleno i dere se na nekog. Onda baci papirić i tek tada skontam šta je. Žena sa suknjom do koljena otprilike se nagela da namjesti bebu u kolicima i ovom zasmetalo. Kad je skonto da ga ja gledam ko da ću povratit i meni je nešto rekao, ali onda taksista na vlastitu odgovornost pobježe.

Dok se sve to dešavalo žena mu je pokrivena od glave do pete sjedila nazad.
sha_ba

#1270 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by sha_ba »

Čuj žena ima dijete i nisi suknju do koljena :-) :mrgreen: :lol:
lijepa u dusi

#1271 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by lijepa u dusi »

Goldenhand wrote:
ABH017 wrote:Pa nek' onda fino zabrane boravišne dozvole za arape i ostale muslimane i doviđenja. Ako je toliki strah, zašto su ih uopšte puštali i davali im državljanstva. Da ne spominjem zašto su išli, i dan danas idu da dijele pravdu u tim državama.
Pa to bi bilo kretenski jer muslimani iz Bosne nemaju nikakvih problema, pa čak i albanski muslimani, koje mi vidimo kao zaostale, fino prolaze u Evropi. I muslimani iz Pakistana, Indije i Bangladeša... se fino prilagode. Nije problem u muslimanima. Nisu Arapi predstavnici svih muslimana.
I Turci donekle imaju problema da se prilagode novim državama, ali ni blizu koliko Arapi.
lijepa u dusi wrote:
-Gdje, gdje?
Ma baš ružna scena bila. Pušim cigaru pred SCCom i čujem dere se neko. A ono lola zaustavio taxi iako je zeleno i dere se na nekog. Onda baci papirić i tek tada skontam šta je. Žena sa suknjom do koljena otprilike se nagela da namjesti bebu u kolicima i ovom zasmetalo. Kad je skonto da ga ja gledam ko da ću povratit i meni je nešto rekao, ali onda taksista na vlastitu odgovornost pobježe.

Radila sam u BBI mjesec dana, ne bi vjerovao cega sam se nagledala i naslusala. Bilo je onih koji svoju zenu (nadam se da je zena, obicno se svalerka tako tretira :D ) gledaju kao malo vode na dlanu. A Boga mi je bilo i onih iza kojeg idu 2, 3 potpuno zamotane zene, s coporom djece, nervozni i ljuti, koji se okrenu za djevojkama da bi dobacili. Svega...

I tuzno mi je kad vidim da nas takvi kupuju.
ABH017

#1272 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

Goldenhand wrote:
lijepa u dusi wrote:
-Gdje, gdje?

Pa vidi. To za arape si potpuno u pravu. Ali zašto onda sve to naglašavati kroz njihovu religiju, kad to nema veze sa tim, već sa njihovim mentalitetom. Imao sam nekoliko ružnih iskustava sa arapima u ratu. Ali da ne lažem i ne generalizujem nisam sa svima. Samo sa par njih, koji su se ponašali arogantno i bezobrazno. Ostali su bili skroz normalni.
Pa tako i ovo tvoje iskustvo. Od njih nekoliko desetina hiljada, koliko ih dođe godišnje, mora se naći i nekoliko kretena, koji će se ponašati k'o da im je ovo babovina.
lijepa u dusi

#1273 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by lijepa u dusi »

Hajmo realno. Kako se Bosanci svih religija ponasaju kad odu na more? Svi su u fazonu "na odmoru sam, mogu biti krme koliko zelim". Bacamo i ostavljamo smece po plazama, djeci je puno manje stvari zabranjeno pa tako i nasa djeca trce po kaficima praveci sranja drugim gostima, Boga mi i nasi dobacuju golotinji samo sto ne dobacuju ljutito nego seljacki, shishteci na rupu dje bio kec. I da ne nabrajam dalje. Samo sto smo mi fukara pa nemamo para da pokupujemo primorje...

A da mi smeta njihovo divljastvo, smeta.

Odoh u offtopic, al haj...
Goldenhand

#1274 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Goldenhand »

ABH017 wrote: Pa vidi. To za arape si potpuno u pravu. Ali zašto onda sve to naglašavati kroz njihovu religiju, kad to nema veze sa tim, već sa njihovim mentalitetom. Imao sam nekoliko ružnih iskustava sa arapima u ratu. Ali da ne lažem i ne generalizujem nisam sa svima. Samo sa par njih, koji su se ponašali arogantno i bezobrazno. Ostali su bili skroz normalni.
Pa tako i ovo tvoje iskustvo. Od njih nekoliko desetina hiljada, koliko ih dođe godišnje, mora se naći i nekoliko kretena, koji će se ponašati k'o da im je ovo babovina.
Pa problem je što oni religiju naglašavaju jer je zapad najosjetljiviji na to s obzirom da je pravo na slobodu religije uklesano u svakoj demokratskoj, zapadnoj zemlji. Za svaki svoj običaj koji možda i nema veze s islamom oni će koristiti tu kartu. Predstavljaju sebe kao jedine ispravne muslimane, svoje viđenje islama kao jedino ispravno i tako ostale stavljaju u nezavidan položaj. U Švedskoj npr., iako samo 5% doseljenika muslimana dijeli njihove stavove. Dosta je i Afrikanaca u tih 5%, oni zbog novca koji dolazi iz SA su uspjeli uvjeriti vlasti i medije da su oni jedini predstavnici islama u Švedskoj. I sada muslimani koji su se prilagodili Švedskoj imaju problema jer domicilni misle da i oni žele burke (koje nemaju veze s islamom, to je čista arapska kultura) , izolirana muslimanska naselja, manja prava za žene i slične stvari. Stanovništvo se radikalizira i bum Švedska jedna od zemalja s najvećim procentom (od svog stanovništva) u ISILu. Nažalost i mi smo tu u vrhu.

I kod nas se koristi karta islamofobije da bi arapske običaje podmetnuli pod islamske i samim tim našim muslimanima ih nametnuli. Dedo mi za vrijeme komunista bio redovan u džamiji kad je mogao od posla, ostalo je naklanjavao kući. Dok danas kad je u penziji i može ići na svaki vakat ode svaku drugu-treću džumu i za bajrame jer se u džamiji dešavaju stvari koje mu se ne sviđaju i koje ne razumije. Nema godine kad nije kurbana klao, oboje djece su mu vjernici, pa ga posebno boli što ja ispadoh kjafir, ali ni mene nikad nije napadao što nisam išao u mekteb i što sada ne idem u džamiju jer mu se nije svidjelo šta rade tamo.
KB9

#1275 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by KB9 »

Goldenhand wrote:Ma baš ružna scena bila. Pušim cigaru pred SCCom i čujem dere se neko. A ono lola zaustavio taxi iako je zeleno i dere se na nekog. Onda baci papirić i tek tada skontam šta je. Žena sa suknjom do koljena otprilike se nagela da namjesti bebu u kolicima i ovom zasmetalo. Kad je skonto da ga ja gledam ko da ću povratit i meni je nešto rekao, ali onda taksista na vlastitu odgovornost pobježe.

KB9 wrote:odgovorno tvrdim da je onaj arapski mentalni sklop najveci sljam svijeta, tesko je nac skupinu koja je toliko umjetna i koja zeli apsolutno sve promjenit al sebe ni najmanje, tj ne da zeli vec misli da je prosto moranje da se njima neko prilagodi
Post Reply