Manje vise za pristojan standard da a to sto svi manje vise prezivljavamo sa 1000 i manje to je druga prica (r)Fudo387 wrote:Kolko sam ja skuzio, za pristojan standarad moras roditi dvije milje mjesecno.
Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
- sheilak
#1251 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
- lmo
- Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace
#1252 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
takoe.Fudo387 wrote:Kolko sam ja skuzio, za pristojan standarad moras roditi dvije milje mjesecno.
-
Fudo387
#1253 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Pa nije tema kolko je potrebno za prezivljavanje.sheilak wrote:Manje vise za pristojan standard da a to sto svi manje vise prezivljavamo sa 1000 i manje to je druga prica (r)Fudo387 wrote:Kolko sam ja skuzio, za pristojan standarad moras roditi dvije milje mjesecno.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#1254 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Sa 1000 u Zenici možeš živjet ko insan ako si samac koji živi sa roditeljima ili ima riješeno stambeno pitanje. Sve ostalo je po meni loše, ako želiš živjeti životom dostojnog čovjeka, a to je ono što je nabrojao Dozer u svom prvom postu.
- svjezi_ustipak
#1255 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
TheHound wrote:Evo otprilike cifre, ovo su samo one sigurne, uvijek bude i onih nenadanih troskova:svjezi_ustipak wrote: GLedam ove cifre sto navodite i sve polusavam skontati kako uspijevate doci do iznbosa koje ste napisali.
Jel vam mrsko da napisete kako izgleda vas mjesecni budzet u kuci?
P.S. mislim da se sa pricomo kreditima otislo offtopic. koliko je bolna tema govori i cinjenica da je i moderator oftopicio![]()
mjesecno
50 humanitarno
10 banke za vodjenje racuna
10 razne djidje - spotify/netflix
300 kredit
200/250 rezije - ljeto/zima
500 namirnice i ostalo za stan
160 hrana na pauzi na poslu
50 gorivo
--------------
1300 svaki mjesec
jednom godisnje
2000 godisnji odmor
600 registracija za auto
200 zimski sportovi
svakih 4-5 godina
800 zimske gume za auto
1200 ljetne gume za auto
Auto sam platio gotovinom koju sam ustedio + dio od prodaje starog auta tako da tu nemam mjesecne rate za kredit ili leasing. Odjecu nisam uracunao u ovo jer to kupujem po potrebi. Nekad se desi da 10 mjeseci nista ne kupim jer imam i previse odjece i obuce, a nekad se kupi par mjeseci za redom ponesto. Dakle to je po potrebi pa ne racunam u redovno. Ako se jos cega sjetim napisem
koliko imas tih nenadanih troskova mjesecno? pitam jer ne vidim da imas neke izdatke tipa izlasci/kafe i sl.
- Dozer
#1256 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Za koliko bi ti rentirao stan od 92m, realno?Bullet Tooth Tony wrote: Jel 1000 KM ti rata ? zar se nismo ubjedjivali maloprije da te ISTO dodje da placas rentu ili ratu kredita , ... a ovdje govoris da ti je rata kredita 1000 KM ..
Ja mislim da ga ne bi nasao ispod 700+rezije, i eto te na 1.000.
E, zamisli sad da sam proteklih 17 godina placao 1.000 za kiriju (ukljucujuci rezije). To znaci da bih do sada na to potrosio 204.000. Ovako sam te 204.000 dao za stan koji je u vrijeme kupovine vrijedio 130.000, a danas preko 200.000. I - moj je.
Kako je onda ovo isto...?
- sheilak
#1257 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Evo mojih troskova otprilike
Izlasci 200
Hrana vani 150
Rezije 250
Gorivo 100
Sitnice zvake maramice dezedorans i sl 50
Hrana kuci 300
Odjeca obuca i higijena u prosjeku 100
Godisnje
Reg 650
I odmor 2-3000
U biti mjesecno ostavim nekih 200-300 zavisno od mjeseca za auto godisnji i neku ustedjevinu za nenadane troskove
I to je otprilike to
Nemam kredita za stan zivim sa majkom jer mi se ne isplati samom a ne trebam stan
Kad bih sada preselio u stan odvojeno ne bih mogao stediti ovih 200-300 jer bi islo na rezije hranu higijenu i sl
Znam jer sam probao bez placanja kirije nego svoj stan(r)
Izlasci 200
Hrana vani 150
Rezije 250
Gorivo 100
Sitnice zvake maramice dezedorans i sl 50
Hrana kuci 300
Odjeca obuca i higijena u prosjeku 100
Godisnje
Reg 650
I odmor 2-3000
U biti mjesecno ostavim nekih 200-300 zavisno od mjeseca za auto godisnji i neku ustedjevinu za nenadane troskove
I to je otprilike to
Nemam kredita za stan zivim sa majkom jer mi se ne isplati samom a ne trebam stan
Kad bih sada preselio u stan odvojeno ne bih mogao stediti ovih 200-300 jer bi islo na rezije hranu higijenu i sl
Znam jer sam probao bez placanja kirije nego svoj stan(r)
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#1258 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Mene hrana zakla

- sheilak
#1259 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Mene je do aprila jebao izlazak svaki vikend preko 100 jebo me svak
I sad je to oko 50 al kontam smanjiti na 20 izlazak sedmicno (r)
I sad je to oko 50 al kontam smanjiti na 20 izlazak sedmicno (r)
- Dozer
#1260 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Da, trenutna akcijska cijena. Redovna je 35.300, a SOL 39.900.Laertes wrote: 1.6 benzin, Style oprema, 97 kW, plaćena 29.500.
i-Style ima nesto vise opreme (vise je nema u ponudi i na cjenoniku, a 2016 je kostala 37.600).
Razlika izmedju ove dvije je sto i-Style ima i sistem za prepoznavanje znakova, senzor za upozorenje na sudar, sistem upozorenja za izlazak iz vozne trake, a ima i automatska duga svjetla s prepoznavanjem vozila u dolasku i odlasku i automatskim gasenjem/paljenjem dugih svjetala u tim situacijama.
Navigacija je u svim Toyotama dodatna oprema i ne dolazi serijski ni u jednom paketu, a kosta 1.300.
Ja i-Style, s navigacijom, dobio za 32.500
Last edited by Dozer on 09/07/2018 20:49, edited 1 time in total.
- victom
#1261 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
samo da hranu treba ti 15-20 KM dnevno (bet rezija, goriva, auto popravke, itd)
Last edited by victom on 01/03/2021 03:16, edited 2 times in total.
- Dozer
#1262 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Nije tajna, ali - nemam pojma.xoklix wrote:Ako nije tajna, na koliko KMova si uzeo kredit? Zanima me koja je tad kamatna stopa bila
Mislim da je kamata tada bila 10-12%. Sta god da ti kazem, slagacu, jer se fakat ne sjecam.
Naime, tada nisu ni postojali stambeni krediti, koliko se sjecam, ali nije postojao ni LRC, tako da sam odradio 3 ili 4 kredita istovremeno u raznim bankama, s kojima sam pozatvarao nesto od ranije, a ostalo strovalio u ovo.
Cini mi se da sam ukupno tada digao oko 60 milja. Ali, ostao mi je i dio od prethodnog stana koji sam prodao da bih uzeo ovaj veci. Uglavnom, peripetija cijela. Nije to bio 1 stambeni kredit, nego vise manjih nenamjenskih. Uglavnom, ukupna rata za to je tacno 902, plus 102 za boracki kredit, tako da dodjem na 1000
-
Fudo387
#1263 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Strasno.Dozer wrote:Mislim da je kamata tada bila 10-12%.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1264 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Da ti je milja plata ili da ti milja ostane nakon sto platis rezije?Jimmy McNulty wrote:Sa 1000 u Zenici možeš živjet ko insan ako si samac koji živi sa roditeljima ili ima riješeno stambeno pitanje. Sve ostalo je po meni loše, ako želiš živjeti životom dostojnog čovjeka, a to je ono što je nabrojao Dozer u svom prvom postu.
- Dozer
#1265 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
I vise nego strasno, moj Fudara. Mi i danas imamo katastrofalne kamate na kredite. Banke to marketinski prikazuju kao 3,xx ili 5,xx, medjutim to su NKS, dok su EKS uvijek za 1,5 do 2% vece, pa to onda zapravo dodje na 5 do 7%.
Skupi su ovdje krediti jos uvijek, preskupi.
Medjutim, ono sto ogromna vecina raje ne konta jesu sljedece cinjenice:
1. Kredit je = novac = roba
2. Svaka roba ima svoju vrijednost
3. Vrijednost neke robe zavisi od njene protraznje i spremnosti kupca da plati neki iznos
4. Svaka cijena bilo koje robe je predmet pregovora i dogovora.
Kada se nauce ove 4 stavke, a pogotovo kada se SHVATI sta one tacno znace, tada ce i kamatne stope na kredite pasti.
Ovo konkretno znaci da svako ko ide u banku s namjerom da uzme kredit, to treba da radi na nacin da ide s namjerom da pregovara o tom kreditu i uslovima istog.
Ono sto banka nudi NIJE obavezno da se mora prihvatiti. Banka to nudi tako, ali vas/nas niko ne tjera da to tako i prihvatite.
Cilj banke je profit. Nas cilj je kupovina po najnizoj mgucoj cijeni.
U ovom slucaju mi posudjujemo od banke novac, koji je roba, tj. kupujemo taj novac po odredjenoj cijeni, a ta cijena je - kamata.
Pojednostavljumem ovo, da svi lakse shvate.
Dakle, sve do ljudi samo odlaze u banke u dizu kredite po uslovima koje bude banke - kamate nece tako brzo pasti. Razlog jednostavan - banka kreirala proizvod (kredit) koji prodaje po cijeni od npr. 7% na glavnicu, a ljudi to tako kupuju. Banka tu nema nikakvog razloga da snizi cijenu (kamatu) jer se - niko ne buni.
Onog momenta kada vecina ljudi ljudi udje u banku i trazi kredit, i pri tome banci kaze ono kako ja to radim, a to je - ne, hvala, ali ovo je preskupo. Uzecu taj kredit samo po FIKSNOJ kamati od 5% (ako je npr. njihova ponuda 7%), pa ako vam odgovara, idemo. Ako ne, ima druga banka kojoj ce mozda odgovarati.
I tu onda pocinje cjenkanje. Ja sam svaki svoj kredit uspio pojeftiniti od 1,5 do 2%, jer banci naprosto nije u cilju da gubi klijente koji tu drze i primaju i platu, tako da su spremni ici cak i do 40% nize od svoje ponude. Naravno, sve zavisi o kojem iznosu kredita se radi.
Logicno da se na manje iznose moze i manje sniziti cijena, a na vece vise.
Eto, jos par savjeta kako da prodjete jeftinije sto se kredita tice.
Medjutim, ono sto ogromna vecina raje ne konta jesu sljedece cinjenice:
1. Kredit je = novac = roba
2. Svaka roba ima svoju vrijednost
3. Vrijednost neke robe zavisi od njene protraznje i spremnosti kupca da plati neki iznos
4. Svaka cijena bilo koje robe je predmet pregovora i dogovora.
Kada se nauce ove 4 stavke, a pogotovo kada se SHVATI sta one tacno znace, tada ce i kamatne stope na kredite pasti.
Ovo konkretno znaci da svako ko ide u banku s namjerom da uzme kredit, to treba da radi na nacin da ide s namjerom da pregovara o tom kreditu i uslovima istog.
Ono sto banka nudi NIJE obavezno da se mora prihvatiti. Banka to nudi tako, ali vas/nas niko ne tjera da to tako i prihvatite.
Cilj banke je profit. Nas cilj je kupovina po najnizoj mgucoj cijeni.
U ovom slucaju mi posudjujemo od banke novac, koji je roba, tj. kupujemo taj novac po odredjenoj cijeni, a ta cijena je - kamata.
Pojednostavljumem ovo, da svi lakse shvate.
Dakle, sve do ljudi samo odlaze u banke u dizu kredite po uslovima koje bude banke - kamate nece tako brzo pasti. Razlog jednostavan - banka kreirala proizvod (kredit) koji prodaje po cijeni od npr. 7% na glavnicu, a ljudi to tako kupuju. Banka tu nema nikakvog razloga da snizi cijenu (kamatu) jer se - niko ne buni.
Onog momenta kada vecina ljudi ljudi udje u banku i trazi kredit, i pri tome banci kaze ono kako ja to radim, a to je - ne, hvala, ali ovo je preskupo. Uzecu taj kredit samo po FIKSNOJ kamati od 5% (ako je npr. njihova ponuda 7%), pa ako vam odgovara, idemo. Ako ne, ima druga banka kojoj ce mozda odgovarati.
I tu onda pocinje cjenkanje. Ja sam svaki svoj kredit uspio pojeftiniti od 1,5 do 2%, jer banci naprosto nije u cilju da gubi klijente koji tu drze i primaju i platu, tako da su spremni ici cak i do 40% nize od svoje ponude. Naravno, sve zavisi o kojem iznosu kredita se radi.
Logicno da se na manje iznose moze i manje sniziti cijena, a na vece vise.
Eto, jos par savjeta kako da prodjete jeftinije sto se kredita tice.
Last edited by Dozer on 09/07/2018 21:13, edited 1 time in total.
- lmo
- Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace
#1266 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Hrana, higijena, zimi struja i nema me nigdje.
- svjezi_ustipak
#1267 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Dozer wrote:I vise nego strasno, moj Fudara. Mi i danas imamo katastrofalne kamate na kredite. Banke to marketinski prikazuju kao 3,xx ili 5,xx, medjutim to su NKS, dok su EKS uvijek za 1,5 do 2% vece, pa to onda zapravo dodje na 5 do 7%.
ja sam 6.85% stambenog presao na 4.11 % stambenog.
slavio isto kao da su i poklonili pare.
mogu misliti kad bi mi EKS bila 2.5%. ne bih mogao sebi doci, slavio bih sedmicu.
- mirsek
#1268 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
I opet dodajes rezije na rentani stan a ne dodajes kad je tvoj vlastiti.Dozer wrote:Za koliko bi ti rentirao stan od 92m, realno?Bullet Tooth Tony wrote: Jel 1000 KM ti rata ? zar se nismo ubjedjivali maloprije da te ISTO dodje da placas rentu ili ratu kredita , ... a ovdje govoris da ti je rata kredita 1000 KM ..
Ja mislim da ga ne bi nasao ispod 700+rezije, i eto te na 1.000.
E, zamisli sad da sam proteklih 17 godina placao 1.000 za kiriju (ukljucujuci rezije). To znaci da bih do sada na to potrosio 204.000. Ovako sam te 204.000 dao za stan koji je u vrijeme kupovine vrijedio 130.000, a danas preko 200.000. I - moj je.
Kako je onda ovo isto...?
Rezije izbaci iz racunice jer ih placas u oba slucaja.
Vidi ga, ko bombona, grbavica, 98 m2, 600 KM, garantujem da bi se moglo spustiti za jos 50 KM kad bi bilo na duzi period.
https://www.olx.ba/artikal/30108136/103 ... -grbavica/
Znaci vrlo solidan stan za 550 KM mjesecno i ti kazes da se isplati placati 400-450 KM razlike mjesecno sto te izadje oko 100 000 KM za 20 godina, doduse nemas svoj stan ali imas 100 000 KM u steku i duplo manje stresa 20 godina.
Eto neka svako odvaga za sebe sta mu je draze.
- sheilak
#1269 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Ma rekoh vec dokazano da je jeftinije rentati stan nego kupiti samo sto kod nas je to ono vidi sirotinja nema stan fazoni pa je i do mentaliteta a to sto imas vecu fleksibilnost pri izboru posla i lokacije stana da ne pricam
Naravno mana je sto poslije 10-20 godina nemas stan al imas ustedjevinu od 100000 pa tako mozes kupiti stan bez kredita
Naravno to je teoretski (r)
Naravno mana je sto poslije 10-20 godina nemas stan al imas ustedjevinu od 100000 pa tako mozes kupiti stan bez kredita
- TheHound
#1270 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Izlasci i kafe su prema mogucnostima i kad nam je cejf. Nismo optereceni time da moramo svaki dan ili svaki vikend jesti vani, nekad nam je izlazak vani ustvari samo prohodati ili pojesti sladoled usput. A ako jedemo vani onda nam manje treba za hranu u stanu tako da bi to moglo slobodno pod ovih 500 koje sam racunao za stansvjezi_ustipak wrote:TheHound wrote:Evo otprilike cifre, ovo su samo one sigurne, uvijek bude i onih nenadanih troskova:svjezi_ustipak wrote: GLedam ove cifre sto navodite i sve polusavam skontati kako uspijevate doci do iznbosa koje ste napisali.
Jel vam mrsko da napisete kako izgleda vas mjesecni budzet u kuci?
P.S. mislim da se sa pricomo kreditima otislo offtopic. koliko je bolna tema govori i cinjenica da je i moderator oftopicio![]()
mjesecno
50 humanitarno
10 banke za vodjenje racuna
10 razne djidje - spotify/netflix
300 kredit
200/250 rezije - ljeto/zima
500 namirnice i ostalo za stan
160 hrana na pauzi na poslu
50 gorivo
--------------
1300 svaki mjesec
jednom godisnje
2000 godisnji odmor
600 registracija za auto
200 zimski sportovi
svakih 4-5 godina
800 zimske gume za auto
1200 ljetne gume za auto
Auto sam platio gotovinom koju sam ustedio + dio od prodaje starog auta tako da tu nemam mjesecne rate za kredit ili leasing. Odjecu nisam uracunao u ovo jer to kupujem po potrebi. Nekad se desi da 10 mjeseci nista ne kupim jer imam i previse odjece i obuce, a nekad se kupi par mjeseci za redom ponesto. Dakle to je po potrebi pa ne racunam u redovno. Ako se jos cega sjetim napisem
koliko imas tih nenadanih troskova mjesecno? pitam jer ne vidim da imas neke izdatke tipa izlasci/kafe i sl.
Iznenadni troskovi mogu biti svasta, nekad se zadesi neka svadba pa das 100 - 200KM mladencima i slicne stvari, ali za to sluzi stednja.
- Dozer
#1271 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Zato i napisah sve ono iznad. Svi koji imaju kredite, pogotovo velike, MORATE pratiti stanje i ponude u svim bankama.
Danas sve banke nude zamjenske kredite, s kojima vas mame da predjete kod njih kao klijent. Ako vam nude 1,5+ nizu EKS u odnosu na ono sto imate u drugoj banci, onda fino sjednete i preracunate sve, pa odete u tu drugu banku i pokusate ispregovarati i 2+ % nize.
I onda jednostavno predjete u tu banku, dignete taj kredit i njime zatvorite prethodni, ali i smanjite sebi iznos mjesecne rate, kao i ukupnog duga.
Nazalost, kod nas su ljudi prilicno nepismeni i neinformisani sto se ovoga tice, a pri tome ne zele ni da uce jer ne kontaju bas ekonomiju i sve te peripetije i racunice, pa im je jednostavnije odmahnuti rukom i reci "mah, sve je to isto".
Ali - nije isto.
Danas sve banke nude zamjenske kredite, s kojima vas mame da predjete kod njih kao klijent. Ako vam nude 1,5+ nizu EKS u odnosu na ono sto imate u drugoj banci, onda fino sjednete i preracunate sve, pa odete u tu drugu banku i pokusate ispregovarati i 2+ % nize.
I onda jednostavno predjete u tu banku, dignete taj kredit i njime zatvorite prethodni, ali i smanjite sebi iznos mjesecne rate, kao i ukupnog duga.
Nazalost, kod nas su ljudi prilicno nepismeni i neinformisani sto se ovoga tice, a pri tome ne zele ni da uce jer ne kontaju bas ekonomiju i sve te peripetije i racunice, pa im je jednostavnije odmahnuti rukom i reci "mah, sve je to isto".
Ali - nije isto.
- Dozer
#1272 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
E bas da vidim tog koji je ustedio ovih 100 K na ovaj nacinmirsek wrote:I opet dodajes rezije na rentani stan a ne dodajes kad je tvoj vlastiti.![]()
Rezije izbaci iz racunice jer ih placas u oba slucaja.
Vidi ga, ko bombona, grbavica, 98 m2, 600 KM, garantujem da bi se moglo spustiti za jos 50 KM kad bi bilo na duzi period.
https://www.olx.ba/artikal/30108136/103 ... -grbavica/
Znaci vrlo solidan stan za 550 KM mjesecno i ti kazes da se isplati placati 400-450 KM razlike mjesecno sto te izadje oko 100 000 KM za 20 godina, doduse nemas svoj stan ali imas 100 000 KM u steku i duplo manje stresa 20 godina.
Eto neka svako odvaga za sebe sta mu je draze.
A, pazi sad ovo - ja sutra prodam ovaj svoj za 200+ K, kupim za pola nasto manje, i ostane mi 100 K kesa
- Laertes
#1273 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Great minds drive alikeDozer wrote:Da, trenutna akcijska cijena. Redovna je 35.300, a SOL 39.900.Laertes wrote: 1.6 benzin, Style oprema, 97 kW, plaćena 29.500.
i-Style ima nesto vise opreme (vise je nema u ponudi i na cjenoniku, a 2016 je kostala 37.600).
Razlika izmedju ove dvije je sto i-Style ima i sistem za prepoznavanje znakova, senzor za upozorenje na sudar, sistem upozorenja za izlazak iz vozne trake, a ima i automatska duga svjetla s prepoznavanjem vozila u dolasku i odlasku i automatskim gasenjem/paljenjem dugih svjetala u tim situacijama.
Navigacija je u svim Toyotama dodatna oprema i ne dolazi serijski ni u jednom paketu, a kosta 1.300.
Ja i-Style, s navigacijom, dobio za 32.500
- sheilak
#1274 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
A sta cemo sa onima koji imaju primanja 700?
Kako oni da kupe stan?
Jebi ga ovdje smo malo licemjerni
Posto se ovdje prosjecno skuplja raja koja je da kazem imucnija stvara se slika da se relativno lako zivi ovdje dok je to u stvarnosti mozda manjina neke srednje klase (r)
Kako oni da kupe stan?
Jebi ga ovdje smo malo licemjerni
Posto se ovdje prosjecno skuplja raja koja je da kazem imucnija stvara se slika da se relativno lako zivi ovdje dok je to u stvarnosti mozda manjina neke srednje klase (r)
-
Fudo387
#1275 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Bacanje para.sheilak wrote:Ma rekoh vec dokazano da je jeftinije rentati stan nego kupiti samo sto kod nas je to ono vidi sirotinja nema stan fazoni pa je i do mentaliteta a to sto imas vecu fleksibilnost pri izboru posla i lokacije stana da ne pricam