Ako imas link - please.Dozer wrote:
Bosna je pala 1463, ali je bilo kontra ofanziva....? Pa jel' pala ili nije pala?![]()
Kontra ofanziva znaci da se pokusava vratiti nesto sto je palo, zar ne?
A originalnih zapisa imas more po relevantnim arhivima, npr. onom u Budimpesti. Ulaz je slobodan, kao i digitalno pretrazivanje skenova, pa bujrum.
Naravno da nije sve bilo u jednom danu. Trajalo je 80-ak godina, od 1383. do 1463. I ovo je vrijeme pocetnih ulazaka Osmanlija u Bosnu i susretanja Bosnjana s turskim jezikom. Znaci da je od pocetka njihovog vojnog i trgovackog ulaska u Bosnu, pa do prvog pisanog spominjanja "Bosnjaka" u dokumentu bosanskog vladara (Tvrtko) proteklo nekih 60-ak godina.
Ovdje vidim da ne poznajes historiju i da si samo nasao datume. Pa nije 1463-ce bilo osvajanje Bosne i uspostsva vlasti kao njemacka okupacija u WWII. Bosna je politicki prestala postojati kao drzava 1463-ce i to se uzima kao pad Bosne. Ali tada ne pocinje osmanska era u onom smislu kojeg ti kacis. Bosna je od 1463-ce do 1528- podijeljena izmedju Osmanlija i Ugara gdje je osmanski uticaj bio samo politicki. Sultan je 1463-ce osvojih par gradova, pogubio kralja i razgulio nazad - ostavivsi malobrojne posade u gradovima. Bosna nije tek tako lako sapatom pala, samo osvajanje je trajalo dugo, a tek uspostavom ejaleta i osmanskih zakona mozemo govoriti o osmanskoj eri u civilizacijskom smislu. Ti u ovoj temi kacis uticaj osmanske kulture na jezik i opceniti kulturu sto nastupa mnogo poslije. Tek od 1528-me se moze govoriti o tome. A i sam kontakt sa osmanlijama na pocetku uprave nije bio isaretom - prvi cinovnici, namjesnici, kapetani,... su govorili slavenski jezik.
I kada stavljas Bosnjaka u navodnike vezano za Tvrtka II - to je podsjecam opcepoznati stav u historiografiji od Klaica i Hadzijahica koje niko do sada nije pobio niti uopce kriticki analizirao. Kome da vjerujem onda - historicarima ili tebi?
Osim tog spomena imas kao sto rekoh Marka Marulica u Splitu sto je skroz neovisno o osmanskim kretanjima po Bosni tog vremena. Otkud Marulicu Bosnjaci u Splitu - on ih izmislio ili logika da je to vec bi narodni govor?
Historija i nasa kulturna bastina su kakvi jesu. Tendencionizmom gdje ces zaobici osmanski period i islam, osmansku zaostavstinu u jeziku i kulturi neces nista postici. Sta Kusta radi u svom Andricgradu no revizionizam i kombinaciju islamofobije i romantizma. Bosnjaci su danasnja govorna forma, Bosnjani stara. Ista stvar sa Srbima i Hrvatima koji nisu vracali Srblje, Hervate,... da bi zaobisli islamski period. Bosanac tek od drzavnosti BiH dobija status nacije ako je dopusteno koristiti to kao skracenicu. A ovdje iskreno receno vise vidim pokusaje degradiranja bosnjastva nego bosanstva. Ja podsjecam nista ne prilagodjavam vec uzimam kako jeste. Ne lovim ja podobne crte historije i kulture tako sto bi zaobisao islamski udio.Nije to antagonizam, nego cinjecno stanje. "Bosnjani" je stara govorna forma, a "Bosnjaci" prilagodjena...? Sta je onda "Bosanci"?