Dos`o Nenad!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
zambaklija

#1251 Re: Dos`o Nenad!

Post by zambaklija »

Ridjobrki wrote:A eto kao Nadrealista bi bilo bez Đure... Isto kao da on nije bio najjači lik koji je nosio većinu skečeva u TLN.
:thumbup: i ko li puni onu salu uzastopno 5 dana???
shake69

#1252 Re: Dos`o Nenad!

Post by shake69 »

Kao pravi zadnji papak
kao sneg u prolece
kao Bosna bez mira
kao usran bez papira
kao uljez osecam se
ja nisam odavle

:kiss:[/quote]

Je li ovo Tanovic sa Nenadom?[/quote]
Jeste, pregovara sa ovim vagabundo o biografskom filmu "Epizoda u životu berača željeza - 2. dio"
Zviz wrote:
nema me tamo wrote:
Zviz wrote:Djuro je taj koji nece da se snimi nadrealisti novi, jer on je ono sto bi se reklo primadona. Ima se lafo za nekog umjetnika ali eto hajd... Njemu na racun, da nije bio dio Nadrealista danas nebi bio niko i nista, mozda obicni glumac u nekom pozoristu i to je to. Djuro niti je dobro primljen ili dosao u Sloveniju, a u SA su podjeljena misljenja o njemu.

Kao da ima šanse da se vrati taj stari duh nadrealista..
Baš ce eto njih dvojica pihihi ha ha ha kao da se ništa nije desilo..

A Đuro je prava zvijezda i samo maloumnik može reci da je lafo neki umjetnik.
Covjek je glumio u filmu koji je dobio oskara.

Pa dobro Kolumbo, film je dobio oskara a ne on za ulogu bistvena razlika. Sta je on dobio, kilu parizera i sepru graha? Da nije Nadrealista bilo nebi ni Djure bilo, ko god misli da je drugacije nek se pogleda u ogledalo. Sve uloge koje je dobivao su bile na podlozi Nadrealista. A ne on nece da prizna da su Nadrealisti bili njegov pocetak karijere, nego novinarki Al Djizire :D slozi kao da su Nadrealisti bilo samo jedan od brojnih njegovih projekata, jarane prvo biciklo koje si imao kao djete nije isto kao i ono sto kupis sa 28 godina itd. Jes da su Nadrealisti bili jedan od projekata, ali on nema nimalo respekta prema sebi da kaze istinu, da bez njih nebi niko i nista bio - dobro mozda bi bio neki kao brojni u pozoristu ali na TV nebi zasigurno.
Pa nije ni Rene Bitorajac bio u Nadrealistima pa dobi ulogu u filmu koji je dobio oskara. To ne možeš znati, to je isto kao da kažeš Alen Islamović ne bi nikada bio u Dugmetu da nije bio u Jagodama, to je čisto nagađanje. Ili da tvrdiš da bi Čola bio poznatiji da je bio u Dugmetu. Ne znamo ni ja ni ti šta bi bilo sa Đurom da nije bio u Nadrealistima. Nisu ni Emir Hadžihafizbegović ni Zijah Sokolović ni Senad Bašić bili u Nadrealistima pa su opet radili više nego samo pozorište. I Đuro nije baš rekao tako kao ti nego je dao do znanja da nije emotivno vezan za TLN kao Zenit i Nele, za Zenita i Neleta je TLN uvijek bio život i zajedničko dijete dok je za njega TLN samo jedan od mnogih projekata i samo jedna etapa u životu. Čovjek nije stao u vremenu i gleda naprijed[/quote]

Zanimljivo da samo Nele gleda u pravcu satro skrivenog kamermana/fotoreportera!? Kako jos niko da se ne okrene, drekne na covjeka!?
JohnnyS

#1253 Re: Dos`o Nenad!

Post by JohnnyS »

shake69 wrote:
Zanimljivo da samo Nele gleda u pravcu satro skrivenog kamermana/fotoreportera!? Kako jos niko da se ne okrene, drekne na covjeka!?

Okrećao bi se i ti stalno da ti je nečista savjest...
shake69

#1254 Re: Dos`o Nenad!

Post by shake69 »

JohnnyS wrote:
shake69 wrote:

Okrećao bi se i ti stalno da ti je nečista savjest...
Dobro to, razumijemo se, ali da lik ovako, prakticno pozira u 'zatvorenom objektu" medju grupom ljudi, dok niko drugi nista ne primjecuje, nema logike!
Ridjobrki

#1255 Re: Dos`o Nenad!

Post by Ridjobrki »

Neko je na ovoj temi imao jako dobru primjedbu o korelaciji inteligencije i šovinizma u kontekstu Đure i Neleta. Ne mogu sad to tražiti ali :thumbup: za komentar.

Koliko god on bježao od političkih izjava, komentara i kvalifikacija, Đuro će uvijek ostati personifikacija bosanskog humora, inteligencije i sarajevskog mangupluka. Nele se odricanjem Sarajeva odrekao svoje supstance i sve što otad radi su - realno - pokušaji šupka bez identiteta da se prišlepa na tuđi identitet, bio on velikosrpski kroz političke stavove, novobeogradski kroz muziku, kusturičin kroz ponašanje ili, u najboljem slučaju, svoj vlastiti ali iz nekih drugih vremena.
spreca

#1256 Re: Dos`o Nenad!

Post by spreca »

Ridjobrki wrote:

Šta jel' to kasno za tu varijantu? :D

Šalim se - da oženim tako Ruskinju pa je dovedem u Bosnu pa da mi kuka kako joj fale kakvi proruski separatisti k'o što je ovog Sandokana uhvatila nostalgija za kredibilnim četaljima u Sarajevu... :sad:
:lol: :lol: :lol: ma svasta ima u bozijoj bashchi :mrgreen:
sandokann

#1257 Re: Dos`o Nenad!

Post by sandokann »

shake69 wrote:On je krahirao kao glumac i pjevač i sada možda traži povratak u Sarajevo ili mu je nedostajalo publiciteta pa je na ovaj način želio skrenuti pažnju na sebe. On pati za Sarajevom i više od toga. To sam osjetio u našem svakom razgovoru. Njegova supruga često dolazi u Sarajevo. Nedavno je bila i na godišnjici mature u "Šetalištu". Mogao je samo normalno doći, ali tada niko ne bi znao, što mu nije u interesu - kaže Nedim Tabaković, vlasnik "Setalista" za Avaz.
Otprilike je to tako, po meni a i gore sam napisao na ovoj temi slicno.
Nije lud da se vrati.
Ridjobrki

#1258 Re: Dos`o Nenad!

Post by Ridjobrki »

A veliš nije mu ni hanuma iz protivničkog tabora pa da ga natjera... :wink: :D
shake69

#1259 Re: Dos`o Nenad!

Post by shake69 »

sandokann wrote:
shake69 wrote:On je krahirao kao glumac i pjevač i sada možda traži povratak u Sarajevo ili mu je nedostajalo publiciteta pa je na ovaj način želio skrenuti pažnju na sebe. On pati za Sarajevom i više od toga. To sam osjetio u našem svakom razgovoru. Njegova supruga često dolazi u Sarajevo. Nedavno je bila i na godišnjici mature u "Šetalištu". Mogao je samo normalno doći, ali tada niko ne bi znao, što mu nije u interesu - kaže Nedim Tabaković, vlasnik "Setalista" za Avaz.
Otprilike je to tako, po meni a i gore sam napisao na ovoj temi slicno.
Nije lud da se vrati.
Uozbilji se malo. Citat je lika s kojim se Nele cuje vrlo cesto, kako kaze, odrasli zajedno, dogovarali se za susret u gradu tu noc pa a propalo, i valjda treba bar respektirati misljenje ovog covjeka.
ultima_palabra

#1260 Re: Dos`o Nenad!

Post by ultima_palabra »

Ridjobrki wrote:A eto kao Nadrealista bi bilo bez Đure... Isto kao da on nije bio najjači lik koji je nosio većinu skečeva u TLN.
Dobro, Đuro je bio najsmiješniji lik jer ima tu pojavu i izgovor zbog koje mu se moraš smijati... ali nije učestvovao toliko u stvaralačkoj fazi. Para je bio alfa i omega TLN do svoje smrti, kasnije su pisanje preuzeli Zenit i Nele.
and

#1261 Re: Dos`o Nenad!

Post by and »

sandokann wrote:
spreca wrote:
sandokann wrote:
Problem nebosnjaka u Sarajevu i jeste taj, da im se sto vise oteza ciljem da isele i trajno napuste grad. Rijetki su oni koji mogu zanemariti sve poteskoce u svakodnevnom zivotu i ostati ovdje zivjeti.
Niko ovdje ne govori da je lako......znas li ti koji je broj bosnjaka kojim nije lako,pa to na kraju ispadne kako neko namjerno otezava zivot samo nebosnjacima.........za svoj komad sunca se treba boriti bilo dje da si......a vi jedva cekate da se iselite ...nigdje nije sjajno
Nije isto u Sarajevu danas biti Bosnjak i ne bosnjak.
Isto tako, glupo mi da nekome treba objasnjavati da sam i ja konstitutivan u ovome gradu, entitetu, drzavi - odnosno, svoj na svom.
pa recimo i u banjaluci bi se neko trebao osjećati kao svoj na svom,a vjerovatno mu je teže nego tebi,jer ima krsnu slavu grada,opštine,mjesne zajednice....
takvih obilježavanja u ovm gradu,entitetu nemaš,pa bi za početak trebao da imaš manji pritisak da bi se osjećao svoj na svom.
isto ti je u ovom gradu biti bošnjak i nebošnjak.to nije bitno,bitna je samo povezanost s vlasti.tako da ako imaš veze s politikom i kao nebošnjak ćeš biti u boljoj poziciji nego bošnjak koji nema.ostalima je svima isto.
sandokann

#1262 Re: Dos`o Nenad!

Post by sandokann »

Ridjobrki wrote:A veliš nije mu ni hanuma iz protivničkog tabora pa da ga natjera... :wink: :D
Tako nekako. Ja, Brega i ostali. :-D
spreca

#1263 Re: Dos`o Nenad!

Post by spreca »

and wrote: pa recimo i u banjaluci bi se neko trebao osjećati kao svoj na svom,a vjerovatno mu je teže nego tebi,jer ima krsnu slavu grada,opštine,mjesne zajednice....
takvih obilježavanja u ovm gradu,entitetu nemaš,pa bi za početak trebao da imaš manji pritisak da bi se osjećao svoj na svom.
isto ti je u ovom gradu biti bošnjak i nebošnjak.to nije bitno,bitna je samo povezanost s vlasti.tako da ako imaš veze s politikom i kao nebošnjak ćeš biti u boljoj poziciji nego bošnjak koji nema.ostalima je svima isto.
pa to mu ba fali
sandokann

#1264 Re: Dos`o Nenad!

Post by sandokann »

and wrote:
sandokann wrote:
Isto tako, glupo mi da nekome treba objasnjavati da sam i ja konstitutivan u ovome gradu, entitetu, drzavi - odnosno, svoj na svom.
pa recimo i u banjaluci bi se neko trebao osjećati kao svoj na svom,a vjerovatno mu je teže nego tebi,jer ima krsnu slavu grada,opštine,mjesne zajednice....
Kako nema? Topovska paljba za iftar...
Ridjobrki

#1265 Re: Dos`o Nenad!

Post by Ridjobrki »

ultima_palabra wrote:
Dobro, Đuro je bio najsmiješniji lik jer ima tu pojavu i izgovor zbog koje mu se moraš smijati... ali nije učestvovao toliko u stvaralačkoj fazi. Para je bio alfa i omega TLN do svoje smrti, kasnije su pisanje preuzeli Zenit i Nele.
Vjerovatno stoji to što kažeš ali Đurin fizički humor je jedna od najznačajnijih odlika TLN a njegov kasniji rad pokazuje da lik ima veliki kreativni potencijal tako da nije vala ni ta kreativna faza mogla bez njega proći, tim prije što se većina folova TLN bazirala na improvizaciji - oni su sami rekli da je tu bilo jako malo "pisanih stvari". Neki skečevi su doslovno nastajali na licu mjesta bez ikakve pripreme.

U biti se slažem ali Nadrealisti nisu bili neka etablirana ekipa koja je "stvarala" face - ti ljudi su svojim osobenostima činili Nadrealiste. Niti je Đuro stvorio Nadrealiste niti oni njega ali daljnje karijere svih članova su pokazale kako se snalaze bez TLN i od kakve je ko japije tu bio građen.

Samo velim da to nije stvar kao sa npr. Tifom kojeg je stvorilo Dugme - odnos TLN i pojedinačnih nadrealista je stvar kokoške i jajeta.
emigrazione

#1266 Re: Dos`o Nenad!

Post by emigrazione »

Jao sta ovaj poredi :lol: :lol:
bingov buraz

#1267 Re: Dos`o Nenad!

Post by bingov buraz »

Jeste iz vebeerova tuku uz ramazan,tisuce bradonja klanja kod Sebilja svakodnevno,ja ne bih dolazio na vasem mjestu,stavise odmah bi u znak protesta dao otkaz na poslu u mrskom Teheranu.
Walther

#1268 Re: Dos`o Nenad!

Post by Walther »

Ridjobrki wrote:da lik ima veliki kreativni potencijal tako da nije vala ni ta kreativna faza mogla bez njega proći
Sumnjam u ovo... Sad ima novac i slobodu da pokaze tu "kreativnost". Nema tu ni K od kreativnost jer je sve sto je uradio zadnjih XX godina tuga. Ukljucujuci i dio u Nicijoj zemlji...
and

#1269 Re: Dos`o Nenad!

Post by and »

sandokann wrote:
and wrote:
sandokann wrote:
Kako nema? Topovska paljba za iftar...
malo si polupao lončiće.pročitaj ponovo,vezano za zvanične institucije
topovska paljba za iftar bi se mogla porediti recimo s vatrometom za novu godinu :zzzz:
ultima_palabra

#1270 Re: Dos`o Nenad!

Post by ultima_palabra »

Ridjobrki wrote:
ultima_palabra wrote:
Vjerovatno stoji to što kažeš ali Đurin fizički humor je jedna od najznačajnijih odlika TLN a njegov kasniji rad pokazuje da lik ima veliki kreativni potencijal tako da nije vala ni ta kreativna faza mogla bez njega proći, tim prije što se većina folova TLN bazirala na improvizaciji - oni su sami rekli da je tu bilo jako malo "pisanih stvari". Neki skečevi su doslovno nastajali na licu mjesta bez ikakve pripreme.

U biti se slažem ali Nadrealisti nisu bili neka etablirana ekipa koja je "stvarala" face - ti ljudi su svojim osobenostima činili Nadrealiste. Niti je Đuro stvorio Nadrealiste niti oni njega ali daljnje karijere svih članova su pokazale kako se snalaze bez TLN i od kakve je ko japije tu bio građen.

Samo velim da to nije stvar kao sa npr. Tifom kojeg je stvorilo Dugme - odnos TLN i pojedinačnih nadrealista je stvar kokoške i jajeta.
Stoji i to, improvizacije je bilo napretek. Samo što su pred kraj i oni bili mašinerija od koje se očekivalo sat materijala svake hefte... neko je morao unijeti malo reda u tu anarhiju, a Đuro nije bio taj.
Ridjobrki

#1271 Re: Dos`o Nenad!

Post by Ridjobrki »

sandokann wrote:
Ridjobrki wrote:A veliš nije mu ni hanuma iz protivničkog tabora pa da ga natjera... :wink: :D
Kao Bošnjak koji je proveo zadnjih deset godina u BL ti mogu potvrditi da situacija tamo nije plaho bolja, dapače. Ti bar svoje ime vjerovatno čuješ u nekoj trgovini i vidiš ga tu i tamo na nekoj akreditaciji - ja svoje nisam vidio nigdje u BL a nije da je orijentalno niti pretjerano egzotično.

Moj ti je savjet da se ne zamaraš promjenama u društvu nego da se jednostavno uklopiš. Meni je upalilo a znam dosta likova koji su u međuvremenu samo gledali kud sunce hoda i kukali za stvarima koje im nedostaju od one Banje Luke...
zateznistub

#1272 Re: Dos`o Nenad!

Post by zateznistub »

sandokann wrote: Kako nema? Topovska paljba za iftar...
Misljena sam da ti, u stvari, samo kvalitetno trolas!
sandokann

#1273 Re: Dos`o Nenad!

Post by sandokann »

zateznistub wrote:
Onda ti ne cujes top :)
zateznistub

#1274 Re: Dos`o Nenad!

Post by zateznistub »

sandokann wrote:
zateznistub wrote:
Onda ti ne cujes top :)
:-)
sandokann

#1275 Re: Dos`o Nenad!

Post by sandokann »

Ridjobrki wrote:
sandokann wrote:
Kao Bošnjak koji je proveo zadnjih deset godina u BL ti mogu potvrditi da situacija tamo nije plaho bolja, dapače. Ti bar svoje ime vjerovatno čuješ u nekoj trgovini i vidiš ga tu i tamo na nekoj akreditaciji - ja svoje nisam vidio nigdje u BL a nije da je orijentalno niti pretjerano egzotično.

Moj ti je savjet da se ne zamaraš promjenama u društvu nego da se jednostavno uklopiš. Meni je upalilo a znam dosta likova koji su u međuvremenu samo gledali kud sunce hoda i kukali za stvarima koje im nedostaju od one Banje Luke...
Jbg, po ovome ispada da je Sarajevo isto kao i Banja Luka. Da ovdje nema nikakvog kosmopolitizma, kao sto se predstavlja, a i nema...

Naljutit ces sarajlije (multietnikuse) ovim postom.
Locked