Zasto ste napustili BiH?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1251 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by _BataZiv_0809 »

Nisi me bas ubjedio da se zajebavas :P
Bodkin

#1252 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Bodkin »

Ma cekas uprqvo taj odgovor. Lakse da ga procitas nego da se prepiremo :D
Bluemore

#1253 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Bluemore »

Bodkin wrote:
Bluemore wrote:
Bodkin wrote: Nemaju nacina da odu :evil:
ili im je kao tebi , relatvino dobro :)
Da iduci put napomenem da zajebavam? :D
Bato ovo je i tebi isto
pa ne znam ili napomeni ili nemoj pisat svasta na forumu, trece ne znam :D
Bullet Tooth Tony

#1254 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Bullet Tooth Tony »

zbog aerodroma sam je napustio ...
Bodkin

#1255 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Bodkin »

Bluemore wrote: pa ne znam ili napomeni ili nemoj pisat svasta na forumu, trece ne znam :D
Pa vidi smajli na kraju majku mu :-D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1256 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by _BataZiv_0809 »

Bodkin wrote:Ma cekas uprqvo taj odgovor. Lakse da ga procitas nego da se prepiremo :D
U svakoj sali ima istine. A sale svasta kazu o onome ko ih prica :D Slabo sta govori o licnosti kao stvari kojima se smije :thumbup:
prog321

#1257 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by prog321 »

Bullet Tooth Tony wrote:zbog aerodroma sam je napustio ...
:-D
detroit-mercy

#1258 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by detroit-mercy »

ElDzidziIbnDzo wrote:
detroit-mercy wrote:
ElDzidziIbnDzo wrote: Onda se valjda tu krije I jedan odgovor zasto raja odlazi, jer jedan DM je gigant :mrgreen: . Na Zapadu, ti poslovi tipa DMa us u principu zadnji poslovi :skoljka: .
Sto je prodaja nekih proizvoda u jednoj prodavnici "zadnji posao" kako ti to nazivas? Jel to nesto iz ponizenja raditi?

Pa Boga mi svemoguceg.Da ljudi znaju sta ih ceka na Zapadu,deset puta bi jos razmislili prije nego bi otisli iz Bosne.

Ja znam da ce se naci mnogi i poceti postavljati neka glupava pitanja,pa sto se ne vrate kad je lose pa ovako pa onako,ali kad dodjes vani,i vidis u biti kroz neko vrijeme realnu sliku ljudi koji su se ispalili iz BiH,skontas da su jedno veliko niko i nista,jad,cemer i sirotinja koja se khurci tudjim parama-citaj kreditom.

Tako da,nemoj nam soliti pamet kako evropske zemlje jedva cekaju nekog Bosnju da mu dadnu upravljanje nekom kompanijom ili mjesto hirurga u velikom univerzitetu.
De malo, uzmi daha, napij se vode.
Niti jedan posao nije raditi iz ponizenja. Digresija je bila da je to posao za koji ti ne treba nista, nikakva kvalifikacija, nikakve vjestine. Obicno su ti poslovi medju slabije placenim, sad sto se za jedno slobodno mjestu u DMu u javi 4000 ljudi ne znaci da je to neka zivotna karijera, nego govori o drugim stvarima zbog kojih raja napusa BiH. Bolje ti je biti elektricar, limar, tokar nego raditi za pultom u DMu. To sto je kod nas prominentnije raditi u DMu nego biti tokar, elektricar ili varioc je stvar pogresno poslozenih vrijednosti.
Btw. sta ce hirurg na velikom univerzitetu :mrgreen: obicno su po bolnicama, jedino ako ne predaju. Svi hirurzi iz BiH danas rade kao hirurzi sirom svijeta, svi nasi inzinjeri rade kao inzinjeri sirom svijeta. Tako da nemoj da prepadas raju tom spikom kako tamo "eto jedva cekaju jednog Bosnju inzinjera", cinjenica je da svaka firma jedva ceka dobrog inzinjera i doktora i tokara i zidara, varioca.
A upravljanje kompanijom se nikome ne daje nego se mora zasluziti, samo kod nas se upravjanje firmom daje po partijskoj zasluzi :mrgreen: pa te to mozda malo zbunjuje.
Bosanski inzinjeri,doktori,hirurzi i profesori rade sirom svijeta kao inzinjeri,doktori,hirurzi i profesori...al u KHURCU. Pusti se te lozionicke price,da ne kazem debilne. Lozis bezveze raju po forumu,i sad neki mladi inzinjer kada procita to sto ti pises samo gleda kako ce se zanogetati iz zemlje jer ga eto kao vani ceka med i mlijeko.

To su ba suplje price i prazne floskule.
Ne zbunjuje mene nista,nego pricam o realnostima. Otidji vani pa predaj jednu od bosanskih diploma,odmakni se i posmatraj hoce li ljudi biti odusevljeni tvojom diplomom ili ce je provjeriti 180 puta prije i nego ti daju i najmanju sansu.A najvjerovatnije te nece ni pozvati na intervju.

Uozbilji se i budi realan.[/quote]
Opet da ti ponovim, bosanski doktori i inzinjerni rade vani u svojim strukama. Nadji mi i jednog naseg doktora da je vani a da ne radi svoj posao, isto je i sa inzinjerima. Profesori marksizma, politickih nauka i slicnih stvari sigurno nece predavati marksizam u skolama vani. Citaj pazljivije sta pisem. Nikoga ne ceka med i mlijeko, kao inzinjer bitno je da pokaze da zna sta radi. Ja znam nasih par inzinjera koji su radili kao obicni radnici dok nisu naucili jezik i bili u stanju artikulirati i pokazati sta znaju. Doktorima su diplome priznate ali nisu specijalizacije u USA, znaci kao bh doktor moras da odradis residency u USA. Ja nikoga ne lozim jer nemam potrebe da lozim ali hocu samo da kazem da kad neko kaze ne moze ili moze samo baustela, nije tacno. U USA mozes ealuirati svaku nasu diplomu i dobiti ekvivalent USA diplome, ako ti treba jos ispita, dopolzis i dobijes USA diplomu, samo treba biti uporan i znati sta hoces.
detroit-mercy

#1259 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by detroit-mercy »

mO k3 wrote:@ElDzidziIbnDzo :thumbup:
Profesor njemackog jezika radi u Münchenu u starackom domu eto kakva je zapravo situacija
Je li mislis na profesora njemackog iz Bosne :mrgreen: , pa naravno de ce raditi u starackom, jok sa svojm akecntom predavati ce njemacki u Njemackoj :-).
detroit-mercy

#1260 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by detroit-mercy »

Hendrix wrote:Kakve su ovo nebuloze ovde ba, ja sam inzinjer i radim vani sa 100% priznatom diplomom Univerziteta u Sarajevu i ekvivalentna je sa diplomama kolega iz evropskih zemalja. Ne samo moja nego i mnogih kolega, kao i prijatelja iz drugih bransi, doktori i sl.

Kakvo ba dodatno dokazivanje, to je normalna procedura da moras imati ovjerenu diplomu gdje god da krenes raditi vani, za sve nacije svijeta ne samo za nas. Ne ceka nikoga med i mlijeko, ali ja ako pocnem usporedjivati uslove u Bosni i gdje sada ja i mnogi prijatelji radimo, rasuti po svijetu, to je kao usporedjivati Trabanta i Mercedesa, i ne, nije zajebancija uopste.

Svakom mladom bosanskom inzinjeru koji imalo konta napredovati mozgom i u struci preporucujem da se ispali iz vukojebine u sto kracem roku kako zna i umije. Pustimo sada uslove zivota o tome je stvarno glupo i pricati i usporedjivati, govorim o strucnom usavrsavanju i karijeri. Jedina tehnicka bransa u BiH koja prati trendove su IT ljudi, sve ostalo je stalo prije 30 godina i gaziti kroz to blato i boriti se sa ucmalim ublehama kojima je jedini cilj izdrzati na poslu do penzije radeci sto manje i biti neprimjetan je borba sa vjetrenjacama.

Zato, mladi ljudi zeljni normalnog zivota i karijere...bjezite sto prije, nemojte potrositi mladost u drzavi gdje naprimjer, likovi koji naplacuju putarinu na autoputu imaju vecu platu nego inzinjeri koji su ga projektovali i gradili.
Nisam vidio da si vec postavio ovaj post :thumbup: ali je dobro da malo ovim mulcima neko pojasni stvari iz prve ruke. Vazda sam volio ona tip ljudi koji kaze, ma nije to za nas, ma dje ces ti pored zivog Svabe ili Amerikanca biti doktor ili inzinjer :-)
Edin H.

#1261 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Edin H. »

detroit-mercy wrote:
Hendrix wrote:Kakve su ovo nebuloze ovde ba, ja sam inzinjer i radim vani sa 100% priznatom diplomom Univerziteta u Sarajevu i ekvivalentna je sa diplomama kolega iz evropskih zemalja. Ne samo moja nego i mnogih kolega, kao i prijatelja iz drugih bransi, doktori i sl.

Kakvo ba dodatno dokazivanje, to je normalna procedura da moras imati ovjerenu diplomu gdje god da krenes raditi vani, za sve nacije svijeta ne samo za nas. Ne ceka nikoga med i mlijeko, ali ja ako pocnem usporedjivati uslove u Bosni i gdje sada ja i mnogi prijatelji radimo, rasuti po svijetu, to je kao usporedjivati Trabanta i Mercedesa, i ne, nije zajebancija uopste.

Svakom mladom bosanskom inzinjeru koji imalo konta napredovati mozgom i u struci preporucujem da se ispali iz vukojebine u sto kracem roku kako zna i umije. Pustimo sada uslove zivota o tome je stvarno glupo i pricati i usporedjivati, govorim o strucnom usavrsavanju i karijeri. Jedina tehnicka bransa u BiH koja prati trendove su IT ljudi, sve ostalo je stalo prije 30 godina i gaziti kroz to blato i boriti se sa ucmalim ublehama kojima je jedini cilj izdrzati na poslu do penzije radeci sto manje i biti neprimjetan je borba sa vjetrenjacama.

Zato, mladi ljudi zeljni normalnog zivota i karijere...bjezite sto prije, nemojte potrositi mladost u drzavi gdje naprimjer, likovi koji naplacuju putarinu na autoputu imaju vecu platu nego inzinjeri koji su ga projektovali i gradili.
Nisam vidio da si vec postavio ovaj post :thumbup: ali je dobro da malo ovim mulcima neko pojasni stvari iz prve ruke. Vazda sam volio ona tip ljudi koji kaze, ma nije to za nas, ma dje ces ti pored zivog Svabe ili Amerikanca biti doktor ili inzinjer :-)
Uvesti zakon da vratite novac sa kamatom sto je drzava BiH ulozila u vase skolovanje ili da odradite 10 godina minimum u BiH, pa onda idite gdje hocete.
detroit-mercy

#1262 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by detroit-mercy »

Edin H. wrote:
detroit-mercy wrote:

Uvesti zakon da vratite novac sa kamatom sto je drzava BiH ulozila u vase skolovanje ili da odradite 10 godina minimum u BiH, pa onda idite gdje hocete.
Ja sam fax zavrsio vani :mrgreen: a mozda bi bilo posteno da drzava meni plati one 4 godine izigravanja mete i dva ranjavanja :mrgreen:. Ili je to bilo odradjeno nako :mrgreen: .
Edin H.

#1263 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Edin H. »

detroit-mercy wrote:
Edin H. wrote: Uvesti zakon da vratite novac sa kamatom sto je drzava BiH ulozila u vase skolovanje ili da odradite 10 godina minimum u BiH, pa onda idite gdje hocete.
Ja sam fax zavrsio vani :mrgreen: a mozda bi bilo posteno da drzava meni plati one 4 godine izigravanja mete i dva ranjavanja :mrgreen:. Ili je to bilo odradjeno nako :mrgreen: .
'ask not what your country can do for you – ask what you can do for your country' :oops:
detroit-mercy

#1264 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by detroit-mercy »

Edin H. wrote:
detroit-mercy wrote:
Edin H. wrote: Uvesti zakon da vratite novac sa kamatom sto je drzava BiH ulozila u vase skolovanje ili da odradite 10 godina minimum u BiH, pa onda idite gdje hocete.
'ask not what your country can do for you – ask what you can do for your country' :oops:
Fercera kad si jedno 20-25 godina mladji :mrgreen: u ovim godinam ide ona "zivot je jedan, zivi ga Fikreta" :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#1265 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Connaisseur Karlin »

ajme,jos debatirate :D

Svako se snasao kako zna i umije,na osnovu licnog izbora,analize vlastitog znanja i sposobnosti , i generlano na osnovu svojih osjecanja i ciljeva u zivotu.

Prije selidbe,bilo gdje i bilo kad je potrebno da se osoba dobro informise i da realno ocekuje mnoga iskusenja.

Na hrabrima svijet ostaje, :-D
insomnia78

#1266 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by insomnia78 »

Ono, nije te nik'o tjer'o da ratujes. Mog'o si ostati pa se probati dogovoriti s komsijama. :lol:
detroit-mercy

#1267 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by detroit-mercy »

insomnia78 wrote:Ono, nije te nik'o tjer'o da ratujes. Mog'o si ostati pa se probati dogovoriti s komsijama. :lol:
Mogo sam se ispaliti i 92 :mrgreen: bez pregovaranja ko i ostali :mrgreen: . Al reko da probam i to da ne ostane uskracen za takvo jedno iskustvo :) .
Edin H.

#1268 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Edin H. »

detroit-mercy wrote:
insomnia78 wrote:Ono, nije te nik'o tjer'o da ratujes. Mog'o si ostati pa se probati dogovoriti s komsijama. :lol:
Mogo sam se ispaliti i 92 :mrgreen: bez pregovaranja ko i ostali :mrgreen: . Al reko da probam i to da ne ostane uskracen za takvo jedno iskustvo :) .
Opet nam je lijepo bilo. :oops:

Shatro. :D
detroit-mercy

#1269 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by detroit-mercy »

Connaisseur Karlin wrote:ajme,jos debatirate :D

Svako se snasao kako zna i umije,na osnovu licnog izbora,analize vlastitog znanja i sposobnosti , i generlano na osnovu svojih osjecanja i ciljeva u zivotu.

Prije selidbe,bilo gdje i bilo kad je potrebno da se osoba dobro informise i da realno ocekuje mnoga iskusenja.

Vjeruj mi, da dosta ovisi i od okoline ili ljudi sa kojim dodjes u kontakt. Ja kada sam odlucio da se vratim na fax, ljudi :-) i govorili da je nemoguce. Da ti ne govorim o savjetima tipa, radi na crno, klepaj socijalu i slazi suske :mrgreen: .
Zato bi trebalo ljudima reci da su mogucnost ipak mnogo vece od peraca guzica ili rada na bausteli ali da se mora malo potruditi.
HAVANA

#1270 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by HAVANA »

Jebo me dogovor,voltarene doruckujem. :oops:
Edin H.

#1271 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Edin H. »

detroit-mercy wrote:

Vjeruj mi, da dosta ovisi i od okoline ili ljudi sa kojim dodjes u kontakt. Ja kada sam odlucio da se vratim na fax, ljudi :-) i govorili da je nemoguce. Da ti ne govorim o savjetima tipa, radi na crno, klepaj socijalu i slazi suske :mrgreen: .
Zato bi trebalo ljudima reci da su mogucnost ipak mnogo vece od peraca guzica ili rada na bausteli ali da se mora malo potruditi.
Mudar savjet. :izet:
detroit-mercy

#1272 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by detroit-mercy »

Edin H. wrote:
detroit-mercy wrote:
Opet nam je lijepo bilo. :oops:

Shatro. :D
Iskreno, ne zalim. Sad da imam isti izbor i 25 godina manje, vjerovatno bih opet uradio isto :mrgreen: . Jebaji ga, stigao sam i biti na braniku domovine (kako to lijepo zvuci) a opet iskusiti kroz sta je sve prolazila Peta Minhenska Oklopno Motorizovana :mrgreen:
detroit-mercy

#1273 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by detroit-mercy »

Edin H. wrote:
detroit-mercy wrote:

Mudar savjet. :izet:
Na kratke staze :mrgreen: , na duze si donji :skoljka: .
insomnia78

#1274 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by insomnia78 »

HAVANA wrote:
Jebo me dogovor,voltarene doruckujem. :oops:
Predji na cepice :D
Connaisseur Karlin

#1275 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Connaisseur Karlin »

detroit-mercy wrote:

Ja zavrsila tri faksa,pa me pitaju " a zasto" :D :lol: Mama moje prijateljic ezavrsila magisterij u 50tim godinama,jer im je skola trazila,mora se,nije uvijek izbor. Ove godine je otisla u penziju,a usput i napisala knjigu iz svog zivota. zamisli,sad odmara,pazi unuke i putuje,bas je briga, :-D
Mislim da je u EU genracija poslije rata bilo malo teze,a danasnjih generacija. U SAD revizija diploma i potraga posla je bila znatno laksa. Iz Australije mi se nije niko zalio,imali su ,najbolje uslove kao izbjelgice iz BiH. :-D
Nas narod nikao da nauci ,da obrazovani stranci se ne foiraju previse suvise svojim uspjesima,a kod naseg naroda je to tako izrazeno. :D
Post Reply