Ne bih se slozio, Jugoslovenstvo je promicano. Davala se je zakletva Titu i JNA, zastavi, drzavi, postojala je JRT sa studijima u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu. Nije postojala TV Srbije, ili Hrvatske i sl. Jugoslovenstvo je favorizovano ali nekako stidljivo, kao da partija nije znala kako i sta. I naravno da ne uporedjujem nastanak dvije drzave, nego proces formiranja ili uvodjenja u naciju u jednoj i u drugoj drzavi.piupiu wrote:Detroit, mislim da poredjenje ne stoji. Jugoslavija je napravljena od konstitutivnih naroda i to je bio uslov za njen nastanak. Ona nije imala, niti je promovisala matični narod, već ideju bratstva i jednistva naroda. Kao što si i sam rekao, graditi jedan identitet je proces, evo, BiH 20 godina nakon rata i 70+ godina od ZAVNOBiH-a još uvijek ima jako mali procenat ljudi kojima je primarni identitet Bosanac i Hercegovac, zar ne? A, o poredjenju totalno različitih principa i vremepolova nastanaka tih država i razvoja njihovih identiteta da ne govorimo.Nego, kako to da vrhunac svjetske civilizacije nije uspio da tako snazno integrise ove narode u jednu naciju jer i u najboljim danima superiorne civilizacije Jugosloveni nisu dobacili do dvocifrenog broja.
Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
-
detroit-mercy
#1251 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
-
detroit-mercy
#1252 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Tebi je stalno tesko skontati o cemu se prica, vazda ti je potreban mentor. Posebno kada se govori o zemlji koju samo pamtis iz babinih prica_BataZiv_0809 wrote:Ne znam ni ko je pokrenuo poredjenje sa Amerikom, ali treba mu dati nagradu za promasaj godine.supercali wrote:nastanak samih drzava i proces koji se odigrao u jugoslaviji i usa su 2 sasvim razlicita procesa i ne mogu se porediti ni pod razno
- skupljac_zeljeza
#1253 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Čitajući turistički vodič jednog našeg grada, iznenadio sam se koliko je po popisu stanovništva iz 1971. bilo nepismeno i pored obaveznog osnovnog obrazovanja i večernjih škola pa me navelo da dalje rovim.madner wrote: Da je bilo 50%...
Strana 131.
http://www.fzs.ba/Dem/Popis/stanovnistv ... %20265.pdf
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1254 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Je li se to ti nudis da mi objasnis neke stvari?detroit-mercy wrote: Tebi je stalno tesko skontati o cemu se prica, vazda ti je potreban mentor. Posebno kada se govori o zemlji koju samo pamtis iz babinih prica.
P.S. Nema potrebe da mi spominjes oca u bilo kojem kontekstu
-
detroit-mercy
#1255 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ostavimo Ameriku po strani sta je sa Njemackom, Italijom i sl. Kad je doslo do ujedinjenja Nijemaca u jednu naciju, nista manje animoziteta ili suprotnosti. Nakon WWII rata partija je imala priliku da vise radi na tome, zasto nije je drugo pitanjepiupiu wrote:Nije o tome govorio, već o procentu ljudi koji su se izjašnjavali kao Jugosloveni i procentima migranata u Americi koji već s drugom generacijom prestaju biti Talijani ili Grci ili Irci i osjećaju se primarno kao Amerikanci. Amerikanac nema unutarnjih takmičara, nisu sastavljeni od 400 konstitutivnih naroda, nema konstitutivnih Ohajćana i Virdžinijaca, svi su Ameri, ostali su migranti koji postaju Ameri. U Jugoslaviji - su postojali matični narodi, nije se promovisao matični identitet Jugoslovena (= nema više Srba i Hrvata), nego zajedništvo (kao glagol i akcija) konstitutivnih naroda. To su dva potpno različita koncepta po pitanju identiteta. Bosna, s druge strane, po mom mišljenju ima prirodan kulturološki identitet i njega treba njegovati, čuvati, zalijevati, odgajati ...Gojeni H wrote:
Pa valjda covjek o tome i pise? NIJE IM USPJELO. Amerikancima jeste i uspijeva.
Velikosrpski i velikohrvatski sovinizmi su bili prejaki za tu drzavu.
- piupiu
#1256 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ah, vidim, imamo i novi kviz oliti misteriju za novu temu - Tko je Skupljač Željeza? ...
Pust'te čo'jka ... paz'te ovo ... iz zraka!!!
Pust'te čo'jka ... paz'te ovo ... iz zraka!!!
- supercali
#1257 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa da bi uporedio i proces formiranja i uvodjenja u naciju opet se moras dotaci kako je nastala jedna a kako druga drzavadetroit-mercy wrote:Ne bih se slozio, Jugoslovenstvo je promicano. Davala se je zakletva Titu i JNA, zastavi, drzavi, postojala je JRT sa studijima u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu. Nije postojala TV Srbije, ili Hrvatske i sl. Jugoslovenstvo je favorizovano ali nekako stidljivo, kao da partija nije znala kako i sta. I naravno da ne uporedjujem nastanak dvije drzave, nego proces formiranja ili uvodjenja u naciju u jednoj i u drugoj drzavi.piupiu wrote:Detroit, mislim da poredjenje ne stoji. Jugoslavija je napravljena od konstitutivnih naroda i to je bio uslov za njen nastanak. Ona nije imala, niti je promovisala matični narod, već ideju bratstva i jednistva naroda. Kao što si i sam rekao, graditi jedan identitet je proces, evo, BiH 20 godina nakon rata i 70+ godina od ZAVNOBiH-a još uvijek ima jako mali procenat ljudi kojima je primarni identitet Bosanac i Hercegovac, zar ne? A, o poredjenju totalno različitih principa i vremepolova nastanaka tih država i razvoja njihovih identiteta da ne govorimo.Nego, kako to da vrhunac svjetske civilizacije nije uspio da tako snazno integrise ove narode u jednu naciju jer i u najboljim danima superiorne civilizacije Jugosloveni nisu dobacili do dvocifrenog broja.
- Ali Kemal
#1258 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Bilo je to sve nekako nejasno, vjerovatno se partijski vrh nije slagao da li treba da se potencira jugoslovenska nacija ili ne.detroit-mercy wrote:Ne bih se slozio, Jugoslovenstvo je promicano. Davala se je zakletva Titu i JNA, zastavi, drzavi, postojala je JRT sa studijima u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu. Nije postojala TV Srbije, ili Hrvatske i sl. Jugoslovenstvo je favorizovano ali nekako stidljivo, kao da partija nije znala kako i sta. I naravno da ne uporedjujem nastanak dvije drzave, nego proces formiranja ili uvodjenja u naciju u jednoj i u drugoj drzavi.
Zvanicno se Jugosloven kao nacija nije nigdje spominjao, ono Socijalisticka republika je drzava .... i Jugoslovena. U tom smislu.
Kao sto su bili zastupljeni ne samo narodi, nego i narodnosti, svi osim Jugoslovena.
U Americi je drugi pristup, nacionalnost Amerikanac, a kojoj etnickoj skupini pripadas, nikoga ne interesuje, niti ko kome brani da se organizuje po tom principu u svojoj reziji
-
detroit-mercy
#1259 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pravo u sridu sto bi rekli, samo sto mnogima promakne sustina pa pocnu pisati o irelevantnim stvarima.Gojeni H wrote:Mislim da ne idealizira. Ono sto je ucinjeno ne mora znaciti da je idealno, ili da je ucinjeno iz nekih nadcivilizacijskih pobuda.Fudo387 wrote:Previse ti ovo idealiziras. Sutra da ne mognu isplatiti platu svojim vojnicima oni bi je prvi zapalili.
Vojnici SAD-a zaradjuju sramotno malo.
SAD skoro savrseno brzo asimilira imigrante. Kao nagradu im s druge strane daje status punopravnog gradjanina.
Amerika ne sprjecava podidentitete, ali ih i ne ohrabruje, iliti American first.
Drzava i narod su nekada davno sklopili ugovor u prepoznavanju (njihova percepcija) da je SAD jedinstvena i da je samo americki idenitet taj koji garantuje individualne slobode.
Nakon paljenja Vasingtona od strane Britanije, drzava i narod su ponovo sklopili ugovor kojim su se obavezali da ce izaci na oba okeana, i da se vise na teritoriji SAD nece ratovati.
Meksikanci, Italijani, i ostali su samo prolaznici, sto bi rekao Dobri Pastir. Amerika je zemlja Amerikanaca koji su za nju spremni ubiti i poginuti.
- skupljac_zeljeza
#1260 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Hoćeš i JMBG?5 0 5 wrote:pa de nam odgonetni, koji je razlog sto ste se seljakali po jugoslaviji? jeste skupljali zeljezo? dosta je bosanaca zavrsavalo u beogradu, ali najvise preko sluzbe u jna. inace bi uvijek birali sarajevo, ako bi se vec selili u grad. u beogradu je bilo puno kasarni. a ne mogu dokuciti sta bi to bosanskog muslimana, kakvim se izjasnjavas, ponukalo da se seli u srpsku prestolnicu.skupljac_zeljeza wrote: Oficiri su dobijali stanove. Rekoh da iz moje kuće nisu nikada. Ne govorim u ime rođaka.
-
detroit-mercy
#1261 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa dobro, imamo vise univerziteta nego prije ratamadner wrote:Prog, haj fino javi ko je diler, hocu i ja
-
5 0 5
#1262 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
ja te pitah zasto si se selio? kojim povodom? razlog selidbe iz mjesta u mjesto? de ogovori to. ostalo me ne zanima.skupljac_zeljeza wrote: Hoćeš i JMBG?Beograd spomenuh kao metropolu te bivše države i nije jedini centar u kojem sam živio. Ako ti može pomoći, nisam sve sa roditeljima pa imam i iskustva iz 6 bosanskih sela. Mogu da kompariram kontraste između Mokronoga ili Basića, Gripa (blizu velike klinike) ili Dorćola (ispod Kneza).
- vee-jay
#1263 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
U pitanju je poredjenje. Ako je u pitanju poredjenje, onda je Enver Kazaz u potpunosti u pravu. Ove male kvazidrzavice i njena plemena ne znaju ni ko su ni sta su, zato i traze cmarove u koje bi da se uvale da bi se osjecali sigurnije.Enver Kazaz – Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
I u sustini ce to sve tako i ostati dok se ne pojave novi ljudi koji ce biti u stanju da naprave novi korak ka ujedinjenju.
To najvjerovatnije vecina nas forumasa nece dozivjeti.
- skupljac_zeljeza
#1264 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Bio sam na ručku kod jednog seljaka iz Bastasa koji mi je pričao kako je prilikom obaveznog otkupa morao državi dati između ostalog 5 kg oraha iako nije imao ni jedno stablo oraha. Morao je orahe kupiti od drugih i dati državi da ne bi zaglavio zatvor. Nije prošlo dugo i bio sam na ručku jedne oficirske porodice u Zemunu (avijacija) i domaćica mi se hvalila kako oni nisu ni u čemu oskudijevali čak i u toku gladnih pedesetih i kako je tada štrudle od oraha pravila. Dobijalo se na tačkice. Sjetim se ja tada onog dede iz okoline Banja Luke.5 0 5 wrote:ja te pitah zasto si se selio? kojim povodom? razlog selidbe iz mjesta u mjesto? de ogovori to. ostalo me ne zanima.skupljac_zeljeza wrote: Hoćeš i JMBG?Beograd spomenuh kao metropolu te bivše države i nije jedini centar u kojem sam živio. Ako ti može pomoći, nisam sve sa roditeljima pa imam i iskustva iz 6 bosanskih sela. Mogu da kompariram kontraste između Mokronoga ili Basića, Gripa (blizu velike klinike) ili Dorćola (ispod Kneza).

-
5 0 5
#1265 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
pravi si klaun. ne mozes odgovoriti na jednostavno pitanje. razvlacis pricu koja nikoga ne zanima. gdje ti je sampinjon? pozovi ga da ti malo pomogne. i apidejzija.skupljac_zeljeza wrote: Bio sam na ručku kod jednog seljaka iz Bastasa koji mi je pričao kako je prilikom obaveznog otkupa morao državi dati između ostalog 5 kg oraha iako nije imao ni jedno stablo oraha. Morao je orahe kupiti od drugih i dati državi da ne bi zaglavio zatvor. Nije prošlo dugo i bio sam na ručku jedne oficirske porodice u Zemunu (avijacija) i domaćica mi se hvalila kako oni nisu ni u čemu oskudijevali čak i u toku gladnih pedesetih i kako je tada štrudle od oraha pravila. Dobijalo se na tačkice. Sjetim se ja tada onog dede iz okoline Banja Luke.
- skupljac_zeljeza
#1266 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Klaun sam što neću da kažem šta sam po profesiji i šta mi je tetka bila, šta strina? Dobro ako je to običaj na forumu.5 0 5 wrote:pravi si klaun. ne mozes odgovoriti na jednostavno pitanje. razvlacis pricu koja nikoga ne zanima. gdje ti je sampinjon? pozovi ga da ti malo pomogne. i apidejzija.skupljac_zeljeza wrote: Bio sam na ručku kod jednog seljaka iz Bastasa koji mi je pričao kako je prilikom obaveznog otkupa morao državi dati između ostalog 5 kg oraha iako nije imao ni jedno stablo oraha. Morao je orahe kupiti od drugih i dati državi da ne bi zaglavio zatvor. Nije prošlo dugo i bio sam na ručku jedne oficirske porodice u Zemunu (avijacija) i domaćica mi se hvalila kako oni nisu ni u čemu oskudijevali čak i u toku gladnih pedesetih i kako je tada štrudle od oraha pravila. Dobijalo se na tačkice. Sjetim se ja tada onog dede iz okoline Banja Luke.
- piupiu
#1267 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
skupljac_zeljeza wrote:
Kak'e su ovo tačkice? Je l' to samo bilo za JNA? Pa, ti si iz privilegovane klase i još se buniš!
- supercali
#1268 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Dovoljno je rekao svojim postovima da sam odmah skontao sta su mu otprilike bili roditelji i da su najvise napredovali za vrijeme jugoslavije i od jugoslavije
- skupljac_zeljeza
#1269 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
De i ti.piupiu wrote:![]()
Kak'e su ovo tačkice? Je l' to samo bilo za JNA? Pa, ti si iz privilegovane klase i još se buniš!
Po priči JNA oficiri su imali sve drugačije. Od tačkica pa do bolnica - VMA. Svaki oficir je odmah dobijao stan itd.
- ljevoruki
#1270 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Zar nije dosta vise te Jugoslavije, kome ona jos pada na pamet?
Da je valjala ne bi se raspala u krvi do koljena.
Srbija je napravila, Srbija je razvalila, ostali, nadam se, naucili lekciju i idemo dalje.
Treba gledati u buducnost a ne proslost.
Da je valjala ne bi se raspala u krvi do koljena.
Srbija je napravila, Srbija je razvalila, ostali, nadam se, naucili lekciju i idemo dalje.
Treba gledati u buducnost a ne proslost.
-
5 0 5
#1271 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
klaun si zato sto si tvrdio da si cesto mijenjao mjesto boravka, a ne mozes navesti razlog zasto. a ja sam cini mi se pogodio razlog. a to je da si dijete (pod)oficira jna. i ostatak tvoga pisanja vuce na to. a reci cu ti nesto. nije sramota ako si oficirsko dijete. sudbine su invidualne.skupljac_zeljeza wrote: Klaun sam što neću da kažem šta sam po profesiji i šta mi je tetka bila, šta strina? Dobro ako je to običaj na forumu.
-
kakavdanakneiskustvu
-
detroit-mercy
#1273 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Kako je nastala Njemacka ili Italija. Proces ujedinjenja Nijemaca u jednu veliku njemacku naciju se je desio nekih 100 godina prije, ono sto govorim. Partija je imala snagu, metode, pristalice ali je nekako suvise blago pristupila tom problem da li zbog bastinjenja Marxizma ili nekih drugih stvari, tesko je odgonetnuti.supercali wrote:Pa da bi uporedio i proces formiranja i uvodjenja u naciju opet se moras dotaci kako je nastala jedna a kako druga drzavadetroit-mercy wrote:Ne bih se slozio, Jugoslovenstvo je promicano. Davala se je zakletva Titu i JNA, zastavi, drzavi, postojala je JRT sa studijima u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu. Nije postojala TV Srbije, ili Hrvatske i sl. Jugoslovenstvo je favorizovano ali nekako stidljivo, kao da partija nije znala kako i sta. I naravno da ne uporedjujem nastanak dvije drzave, nego proces formiranja ili uvodjenja u naciju u jednoj i u drugoj drzavi.piupiu wrote:
Detroit, mislim da poredjenje ne stoji. Jugoslavija je napravljena od konstitutivnih naroda i to je bio uslov za njen nastanak. Ona nije imala, niti je promovisala matični narod, već ideju bratstva i jednistva naroda. Kao što si i sam rekao, graditi jedan identitet je proces, evo, BiH 20 godina nakon rata i 70+ godina od ZAVNOBiH-a još uvijek ima jako mali procenat ljudi kojima je primarni identitet Bosanac i Hercegovac, zar ne? A, o poredjenju totalno različitih principa i vremepolova nastanaka tih država i razvoja njihovih identiteta da ne govorimo.
- Ommadawn
#1274 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Vojna lica su dobijala popust ako kupe novu Ladu. Tako kažu.
-
detroit-mercy
#1275 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Haj obrisi sline, sta odmah balis._BataZiv_0809 wrote:Je li se to ti nudis da mi objasnis neke stvari?detroit-mercy wrote: Tebi je stalno tesko skontati o cemu se prica, vazda ti je potreban mentor. Posebno kada se govori o zemlji koju samo pamtis iz babinih prica.
Neka te ziv bio, valjaj svoje teorije s umisljenog pijadestala.
P.S. Nema potrebe da mi spominjes oca u bilo kojem kontekstu
Na svakoj temi o Jugi na otvorenom javnom forumu pises "stari mi pricao", i onda kad ti neko pomene da tematiku poznajes iz babinih prica pocnes da smrcas, jel treba maramica da obrises bale