kako otkud? pa napredovalo se, negdje brže, negdje sporije, ali linija išla u vis...Fudo387 wrote: Otkud kasaba?
svuda gdje je bilo uslova -
sela postala mjesne zajednice...
mjesne zajednice postale kasabe...
kasabe postale gradići...
gradići postali gradovi...
gradovi postali veći gradovi...
veći gradovi postali glavni gradovi ili industrijski centri...
tako to ferceralo, moj fudane, nema tu pretjerivanja...
ali, znaš šta je najcrnje od svega?
ja, a vjerujem ni drugi, nismo to uopšte kontali. nismo ni primjećivali...mi računali - to normalno, ba.
ne da tako treba, to mora tako.... mora svaka kasaba imati asfalt, dom kulture, bar osnovnu omogodišnju, ambulantu ako ne dom zdravlja, redovnu autobusku liniju do većeg centra, par trgovina (ne privatnih nego društvenih), stambenu zgradu za učitelje i nastavnike, za radnike u kancelarijama mjesnih zajednica, pored privatnih obavezno i jedna društvena kafana, prostor za penzionere, itd, itd...
dakle, nešto što se podrazumjeva, nije bilo rasprave o tome da se to ima,jer ima, a ako nema - da se ide na objezbeđivanje toga.
i tako smo ti mi, u svojoj nesvjesti laprdali kao ti sad...kako može bolje, više, kako sunce sija jače u kaliforniji nego u hercegovini, kako led cepelin prži bolje nego bijelo dugme (ono staro dugme), kako je engleska liga jača od naše, kako jaguar pravi bolja auta od zastave, kako forman i kopola snimaju interesantnije filmove od petrovića i kusturice, itd, itd.
o šprdnji na račun -drugova iz komiteta- da ti ne pričam...sletu, paradama, štafeti, takođe.
kakva crne steaue, ludogoreci i ce es kaovi, nađe komaneči, ljudmile kratokvilove, varburzi i ostale karafeke...to je bio neki nepoželjni mrak, i svi smo bili sretni što nismo njegov dio.
naša mjera i osnov za poređenje je bio zapad i njegova šarena svjetla.
naša nam nisu valjala, imala malo vati...ili luksa.
e sad nam valja, pravo...