Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post Reply
trocadero

#1251 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by trocadero »

EХ каки сте :-D
Умјесто што сте је погодили могли сте јој пробати погодити име.Фино је навабити па онда брке омастити :D
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... qWIigEfyd4 :-D
bleee_sa

#1252 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by bleee_sa »

Jebiga, da je ostala Ekrema možda je i ne bi trehnuli. :lol:
Dozer

#1253 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Dozer »

Pa pokus'o je covjek dozvati da pridje, muko, muko, urlo, al' jok...ona nece pa nece. I on se najezdi i oplete je :D
K'o, veli - necu ti ja zarit ocnjake u plecku, pa nece sad niko :lol: :lol:
Dobrinja80

#1254 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Dobrinja80 »

Koliko ima istine u ovoj priči sa jjednog srbijanskog foruma?

Pukovnik Zoran Borovina je rođen 14. 02. 1952. godine u selu Malo Polje, opstina Han Pijesak. Osnovnu skolu i gimnaziju je zavrsio u Han Pijesku, a Vojnu akademiju na Banjici kod Beograda, izuzev četvrte godine koju je pohadjao u Sarajevu. Poginuo na Otesu 04. 12. 1992.

„Dosao je na Ilidzu par dana pred početak akcije ”Otes„. Prvo je otisao da zatvori opstinu i tako neke ”civilne„ ustanove, i istjera sve kancelarijske guzonje da bi ih natjerao da obuku uniforme i uzmu puske u ruke. Nije bilo iznimke ni za koga. To isto je uradio i u komandi brigade i ostalim bataljonima gdje je sve komandire i komandante izveo na prvu liniju fronta. Sjecam se samo kako smo se uoci same akcije smijali i uzivali gledajuci ”guzonje„ koje su navikle da preko motorola jurisaju i izdaju naredjenja o napadu, kako se sad znoje sa strahom u ocima. Do nas je stigla prica da je Zorana Borovinu poslao lično Ratko Mladic da organizuje oslobadjanje Otesa. Isto tako smo čuli da mu je Zoran jedan od najdrazih komandanata.

Napad na Otes je krenuo u zoru 1. 12. 1992 koliko se sjecam. Napad je vrsen iz tri pravca, a na najtezem pravcu na celu vojske je bio lično Pukovnik Borovina. Ostavljao je utisak hrabrog i čestitog covjeka. Po prilično sutljiv sa konstantnim blagim osmjehom na licu.

Cetvrti dan akcije, već ulazeci u noc kada su borbe jenjavale, poveo je sa sobom nekoliko momaka koji su se javili dobrovoljno ( poznajem ih sve ) da izvrse diverzantski upad iza neprijateljskih polozaja. Kretali su se ”transejama„ sa Pukovnikom Borovinom na celu. U jednom trenutku je pala bomba direktno u ”transej„ bas pred njihove noge. Svi su se bacili nazad na zemlju osim Zorana. On je pokusao da digne bombu i izbaci je iz ”transea„. Bomba mu je eksplodirala u ruci prilikom pokusaja da je baci nazad.

Pukovnik Borovina je donesen u bolnicu ”Zica„ gdje su ga proglasili mrtvim. Bas je i pokojni Role bio tada na duznosti. Te noćije Otes ustvari i pao. I ta bomba je bacena u povlacenju. Mi to tada nismo znali. Nakon Zoranove pogibije moral vojske je pao totalno, i za malo da se odustane od nastavka akcije sutradan u tada već prazan Otes. Sutradan smo se prosetali ostatkom Otesa bez maltene ispaljenog metka.

Pukovnik Borovina je imao u planu da se poslije Otesa automatski produzi akcija sve do ”Stupske petlje„. Čim je Zoran poginuo nasi ”slavni„ komandiri, opstinari itd... vratili su se na svoje stare pozicije. Htjeli su da nastave juris preko motorola na već njima poznat način. Naravno od daljne akcije nije bilo ništa. Oni su ga poslije okivali u zvjezde, a vjeruj mi da je mnogima od njih svanulo kad je Zoran poginuo jer su se već bili dobro ”uzentali„ za svoje guzice.
bleee_sa

#1255 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by bleee_sa »

Pa od davnina se zna da su srbi vazda bili junaci, od Kosovske bitke pa na ovamo.
trocadero

#1256 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by trocadero »

Tromblon wrote:Troko rekao sam ti kako je bilo...gledao sam kako dolazi korpusna vp sa paketima cigareta i odlaze noseci zelene sanduke sa bombama...koje su se price tu pricale ne mogu ni zamisliti...nego nedugo poslije rata sreo jednog druga sjedi sa nekim tipom i upoznasmo se i kaze ovaj moj drug da je taj cijeli rat bio u nedzaricima na liniji...ispricao kako je bilo kaznjenicko mjesto i kako od nasih snajpera nisu mogli disati i rekao mi da 94 i 95 cijele nedzarice nije drzalo 100 ljudi, nekad i 50 znalo biti u jednom trenutku na liniji...da nisu mogli popuniti ljudstvo nikako...

prije 5-6 godina sam sreo jednog prijeratnog druga koji je bio na ilidzi u jednoj jedinici i ispricao mi da u februaru 93 nisu zauzeli azice do kraja tj. do pruge jer nisu imali ljudstva...da su bili premoreni i da je njih 150 izguralo i otes i azice i da njihovi linijasi nisu nikako htjeli ici u napad...hajde troko ovo mi je ostalo nekako nejasno pa ako mozes da kazes nesto na tu temu...
Па осим Дрине и нашег Века ја не знам јесте ли имали у граду неке "јаче" цигаре? Дрину нису узимали јер би се брзо изофирали.Зашто би узимали ишта друго осим кеш лове? Могао је то мало Ченга логистичар погурати :D .
Неџарићи и јесу били кажњеничко мјесто, доста војника а и цивила је ту настрадало.Знаш и сам у каквом су окружењу били.
Са попуном војске се кубурило свугдје а не само у Неџарићима.
Почетком 1995 почели су пристизати "дезертери" из Србије да би се то стање поправило. Хватали их тамо па вамо депортовали.Само слаба вајда од њих јер их је само 20% дочекало крај рата а остали разгулили назад како су знали и умјели.

За Азиће колико знам ви сте попалили тај задњи дио и повукли се преко пруге па се после вратили и копали тунел. Да су наши знали да је то празно ушли би сигурно. Заузимањем Отеса у знатној мјери смањена је линија па је и било војске да то задржи.
На Азићима ударну групу су чинили Гарда, дио Специјалне полиције, Брнетови, и још неке групице...то је то 150-200 људи.
Dozer

#1257 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Dozer »

Slagali su te. Nekad do septemra 92 smo imali i Marlboro-a, pa smo onda mastrafli crveni West, da bi tek onda, nekad od 93, tukli Drinu. Na Malisu smo se vratili 94, kad je poceo sverc toga iz Unprofora.

Azici....pa vec smo sve to pisali. Karitas, koji je ionako bio nezavrsen objekat, mi smo zapalili na izlasku nakon sto ste nam se uvalili bocno i iza pedja ( na potezu izmedju Zute kuce i Lambade).
PM72

#1258 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

Bilo je i Ronhila,crvenog i plavog.I plave Morave.E ona mi je pasovala. :D a najbeterniju cigaru zapalio sam kad je konvoj Dobrotvora išao u Lukavicu i donjeli nam crvene Morave iz skladišta u kasarni.Proizvedena 1969 - Niš.Ništa odvratnije nisam zapalio.Vek je za ono Marlboro.
trocadero

#1259 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by trocadero »

Дозз....У праву си.Заборавио сам на Унпрофорце.Братија Украјинци код Енергоинвеста су се мислим највише опарили.
На почетку узимали од наших робу на реверс па кад је расцвјетао посао све плаћали кешом.
Тоне и тоне "акцизне робе" прошверцовали у својим возилима.
https://www.youtube.com/watch?v=gwgW8dsJ9vs :D Примјер ситног шверца Малише! :D
Dozer

#1260 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Dozer »

Ma bile su neke Ruje stacionirani i u Marsalci krajem 92, ili Ukrajinci, isti klinac...svejedno. Kod njih se uredno za Aiva walkmen dobivalo po 30-40 litara dizela :lol:
Del_Boy_Trotter

#1261 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Del_Boy_Trotter »

Bilo je šverca stvarno na svim linijama. Kod nas u Gračanici, neka ekipa se ustalila tj. upoznala i uhodala s komšijama sa Ozrena na mostu prema Petrovu. Sve dok nisu izmjenili smjene i tako jedan naš završi karijeru a drugi zarobljen. Izvinjenje za OT, ovu temu pratim i samo nastavite. Kada se sjetim Otesa, prvi put sam došao dole neke 97 - 98 godine. Pojma nisam imao ni da je bio pod srpskom kontrolom, koja je to pustinja bila..sve porušeno :(
Del_Boy_Trotter

#1262 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Del_Boy_Trotter »

Bilo je šverca stvarno na svim linijama. Kod nas u Gračanici, neka ekipa se ustalila tj. upoznala i uhodala s komšijama sa Ozrena na mostu prema Petrovu. Sve dok nisu izmjenili smjene i tako jedan naš završi karijeru a drugi zarobljen. Izvinjenje za OT, ovu temu pratim i samo nastavite. Kada se sjetim Otesa, prvi put sam došao dole neke 97 - 98 godina. Pojma nisam imao ni da je bio pod srpskom kontrolom, koja je to pustinja bila..sve porušeno :(
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#1263 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Zviz »

I ako nije dio teme, upratio sam da se povlaci kroz nekoliko debati Stup II.

Prvenstveno me zanimaju ulice Dobrinjska i Stupska, ako ko moze iznjeti bar neke cinjenice. Jedna cinjenica je da su tu skoro sve kuce bile opljackane skoz na skoz. I ako je goto skaica gradjana tj. Civila ostala tu tokom rata, a i prva linija je bila i dobrinja je ko bila granica.

Nedavno su moji dobili pomalo cudno i anonimno pismo. Spominju se imena ko je npr. bio odgovoran za spaljivanje jedne od nasih kuca kao bi se dobio ko neki prostor da se moze pucati prema kasindolskoj odnosno kucama i liniji na onoj strani.

Moze li neko ko pozna napisati nesto o evt. obijanjima kuca i sl.

Druga stvar zasto je jedan dio dobrinjske preimenovan u Zdenka Markulja, kao navodno on je jedini poginuli borac tu, mada kod merkura na samom cosku gdje je mehina i jasmina kuca ima neki spomenik borcu jednom drugog imena. Ko je taj Zdenko Markulj? Prica se da je Stefko Bilic-Markulj bivsi glavni u mjesnoj zajednici i bivsi clan udbe kazu da je on glavni bio u tom dijelu...
PM72

#1264 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

Vojska sa strane slabo je šta nosila.Da si mi dao novu televiziju ili šporet u Dobrinjskoj ulici da ih odnesem kroz onolike tranšeje i rovove-sve bih pobacao nakon 100 metara.Svaka kuća na tom području bila je razvaljena i pogođena više puta tako da nije bilo potrebe za nekim obijanjem,serbez uđeš u sobu jer je tu opalila tenkovska.Sve stvari bile su razbacane i prljave a drva,namještaj,stolove itd ložili smo u spavaonama.Vjerovao ili ne,ja ni u jednoj kući nisam vidio televiziju ili peć.A bio sam na tom području 1992/1993 i ljeto 1995.Kad smo došli te 1995 bilo je to temeljito očišćeno,isto kao kad sad useliš u polugotove stanove.

Moj kolega mi je pričao kako mu je u ratu vikendica opuhana do temelja.A nalazila se kod saobraćajnog fakulteta u Vogošći.Vide te četnici sa tri strane.Najčudnije mu je bilo kako odnesoše gusani kamin od 300 kg.Znači,niko sa Alipašinog ili Hrasnog nije tu došao pa uprtio 300 kg.Par godina nakon rata sasvim slučajno ode na kafu kod komšije - 200 metara dalje.Kad tamo - njegov kamin.Ovaj odmah digne frku i kaže kako je to njegovo.Ovaj se postidi i reče - može biti ali mi je to u ratu donio zet za tri vreće drva.Zovnu zeta a ovaj kao nije znao čija je vikendica :-) .Ovaj moj kolega mu reče - ma sve je u redu,bio je rat nego kako ga izvuče da te ne ubiju.Ovaj mu priznade kako je bilo neko primirje,došao sa jaranom koji je imao neko konjče i povukao ga sajlom...

Ili ti je najbolje da primjeniš seljačku "potkuhaj pa vladaj".Ako ti dvojca komšija ne razgovaraju između sebe (što je uobičajeno) ,samo jednom reci kako ovaj drugi priča šta mu je sve pokrao iz kuće.Ovaj se upali pa se otvori :D i sve si saznao.Ovo je istinit događaj u jednom povratničkom mjestu.
Dozer

#1265 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Dozer »

Upravo tako. Ja znam lika koji je uredno iz kuce na prvoj liniji rasformirao kompletno mondensko kupatilo (bilo citavo), sve sa plocicama, i odnijeo :D

Ali, rijetko je ko, bar kod mene u jedinici, nosio iz tih kuca bilo sta osim bas nekih, u tim momentima, neophodnih stvari poput sporeta na drva, drva, kojekakvih sitnica tipa baterijske lampe i sl.
Sjecam se da smo nekad u septembru '92 dole na Stupu, ispred SIMES-a, medju kucama na nicijoj zemlji nabasali na 5-6 buradi za gorivo u basti neke razvaljene kuce. I bili smo bas ugodno iznenadjeni kad smo otkrili da su 2 puna dizela do vrha, a u ostalima po nekih 20-30L. :D Vjerovatno je covjek bio neki kamiondzija...

Ili, na istoj toj nicijoj zemlji, u drugoj basti naidjemo na kokosinjac. A u njemu 7-8 koka, onako, pomrsavih... I ucinimo dobro djelo, te ih spasimo iz ratne zone i preselimo u podrume kod staraca, po dvije. Kao veliki poznavaoci kokosaka, zar ne, tek smo nekad nakon 2-3 mjeseca od staraca culi da je to nekakva vrsta, pasmina, ili kako se vec to za kokoske kaze, ober nosilja. Skoro do kraja '93 su uredno nosile po 2 jajeta dnevno, a svi znamo sta je bilo jaje u ratu. Npr., na pijaci na Ciglanama se prodavao komad za 10 DEM :D
Ali, starci to nisu radili, nego su ponekad par komada trampili za nesto sto im je falilo, tipa brasna, secera i sl., a vecinom su malog bracu njima odrzavali na zivotu :)
PM72

#1266 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

a da ti neko kaže da si kokošar - naljutio bi se? :lol:
Dozer

#1267 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Dozer »

Ma, vala... i ne bi. Pa i koke su od gabo,zar ne (rece Zateista):D
agent_zero

#1268 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by agent_zero »

PM72 wrote:Ili ti je najbolje da primjeniš seljačku "potkuhaj pa vladaj".Ako ti dvojca komšija ne razgovaraju između sebe (što je uobičajeno) ,samo jednom reci kako ovaj drugi priča šta mu je sve pokrao iz kuće.Ovaj se upali pa se otvori :D i sve si saznao.
:D
Zviz

#1269 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Zviz »

Ma nije da optuzijem bilo koga - daleko od tog - bilo i proslo, nego nas i dan danas cudi da je neko npr. pokrao citavo nase kupatilo. Mi kad smo prvi put dosli da obidjemo sve tri nase kuce, jedna je bila spaljena do temelja. Druga od dva sprata doslovice samo krova nije imala inace sva bila izresetana ko svicarski sir s prednje strane koja je gledala prema dobrinjskoj rijeci i dole Kasindolskoj, ali sto je svjetsko cudo - plocice iz kupatila, sva moguca oprema iz kupatila inkl. kadu koja je bila ko uzidana, bojler, pa ves masina jedna, pa masina za tanjire tada je to ko bilo nesto posebno ali eto hajd, pa plocice u kuhinji, frizider, dva veca zamrzivaca i sl, peci dvije jedna na drva druga na struju elektricna, sve je to nestalo. A po prici jednog od boraca koji je tu bio kaze da je to mnestalo za jednu noc u samom pocetku odnoso jesen 1992 god. I tako porilicno isto u drugoj osim sto plocice nisu bile poskidane. To neko na svojim ledjima sam sve da je nosio, bi se iskreno receno dobo nanoso, ako nebi ni ledja shebo do dna. :D

Inace na Stupu 2 su vecinom zivili katolici prije rata, pa bilo je i podosta ovih pravoslavaca ali mozda u kolicini isto kao i muslimana odnosno muslimanskih kuca. Znam danas da vecina tih katolika je sve svoje rasprodalo, i ako jedan dio dobrinjske nosi ime Zdenka Markulja po tom momku iz 102. brdske brigade, a momak je 5.10.1992 pogino, po prici iza nekog tenka ili sta vec, uz rijeku. Ja zadnji put kad sam bio na Stupu 2 ljudi kazu od (njih/nas) starosjediolaca nebitno koje vjere nema ni 10 kuca na citavom Stupu 2, kaze vecina je dosla i naselila se u prazne kuce poslje rata.
PM72

#1270 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

Ti "starosjedioci" su uglavnom prodavali svoja imanja i uzimali dobre pare.Za srušene kuće znali su dobiti i više od 100 hiljada maraka a ko je bio pametan izganjao je donaciju za obnovu pa je onda složio...
Sad im ne valja država,kriv im Alija,Ganić,sandžaklije,istočna Bosna itd a nije im smetalo uzimati dobre pare?Na njih nisu bili gadljivi? Znam jednog smrada sa Stupa koji je kupio vikendicu na Pelješcu od jednog Bošnje iz Tuzle,maltretirao ga je danima,prijetio,skidao stvari sa kuće...dok se ovom nije zgadilo pa mu je prodao za 15 000 DM.Taj isti smrad je prodao ćaćevinu na Stupu za 300 000 DM i kupio kuću u zapadnom Mostaru za 80 000 DM.Izganjao je hrvatsku penziju i pored činjenice da je bio u Armiji BiH.Jedne prilike je došao u Sarajevo i zajedničkom poznaniku pričao kako su Stup preplavile sandžaklije,smeta mu džamija itd.Samo mi je žao što ja nisam bio tu.Da mu kažem koju.

Toliko o Stupu na ovoj temi.
Nekako s proljeća

#1271 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Nekako s proljeća »

Porodica Martinović je bila školski primjer ispravnog odnosa ka svojoj državi, gradu, komšijama. Tako sam bar stekao utisak. I onda su izražavali veliku sumnju u časne namjere i postupke Velimira Marića , mislim da su ga zvali i drugačijim imenom, kao iz sela u kojem je rođen.
Zviz

#1272 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Zviz »

PM72 wrote:Ti "starosjedioci" su uglavnom prodavali svoja imanja i uzimali dobre pare.Za srušene kuće znali su dobiti i više od 100 hiljada maraka a ko je bio pametan izganjao je donaciju za obnovu pa je onda složio...
Sad im ne valja država,kriv im Alija,Ganić,sandžaklije,istočna Bosna itd a nije im smetalo uzimati dobre pare?Na njih nisu bili gadljivi? Znam jednog smrada sa Stupa koji je kupio vikendicu na Pelješcu od jednog Bošnje iz Tuzle,maltretirao ga je danima,prijetio,skidao stvari sa kuće...dok se ovom nije zgadilo pa mu je prodao za 15 000 DM.Taj isti smrad je prodao ćaćevinu na Stupu za 300 000 DM i kupio kuću u zapadnom Mostaru za 80 000 DM.Izganjao je hrvatsku penziju i pored činjenice da je bio u Armiji BiH.Jedne prilike je došao u Sarajevo i zajedničkom poznaniku pričao kako su Stup preplavile sandžaklije,smeta mu džamija itd.Samo mi je žao što ja nisam bio tu.Da mu kažem koju.

Toliko o Stupu na ovoj temi.
Jarane, moji roditelji nisu ni za jednu kucu podigli ni cigle od donacije niti je iko mojim roditeljima odnosno nama sta nudio. Ovo ja prvi put od tebe cujem za neke donacije. Niti je ko od komsiluka/susjedstva sta progovorio po tom pitanju. Ko je taj smrad, de reci slobodno, smjeo bi se okladiti u sta god zelis da ga cak i licno poznam. Cuo sam za tu prici i imam neku sliku ko bi mogao biti. To da su prodavali jesu. Pa ako znas za bivseg glavnog iz mjesne zajednice, inace prije davno istoveremeno bio clan Udbe za doba SFRJ - Stefka, Bilic-Markulj se preziva pravo, pa taj ti je koje kakve price, pretezno o Stupu 2 valji po Svici i Njemackoj jer tro njegove brace tamo ziv, Pero, Filip itd. Pa je cak dobio 80.000DM pa je pisao o ilegalnim gradnjama i naseljivanju, a sam ne zna da se zahvali, a to na Stupu zna svak, da mu tih nekih Markulja nije bilo u doba pred drugi svjetski rat i poslje, da nisu ti neciju djecu odhranili - zato i prezime Bilic-Markulj, nebi ni danas ziv bio. Imaju najvise imovine od svih stanara tu, mislim m2, a sve zahvaljujuci jednima sto su im sto bi se reklo halalili i jos odrhanili.
Zviz

#1273 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Zviz »

Nekako s proljeća wrote:Porodica Martinović je bila školski primjer ispravnog odnosa ka svojoj državi, gradu, komšijama. Tako sam bar stekao utisak. I onda su izražavali veliku sumnju u časne namjere i postupke Velimira Marića , mislim da su ga zvali i drugačijim imenom, kao iz sela u kojem je rođen.
Pa Matinovici su poznati bili i jos prije rata. Imali pogrebno drustvo, mislim ukopavali ljude. Sacuvali obraz od kad su ga dobili, sto bi se reklo. I dan danas se bave istim poslom.
Zviz

#1274 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Zviz »

Sarajmen wrote:
Image

Velimir Marić
Image
To da je naplacivao izlaz je istina, jer imam rod koji je preko njega istog izasao do Kiseljaka, a potom opet iz Kiseljaka preko teritorije (tada) VRS okolo Sarajeva na Pale, Sokolovic, pa dole Kalinovik do Gruda / Sovica pa tako do Splita i via vanka sa tih prostora preko UNHACERA.

Cijena je bila 1.000DM po sobi ili 4.000DM po porodici tj. 4 ili vise npr. 5 ovisno od broja djece ali eto ko neki "popust" kako god zelite nazovite. Ali eto nije se gledalo na naciju, vjeru ili sta vec, jer para je igrala ulogu.
PM72

#1275 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

Sve ovo imaš na drugoj temi,vezano za sarajevski HVO.Ja sam temu o Otesu otvorio u znak sjećanja na poginule borce a ne da se na njoj piše o domobranima i švercerima.
Post Reply