Sarajevo u Ratu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
oridjidji

#1251 Re: Sarajevo u Ratu

Post by oridjidji »

Obilježena dvadeseta godišnjica od drugog masakra na Markalama

https://www.facebook.com/sarajevoinwar?pnref=story

Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1252 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Truba »

kolega nije došao u školu zbog masakra
profa valentić fizika mu dao keca zbog toga što nije uradio zadaću
muha_sa

#1253 Re: Sarajevo u Ratu

Post by muha_sa »

http://www.e-novine.com/region/region-l ... jevom.html
Pravoslavni obredi srpskih snajperista nad Sarajevom

Image

Dr Edo Jaganjac:Oni su bili naučeni da gađaju u zdjelicu (karlicu), jer kad pogodite u zdjelicu ne umrete odmah, nego tek nakon nekih tri dana, nakon pet operacija, nakon 60 doza krvi koje ste dobili, nakon toga što ste pola bolnice zauzeli, ali, jedan dan bira samo djevojčice do 10 godina, drugi dan samo muškarce sa plavim košuljama, treći dan... dok mi skontamo koga taj dan gađaju - prošlo vreme. Pa onda gađaju po tri... ali vi ne znate šta je kriterij. Ali znam da je najduži kriterij bio žene u zelenim bluzama, to je bio najčešći kriterij, to je najduže bilo, to je bilo svaki treći dan, na primer. Kako bi koga doveli sa snajperom mi bi gledali šta ima zajedničko s onim prošlim...“

Dr Edo Jaganjac rođen je u Sarajevu 1957. U svom rodnom gradu završio je osnovnu školu, gimnaziju i Medicinski fakultet. Nakon studija je radio u Brčkom, a specijalizaciju iz hirurgije završio je u Zenici. Tokom opsade Sarajeva radio je kao hirurg u vojnoj bolnici i kao oficir za vezu Ministarstva zdravlja BiH. Posle neuspelog pokušaja spašavanja života petogodišnje Irme Hadžimuratović odlazi u Prag gdje se ponovo nalazi sa porodicom. O ovom strašnom događaju, o kovitlacu apokalipse i sveprisutne smrti, koje su u godinama opsade priređivali veseli srpski zločinci i neljudi, a koje danas srećemo na ulici slobodne, i s posebnim akcentom na bezličnu i nehumanu administraciju UN u ratnom Sarajevu, Edo Jaganjac ostavio je svedočanstvo u svojoj do sada jedinoj knjizi „Sarajevska princeza“. O knjizi i onome što je prati govorio je za RTV Atlas u emisiji „Živa istina“ Darka Šukovića. Po komentarima ispod emisije uveravamo se po hiljaditi put da nacionalističko slepilo ostaje najtrajnije slepilo. Međutim, reči koje izgovara dr Edo Jaganjac upućene su onima koji nisu ubili čoveka u sebi i nisu spremni na ponavljanje zločina. Poslušajmo lekcije doktora koji je pre svega čovek, a to je najteže biti, u miru a posebno u ratu.
DaffyDuck

#1254 Re: Sarajevo u Ratu

Post by DaffyDuck »

Tih godina rata, u nedostatku igracaka igrali smo se sa svacim, sa cijevi zolje kao na slici iznad i drvenim pistoljima igrali smo se ta-ta- valjda po uzoru na velike. Ono kad se djeca u normalnim uslovima igraju mame i tate... igrali smo se i cjevcica/ fiseka. Motali smo fiseke od papira i gadjali drugu djecu ispuhujuci ih kroz malu cjevcicu. Taj vreli avgustovski dan prije 22 godine mama ga je jedva pustila da ode drugu vratiti cjevcicu koju je zaboravio..pogodjen je snajperom u stomak. Nakon dva dana ga vise nije bilo. Jos fali kao prvog dana :(
jefff

#1255 Re: Sarajevo u Ratu

Post by jefff »

Svi moramo biti malo ludi da bismo preživjeli je naziv pjesme od britanskog pjevača Sealea. Neko je uz ovu pjesmu smontirao snimke ratnih scena u Sarajevu. Sjećam se kada je prvi put prikazano negdje na samom kraju 1992. ili početkom 1993.

Seal - 'Crazy' (with lyrics); Newsreel SCARY images of Bosnian War (Unofficial Music Video) [HQ]

https://www.youtube.com/watch?v=HHAtpvpdui4
quarterback

#1256 Re: Sarajevo u Ratu

Post by quarterback »

jefff wrote:Svi moramo biti malo ludi da bismo preživjeli je naziv pjesme od britanskog pjevača Sealea. Neko je uz ovu pjesmu smontirao snimke ratnih scena u Sarajevu. Sjećam se kada je prvi put prikazano negdje na samom kraju 1992. ili početkom 1993.

Seal - 'Crazy' (with lyrics); Newsreel SCARY images of Bosnian War (Unofficial Music Video) [HQ]

https://www.youtube.com/watch?v=HHAtpvpdui4
kad danas kontam sta je i kako bilo kao da sam bio neki drugi ja...
al ocito je covjek cudo pa se na sve navikne
argyle

#1257 Re: Sarajevo u Ratu

Post by argyle »

mali_milojica wrote:Ima li negdje video covjeka koji je donio ranjenu kcerku na CUM i onda u izjavi novinarki kaze da bi volio vidjeti tog snajperistu i sa njim popiti kafu da vidi kakav to covjek moze pucati u dijete od, cini mi se, tri ili cetiri godine
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1258 Re: Sarajevo u Ratu

Post by mali_milojica »

argyle wrote:
mali_milojica wrote:Ima li negdje video covjeka koji je donio ranjenu kcerku na CUM i onda u izjavi novinarki kaze da bi volio vidjeti tog snajperistu i sa njim popiti kafu da vidi kakav to covjek moze pucati u dijete od, cini mi se, tri ili cetiri godine
Hvala ti velika. :thumbup:
zateznistub

#1259 Re: Sarajevo u Ratu

Post by zateznistub »

.
dragma
Vozim: Pješe

#1260 Re: Sarajevo u Ratu

Post by dragma »

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
DZONPI

#1261 Re: Sarajevo u Ratu

Post by DZONPI »

Znate sta je bila najveca frka.Dodjes sa linije ziv a onda te po gradu strah hodat.Jednom pozvan na pitu halo pita umalo me kostala zivota jer me snajper zaganjo iso sam koritom miljacke a minus sve smrzlo samo cekas kad ces upast u vodu.Na kraju crnjak ovi zivili na 15 spratu normala lift neradi.Htjeo sam ostavit komad te pite za uspomenu mislim da skuplja nikad nece bit.
mali Ninja

#1262 Re: Sarajevo u Ratu

Post by mali Ninja »

DZONPI wrote:Znate sta je bila najveca frka.Dodjes sa linije ziv a onda te po gradu strah hodat.Jednom pozvan na pitu halo pita umalo me kostala zivota jer me snajper zaganjo iso sam koritom miljacke a minus sve smrzlo samo cekas kad ces upast u vodu.Na kraju crnjak ovi zivili na 15 spratu normala lift neradi.Htjeo sam ostavit komad te pite za uspomenu mislim da skuplja nikad nece bit.
al ti je nakon avanture legla ko budali samar? :D
anonimni clan

#1263 Re: Sarajevo u Ratu

Post by anonimni clan »

DZONPI wrote:Znate sta je bila najveca frka.Dodjes sa linije ziv a onda te po gradu strah hodat.Jednom pozvan na pitu halo pita umalo me kostala zivota jer me snajper zaganjo iso sam koritom miljacke a minus sve smrzlo samo cekas kad ces upast u vodu.Na kraju crnjak ovi zivili na 15 spratu normala lift neradi.Htjeo sam ostavit komad te pite za uspomenu mislim da skuplja nikad nece bit.
Jest dobro si ...
Vratis se iz akcije ziv i zdrav i onda iz pjehe s Gradjevinskog fakulteta do A.Polja......
Pa te ufati granatiranje oko Vojne bolnice ili na Malti ili da jos bude gore sjedis na Otoci dole na onom parkingu ispod onog doma zdravlja i gledas kako artiljerijom pretresaju Hrasno pa Aneks i odose do Svrakinog. A ti poveo malog rodjaka s Bjelava kod sebe par dana dok se ne vratis u bazu.
Sjedis i kontas sto mi je to trebalo ....izlazes dijete opasnosti ....sta da mu se nesto desi ...na sebe i ne kontas,
trambusek88

#1264 Re: Sarajevo u Ratu

Post by trambusek88 »

bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1265 Re: Sarajevo u Ratu

Post by bitanga_sa_otesa »

hvala za video trambusek,vidim neke poznate ljude :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1266 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Truba »

i dalje živa sjećanja na sarajevo kad sam otišao
i kad sam se vratio
3 godine razlike
i 15 dana
faktički isti mjesec ( novembar)
a ni blizu

možda prevelika očekivanja
a možda sjećanje koje je sve uljepšalo
jefff

#1267 Re: Sarajevo u Ratu

Post by jefff »

April 8, 1993
AP Photo/Michael Stravato

Image

January 17, 1993
AP Photo/Hansi Krauss

Image
jefff

#1268 Re: Sarajevo u Ratu

Post by jefff »

June 18, 1993
Peter Northall, Associated Press

Image
Banksy

#1269 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Banksy »

jefff wrote:April 8, 1993

Image

January 17, 1993
AP Photo/Hansi Krauss
Wrangler kesa i kožni ceker, s reljefnim otiskom egipatskim (ili sličnih) motiva, bio skup, kožne čizme, suknja od tvida, šal, čija li je mati ...
quarterback

#1270 Re: Sarajevo u Ratu

Post by quarterback »

Banksy wrote:

Image

January 17, 1993
AP Photo/Hansi Krauss
Wrangler kesa i kožni ceker, s reljefnim otiskom egipatskim (ili sličnih) motiva, bio skup, kožne čizme, suknja od tvida, šal, čija li je mati ...
ovo je mdvor, ispred sadasnjeg scca, gdje je bio gril megi i samoposluga prije rata
trambusek88

#1271 Re: Sarajevo u Ratu

Post by trambusek88 »

Image
megaman4

#1272 Re: Sarajevo u Ratu

Post by megaman4 »

quarterback wrote:
Banksy wrote:

Image

January 17, 1993
AP Photo/Hansi Krauss
ovo je mdvor, ispred sadasnjeg scca, gdje je bio gril megi i samoposluga prije rata
i tramvajska stanica Marindvor gdje je i dan danas, samo što prije rata nije bilo nadstrešnice kao danas.
oridjidji

#1273 Re: Sarajevo u Ratu

Post by oridjidji »

trambusek88

#1275 Re: Sarajevo u Ratu

Post by trambusek88 »

Koje je ovo žuto auto lijevo?
Image
Post Reply