Novi Golf 7 dolazi u septembru

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ime123

#1251 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by ime123 »

citroen xm wrote:
Aha samo zaborave svi napomenuti da motor nije njegov izum već francuskog inžinjera. Ono što mi ovaj drugi lik izgugla za prednji pogon je djelimično tačno, ali...... To su bili sve pokušaji i nijedan proizvođač se nije usudio serijski ga proizvesti. Citroen je sa modelom TA prvi serijski počeo sa prednjim pogonom i TA je prvo auto kome je sve naprijed.
I ovo ostalo je sve tacno. Maloprije pricas o tome kako Mercedes kopira (usavrsava) neke izume za siru upotrebu a sad tako pises o prednjem pogonu. Stvarno nema smisla.

I govoris kako je francuski innzinjer izumio motor u MB. PA STA ???? Jel to Citroen Francuska ??????????? Jel to svaka zasluga francuza Citroenovo djelo ???

Svaki proizvodjac se moze pohvalit nekim izumima, neki manje neki vise, Citroen ne spada u ovu grupu znacajnijih al eto.
Al to danas nije ni vazno ko god da je sta izmislio, vazno je sad, kakva su sad auta i ko je gdje sad i tu Citroena nema ni na mapi.
Svako ima svoj ukusa, ti vozi svoj Citroen pusti drugima da voze sta oni hoce i nemoj da vise trujemo ovu temu o GOLFU.
citroen xm

#1252 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by citroen xm »

Citroen spada u grupu veoma značajnih. Nije džaba njegov proizvod proglašen proizvodom milenijuma.

Slažem se da treba da prekinemo i apsolutno ne želim da bilo koga ubjeđujem da treba kupiti nešto. Želim samo da razbijemo predrasude kako je nešto(njemačko) fantastično, a drugo kvarljivo govno.
Jay Gatsby

#1253 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by Jay Gatsby »

citroen xm wrote:
Jay Gatsby wrote:
Kad smo već kod googlanja:

Karl Benz remains the inventor of the gasoline-powered automobile and the pioneering founder of the automobile manufacturer, Mercedes-Benz. He later went on to invent the speed regulation system, now more commonly known as the accelerator, ignition, the spark plug, the clutch, the gear shift, the water radiator and the carburettor. Therefore, if it wasn't for him, our cars may just run in a completely different way!

Aha samo zaborave svi napomenuti da motor nije njegov izum već francuskog inžinjera. Ono što mi ovaj drugi lik izgugla za prednji pogon je djelimično tačno, ali...... To su bili sve pokušaji i nijedan proizvođač se nije usudio serijski ga proizvesti. Citroen je sa modelom TA prvi serijski počeo sa prednjim pogonom i TA je prvo auto kome je sve naprijed.

Evo da vam dam još podatak o progresivnom servo uređaju koji je takođe Citroenov izum.
Mercedes ima takođe svojih izuma i to niko ne spori.
Ako misliš na Lenoira, on je bio Belgijanac.
romeomoraprezivjeti

#1254 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by romeomoraprezivjeti »

Da nastavimo o golfu VII?! :D Iskreno,prvi golf koji mi se bash svidja!!!!
citroen xm

#1256 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by citroen xm »

Jay Gatsby wrote:
citroen xm wrote:
Jay Gatsby wrote:
Kad smo već kod googlanja:

Karl Benz remains the inventor of the gasoline-powered automobile and the pioneering founder of the automobile manufacturer, Mercedes-Benz. He later went on to invent the speed regulation system, now more commonly known as the accelerator, ignition, the spark plug, the clutch, the gear shift, the water radiator and the carburettor. Therefore, if it wasn't for him, our cars may just run in a completely different way!

Evo da vam dam još podatak o progresivnom servo uređaju koji je takođe Citroenov izum.
Mercedes ima takođe svojih izuma i to niko ne spori.
Ako misliš na Lenoira, on je bio Belgijanac.
Prvi SUS motor, tvorac francuz Bode Roše(ne znam kako se piše na francuskom ali tako zvuči).

Ajd sad da se vratimo na tog golfa, da ne bi uvijek bili crne ovce. :thumbup:
Maystor

#1257 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by Maystor »

citroen xm wrote:E moj profesore, ti vjeruješ časopisu kome je Oktavija 3 mjesta bolja od nove A klase. Ovo je stvarno sprdnja. :lol:
Sve tvoje izvale na ovom forumu su najblaže rečeno šprdnja. Inženjeri, njihovi profesori, novinari najuglednijih svjetskih časopisa pojma nemaju, ali ti koji nemaš ni trunke tehničkog obrazovanja si referenca za sve nas.
Vjerovatno ni očima nisi vidio novu A klasu kako treba, a sasvim sigurno je nisi imao prilike testirati. Ali to te ne spriječava da je proglasiš etalonom klase. Evo ti jedan test uglednog engleskog časopisa Whatcar koji je novoj A klasi dao samo 2 zvjezdice od 5 (golf ih je dobio svih 5 i taj test sam spominjao i ranije).
http://www.whatcar.com/car-reviews/merc ... ry/26139-5
"The Mercedes A-Class looks great inside and out, but rivals are classier, better to drive and more refined, so it’s hard to recommend."
citroen xm

#1258 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by citroen xm »

Zdrav razum ne daje za pravo nekom da pomisli kako je škodin model star 8 godina bolji od aktuelnog modela mercedesa iz iste klase. Ali dobro, Golf je savršenstvo nad savršenstvima. Profesore kupi i uživaj, a svima pričaj kako je iza sebe daleko ostavio BMW i Mercedes kao i sve druge modele.
Maystor

#1259 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by Maystor »

citroen xm wrote:Zdrav razum ne daje za pravo nekom da pomisli kako je škodin model star 8 godina bolji od aktuelnog modela mercedesa iz iste klase. Ali dobro, Golf je savršenstvo nad savršenstvima. Profesore kupi i uživaj, a svima pričaj kako je iza sebe daleko ostavio BMW i Mercedes kao i sve druge modele.
Ti i zdrav razum su pojmovi koje je veoma teško spojiti. A meni zdrav razum kaže da ću između najvećih svjetskih časopisa i tvog mišljenja vjerovati ovoj prvoj kategoriji.
btw, nisi li ti u više postova tvrdio da je Citroen bolji od Mercedesa?
citroen xm

#1260 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by citroen xm »

Ajd profesore u večernju školu, djeca čekaju. Samo vjeruj časopisima, daleko ćeš dogurati.
Da ja sam tvrdio da se itekako mogu porediti. I dalje stojim iza toga. Šta je bolje teško je zaključiti jer prednjače u različitim stvarima. Postoji milion faktora u odlučivanju.
Edisontije

#1261 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by Edisontije »

Faktori koji odlučuju kome je šta bolje su finansije! :lol:
Kakve zvjezdice i trice nego kolko para tolko muzike. Auto se na kilo kupuje najprostije rečeno .Ko je pametan skontaće. :!: :!:
citroen xm

#1262 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by citroen xm »

Finansije su naravno presudne. :thumbup:
Ali raspravljamo o tome šta je kome bolje i zbog čega pod pretpostavkom da imamo za oba auta.
goran16v

#1263 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by goran16v »

citroen xm wrote:Ajd profesore u večernju školu, djeca čekaju. Samo vjeruj časopisima, daleko ćeš dogurati.
Da ja sam tvrdio da se itekako mogu porediti. I dalje stojim iza toga. Šta je bolje teško je zaključiti jer prednjače u različitim stvarima. Postoji milion faktora u odlučivanju.
Postoji jedan, Mercedes gigant zadnjih 100 god, Citroen propala firma i Peogeutov isprdak zadnjih 35.
romeomoraprezivjeti

#1264 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by romeomoraprezivjeti »

Hebo mercedes kad koristi Renault motore. Toliko o nedodirljivosti velikana. Vremena se mjenjaju moj gorane,bar bi to ti trebao bolje znati.;)
medo28

#1265 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by medo28 »

U tim automagazin testovima se obično važe omjer uloženo - dobijeno.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1266 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by mali_milojica »

Maystor wrote:
citroen xm wrote:Zdrav razum ne daje za pravo nekom da pomisli kako je škodin model star 8 godina bolji od aktuelnog modela mercedesa iz iste klase. Ali dobro, Golf je savršenstvo nad savršenstvima. Profesore kupi i uživaj, a svima pričaj kako je iza sebe daleko ostavio BMW i Mercedes kao i sve druge modele.
Ti i zdrav razum su pojmovi koje je veoma teško spojiti. A meni zdrav razum kaže da ću između najvećih svjetskih časopisa i tvog mišljenja vjerovati ovoj prvoj kategoriji.
Nikada nije tvrdio da je bolji.
Ali je tvrdio da se mogu porediti npr C6 i E klasa,sto se u nekoliko slucajeva desilo na testovima u raznim casopisima gdje su se poredili upravo C6,E klasa,BMW 5 i Audi A6. A posto ti vjerujes casopisima trebao bi onda priznati da se C6 moze šporediti sa njima. :thumbup:
medo28

#1267 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by medo28 »

mali_milojica wrote:
Maystor wrote:
Nikada nije tvrdio da je bolji.
Ali je tvrdio da se mogu porediti npr C6 i E klasa,sto se u nekoliko slucajeva desilo na testovima u raznim casopisima gdje su se poredili upravo C6,E klasa,BMW 5 i Audi A6. A posto ti vjerujes casopisima trebao bi onda priznati da se C6 moze šporediti sa njima. :thumbup:
Mogu se porediti naravno ali pod uslovom da je C6 dosta jeftiniiji - za iste pare nemože konkurirati naravno, pokušao je recimo opel sa Signumom konkurirati audiju A6 (rezultat se zna) pokušao je čak VW sa phaetonom u premium razdredu (i tu se rezultat zna... valjda je sad u planu novi phaeton samo početna cijena če biti dosta niža nego od predhodnika pa se nadaju da bi tu mogao biti ključ uspjeha - za istu cijenu se zna da se bira auto od famozne "trojke")
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1268 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by mali_milojica »

Niko da kaze da je Golf VII krenuo u prodaju jucer sa 40 000 prednarudzbi.
Uz to Golf VI je imao pad od 10% do sada u odnosu na isti period prosle godine (podaci za europsko trziste),ali jos uvijek najprodavaniji kao model.
citroen xm

#1269 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by citroen xm »

goran16v wrote:
citroen xm wrote:Ajd profesore u večernju školu, djeca čekaju. Samo vjeruj časopisima, daleko ćeš dogurati.
Postoji jedan, Mercedes gigant zadnjih 100 god, Citroen propala firma i Peogeutov isprdak zadnjih 35.
Ajde Gorane i ti kod profe na večernju nastavu.
saibaba

#1270 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by saibaba »

Da ja sam tvrdio da se itekako mogu por ... m iza toga. Šta je bolje teško je zaključiti jer prednjače u različitim stvarima. Postoji milion faktora u odlučivanju.
Pa mogu u smislu da i jedan i drugi imaju istu namjenu i cetiri tocka ...
Otvori brate citroen fans forum pa pisi hvalospjeve do ujutro ...
Ovo je tema na koju dolaze oni koje interesuje golf ...
goran16v

#1271 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by goran16v »

citroen xm wrote:
Ajde Gorane i ti kod profe na večernju nastavu.
Pa ti si taj koji mjesecima palamudi i davi ljude o uber turbo super uspjesnim i genijalnim citroenom na apsolutno svakoj temi, a NIJEDNOM ali NIJEDNOM nisi spomenuo da je taj Citroen kao kompanija i proizvodjac automobila banklrotirao i propao jos 1976. godine i da bi o njemu citao u enciklopediji da ga nije kuoio Peugeot, pa je red da se zna.
Edisontije

#1272 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by Edisontije »

E sada da se malo uozbiljimo :!:
Dali neko zna koje su cijene novog golfa koje možemo očekivati? Ima li nko neku informaciju. Ja imam cjenovnik za Slovenačko tržište. jeli moguće ovdje u BiH očekivati iste cijene? :?:
citroen xm

#1273 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by citroen xm »

goran16v wrote:
Pa ti si taj koji mjesecima palamudi i davi ljude o uber turbo super uspjesnim i genijalnim citroenom na apsolutno svakoj temi, a NIJEDNOM ali NIJEDNOM nisi spomenuo da je taj Citroen kao kompanija i proizvodjac automobila banklrotirao i propao jos 1976. godine i da bi o njemu citao u enciklopediji da ga nije kuoio Peugeot, pa je red da se zna.
Ajd vrati se pa vidi na koliko sam tema ja prvi započeo priču o Citroenu i ostalim konkurentima Golfa ili Mercedesa. Skoro ni na jednoj.

Jel još pravi Citroen automobile? Pravi. Jel još primjenjuju svoje izume koje drugi niko nema? Primjenjuju. Jel još imaju avangardan dizajn? Imaju. Jel nastupaju na reliju pod svojim imenom? Nastupaju. Jel imaju svoj luksuzniji brend? Imaju.

Dakle što se toga tiče, tišina.
Edisontije

#1274 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by Edisontije »

U martu ove godine kada sam odlučivao o kupovini novog automobila bio sam u dilemi polo, citroen c3, i kupio opel astru H klasik. Naravno vw mališan polo je bio po mom ukusu daleko kvalitetniji od citroena c3. Klasika naspram extravagancije pa ko voli nek izvoli stvar je ličnog ukusa. polo mi je draži i žao mi je što njega nisam odabrao. Milim da je kvalitetije urađen i od moje opel astre! Manji gepek sve manje al kvalitetnije!!! :roll:
Sljedeće vozilo će svakako biti golf!
goran16v

#1275 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by goran16v »

citroen xm wrote: Ajd vrati se pa vidi na koliko sam tema ja prvi započeo priču o Citroenu i ostalim konkurentima Golfa ili Mercedesa. Skoro ni na jednoj.

Jel još pravi Citroen automobile? Pravi. Jel još primjenjuju svoje izume koje drugi niko nema? Primjenjuju. Jel još imaju avangardan dizajn? Imaju. Jel nastupaju na reliju pod svojim imenom? Nastupaju. Jel imaju svoj luksuzniji brend? Imaju.

Dakle što se toga tiče, tišina.
Pravi na Peugeotovim platformama, sa Peugetovim motorima i izumima u Peugeotovom vlasnistvu.
C2, C3, C4, C5 - avantgardni dizajn??????
Post Reply