Ote mi riječ iz usta,harač wrote:ŠampiJon je osvježenje na ovoj temida nije sasvim neozbiljan čovjek bi pomislio da propagira plantinginu reformisanu epistemologiju
Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
- fatamorgana
#1251 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
-
biturbo
#1252 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
De mi pokazi gdje se ja to "provaljujem" ,pa da se zajedno smijemo .fatamorgana wrote:Nisam ti ja kriv što se ti i slični tebi sami provaljujete, sam pao sam se ubio,biturbo wrote:
Ti da nekome govoris o nezrelosti ,to je nesto najsmjesnije napisano na ovom forumu . "Ateista" koji odrađuje tri smjene na "islamskim temama" sa konstantnim sprdanjem ,ismijavanjem i ponizavanjem ljudi-vjernika (muslimana) .Simptomaticno je sto su to uvjek teme gdje se u najvecoj mjeri pise o islamu i islamskim stavovima (vjerujem da se to moze vidjeti na tvom profilu,na kojim si temama najaktivniji-procentualno). Po mom misljenju ,ti ocigledno imas neki problem sa muslimanima .Nemam drugog objasnjenja ,jer ti si ipak ateista( tako kazes),a imas toliku zelju da ismijavas samo jednu religiju .Inace, vec odavno se pitam ,kako te admini makar ne upozore na tvoje ponasanje ,dovoljno je pogledati 20-tak tvojih komentara i sve ce im biti jasno.
Ali ne radi se ovde o provaljivanju ,bez obzira sto ti to tako zelis predstaviti
- fatamorgana
#1253 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Vidi ga , vjernik a svađa se,biturbo wrote: De mi pokazi gdje se ja to "provaljujem" ,pa da se zajedno smijemo .I gdje ces to meni pricati ,nije valjda da se ne sjecas kako si prosao u pokusaju plasiranja svojih jeftinih doskocica meni . Steta sto su te teme izbrisane (zbog tebe i provokatora slicnih tebi),inace bi ti rado citirao neke od nasih "konverzacija".
Ali ne radi se ovde o provaljivanju ,bez obzira sto ti to tako zelis predstaviti
- MyTao
#1254 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Svako malo pojave se neki novi likovi, sa istim starim "argumentima" ... ja sad samo cekam kad ce nam poceti o Pascaluharač wrote:ŠampiJon je osvježenje na ovoj temida nije sasvim neozbiljan čovjek bi pomislio da propagira plantinginu reformisanu epistemologiju
- fatamorgana
#1255 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
"novi" lik "nova" nafaka,MyTao wrote:Svako malo pojave se neki novi likovi, sa istim starim "argumentima" ... ja sad samo cekam kad ce nam poceti o Pascaluharač wrote:ŠampiJon je osvježenje na ovoj temida nije sasvim neozbiljan čovjek bi pomislio da propagira plantinginu reformisanu epistemologiju
![]()
- S4mpion
#1256 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Vi kazete da nema Boga,ja kazem da ima Boga,mene kad pitaju da dokazem svoj stav,ja kazem da nemam dokaz za svoj stav,vas kad pitaju da dokazete svoj stav,pobjegnete kao muha bez glave,jer znate da je to sto pricate cista iluzija zasnovana na nicemu.harač wrote:ŠampiJon je osvježenje na ovoj temida nije sasvim neozbiljan čovjek bi pomislio da propagira plantinginu reformisanu epistemologiju
Kad malo bolje skontam,bolje i ovo sto si napisao nego da si mi poceo ispravljat gramatiku i nemoj da mi odgovoris na pitanje "Gdje vam je dokaz?",razumijem da vam je ispod "casti" da priznate da ga nemate.
Dobro je mladiću
- odr0n
#1257 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Pa ti si ismijao boga i vjeru više nego ijedan ateist na ovom forumu, čestitke.S4mpion wrote:Vi kazete da nema Boga,ja kazem da ima Boga,mene kad pitaju da dokazem svoj stav,ja kazem da nemam dokaz za svoj stav,vas kad pitaju da dokazete svoj stav,pobjegnete kao muha bez glave,jer znate da je to sto pricate cista iluzija zasnovana na nicemu.harač wrote:ŠampiJon je osvježenje na ovoj temida nije sasvim neozbiljan čovjek bi pomislio da propagira plantinginu reformisanu epistemologiju
![]()
Kad malo bolje skontam,bolje i ovo sto si napisao nego da si mi poceo ispravljat gramatiku i nemoj da mi odgovoris na pitanje "Gdje vam je dokaz?",razumijem da vam je ispod "casti" da priznate da ga nemate.
Dobro je mladiću
- S4mpion
#1258 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Kad kazes"ja vjerujem da Boga nema" ili "ja vjerujem da Bog postoji",to je tvoje misljenje,a misljenje postoji,to nije iluzija.odr0n wrote:Pa ti si ismijao boga i vjeru više nego ijedan ateist na ovom forumu, čestitke.S4mpion wrote:Vi kazete da nema Boga,ja kazem da ima Boga,mene kad pitaju da dokazem svoj stav,ja kazem da nemam dokaz za svoj stav,vas kad pitaju da dokazete svoj stav,pobjegnete kao muha bez glave,jer znate da je to sto pricate cista iluzija zasnovana na nicemu.harač wrote:ŠampiJon je osvježenje na ovoj temida nije sasvim neozbiljan čovjek bi pomislio da propagira plantinginu reformisanu epistemologiju
![]()
Dobro je mladiću![]()
Mladiću,stav nije iluzija
Dobro je mladiću.
- MyTao
#1259 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Halooooo... Ateisti ne tvrde da nema boga. Svati to jednom... niko od nas ne govori da nema boga, mi govorimo da nema dokaza za njega... dali ti svatas razliku u tome?S4mpion wrote:Vi kazete da nema Boga,ja kazem da ima Boga,mene kad pitaju da dokazem svoj stav,ja kazem da nemam dokaz za svoj stav,vas kad pitaju da dokazete svoj stav,pobjegnete kao muha bez glave,jer znate da je to sto pricate cista iluzija zasnovana na nicemu.harač wrote:ŠampiJon je osvježenje na ovoj temida nije sasvim neozbiljan čovjek bi pomislio da propagira plantinginu reformisanu epistemologiju
![]()
Dobro je mladiću
A s obzirom da nema dokaza za njega, onda nema potrebe ni vjerovati u nesto za sto nepostoje dokazi...
Samo zato sto nema dokaza da nevidljivi zmaj leti Bosnom, ne znaci da moras vjerovati u njega...
- S4mpion
#1260 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Niste do sada ovako razmisljali,ovo mijenja sliku o vasem stavu i nemam problema sa boldiranim.MyTao wrote:Halooooo...Ateisti ne tvrde da nema boga. Svati to jednom... niko od nas ne govori da nema boga, mi govorimo da nema dokaza za njega... dali ti svatas razliku u tome?S4mpion wrote:Vi kazete da nema Boga,ja kazem da ima Boga,mene kad pitaju da dokazem svoj stav,ja kazem da nemam dokaz za svoj stav,vas kad pitaju da dokazete svoj stav,pobjegnete kao muha bez glave,jer znate da je to sto pricate cista iluzija zasnovana na nicemu.harač wrote:ŠampiJon je osvježenje na ovoj temida nije sasvim neozbiljan čovjek bi pomislio da propagira plantinginu reformisanu epistemologiju
![]()
Dobro je mladiću
A s obzirom da nema dokaza za njega, onda nema potrebe ni vjerovati u nesto za sto nepostoje dokazi...
Samo zato sto nema dokaza da nevidljivi zmaj leti Bosnom, ne znaci da moras vjerovati u njega...![]()
![]()
![]()
![]()
- MyTao
#1261 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Kako mislis nismo do sada tako razmisljali, pa to ti je definicija Ateizma uvijek bila... Drugo je sto neki sami donose zakljucke o tome sta je ateizam... siguran sam da ima i veliki broj vjernika koji misle da je ateizam vjerovanje u sejtana ili nesto
i takvih sam cuo vjeruj mi...
- harač
#1262 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
djeluje mi da ne razumiješ najbolje o čemu govoriš, ali nazire se originalna tvrdnja, naročito u ovom "nemam dokaz za svoj stav". zato sam spomenuo reformisanu epistemologiju koja drži da za postojanje boga nisu potrebni dokazi, jer se tu radi o nečemu što bi se moglo nazvati temeljno vjerovanje ("properly basic"). to filozofsko stanovište je dosta problematično, i u konačnici neodrživo, ali mislim da će za vjernike postati popularno kako narod počne bivati naučno pismeniji, počne razmišljati svojom glavom i počne zahtijevati dokaze za ekstravagantne tvrdnjeS4mpion wrote:Vi kazete da nema Boga,ja kazem da ima Boga,mene kad pitaju da dokazem svoj stav,ja kazem da nemam dokaz za svoj stav,vas kad pitaju da dokazete svoj stav,pobjegnete kao muha bez glave,jer znate da je to sto pricate cista iluzija zasnovana na nicemu.harač wrote:ŠampiJon je osvježenje na ovoj temida nije sasvim neozbiljan čovjek bi pomislio da propagira plantinginu reformisanu epistemologiju
![]()
- vatrogasac
#1263 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Naučno pismene imamo i među teistima stoljećima. Postavljao sam njihove citate koji su tebi smetali.harač wrote:... to filozofsko stanovište je dosta problematično, i u konačnici neodrživo, ali mislim da će za vjernike postati popularno kako narod počne bivati naučno pismeniji, počne razmišljati svojom glavom i počne zahtijevati dokaze za ekstravagantne tvrdnje
- harač
#1264 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
dokazi takvih ljudi su lično-iskustvene prirode, te niko od njih ne tvrdi da zasniva svoje vjerovanje na dokazima za postojanje boga (niti je takve dokaze ikada ponudio za objektivnu evaluaciju; što je slučaj sa bilo kojom drugom tvrdnjom koju čine kada djeluju kao naučnici). to su dokazi tipa onog biologa f. kolinsa koji je nekad u ovo doba godine trčao kroz šumu, naišao na mjesto gdje su se tri slapa sledila, pao na koljena i postao katolik, jer mu je to bio dokaz za postojanje božanskog trojstva (haman mu je univerzum, ili možda bogorodica, nešto htio kazati?!). jasno je da se "dokazi" te vrste ne uzimaju za ozbiljno. o teistima koji su živjeli u vremenima gdje bi za javno isticanje ateizma bio osuđen na smrt, ne bih naročito raspravljaovatrogasac wrote:Naučno pismene imamo i među teistima stoljećima. Postavljao sam njihove citate koji su tebi smetali.harač wrote:... to filozofsko stanovište je dosta problematično, i u konačnici neodrživo, ali mislim da će za vjernike postati popularno kako narod počne bivati naučno pismeniji, počne razmišljati svojom glavom i počne zahtijevati dokaze za ekstravagantne tvrdnje
- vatrogasac
#1265 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Niko nije spominjao te slučajeve. Govorim o poznati i priznatim naučnicima prirodnih nauka koji su "se molili u laboratoriji" posmatrajući Božije zakone. Treba li da opet postavim 10-20 citata?harač wrote:dokazi takvih ljudi su iskustvene prirode, te niko od njih ne tvrdi da zasniva svoje vjerovanje na dokazima za postojanje boga (niti je takve dokaze ikada ponudio za objektivnu evaluaciju; što je slučaj sa bilo kojom drugom tvrdnjom koju čine kada djeluju kao naučnici). to su dokazi tipa onog biologa f. kolinsa koji je nekad u ovo doba godine trčao kroz šumu, naišao na mjesto gdje su se tri slapa sledila, pao na koljena i postao katolik, jer mu je to bio dokaz za postojanje božanskog trojstva (haman mu je univerzum, ili možda bogorodica, nešto htio kazati?!). jasno je da se "dokazi" te vrste ne uzimaju za ozbiljno. o teistima koji su živjeli u vremenima gdje bi za javno isticanje ateizma bio osuđen na smrt, ne bih naročito raspravljaovatrogasac wrote:Naučno pismene imamo i među teistima stoljećima. Postavljao sam njihove citate koji su tebi smetali.harač wrote:... to filozofsko stanovište je dosta problematično, i u konačnici neodrživo, ali mislim da će za vjernike postati popularno kako narod počne bivati naučno pismeniji, počne razmišljati svojom glavom i počne zahtijevati dokaze za ekstravagantne tvrdnje
- harač
#1266 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
znaš da nisam ljubitelj argumenata iz autoriteta ("Njutn je izučavao alhemiju, stoga je izučavanje alhemije opravdana aktivnost"; "huygen je izučavao astrologiju, stoga je izučavanje astrologije opravdana aktivnost" itd.itd.). ono što bi me zanimalo jeste koji su to oni dokaz našli za postojanje boga, te kroz koju je naučnu evaluaciju prošao. to su svima opće poznati standardi peer-reviewa.
Last edited by harač on 13/01/2013 20:05, edited 1 time in total.
- MyTao
#1267 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Pa to nemjenja cinjenicu da nepostoje dokazi da su to boziji zakoni... Samo zato sto neki naucnik vjeruje u boga nije dokaz za njegovo postojanje...
-
amazon
#1268 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
I moli li se ko ovdje, ja vidim samo prepirku..vjernici se mole a ne prepiru.. 
- odr0n
#1269 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Opet gluposti sa pominjanjem naučnika i religije, znači ako je neki naučnik bio navijač Fiorentine to je potvrda da je taj klub najbolji na svijetu i svi griješe ako kažu drukčije. Isto je i sa religijom koja je samo lična stvar različitih uvjerenja, ima naučnika koji su vjernici, ima oni koji nisu te to nikakve veze nema sa naukom, nit daje ikakvu naučnu potvrdu tačnosti religije kako se naivno misli.
- vatrogasac
#1270 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ti zanemaruješ vrijeme prošlo i vrijeme sadašnje i prelaziš na budućnost. Sjeti se šta si rekao.harač wrote:znaš da nisam ljubitelj argumenata iz autoriteta ("Njutn je izučavao alhemiju, stoga je izučavanje alhemije opravdana aktivnost"; "huygen je izučavao astrologiju, stoga je izučavanje astrologije opravdana aktivnost" itd.itd.). ono što bi me zanimalo jeste koji su to oni dokaz našli za postojanje boga, te kroz koju je naučnu evaluaciju prošao. to su svima opće poznati standardi peer-reviewa.
Samo ateisti naučno promišljaju?harač wrote: to filozofsko stanovište je dosta problematično, i u konačnici neodrživo, ali mislim da će za vjernike postati popularno kako narod počne bivati naučno pismeniji, počne razmišljati svojom glavom i počne zahtijevati dokaze za ekstravagantne tvrdnje
- harač
#1271 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
ne pratiš. govorio sam o dva pristupa dokazima koji su vjernicima otvoreni. jedan je onaj prirodne teologije (koja teži naći dokaze za postojanje boga), a drugi je reformisane epistemologije (koji tvrdi da dokazi nisu potrebni, jer se radi o "temeljnom vjerovanju", poput onog da postoji prošlost koju ne treba dokazivati u cijelosti, već se to prihvata kao istina - nasuprot vjerovanju da je svijet stvoren prije 10. min. zajedno sa svim našim sjećanjima o "prošlosti" itd.).vatrogasac wrote:Ti zanemaruješ vrijeme prošlo i vrijeme sadašnje i prelaziš na budućnost. Sjeti se šta si rekao.harač wrote:znaš da nisam ljubitelj argumenata iz autoriteta ("Njutn je izučavao alhemiju, stoga je izučavanje alhemije opravdana aktivnost"; "huygen je izučavao astrologiju, stoga je izučavanje astrologije opravdana aktivnost" itd.itd.). ono što bi me zanimalo jeste koji su to oni dokaz našli za postojanje boga, te kroz koju je naučnu evaluaciju prošao. to su svima opće poznati standardi peer-reviewa.
Samo ateisti naučno promišljaju?harač wrote: to filozofsko stanovište je dosta problematično, i u konačnici neodrživo, ali mislim da će za vjernike postati popularno kako narod počne bivati naučno pismeniji, počne razmišljati svojom glavom i počne zahtijevati dokaze za ekstravagantne tvrdnje
prvi pristup je popularan i postoji od kad je svijeta i vijeka, i današnji proponenti u islamu su mu ljudi tipa Yahye. za ljude koji su naučno nepismeni takvi "dokazi" su dovoljni dokazi. kada postanu naučno pismeni, kad shvate da evolucija ne tvrdi da su ljudi "nastali od majmuna" (i sl.), odnosno kada budu sami mogli procjenjivati kvalitet onoga što im se nudi, onda će se - po mom mišljenju - vjera preusmeriti na drugi pristup - onaj reformisane epistemologije (tvrdit će se da dokaza nema, ali da nisu ni potrebni).
- S4mpion
#1272 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Odlicno razumijem ono o cemu govorim.Nema dokazivanja stvari kao sto je postojanje Boga,sve je stvar ljudske logike,to je vjernicima vec poznato bez obzira koliko oni bili pismeni ili ne.Svako ko trazi da mu se iznese jasan dokaz o postojanju Boga i to crno na bijelo,neka zna,nece ga dobiti,jer stvari nisu bas tako lagane,to se ne moze dokazati,jer nam je to,kao ljudima,nedokucivo,ostaje samo da se razidjemo po pitanju stavova koji nisu dokazani ni s jedne ni s druge strane.harač wrote:djeluje mi da ne razumiješ najbolje o čemu govoriš, ali nazire se originalna tvrdnja, naročito u ovom "nemam dokaz za svoj stav". zato sam spomenuo reformisanu epistemologiju koja drži da za postojanje boga nisu potrebni dokazi, jer se tu radi o nečemu što bi se moglo nazvati temeljno vjerovanje ("properly basic"). to filozofsko stanovište je dosta problematično, i u konačnici neodrživo, ali mislim da će za vjernike postati popularno kako narod počne bivati naučno pismeniji, počne razmišljati svojom glavom i počne zahtijevati dokaze za ekstravagantne tvrdnjeS4mpion wrote:
Vi kazete da nema Boga,ja kazem da ima Boga,mene kad pitaju da dokazem svoj stav,ja kazem da nemam dokaz za svoj stav,vas kad pitaju da dokazete svoj stav,pobjegnete kao muha bez glave,jer znate da je to sto pricate cista iluzija zasnovana na nicemu.![]()
- vatrogasac
#1273 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
OK.harač wrote: - po mom mišljenju -
- harač
#1274 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
nisi shvatio, ali nema veze - bitno je da se razmišljaS4mpion wrote:Odlicno razumijem ono o cemu govorim.Nema dokazivanja stvari kao sto je postojanje Boga,sve je stvar ljudske logike,to je vjernicima vec poznato bez obzira koliko oni bili pismeni ili ne.Svako ko trazi da mu se iznese jasan dokaz o postojanju Boga i to crno na bijelo,neka zna,nece ga dobiti,jer stvari nisu bas tako lagane,to se ne moze dokazati,jer nam je to,kao ljudima,nedokucivo,ostaje samo da se razidjemo po pitanju stavova koji nisu dokazani ni s jedne ni s druge strane.
meni je uvijek bilo zabavnije rasprave u onom prvom pravcu, sa likovima tipa yahye, nego ovim drugim. to su često tehničke i dosadne rasprave. kršćanstvo, naročito protestantizam, već davno je otišao u tom drugom pravcu. islam je još mlad i neiskusanvatrogasac wrote:OK.harač wrote: - po mom mišljenju -
- vatrogasac
#1275 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
U futuriste se sam se više puta razočarao pa mi mnogo ne znači bilo kakva prognoza. Što se tiče propitivanja preko Yahye ili Naika pa bolje i to nego nikako jer važno je početi, a vremenom se isfiltrira. Bitno je da je propitivanje proces.harač wrote:
meni je uvijek bilo zabavnije rasprave u onom prvom pravcu, sa likovima tipa yahye, nego ovim drugim. to su često tehničke i dosadne rasprave. kršćanstvo, naročito protestantizam, već davno je otišao u tom drugom pravcu. islam je još mlad i neiskusan