Islam - pitanja i odgovori
-
zijancer
#1251 Re: Islam - pitanja i odgovori
bilo bi zanimljivo gledati misljenja o ralozima zenidbe hatidzom
- Towelie
#1252 Re: Islam - pitanja i odgovori
Veruj da i ne bi. Vec znam sta bi oni cija srca zele smutnju otprilike pisali kao razloge.zijancer wrote:bilo bi zanimljivo gledati misljenja o ralozima zenidbe hatidzom
-
statixx
#1253 Re: Islam - pitanja i odgovori
Mozda je nacuo da iza svakog uspješnog muškarca stoji uspješna žena. 
- Towelie
#1254 Re: Islam - pitanja i odgovori
Poucen iskustvom sa ove iste teme lako je doci do zakljucka. Ako se razvije diskusija o ovome, uverices se i sam.prenosnik wrote:raspolazes nekim super-mocima?Towelie wrote: Veruj da i ne bi. Vec znam sta bi oni cija srca zele smutnju otprilike pisali kao razloge.
-
zijancer
#1255 Re: Islam - pitanja i odgovori
dobro, onda bi bilo interesantno cuti kako ko posuduje novac drugomeTowelie wrote:Veruj da i ne bi. Vec znam sta bi oni cija srca zele smutnju otprilike pisali kao razloge.
-
5 0 5
#1256 Re: Islam - pitanja i odgovori
organ za razmisljanje je mozak a ne srce. preporucujem ti da ga pocnes koristiti.Towelie wrote:Poucen iskustvom sa ove iste teme lako je doci do zakljucka. Ako se razvije diskusija o ovome, uverices se i sam.prenosnik wrote:raspolazes nekim super-mocima?Towelie wrote: Veruj da i ne bi. Vec znam sta bi oni cija srca zele smutnju otprilike pisali kao razloge.
- Towelie
#1257 Re: Islam - pitanja i odgovori
Hvala na preporuci, 505. Zaista se nikako ne bih setio ds korisitim mozak kao hardver za razmisljanje. A srcem se shvata, iako se razumom promislja.
-
5 0 5
#1258 Re: Islam - pitanja i odgovori
Towelie wrote:Hvala na preporuci, 505. Zaista se nikako ne bih setio ds korisitim mozak kao hardver za razmisljanje. A srcem se shvata, iako se razumom promislja.
- Towelie
#1259 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nikako. Meni religija zabranjuje da mislim. Ima ko ce to da uradi za mene, je l' tako?5 0 5 wrote:Towelie wrote:Hvala na preporuci, 505. Zaista se nikako ne bih setio ds korisitim mozak kao hardver za razmisljanje. A srcem se shvata, iako se razumom promislja.super. nemoj slucajno da razmislis svojom glavom. daj koji citat (na dva jezika) iz praistorije koji sve objasnjava.
Ako je tvoja predodzba o Islamu ovakva, onda nije ni cudno sto si odabrao put koji si odabrao.
-
5 0 5
#1260 Re: Islam - pitanja i odgovori
kakvog islama. meni islam nikad nije bio opcija. ja sam se rodio kao ateist. i ti si isto. jedina je razlika sto su meni te price smijesne i ocito izmisljene sa namjenom. tebi nisu. to je sve. bilo koje uvjerenje koje imam sad, dajem si prostor da se moze nekad, do kraja mog zivota promijeniti ili modifikovati. ako mi se u jednom trenutku islamske price ucine toliko vjerovatnim, ili jos bolje, ako pronadjem dokaze koje me uvjere da su istinite, prihvatit cu islam i sve sto s tim ide.Towelie wrote: Nikako. Meni religija zabranjuje da mislim. Ima ko ce to da uradi za mene, je l' tako?
Ako je tvoja predodzba o Islamu ovakva, onda nije ni cudno sto si odabrao put koji si odabrao.
- Towelie
#1261 Re: Islam - pitanja i odgovori
To je sasvim ok, i ja zaista postujem tvoj stav. Jedino smatram da nije u redu poturati ideju da neko ne misli dovoljno samo zato jer je vernik i staviti ateizam na pijedestal vrhunskog koristenja intelekta.
-
zijancer
#1262 Re: Islam - pitanja i odgovori
pardon, jedna mala opaska
uvjeriti moze znanje, odnosno iskustvo
ono je mozda najbolji dokaz
pitanje je jedino: da li si siguran da mozes podnijeti da znas sve sto zelis da znas?
pitanje je jedino: da li si siguran da mozes podnijeti da znas sve sto zelis da znas?
- Towelie
#1263 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nisam. Mozda bi to bilo previse za moje mlade godine.zijancer wrote:pardon, jedna mala opaska![]()
-
zijancer
#1264 Re: Islam - pitanja i odgovori
nekome je i isaret dovoljan
sto ne znaci da ce biti posteden stalnog saznavanja
sto ne znaci da ce biti posteden stalnog saznavanja
-
RNG_25
#1265 Re: Islam - pitanja i odgovori
Jel' to ona trgovkinja? Poduzetna žena, nema šta (a takve cijenim). Poslanik a.s. definitvno je imao istančan ukus.zijancer wrote:bilo bi zanimljivo gledati misljenja o ralozima zenidbe hatidzom
- zagortenej
#1266 Re: Islam - pitanja i odgovori
zijancer wrote:pardon, jedna mala opaska![]()
- GAU8
#1267 Re: Islam - pitanja i odgovori
Zasto se u propisima o cekanju odredjeni broj menstrualnih ciklusa nakon razvoda prije nego se zena moze ponovo udati (da bi se utvrdilo da li je trudna), posebno spominje izuzetak za djevojcice koje jos nisu spolno zrele tj. jos nisu imale menstruaciju.
Znaci da je bilo sasvim uobicajeno zeniti ih i konzumirati brak.
Znaci da je bilo sasvim uobicajeno zeniti ih i konzumirati brak.
- Kroksica
#1268 Re: Islam - pitanja i odgovori
Sta ako sam ja na ovoj pozitivnoj strani? Ono, love peace and unity, rainbows and unicorns fazoni? Jesam li opet glupa i zaostala?5 0 5 wrote:pa eto. nabrojao sam ti. zasto dozvoliti da ti neko odredjuje koju vrstu mesa jesti. kako se oblaciti. zasto gubiti vrijeme klanjajuci se u prazno (ako ne vjerujes u postojanje boga, onda je i taj cin potpuno beskoristan). tako ja mislim. mozda i nije. ali, moze se i bez toga. recimo tako. zivot se moze zivjeti odgovorno i bez tih pravila.Kroksica wrote: A sta ti mislis da ja gubim? Onako, konkretno?
ali mozda je interesantnije ono sto je kolega ranije napisao "oni koji ne robuju Apsolutnom nego vlastitoj viziji Boga i vjere,"... svako ima svoju viziju vjere i boga i ponasa se u skladu sa tim. ali ne mogu svi biti upravu. musliman koji je danas srusio onaj drevni grad u iraku ne moze biti isti musliman kao ti. ili jeste (u ocima boga)? jedno vam je zajednicko. vase akcije su motivirane vasim razumjevanjem istog teksta. i te akcije mogu biti veoma pozitivne i veoma negativne. isto vrijedi i za sve ostale religije.
ti jesi pobjednik (u odnosu na mene), samo ako si potrefila pravu religiju, i slijedis je ispravno, striktno po strogim pravilima. i ako si ta pravila razumjela upravo onako kako je zamisljeno. i da ta zagrobna nagrada zaista postoji. u svim drugim scenarijima si na istom kao i ja. osim sto ogranicavas ovaj zivot nepotrebnim pravilima za kvalitetan zivot. po meni, jedini. za ovo drugo, sansa je tako mala da si potrefila bas sve sto se od tebe trazi da ispunis uslove za taj vjecni blagosloveni zivot. eto, nadam se da sam bio jasan sta sam mislio.
Ti ne razumijes, ja nista od navedenog ne moram isto ko ni ti ali sam odabrala da tako zivim i nemam nikakvih problema sa tim.
Sto se tice winova, opet su moje sanse vece nego tvoje.
-
5 0 5
#1269 Re: Islam - pitanja i odgovori
mislim da su nam sanse iste. recimo 0.000000000001%. ali ako ti mislis da je tvoja sansa veca, vjerovatno to misljenje temeljis na necemu. cemu?Kroksica wrote: Sto se tice winova, opet su moje sanse vece nego tvoje.
-
zijancer
#1270 Re: Islam - pitanja i odgovori
uglavnom prepisujemzagortenej wrote:
- Kroksica
#1271 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ako sam ja u pravu - I win, you lose. Ako si ti u pravu i nema nicega - you win and I win again.5 0 5 wrote:mislim da su nam sanse iste. recimo 0.000000000001%. ali ako ti mislis da je tvoja sansa veca, vjerovatno to misljenje temeljis na necemu. cemu?Kroksica wrote: Sto se tice winova, opet su moje sanse vece nego tvoje.
Kontas? Pjhuuu, nije sala ako je moram objasnjavati.
- animals
#1272 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ko je vrhovni vodja svi muslimana na ovome svijetu..
ili nema toga kod muslimana...
mozda je i zbog toga rasulo i tolike razlike u tumacenjima..
ili nema toga kod muslimana...
mozda je i zbog toga rasulo i tolike razlike u tumacenjima..
-
5 0 5
#1273 Re: Islam - pitanja i odgovori
super za tebe. idi se sad zamotaj kako su ti pustinjski ljudi propisali. nemoj da si otvorila pivu, jer bi zbog nje mogla goriti vjecno. saginjuj se 5 puta dnevno i ponavljaj tekst na arapskom u prazno. zivot je kratak za besmislice. ali tebi je svejedno, u slucaju da ima druga epizoda. zivot u lazi i ignorantnosti nije protracen zivot. you win.Kroksica wrote: Ako sam ja u pravu - I win, you lose. Ako si ti u pravu i nema nicega - you win and I win again.
-
zijancer
#1274 Re: Islam - pitanja i odgovori
kur'an
razlika postoji utoliko sto ljudi misle da su vodic kur'anu
razlika postoji utoliko sto ljudi misle da su vodic kur'anu
- Kroksica
#1275 Re: Islam - pitanja i odgovori
5 0 5 wrote:super za tebe. idi se sad zamotaj kako su ti pustinjski ljudi propisali. nemoj da si otvorila pivu, jer bi zbog nje mogla goriti vjecno. saginjuj se 5 puta dnevno i ponavljaj tekst na arapskom u prazno. zivot je kratak za besmislice. ali tebi je svejedno, u slucaju da ima druga epizoda. zivot u lazi i ignorantnosti nije protracen zivot. you win.Kroksica wrote: Ako sam ja u pravu - I win, you lose. Ako si ti u pravu i nema nicega - you win and I win again.