sizifinho wrote:Imam jedno pitanje, prikladno je ovoj temi.
Sta da dodju vanzemaljci i kazu nam: Mi smo vas stvorili ali vi ste stetocine, ugrozavate sigurnost ove planete i univerzuma i sve vas treba pobit.
Naravno mi imamo pravo na debatu s njima, ako uspijemo argumentovati da nas ne ubiju - sta biste koristili?
Dobro je pitanje, koliko god ironicno zvucalo.
Prvo, vjerovatno ne bi dosli i pokazali se odmah cijeloj ljudskoj vrsti (kao sto i nisu), nego bi prisli onima koje bi procijenili kao neke vodje nase vrste, tj. onim najvecim i najjacim, sto su USA i Rusi (sto i jesu uradili).
A ovi bi, na takvu prijetnju potpunog unistenja, vjerovatno odgovorili s nekim obecanjima o popravci stanja na planeti, ali uz trazenje necega sto ce im u tome pomoci, u vidu neke tehnologije i sl. (sto su vjerovatno i uradili). Naravno, ljudi k'o ljudi - kontali bi da cemo ih na kraju zajebat'.
Onda bi oni, mozda, rekli da se slazu, ali da im se moraju omoguciti istrazivanja na planeti, sto ukljucuje i istrazivanja nas samih, pri cemu ce se to drzati u tajnosti, na sta bi nasi pristali jer ne bi imali drugog izbora.
Ali, onda bi za tom nekom vrstom sigurno dosla jos neka ili neke, pa bi tu nastalo mozda i malo trvenja medju njima, radi njhovih nekih razloga.
Rezultat toga bi bio da se neki povremeno prikazu, sto bi kod ljudi probudilo radoznalost i masu pitanja, pa bi se onda nasi ugovaraci nasli u sve neobranijem grozdju, svjesni da sve ne mogu kriti vjecno.
Pa bi onda morali naci neki nacin da ljudima sve to saopste, ali bi ih prvo trebalo pripremiti. A kako to bolje uraditi nego preko medija, na nacin igre toplo-hladno. Malo se kaze i pokaze, pa se negira. I tako godinama. Ali, sasvim dovoljno da se sve vise ljudi pocne pitati. A, kad se nesto pitas, pa onda saznas da to jeste tacno, lakse je prihvatiti nego ako o tome nisi imao ni naznaku
Recimo to ovako (mozda malo morbidno, ali ce posluziti da se dobije slika kako treba) - lakse je podnijeti smrt nekoga bliskog ako je taj neko bio bolestan i smrt se ocekivala, nego ako taj neko iznenada pogine ili ga zdravog-pravog opali srce.