AMERIKA

Post Reply
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#1251 Re: AMERIKA

Post by UnscarD »

Odlican text (sa linkovima na izvore)...a ispod su neke od cinjenica :
http://www.alternet.org/economy/coming- ... paging=off

-Ukupno bogatstvo u USA se u periodu 2007-2013 povecalo za 26% dok je prosjecno domacinstvo u USA za isti period IZGUBILO cak 42% svog bogatstva.
-Biznis vezan za privatne zatvore u USA raste sa nevjerovatnom stopom od 1600%
-Od 2007, izgubljeno je 14 Miliona full time poslova a populacija je u istom periodu porasla za dodatnih 17 miliona
-Bilo bi potrebno iskoristiti kapital od svega 0,5% od 1% najbogatijih u USA kako bi se potpuno na nacinalnom nivou, iskorjenilo siromastvo. Ipak, nikakav, plan, nikakva incijajativa za takvo nesto ne postoji.

Distribucija bogatstva u USA

Image
nosara

#1252 Re: AMERIKA

Post by nosara »

UnscarD wrote:Odlican text (sa linkovima na izvore)...a ispod su neke od cinjenica :
http://www.alternet.org/economy/coming- ... paging=off

-Ukupno bogatstvo u USA se u periodu 2007-2013 povecalo za 26% dok je prosjecno domacinstvo u USA za isti period IZGUBILO cak 42% svog bogatstva.
-Biznis vezan za privatne zatvore u USA raste sa nevjerovatnom stopom od 1600%
-Od 2007, izgubljeno je 14 Miliona full time poslova a populacija je u istom periodu porasla za dodatnih 17 miliona
-Bilo bi potrebno iskoristiti kapital od svega 0,5% od 1% najbogatijih u USA kako bi se potpuno na nacinalnom nivou, iskorjenilo siromastvo. Ipak, nikakav, plan, nikakva incijajativa za takvo nesto ne postoji.

Distribucija bogatstva u USA

Image
Americki san... Ubijedili su ispiranjem mozga prosjecne gradjane kako svi imaju istu sansu... One koji su bili u poziciji da se suprotstave su likvidirali, pokrili sve sfere drustva, osigurali svoju licnu bezbijednost i samo sire gap izmedju sebe i sitne buranije... Skidam kapu... :kakoste:
UnscarD

#1253 Re: AMERIKA

Post by UnscarD »

Bas tako. Nejednaka distribucija bogatstva ostaje najveca boljka.
Prema poslednjem izvjestaju Federalnih Rezervi ( Flow of Funds report) ukupno bogatstvo u USA iznosi 82 Triliona (biliona po "nasem" racunanju) USD sto bi kada bi bilo podjeljeno jednako omogucilo da svako domacinstvo ima vrijednost bogatstva od 712K USD a trenutno prosjecno domacinstvo posjeduje pogatstvo od svega 56K USD(skromnih 86K KM po 1.55 kursu - ovo mi djeluje nekako bas malo jer mislim da u jednoj jadnoj BiH situacija nije puno gora).

Ultra bogati, odnosno 0,01% populacije trenutno posjeduje rekordnih 11.1% , sljedecih 0,9% (za total od 0.1%) posjeduje dodatnih 10.4% (dakle ovo je samo 0.1% ne punih 1%) dok ostalih 0,9% populacije (sada za total od najbogatijih 1%) posjeduje jos 18.3% za rekord svih vremena od 39.8% skoncentrisanih u 1% populacije.

Ovo je ujedno osnovni problem. Dzaba sve kada je bogatstvo ovako neravnomjerno podjeljeno. Autor ide toliko daleko da ovakvu distrubuciju (po meni sa punim pravom) naziva zlocinom protiv covjecnosti.
Challenger__

#1254 Re: AMERIKA

Post by Challenger__ »

Kako zvanični Peking ocjenjuje američku vanjsku politiku danas?

Image
China Blasts Obama's "Paranoid, Narrow-Minded, Arrogant, & Hypocritical" Foreign Policy
Paranoična, zatucana, primitivna, arogantna i licemjerna vanjska politika.

:arrow: China Blasts Obama's Foreign Policy
topcam
Vozim: uzbrdo

#1255 Re: AMERIKA

Post by topcam »

:mrgreen:
Cybernetic

#1256 Re: AMERIKA

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 13:23, edited 1 time in total.
Challenger__

#1257 Re: AMERIKA

Post by Challenger__ »

Cybernetic wrote:Kaze Obama da Venecuela predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost SAD i optuzuje njezine vlasti za krsenje ljudskih prava. :lol:

U Saudijskoj Arabiji, inace glavnom savezniku Amerikanaca na Bliskom istoku, je od pocetka ove godine pogubljeno 40 ljudi. Uspjeli su oboriti sopstveni rekord.
Normalno. Ko će se zamarati dekapitacijama, finansiranjem terorističkih organizacija, nedostatkom osnovnih sloboda, građanskih prava i sličnim nebitnim nestašlucima njihovih vehabijskih partnera.

Image

Bitna je suština: ko više brine o svojim nego o američkim i izraelskim interesima, on je "opasnost po nacionalnu bezbjednost SAD". Katar i Saudijska Arabija su savezničke demokratije a Venceula je "threat".

_____

Evo agencijske vijesti koju si pomenuo :arrow: LINK
Cybernetic

#1258 Re: AMERIKA

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 13:25, edited 1 time in total.
nosara

#1259 Re: AMERIKA

Post by nosara »

Cybernetic wrote:Novi biser americke vlade...

After Venezuela accused the United States of plotting another coup, State Department spokesperson Jen Psaki rejected the claim as "ludicrous." She said, "As a matter of long-standing policy, the United States does not support political transitions by non-constitutional means."

:lol:

Zna kuja kome se obraca... amerikenjci ovakva govna gutaju k'o gumene bombone... Od toga su onako bistri... :D
Challenger__

#1260 Re: AMERIKA

Post by Challenger__ »

Upucana dva drota u Fergusonu:

Image
Image

:arrow: LINK
Last edited by Challenger__ on 12/03/2015 08:30, edited 1 time in total.
nosara

#1261 Re: AMERIKA

Post by nosara »

Padaju i ostavke... Jel' to pocela demokratizacija u cemerici...? :D
Kikibombona

#1262 Re: AMERIKA

Post by Kikibombona »

Jeff

Kakav je ovaj Kruz i kakve su njegove sanse?

Inace, kakve su sanse da predstavnik demokrata ponovo uzme izbore?
drastic

#1263 Re: AMERIKA

Post by drastic »

Kikibombona wrote:Jeff

odlicne, zena mu je v.p. u goldman sachs
razonoda

#1264 Re: AMERIKA

Post by razonoda »

drastic wrote:

odlicne, zena mu je v.p. u goldman sachs
:-) Nema sansi--tea party.
jefferson

#1265 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

Nikakve!
Ali dobro je za demokrate. Sto vise ovih budala u primarnim izborima (Cruz, Walker, Huckabee, Carson itd) manje su sanse Jeb Busha ili Rand Paula. Tokom primarnih izbora da bi ova dvojica uzela glasove tkz. baze (a to je gomila starih bjelaca, rasisticki nastrojenih sa razmisljanjem na nivou amebe kojima samo trebas reci: Freedom, guns, Israel, Jesus) moraju da postanu radikalni jer ce ih Kruz i ekipa tamo odvesti.
Naravno, danas se sve snima, tako koji god kandidat da udje u generalne izbore, morat ce sve to objasniti i dobiti glasove nezavisnih kandidata da bi pobjedili.
Nista novo, kriza Republikanske Partije, prema kojoj su Ronald Reagan i Richard Nixon extremni ljevicari, se i dalje nastavlja.
Licno, ne bi volio da Hillary pobjedi, ali kako stvari stoje, daleko bolje nego alternative.
razonoda

#1266 Re: AMERIKA

Post by razonoda »

:-) Kako god--Bush pobjedjuje.
Rob_Atl

#1267 Re: AMERIKA

Post by Rob_Atl »

ma nema sanse, hilary ce pomest ko god bude protiv nje, osim ako Obama ne zajebe nesto u ove dvije godine drasticno ne vidim ko ce glasati za ove republikance, svi potencijalni kandidati su bogu za plakat, jedino Bush izgleda ozbiljno ali ja mislim da je raja pameti dosla i da vise Busha nikad nece izabrati :D . Ovaj Cruz se prvi digao protiv "obamacare" i na kraju ga on uzeo jer mu je najbolja opcija bila i najjeftinija :lol: :lol: . Valjda glupi ameri nece izabrati republikanca jer ce rat zagarantovan biti, koreji ili iranu negdje ce se ratovati.
daddy-kool

#1268 Re: AMERIKA

Post by daddy-kool »

Hillary, da je bilo sreće, je trebala biti predsjednica od 2008.

Nixon i Reagan ljevičari?!
Šta se to dešava kod republikanaca?
Stoner

#1269 Re: AMERIKA

Post by Stoner »

Ma kakav Reagan ljevicar...
UnscarD

#1270 Re: AMERIKA

Post by UnscarD »

Stoner wrote:Ma kakav Reagan ljevicar...
MIslim da nisi bas shvatio Jeffersona najbolje ...toliko su ovi novi desni da iz njihove perspektive i Regan izgleda kao ljevicar.
razonoda

#1271 Re: AMERIKA

Post by razonoda »

Rob_Atl wrote:ma nema sanse, hilary ce pomest ko god bude protiv nje, osim ako Obama ne zajebe nesto u ove dvije godine drasticno ne vidim ko ce glasati za ove republikance, svi potencijalni kandidati su bogu za plakat, jedino Bush izgleda ozbiljno ali ja mislim da je raja pameti dosla i da vise Busha nikad nece izabrati :D . Ovaj Cruz se prvi digao protiv "obamacare" i na kraju ga on uzeo jer mu je najbolja opcija bila i najjeftinija :lol: :lol: . Valjda glupi ameri nece izabrati republikanca jer ce rat zagarantovan biti, koreji ili iranu negdje ce se ratovati.
:-) Ne znam sto su po tebi ameri--glupi--al se varas da nece Busha. A,BILL kao druga strana od Hillary, nece vise u bijeloj kuci prenociti.
JohnnyS

#1272 Re: AMERIKA

Post by JohnnyS »

Jeb je katolik, ne znam kako će waspovci koji biraju republikance gledati na taj kompromitirajući podatak...
Herr Flick

#1273 Re: AMERIKA

Post by Herr Flick »

UnscarD

#1274 Re: AMERIKA

Post by UnscarD »

Herr Flick wrote:
Pa 2002 su pali na ispitu iako su sve ozbiljno dobro odradili jer je preko MIlion ljudi spontano izaslo na ulice. Srecom imamo zapadne novinare koji su se zatekli u samoj palati pa zato imamo nekoliko sjajnih filmova koji te dogadjaje dokumentuju a od kojih preporucujem :
http://www.imdb.com/title/tt0363510/

Jaka sena u filmu je kada neki kapetan, telefonom prima naredjenje od organizatora drzavnog udara, nekog pukovnika da puca na masu ljudi koji su okruzili predsjednicku palatu. Kaze kapetan " Gospodine pukovnice, ja pucam na 10.000 ljudi, pucam i na 100.000 ljudi ali ispred mene se nalazi MILION ljudi. Ja na njih ne pucam , ja sam sa njima". I spusta mu slusalicu. JAKO .

A ovo sada, sta ce , idu na popravni. Nadam se da ce USA opet pasti na ispitu ali na zalost mislim da nece. Maduro nema Chavezovu karizmu.
Stoner

#1275 Re: AMERIKA

Post by Stoner »

UnscarD wrote:
Stoner wrote:Ma kakav Reagan ljevicar...
MIslim da nisi bas shvatio Jeffersona najbolje ...toliko su ovi novi desni da iz njihove perspektive i Regan izgleda kao ljevicar.
Ma shvatio sam neg hocu reci da ti "novi" nisu bitni uopste.
Post Reply