"Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
kritichar

#1251 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
kritichar wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Gdje je problem da svako slavi ono što misli da treba slaviti? Koji si ti kurac da nekome određuješ šta i kako da slavi. Šta se umišljaš?
ti bi trebao prvo da se fino ponašaš, a bolje pitanje bi bilo ko je dao pravo dervišima da u ime islama slave svetkovine drugih religija?
Ukratko nemam ni trunke respekta ni poštovanja prema ljudima koji sebi daju za pravo da određuju šta i kako da slave. Ova država ma kakva ona bila ima zakone, zakone možeš poštovati ili ne poštovati samo onda imaj muda da se suočiš sa posljedicama ako ih ne poštuješ. Ako voliš ovu državu onda ne možeš da ne poštuješ njene zakone pa makar bili i loši. Paradžemati će biti ugašeni milom ili silom. Tebe niko ne tjera da slaviš ovo ili ono. Šta ti nije jasno?
Islam ima isto tako svoje propise, gdje se zna šta je islamski blagdan, dovišta mogu biti bošnjački teferiči ali ne islamski.
Ti nećeš određivati ko će kako biti ugašen, kako vidim nisi član IZ-a, a kamo li neko ko se pita.
salik79

#1252 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

Smrcak15 wrote: onaj koji brani shije i njihovu satanisticku vjeru blage veze nema sta oni vjeruju sve, nedao Bog da je to islam, prvi bi se ispisao, hvala Allahu pa mi je pokazao islam.
Posto s tobom ne vrijedi raspravljati, odustajem. Postavio sam video priloge, postavio si videopriloge, pa ko hoce neka se uvjeri sta je istina. Da je islam to s cime si ti nadojen, kao i oni koji se raznose po sijskim dzamijama za vrijeme Dzuma namaza, prvi bih se "ispisao" iz takve sotonisticke vjere. Hvala Allahu pa sam o Islamu ucio od pravih ljudi.
asurbanipal

#1253 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by asurbanipal »

arzuhal wrote: To je bila stepenica koja je pređena jer je islam ostao i uspješno se razvijao a onaj stari sadržaj (bogumilski, u smislu samih religijskih načela) je skroz potisnut. Danas su to lijepa mjesta, ta nekadašnja svetišta, u prirodi, koja je lijepo posjetiti, umočit noge u vodu ili nabrat travki za čaja... :mrgreen:

Ako misliš da je skroz potisnut, varaš se. :D I po čemu bi taj novi sadržaj bio bolji od onog prethodnog ? Između ostalog, Crkva bosanska tj. njeno učenje se nije širilo nasilnim putem, niti je imala svoje dawitelje. Znam da bi određene struje u IZ zabranili i ta dovišta, kao što su nekad ranije, ali svijest naroda o onome što su bili prije dolaska tog "boljeg" je ipak jača...
kritichar

#1254 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

arzuhal wrote:
kritichar wrote: Dok se s jedne strane volimo porugati što su kršćani na dan "boga sunca" počeli slaviti Božić, mi smo čak prihvatili goru stvar, učimo dove nekoj djevojci, nevjernici, zato što se sastala s muškarcima, kladila se s njima, sama u po noći išla u neku pećinu da se dokaže

Fino ti to upakuješ, čovjeku dođe da kaže, ma nek bude pa kud puklo da puklo :mrgreen:
Ali data su nam dva blagdana da zamjene ostale, i opet to su blagdani "krivovjernika"
:lol:

Slažem se za dva bajrama, upravo to potvrđuje ono o čemu pričam: umjesto nekih tamo svetkovina i praznovanja došla su dva bajrama, oni su zamjena.

Ja ne učim takve dove, ali lijepo je proučiti dovu, šta fali, nije kufr i širk, a dova se svakako vraća onome ko je uči :mrgreen: Problem je što ljudi osuđuju samo okupljenje muslimana na nakom brdu, klancu, i sl. Odeš, klanjaš podne, pojedeš halvu, puhneš maslačak i ajmo ća... :mrgreen:
Imamo tu "zamjenu", ne treba nam više, jer vjera je upotpunjena na oprosnom hadžu.

ako Allah swt nije dozvolio svom najdražem insanu da moli za svoju majku koja je vidjela nur kad se porađala, kako da mi molimo za nekog nevjernika koga ne poznajemo, ko se prenosi samo u legendama.

mogao bi otići zbog halve i maslačka, ali radi podne namaza i njegove sevapnosti na tom brdu, ne
kada idem na neko mjesto, trebao bih da znam zašto idem, ako mi niko ne zna reći zašto idem, onda i neću
razlog, to su radili naši predislamski preci, nije dovoljno dobar razlog, čak riječ predislamski treba da javi sumnju u ispravnost
zagortenej

#1255 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

asurbanipal wrote:
Ako misliš da je skroz potisnut, varaš se. :D I po čemu bi taj novi sadržaj bio bolji od onog prethodnog ? Između ostalog, Crkva bosanska tj. njeno učenje se nije širilo nasilnim putem, niti je imala svoje dawitelje. Znam da bi određene struje u IZ zabranili i ta dovišta, kao što su nekad ranije, ali svijest naroda o onome što su bili prije dolaska tog "boljeg" je ipak jača...
jedan poznanik, stariji čovjek, obavezno obilježava jurjevo i aliđun, inače hafizov unuk. pitam ga otkud to, kaže "to je u mojoj porodici tradicija, tako sam zapamtio."
Last edited by zagortenej on 24/02/2016 11:37, edited 1 time in total.
salik79

#1256 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

kritichar wrote: Znači OK je da zamjenik predsjednika neke organizacije i sama organizacija nemaju iste stavove, i da oboje izlaze u javnost sa zvaničnim stavovima, oprečnim normalno?
Izletio pred rudu. U IZ od samog pocetka nisu imali iste stavove po pitanju vehabitskog nauka, pa ne vidim razlog zasto ne bi imali i po pitanju njihovih dzemata.
kritichar

#1257 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

Dok god ima ovakvih stavova, opravdano je postojanje džemata mimo IZ-a

Image
Image
kritichar

#1258 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

salik79 wrote:
kritichar wrote: Znači OK je da zamjenik predsjednika neke organizacije i sama organizacija nemaju iste stavove, i da oboje izlaze u javnost sa zvaničnim stavovima, oprečnim normalno?
Izletio pred rudu. U IZ od samog pocetka nisu imali iste stavove po pitanju vehabitskog nauka, pa ne vidim razlog zasto ne bi imali i po pitanju njihovih dzemata.
Zamjenik poglavara izletio pred rudu
Novi naslov u havazu

To se ne smije dešavati, ali eto znak je da nisu svi u IZ-u protiv "vehabitskog nauka", i u najgorem slučaju bi trebali prvo izaći sa demantom, imali su dovoljno vremena, pa tek onda ovo zadnje saopštenje da puste.
salik79

#1259 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

kritichar wrote:
arzuhal wrote:
kritichar wrote: Dok se s jedne strane volimo porugati što su kršćani na dan "boga sunca" počeli slaviti Božić, mi smo čak prihvatili goru stvar, učimo dove nekoj djevojci, nevjernici, zato što se sastala s muškarcima, kladila se s njima, sama u po noći išla u neku pećinu da se dokaže

Fino ti to upakuješ, čovjeku dođe da kaže, ma nek bude pa kud puklo da puklo :mrgreen:
Ali data su nam dva blagdana da zamjene ostale, i opet to su blagdani "krivovjernika"
:lol:

Slažem se za dva bajrama, upravo to potvrđuje ono o čemu pričam: umjesto nekih tamo svetkovina i praznovanja došla su dva bajrama, oni su zamjena.

Ja ne učim takve dove, ali lijepo je proučiti dovu, šta fali, nije kufr i širk, a dova se svakako vraća onome ko je uči :mrgreen: Problem je što ljudi osuđuju samo okupljenje muslimana na nakom brdu, klancu, i sl. Odeš, klanjaš podne, pojedeš halvu, puhneš maslačak i ajmo ća... :mrgreen:
Imamo tu "zamjenu", ne treba nam više, jer vjera je upotpunjena na oprosnom hadžu.

ako Allah swt nije dozvolio svom najdražem insanu da moli za svoju majku koja je vidjela nur kad se porađala, kako da mi molimo za nekog nevjernika koga ne poznajemo, ko se prenosi samo u legendama.

mogao bi otići zbog halve i maslačka, ali radi podne namaza i njegove sevapnosti na tom brdu, ne
kada idem na neko mjesto, trebao bih da znam zašto idem, ako mi niko ne zna reći zašto idem, onda i neću
razlog, to su radili naši predislamski preci, nije dovoljno dobar razlog, čak riječ predislamski treba da javi sumnju u ispravnost
Vehabitska ubleha i kolosalna podvala. Allah prokleo svakoga ko hazreti Aminu (koja nikada nije bila musrik!), majku Pejgamberovu s.a.v.s., trpa u Dzehenem. Ti isti ublehasi ne daju na Muaviju rijec progovoriti, iako je ratovao protiv hz Alije i naredio njegovo proklinjanje s mimbera (120 godina je trajalo), pa ni protiv njegovog kopileta Jezida, koji je naredio pokolj mubarek Ehli Bejta i mucko, divljacko, krvnicko ubistvo hz Husejna, najdrazeg insana Allahovog Miljenika s.a.v.s. . Pogani licemjeri!
arzuhal

#1260 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

asurbanipal wrote:
arzuhal wrote: To je bila stepenica koja je pređena jer je islam ostao i uspješno se razvijao a onaj stari sadržaj (bogumilski, u smislu samih religijskih načela) je skroz potisnut. Danas su to lijepa mjesta, ta nekadašnja svetišta, u prirodi, koja je lijepo posjetiti, umočit noge u vodu ili nabrat travki za čaja... :mrgreen:

Pa ja nisam protiv multikonfesionalnosti, dapače, Bosna je oduvijek bila takva. Stoga bih podržao i osnivanje Crkve bosnomuslimanske, ako je i kada je budete zvanično osnivali i obnarodovali, nema problema :mrgreen:
asurbanipal

#1261 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by asurbanipal »

arzuhal wrote:
Pa ja nisam protiv multikonfesionalnosti, dapače, Bosna je oduvijek bila takva. Stoga bih podržao i osnivanje Crkve bosnomuslimanske, ako je i kada je budete zvanično osnivali i obnarodovali, nema problema :mrgreen:

:mrgreen: :bih:

Image
sahara1428

#1262 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by sahara1428 »

kritichar wrote:Dok god ima ovakvih stavova, opravdano je postojanje džemata mimo IZ-a

Image
Image
Nemoj se puno uzrujavati, uvijek ko je imao vlast uz sebe od islamskih mezheba "tlačio" je druge, tako je imam Taberi zbog revnosnih "selefija" i imama Barbeharija bio u kućnom pritvoru, kamenovan, umro u toj istoj kuci zatvoren, čak mu nisu smjeli ni dženazu klanjati , ukopan je u vlastitoj kuci. Imam Nesai zbog toga što nije htio da napiše knjigu o vrlinama Muavije, jer ih i nema, a napisao je o vrlinama Alije, biva pretučen, navodi se i da je zbog toga i umro, ima takvih primjera koliko hoćeš...takav smo ti mi ummet...nažalost
kritichar

#1263 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

salik79 wrote: Vehabitska ubleha i kolosalna podvala. Allah prokleo svakoga ko hazreti Aminu (koja nikada nije bila musrik!), majku Pejgamberovu s.a.v.s., trpa u Dzehenem. Ti isti ublehasi ne daju na Muaviju rijec progovoriti, iako je ratovao protiv hz Alije i naredio njegovo proklinjanje s mimbera (120 godina je trajalo), pa ni protiv njegovog kopileta Jezida, koji je naredio pokolj mubarek Ehli Bejta i mucko, divljacko, krvnicko ubistvo hz Husejna, najdrazeg insana Allahovog Miljenika s.a.v.s. . Pogani licemjeri!
zamisli samo kolko si ti ljudi sada prokleo, al šijji može to stat u džep

jel proklinješ i Imama Muslima, jer je to navedeno u njegovoj zbirci?
sahara1428

#1264 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by sahara1428 »

kritichar wrote:
salik79 wrote: Vehabitska ubleha i kolosalna podvala. Allah prokleo svakoga ko hazreti Aminu (koja nikada nije bila musrik!), majku Pejgamberovu s.a.v.s., trpa u Dzehenem. Ti isti ublehasi ne daju na Muaviju rijec progovoriti, iako je ratovao protiv hz Alije i naredio njegovo proklinjanje s mimbera (120 godina je trajalo), pa ni protiv njegovog kopileta Jezida, koji je naredio pokolj mubarek Ehli Bejta i mucko, divljacko, krvnicko ubistvo hz Husejna, najdrazeg insana Allahovog Miljenika s.a.v.s. . Pogani licemjeri!

Pusti se Salikove patetike, daj mu ovo i nek proklinje...

Image

umjesto da pameti ima pa ljudima ukaze fino
Smrcak15

#1265 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Smrcak15 »

salik79 wrote:
Smrcak15 wrote: onaj koji brani shije i njihovu satanisticku vjeru blage veze nema sta oni vjeruju sve, nedao Bog da je to islam, prvi bi se ispisao, hvala Allahu pa mi je pokazao islam.
Posto s tobom ne vrijedi raspravljati, odustajem. Postavio sam video priloge, postavio si videopriloge, pa ko hoce neka se uvjeri sta je istina. Da je islam to s cime si ti nadojen, kao i oni koji se raznose po sijskim dzamijama za vrijeme Dzuma namaza, prvi bih se "ispisao" iz takve sotonisticke vjere. Hvala Allahu pa sam o Islamu ucio od pravih ljudi.
Posto s tobom ne vrijedi raspravljati, odustajem. Postavio sam video priloge, postavio si videopriloge, pa ko hoce neka se uvjeri sta je istina.
pa bolje ti je jer neces ni dokle doci ako pocnem dokazivati na kakvoj zabludi su shije i shiizam, smucice ti se zivot, sam ces sebi postati tezak

SHijski ucenjak promovise cokoladu koja moze da izlijeci cijelo jedno pleme od svih bolesti :lol:

braco mila, jeza me hvata kad ovi pridodaju ime Shija Musliman, ma ni M od muslimana to nije vidjelo, to je idiotizam , zagljupljenje masa uzduz i poprijeko, i nemogu naprosto da shvatim da jedan bosanac moze naginjati ovakom idiotluku, isto kao sto nemogu da razumijem razumnu osobu koja naginje Isilovskim haridzijima

a pogledaj samo koluminaciju idotizma u ovom videu od shijskog ucenjaka, braco mila, zar moze insan Ovako nisko se spustiti i napraviti od sebe budalu bez premca, sam sebe udara po glavi da ga drugi moraju sprecavati :lol:

zar je ovo vjera, jeli ovo islam, boze me sacuvaj nikad ovo nije vidjelo islama, Shiizam je vjera za sebe koja pokusaje da kopira islam izokrecuci ga naopako

prihvatanjem Shiizma ti fakticki sam sebi pucas u sljepocnicu, i stembiljas kart uza dzehennem, a ne zaboravi ta karta se moze poderati pokajanjem Allahu

Jer onaj ko pljuje po zeni poslanika i njegovim najblizim ashabima znaj sigurno da ces nastradati na sudnjem danu, a to je i logicno jer ima li smisla da zenu poslanika omalozavas i cinis od nje bludnicu. Zamisli se da neko kaze tvoja majka je prostitutka a znas da nije, jer je cedna zena, kako bi se osjecao bili ga zagrlio i poljubio i kazem mu evo ti nagrada za to.
Ako ne , kako onda moze ocekivati dzennet podrzavajuci ideologiju koja radi udar na sami srz islama, allaha, Kuran, poslanika muhammeda, zenu mu i njegove ashabe, znaci shije rade udar na sve.

Ako je tebi ovo sve nesto novo , onda znaj da nepoznajes shiiizam

pogledaj samo ovo sta shijski ucenjak tvrdi, da je Kur'an falsifikovan i korumprian

A Allah kaze u Kur'anu da ce ga cuvati od iskrivljenja
Da je islam to s cime si ti nadojen, kao i oni koji se raznose po sijskim dzamijama za vrijeme Dzuma namaza, prvi bih se "ispisao" iz takve sotonisticke vjere. Hvala Allahu pa sam o Islamu ucio od pravih ljudi
pokazi mi sta ja o zagovaram a da je pogresno, samo sa dokazima molim te.
kao i oni koji se raznose po sijskim dzamijama za vrijeme Dzuma namaza
gdje stoji da je to dozvoljeno raditi, ama bas nigdje i nikoga nisam cuo da tako nesto zagovara, niti sam igdje procitao to, a aako bi neko uradio tako zlodjelo , on ga radi na svoju ruku i nema veze sa islamom.

Kakva je zabluda podrzavati Shiizam je isto kao kad podrzavas nekoga ko ti optuzuje tvoju rodjenu majku da je prostitutka i bludnica, ama bas nikakve razlike jer Allah kaze zene poslanika su majke vjernika, znaci nesmijes ih zeniti poslije poslanikove smrti isto kao sto nesmijes svoju rodjenu majku, a shije optuizuju aishu za blud a Allah licno je oprao i ocistio od njjihovi lazi u Kur'anu ali dzaba ljudi i dalje vjeruju da je ona bludnica.
salik79

#1266 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

kritichar wrote:

Vehabiji to moze stati u dzep, jer vama nije strano podvaljivati, makar se i o Imamu Muslimu radilo. Tvoji mentori ce izricito zanijekati da u Muslimovoj zbirci stoji i o Muavijinoj naredbi o proklinjanju hz Alije s mimbera, ali ce ko iz topa ispaliti bilo kakvu bljuvotinu po pitanju hz Amine. Allah dz.s. je jasno i nedvosmisleno u Mushafu zabranio Ibrahimu a.s. da moli za svoga oca, pa zasto to isto ne bi ucinio po pitanju hz Amine, mubarek majke Njegovog miljenika s.a.v.s.?!
asurbanipal

#1267 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by asurbanipal »

kritichar wrote:

Ako je to navedeno u njegovoj zbirci ne mora značiti da je to bio i njegov stav.
salik79

#1268 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

@Smrcak

Jesi li ti ista pogledao od onoga sto sam postavio, o isprani mozgu?! Vrtis mantru koju sam demantovao sa onim video prilozima, gdje je objasnjeno o kome i o cemu je rijec po pitanju ovih "sijskih ucenjaka" koje potenciras. Ovoliku kolicinu ignorancije malo ko ima.
sahara1428

#1269 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by sahara1428 »

@Smrcak15

De nam u izvorima nađi kako je Poslanik sallallahu alejhi we sellem postupio tokom tih optužbi sve dok mu ajet nije objavljen, je li bilo ashaba koji nisu bili od munafika koji su učestvovali u tome, pogriješili, pa se pokajali, je li im Poslanik alejhi selam išta rekao kako ste mi ženu bludnicom učinili... nemoj i ti lažne patetike...ashabi su jedni druge optuživali za munafikluk, psovali se, govorili da su lažovi jedni drugima itd itd nisu bezgriješni...
salik79

#1270 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

sahara1428 wrote:
kritichar wrote:

Pusti se Salikove patetike, daj mu ovo i nek proklinje...

Image

umjesto da pameti ima pa ljudima ukaze fino
'dje s' ba fini, nisam te prepoznao. Evo ti pameti imas, zasto im ne ukazes?!
kritichar

#1271 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

salik79 wrote:
kritichar wrote:

Vehabiji to moze stati u dzep, jer vama nije strano podvaljivati, makar se i o Imamu Muslimu radilo. Tvoji mentori ce izricito zanijekati da u Muslimovoj zbirci stoji i o Muavijinoj naredbi o proklinjanju hz Alije s mimbera, ali ce ko iz topa ispaliti bilo kakvu bljuvotinu po pitanju hz Amine. Allah dz.s. je jasno i nedvosmisleno u Mushafu zabranio Ibrahimu a.s. da moli za svoga oca, pa zasto to isto ne bi ucinio po pitanju hz Amine, mubarek majke Njegovog miljenika s.a.v.s.?!
Ne stoji, bar po zbirci koju je prevo Dr. Šefik Kurdić (osim ako i on nije vehabit), tu je navedeno kritikovati ili osuđivati, mahsuz sam zbog vas šijja to provjeravao
sahara1428

#1272 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by sahara1428 »

salik79 wrote:
'dje s' ba fini, nisam te prepoznao. Evo ti pameti imas, zasto im ne ukazes?!
eh to ti je kad ti se spomenu lanci a ti nisi od toga, pa ti se digne pritisak...

pusti se proklinjanja, pojasni fino... ništa ne košta
kritichar

#1273 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

asurbanipal wrote:
kritichar wrote:

Ako je to navedeno u njegovoj zbirci ne mora značiti da je to bio i njegov stav.
ali garantuje da su mu hadisi ispravni
asurbanipal

#1274 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by asurbanipal »

kritichar wrote: ali garantuje da su mu hadisi ispravni

Ko garantuje ? Ima neki certifikat ? Pa ni svi Buharijini hadis nisu sahih...
Smrcak15

#1275 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Smrcak15 »

salik79 wrote:@Smrcak

Jesi li ti ista pogledao od onoga sto sam postavio, o isprani mozgu?! Vrtis mantru koju sam demantovao sa onim video prilozima, gdje je objasnjeno o kome i o cemu je rijec po pitanju ovih "sijskih ucenjaka" koje potenciras. Ovoliku kolicinu ignorancije malo ko ima.
gledao sam to davno o sunnijama dokumentarac u Iranu

ali jesi li ti mozda znao da te iste sunije nisu dozovljene da imaju ni jednu jedinu dzamiju u teheranu, dok je dozvoljeno krscanima, i zidovima sinagoge samo sunnijama nije dozoljena dzamija

jeli mi nevjerujes

Pogledaj onda ovog sunijskoj Iranskog sejha koji govori kako im nedaju da imaju ni jednu sunijsku dzamiju u Teheranu

i onda mi pricas o nekakvom jedinstvu
Jesi li ti ista pogledao od onoga sto sam postavio, o isprani mozgu?!
ko ce meni ispirati mozak kad direktno gledam sta shijski ucenjaci pricaju i vjeruju, nije to prica rekla kazala, nego direktan govor vasih ucenjaka
Post Reply