Ma Himmler je samo praktican, kao i Nijemci uglavnom. Uzima samo ono sto mu trebaWoody wrote:Jah, moj @janko_007...
Tako ti je to kad "Mali Đokica" ili još gore Kjafir (kao u Himmler-ovom) slučaju tumače Osnove Islama. A da je pitao, eto bar jednog muslimana, šta u stvari znači riječ Islam i zašto se muslimani pozdravljaju sa As-salamu alaykum (السلام عليكم) i šta tu znači riječ "Selam (Salaam سلام) ", namah bi odustao od takvih idejaA možda bi i tužna Bošnjačka istorija bila pošteđena bar jedne krvave mrlje.
Al', jebi ga druže komandanteNe dâ se usranom do potoka...
Handzar divizija
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- janko_007
#1251 Re: Handzar divizija
-
prog321
#1252 Re: Handzar divizija
Ocigledno je da ovaj desno nije pripadnik SS jer je previse nizak.Woody wrote:
Molim te da mi rastumačiš ovu fotografiju:
:
Morao si imati najmanje 1.80m da bi bio Waffen SS.
A i plavkavost je bitna.
-
PM72
#1253 Re: Handzar divizija
Možda ova snaša ima 1,80 cm 
- madner
#1254 Re: Handzar divizija
Samo kod Leibstandarte je 1.80 bio uslov, u ostalim regimentima obicno 170, no islo se i do 165.
Tada su ljudi u prosjeku bili manji, tako da bi to bilo oko 190 i 180 danas.
Tada su ljudi u prosjeku bili manji, tako da bi to bilo oko 190 i 180 danas.
-
prog321
#1255 Re: Handzar divizija
Do pocetka rata svi Waffen SS su morali biti iznad 1.80.
Taj uslov je bio dok nisu poceli gubiti rat. Pa su smanjili kriterije
Ali ne vjerujem da su ikada isli ispod 1,70/. Waffen SS je bila elita njemacke vojske,. u vojnom i dogmatskom smislu.
Taj uslov je bio dok nisu poceli gubiti rat. Pa su smanjili kriterije
Ali ne vjerujem da su ikada isli ispod 1,70/. Waffen SS je bila elita njemacke vojske,. u vojnom i dogmatskom smislu.
- madner
#1256 Re: Handzar divizija
Opet ovaj.
Prvo: uslovi za 1. SS su se povecavali, ne smanjivali. 178 do 1940, 180 do 1943 i 185cm nakon toga.
Drugo: 2. SS 174cm do 1942, 170cm nakon toga
Trece: 3. SS 170cm od pocetka.
Prvo: uslovi za 1. SS su se povecavali, ne smanjivali. 178 do 1940, 180 do 1943 i 185cm nakon toga.
Drugo: 2. SS 174cm do 1942, 170cm nakon toga
Trece: 3. SS 170cm od pocetka.
- madner
#1257 Re: Handzar divizija
I naravno nikakva vojna elita nije bio, osim u Himlerovoj glavi, postao je pretorijanska garda rezima pri kraju rata i tako zaradio reputaciju kod zapadnih saveznika.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#1258 Re: Handzar divizija
A reputacija je bila - likvidirati po zarobljavanju (ako je niži čin) ili ako je viš čin, SS-Standartenführer i više - pravac vojni sud (radi izvlačenja podataka) sa 100% sigurnošću da će završiti na vješalima nakon suđenja. Nije to bilo za džaba
I, da - neko mi spomenu ono "V" na rukavu - da to nije oznaka SS oficira. Pa, ne bih se baš složio s tim. Tu oznaku su nosili i SS-Sturmmann-i, isto kao i Wehrmacht-ovi Gefreiter-i.

I, da - neko mi spomenu ono "V" na rukavu - da to nije oznaka SS oficira. Pa, ne bih se baš složio s tim. Tu oznaku su nosili i SS-Sturmmann-i, isto kao i Wehrmacht-ovi Gefreiter-i.

-
prog321
#1259 Re: Handzar divizija
Madner, Odakle ti podaci. Izvor?
Da bi isao u oficirsku skolu Waffen SS prije rata morao si imati 1.80m i biti plav. I dokaz da ti familija ima njemacke korjene u zadnjih 250 godina.
Ovdje.
http://www.amazon.com/Twelve-Years-With ... 0764307770
Razne formacije su imali manje uslove ali nijedna nije isla ispod 1.70.
Da bi isao u oficirsku skolu Waffen SS prije rata morao si imati 1.80m i biti plav. I dokaz da ti familija ima njemacke korjene u zadnjih 250 godina.
Ovdje.
http://www.amazon.com/Twelve-Years-With ... 0764307770
Razne formacije su imali manje uslove ali nijedna nije isla ispod 1.70.
- madner
#1260 Re: Handzar divizija
Pa sta sad, jel 180 ili 170?
Ostavio mi dedo formular kada je pristupio, a na njemu pise.
Ostavio mi dedo formular kada je pristupio, a na njemu pise.
8. Jedem in die Waffen-SS Eintretenden steht ohne Rücksicht auf Herkommen und Vorbildung entsprechend seinen Fähigkeiten und seiner Eignung sowohl die SS-Unterführerlaufbahn als auch die SS-Führerlaufbahn offen. Diese Laufbahnen umfassen neben der Laufbahn des SS-Unterführers und SS-Führers im Truppendienst aller Waffergattungen die Sonderlaufbahnen aller Fachrichtungen.
9. Entscheidend für die Erfassung und Beförderung sind lediglich:
1. Charakter als deutscher Mann.
2. Bewährung als Nationalsozialist und SS-Mann.
3. Leistung als Soldat und Führer.
- sinuhe
#1261 Re: Handzar divizija
Ova slika je vjerovatno iz Madjarske. Ni vojnici ni mlada nisu iz Bosne.
-
prog321
#1262 Re: Handzar divizija
Da, U Madzarskoj nose fesove. 
-
prog321
#1263 Re: Handzar divizija
madner wrote:I naravno nikakva vojna elita nije bio, osim u Himlerovoj glavi, postao je pretorijanska garda rezima pri kraju rata i tako zaradio reputaciju kod zapadnih saveznika.
SS Waffen je bila najelitnija vojna organizacija Wehrmachta.
Oni koji nisu zbog fizickih mana prihvaceni u SS bili se poslani u Heer (armiju).
SS Waffen je imao oklopne brigade, artiljerijske, i mnoge druge. Zlocine nad civilima su pravili Totenkopf brigade.
- madner
#1264 Re: Handzar divizija
Amateri koji su samo trosili sasvim solidan ljudski materijal.
- desni
#1265 Re: Handzar divizija
Fes je dio mađarske narodne nošnje oduvijekprog321 wrote:Da, U Madzarskoj nose fesove.
- Tvrtko II Kotromanić
#1266 Re: Handzar divizija
ss je samo de facto bio dio Wehrmachtaprog321 wrote:madner wrote:I naravno nikakva vojna elita nije bio, osim u Himlerovoj glavi, postao je pretorijanska garda rezima pri kraju rata i tako zaradio reputaciju kod zapadnih saveznika.
SS Waffen je bila najelitnija vojna organizacija Wehrmachta.
Oni koji nisu zbog fizickih mana prihvaceni u SS bili se poslani u Heer (armiju).
SS Waffen je imao oklopne brigade, artiljerijske, i mnoge druge. Zlocine nad civilima su pravili Totenkopf brigade.
jesu li bili elita ili ne, to je diskutabilno, jer si imao uzasno lose ss jedinice kao i izuzetno dobre wehrmacht jedinice
a sto se zlocina tice...
de ba
- madner
#1267 Re: Handzar divizija
Ma ni ove prve nisu bile nesto.
Previse gubitaka, premalo znanja.
Previse gubitaka, premalo znanja.
- janko_007
#1268 Re: Handzar divizija
http://img155.imageshack.us/img155/3337 ... ibosen.jpgjanko_007 wrote: Tacno je to da se pri stvaranju Handzar divizije odstupilo od principa koji je do tada vazio o tzv "Rein arische Blut", Koje je licno uveo Himmler, pa je zbog toga cesto bio izlozen podsmjehu u oficirskim krugovima Wehrmachta. Posebno poslije teskih poraza su borce ove divizije zvali podrugljivo, Musselgermani. Interesantno je i to da se u memorandumu Adolfu Hitleru od 02. novembra 1942, njeni autori(Hadzihasanovic, Softic) bosanske muslimane predstavljaju kao germansko pleme(gotsko) pod imenom Bosoni. Navode i to da su slovenska plemeni , Srbi i Hrvati bili njihove sluge.Kazu jos da su oni , tj Bosoni stigli na Balkan zajedno sa ostalim gotskim plemenima i to u trecem stoljecu. Dok su Srbi i Hrvati dosli cetiri vjeka kasnije.
(Memorandum Adolfu Hitleru od 02. novembra 1942)
Evo kako to izgleda kad se istorija "malo" uljepsa.
Nasi susjedi,koji zive malo zapadnije su ovim Bosnjacima daljnji rodjaci jer su i oni arijevskog(gotskog)podrijetla i poticu iz dalekog Irana.
Ove istocne komsije im nisu rodjaci jer su oni pak najstariji evropski narod, star preko osam milenijuma. A po nekima (Milic od Macve) Sorabi (u prevodu Srbi) su narod Atlantide, koji je tu dosao sa druge planete.
http://www.ivonazivkovic.net/OSAM%20MIL ... OREKLA.htm
(obavezno procitati)
-
visokijablan
#1269 Re: Handzar divizija
visokijablan wrote:pa onaj imućniji dio se dosta držao rezervisano prema svima ali bio lojalan svakoj državi koja je došla....1941 je to bila NDH,a istočna Bosna i istočna Hercegovina je upravo platila ceh te lojalnosti. Dok je onaj mlađi progresivniji dio je naginjao partizanima.JoseMujica wrote:visokijablan wrote:Umjesto komentara o Handžar diviziji,pitam kako su se Bosansko Hercegovački muslimani trebali ponašati 1941g.šta je za njih bilo naj bolje?Govorim o vremenu četničkog divljanja po ist. Bosni .
Jednostavo, ustaše kao nova vlast su ulijetala u pravoslavna sela i divljala...vojka ko vojska dođe, prođe i ode dalje, a onda nalete četnici i divljaju po muslimanskim i katoličkim selima. Ceh je u svakom slučaju plaćao narod koji nije ni znao u kojoj državi živi.
Najbolje bi bilo da su imali svoje političke i vojne organizacije da se pozicioniraju i štite sebe, ali to tada nije bilo moguće.
Moje neko mišljenje je da ni sam Handžar ne treba gledati u kontekstu jednog takvog pokušaja jer Handžar nije 100% muslimanska već se prvenstveno radilo o hrvatskoj postrojbi, odnosno službenoj SS diviziji NDH. I ako pogledate komandni kadar vrlo malo će te tu naći Bosanskih muslimana.[/quote
Odvelo bi nas daleko,no koliko ja znam prvi zločini koji su se dogodili u BIH odmah nakon uspostave NDH bili su četnički pokolji nad muslimanima i katolicima u ist. BIH te još na nekim mjestima i to uglavnom nad civilnim i ne zaštićenim stanovništvom.
Pitanje je dali je ta Handžar divizija nastala kao reakcija na odbranu ili zbog potreba Trećeg raicha na nekom drugom ratištu?
Ljudima je bila kama pod vratom,isto kao u prošlom ratu,Kozarac,Bijeljina i mnoga druga gubilišta nad nevinim narodom.
Neznam zbog čega su nastale Handžar,Jeger,Vražja i mnoge druge vojne postrojbe katolika i muslimana u Bosni i Hercegovini,ali znam jako puno o neprijatelju.
Last edited by visokijablan on 15/04/2015 22:48, edited 1 time in total.
-
visokijablan
#1270 Re: Handzar divizija
janko_007 wrote:Nije tacno da je Handzar divizija imala ista zajednicko sa NDH(osim sahovnice na ramenu). Stvorena je uz ogromno protivljenje NDH.Muka mi da vise ponavljam bar tebi Mujica kako je i zasto je stvorena. Citaj moje postove od strane 12 pa na ovamo. Sve sam objasnio. Da nisu odmah prisli ustasama i da je vec 1941 Handzar divizija stvorena , drukcija bi se pjesma pjevala. Ovako spekulisati, nema smisla.JoseMujica wrote: Moje neko mišljenje je da ni sam Handžar ne treba gledati u kontekstu jednog takvog pokušaja jer Handžar nije 100% muslimanska već se prvenstveno radilo o hrvatskoj postrojbi, odnosno službenoj SS diviziji NDH. I ako pogledate komandni kadar vrlo malo će te tu naći Bosanskih muslimana.
Za jablana.
Nije tacno da su cetnici prvi napali. Njemacki General Tarner vec u avgustu1941 javlja u bazu da su ustase za dva mjeseca bestijalno pobili oko 200 000 ortodoxa , a preko 100 000 protjerano u Srbiju.Sam ministar u vladi NDH Lorkovic javno izjavljuje odmah po dolasku na vlast da je hrvatska drzava u kojoj zivi skoro 2 miliona pravoslavaca nemoguca drzava. Potom je prisao rjesavanju tog pitanja, trecinu prevesti u katolike, trecinu protjerati a trecinu fizicki likvidirati. Muslimansko vodstvo, posebno Autonomasi su zestoko osudili ovu ustasku politiku i ogradili se od nje kroz muslimanske rezolucije. Medjutim sve je to ovdje na prethodnim stranicama opisano
Daj nam točne izvore.
Četnički ili velikosrbski plan o istrjebljenju katolika i muslimana u BIH je mnogo stariji od uspostave Hitlerove NDH,to je stari projekt širenja Srbstva i pravoslavlja preko Drine(stara rimska podjela na istočno i zapadno Rimsko carstvo).
-
visokijablan
#1271 Re: Handzar divizija
uz sva dozvoljena sredstva(Načrtanije i još mnogo toga..)visokijablan wrote:janko_007 wrote:Nije tacno da je Handzar divizija imala ista zajednicko sa NDH(osim sahovnice na ramenu). Stvorena je uz ogromno protivljenje NDH.Muka mi da vise ponavljam bar tebi Mujica kako je i zasto je stvorena. Citaj moje postove od strane 12 pa na ovamo. Sve sam objasnio. Da nisu odmah prisli ustasama i da je vec 1941 Handzar divizija stvorena , drukcija bi se pjesma pjevala. Ovako spekulisati, nema smisla.JoseMujica wrote: Moje neko mišljenje je da ni sam Handžar ne treba gledati u kontekstu jednog takvog pokušaja jer Handžar nije 100% muslimanska već se prvenstveno radilo o hrvatskoj postrojbi, odnosno službenoj SS diviziji NDH. I ako pogledate komandni kadar vrlo malo će te tu naći Bosanskih muslimana.
Za jablana.
Nije tacno da su cetnici prvi napali. Njemacki General Tarner vec u avgustu1941 javlja u bazu da su ustase za dva mjeseca bestijalno pobili oko 200 000 ortodoxa , a preko 100 000 protjerano u Srbiju.Sam ministar u vladi NDH Lorkovic javno izjavljuje odmah po dolasku na vlast da je hrvatska drzava u kojoj zivi skoro 2 miliona pravoslavaca nemoguca drzava. Potom je prisao rjesavanju tog pitanja, trecinu prevesti u katolike, trecinu protjerati a trecinu fizicki likvidirati. Muslimansko vodstvo, posebno Autonomasi su zestoko osudili ovu ustasku politiku i ogradili se od nje kroz muslimanske rezolucije. Medjutim sve je to ovdje na prethodnim stranicama opisano
Daj nam točne izvore.
Četnički ili velikosrbski plan o istrjebljenju katolika i muslimana u BIH je mnogo stariji od uspostave Hitlerove NDH,to je stari projekt širenja Srbstva i pravoslavlja preko Drine(stara rimska podjela na istočno i zapadno Rimsko carstvo).
-
visokijablan
#1272 Re: Handzar divizija
Nije tacno da su cetnici prvi napali. Njemacki General Tarner vec u avgustu1941 javlja u bazu da su ustase za dva mjeseca bestijalno pobili oko 200 000 ortodoxa , a preko 100 000 protjerano u Srbiju.Sam ministar u vladi NDH Lorkovic javno izjavljuje odmah po dolasku na vlast da je hrvatska drzava u kojoj zivi skoro 2 miliona pravoslavaca nemoguca drzava. Potom je prisao rjesavanju tog pitanja, trecinu prevesti u katolike, trecinu protjerati a trecinu fizicki likvidirati. Muslimansko vodstvo, posebno Autonomasi su zestoko osudili ovu ustasku politiku i ogradili se od nje kroz muslimanske rezolucije. Medjutim sve je to ovdje na prethodnim stranicama opisano[/quote]
Daj nam točne izvore.
Četnički ili velikosrbski plan o istrjebljenju katolika i muslimana u BIH je mnogo stariji od uspostave Hitlerove NDH,to je stari projekt širenja Srbstva i pravoslavlja preko Drine(stara rimska podjela na istočno i zapadno Rimsko carstvo).[/quote]
uz sva dozvoljena sredstva(Načrtanije i još mnogo toga..)[/quote]
Daj nam točne izvore.
Četnički ili velikosrbski plan o istrjebljenju katolika i muslimana u BIH je mnogo stariji od uspostave Hitlerove NDH,to je stari projekt širenja Srbstva i pravoslavlja preko Drine(stara rimska podjela na istočno i zapadno Rimsko carstvo).[/quote]
uz sva dozvoljena sredstva(Načrtanije i još mnogo toga..)[/quote]
- janko_007
- janko_007
- janko_007
#1275 Re: Handzar divizija
janko_007 wrote:janko_007 wrote:Daj nam točne izvore.visokijablan wrote:Nije tacno da su cetnici prvi napali. Njemacki General Tarner vec u avgustu1941 javlja u bazu da su ustase za dva mjeseca bestijalno pobili oko 200 000 ortodoxa , a preko 100 000 protjerano u Srbiju.Sam ministar u vladi NDH Lorkovic javno izjavljuje odmah po dolasku na vlast da je hrvatska drzava u kojoj zivi skoro 2 miliona pravoslavaca nemoguca drzava. Potom je prisao rjesavanju tog pitanja, trecinu prevesti u katolike, trecinu protjerati a trecinu fizicki likvidirati. Muslimansko vodstvo, posebno Autonomasi su zestoko osudili ovu ustasku politiku i ogradili se od nje kroz muslimanske rezolucije. Medjutim sve je to ovdje na prethodnim stranicama opisano
uz sva dozvoljena sredstva(Načrtanije i još mnogo toga..)
[/quote][/quote][/quote]
Visoki jablane,
vidim da si se pravo razmahao i svaki put sve zescim tonom mi se obracas:"Daj izvore, daj izvore". A ja izvora, bar sto se tice Pavelica i njegovog rezima, bar toga imam napretek. Posto sam se dugo bavio Handzar divizijom, morao sam se baviti i NDH, jer je to dvoje neodvojivo. Kad sam citirao Generala Tarnera koji tacnije ima titulu Der Chef der Verwaltungsstabes beim Militärbefehlshaber in Serbien, Ministerialdirektor und SS-Gruppenfuhrer Dr. Turner. On se u jednom svom izvjestaju(03. septembra) obraca Glavnokomandujucem Wehrmachta Südost von Gleise-Horstenau i kaze sledece: ".....Nach hier vorliegenden Meldungen sind allein in Kroatien rund 200 000 Serben ermordet worden. Diesen Ermordungen sind hier allgemein bekannt und werden Rücksicht darauf, daß das kroatische Gebiet unter dem Schutz der deutschen Reiches seine Selbständigkeit erlangte, sowie mit Rücksicht darauf, daß das die in Kroatien liegende Truppe nicht verhinderte, letztlich den Deutschen zu Last gelegt". U prevodu : On obavjestava glavnokomandujuceg za Jugoistok Europe, da je od dolaska Pavelica na vlast pa do dana pisanja(03.9.1941) u Hrvatskoj pobijeno oko 200 000 Srba, Ta ubistva su ovdje svima poznata, s tim sto se posebno to treba posmatrati da je NDH u sklopu njemackog Rajha i da samo Nijemcima duguju tu svoju samostalnost. Osim Toga trupe Koje su stacionirane u NDH(misli se na hrvatsku regularnu i neregularnu vojsku) su duzne da sprecavaju te zlocine a ne da ih sami cine, da bi se to na kraju sve pripisalo Nijemcima. Dr. Turner navodi jos u istom izvjestaju da je i 104 000 i pored protivljenja njemackih okupacionih vlasti u Srbiji protjerano iz NDH u Srbiju. Ovaj izvjestaj Turnera sam prvi put nasao mikrofilmovan u Militär Archiv Freiburg i to pod Mikrofilm Ins. f. Zeitgesch. MA328 B1. 651866ff. Takodje sam zitat tog izvjestaj to nalazio i u knjizi George Stein : "Die Waffen-SS". A doslovno sam uzeo zitat ovdje na forumu iz knjige Ladislaus Hory, Martin Broszat: "Der kroatische Ustascha-Staat 1941-1945, Deutsche Verlags-Anstalt, Stuttgart 1964, Str.109.
O Pavelicu i NDH te njihovim zlocinima u njemackim izvorima postoji more dokumenata, sto objavljenih sto neobjavljenih. Kod nas je to lijepo ovjavljeno od zaplijenjene dokumentacije NDH u tomovima i tomovima u "Zborniku dokumenata i podataka o narodnooslobodilackom ratu jugoslovenskih naroda". Bogdan Krizman je napisao nekoliko knjiga o NDH i Pavelicevom rezimu(sve ih Imam) zatim Fikreta Jelic-Butic: Ustase. Nisam ti namjerno tu literaturu i nase izvore stavio na prvo mjesto jer je kod susjeda sad moderno svakog ko se time bavi proglasiti komunjarom, udbasem, jugonostalgicarom.
E sad sto se tice sta je starije koka ili jaje kad su u pitanju velikocetnicki i , velikosrpski plan o istrebljenju katolika i muslimana u BiH, kako ti kazes ili svojatanje BIH i velikohrvatski apetiti tj Hrvatska do Drine i Zemuna(to ja kazem) to je veliko povjesno pitanje. Najbolje je jelda kad se velikosrbi i velikohrvati dogovore, kao onomad 26.08.1939 Sporazum Cvjetkovic-Macek, a to je pocetak svih sledecih dogovora. Onda u takvim podjelama nema nigdje mjesta za cvijece hrvatskog naroda. Ima ali u PM ili da se ponovo vrate svojoj praiskonskoj katolickoj vjeri. A to, kako se radi su u bliskoj proslosti vec pokazali franjevci, Brale i kompanija, posebno u Hercegovini na Vidovdan 1941, da je cak i Vatikan intervenisao kod Pavelica a i kod Crkve u Hrvata, da se prestane sa tim rabotama.
E sad malo da ozbiljno porazgovaramo , ko je opasniji za BIH(kao drzavu). Velikosrpski ili velikohrvatski program. Jos od Starcevica pa na ovamo nema ni jedne politicke partije u Hrvata(Osim projugoslovenske Narodne stranke Strosmajer-Racki-Gaj) koja ne vidi cijelu BIH u sastavu Hrvatske. Pa cak i one Koje su ko biva malo liberalnije ali imaju hrvatski predznak u imenu. Evo mi u ruci, dal slucajno knjiga iz 1908 godine a pisao je Niko drugi do utemeljitelj Hrvatske seljacke stranke, Stjepan Radic. Knjiga tacno 60 strana., a cudnog naslova" Zivo hrvatsko pravo na Bosnu i Hercegovinu". E tu mi fili, sine Brute. Sta tek mislis kakav su program imali frankovci i njima slicni, kad on Radic, zrtva velikosrpskih nacionalista pise jednu takvu knjigu o hrvatskom istorijskom pravu na BIH. Ko da mu je babovina. E vidis, u tom konceptu treba posmatrati , kao pozitivnu tu ideju Autonomasa u BIH(ali samo u tom) i njihov Memorandum na Adolfa Hitlera da se BIH u cjelokupnim njenim granicama izvuce iz ralja NDH i prikljuci direktno trecem Rajhu. Eto to su te dobre namjere muslimanskog politickog vodjstva , ali se mora po sto puta ponoviti da je put do pakla uvjek poplocan dobrim namjerama.