Papa Franjo u Sarajevu

Post Reply
broji_kapi_kise

#1251 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by broji_kapi_kise »

Atmosfera koja je vladala gradom jučer je bila neopisiva. Papa je dočekan na izuzetno lijep i prijatan način, nisu se osjetile tenzije u zraku, nije postojao ni "onaj osjeća" da će se "nešto" desiti (iako je svako prije toga sigurno bar jednom pomislio šta se sve može desiti). Govor Pape je bio namijenjen svim ljudima, čovjek nije spominjao "Hrvate" (kako mediji iz komšiluka izgleda žale) niti ih je odvajao od ostatka građana. Nije ih veličao, nije ih omaložavao. Mislim da je to jedini ispravan način bio. Kroz svoj govor je pozvao na suživot, naglašavajući jednakost svih građana Bosne i Hercegovine. Papa nije jedan od naših političara koji moraju skupljati jeftine političke poene dokazujući da se zauzima za jednu stranu, i to onu ispravnu :-) . On je promovisao isključivo dobrotu i ljudskost.

Spomenula bih i govor Ivanića koji je bio izuzetno dobar, a nadam se da nastoji i slijediti rečeno.

Želim da Sarajevo svaki dan odiše kao jučer :)
uglavnomja

#1252 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by uglavnomja »

HAVANA wrote:
luxury1 wrote:
Kad citam ovo imam da se bacim. Sarajevo nikad nije bio katolicki ili hrvatski grad. Hrvati su uvijek bili manjina u BiH. Nikad nisu bili preko 10%. Sarajevo je muslimanski grad i BiH je muslimanska drzava.

Jest al u kurcu,nit je kad bilo SAMO muslimansko,nit ce kad bit.

:thumbup:

podjoh da lanem, ali bolje da nista ne kazem ovom vjerovatno balavom pravovjernom junosi. :run:
zateznistub

#1253 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by zateznistub »

broji_kapi_kise wrote:Atmosfera koja je vladala gradom jučer je bila neopisiva. Papa je dočekan na izuzetno lijep i prijatan način, nisu se osjetile tenzije u zraku, nije postojao ni "onaj osjeća" da će se "nešto" desiti (iako je svako prije toga sigurno bar jednom pomislio šta se sve može desiti). Govor Pape je bio namijenjen svim ljudima, čovjek nije spominjao "Hrvate" (kako mediji iz komšiluka izgleda žale) niti ih je odvajao od ostatka građana. Nije ih veličao, nije ih omaložavao. Mislim da je to jedini ispravan način bio. Kroz svoj govor je pozvao na suživot, naglašavajući jednakost svih građana Bosne i Hercegovine. Papa nije jedan od naših političara koji moraju skupljati jeftine političke poene dokazujući da se zauzima za jednu stranu, i to onu ispravnu :-) . On je promovisao isključivo dobrotu i ljudskost.

Spomenula bih i govor Ivanića koji je bio izuzetno dobar, a nadam se da nastoji i slijediti rečeno.

Želim da Sarajevo svaki dan odiše kao jučer :)
+1
Lincoln-Burrows

#1254 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Lincoln-Burrows »

broji_kapi_kise wrote:Govor Pape je bio namijenjen svim ljudima, čovjek nije spominjao "Hrvate" (kako mediji iz komšiluka izgleda žale) niti ih je odvajao od ostatka građana. Nije ih veličao, nije ih omaložavao. Mislim da je to jedini ispravan način bio. Kroz svoj govor je pozvao na suživot, naglašavajući jednakost svih građana Bosne i Hercegovine.
To je točno što si napisao samo Papa je cijelo vrijeme govorio o suživotu i miru između tri naroda i vjere,
govorio je o suživotu tri konstitutivna naroda, Papa nije ni jednom spomenuo Bosance ili Bosance i Hercegovce.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#1255 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by hrasno38 »

Skijaš wrote:
hrasno38 wrote:
armin071 wrote:Samo nam pucanstvo suze roni sto nije bio nikakav incident. Zamisli jedan Teheran doceka papu kako se samo pozeliti moze. Islamskih terorista kojih je inace puno Sarajevo ni na vidiku. Doduse kamenjari su nasli zamjerku. Gdje je "zastava hrvatskog naroda" na katedrali ? :) Mrsko Sarajevo postavi samo nekakvu zastavu Vatikana. Trazise "objektivni" mediji iz lijepe nase bilo kakav "islamsko-teroristicki" detalj da sa njim mogu da se popisaju na sve lijepo sto se desilo jucer ali ne nadjose nista. Muk tajac i nevjerica. Sarajevo je opet palo na ispitu terorizma i vehabizma uprkos neskrivenim zeljama kako istocnih tako i zapadnih susJeda. Kako sada Anti objasniti da ne smije kao Hrvat prosetati carsijom???
Stanovnistvo tzv. hrvatskoga puka nikada izgleda nece shvatiti da je ovo BiH pa automatski moze biti samo zastava BiH i da ne postoji "crkva u Hrvata" nego samo katolicka crkva koja se pika za sve katolike u svijetu. Dalje pucanstvo milog nam kamenjara opet tesko shvata da je...
Kakav "takozvani" hrvatski puk ? I vrijeme je da se popusti sa tom pričom o kamenjaru, sve je zajedničko, i "kamenjar" i "kotlina", i ne vidim smisao u pljuvanju po nečemu što je i tvoje. Osim ako nećeš da je i tvoje, a to je onda sasvim druga priča.
Zato sto naziv "Hrvati" u okvirima BiH a odnosi se skoro iskljucivo na katolike u BiH otprilike bar sto se mene tice bi bilo kao da se muslimani BiH nazivaju Turcima. Hrvati su u Hrvatskoj, Turci su u Turskoj......za sve ostalo ulozi kviska ili prihvataj ono sto ti neko namece. Ja ne prihvatam mada sam te nebuloze ne mogu promjeniti. Ako je neko 3-4 koljena porijeklom iz BiH a katolicke je vjeroispovjesti po kojoj ovozemaljskoj logici bi se trebao nazivati Hrvatom??????
hrasno38

#1256 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by hrasno38 »

luxury1 wrote:Kad citam ovo imam da se bacim. Sarajevo nikad nije bio katolicki ili hrvatski grad. Hrvati su uvijek bili manjina u BiH. Nikad nisu bili preko 10%. Sarajevo je muslimanski grad i BiH je muslimanska drzava.
Sinko u ovome gradu su bili katolici i katedrala kad niko ziv nije znao sa ovih prostora da uopste postoji Islam. I onoga trenutka ako se ikad desi da BiH postane muslimanska drzava i Sarajevo muslimanski grad ni jednog ni drugog nece biti jer upravo jedan od razloga sto je BiH uspjela koliko toliko da opstane u proslom ratu je upravo zato sto nije bila samo muslimanska i sto Alija nikad nije javno spomenuo da zeli muslimasnku BiH. Tako da tu svoju teoriju moze nabiti na onu stvar zajedno sa uciteljicom i nastavnicom istorije/povijesti!!!
zateznistub

#1257 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by zateznistub »

Lincoln-Burrows wrote:
broji_kapi_kise wrote:Govor Pape je bio namijenjen svim ljudima, čovjek nije spominjao "Hrvate" (kako mediji iz komšiluka izgleda žale) niti ih je odvajao od ostatka građana. Nije ih veličao, nije ih omaložavao. Mislim da je to jedini ispravan način bio. Kroz svoj govor je pozvao na suživot, naglašavajući jednakost svih građana Bosne i Hercegovine.
To je točno što si napisao samo Papa je cijelo vrijeme govorio o suživotu i miru između tri naroda i vjere,
govorio je o suživotu tri konstitutivna naroda, Papa nije ni jednom spomenuo Bosance ili Bosance i Hercegovce.
Veliki čovjek je govorio o suzivotu tri vjeroispovjesti, nikada ni jednom nije spomenu niti jedan narod ossim ako muslimane,katilke i hriscane ne smatras za narode...
Lincoln-Burrows

#1258 Re: Papa Franjo u Sarajevu

zateznistub wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
Veliki čovjek je govorio o suzivotu tri vjeroispovjesti, nikada ni jednom nije spomenu niti jedan narod ossim ako muslimane,katilke i hriscane ne smatras za narode...
Papu ne zanimaju narodi on je predvodnik katolika u svijetu ma gdje bili,
a za narode je rekao da su isti, da je svaki kao i njegov.
Zamisli Armence u Turskoj (koja je nacionalna država), hoće
li ih Papa nazvati Turcima? Neće, nije on na to spao da politizira.
BHCluster

#1259 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by BHCluster »

Lincoln-Burrows wrote:
Znam da ti je tesko sto papa nije spomenuo Hrvate kao sto je to odredjena politicka opcija ocekivala, i zalosno je sto je papina poruka pala na gluhe usi.
Skijaš

#1260 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Skijaš »

hrasno38 wrote:
Skijaš wrote:
hrasno38 wrote:
Stanovnistvo tzv. hrvatskoga puka nikada izgleda nece shvatiti da je ovo BiH pa automatski moze biti samo zastava BiH i da ne postoji "crkva u Hrvata" nego samo katolicka crkva koja se pika za sve katolike u svijetu. Dalje pucanstvo milog nam kamenjara opet tesko shvata da je...
Kakav "takozvani" hrvatski puk ? I vrijeme je da se popusti sa tom pričom o kamenjaru, sve je zajedničko, i "kamenjar" i "kotlina", i ne vidim smisao u pljuvanju po nečemu što je i tvoje. Osim ako nećeš da je i tvoje, a to je onda sasvim druga priča.
Zato sto naziv "Hrvati" u okvirima BiH a odnosi se skoro iskljucivo na katolike u BiH otprilike bar sto se mene tice bi bilo kao da se muslimani BiH nazivaju Turcima. Hrvati su u Hrvatskoj, Turci su u Turskoj......za sve ostalo ulozi kviska ili prihvataj ono sto ti neko namece. Ja ne prihvatam mada sam te nebuloze ne mogu promjeniti. Ako je neko 3-4 koljena porijeklom iz BiH a katolicke je vjeroispovjesti po kojoj ovozemaljskoj logici bi se trebao nazivati Hrvatom??????
Pravo pitanje je otkud tebi pravo da drugima određuješ kako trebaju definisati sebe, svoj jezik i kulturu ?
zateznistub

#1261 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by zateznistub »

Lincoln-Burrows wrote: To je točno što si napisao samo Papa je cijelo vrijeme govorio o suživotu i miru između tri naroda i vjere,

Papu ne zanimaju narodi on je predvodnik katolika u svijetu ma gdje bili,
a za narode je rekao da su isti, da je svaki kao i njegov.
Zamisli Armence u Turskoj (koja je nacionalna država), hoće
li ih Papa nazvati Turcima? Neće, nije on na to spao da politizira.
De se malo saberi pa onda piši... :wink:
razonoda

#1262 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by razonoda »

Ko god da je gradio i razvijao Sarajevo, danas---CENTAR CENTRA JE OKO--KATEDRALE.Sve ostalo je --njeee
Gojeni H

#1263 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Gojeni H »

hrasno38 wrote:
luxury1 wrote:Kad citam ovo imam da se bacim. Sarajevo nikad nije bio katolicki ili hrvatski grad. Hrvati su uvijek bili manjina u BiH. Nikad nisu bili preko 10%. Sarajevo je muslimanski grad i BiH je muslimanska drzava.
Sinko u ovome gradu su bili katolici i katedrala kad niko ziv nije znao sa ovih prostora da uopste postoji Islam. I onoga trenutka ako se ikad desi da BiH postane muslimanska drzava i Sarajevo muslimanski grad ni jednog ni drugog nece biti jer upravo jedan od razloga sto je BiH uspjela koliko toliko da opstane u proslom ratu je upravo zato sto nije bila samo muslimanska i sto Alija nikad nije javno spomenuo da zeli muslimasnku BiH. Tako da tu svoju teoriju moze nabiti na onu stvar zajedno sa uciteljicom i nastavnicom istorije/povijesti!!!
Na stranu izjava poletarca, ali i ova tvoja treba pregled.
Koji grad? Kad je osnovano Sarajevo? Ko ga je osnovao? Cuj bila katolicka crkva, ... :-)
Lincoln-Burrows

#1264 Re: Papa Franjo u Sarajevu

BHCluster wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
Znam da ti je tesko sto papa nije spomenuo Hrvate kao sto je to odredjena politicka opcija ocekivala, i zalosno je sto je papina poruka pala na gluhe usi.
Ja sam zadovoljan što imam ovakvog poglavara katoličke crkve,
a to o narodima i izjašnjavanjima je Papa ostavio nama samima.
SmokingMan

#1265 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by SmokingMan »

Mir vama...

Nekako je vakat da se tema zatvori. 8-)
hrasno38

#1266 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by hrasno38 »

Gojeni H wrote:
hrasno38 wrote:
Na stranu izjava poletarca, ali i ova tvoja treba pregled.
Koji grad? Kad je osnovano Sarajevo? Ko ga je osnovao? Cuj bila katolicka crkva, ... :-)
Ajde malo procitaj onako nabrzaka a onda google pa trazi detalje:

http://www.sarajevo.ba/ba/stream.php?kat=124
Gojeni H

#1267 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Gojeni H »

hrasno38 wrote:

Sve udure, procitao, proguglao, pa Wikipedia veli:

Although settlement in the area stretches back to prehistoric times, the modern city arose as an Ottoman stronghold in the 15th century.
hajducka travica

#1268 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by hajducka travica »

Gojeni H wrote:
hrasno38 wrote:

Sve udure, procitao, proguglao, pa Wikipedia veli:

Although settlement in the area stretches back to prehistoric times, the modern city arose as an Ottoman stronghold in the 15th century.
I,Bog je bio Hrvat-katolik.Nema veze sto papa rece da ne postoji katolicki Bog ili nije jos doprlo do usiju ili nece nikad ni doprijeti.
Freamon Lester

#1269 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Freamon Lester »

Draga braćo i sestre,
Čitam ondje: "Dobrodošao natrag!" Hvala, jer jučer sam bio u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, kao hodočasnik mira i nade. Sarajevo je grad-simbol. Stoljećima je bio mjesto suživota narodâ i religijâ, tako da je prozvan „Jeruzalemom Zapada". U nedavnoj je prošlosti postao simbol ratnog razaranja. Sada je u toku lijepi proces pomirenja i prije svega sam zbog toga išao tamo: kako bih podupro miran suživot različitih naroda; to je naporan, težak, ali i moguć put! I dobro im ide. Još jednom zahvaljujem vlastima i svim građanima na toplom dočeku. Zahvaljujem dragoj katoličkoj zajednici, kojoj sam htio donijeti ljubav opće Crkve. Posebno zahvaljujem također svim vjernicima: pravoslavnima, muslimanima, židovima kao i pripadnicima drugih vjerskih manjina. Cijenim nastojanja oko saradnje i solidarnosti među tim osobama različitih vjeroispovijesti, potičući ih da nastave raditi na duhovnoj i moralnoj obnovi društva. Oni rade zajedno kao prava braća. Neka Gospodin blagoslovi Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu!

Sve receno. Katanac na temu i nadam se da ce zdravlje posluziti ovog velikog covjek pa da nam navrati jos jednom nekada.. :izet:
Drvenija87

#1270 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Drvenija87 »

Okolčavanje BiH

Papa je čitav dan proveo u Sarajevu kako bi pokazao da je BiH pod Zapadnom jurisdikcijom. Nikako Ruskom ni Pustom Turskom.

Tako je Zapad izbio na Drinu, a i preko Drine će, sudeći po oduševljenosti Vašingtona Vučićem.

Papu je od prejakog sunca štitio NATO kišobran, pa je i Papa popodne djelovao svježe kao i Papa od prije podne. NATO kišobran je pokrio i BiH, samo to niko neće da otvoreno prizna. Iz kvazipolitičkih razloga, koji nemaju veze sa realnošću.

BiH treba u NATO, kao i Srbija. Tako će izbjeći bar jednu opasnost: novog međuetničkog sukobljavanja. Ostale nijanse su stvar umješnosti.

Rusi se zbog BiH neće puno nasekirati, nikada je i nisu doživljavali kao ruski nacionalni interes. Za razliku od teritorije Srbije, gdje jačanje uticaja SAD vide kao kolac u srcu.

Ali, Hladni rat je i trajaće još desetinu godina: valjda narodi sa ovih prostora imaju bar jednom šansu da se ne nadju na „ničijoj zemlji“, što se, u pravilu, doživljava kao „na svačijoj“. I one koji se sukobljavaju na visokom nivou tjera da ničiju zemlju zatrpaju svim i svačim. Sukobima, osiromašenjem, progonima...

Uvažavam Rusiju, poštujem Putina, cijenim snagu i uticaj te velike zemlje, ali red je da Srbi jednom probaju i sa Zapadom. Da vide kako ide i sa tom drugom stranom. Ovako je vijekovima jednoobrazno: Rusi uvijek jaki, Srbi uvijek najviše stradaju. Posebno Srbija.

Kad smo već kod svih ovih geo struja, Turska mi se čini najpogođenijom Papinim boravkom u Sarajevu i njegovim okolčavanjem BiH.

Nakon gubitka uticaja u arapskim zemljama, gdje su pokrenuli proljeća, a nisu doživjeli ni rane jeseni, nakon propasti Kalifata, projektovani turski mostobran u EU završio je na dnu mora novootomanskih carskih snoviđenja.

Znao je to Erdogan prilikom nedavne posjete Sarajevu, gdje je javno izvrijeđao domaćine nudeći im sadaku, tretirajući ih kao raju.

Neostvareni sultan nabijen je u granice Turske, koja je izgubila gotovo svaki uticaj u muslimanskom svijetu, što kod tako velike zemlje izaziva grč, anksioznost, frustraciju i konfuziju. Potpuni gubitak uticaja u BiH dodatno će pojačati sve te političke emocije. I represiju na Bosforu.

Lokalni političari raširenih su ruku dočekali Papu. Ivaniću se baš posrećilo: nakon Putina Papa; u PDP-u ga već proglašavaju Blaženim.

Ni Bakiru nije Papa loše legao, dobro mu dođe pozitivna priča sa njim, kako bi pomogao da se lakše svari Erdogan. Koji Zapadu liježe kao kamen u želucu. A Bakiru kao kamen oko vrata. Koji sve teže nosi. Postkongresni SDA potresi su EKG kamena. Vrlo loš. I uznemiravajući. Predinfarktni.

Što se Čovića tiče, on na Papu gleda kao na kolegu: Čović se ponaša i djeluje kao Papa (iako se tako ne oblači). Stalno šalje poruke mira, a okolčava Herceg Bosnu. Kolegi u Bijelom baš se i ne čini mudrim i pametnim. Zbog Hladnog rata, Turske, Kalifata, Drine i Istočne granice Srbije. I Zapada.

Očekujem da Čović promijeni ploču, da ne bi bio promijenjen. Odijelo ne mora, uvijek mu je dobro skrojeno.

Za razliku od Čovića, Dodik nema šta promijeniti.

On je izgorio na svim stranama svijeta. Iako je godinama pokušavao dokazati da je „veći katolik od ovdašnjeg Pape/Čovića“, kojeg je čak proglasio za predstavnika/branioca interesa RS u Predsjedništvu BiH.

Nakon što Papa odleti, uslijediće dan odmora. A od ponedeljka dalje čišćenje i asfaltiranje zapadnih puteva. Na kojima i nema velikih prepreka.

Ima sujeta koje se već tretiraju kao prošlost. Njene aveti.

Slobodan Vasković
http://slobodanvaskovic.blogspot.com/
insomnia78

#1271 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by insomnia78 »

Sto se tice geopolitickih procjena, Slobodane sjedi jedan
Dozer

#1272 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Dozer »

Ja, ipak, mislim da je 4+. Ali, sljedece 2-3 godine ce pokazati...
Danguba

#1273 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Danguba »

insomnia78 wrote:Sto se tice geopolitickih procjena, Slobodane sjedi jedan
+1

:thumbup:
vivaldi

#1274 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by vivaldi »

vecina ovoga je ko nostradamusova prorocanstva - poprilicno uopsteno pa se moze tumaciti kako kome odgovara..bar ovo sto se tice vanjske politike

a i unutrasnja je slicna
DaysleepeR

#1275 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by DaysleepeR »

sada slijedi nekako najvažnija posjeta, a to je Angela Merkel, ponovo dolaze bitni ljudi u državu, treba iskoristiti njenu posjetu, Dodo na aparatima, kao i ostali nacionalisti, opet izvana dolaze poruke kako nacionalizam i politike torova nemaju budućnost.
Post Reply