Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
RNG_25

#1251 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

Leo_alfa wrote:Ako ovo ne znaci nametanje stava, odnosno "ispiranje mozga" onda ne znam sta znaci.
Ima i drugih, naučnih predmeta koji služe istoj svrsi. Historija mi prva pada na pamet.
sigh

#1252 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

Meni je cudno zasto se vjernici uvijek trude, slomise se doslovno, da ateizam prikazu kao neko vjerovanje iako ne mogu smisliti ateizam. Kao ono vidite i vase je nonsens :D
nasa

#1253 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

@RNG, ne bih rekla bas da je tako
ali slicno je recimo kao sa sekcijama, radi se o izbornom predmetu, to je kljucno...
npr. da imas u skoli sekciju koja se bavi sevdalinkama imao bi slicne ciljeve i zadatke, razvijati ljubav prema izvornoj muzici, izgraditi pozitivan stav prema sevdalinkama itd.

@sigh, ne, samo ostavljate takav dojam :D
sizifinho

#1254 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sizifinho »

sigh wrote:Meni je cudno zasto se vjernici uvijek trude, slomise se doslovno, da ateizam prikazu kao neko vjerovanje iako ne mogu smisliti ateizam. Kao ono vidite i vase je nonsens :D
Čije naše? Ti ne znaš šta sam ja, već pretpostavljaš a i uz to generalizuješ xD
apsidejzi

#1255 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

Leo_alfa wrote:Interesantna mi je ova prica oko vjeronauka pa sam procackao nesto malo o tome po netu i naisao na sljedece:

http://www.rijaset.ba/mekteb/DokumentiD ... Maglaj.pdf

Obratiti paznju na rubriku "odgojni cilj" za svaki sat u dokumentu.

Npr.
Razviti ljubav prema nazivanju selama.
Iniciranje ponosa zbog pripadanja vjeri islamu.
Razvijanje sklonosti ka učenju dova.
Produbiti ljubav prema Allahu.
Izgraditi pozitivan stav spram Allaha, meleka, poslanika,...
Razvijanje ljubavi prema učenju Kur’ana.
Razvijanje ljubavi prama značenju Kur’ana.
Formiranje pozitivne slike o islamskim propisima.
Izgraditi pozitivan stav spram Allaha i ojačavanje ljubavi prema Njemu.
itd.

Dokument sadrzi 194 str. nisam mogao sve listati, ali mislim da je poenta jasna. Ako ovo ne znaci nametanje stava, odnosno "ispiranje mozga" onda ne znam sta znaci.
Ja zapazam iduce rijeci: ljubav, pozitivan stav, pozitivna slika, ponos. Bolje su od odsjecanja glava, ubijanja neistomisljenika i slicno sto nam ISIS pokusava nametnuti. Ne znam kako ti to gledas, ali ocito postoji razlika u "nametanju". Bilo bi lijepo makar malo perspektive postaviti prije nego se krene sa kritikom.
Chagalj

#1256 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

statixx wrote:Ako bi politiku abrahamskog boga morali opisati u jednoj recenici mislim da bi ova bila najbliza istini. :D

Image
slika najbolje pokazuje koliko zaista ateisti razumiju vjernicko vjerovanje u Boga

ispade, "Hej ja sam Bog, moras me obozavati, inace cu te kazniti vjecno u paklu, cao, dovidjenja"

To sto Bog kaze da se obozava samo on, to se podrazumjeva , da se njegovi savjeti slusajuju jer on ti zeli dobro, kad ti kaze to nije, dobro, makni se toga, jer nije dobro za tebe to, kako tako, kad ti kaze uradi to, znaj da je korist u tome za tebe pa makar ti i neznao za tu korist u tom trenutku, a Bogu ti niti koristis niti stetis svojom pokrnosti ili nepokornosti , to je samo za tvoje bolje, jer Bog sam kaze u Kuranu da moze bez svakoga biti, sam je sebi dovoljan. A to sto te kazni dzehennemom, jeste zbog grijeha koje su tvoje rukle prouzrokovale a Bog nije nikome nepravedan, sam pao sam se ubio, krivi samog sebe.
sigh

#1257 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

sizifinho wrote:
sigh wrote:Meni je cudno zasto se vjernici uvijek trude, slomise se doslovno, da ateizam prikazu kao neko vjerovanje iako ne mogu smisliti ateizam. Kao ono vidite i vase je nonsens :D
Ma nisam :D Ili si njima ili si s nama :P
sigh

#1258 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

apsidejzi wrote:
Leo_alfa wrote:Interesantna mi je ova prica oko vjeronauka pa sam procackao nesto malo o tome po netu i naisao na sljedece:

Npr.
itd.

Dokument sadrzi 194 str. nisam mogao sve listati, ali mislim da je poenta jasna. Ako ovo ne znaci nametanje stava, odnosno "ispiranje mozga" onda ne znam sta znaci.
Ja zapazam iduce rijeci: ljubav, pozitivan stav, pozitivna slika, ponos. Bolje su od odsjecanja glava, ubijanja neistomisljenika i slicno sto nam ISIS pokusava nametnuti. Ne znam kako ti to gledas, ali ocito postoji razlika u "nametanju". Bilo bi lijepo makar malo perspektive postaviti prije nego se krene sa kritikom.
Ne razumijes, nema tu kriticke misli. Zato je pranje mozga. Uci djecu da nesto vole bez skepticizma. Zato imas masu dobrih ljudi koji rade lose stvari jer misle da je to ispravno, pozitivno, pozitivan stav. Da li bi tebi bilo pranje mozga ako ovdje rijec Bog zamijenis sa Kim-Jong Un ili Tito. U ovom slucaju je jos gore jer pricamo o imaginarnoj kategoriji. Nemojte se ljutiti ali to nije dokazano i sami kazete tako. :wink:
Last edited by sigh on 31/08/2014 21:05, edited 1 time in total.
IcedMFEarth

#1259 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

@Chagalj A šta ako se ja klonim od svega što je bog zabranio, ali ne vjerujem u njega ? Jel to znači da neću biti kažnjen ? Ja ne bih rekao.
sigh

#1260 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

IcedMFEarth wrote:@Chagalj A šta ako se ja klonim od svega što je bog zabranio, ali ne vjerujem u njega ? Jel to znači da neću biti kažnjen ? Ja ne bih rekao.
Koliko ja znam, sve ce ti se oprostiti, samo to nece :-D
Chagalj

#1261 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

IcedMFEarth wrote:@Chagalj A šta ako se ja klonim od svega što je bog zabranio, ali ne vjerujem u njega ? Jel to znači da neću biti kažnjen ? Ja ne bih rekao.
nisu u pitanju samo zabrane nego i naredbe koje na kraju ipak tebi koriste.

evo recimo da se klonis svih zabrana ali nedrzis se naredbi

isto otprilke, postujes sve zabrane drzave ali ipak kad trebas da platis porez sto je naredba drzave ti to neuradis, pa te drzava kazni ekonomski i zatvorom, isto tako i Bog kaznjava za ne izvrsavanje njegovih naredbi samo sto su njegove kazne strasnije i bolnije.
harač

#1262 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by harač »

but he loves you (https://www.youtube.com/watch?v=gPOfurmrjxo)

barem se muhamed ne može optužiti da je sam izmislio ovakvu psihopatsku kreaturu, već tek plagirao druge semite
IcedMFEarth

#1263 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

Chagalj wrote:

isto otprilke, postujes sve zabrane drzave ali ipak kad trebas da platis porez sto je naredba drzave ti to neuradis, pa te drzava kazni ekonomski i zatvorom, isto tako i Bog kaznjava za ne izvrsavanje njegovih naredbi samo sto su njegove kazne strasnije i bolnije.
Pa eto, o tome govori slika. Znači ja mogu biti fin i kulturan, ne ubijam, ne kradem, ne lažem, ne pijem, ne kockam, ne drogiram se, pomažem siromašnima itd.
Ali ako ne klanjam i ne postim idem u pakao. Dakle, ne obožavam ga, idem u pakao.
Chagalj

#1264 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

IcedMFEarth wrote:
Chagalj wrote:

Pa eto, o tome govori slika. Znači ja mogu biti fin i kulturan, ne ubijam, ne kradem, ne lažem, ne pijem, ne kockam, ne drogiram se, pomažem siromašnima itd.
Ali ako ne klanjam i ne postim idem u pakao. Dakle, ne obožavam ga, idem u pakao.
i tvoj klanjanje i tvoj post je korist za tebe a ne za Boga, to je za tvoje bolje.

Klanjanjem iskazujes zahvalnost BOgu a sa postom ide tvoje tijelo na service svake godine kao sto auta idu na service, tijelo se obanavlja, imonoloski sistem se obnavlja, tijelo se rjesava toksina, trenira se strpljivost, dobiva se susojecanje sa siromasnima i mnogo toga jos. Tvoje tijelo je tvoje duse prevozno sredstvo tebi dato od Boga da se tvoja dusa krece kuda hoce u ovom materijalnom svijetu, pa to prevozno sredstvo mora ici na service svake godine kroz post, jer ako se to pozajmljeno prevozno sredstvo ne odrzava prema propisima onoga koji ti je iznjamio jer ces mu ga vratiti nazad kad dusa izleti iz njega u casu smrti zato ces biti pitan.
RNG_25

#1265 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

harač wrote:but he loves you (https://www.youtube.com/watch?v=gPOfurmrjxo)

barem se muhamed ne može optužiti da je sam izmislio ovakvu psihopatsku kreaturu, već tek plagirao druge semite
:fazlija:
Chagalj

#1266 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

evo recimo da nema Boga, haj dobro nikom nista, a sta ako ga ima a ti ga nazivao psihopatom

haj zamisl ise da te stvarno prozivi poslije smrti i stoji pred njim, bez ikakvoh tuamca i prevodioca , direktno ti se obraca sa lijeve strane vidis razbuktali pakao i najgore moguce kazne kakve nisi mogao ni naslutiti, pa te pita, "sto ti je ono trebalo da me nazivas psihopatom, a ja te stvorio u majcinom stomaku, hranio te, pa poslije ti dao pamet, snagu, hranu, pice, i masa ostalih blagodati " kako bi se osjecao u tom trenutku

ja mislim da bi rekao, vodite me i pakao zasluzio sam
vatrogasac

#1267 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

sigh wrote:
apsidejzi wrote:

Npr.
itd.

Ne razumijes, nema tu kriticke misli. Zato je pranje mozga. Uci djecu da nesto vole bez skepticizma. Zato imas masu dobrih ljudi koji rade lose stvari jer misle da je to ispravno, pozitivno, pozitivan stav. Da li bi tebi bilo pranje mozga ako ovdje rijec Bog zamijenis sa Kim-Jong Un ili Tito. U ovom slucaju je jos gore jer pricamo o imaginarnoj kategoriji. Nemojte se ljutiti ali to nije dokazano i sami kazete tako. :wink:
Eh sad...Kim-Jong Un i efendija kod kojeg djeca dođu par dana na par sati. Svo ostalo vrijeme dijete je pod uticajem svega i svačega, a što zovemo društveno biće. Ne možeš reći da samo roditelj ili samo efendija ili samo učiteljica ili samo strina ili samo TV ili samo internet ili samo raja iz mahale ili....odrede stav prem životu.
IcedMFEarth

#1268 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

I ja sam svog sina napravio, hranio, mazio, pazio i kupovo mu svašta. Ali nema šanse, ma bilo šta da je on uradio, ne bih ga bacio u vatru za to :)
Mogu ga se odreći, mogu ga otjerati od sebe, ali nikako ga zapaliti. Zamisli situaciju u kojoj je sin oca nazvao psihopatom, a on ga zapalio. Šta bi ti reko ? Šta bi javnost rekla ? Da li bi reko da je to iz ljubavi ?
sizifinho

#1269 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sizifinho »

sigh wrote:
sizifinho wrote:
Ma nisam :D Ili si njima ili si s nama :P
Nije fer, editovao si post haha i ukinuo kvotaciju xD

Ja sam ovdje više kao posmatrač xD Moja pripadnost nije određena, jer još uvijek tragam :D
animals

#1270 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

Chagalj wrote:

evo recimo da nema Boga, haj dobro nikom nista, a sta ako ga ima a ti ga nazivao psihopatom

haj zamisl ise da te stvarno prozivi poslije smrti i stoji pred njim, bez ikakvoh tuamca i prevodioca , direktno ti se obraca sa lijeve strane vidis razbuktali pakao i najgore moguce kazne kakve nisi mogao ni naslutiti, pa te pita, "sto ti je ono trebalo da me nazivas psihopatom, a ja te stvorio u majcinom stomaku, hranio te, pa poslije ti dao pamet, snagu, hranu, pice, i masa ostalih blagodati " kako bi se osjecao u tom trenutku

ja mislim da bi rekao, vodite me i pakao zasluzio sam
E svasta ces ovdje procitati, ko da predskolska djeca tumace :D
m_l

#1271 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by m_l »

...pa kad se odrasli ponasaju gore od djece i treba slikovito :mrgreen:
Chagalj

#1272 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

IcedMFEarth wrote:I ja sam svog sina napravio, hranio, mazio, pazio i kupovo mu svašta. Ali nema šanse, ma bilo šta da je on uradio, ne bih ga bacio u vatru za to :)
Mogu ga se odreći, mogu ga otjerati od sebe, ali nikako ga zapaliti. Zamisli situaciju u kojoj je sin oca nazvao psihopatom, a on ga zapalio. Šta bi ti reko ? Šta bi javnost rekla ? Da li bi reko da je to iz ljubavi ?
Ni BOg tebe nebi volio zapaliti ali ako ti zelis da ides tim putem koji vodi u vatru, onda samo sebe mozes da krivis, a ne Boga, jer BOg je rekao ne sliejdte sejtanove stope jer to vodi u pakao, a ti kao veliki mudrac bolje znas od Boga i onda kad nastradas koga kritviti Boga koji te upozoravao ili sebe koji nije slusao savjete?

BOg kaze:

101. Mi nismo prema njima bili nepravedni, već oni samo prema sebi. I kada bi pala naredba Gospodara tvoga, ništa im nisu pomogla božanstva njihova kojima su se, a ne Allahu, klanjali, samo bi im propast njihovu povećali.

102. Eto, tako Gospodar tvoj kažnjava kad kažnjava sela i gradove koji su nasilje činili. Kažnjavanje njegovo je zaista bolno i strašno.

103. To je pouka za one koji se plaše patnje na onom svijetu; a to je Dan kada će svi ljudi biti sabrani i to je Dan kada će svi biti prisutni,

Bog te je stvorio da bi ti ukazao milost ali ti tu milost nezelis.
Last edited by Chagalj on 31/08/2014 22:26, edited 1 time in total.
apsidejzi

#1273 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

sigh wrote: Ne razumijes, nema tu kriticke misli. Zato je pranje mozga. Uci djecu da nesto vole bez skepticizma. Zato imas masu dobrih ljudi koji rade lose stvari jer misle da je to ispravno, pozitivno, pozitivan stav. Da li bi tebi bilo pranje mozga ako ovdje rijec Bog zamijenis sa Kim-Jong Un ili Tito. U ovom slucaju je jos gore jer pricamo o imaginarnoj kategoriji. Nemojte se ljutiti ali to nije dokazano i sami kazete tako. :wink:
Znam i ja ne sporim da nije "ispiranje mozga". Jeste, ali sve oko nas je ispiranje mozga. Svaka socijalna konstrukcija je ispiranje mozga. Gledas reklamu na televizoru - i to je jedan vid ispiranja mozga. Sve oko tebe se bori za tvoju paznju i na neki nacin ti ispire mozak. Cak i tvoj rodjeni zeludac cini isto - mada on to cini direktno. Zapravo, stvar je samo u suptilnosti ispiranja mozga, ali u samoj srzi, sve oko nas je to.

U takvom okruzenju, mi moramo traziti ono sto poziva necemu sto je pozitivno za veliku vecinu ljudi. Ako ja kao pojedinac prihvatam ideju da je Kur'an knjiga koja nudi recept optimalnom uredjenju drustva, onda cu ja nastojati "isprati sto vise mozgova" (molim da se ne zanemaruju navodni znaci u frazi) kako bismo postigli optimalno uredjenje drustva. Evo jedan banalni primjer ali moze biti poucan za nasu diskusiju: zabrana kamate u islamu. Implicitno je nagovjesteno u Kur'anu, a eksplicitno naglaseno u hadisu, da ako otvorimo vrata kamati zavrsicemo sa drustvenim uredjenjem u kojem bogati ostaju trajno bogati a siromasni bivaju zarobljeni u trajnom siromastvu. Za racionalno shvatanje, to je negativna pojava. Svako zeli imati ako nista onda priblizno jednaku sansu za uspjeh i pad no mi zivimo u drustvu gdje su te sanse ekstremne. Djete koje se rodi u Bangladesu ima katastrofalne sanse za zivot dostojan covjeka. Za moje shvatanje a da ti to argumentujem trebalo bi mi prostora i vremena, otvaranje vrata kamati je glavni historijski razlog zasto smo dosli u danasnju poziciju.
vatrogasac

#1274 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

harač wrote:
vatrogasac wrote:
harač wrote: wow :shock: :D
Koje?
ne razlikovanje činjenica od fikcije, ali to je generalna boljka vjernika :D samo me malo iznenadila otvorenost u tom pogledu. istina kad ih se pritisne bježe u stilska sredstva i omiljenu alegoriju: nije adem, već "adem", nije letio, već "letio", nije dan, već "dan" i sl.
Sama Uputa kaže da nepojavno se ne može tumačiti pojavnim. Bilo je tih ajeta dosta i hadisa do sada pa da se ne ponavljam.
Kada govorimo posebno o gajbu. Da li govorili o Bogu, o džennetu, kaderu, meleku, mudžizama.... u tome su vrlo oprezni i teolozi da ne bi naveli na stranputicu. Onda nekoliko stoljeća islamska misao je bila 'zabetonirana', a nije joj to odlika i sada muslimani pokušavaju to da nadoknade pa ima svega i svačega. Ako si čitao intervju sa Durakovićem od neki dan ne moram više od ovoga.
IcedMFEarth

#1275 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

"Sine, budi fin i pošten, jer ako ne budeš moram te baciti u vatru. Ja stvarno ne bi volio da to uradim, ali ću morati da te vječno mučim jer te volim i jer sam najmilostiviji i najsamilosniji" :D

Ako ima boga reći ću mu ja da je psihopat na sudnjem danu :D
Locked