Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
- Filter
#1252 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
KID wrote:Konačno se odlučih za prelazak sa uglja na pelet...
Otprilike imam sve zajedno oko 200m2 grejnog prostora (kuća bez izolacije)..
Koju peć (kotao) kupiti..??
Termoflux ili Alfa Plam..??
Kažu mi da je za moju kuću dovoljno 25kw...??
Ima li neko pametan da mi predloži i preporuči šta da kupim..
Dosta sam pročitao sa ovog foruma i otprilike zaključio da je
sve ovo "u par deka" što bi rekli u narodu...
Neko voli jedno neko drugo....
Hvala i LP
25kW thermoflux bi ti trebala biti taman, otprilike istu kvadraturu guram sa tom peckom i ok je... ali
ovaj momenat "bez izolacije" znaci da nemas termo fasadu ili je nemas uopste? kuca je na osuncanom dijelu ili u sjeni.
puno ti faktora igra ulogu. ako je hladnije podneblje idi na koji kW vise
u svakom slucaju sretno
- KID
#1253 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Nemam termo fasadu... stiropor i ti fazoni... stolarija nije loša... kuća je veći dio dana na osunčanom dijelu...Filter wrote:KID wrote:Konačno se odlučih za prelazak sa uglja na pelet...
Hvala i LP
25kW thermoflux bi ti trebala biti taman, otprilike istu kvadraturu guram sa tom peckom i ok je... ali
ovaj momenat "bez izolacije" znaci da nemas termo fasadu ili je nemas uopste? kuca je na osuncanom dijelu ili u sjeni.
puno ti faktora igra ulogu. ako je hladnije podneblje idi na koji kW vise
u svakom slucaju sretno
Ma odlučio sam definitivno prelazim na pelet...
samo da se odlučim koju peć...
kažu da bi 35kw bila možda malo prevelika zbog većeg ložišta i da bi bila veća potrošnja peleta (ako sam dobro skontao čovjeka)
- Filter
#1254 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
onda smo bare-bare. kod mene je slicno i fino fercera 25caKID wrote: Nemam termo fasadu... stiropor i ti fazoni... stolarija nije loša... kuća je veći dio dana na osunčanom dijelu...
Ma odlučio sam definitivno prelazim na pelet...
samo da se odlučim koju peć...
kažu da bi 35kw bila možda malo prevelika zbog većeg ložišta i da bi bila veća potrošnja peleta (ako sam dobro skontao čovjeka)
valjda ce se i neko drugi javiti sa svojim iskustvom i misljenjem.
35kW definitivno zdere vise ali vjerovatno brze prelazi u nizi stepen rada
jbga puno je faktora za nesto nekome preporuciti
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#1255 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Mi smo prošle sezone uzeli Centrometal Z12.no_sekirli wrote:Pozz svima...
Nakon dugog i teškog nosanja drva na treći kat, ja se odlučih na kamin na pelet.
Stan je cca 65 m2, sa prilično dobrom izolacijom i pozicijom stana istok-jug.
Dvoumim se između centrometala i alfaplam kamina od 8kw.
Ukoliko netko ima iste instalirane u stanove, molio bih da mi da neke preporuke šta da kupim.
Unaprijed hvala
http://www.centrometal.hr/centropelet-z8-i-z12/
I ne da smo zadovoljni nego se rodili. Zagrijavamo pomoću nje 70-tak M2, doduše "open space" arhitekture. I za 5 mjeseci korištenja potrošili smo 2 tone peleta (Vladrag, Mokro). Peći ako si iz Sa imaš u Vokelu na Stupu (najskuplji), Penny, KERAMETAL, i Economic Vitez. Mi smo u Economicu uzeli. Sve telefonom dogovorio, ljudi dovukli istovar i unijeli. Platio pouzećem
- rovac13
#1256 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
25kw bi trebalo biti dovoljno.......ali to bez izolacije je malo riskantno.......ja bi radije uzeo 35kw.......na 200m2 ne izolovane kuce ni jedna od tih pecki nece radit u leru (minimumu).......tako da ne vjerujem da bi primijetio neke gubitke sa vecim kotlom.KID wrote:Konačno se odlučih za prelazak sa uglja na pelet...
Hvala i LP
Kakva je bila potrosnja uglja u tih 200m2.......na osnovu toga bi mogao se orijentisati.
- KID
#1257 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Imao sam Centrometalovu peć za ugalj... I za jednu sezonu sam trošio 5-6 tona uglja + 5 metara drva....
i uvijek sam bio prljav, loženje, otpad, pepeo, ubaci ugalj, složi drva.... Ebem ti patnju...
Ovako sa peletom, nadam se da ću biti ko "dingospo"... Svjestan sam da će me koštati malo skuplje, ali je čiśće i pismenije... O tome nema govora...
i uvijek sam bio prljav, loženje, otpad, pepeo, ubaci ugalj, složi drva.... Ebem ti patnju...
Ovako sa peletom, nadam se da ću biti ko "dingospo"... Svjestan sam da će me koštati malo skuplje, ali je čiśće i pismenije... O tome nema govora...
- rovac13
#1258 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Svakako da je lakse sa peletom nego drvima i ugljem......ali ima i tu posla.......kad istresas vrece peleta u kotao malo se dize prasina......svako malo treba ocistit pec da bi normalno gorilo koliko cesto to zavisa od kotla do kotla i od peleta do peleta..........kod nas termoflux moze da radi po 10-20 dana bez ciscenja......dok komsija ima kovan i mora cistit svako par dana inace nece upalit.......a tosve opet zavisi od toga koliko peleta sagoris.........posto nemas izolaciju trebace ti vise peleta tako da ces vjerovatno cesce i cistit.........nabavi usisivac za pepeo to ide brzo.......a dimovode ces svakako morat strugat jer se unutra malo nalijepi svega
5-6 tona uglja i 5 metara drva kosta mozda 1000-1300 KM ako se ne varam........prema tome rekao bih da je dovoljno 1500-2000 KM peleta......to je oko 6-8 tona peleta.......valjda nisam nesto profulao posto ima 5 godina kako se vise ne grijem na pelet........a na drva jos i vise
Mislim da se ne isplati riskirat sa kotlom 25kw.........samo zbog onih par dana kad opali zestok minus........nije zar tolika razlika u cijeni.
5-6 tona uglja i 5 metara drva kosta mozda 1000-1300 KM ako se ne varam........prema tome rekao bih da je dovoljno 1500-2000 KM peleta......to je oko 6-8 tona peleta.......valjda nisam nesto profulao posto ima 5 godina kako se vise ne grijem na pelet........a na drva jos i vise
Mislim da se ne isplati riskirat sa kotlom 25kw.........samo zbog onih par dana kad opali zestok minus........nije zar tolika razlika u cijeni.
- rovac13
#1259 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ne znam kako ostalima ali meni ovo ne izgleda nesto okPitar sa Kariba wrote: I za 5 mjeseci korištenja potrošili smo 2 tone peleta (Vladrag, Mokro).................................................................. ..............Isto smo deverali sa pećima na drva (Dora 11) i trošio 10 do 15 metara po sezoni uz pola tone briketa.

Prema ovome metar bukovine uz sve gubitke u pecnicama bi trebao da ubaci najmanje 1500-2000 kwh toplote u sobu ...........sto znaci da 15 metara bukovine bi trebalo da ubaci 30 000 kwh toplote.
Za 30 000 kwh toplote iz peleta trebalo bi sagorit bar 7 tona peleta.
A pored drva trosi i pola tone briketa........a pelet i briket imaju otprilike istu ili slicnu kaloricnost.......pola tone peleta trebalo bi biti slicno kao pola tone briketa.......osim ako se ne radi o onom smecu bijelom briketu koji se rasipa u rukama.
Uglavnom u 1 kg peleta moze da bude 4-5 kwh energije.......ako uzmemo u obzir kvalitet naseg peleta.......i da kamini imaju malo manje iskoristenje nego kotlovi.........4 kwh toplote u sobi iz 1 kg peleta bi bilo tu negdje.
Onda 2 tone peleta bi trebalo biti otprilike kao 4 metra bukovine ........ma dodaj jos pola nek je 6 metara bukovine........ali nikako ne moze biti kao 10-15 metara bukovine + pola tone briketa
- Pitar sa Kariba
#1260 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Vidi nemam razloga da lažem, ono jeste na papiru je tako. Pelet sam koristio ove god Jan - Maj a i zima je bila slaba. E vidi sada. Peć na drva sam morao svaku noć napuniti do vrha da bi nam ujutru bilo toplo i čak smo kad je baš minus znali ostavljati preko dana na isti način dok smo bili na poslu. Toplota nije nikad ravnomjerno bila raspoređena, iz kuhinje uvijek puhalo i hladna bila. Sa ovom peći ja mogu kontrolisati potrošnju bukvalno u marku. Programiramo da se upali dva sata prije ustajanja\ dolaska, kao i temperaturu koju želimo da postignemo. Ventilator iz peći rasporedi prilično jednako toplotu. Ugasi se kad joj narednim.
Osim toga tabela vjerovatno pokazuje dobivene vrijednosti u idealnim uslovima ( suho drvo, ložište, odžak..) . Kako god, ne bih više drva ili ugalj nikome poželio. Ko nije dever'o, ne zna.
Edit: Nisam spomenuo zavrtanje na kamionu, narucis 6 dobiješ 4,5. Možda mi zato računica ne valja.
Edit: Nisam spomenuo zavrtanje na kamionu, narucis 6 dobiješ 4,5. Možda mi zato računica ne valja.
- rovac13
#1261 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Generalno na pelet je skuplje nego na drva...........i ja sam se dugo godina grijao na drva ugalj briket...........a 2008. smo uveli pelet dok je bio 170 KM po toni.
Na ugalj je bilo najvise posla.........pelet poslije toga je bio preporod ali opet ima posla..........ali ako cemo o tehnici programiranju cistoci onda ja sam sa peleta presao na toplotne pumpe (klime inverter) gdje imam daljinski i zadam sta kad i koliko da ona radi........nemam posla uopce.........a jeftinije i od peleta i od drva i svega drugog.
Varljivo je to povremeno gasenje grijanja..........kuca ti ohladi........vrlo moguce kad ohladi da se pojavi negdje temperatura rosenja.........pa ti eto kondenza po prozorima,pa vlaga itd..........pa se onda ponovo pec pali pa jako radi pa opet potrosi haman ono sto nije radila
Ja sam to sve radio i sa peletom i sa TP........ali vise ne.........upalim grijanje u septembru zadam temp 24*C i pustim da radi do aprila otprilike........za cijelu sezonu potrose 200-300KM
...........sto bi se zezao sa gasenjem paljenjem.......najbolji konfor dobijem kad je 24h dnevno ista temperatura......a potrosnja je slicna.......nema neke osjetne razlike u odnosu kad sam gasio preko noci i kad nismo tu.
Na ugalj je bilo najvise posla.........pelet poslije toga je bio preporod ali opet ima posla..........ali ako cemo o tehnici programiranju cistoci onda ja sam sa peleta presao na toplotne pumpe (klime inverter) gdje imam daljinski i zadam sta kad i koliko da ona radi........nemam posla uopce.........a jeftinije i od peleta i od drva i svega drugog.
Varljivo je to povremeno gasenje grijanja..........kuca ti ohladi........vrlo moguce kad ohladi da se pojavi negdje temperatura rosenja.........pa ti eto kondenza po prozorima,pa vlaga itd..........pa se onda ponovo pec pali pa jako radi pa opet potrosi haman ono sto nije radila
Ja sam to sve radio i sa peletom i sa TP........ali vise ne.........upalim grijanje u septembru zadam temp 24*C i pustim da radi do aprila otprilike........za cijelu sezonu potrose 200-300KM
- Danguba
#1262 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Ja mislio ti se cudis ''kako je jela kaloricnija od bukve''?
...ali to smo ranije apsolvirali.
- rovac13
#1263 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ne sjecam se toga da sam o tome nekad pisao ili citao........da me nisi zamijenio s nekimDanguba wrote:Ja mislio ti se cudis ''kako je jela kaloricnija od bukve''?![]()
...ali to smo ranije apsolvirali.
Inace ovdje oko mene se samu uzima bukva.....samo se u to vjeruje
- Danguba
- rovac13
#1265 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Bez zezanja ja se ne sjecam da sam ja vodio takvu raspravu.........kladio bih se da si me pomijesao s nekim.
Nadam se da je do tebe........bolje da bude to nego da sam poceo zaboravljat stvari

Nadam se da je do tebe........bolje da bude to nego da sam poceo zaboravljat stvari
Last edited by rovac13 on 01/09/2016 00:46, edited 1 time in total.
- Danguba
#1266 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ma i nisam rekao s'tobom ali bila je ekipa...a mozda i ti tu.rovac13 wrote:Bez zezanja ja se ne sjecam da sam ja vodio takvu raspravu.........kladio bih se da si me pomijesao s nekim.
- rovac13
#1267 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
I kako rijesiste tu raspravu
Ako ja dobro vidim tu tabelu.......kg jele haman kaloricniji od kg bukve.......jedino je problem sto se drvo ne kupuje na kg.......dok su metri na strani bukve........haman teza bukva ili sta .
Ali zato se pelet kupuje na kg.......ispade to zanimljivo
Ako ja dobro vidim tu tabelu.......kg jele haman kaloricniji od kg bukve.......jedino je problem sto se drvo ne kupuje na kg.......dok su metri na strani bukve........haman teza bukva ili sta .
- Danguba
#1268 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Bas zato sto se kupuje na kilogram, kaloricnija je jela.rovac13 wrote:I kako rijesiste tu raspravu![]()
...i zato je svjetliji pelet bolji. Prvenstveno radi okoravanja a i zbog viska crnogorice.
- rovac13
#1269 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Roditeljima je nedavno stigao pelet.....neki novi ...radial nekakav cini mi se......svijetal jest ali mi je sumnjiv......bas me zanima kako ce to izgledat.
Nekakav je mekan lako se lomi u ruci.....nisam optimista na prvu.
-
Armin2013
#1270 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Radial je iz Gračanice.rovac13 wrote:Roditeljima je nedavno stigao pelet.....neki novi ...radial nekakav cini mi se......svijetal jest ali mi je sumnjiv......bas me zanima kako ce to izgledat.
-
Armin2013
#1271 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Jela/smrča je kaloričnija zato što brže gori, ima smole, a i struktura drveta je drugačija, tako da ona brzo podigne temperaturu. S druge strane bukva duže gori.
-
sabanss
#1272 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Cini mi se da sam i ja bio u raspravirovac13 wrote:I kako rijesiste tu raspravu![]()
Skontase ljudi na kraju da je metar kubni bukve duplo tezi od metra kubnog jele. Kako drvo kupujemo kubikazom sve je jasno
No, kako si i sam rekao, pelet kupujemo tezinom pa usporedbe iz svijeta lozenja drveta nisu toliko usporedive.
- Reglan
#1273 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Koji je pelet bolji od ova dva?
http://www.olx.ba/artikal/11602292/pele ... o-248km-t/
http://www.olx.ba/artikal/5735052/pelet ... -u-cijenu/
Cijena mi dodje otprilike ista.
http://www.olx.ba/artikal/11602292/pele ... o-248km-t/
http://www.olx.ba/artikal/5735052/pelet ... -u-cijenu/
Cijena mi dodje otprilike ista.
-
isx
#1274 kvalitet i cijena peleta u BiH
Moze li mi neko reci kako da skladistim pelet? Kako ga slagati u podrum sa onih paleta jer ga ne mogu ubaciti u paletama dolje. Nema sanse da izvedem ono kao na paletama, moze li od zida do zida, kao drva?
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Pitar sa Kariba
#1275 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ma može slobodno, ja sam ga tako složio. Jedino sta sam bio primijetio prilikom manevrisanja vrećama ako je okrenuta "naličjem " (var na vreći gore) znala se odlijepiti prilikom podizanja. Možda je do ovih vreća.isx wrote:Moze li mi neko reci kako da skladistim pelet? Kako ga slagati u podrum sa onih paleta jer ga ne mogu ubaciti u paletama dolje. Nema sanse da izvedem ono kao na paletama, moze li od zida do zida, kao drva?