Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Lopov-eliminator

#1251 Re: Ateizam

Post by Lopov-eliminator »

Towelie wrote::D :D :D
Image
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
fatamorgana

#1252 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

Edouard wrote:
fatamorgana wrote:
PDF je Religija, jedna od tema je ateizam.

Evo pošto možda živiš u vjerskim oblacima (hau jes nou) da se još mrvu informiraš! :wink:

http://www.6yka.com/novost/120549/lazne ... u-bih-ikad
Jeste Fato, u pravu si što se tiče PDF-a i teme, nemaš đabe preko 26 hiljada upisa, vjerojatno više nego svi mi ostali zajedno.
Ali svejedno, tema nije korupcija i krađa u BIH. Idemo dalje.
Kažeš da možda živim u vjerskim oblacima pa da se još mrvu informiram nudiš mi BUKU kao nekakav relevantni izvor informacija. Bilo bi zanimljivo saznati i to tko ih financira.
Mislim da ste i ti i taj novinar prilično kratkovidni. Iz članka je jasno vidljiva (neo)marksističko ateistička doktrina: religija je veliko otuđenje i izvor svih drugih društvenih otuđenja. Namjera je jasna, okriviti sve tri religije i izjednačiti njihovu krivnju za svo zlo u BIH.
Dakle, ti revolucionari (samozvani dekontaminatori) najprije definiraju problem, a onda će se u povoljnom trenutku i ponuditi da ga riješe. Poznato i puno puta viđeno ( deja vu), ali nikad dobro završilo.
Što želim kazati? Ni ti ni oni ništa o uzrocima zla u BIH i u JU. 50 godina totalitarističko-komunističkog ideološkog ugnjetavanja i marginaliziranja svega nekomunističkog a pogotovo religijskog i nacionalnog, u državi u kojoj je smjela i morala vladati samo jedna partija, ona komunistička, avangardna, u državi u kojoj je u temeljima društveno političkog uređenja stajao i taj famozni ateizam. ( i ovdje se dokazao da ruši temelje moralnosti)
I što očekivati, kakvu reakciju kad se nešto jako dugo i neprirodno prisilno pritišće. Jednako kao i u fizici, u jednom kritičnom trenutku nastaje prasak, nered, nekontrolirana situacija, maksimalna entropija. I onda silno čuđenje. (Dosta pojednostavnjeno ali u suštini istinito.)
Daj Fato bistar si čovjek, gledaj malo šire a ne samo kako tebi odgovara.
Pa što odma' ne reĆe da si pretrpio brain washing šamponom za glavu poznate marke SDA!
Evo onda malo kvalitetnog balzama za kosu:

http://thebosniatimes.ba/clanak/7140

Moralno do Boga! :kiss:
Raigor Stonehoof

#1253 Re: Ateizam

Post by Raigor Stonehoof »

HardcoreMX wrote:Razlike su neuporedive i neizbrojive.
A razlike su i u ,npr.racionalizaciji i karakteru insana.
Npr.ti se bojiš crvenkapice iako crvenkapica nigdje nije rekla da je se treba bojati.
Crvenkapica nije nista rekla, rekla su braca Grimm. Kad to razlucis, dalje ce ti biti lako.
Dado34

#1254 Re: Ateizam

Post by Dado34 »

HardcoreMX wrote:@Fado34
Sto ga ti naturpija,jesi svjestan da si upravo ateizam odgurnuo u cenzuru,a svaka cenzura vodi u totalitarizam.Iz koje si se ti to faze jednoumlja probudio?!A ako nemaš šta sakriti,zašto se onda bojiš argumentovane diskusije?
Jarane sto ga ti ukaki sa rijecima, trudis se da budes pametan a nigdje veze, cenzure, totalirizmi, faze neke jednoumlja. Fakat ne kontam, ako ne znas baratati rijecima onda buraz supljiraj ko i ja, klasicno normalnim jezikom. Ne bojim se ni jednog vaseg boga, ljudi? Diskusije pogotovo. Ne znam gdje si ti vidio tu neku moju slabu tacku. Jednostavno ne zelim, nije mi bila namjera uvrijediti bilo koga na bilo koji nacin. Kada nisam u pravu onda nisam i zavrseno ja priznajem, sta ti tu nije jasno? Imam ja svog boga, a nije u knjigama vasim, moj bog se rodio onaj moment kad i ja. Ne razumijem sta uopste ti pokusavas pokazati, uvjeriti me nesto? Trazis iglu u plastu sijena ili sta? Sta sam Efendija, Muftija, Imama, Hodza, pa i njihovih zena pretumbo nemas pojma ba. Pa se vrati na onaj moj prvi post procitaj sta sam ustvari uospte htjeo reci.
Dado34

#1255 Re: Ateizam

Post by Dado34 »

Dado34 wrote:
HardcoreMX wrote:@Fado34
Sto ga ti naturpija,jesi svjestan da si upravo ateizam odgurnuo u cenzuru,a svaka cenzura vodi u totalitarizam.Iz koje si se ti to faze jednoumlja probudio?!A ako nemaš šta sakriti,zašto se onda bojiš argumentovane diskusije?
Nije Fado, nego Dado, Ti sa tim prije svega "nickom" glumis vjernika ili branis vjeru? Haj dobro i to. Dalje, citam tvoje postove, ti ili si provokator ili jedan obicni balavac koji nema maramice sline da obrise, osim toga, cini mi se skolujes se na forumu citajuci kako se ljudi izrazavaju, ne mozes to ljepoto. To su skolovani ljudi i ja se trudim da ih iole stignem u rijecniku. Trudis se da budes pametan a nigdje veze, cenzure, totalirizmi, faze neke jednoumlja. Fakat ne kontam, ako ne znas baratati rijecima onda buraz supljiraj ko i ja, klasicno normalnim jezikom, vjeruj mi bices pametniji sto si jednostavniji. Ne bojim se ni jednog vaseg boga, ljudi? Diskusije pogotovo. Ne znam gdje si ti vidio tu neku moju slabu tacku. Jednostavno ne zelim, nije mi bila namjera uvrijediti bilo koga na bilo koji nacin. Kada nisam u pravu onda nisam i zavrseno ja priznajem, sta ti tu nije jasno? NISAM ZELIO UVRIJEDITI NIKOGA, zar je haram izviniti se? Imam ja svog boga, a nije u knjigama vasim, moj bog se rodio onaj moment kad i ja. Ne razumijem sta uopste ti pokusavas pokazati, uvjeriti me nesto? Trazis iglu u plastu sijena ili sta? Sta sam Efendija, Muftija, Imama, Hodza, pa i njihovih zena pretumbo nemas pojma ba. Pa se vrati na onaj moj prvi post procitaj sta sam ustvari uospte htjeo reci.
Dado34

#1256 Re: Ateizam

Post by Dado34 »

Mescini da neko hoce da me otjera sa foruma. Mozete me samo banovati. :D, edit ispade quote? Samog sebe? Zar i to moze?
asurbanipal

#1257 Re: Ateizam

Post by asurbanipal »

Žižek :mrgreen:

arzuhal

#1258 Re: Ateizam

Post by arzuhal »

Dado34 wrote:Mescini da neko hoce da me otjera sa foruma. Mozete me samo banovati. :D, edit ispade quote? Samog sebe? Zar i to moze?
To što sam ja paranoičan ne znači da me neko ne prati.

:lol:
Dozer

#1259 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Pored toga sto ste i ti i HCMX uredno upalili ignore na moje konstatacije i pitanja s pocetka prethodne stranice, o smislu zivota (jer ste svjesni da su stvarna srz svega :D ), ovo sad su, izvini, ali tolike gluposti da je tesko povjerovati da neko zaista moze ovako razmisljati....
Edouard wrote: Nikad nisam rekao da su ateisti nemoralni ljudi, već uvijek kažem da ateizam kao takav, kao stav, ruši temelje moralnosti.
Ovo je toliko besmisleno i kontradiktorno samo sebi, da ne mogu da vjerujem da je to neko uspio sastaviti u jednu recenicu :D
Dakle, po tvojoj gornjoj izjavi, ateizam je zlo, nemoralan, itd., ali istovremeno ateisti, koji slijede taj "ptavac" - nisu takvi? :lol:
S druge strane, s obzirom da je ateizam kontra teizma, sasvim je logicno zakljuciti da smatras da su teizam i teisti vrhunske moralne vertikale :D
Da...i tu se ja okrenem oko sebe, kad ono - 95% moje okoline se izjasnili kao teisti/vjernici. Pogledam ja malo bolje, a sve njihove vodje goli lazovi, lopovi i kriminalci :lol:
Nastojim pažljivo razlikovati ljude od loših pojava: ateiste od ateizma, lopove od lopovluka, pušače od pušenja...
Sta bi ovo trebalo znaciti....? Na koji nacin razlikujes ateiste i ateizam? Lopove od lopovluka? Pusace od pusenja? Ovo me fakat zanima....
Svaki je čovjek vrhunska vrijednost, a ateizam je jedna od ljudskih zabluda, moderni mit, čak ne bajka što ateisti znaju kazati za vjeru, jer bajke su privlačne, poučne, moguće ih je dočarati, vesele i djecu, a ateizam tjera ljude da vjeruju u mitove, da se ne ravnaju prema nauci, već vjeruju bez dokaza i objašnjenja kako postoji jedino materija i njezini procesi.
Ateizam je moderni mit i ljudska zabluda? I to rece neko cija religija postoji oko 2000 godina....
Ateisti se ne ravnaju prema nauci? A bar 90% naucnika su - ateisti :lol:
Ateisti vjeruju bez dokaza i objasnjenja? A gdje su ti teisticki dokazi onoga o cemu religije "uce"? Doduse, i sam si rekao - ateisti religije nazivaju bajkama za malu djecu, ali, eto, i ti mislis da su te bajke poucne i da vesele tu djecu :lol:

Sent from my SP
Edouard

#1260 Re: Ateizam

Post by Edouard »

Dado34 wrote:@ Eduardo, upravo prelistah, nisam stigao prije. Obzirom da nisam htio, zelio niti zelim bilo koga uvrijediti. Obrisati ne mogu, fizika foruma ne dozvoljava. "Prica za budale i malu djecu". Duboki naklon i izvinjenje. Naravno ostalo stoji a i ja isto tako iza toga.
Dado, prihvatio izvinjenje. Dogodi se, čovjek se ponekad zaleti. Sve OK.
Edouard

#1261 Re: Ateizam

Post by Edouard »

Dozer wrote:Pored toga sto ste i ti i HCMX uredno upalili ignore na moje konstatacije i pitanja s pocetka prethodne stranice, o smislu zivota (jer ste svjesni da su stvarna srz svega :D ), ovo sad su, izvini, ali tolike gluposti da je tesko povjerovati da neko zaista moze ovako razmisljati....
Edouard wrote: Nikad nisam rekao da su ateisti nemoralni ljudi, već uvijek kažem da ateizam kao takav, kao stav, ruši temelje moralnosti.
Ovo je toliko besmisleno i kontradiktorno samo sebi, da ne mogu da vjerujem da je to neko uspio sastaviti u jednu recenicu :D
Dakle, po tvojoj gornjoj izjavi, ateizam je zlo, nemoralan, itd., ali istovremeno ateisti, koji slijede taj "ptavac" - nisu takvi? :lol:
S druge strane, s obzirom da je ateizam kontra teizma, sasvim je logicno zakljuciti da smatras da su teizam i teisti vrhunske moralne vertikale :D
Da...i tu se ja okrenem oko sebe, kad ono - 95% moje okoline se izjasnili kao teisti/vjernici. Pogledam ja malo bolje, a sve njihove vodje goli lazovi, lopovi i kriminalci :lol:
Nastojim pažljivo razlikovati ljude od loših pojava: ateiste od ateizma, lopove od lopovluka, pušače od pušenja...
Sta bi ovo trebalo znaciti....? Na koji nacin razlikujes ateiste i ateizam? Lopove od lopovluka? Pusace od pusenja? Ovo me fakat zanima....
Svaki je čovjek vrhunska vrijednost, a ateizam je jedna od ljudskih zabluda, moderni mit, čak ne bajka što ateisti znaju kazati za vjeru, jer bajke su privlačne, poučne, moguće ih je dočarati, vesele i djecu, a ateizam tjera ljude da vjeruju u mitove, da se ne ravnaju prema nauci, već vjeruju bez dokaza i objašnjenja kako postoji jedino materija i njezini procesi.
Ateizam je moderni mit i ljudska zabluda? I to rece neko cija religija postoji oko 2000 godina....
Ateisti se ne ravnaju prema nauci? A bar 90% naucnika su - ateisti :lol:
Ateisti vjeruju bez dokaza i objasnjenja? A gdje su ti teisticki dokazi onoga o cemu religije "uce"? Doduse, i sam si rekao - ateisti religije nazivaju bajkama za malu djecu, ali, eto, i ti mislis da su te bajke poucne i da vesele tu djecu :lol:

Sent from my SP
Dozeru, možda nisi svjestan, ali bio si uvredljivo vulgaran, za crveni karton, a ja onda barem ignoriram.
A o ovom tvom postu, još malo produmaj o mojim "kontradiktornostima" pa možemo nastaviti...
belfy

#1262 Re: Ateizam

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:
belfy wrote:ostaje da religija poznaje lopovluk i da ga ima. ono...logika... znas...
Ništa se ti belfy ne sikiraj.Ako te opet plaho ne brine,imaju dvojica koja stalno bilježe.A ostaje jedino Uzvišeni.
ma uopste me ne brine, jer mi je glupo da uopste neko ko zna sve mora imati nekog pisara, a jos gore - dvojicu. velika neefikasnost, podsjeca na neko stranacko uhljebljivanje. jel Uzviseni sam birao pisare?
fatamorgana

#1263 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

Towelie wrote::D :D :D
Image
Reci mu neka gleda Star Drek! :lol:
aurora313

#1264 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Eto, kreacionisti doživljavaju novi uspon. Nova ministrica za obrazovanje u SAD Betsy DeVoos je uprvao izdala prvu naredbu kojom treba da se ispušu svi školski globusi, kako bi se 'realnost vratila za 6000 godina.'

Sada, ta biblijska kalkulacija je jedan pogled. Interesuje me šta misli vjerski umet o ovom preciznom izračunavanju početka?
S4mpion

#1265 Re: Ateizam

Post by S4mpion »

Zaitsev wrote:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

I ne samo na forumima. Sa 99% vjernika kad pričaš, priča im se svodi samo na ubjeđivanje i glavni "argument" im je to da je JEDNOSTAVNO TAKO TAČKA. Obavezno na sve što ti kažu dodaju dvije rečenice: "Nisam ja tu da upućujem, Allah spušta milost u srce" i "Ali vama vaše, njima njihovo" . Nažalost, skoro pa stereotip, sa vjernicima je nemoguće diskutovati, iz upravo tog razloga što reče - Svi oni misle da posjeduju razumijevanje koje niko drugi ne može shvatiti, ali je ono sigurno tako!
Ono baš svi, bez izuzetka?

Šta još znaš o nekoliko milijardi ljudi koje nisi ni vidio, a kamoli upoznao?
S4mpion

#1266 Re: Ateizam

Post by S4mpion »

fatamorgana wrote:Humanizam tj. pomaganje ljudskih jedinki jedni drugima posebno u okviru grupe, porodica, klan, pleme je antropološka činjenica.
Navodnu moralnost vjere a posebno vjernika pobija istorijska kao i svakodnevna stvarnost.
Kod nas se se kaže da nikad više vjere a više lopovluka i kriminala nije bilo, to kažu ljudi iz običnog, svakodnevnog života.
Ti si sigurno svjestan te činjenice no izbjegavaš je pišući u nekom teoretskom kvazi filozofirajućem tonu koji nema veze sa stvarnim životom.
A u stvarnom životu ljudi i narod su POKRADENI, pokradena je ratna i poslijeratna pomoć Bosni u milijardama dolara kao i naslijeđena inovina iz bivše države, sve je poharano za klerofašističku neo vlastelu koja je naravno u sprezi sa klero hijerarhijom.

Zato po meni ti svjesno izbjegavaš da direktno odgovoriš na moje upite jer ne možeš ni imati odgovora osim da se praviš blesav i prosipaš licemjernu apologiju do vrata kompromitovane vjere i to te diskredituje kao sagovornika .
Ovaj post zvuči previše ozbiljno, zabrinut sam.
Dozer

#1267 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Edouard wrote: Dozeru, možda nisi svjestan, ali bio si uvredljivo vulgaran, za crveni karton, a ja onda barem ignoriram.
A o ovom tvom postu, još malo produmaj o mojim "kontradiktornostima" pa možemo nastaviti...
Uvredljiv?! Da li mi mozes malo preciznije pojasniti sta je to tacno uvredljivo u ovim cinjenicama..?
Dozer wrote:Da pokusamo ovako.... Edo, HCMX, da li je legitiman smisao zivota razmnozavanje, a zatim i odrzavanje potomstva? Ja mislim da jeste, i to ne neki sporedni smisao, nego primarni. I ne samo nama, nego i svemu zivom na planeti.
Nekad nam je to znacilo samo obezbijediti skroviste i hranu za to potomstvo, i nauciti ga kako da prezivi, pri cemu tada nismo imali pojma o Allahu, Isusu i slicnim ljudskim izmisljotinama. Danas to znaci - sve isto, samo sto su se malo modifikovale stvari, pa danas ih ne ucimo kako da prezive lovom (iako mnogi danas i to rade, ne shvacajuci da im je to u iskonskoj prirodi, nego to smatraju hobijem) i da se kriju po pecinama.i sumama, nego se trudimo da ih obrazujemo, kako bi mogli zaraditi za hranu, stan/kucu, itd.

Ali, sustina je ista kao i onda, tj. i danas radimo isto za svoje potomstvo sto su radili i, recimo, neandertalci.
Sve ostalo, svi drugi smislovi zivota, jesu sporedni. A u to spada i vjera. Osim ako zaista ne mislite da ce vam Allah ili Isus pojebat zenu da bi ostala trudna, a onda i da ce oni to vase potomstvo hraniti, oblaciti, uciti zivotu, itd....

Ne znam, mozda je kod vas fakat tako, sto bi vas cinilo prvim takvim slucajevima u ljudskoj istoriji, ali ja sam se morao sexati sa svojom zenom da bih dobio djecu. Valjda je to tako samo kod nas, ateista....
Eto, reci mi sta je ovdje uvredljivo, a da istovremeno nije istina? To sto sam koristio uobicajenu rijec naseg govora "pojebati"? OK, zamijeni to sa sexati se, voditi ljubav, imati spolni odos, imati snosaj, opciti, oploditi zenu... Eto, proberi. Sustina se ionako ne mijenja ni za milimetar.

Naravno, u duhu diskusije, nadam se i bar nekim suvislim odgovorima i na ovo, ali i na ono iz zadnjeg posta.
fatamorgana

#1268 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

S4mpion wrote:
fatamorgana wrote:Humanizam tj. pomaganje ljudskih jedinki jedni drugima posebno u okviru grupe, porodica, klan, pleme je antropološka činjenica.
Navodnu moralnost vjere a posebno vjernika pobija istorijska kao i svakodnevna stvarnost.
Kod nas se se kaže da nikad više vjere a više lopovluka i kriminala nije bilo, to kažu ljudi iz običnog, svakodnevnog života.
Ti si sigurno svjestan te činjenice no izbjegavaš je pišući u nekom teoretskom kvazi filozofirajućem tonu koji nema veze sa stvarnim životom.
A u stvarnom životu ljudi i narod su POKRADENI, pokradena je ratna i poslijeratna pomoć Bosni u milijardama dolara kao i naslijeđena inovina iz bivše države, sve je poharano za klerofašističku neo vlastelu koja je naravno u sprezi sa klero hijerarhijom.

Zato po meni ti svjesno izbjegavaš da direktno odgovoriš na moje upite jer ne možeš ni imati odgovora osim da se praviš blesav i prosipaš licemjernu apologiju do vrata kompromitovane vjere i to te diskredituje kao sagovornika .
Ovaj post zvuči previše ozbiljno, zabrinut sam.
Kasno je za zabrinutost, ovi opsihreni što vjeruju u nevidljivi svijet sve poharaše i to iz ovog vidljivog!
Nego, pošto si upućen u materiju sihira i prisustvuješ tim seansama vidi može li se na tom planu šta uraditi, kakav zapis, natpis, potpis! :wink:
S4mpion

#1269 Re: Ateizam

Post by S4mpion »

fatamorgana wrote:
S4mpion wrote: Ovaj post zvuči previše ozbiljno, zabrinut sam.
Kasno je za zabrinutost, ovi opsihreni što vjeruju u nevidljivi svijet sve poharaše i to iz ovog vidljivog!
Nego, pošto si upućen u materiju sihira i prisustvuješ tim seansama vidi može li se na tom planu šta uraditi, kakav zapis, natpis, potpis! :wink:

Dobro je, vratio si se. Na trenutak si me zabrin'o. :lol:

Šta ono reče o sihirima? :mrgreen:
fatamorgana

#1270 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

S4mpion wrote:
fatamorgana wrote:
S4mpion wrote: Ovaj post zvuči previše ozbiljno, zabrinut sam.

Ma ništa, pozdravi tu sihir raju i reci him da mi falite! :kiss:
S4mpion

#1271 Re: Ateizam

Post by S4mpion »

fatamorgana wrote:
S4mpion wrote: :lol:

Šta još da im kažem? Ko ti još fali? :lol:
fatamorgana

#1272 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

S4mpion wrote:
fatamorgana wrote:

Drug Tito! :kiss:
S4mpion

#1273 Re: Ateizam

Post by S4mpion »

fatamorgana wrote:

Drug Tito! :kiss:

I ko još? :lol:
Dozer

#1274 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Muha. Da nam kaze ko mu je fakat diktirao, ili je sve zajebancija :D
Zaitsev

#1275 Re: Ateizam

Post by Zaitsev »

S4mpion wrote:
Zaitsev wrote:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

I ne samo na forumima. Sa 99% vjernika kad pričaš, priča im se svodi samo na ubjeđivanje i glavni "argument" im je to da je JEDNOSTAVNO TAKO TAČKA. Obavezno na sve što ti kažu dodaju dvije rečenice: "Nisam ja tu da upućujem, Allah spušta milost u srce" i "Ali vama vaše, njima njihovo" . Nažalost, skoro pa stereotip, sa vjernicima je nemoguće diskutovati, iz upravo tog razloga što reče - Svi oni misle da posjeduju razumijevanje koje niko drugi ne može shvatiti, ali je ono sigurno tako!
Ono baš svi, bez izuzetka?

Šta još znaš o nekoliko milijardi ljudi koje nisi ni vidio, a kamoli upoznao?
Očekivano, površno shvaćeno. Vratija se Šime i krenia redom citirati postove... Mislim, kada kažeš 99% vjernika, da se to odnosi na one koje poznaješ - kako-tako. I fakat sam iznenađen kako možeš misliti da sam smatrao da se to odnosi na 99% svih vjernika na dunjaluku. Zašto citiraš i postavljaš takvo pitanje? Samo da bi citirao ili?
Post Reply